FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 29 september 2021

Random Pics van de Dag #428

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

ME grijpt in bij restaurant Waku Waku, zeker 50 arrestaties, teller op 236.629 euro

De gemeente Utrecht staat demonstranten voor het restaurant Waku Waku aan het Vredenburg niet langer toe zich op te houden op de stoep voor het restaurant. Dit levert zoveel overlast op voor omwonenden, verkeer en de naburige bedrijven dat de demonstranten is verzocht zich te begeven naar het Jaarbeursplein. De afgelopen dagen kwamen honderden steunbetuigers en demonstranten af op het wegens het niet willen controleren op het Coronatoegangsbewijs gesloten restaurant.

Update 22.50 uur: De ME is de politie te hulp geschoten bij het verwijderen van demonstranten bij veganistisch restaurant Waku Waku. "Deze mensen zijn meerdere keren gevraagd zich te verplaatsen naar het Jaarbeursplein en hebben daar geen gehoor aan gegeven", aldus een woordvoerder van de politie.

Enkele demonstranten werden apart vervoerd omdat zij zich tegen hun arrestatie hadden verzet. Zij kregen handboeien om en moesten mee in politiebusjes. Volgens omstanders is de sfeer grimmig. Mogelijk volgen er later vanavond nog meer arrestaties. 

De demonstranten lijken zich niet weg te laten 'sturen' en roepen op tot meer acties in Utrecht.

De teller op GoFundMe loopt niet meer zo snel op, de stand is nu 236.629 euro

Update 20.20 uur: De politie heeft nu enkele malen demonstranten afgevoerd met stadsbussen vanuit de omgeving van Waku Waku naar het cellencomplex in Houten. Men blijft echter oproepen om te komen demonstreren voor het restaurant, dus de politie lijkt nog wel even bezig. Vanwege het slechtere weer waren er minder demonstranten dan gisteren. 

Update 19.00 uur: De demonstranten die zich nu nog voor restaurant Waku Waku bevinden worden ingesloten door de politie. Later meer.

 

Politie, openbaar ministerie en de gemeente zijn bang voor verstoringen van de openbare orde. Bij de gemeente, omliggende bedrijven en bij de burgemeester zijn kwetsende maar ook bedreigende berichten binnengekomen naar aanleiding van de sluiting van Waku Waku, daarom is gekozen voor meer te nemen maatregelen. "De beslissing van de Driehoek tot het verbod zich op te houden voor het restaurant is per brief gecommuniceerd aan de ondernemers van de betreffende horecagelegenheid en de andere initiatiefnemers van de demonstratie”, aldus burgemeester Sharon Dijksma. 

De gofundme actie voor het veganistische restaurant Waku Waku staat inmiddels op ruim 226.000 euro aan donaties.

 Zie ook: Ruim 160.000 ingezameld voor Waku Waku, ze zijn deels open, ME gearriveerd situatie rustig

Vitesse-trainer zet Tannane uit selectie

Vitesse-trainer Thomas Letsch heeft Oussama Tannane uit de selectie gezet. Hij ontbreekt daardoor in ieder geval morgen in de Conference League tegen Stade Rennais en zondag tegen Feyenoord.

De verhoudingen tussen Letsch en Tannane zijn al langer slecht. De Marokkaanse international loerde afgelopen zomer op een transfer maar zover kwam het niet. Afgelopen zaterdag bleef Tannane op de bank en zijn reactie daarop beviel de trainer niet.

"Hij deed niets bijzonders. Het is eigenlijk met elke speler hetzelfde. Soms sta je in de basis, soms niet. Dat hoort bij het voetbal. Tegen Mura en FC Twente stond hij in de basis en tegen Groningen en Fortuna Sittard niet. Daar kun je vervolgens op twee manieren mee omgaan en ik was niet blij met zijn reactie. Met zijn houding. En dat is de reden"


Atlus introduceert de Engelse stemmen voor Shin Megami Tensei V

Shin Megami Tensei V is natuurlijk al vaker door Nintendo en Atlus getoond, maar dat was tot nu toe enkel met de Japanse stemmen. Vandaag wordt dan eindelijk de Engelse voice cast voorgesteld. Shin Megami Tensei V is een hardcore turn-based JRPG, net als in vorige delen moet je weer in een soort post-apocalyptische wereld zien te overleven. Het komt op 12 november uit voor Nintendo Switch.

Netflix koopt Oxenfree ontwikkelaar

Netflix heeft gameontwikkelaar Night School Studio gekocht. Dat heeft het streamingbedrijf vandaag bekendgemaakt. De ontwikkelaar werkt op dit moment aan Oxenfree 2: Lost Signals voor Switch, PS4/5 en pc. Night School Studio staat naast Oxenfree ook bekend om de game Afterparty. Dit is de eerste gamesontwikkelaar die Netflix koopt.

Wat deze nieuwe samenwerking teweeg gaat brengen is nog niet bekendgemaakt. Night School Studio zegt alleen dat ze games blijven ontwikkelen en dat Netflix nieuwe mogelijkheden gaat bieden.

FOK! Wat een weer: leuk hť, mensen?

herfstbanner

Boe!

Zoooooooooo. Dat was even een verademing vandaag zeg. Eindelijk eens wat ruring in de tent en vrijwel iedereen heeft zijn of haar portie wel gehad vandaag. Dit was misschien wel de mooiste dag sinds drie maanden alhier. En we zijn er gelukkig ook niet 1,2,3 mee klaar.  

