Zoo Tycoon 2 Uitgestorven Diersoorten

Met enige regelmaat komt er een nieuwe uitbreiding uit voor Zoo Tycoon 2, die enkele dingen toevoegt aan het basis-spel. Na Zoo Tycoon 2 Bedreigde Diersoorten, Zoo Tycoon 2 Afrikaans Avontuur en Zoo Tycoon 2 Marine Mania is de nieuwste uitbreiding van Zoo Tycoon 2 Uitgestorven Diersoorten. Dieren die zich in het echte leven niet meer op deze aarde bevinden, kun je nu in jouw dierentuin laten rondlopen. Je kunt ze echter niet meteen gewoon kopen, je moet ze eerst zelf tot leven wekken. Dat doe je door een onderzoekscentrum te bouwen en vervolgens met een detector door je dierentuin te lopen. Kom je in de buurt van een fossiel, dan zie je een balkje oplichten. Is het balkje helemaal vol, dan kun je gaan graven.

In het begin kun je slechts een paar verschillende fossielen vinden, bijvoorbeeld een dodo, een blauwbok en een oeros. Van elk dier liggen zes stukjes verspreid in de dierentuin. Het zoeken naar de stukjes en het opgraven ervan kun je eventueel uitbesteden aan een paleontoloog, alle andere stappen moet je echter geheel zelf uitvoeren. Heb je een fossiel compleet, dan kun je hem als een legpuzzel in elkaar gaan zetten in het onderzoekscentrum. Met zes stukjes is dat uiteraard supersimpel en zodra ook dat gelukt is ben je eindelijk in staat om het dier te gaan maken. In een minigame moet je (vergelijkbaar met het trainen van dieren voor de shows in Marine Animals) op het juiste moment op de juiste knop drukken. Als je het helemaal goed doet krijg je een \'super\'dier, een dier met extra sterk DNA dat groter en gezonder is en langer leeft. Verpruts je het, dan krijg je een mislukkeling waar je niks aan hebt of zelfs een dier dat een gevaar is voor je dierentuin.



Zodra je alle fossielen van alle dieren op dit eerste niveau verzameld hebt wordt je detector uitgebreid met een extra set antennes en kun je nieuwe fossielen gaan zoeken. Ditmaal bestaat elk skelet uit negen delen maar de legpuzzel blijft heel makkelijk. Het in elkaar zetten van het uiteindelijke dier wordt wel ietsjes lastiger omdat sommige van de knoppen na een paar seconden voorbereidingstijd vervangen worden door vraagtekens. Het volgende niveau kent twaalf stukjes en een uitbreiding van het aantal \'sweeps\' dat je moet doorstaan in de bouwfase. In totaal zijn er vierendertig nieuwe dieren waaronder redelijk recent uitgestorven dieren zoals de dodo en de buidelwolf maar ook dino\'s zoals de dimetrodon en de tyrannosaurus rex. Op het hoogste niveau zijn de legpuzzels nog steeds heel eenvoudig, het in elkaar zetten is echter behoorlijk pittig omdat bijna alle tekens vervangen worden door vraagtekens en het tempo drastisch opgevoerd wordt. Gelukkig kun je in de meeste spelmodi de dieren ook \'gewoon\' kopen, al moet je wel rekenen op flinke bedragen.



Het moment dat je je eerste zelfgebouwde dino rond ziet lopen is geweldig. Als je overschakelt naar de bezoekersmodus kun je ze van alle kanten bestuderen. Je kunt de dieren van het basisspel en de uitbreidingen gewoon door elkaar gebruiken, zo kun je een syvatherium prima tussen de zebra\'s laten rondhuppelen en een oeros kan goed samen met andere vreedzame dieren uit het gematigde woud. Zet echter geen lieve kleine pluizige beestjes bij een grot vleesetend monster want dat loopt niet goed af (en hoewel misschien leuk om te zien, bijzonder slecht voor je bezoekerswaardering). Je hebt de eerdere uitbreidingen niet nodig, maar het is wel aan te bevelen alles geïnstalleerd te hebben omdat voor veel dieren bijvoorbeeld de zoutsteen en de krabpaal uit Afrikaans Avontuur een welkome aanvulling zijn. De graphics beginnen wel een beetje gedateerd aan te voelen inmiddels, maar wie zich daar niet aan stoort kan zijn dierentuin naar hartelust opbouwen en inrichten in een bepaald thema of juist een samenraapsel van diverse stijlen als je dat mooier vindt.

Ook in deze uitbreiding vind je weer allerlei nieuwe voorwerpen en gebouwen om je dierentuin mee aan te kleden, alsmede nieuwe soorten hekken om de dieren opgeslotvan de bezoekers gescheiden te houden. De meeste ervan speel je vrij door het uitspelen van de campagnes. Om een campagne uit te spelen moet je een aantal doelen halen, bijvoorbeeld het maken van een dierentuin met minstens acht soorten uitgestorven dieren, het halen van minstens vier sterren bekendheid of het aanschaffen van een bepaald soort uitgestorven dier. Een handige nieuwe feature is de mogelijkheid te rennen in de bezoekersmodus. Je kunt uiteraard ook weer allerlei nieuwe uitdagingen spelen, of natuurlijk gewoon een eigen direntuin opbouwen zonder van te voren opgelegd doel in de \'sandbox\'modus.


Nieuwe dieren en gebouwen, fossielen zoeken en legpuzzels maken zijn echter niet de enige toevoegingen in deze uibreiding. Dino\'s zijn namelijk een stuk minder gedomesticeerd dan \'normale\' dierentuindieren en er will er dus nog wel eens één een uitbraakpoging doen. Daarbij kunnen ze flink schade aanrichten aan je dierentuin en paniek zaaien onder je bezoekers, dus is het zaak de dino zo snel mogelijk te verdoven met je verdovingsgeweer. Ook dit klusje kun je overlaten aan een ingehuurd team, deze stoere mannen doen er echter best lang over om op de plek des onheils te komen waardoor het meestal beter is om even snel zelf in te grijpen. Om eerlijk te zijn is dit eerder een bijzonder irritante onderbreking in het spel dan een leuke uitdaging. Ook kunnen je dieren ziek worden. Een mastodont wordt dan bijvoorbeeld roze, of een dodo heeft last van de \'afval-ziekte\'. Via het onderzoekscentrum kun je een monster van het zieke dier nemen en vervolgens ga je in bezoekersmodus op zoek naar omgevingsfactoren die de ziekte veroorzaakt zouden kunnen hebben. Daarna moet je ook een remedie zoeken en tenslotte de dieren genezen. Je kunt voor de oorzaak en de remedie om hints vragen als je er niet zelf uitkomt, maar heel moeilijk is het allemaal niet.