DVD: Travellers and Magicians

Het gras is altijd groener bij de buren. Het beeld van boeddhistische monniken en de rust van de Himalaya heeft een onweerstaanbare aantrekkingskracht op vele Westerlingen. Ingeklemd tussen India en China, midden in de Himalaya ligt het landje Bhutan. Het genoemde spreekwoord blijkt ook daar te gelden. Dondup, een jongeman uit dit pittoreske landje, krijgt echter alleen al bij de gedachte aan Amerika de kriebels. Hij wil breken met zijn toekomst als ambtenaar en gaat liever druivenplukken in het verre Amerika.


Op hippe witte sportschoenen begint zijn reis door het schilderachtige gebergte. Dondup ontmoet onderweg een monnik, een appelverkoper, een papiermaker en zijn dochter. Samen reizen ze verder, terwijl de monnik een mooi verhaal verteld. Het verhaal van Tashi, een jonge magiër die eigenlijk om dezelfde reden als Dondup de wereld intrekt. Het verhaal ontpopt zich tot een drama over lust, jaloezie en uiteindelijk moord. Een verhaal met stiekem wel heel veel gelijkenis met de reis van Dondup... Het wekt een beetje de sfeer van hoe het leven is en hoe Dondup het graag zou zien. Een soort fantasie, een gezamelijke dagdroom. Die monnik vertelt dit verhaal in het verhaal natuurlijk niet voor niets en Dondup krijgt langzaam twijfels. Was zijn simpele dorpje wel zo verkeerd?


Buiten het verhaal en de mooie beelden, biedt de film ook een blik in het geïsoleerde land Bhutan. De overheid beperkt de informatiestroom vanuit het buitenland, om de unieke cultuur te beschermen. Toch sijpelt er uiteraard genoeg door, met als toppunt de telkens door het beeld flitsende witte sportschoenen. Het gras is niet groener bij de buren, mocht je in Bhutan wonen althans. De beelden, de sfeer, de mensen, de rust, het is dat we FOK! zouden moeten missen, anders zouden we er zo heen gaan!
De regisseur Khyentse Norbu heeft er ongetwijfeld een licht biografisch tintje aan toegevoegd: Hij studeerde in New York en heeft buiten zijn filmtechniek ongetwijfeld ook inspiratie opgedaan voor dit verhaal. Trouwens zijn eerdere film genaamd The Cup speelde ook in Bhutan. Let wel, de film begint een beetje traag, mocht je de Hollywood SF-spektakels gewend zijn. Gun het even de tijd en laat je verrassen. De combinatie van de beelden met een mooi, licht humoristisch (eventjes zelfs richting zwarte komedie) verhaal zorgt voor de vier sterren.


Label: Total Film Releasedatum: 13 september 2005 Kijkwijzer:
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!