Als eerste passeerde vanochtend een eerste front met regen. Die was behoorlijk actief en op diverse plaatsen kwam daarbij ook onweer voor. Daarna kwam het buiencircus op gang. Op uitgebreide schaal kwam het tot heftige neerslag, hagel en pittig onweer. Weerplaza maakte overigens melding van 'een enkele klap' en dat alleen in hun bericht van 11.00,m om 17.00 was dat alweer verdwenen. Het was wel iets meer dan die enkele klap. De kwaliteit van Weerplaza is enorm achteruit gegaan. Op het radionieuws is dat zelfs helemaal niet vermeld. Jammer, want er werken daar prima mensen met kennis en ervaring. Ook gisteren was het allang duidelijk dat er een grote kans was op onweer en ook toen heb ik ze daar niet over gehoord. Jammer allemaal, dit is een trend bij Weerplaza die al langer aan de gang is.  

Enfin, er is dus flink wat neerslag gevallen. Exacte cijfers heb ik morgen, want momenteel is de radar nog behoorlijk vol. Een voorzichtige indruk is dat er op heel veel plaatsen tussen de 10 en 35 mm is gevallen. 

Momenteel regent het in het noorden lang en intensief, terwijl de buien in de rest van het land ook nog geen haast hebben om op te lossen of weg te trekken.

Voorlopig zullen we overal nog wel rekening moeten houden met een vorm van neerslag. In het noorden meer aanhoudende regen en elders in de vorm van buien. Onweer komt ook nog steeds voor. 

Uiteindelijk moeten de buien dan langzaam gaan afnemen, maar helemaal droog zal het niet worden. De kans op onweer neemt wel duidelijk af. In het zuiden komen vannacht wat meer opklaringen voor en kan het afkoelen tot een graad of 7. Aan zee en in het noorden blijft het wat zachter.

Morgen trekt er een rug van hogedruk over. Dat gaat vrij rap, want een volgende storing staat alweer te trappelen. De invloed daarvan lijkt zich te beperken tot het noorden en westen. Het ziet er naar uit dat het in het zuiden en oosten de hele dag droog blijft. De storing lijkt zich namelijk evenwijdig aan de zuidelijke stroming te verplaatsen. Daardoor dus de meeste kans op enige regen in de genoemde gebieden.

De wind neemt wel geleidelijk iets af, maar wakkert later weer flink aan tot hard of stormachtig aan de kust. Overigens waait het vanavond ook fors door, maar niet meer zo heftig als het zich liet aanzien.

Overdag is het slechts 14 tot 17 graden. 

Van de wisselvalligheid zijn we voorlopig niet af. Maar voor de tijd van het jaar is dat strikt normaal. 

Tot morgen boeren-burgers en buitenlui!  

 

Z12O (Foto: DJMO)
Een prachtige zonsondergang in combinatie met diverse soorten bewolking. Erg fraai! (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Remkes: doorstart missionaire kabinet is serieuze optie

De leiders van negen politieke partijen hebben vandaag zo'n 5,5 uur met Johan Remkes gesproken. Daarbij moesten ze één-op-één tegen Remkes zeggen hoe het verder moet met de formatie. Volgens Haagse ingewijden heeft Remkes ook gevraagd of het demissionaire kabinet - met VVD, D66, CDA en ChristenUnie - een doorstart moet maken: Remkes lijkt dat als een serieuze optie te zien.

De leiders van PvdA, GroenLinks, ChristenUnie, Volt, SGP en Groep Den Haan hebben om 17.00 uur het formatiegesprek met informateur Johan Remkes verlaten. Mark Rutte (VVD), Sigrid Kaag (D66) en Wopke Hoekstra (CDA) blijven achter om - in overleg met Remkes - een besluit te nemen over hoe nu verder te gaan met de formatie. Meer hierover bij het AD.

Let op de 'hartelijke' begroeting van Sigrid Kaag door Johan Remkes..

PlayStation Plus games voor oktober aangekondigd

Mijn voorspellingen van begin deze week bleken te kloppen, want PlayStation heeft zojuist bekendgemaakt dat Hell Let Loose echt voor de PlayStation 5 verschijnt in de PlayStation Plus bundel, samen met Mortal Kombat X met PGA Tour 2021 voor de PlayStation 4. 

Toch niet helemaal de Spooktober games die je zou verwachten, maar Hell Let Loose is net uit zijn betafase en daarom alleen al een vette titel om in je bezit te hebben. 

 

 

Leden van Provinciale Staten zonder QR code geweigerd bij werkbezoek

Twee leden van Provinciale Staten van Overijssel zijn woensdagochtend geweigerd bij een informatiebijeenkomst over de rondweg om Zenderen. De sessie, die voor Provinciale Staten was georganiseerd, was in een horecagelegenheid in het dorp en de Statenleden hadden geen QR code van de coronacheckapp. Zo meldt Tubantia.

Zowel Stijn Hesselink van de Onafhankelijke Conservatieve Liberalen (OCL) en Jan Jonker van de SGP waren vanmorgen het bokje. Er was vooraf niet duidelijk gecommuniceerd dat de bijeenkomst bij een horecagelegenheid was en dat daarom een QR code benodigd was. Hesselink spreekt er schande van dat hij hierdoor in zijn werk als volksvertegenwoordiger wordt gehinderd. "Bij de organisatie van zulke bijeenkomsten moet er voor gezorgd worden dat iedereen deel kan nemen”, vindt Hesselink.

Samen met nog zo'n twintig anderen wilde hij vanmorgen naar binnen bij Erve Hondenborg in Zenderen. "Ik mocht even naar binnen, maar toen om de QR code gevraagd werd en ik die niet had, moest ik weer naar buiten.” Dat gebeurde ook bij zijn SGP-collega Jonker. "Het werken wordt je op deze manier feitelijk onmogelijk gemaakt.”

Uit de uitnodiging bleek volgens Hesselink en Jonker niet dat er een QR code nodig was, er stond alleen dat men zich moesten melden na binnenkomst. "Anders had ik mij vooraf laten testen, hoe belachelijk dat ook zou zijn.” Hesselink heeft zich niet tegen COVID-19 laten inenten. "Ik ben totaal niet tegen vaccinatie, maar ik heb er voor mezelf geen behoefte aan.”  Volgens Jonker zorgt het coronatoegangsbewijs voor een polarisatie in de maatschappij. Maar als hij goed was geinformeerd had hij zich ook vooraf laten testen om toch naar binnen te mogen.

