Downtime! Wat nu?

Na zo goed als een volle dag afwezigheid is FOK! enkele ogenblikken geleden weer online gegaan. Gelukkig hebben veel users zich geïnformeerd gehouden via Twitter, IRC en de FOK!updates weblog, maar wat was er nou eigenlijk aan de hand?

De exacte oorzaak is er een die we gaan onderzoeken door rustig de logs door te bladeren (al ligt-ie vrijwel zeker in de hoek van de harddisks), maar in grote lijnen komt het erop neer dat MySQL, oftewel onze database, gecrashed is. Dit is niet onoverkomelijk, maar MySQL kent een uitgebreid "okay, kijken of alles het nog doet"-herstelproces dat in dit geval de hele dag duurde. Tijdens dat proces laten we de database zoveel mogelijk met rust, om MySQL z'n werk te laten doen. Gedurende die tijd waren we dus bewust offline. Daarna hebben we nog een backupronde gedaan, waarbij we eveneens willen verzekeren dat er geen gezeik optreedt, dus in die periode bleef FOK! ook nog op slot.

Al met al veel wachten, controleren, weer wachten en tot slot nog een beetje wachten. Maar we zijn er weer. :)

Vandaag is besloten op zeer korte termijn enkele hardwarematige aanpassingen te gaan doen aan de database server. Zo gaat er onder andere een nieuw stel harddisks in. Hiervoor zullen we t.z.t. nog een aankondiging doen, aangezien dit helaas wederom downtime betekent. Maar voor nu: happy FOK!king!