Boek: Elisa Albert - Waarom deze avond anders is

Op Seideravond, wanneer de joden de uittocht uit Egypte herdenken, vraagt altijd het jongste kind aan de vader ‘Waarom is deze avond anders?’
Elisa Albert vertelt in haar boek "Waarom deze avond anders is" het verhaal van diverse jonge joden die allemaal om hun eigen redenen het geloof gedag hebben gezegd. Het boekt voegt de generatie van nu samen met joodse tradities die eeuwenoud zijn.

 

Elisa Albert debuteerde in Nederland met, gek genoeg haar tweede roman, Het boek Dahlia. Deze roman, over een joodse vrouw met een hersentumor, werd enthousiast ontvangen en kreeg lovende recensies. Haar debuut Waarom deze avond anders is wordt in Nederland nu als tweede boek uitgebracht. Elisa Albert is een 31 jarige joodse vrouw die graag tegen heilige huisjes schopt en dit is duidelijk te merken in dit boek. Meer over Elisa kun je lezen in het interview dat Fok! met haar had.

Het boek is onderverdeeld in een aantal, zelfstandig leesbare, korte verhalen. Verhalen geschreven in de ik-vorm, die allemaal één ding gemeen hebben, de ik-persoon is joods en worstelt met de eeuwenoude tradities van zijn/haar geloof.

Messcherp schept Albert een beeld van de hedendaagse joodse jongere die zich afvraagt waar deze tradities nog goed voor zijn. Hilarische situaties levert dat op, zoals bijvoorbeeld het verhaal over Joanna. Joanna viert Seider met haar familie, en terwijl haar moeder maar doorgaat met het maken van de traditionele gerechten denkt Joanna alleen aan haar vaginale ongemak "Schimmelinfectie... die klotekutpil ook". Een ander verhaal beschrijft het onbehagen van een jong joods meisje, die meer bezig is met die ene leuke jongen dan met het bezoek aan Auschwitz, en zich vervolgens radeloos afvraagt hoe erg het is als je niet overweldigd bent door emoties bij dit bezoek.

De verhalen zijn kort, wat erg jammer is want de personages zijn bijzonder goed neergezet. Het is moeilijk afscheid te nemen van een hoofdpersoon, omdat je als lezer erg nieuwsgierig bent naar hoe het verder gaat. Dat is ook gelijk het enige nadeel aan dit boekje, de verhalen hadden best langer mogen zijn. Albert schrijft vlot en geeft op een venijnige manier uiting aan haar ambivalente gevoelens over het jodendom. Het boek is doorspekt met, soms cynische, humor en is ook een aanrader voor lezers die weinig of niets van het joodse geloof weten.