Commissaris van de koning Andries Heidema betreurt de hele situatie. De provincie is van mening dat iedereen activiteiten die door de provincie worden georganiseerd moet kunnen bezoeken. Dat gebeurt normaliter door bij eigen evenementen 1,5 meter afstand te houden of door deze zowel fysiek als digitaal te organiseren. Vergaderingen en openbare bijeenkomsten in het provinciehuis zijn toegestaan zonder coronapas. Door een menselijke fout in de organisatie van deze informatiesessie is afgeweken van het provinciebeleid. Excuses zijn aangeboden.

Xbox Insiders krijgen toegang tot Xbox Cloud Gaming voor Consoles

Xbox Insiders met een Game Pass Ultimate-abbo kunnen binnenkort aan de slag met Xbox Cloud Gaming voor Consoles. 

Dat meldt Jake Rosenberg, Senior Program Manager bij Xbox, op de website van het platformMet deze dienst kun je games direct streamen naar je console toe. Dit scheelt je weer een download van 100GB en vrije schijfruimte. De dienst wordt retesimpel: Druk op het Play icoontje en je kunt meteen spelen. Het werkt dus precies zoals het nu op je telefoon of op pc. Omdat het een demo is, werken er sommige dingen nog niet, zoals online aankopen activeren en niet elke taal is aanwezig. 

Square Enix Tokyo Game Show line-up bekend

Via de site van Square Enix heeft de uitgever bekendgemaakt welke games zij op de Tokyo Game Show 2021 te zien zullen zijn.  

De volgende games zijn te zien in een videostream: 

 • Arctraiser Renaissance 
 • Chocobo GP 
 • Final Fantasy VII The First Soldier 
 • Forspoken 
 • Marvel’s Guardians of the Galaxy 
 • Stranger of Paradise: Final Fantasy Origin 
 • Triangle Strategy 
 • Voice of Cards: The Isle Dragon Roars 

De Tokyo Game Show 2021 gaat van start op 30 september en eindigt op 3 oktober, het event is volledig digitaal doordat Japan nog geen evenementen toe laat.  De volledige agenda is hier te vinden. 

COVID-19: 1.776 positief getesten en 6 doden, totaal 2.001.347 en 18.168

Opgelet : Op 30 september plaatsen we de laatste dagelijkse COVID-19 update van de coronacijfers in Nederland, vanaf dinsdag 5 oktober wordt hiervan een wekelijkse COVID-19 update geplaatst. Mochten er bijzonderheden zijn zoals bijvoorbeeld een plotselinge stijging/ daling van het aantal positief getesten of een enorme clusteruitbraak dan worden deze tussendoor gemeld.

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 1.776 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 2.001347 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 38 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 313 COVID-19 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 7 patiënten opgenomen, er liggen nu 143 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er is sinds de vorige update 6 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 18.168 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Het is aannemelijk dat niet alle met COVID-19 besmette personen zich laten testen. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Een deel van de hierboven genoemde data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

QR-code kan gebruikt worden voor andere doeleinden

De motie van Baudet waarin hij oproept QR-codes niet te gebruiken voor het uitsluiten van Nederlanders bij andere zaken dan corona, is verworpen. Dat betekent dat de QR-code in de toekomst ook voor andere zaken dan corona gebruikt kan gaan worden.

Logisch natuurlijk, want als de QR-code niet voor andere zaken gebruikt zou kunnen worden, stel je daarmee feitelijk dat simpelweg een geavanceerde vorm van een streepjescode niet gebruikt kan worden. De QR-code is heel bruikbaar voor vele zaken, zoals dat met de meer traditionele vorm van een streepjescode ook het geval is.

Daarnaast zou je, als de motie aangenomen was, (de broncode van) de app CoronaCheck niet opnieuw kunnen gebruiken voor bijvoorbeeld een ernstige vorm van de griep, alleen maar omdat het een ander virus is.

Een beetje kortzichtig en nutteloos dus om een dergelijke motie in te brengen.

Hopelijk gaat Baudet in de toekomst nuttiger moties in stemming brengen.

Verliezer verliest meer dan hij deed en wil nog meer verliezen

Trump had natuurlijk al overduidelijk verloren, maar blijkbaar verliest hij graag en wil nog meer verliezen. Je zou toch denken dat hij ooit moe wordt van al dat verliezen.

Hij had gevraagd om een controle van de verkiezingen in Arizona, die hij verloren had. Uit deze controle kwam naar voren dat de telling niet helemaal goed was gegaan. Niet in Trumps voordeel echter, die bleek nog meer verloren te hebben dan hij al had gedaan, het verschil met Biden werd na de controle nog groter.

Trump houdt duidelijk van verliezen, dus na dit prachtige verlies heeft hij nu ook de staat Texas opgeroepen om een controle uit te voeren. Texas kondigde kort na deze oproep aan dat het een dergelijke controle inderdaad uit gaat voeren. Trump kijkt ongetwijfeld uit naar het vergroten van het verlies.

VS: generaals zetten Biden voor schut bij hoorzitting over terugtrekken uit Afghanistan

Was de haastige terugtrekking van alle Amerikaanse troepen uit Afghanistan uiteindelijk de beslissing van alleen president Biden? Een hoorzitting in de Senaat met de hoogste militaire leiding van het land werpt een nieuw licht op deze kwestie.

Amerikaanse militaire topfunctionarissen hebben uitspraken van president Joe Biden over de terugtrekking van troepen uit Afghanistan tegengesproken. Tijdens een hoorzitting in de Amerikaanse senaat zeiden stafchef Mark Milley en generaal Kenneth McKenzie, de Amerikaanse commandant voor die regio, dat ze zelf van mening waren dat het beter zou zijn om 2500 Amerikaanse soldaten in Afghanistan achter te laten.

