MeeGoPad T04, Windows 10 tv-box

4. Prestaties en software

 

Deze T04 van MeeGoPad beschikt over een Z8300 Cherry Trail processor van Intel, 2GB werkgeheugen en een opslag van 32GB. De praktijk wijst toch wat andere zaken aan. Zo vind je in de systeeminfo dat de processor tot maximaal 1.44GHz gaat, met een boost tot 1.6GHz. 

meego-systeeminfo (Foto: rene90)

meego-processor (Foto: rene90)

In combinatie met de 2GB werkgeheugen zal het geschikt zijn om de meeste taken prima te volbrengen. De 32GB opslag is netjes waarvan nog zo'n 16GB beschikbaar is als ik alle updates heb binnen gehaald. Wil je het dus echt gaan gebruiken als opslag mediabox kan je ervoor kiezen om een microSD-kaartje erin te stoppen, of een externe harde schijf te koppelen wat dan wel via USB 3.0 kan. De SSD die in deze T04 zit is niet zo spannend, een bekende budgetschijf namelijk de Samsung MBG4GC. Het opstarten duurt ongeveer 5 seconden wat prima is. 

meego-beschikbaar (Foto: rene90)

meego-schijf (Foto: rene90)

Qua aansluitingen is het goed dat de RJ45 beschikbaar is want het wifi houdt niet over. Dat is wel vaker bij kastjes zonder losse antenne en zo ook bij dit model. Draadloos haal ik 40% van de snelheid die ik bedraad haal, en mijn laptop haalt zo'n 90-95% van die snelheid die op dezelfde plek staat. Het is niet zo dat hij al stokt op 2Mbps dus met die 8Mbps die hij hier haalt kan je wel gewoon streamen et cetera, maar liever wil je gewoon de hoogst haalbare snelheid. 

meego-wifi (Foto: rene90)

meego-lan (Foto: rene90)

Ik heb nog geprobeerd te kijken welke benchmarks te draaien zijn wat iets lastiger is in verband met de Windows 10 die op het apparaat zit. Sommige bekendere programma's zoals PCMARK draaien met bepaalde bugs en het is de vraag in hoeverre het representatief is. PCMARK7 draaide wel, en ook Octane vanuit Chrome kwam met een uitslag. 

meego-pcmark (Foto: rene90)

meego-octane (Foto: rene90)

Los van alle testen en richtlijnen, gaat het voornamelijk om de praktijkervaring in het dagelijks gebruik omdat je dan opmerkt hoe goed iets werkt of niet. Wat je merkt is dat de processor geschikt is voor de normale taken en het kan dus zeker goed fungeren als een basis computer. Tekstverwerken / wat surfen / Netflix gaat allemaal goed. Waar je tegen de beperkingen van de processor en het werkgeheugen aanloopt is als je wilt gaan multitasken en dan vooral op het wat meer grafische gebied. Als je Youtube op 1080p op de achtergrond aan hebt staan merk je wat vertragingen als je websites met veel plaatjes en dergelijke wilt gaan inladen. Waar je het ook aan merkt is als je dubbelklikt in een Youtube video om hem schermvullend te krijgen, dan is er een kleine hapering tot hij op volledig scherm over gaat. Het zijn kleine puntjes waaraan je merkt dat je met een wat simpelere processor te maken hebt. Geen ramp dus maar wel goed om mee te nemen in je verwachtingen. 

Qua warmte ontwikkeling kan ik alleen maar zeggen dat dit goed geregeld is. De actieve koeling doet zijn werk en na een uur FullHD video kijken is de T04 wat warm, maar zeker niet heet zoals ik bij andere boxen heb ervaren.

Los van de vertragingen hier en daar, is het me zeker bevallen over de grote linie. Het opstarten binnen een paar seconden en dan een volledige Windows 10 home kunnen draaien is toch wel praktisch.