The Sims 4 - For Rent

Vorige maand kreeg The Sims 4 een nieuwe uitbreiding, For Rent. Deze expansion biedt, zoals de naam al doet vermoeden, nieuwe mogelijkheden met betrekking tot het huren en verhuren van vastgoed.

Met de For Rent-uitbreiding krijgen spelers er een nieuwe locatie bij, Tomarang, een fictieve plaats in Zuid-Azië. Wat meteen een groot pluspunt is bij deze uitbreiding is dat je er een zeer uitgebreide tutorial bij krijgt. Nu zijn de tutorials in Sims 4 meestal wel oké, maar met alle functionaliteiten die komen kijken bij "residential rental", had ik zonder de hulp van Vanesha Cahyaputri waarschijnlijk lang niet alles kunnen vinden. Vanesha is een bewoner en tevens vastgoedbezitter van Tomarang, maar is ook verantwoordelijk voor de uitleg van de werking van alle nieuwe mechanics in For Rent.

Tomarang is helaas niet erg groot en heel veel is er niet te doen. Het is een visueel zeer aantrekkelijke locatie met een voortreffelijk kleurenpallet alleen het voelt op een drukke straathoek na erg leeg aan. Wel leuk is de night market, waar verschillende nieuwe items gekocht kunnen worden. In Tomarang zijn enkele verhuurders reeds actief om je een beeld te geven hoe dat in zijn werk gaat en hoe het is om zelf te huren, maar uiteindelijk is het mogelijk om in alle locaties van The Sims 4 je eigen huisjesmelkeractiviteiten te bezigen. Het verhuren van woningen brengt aardig wat werk met zich mee, van het repareren van defecte apparatuur tot het verdelgen van insectenplagen en huurdersopstanden afwenden.

Het bouwen van een 'multi-residential lot' en de nieuwe features kunnen wat overweldigend aanvoelen maar na een half uurtje heb je het meeste wel onder de knie, mede dankzij de duidelijke tutorial. Spelers kunnen bijvoorbeeld kiezen om een verdieping van een gebouw op te splitsen in drie units, waarvan twee verhuurd kunnen worden aan verschillende sims en de derde ruimte bijvoorbeeld kan fungeren als gezamenlijke woonkamer. Je kunt in totaal zes verschillende woonruimten plaatsen op één lot. Als huurbaas draait de gameplay vooral om het tevreden houden van je huurders, door middel van tijdig uitvoeren van onderhoud, bieden van een prettige omgeving en genoeg voorzieningen; hierop kun je vervolgens ook je huurprijs baseren.

Hoewel veel toevoegingen ook weer een beetje cringe zijn - grappige bijkomstigheid is dat cringe nu een nieuwe trait is voor je sims - zoals spoken die een vloek leggen op je huurruimte, zijn er ook wat grappige zaken toegevoegd die je sims weer wat meer interactiemogelijkheden geven. Sims kunnen nu afluisteren/eavesdroppen bij hun buren om hun diepste geheimen te ontfutselen, of inbreken bij de buurvrouw en door haar spullen snuffelen. Ook de conflicten tussen huurders en verhuurders zijn vermakelijk om te zien, bijvoorbeeld waarna een sim sterft aan zwarte schimmel als gevolg van nalatig onderhoud.

Er is redelijk wat te doen in For Rent, de vraag is alleen of je het verhuurdersschap interessant vindt. Spelers klagen bij The Sims 4 vaak over het ontbreken van een doel en hoewel de game er natuurlijk op ingericht is dat je je eigen 'stories' verzint, kan het bouwen van bijvoobeeld één of meerdere studentenhuizen op een leuke manier bijdragen aan het verzinnen van een missie.

Het grootste nadeel is dan toch echt wel de extreem magere bang for buck - The Sims 4 For Rent is op release 40 euro, wat veel te veel geld is voor wat je uiteindelijk krijgt. Dat Sims 4-uitbreidingen zwaar overprijst zijn mag geen nieuws heten, maar we zullen dit argument blijven hanteren zolang EA niet van plan is om de DLC van wat schappelijkere prijzen te voorzien. Helemaal als je bedenkt dat For Rent eigenlijk een wat uitgebreidere versie is van City Living...