Geen van beiden wilde iets zeggen over welk advies ze de president in een vertrouwelijk gesprek hebben gegeven. McKenzie maakte echter duidelijk dat zijn persoonlijke mening gelijk is aan zijn aanbeveling aan de president. Milley benadrukte dat hij in het najaar van 2020 al had gewaarschuwd voor een te snelle terugtrekking van troepen - en daar nog steeds van overtuigd is.

Biden had in augustus in een interview expliciet benoemd dat geen van zijn militaire topadviseurs hem had geadviseerd om 2500 soldaten in het land te houden. Eind augustus verlieten de laatste Amerikaanse troepen Afghanistan. Hiermee kwam na bijna 20 jaar een einde aan de internationale militaire operatie in het land - en daarmee ook aan de militaire evacuatiemissie voor westerse burgers en kwetsbare Afghanen. Half augustus grepen de Taliban de macht in Kabul. De internationale terugtrekking werd bemoeilijkt door hun snelle verovering van Afghanistan waardoor de laatste weken erg chaotisch verliepen.

Over het algemeen stuitte het terugtrekken van de Amerikanen uit Afghanistan internationaal op enige kritiek en onbegrip. Bidens voorganger Donald Trump had een afspraak gemaakt met de Taliban voor het terugtrekken van de troepen per 1 mei. Dit akkoord was eigenlijk gericht op een politieke oplossing. Enkele maanden na zijn aantreden kondigde Biden in april aan dat alle Amerikaanse soldaten uiterlijk op 11 september onvoorwaardelijk uit Afghanistan zouden zijn teruggehaald. In juli verplaatste Biden deze datum naar 31 augustus.

Militaire topfunctionarissen hebben een duidelijke mening over de terugtrekking
Half augustus, kort na de val van Kabul, gaf Biden een interview aan ABC-televisie. In antwoord op de vraag over waarschuwingen van militaire adviseurs tegen een te snelle terugtrekking van de troepen zei hij dat hierover verschillende standpunten bestonden. Desgevraagd maakte Biden duidelijk dat "niemand" van zijn militaire adviseurs hem had geadviseerd om 2500 soldaten in Afghanistan achter te laten.

De verklaringen in de hoorzitting spreken dit echter tegen. McKenzie zei dat hij niet zou onthullen welke aanbeveling hij aan de president heeft gedaan. Hij voegde er echter aan toe: "Maar ik geef je mijn eerlijke mening, en mijn eerlijke mening en standpunt hebben mijn aanbeveling gevormd." Hij was van mening dat 2.500 Amerikaanse soldaten in Afghanistan moesten blijven. In het najaar van 2020, tijdens de ambtstermijn van Trump, was hij er ook voorstander van om de 4.500 Amerikaanse soldaten die op dat moment in Afghanistan waren gestationeerd, daar te laten. Hij was van mening dat de terugtrekking van de troepen onvermijdelijk zou leiden tot de ineenstorting van de Afghaanse veiligheidstroepen en uiteindelijk de Afghaanse regering.

Milley is het eens met zijn beoordeling. Ook hij had in het najaar van 2020 al gewaarschuwd dat het te snel terugtrekken van troepen uit Afghanistan zou kunnen leiden tot een "volledige overname door de Taliban" of tot een "algemene burgeroorlog". "Dat was een jaar geleden en mijn beoordeling is tot op de dag van vandaag hetzelfde gebleven", benadrukte hij. De snelle ineenstorting van het Afghaanse leger en de regering zag men niet "absoluut" aankomen. Geheime diensten hadden verwacht dat de Taliban in de late herfst of winter, misschien zelfs pas volgend voorjaar, aan de macht zouden komen.

McKenzie zei, verwijzend naar Bidens beoordelingen van Afghanistan: "Ik weet zeker dat de president alle aanbevelingen heeft gehoord en er aandachtig naar heeft geluisterd."

De uiteindelijke beslissing was aan Biden
Woordvoerster Jen Psaki van het Witte Huis ontkende beschuldigingen dat Biden het publiek had misleid over het advies van de hoge militaire functionarissen. Er bestonden verschillende standpunten zoals de president heeft aangegeven. Met het oog op een eventuele voortzetting van de inzet van 2.500 militairen stelt zij dat dit gezien de gemaakte afspraak met de Taliban tot een escalatie zou hebben geleid waardoor er meer soldaten ter plaatse nodig zouden zijn om de achtergebleven troepen verder te versterken. Niemand heeft aangegeven dat 2500 Amerikaanse soldaten over vijf jaar nog toereikend zouden zijn geweest.

Zelfs Psaki wilde niet precies benoemen welke specifieke aanbevelingen Biden vóór zijn besluit van wie had gekregen. Het enige wat ze zei was dat de president om duidelijke en heldere aanbevelingen had gevraagd dat de hij hierover in gesprek gaat met zijn adviseurs. Maar hij is kritisch op de gegeven adviezen en zeker niet altijd eens met elk advies. "Uiteindelijk, ongeacht het advies, is de beslissing van hem. Hij is de opperbevelhebber. Hij is de president", zei Psaki. En Biden besloot na 20 jaar de oorlog te beëindigen.

Minister van Defensie Lloyd Austin gaf tijdens de hoorzitting van de Senaat toe dat de mate van van corruptie en slecht leiderschap in het Afghaanse leiderschap is onderkend. Evenmin werd ingezien dat de overeenkomst tussen de regering-Trump en de Taliban de Afghaanse strijdkrachten had gedemoraliseerd. Milley zei: "Het is duidelijk dat de oorlog in Afghanistan niet is geëindigd zoals we graag hadden gewild".

