Blu-ray: The Brothers Grimsby

Sacha Baron Cohen is ongetwijfeld een van de meer controversiële filmmakers van het moment. Met zijn nieuwste karakter Grimsby vermaakte of irriteerde hij afgelopen jaar weer vriend en vijand. Voor de liefhebbers zijn de laatste capriolen van de Engelsman inmiddels op Blu-ray verschenen.

Cohen zet in The Bothers Grismby het leven neer van de hooligan Nobby Butcher. Een naam die zeer waarschijnlijk ontleend is aan Nobby Stiles en Terry Butcher, twee bikkelharde Engelse voetballegendes. Grimsby is bekend van de plaatselijk voetbalclub uit League Two. Het is de plaats waar Nobby op elfjarige leeftijd werd gescheiden van zijn broer Sebastan (Mark Strong). Het is iets wat Nobby nooit heeft kunnen verwerken, met alcoholisme en vandalisme als gevolg. Wanneer Sebastian na 28 jaar weer opduikt, blijkt hij een MI6-spion te zijn. De film kent dan ook best een leuke wending wanneer Nobby zijn broer gaat helpen en het opneemt tegen het vrouwelijke kwade genie, gespeeld door Penélope Cruz. Nobby gaat van hooligan naar de rol van James Bond. Hij kent dezelfde onverschrokkenheid, maar is al net zo klunzig als Johnny English, en natuurlijk een stuk onbeschofter.

Natuurlijk is de humor, bij tijd en wijle, zo plat en melig als het maar zijn kan, maar het is inmiddels een genre op zich en Cohen behoort dan toch wel tot de betere uitvoerders. En vooral het schoppen tegen heilige huisjes kun je wel aan hem toevertrouwen. In deze film heeft een Palestijns-Israëlisch verlamde jongen aids. Een ongelukkige actie van Nobby zorgt ervoor dat diens speeksel ook Donald Trump en Harry Potter weet te besmetten. Iets, wat natuurlijk in de aftiteling wel wordt rechtgezet. Maar, er is wel weer een rekening vereffend, want Trump liep ooit zeer snel weg bij een interview met Ali G. Ook Nobby’s Oasis-look is een formidabele vondst. Liam Gallagher scheen dat weer niet zo leuk te vinden, maar ja, die verdient er uiteindelijk ook aan, want ‘Cigarettes & Alcohol’ komt even kort voorbij, wanneer we een shot te zien krijgen waarbij Nobby het huis verlaat op weg naar een nieuwe knokpartij.

Grimsby - shot 2

Ondank de spionageactie is voetbal natuurlijk de setting van de film. En de ontknoping vindt dan ook plaats tijdens de fictieve WK-finale 2016 tussen, inderdaad, Engeland en Duitsland. Deze wordt gespeeld in Santiago, Chili. Nobby heeft er altijd geloof in gehad dat Engeland wereldkampioen zou worden (wat in de film natuurlijk gebeurt). Zodoende is zijn tattoo niet voor niets geweest, behalve het jaartal wellicht. ‘200016’ staat er op zijn borst. Of zoals Nobby zegt: ‘2000 and 16’. Nobby mag dan zeker niet de slimste zijn, samen met zijn broer redden ze de wereld uiteindelijk van de ondergang. Wat dat betreft portretteert Cohen een aandoenlijke broederliefde in deze film.

Niets dan lof over de kwaliteit van beeld en geluid, zeker de surround effects. Ook met het bonusmateriaal kun je je ruimschoots vermaken. Er zijn wat bloopers, weggelaten scenes en ook wat uitgebreide scenes, zoals die met de olifanten. Deze meest hilarische scene van de film krijgt ook nog extra aandacht in een korte featurette, L’éléphant dans la salon. Er staat, overigens, ook een wat langere ‘making of’ van de film op. Tot slot is deze Blu-ray uitgerust met het nieuwe Digital HD systeem UltraViolet. Er zit een code bijgesloten waarmee je toegang krijgt tot meerdere streaming providers. Zo kun je tal van gratis films en series kijken, ondergebracht bij onder meer Fandango en VUDU. Met UV kun je ook je bestanden beheren en afspelen op al je apparatuur, zoals pc en je mobiel.

Grimsby - shot 3

Met alles erop en eraan is deze Blu-ray absoluut interessant. Een dikke 8 verdient het wel. Uiteraard zal voor aanschaf bepalend zijn of je met de humor uit de voeten kunt. In dat kader vind ik het zelf een van de betere films van Sacha Cohen, maar daarover verschillen de criticasters van mening.