Chuwi Ilife V5, robotstofzuiger voor 120 dollar

4. In het gebruik

 

Hoe goed werkt deze stofzuiger nou eigenlijk? De specificaties doen vermoeden dat het een fantastisch apparaat is en heel erg stil zodat je gewoon je serie kan blijven doorkijken maar hoe gaat dit in de praktijk? Dit zal ik toelichten aan de hand van de verschillende standen die je kan gebruiken. 

Spot cleaning

Als je hiervoor kiest gaat de stofzuiger op de plek waar hij staat beginnen, en maakt vervolgens steeds groter wordende rondjes om dat punt heen. Het idee erachter is dat als je ergens een pak hagelslag hebt laten vallen, je hem in het midden daarvan neerzet en hij vervolgens dit goed schoon kan krijgen. In de praktijk is dit niet een stand die ik veel gebruik en zal ik eerder even de kruimeldief pakken in zo'n geval. 

Edge cleaning

Een stand die ik wel eens aanzet omdat ik in mijn gang merk dat vaak de hoeken en randen vuil worden en dan is deze stand dus ideaal omdat hij ook goed werkt. Door de sensoren 'voelt' hij waar de rand is en draait hier telkens omheen zodat alle hoekjes gepakt worden. Prettige stand dus die ik eens in de zoveel tijd gebruik om de gang schoon te krijgen. 

Auto clean

Simpel gezegd een stand dat hij op zijn eigen manier gaat schoonmaken. Hij zou hier volgens de specificaties wel een patroon in gebruiken zodat hij niet bepaalde plekken telkens opnieuw doet. Ook als hij tegen dingen aan botst snapt hij dat hij hier omheen kan in plaats van 180 graden om te draaien en die hele ruimte over te slaan. Werkt an sich prima, en dit is ook de modus die gebruikt wordt als je een vaste tijd hebt ingesteld. 

Ook merk je dat het een redelijk dunne stofzuiger is en hij makkelijk onder tv-meubels of banken door kan. 

Schedule clean

Met een kleine toevoeging was dit de stand geweest die ik wel had gebruikt, maar op dit moment nog niet. Dat komt door het feit dat je een tijd per dag kan instellen, en hij dus elke dag aan de slag gaat. Zelf vind ik elke dag wat teveel en je kan dus niet instellen dat hij 3 keer per week iets doet. Als ze dat hadden toegevoegd had dit je wat meer vrijheid gegeven en was het zeker een nuttige toevoeging geweest. Wat ik nu meestal doe is de stofzuiger uitzetten en als ik de deur uit ga en het nodig is hem even op 'auto-clean' zetten.

Automatisch terugkeren

Iets wat te mooi lijkt om waar te zijn, maar het is toch wel waar. Ook in mijn huis met een lange gang weet hij zijn weg weer terug te vinden naar de basis. Dit komt door de sensoren die blijkbaar goed genoeg werken om ook op een bepaalde afstand te registreren. Als hij zijn basisstation vindt, gaat hij langzaam die kant op en rijdt dan weer op de contactpunten zodat hij gaat opladen. Wat dat betreft dus ideaal. 

Het schoonmaken

En hoe presteert de Ilife V5 nou eigenlijk want wordt het echt schoon? Ja dat doet hij behoorlijk goed. Ik heb hem nu zo'n drie weken in gebruik en als hij niet vast is komen te zitten, is er inderdaad niks meer op de vloer te zien. Ook geen hoekjes die gemist zijn en het lijkt dus echt alsof hij alles meepakt. Dit zal ook komen omdat de opgegeven werktijd van 2 uur gehaald wordt, ik heb het een aantal keer geklokt en de 120 minuten haalt hij prima. Wat je wel merkt is dat haren lastig zijn om op te zuigen dus zal je die soms in de borstels klem zien zitten. Echter is dit een kwestie van af en toe deze even schoonmaken wat amper tijd kost. 

Qua geluidsproductie valt het me mee, het is wel iets wat ik in de gang zou aanzetten met de gangdeur dicht zonder er last van te hebben. Maar om hem aan te zetten in de woonkamer waar je zelf ook zit zal ik niet snel doen omdat je het toch wel hoort. Daarom zet ik hem meestal aan als ik de deur uit ben. De sensoren op het apparaat lijken ook goed te werken. De grotere objecten ziet hij sowieso altijd (muren / kasten) en alleen bij bijvoorbeeld tafelpoten mist een sensor dit wel eens en dan doet de stootrand zijn werk. Deze is ook afgewerkt met een soort rubber dus er raakt niks beschadigd en je hoort ook geen hard geluid. 

Nog een andere kanttekening: toen ik de stofzuiger net had, was het de eerste paar keren zo dat ik hem op nogal aparte plekken stil zag staan; tussen mijn bank en kleed, of op het droogrek en klem tussen wat kabels. Dus ja, je zal je huis toch wat moeten aanpassen zodat deze 'obstakels' geen probleem gaan vormen voor de stofzuiger. Een relatief dik kleed oprijden of drempels pakken is geen enkel probleem, maar zorg dus wel dat hij geen plekken heeft waar hij klem kan komen te zitten. Het is even een paar keer de fout in gaan maar als je weet wat je anders moet neerzetten heb je zeker plezier aan dit apparaat en heeft het ook een toegevoegde waarde.