Het nutteloze feitje van de dag: Snoepen

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We hebben vast allemaal weleens een zak snoep van Haribo in de kast liggen, maar wist je dat de naam van de snoepjesfabrikant zijn oorsprong vindt in de start van het bedrijf? De snoepproducent werd namelijk in 1920 opgericht door Hans Riegel in Bonn.

Het nutteloze feitje van de dag: Snoepen (WikiCommons/Knud Winckelmann)
Het nutteloze feitje van de dag: Snoepen (WikiCommons/Knud Winckelmann)

Saoedi-ArabiŽ investeert 11,5 miljard euro om het toerisme te bevorderen

Saoedi-Arabië gaat door met zijn inspanningen om het toerisme in het land te vergroten.

Kroonprins Mohammed Ibn Salman heeft een plan gepresenteerd om tegen 2030 zo'n tien miljoen bezoekers naar de provincie Asir aan de kust van de Rode Zee te trekken. Er zou ongeveer 11,5 miljard euro beschikbaar zijn om het bergachtige terrein tot een toeristisch centrum te ontwikkelen. Het geld moet naar de dienstensector en infrastructuur vloeien. In het voorjaar is al via een investeringsfonds 2,5 miljard euro beschikbaar gesteld voor de bouw van hotelkamers, appartementen en zakelijke en recreatieve voorzieningen.

Saoedi-Arabië, dat massaal wordt bekritiseerd vanwege mensenrechtenschendingen en zijn fundamentalistische interpretaties van de islam, heeft in 2019 zijn visumregels versoepeld. De regering wil de van olie afhankelijke economie diversifiëren. Het toerisme zal vanaf 2030 naar verwachting zo’n tien procent bijdragen aan het bruto binnenlands product.

Saoudi-Arabië ( Foto-Pixabay)
Saoudi-Arabië (Foto-Pixabay)

Alternatieve Nobelprijs voor genderactivist, milieuactivist en mensenrechtenactivist

In Stockholm zijn de winnaars van de Alternatieve Nobelprijs bekendgemaakt.

Dit jaar gaat de prijs naar Kameroen, Rusland, Canada en India. Tegen de achtergrond van de escalerende klimaatcrisis zetten de winnaars zich volgens de jury in voor een betere toekomst en mobiliseren ze hele gemeenschappen om hun rechten op te eisen. De prijzen gingen naar de advocaat en genderactivist Wandou uit Kameroen, de Russische milieuactivist Slivjak, de Canadese mensenrechtenactivist Huson en de Indiase organisatie Legal Initiative for Forest and Environment.

De alternatieve Nobelprijs heet officieel de "Right Livelihood Award" - vrij vertaald als "Prijs voor de juiste manier van leven" - en komt met een geldbedrag van iets minder dan 100.000 euro per stuk. De prijsuitreiking vindt plaats op 1 december in Stockholm.

Amsterdams cokegebruik tijdens pandemie amper afgenomen

De sluiting van het nachtleven tijden de lockdown heeft maar weinig effect gehad op het cokegebruik in Amsterdam. Waar het gebruik van xtc en speed vorig jaar sterk verminderde, bleef het gebruik van cocaïne redelijk gelijk. Zo meldt AT5.

Dat blijkt uit de Antenne Amsterdam 2020. Het coronajaar was een uniek jaar voor de monitor, dat al sinds 1993 jaarlijks het alcohol- en drugsgebruik onder inwoners van de stad in kaart brengt. Het onderzoek geeft onder meer antwoord op de vraag hoe het Amsterdammers is vergaan met een afwezig uitgaansleven, in de wetenschap dat normaliter een aanzienlijk deel van het middelengebruik hier plaatsvindt.

Sinds 2011 wordt onderzoek gedaan naar drugsresten in afvalwater in Amsterdam. In het Amsterdamse rioolwater werd in de loop der jaren steeds meer cocaïne, MDMA (de werkzame stof van xtc) en amfetamine aangetroffen, maar het coronajaar liet een daling zien. Anders dan bij xtc en speed, bleek de daling van cocaïnegebruik minder fors. Volgens de onderzoekers omdat cocaïne minder afhankelijk is van de setting, waardoor het nachtleven minder invloed heeft op het gebruik.

Alcoholgebruik
De lockdowns en het verkoopverbod van alcohol na 20.00 uur waren van grote invloed op het alcoholgebruik van Amsterdammers. Gemiddeld gesproken daalde het alcoholgebruik tijdens de eerste lockdown, liep het tijdens het zomerseizoen weer op, en daalde het weer in de tweede lockdown. Achter de gemiddelden gaan echter veel individuele verschillen schuil. Een deel dronk tijdens de coronacrisis evenveel alcohol; anderen dronken bij gebrek aan sociale gelegenheden minder of zijn (tijdelijk) gestopt; weer anderen dronken juist (fors) meer.

Naast het rioolwater baseert de Antenne zich op een online-vragenlijst, gesprekken met sleutelfiguren in het uitgaansleven en samples die worden ingeleverd bij de gratis drugs-testservice.

Verdachte (19) bedreigen schrijfster Lale GŁl voor de rechter

De 19-jarige Oguz Ö. die verdacht wordt van het bedreigen van schrijfster Lale Gül staat vandaag voor de rechter. Volgens het Openbaar Ministerie is de man uit Noord-Brabant geradicaliseerd. Hij wordt ook verdacht van diverse bedreigingen met een terroristisch misdrijf. Zo meldt AT5.

Dat schrijft het AD. De man duldt volgens justitie geen kritiek op de islam of Turkije en beschouwt mensen die moslims beledigen als vijanden. Hij zou op sociale media onder meer hebben geschreven: 'Ik hoor bij ISIS' en 'Ik ga Nederlanders onthoofden'. Ook zou hij op andere accounts hebben gedreigd met een aanslag.

