Boek: V. Diffenbaugh- De verborgen taal van bloemen

De verborgen taal van bloemen is het debuut van schrijfster Vanessa Diffenbaugh. Het boek vertelt het leven van Victoria Jones, die opgegroeid is in diverse kindertehuizen en pleeggezinnen. Met bloemen vind ze een manier om met mensen te communiceren. Haar kennis van de taal der bloemen haalt ze uit het boek: de Victoriaanse Taal der Bloemen, die aan elke bloem en plant een specifieke betekenis toekent.

 

Akkerdistel (misantropie)

Victoria Jones is 18 jaar als ze het kindertehuis waar zij tot nu toe verbleef moet verlaten. De noodzaak om een baan te vinden wordt dringend als zij haar slaapplaats in een opvanghuis verliest en slaapt in een park onder de bomen. Ze ontmoet Renata, een bloemiste die haar een baan aanbiedt als ze merkt dat Victoria de mensen weet te raken met haar vermogen precies de juiste bloemen in boeketten te verwerken. 

Victoria heeft weinig reden gehad de mensen in haar leven te vertrouwen, in de steek gelaten door iedereen tot ze geplaatst wordt bij een nieuwe pleegmoeder, Elizabeth. Elizabeth leerde haar alles over bloemen en planten en ook de victoriaanse betekenis van bloemen. Victoria leert Elizabeth vertrouwen en durft eindelijk weer kind te zijn. Een logische stap lijkt adoptie, maar dan gebeurd er iets wat dat verhinderd. Op 18 jarige leeftijd, werkend bij Renate, de bloemiste, ontmoet Victoria iemand uit die zo belangrijke periode in haar leeftijd. Wat dan volgt is het moeizame proces van Victoria, haar gevecht tegen zichzelf om weer mensen te durven vertrouwen.

Narcis (nieuw begin)

Hoewel het onderwerp "pleegzorg" doet vermoeden dat het een zwaarmoedig boek is blijkt al snel dat de verborgen taal van bloemen een prachtige roman is. Gedurende het boek wordt steeds duidelijker wat een eenzaam leven Victoria heeft gehad en waarom zij zoveel problemen heeft met het vertrouwen van mensen. Door het verhaal afwisselend vanuit het heden en het verleden te vertellen maakt dat je in het verhaal wordt gezogen.  Een weergaloos verhaal, verpakt in een ontroerende roman. De bloemen, en de uitleg van de betekenis ervan. geven het verhaal iets aparts, wat mij betreft een echte aanrader!