Nieuw AI-systeem neemt 81 jaar recherchewerk over in 30 uur
De politie van het Britse Avon en Somerset test een revolutionaire AI-tool die mogelijk enkele van de meest beruchte onopgeloste zaken in het VK kan oplossen. De tool, genaamd Soze en ontwikkeld in Australië, is in staat om in slechts 30 uur evenveel werk te doen als wat een menselijke rechercheur 81 jaar zou kosten.
Het systeem kan video’s, financiële transacties, sociale media, e-mails en andere documenten tegelijkertijd analyseren, waardoor het verborgen sporen of aanwijzingen kan vinden die bij een handmatige zoektocht vanwege bijvoorbeeld de enorme hoeveelheid informatie of de obscuurheid van de connectiie misschien zouden zijn gemist.
Volgens Gavin Stephens, de voorzitter van de Nationale Politiechefsraad, kan deze technologie vooral nuttig zijn voor het heropenen van 'cold cases' — onopgeloste zaken waarbij de grote hoeveelheid bewijsmateriaal vaak ontmoedigend is. "Je kunt een zaak hebben die onmogelijk lijkt vanwege de hoeveelheid materiaal, maar door het in een systeem als dit te stoppen, kun je een beoordeling krijgen die echt nuttig is", aldus Stephens. De tool werd al getest op 27 complexe zaken, waarbij het indrukwekkende resultaten leverde.
De implementatie van de Soze-tool komt op een moment dat het aantal politieagenten dat aan onopgeloste moordzaken werkt, afneemt. Onlangs werd bekend dat de Metropolitan Police vijf agenten heeft verplaatst van een speciale afdeling die een 30 jaar oude moordzaak onderzoekt, om basiseenheden te versterken. Dit is een zorgwekkende trend, aangezien de politie, waaronder de metropolitaanse chef Sir Mark Rowley, hun middelen als "gevaarlijk onder druk" omschrijft.
Naast de Soze-tool zijn er nog tientallen andere baanbrekende technologieën die mogelijk door het hele VK kunnen worden uitgerold. Denk hierbij aan een AI-tool voor het opbouwen van een nationale database van messen, waarmee druk kan worden uitgeoefend op verkopers, en een systeem dat callcenter-medewerkers helpt om meer aandacht te besteden aan slachtoffers van huiselijk geweld.
Stephens benadrukte dat AI en technologie zoals gezichtsherkenning en robotautomatisering geen vervanging zijn voor menselijke politieagenten, maar een hulpmiddel om hun werk beter te doen. De technologie zal alleen helpen bij het efficiënter oplossen van zaken, zonder de menselijke verantwoordelijkheid uit handen te nemen.