Gül wordt sinds de publicatie van haar boek Ik ga leven online bedreigd. In de roman uit ze kritiek op veel Turkse en islamitische tradities waarmee ze is opgegroeid. Ö. werd op 1 april gearresteerd. Hij heeft geen strafblad en heeft bekend.

Kansspelautoriteit maakt namen 10 aanbieders online kansspelen bekend

De Kansspelautoriteit heeft vandaag aan 10 bedrijven laten weten dat zij een vergunning krijgen waarmee zij met ingang van 1 oktober 2021 via internet kansspelen aan mogen bieden.

De 10 bedrijven zijn:

 • TOTO Online BV
 • FPO Nederland BV
 • Holland Casino NV
 • NSUS Malta Limited
 • Play North Ltd
 • Tombola Limited
 • Hillside (New Media Malta) Plc
 • Bingoal Nederland BV
 • Betent BV
 • LiveScore Malta Limited

Kansspelwijzer
De Kansspelautoriteit publiceert binnenkort de Kansspelwijzer. Daarmee kan de speler controleren of een aanbieder een vergunning heeft om in Nederland kansspelen aan te bieden en met welke websites of apps.

De Kansspelautoriteit dringt er bij mensen die online willen gokken op aan dat te doen bij een aanbieder met een vergunning van de Kansspelautoriteit. Een legale aanbieder staat onder toezicht van de Kansspelautoriteit. Daardoor is er sprake van een veilige omgeving: de speler is dan verzekerd van een eerlijk spel en de aanbieder moet opletten of de speler niet over zijn grenzen heen gaat.

Gokken (Foto-Pixabay)
Gokken (Foto-Pixabay)

Vrouwen krijgen gemiddeld 40 procent minder pensioen dan mannen

Vrouwen ontvangen in Nederland gemiddeld ruim 40 procent minder pensioen dan mannen. In 2018 ontvingen vrouwen gemiddeld bijna 20.000 euro pensioen, terwijl mannen in dat jaar zo'n 34.000 euro ontvingen. In de EU is alleen het verschil op Cyprus groter. Zo bleek uit uit onderzoek van pensioendenktank Netspar. De onderzoekers roepen op tot actie. Meer hierover bij het AD.

Pensioen (Foto-Pixabay)
Pensioen (Foto-Pixabay)

Dag van de waarheid op het Binnenhof: noodkabinet of nieuwe verkiezingen?

Informateur Johan Remkes wil vandaag knopen doorhakken. De gebruikelijke coalitievarianten zijn al afgevallen. Remkes moet nu kijken wat er nog mogelijk is, zoals bijvoorbeeld een extraparlementair kabinet. Betrokkenen blijven sceptisch. Vanmorgen zijn ze in conclaaf gegaan voor ‘de laatste ronde’.

De aanvang verliep chaotisch, met politici die de deur zochten en toeristen die op de foto wilden met de hoofdrolspelers in de formatiebesprekingen. Diverse partijleiders liepen zonder de pers te woord te staan naar binnen bij Remkes, anderen wisten eigenlijk niet waarom ze uitgenodigd waren. 

"Ik ben heel benieuwd waarom ik vandaag hier ben”, zei Liane den Haan (ex 50PLUS) voordat ze naar binnen ging. Met een extraparlementair kabinet kan de oppositie meer zeggenschap krijgen, wat past bij de nieuwe bestuurscultuur. GroenLinks-leider Jesse Klaver zei: "Onze inzet is een stabiel meerderheidsbestuur, dat zullen we binnen ook bespreken.” Meer hierover bij het AD.

VS: onderzoek over coronavaccins jonge kinderen (5-12) voorgelegd aan FDA

Pfizer en BioNTech hebben onderzocht hoe jonge kinderen reageren op hun coronavaccin en de onderzoeksresultaten naar de Amerikaanse toezichthouder FDA gestuurd. De vaccinmakers verwachten in de komende weken een formele aanvraag te doen om het middel via een spoedprocedure goedgekeurd te krijgen voor de leeftijdsgroep 5 tot 11.

Nederlandse kinderen van 12 jaar en ouder krijgen het vaccin toegediend. De Amerikaanse autoriteiten hadden eerder ongeveer een maand nodig om de aanvraag voor de leeftijdsgroep 12 tot 15 goed te keuren. Als de afhandeling van het komende verzoek voor nog jongere kinderen even snel gaat, zou die leeftijdsgroep nog voor het eind van het jaar een vaccinatie kunnen krijgen. Pfizer en BioNTech hadden eerder deze maand al laten weten dat ook het immuunsysteem van de jongere kinderen op een wenselijke manier reageert op hun coronavaccin. Dat kwam naar voren uit een onderzoek met 2268 deelnemers. Kinderen uit de leeftijdsgroep 5-11 krijgen wel een veel lagere dosis van het middel dan oudere kinderen en volwassenen. Lees verder bij Skipr.

Provincie: stop gasboringen in Waddenzee

Het demissionaire kabinet wordt dringend verzocht boringen naar aardgas in kleine velden in de Waddenzee te stoppen en in plaats daarvan vol in te zetten op de schone energietransitie. Daarvoor pleit de provincie Noord-Holland in een brief aan het kabinet.

Voor het zomerreces namen Provinciale Staten in de provincie een motie aan die oproept tot het stoppen van boren naar aardgas in kleine velden in de Waddenzee. Deze motie eist het tegengaan van externe bedreigingen voor het Waddengebied, waaronder gasboringen in de Waddenzee. Daarom verzoekt de provincie het kabinet dringend te stoppen met het verstrekken van vergunningen die de natuur op het Wad belasten, zoals voor gas- en zoutwinning in de Waddenzee en het toelaten van lozingen door een gasbooreiland ten noorden van de Waddeneilanden.

De provincie is van mening dat er vooral ingezet moet worden op de benodigde energietransitie, waarbij de provincie aan de andere kant ook van mening is dat deze, waar noodzakelijk, op een zorgvuldige manier in het Waddengebied een plek moet krijgen.

Agenda voor het Waddengebied 2050 aanpassen
Eerder ondertekenden de provincies en het Rijk de Agenda voor het Waddengebied 2050. De provincie realiseert zich dat daarin werd opgenomen de gaswinning in kleinere velden in de Waddenzee aan te houden. Echter, gezien de maatschappelijke weerstand tegen plannen voor gasboringen nabij Ternaard roept de provincie het kabinet op de agenda aan te passen en daarover in gesprek te gaan met de bij de Agenda betrokken partijen.

Cees Loggen, gedeputeerde Noord-Holland: "Er is in onze Provinciale Staten met bezorgdheid gereageerd op de plannen om naar gas te boren in de Waddenzee. Daarop is een motie aangenomen die verzoekt de vergunningsverstrekking daarvoor te stoppen. Wij willen graag met het kabinet het gesprek aan over een stop op boringen naar aardgas in de Waddenzee en een nadere invulling van de Agenda 2050."

ACM legt Samsung boete op van ruim 39 miljoen voor beÔnvloeding onlineprijzen televisies

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) legt Samsung Electronics Benelux B.V. (Samsung) een boete op van ruim 39 miljoen euro. Samsung heeft vanaf januari 2013 tot en met december 2018 ongeoorloofde invloed uitgeoefend op de online-verkoopprijzen van televisies van zeven detailhandelaren.

Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van de ACM: “Onder het mom van ‘prijsadviezen’ zorgde Samsung ervoor dat de detailhandelaren hun prijzen verhoogden naar de door Samsung gewenste marktprijs. De detailhandelaren volgden Samsung hierin omdat Samsung, als spin in het web, ook andere detailhandelaren consequent aansprak als zij te lage prijzen hanteerden. Samsung wist dat zij detailhandelaren niet kon verplichten hun prijzen te verhogen. Medewerkers gebruikten daarom de term ‘advies’ maar deze advisering was in realiteit niet individueel en vrijblijvend. De gedragingen van Samsung verstoorden de concurrentie op detailhandelsniveau en leidden tot hogere prijzen voor consumenten.”

Hoe werkte het?
Samsung monitorde via zogenaamde webcrawlers op een geautomatiseerde manier de online-verkoopprijzen van detailhandelaren. Als Samsung prijzen zag die lager waren dan de door haar gewenste marktprijs, nam Samsung contact op met de detailhandelaren en spoorde hen aan hun prijs te verhogen. Uit bij bedrijfsbezoeken aangetroffen WhatsApp- en e-mailberichten valt op te maken dat Samsung daarbij vaak liet weten dat zij andere detailhandelaren op een zelfde manier had aangespoord of zou gaan aansporen: “alle andere partner partijen zijn geadviseerd”. Detailhandelaren lieten Samsung in reactie daarop weten de prijs te verhogen: “Done, over 15 min zichtbaar”. Omgekeerd vroegen de detailhandelaren aan Samsung om concurrerende detailhandelaren die te lage prijzen hanteerden, hierop aan te spreken. Vaak gebeurde dat in de vorm van een schermafbeelding. Samsung volgde deze klachten regelmatig op en koppelde de klagende detailhandelaar daarover terug: “Geadviseerd” of: “Pff. Ga er weer achteraan”.

Doordat Samsung de detailhandelaren over en weer informeerde, wisten ze dat zij zichzelf niet uit de markt zouden prijzen als zij de prijs van Samsung zouden volgen. Hiermee greep Samsung op ongeoorloofde wijze direct in op de concurrentie tussen de detailhandelaren.

Nieuwe televisiemodellen dalen snel in prijs nadat zij op de markt komen. Samsung probeerde dit tegen te gaan door de prijzen met detailhandelaren af te stemmen. Via deze prijsafstemming beschermde Samsung haar eigen marges en de marges van de detailhandelaren ten nadele van de consument.

Wat mag wel en wat mag niet in de relatie leverancier-afnemer?
Elke detailhandelaar moet zijn eigen verkoopprijzen bepalen. Monitoring van online-verkoopprijzen door leveranciers is op zichzelf toegestaan. Een leverancier mag ook vrijblijvende prijsadviezen geven aan detailhandelaren. Leveranciers die de prijzen van detailhandelaren sturen door hen bijvoorbeeld te informeren over prijsvoornemens van concurrerende detailhandelaren gaan te ver. Dit geldt ook als detailhandelaren bij leveranciers klagen over de verkoopprijzen die andere detailhandelaren hanteren. Een leverancier moet die klachten naast zich neerleggen.

Om leveranciers en detailhandelaren te waarschuwen voor verboden verticale prijsafspraken start de ACM een campagne. De ACM legt marktpartijen daarin uit aan welke regels zij zich moeten houden.

FOK! Wat een weer: Herfst

herfstbanner

Vanochtend trekt eerst een zone met af en toe regen noordoostwaarts over het land. De regenzone wordt van het westen uit snel gevolgd door talrijke buien, soms ook met onweer. Pas later in de avond neemt het aantal buien af. Met maximumtemperaturen van ca. 14°C is het een frisse dag. De matige, aan zee (vrij) krachtige wind draait van zuid naar west en neemt toe naar matig tot vrij krachtig boven land, 4-5 Bft en aan de kust naar krachtig tot hard, 6-7 Bft. Later in de middag en in de avond kan er in het noordelijk kustgebied af en toe een stormachtige wind staan, 8 Bft. Vooral bij buien komen er ook windstoten voor, landinwaarts tot ca. 65 km/u, aan zee tot ca. 75 km/u. Later in de middag en avond kunnen er in het noordelijk kustgebied zware windstoten voorkomen van 75-85 km/u, in het oostelijk Waddengebied in de avond tot ca. 90-95 km/u.

Komende nacht komen vooral in het midden en noorden enkele buien voor. Elders zijn er opklaringen en is de kans op een bui klein. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 7°C plaatselijk in het zuiden en zuidoosten tot 13°C op de Wadden. De wind draait naar west tot zuidwest en neemt in de loop van de nacht af naar matig. Langs de westkust is er sprake van een (vrij) krachtige wind, in het noordelijk kustgebied krachtig tot hard, 6-7 Bft. In het noordelijk kustgebied komen nog steeds zware windstoten voor maar de kans daarop neemt geleidelijk wel af.

Donderdag overdag zijn er perioden met zon. In de middag raakt het in het westen en noorden bewolkt en gaat het daar van tijd tot tijd regenen. Elders blijft het overwegend droog. De middagtemperatuur loopt uiteen van 13°C in het noordoosten tot 16°C in het zuiden. De wind draait in de loop van de dag naar zuid tot zuidwest en is boven land matig, in de avond in de kustprovincies vrij krachtig. Aan zee en op het IJsselmeer is de wind (vrij) krachtig en neemt in de avond toe naar hard, later in de avond langs de noordwestkust mogelijk stormachtig, 8 Bft, met daar kans op zware windstoten rond 80 km/uur. (Bron: KNMI)

 

Mijn collega _Username_ schoot dit plaatje vanmiddag (Foto: _Username_)
Mijn collega _Username_ schoot dit plaatje vanmiddag (Foto: _Username_) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Lichte daling varkensstapel, nauwelijks minder runderen

Het aantal varkens in Nederland daalde in 2021 iets naar bijna 11,4 miljoen varkens. De rundveestapel bleef met 3,8 miljoen nagenoeg gelijk. Het aantal melkgeiten steeg in een jaar tijd licht naar 482.000, het aantal schapen daalde naar 848.000. De omvang van de kippenstapel nam af naar bijna 100 miljoen dieren. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van de Landbouwtelling 2021.

Op 1 april 2021 telde Nederland 512.000 (4 procent) minder varkens dan het jaar daarvoor. Het totaal aantal varkens schommelt al jaren rond de 12 miljoen. Deze varkens staan wel op steeds minder bedrijven. Het aantal bedrijven met varkens is afgenomen van 6 500 in 2011 tot 3 400 in 2021. De daling van het aantal varkens en varkensbedrijven is mede het gevolg van de stoppersregeling Actieplan Ammoniak Veehouderij en de Subsidieregeling sanering varkenshouderij (SRV).

Het gemiddeld aantal varkens per bedrijf verdubbelde bijna van 1.900 in 2011 naar 3.400 in 2021. De grootste bedrijven zijn gevestigd in Limburg en Noord-Brabant met gemiddeld respectievelijk 5.300 en 4.800 varkens.

Groei aantal melkgeiten Gelderland en Noord-Brabant gestopt
De laatste twee decennia is het aantal melkgeiten bijna vervijfvoudigd. In 2021 telde Nederland 482.000 melkgeiten, ruim 1 procent meer dan het jaar daarvoor. De meeste melkgeiten werden gehouden in Noord-Brabant (141.000) en Gelderland (117.000). Meer dan de helft van het aantal melkgeiten in Nederland is daarmee in deze twee provincies te vinden.

In verband met de mogelijke gezondheidsrisico’s voor omwonenden hebben meerdere provincies een stop op de geitenhouderij ingesteld. Toch bleef het aantal dieren in Noord-Brabant en Gelderland tot en met 2020 toenemen, in 2021 was deze jarenlange stijging afgevlakt.

Rundveestapel nauwelijks gewijzigd
In 2021 waren er 17.000 (0,4 procent) minder runderen dan een jaar eerder. Het aantal vleeskalveren was met 2 procent afgenomen naar ruim 1 miljoen dieren. In 2018 werd voor het eerst de grens van 1 miljoen vleeskalveren bereikt. Dit jaar stonden er 1,57 miljoen melkkoeien geregistreerd, een daling van 1,4 procent vergeleken met 2020. Het jongvee voor de melkveehouderij nam daarentegen toe met 3,4 procent naar 967.000.

Gemiddeld meer land bij melkveebedrijven
Bedrijven met melkvee hebben bijna de helft van de totale oppervlakte cultuurgrond in Nederland in gebruik. In 2021 had een bedrijf met melkkoeien gemiddeld 58 hectare cultuurgrond. Dit is bijna 12 hectare meer dan in 2011. Een bedrijf met melkkoeien had in 2021 gemiddeld 103 melkkoeien, tien jaar geleden waren dat er nog 76.

In 2011 werden op een gemiddeld bedrijf met melkkoeien nog 1,63 melkkoe per hectare cultuurgrond gehouden, in 2021 zijn dit er 1,77. In Noord-Brabant en Flevoland worden de meeste melkkoeien per hectare cultuurgrond gehouden, respectievelijk 2,21 en 1,96. In Noord-Holland en Drenthe worden de minste melkkoeien per hectare cultuurgrond gehouden, respectievelijk 1,52 en 1,59.

Minder kippen
Het aantal kippen is het laatste jaar iets gedaald. In totaal waren er in 2021 zo’n 99,9 miljoen kippen, 2 procent minder dan een jaar eerder. Dit wordt veroorzaakt door de daling van het aantal vleeskuikens. Dat nam met 2 miljoen dieren af naar 47 miljoen (-4 procent). Het aantal leghennen steeg met 119.000 juist iets naar ruim 43 miljoen.

Koeien in de wei (Foto: FOK!/DJMO)
Koeien in de wei (Foto: FOK!/DJMO)

Laatste reviews en specials
special
Weekend gifdump #45
special
VrijMiBabes #82 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #82
review
Grand Theft Auto: the trilogy (Nintendo Switch)
special
Random Pics van de Dag #484
review
Battlefield 2042
©FOK.nl e.a.