Empire Earth II
Empire Earth II wil zich wel onderscheiden van de concurrentie, want er zijn ook heus wel leuke nieuwigheidjes toegevoegd aan de game. Neem nu de Battle Planner. Hiermee kun je simpel en doch uitgebreid je oorlogsplannen op een kaart tekenen met pijlen en objectives. Als je met allies speelt kun je ook voor hun routes aanstippen, maar ze moeten wel akkoord gaan met het plan. Natuurlijk blijft dit geheim voor de tegenstander(s).
Ook handig is de Citizen Manager. Dit oogt heel ingewikkeld, maar werkt ook heel simpel. In dit tooltje kun je aangeven wat je arbeiders moeten doen zonder dat je erop hoeft te letten dat ze staan te niksen. Toch is het Rise of Nations-principe handiger, want dan gaan je arbeiders na een x aantal seconden niks gedaan te hebben zelf werk zoeken.
De Picture-in-Picture (PIP) view is verdomd handig om het overzicht te behouden. Hiermee kun je verschillende camerastandpunten instellen met een druk op de knop en supersnel belangrijke punten op de map in de gaten houden. Als je bijvoorbeeld aan het aanvallen bent en ondertussen wordt één van jouw steden ook geplunderd, dan kun je snel overschakelen van het ene naar het andere beeld om even wat dingen recht te zetten. Helaas doet de PIP wel een aanslag op de framerate van het spel.
In Empire Earth II kun je Crowns verdienen op militair, economisch en imperialistisch gebied. De militaire kroon verdien je door veel vijanden dood te maken en gebouwen te slopen/over te nemen. Ook kun je deze verdienen door veel militaire research te doen. De economische kroon krijg je zodra je veel economische technologieën onderzoekt of wanneer je veel resources verzamelt, wonderen bouwt of veel handelsroutes opzet. De imperialistische kroon krijg je als je veel gebieden bezit, wegen hebt gebouwd of veel medics en priesters getraind hebt.
Maar één speler tegelijk kan voor een bepaalde tijd een kroon verdienen. Aan de hand van welke soort kroon je verdient kun je verschillende bonussen activeren, zoals arbeiders die sneller werken, sterkere zee-eenheden en meer van dat soort bonussen. Bovendien krijg je ook een Leader, een extra sterke unit, die altijd van pas kan komen in de aanval als in de verdeding.
Het regent
Tenslotte speelt het weer een grote rol in Empire Earth II. Deze weereffecten zien er echt fantastisch uit en varieert van een grote sneeuwstorm tot onweer en zandhozen. Het hangt er wel vanaf welk soort klimaat je gekozen hebt om een bepaalde soort weersomstandigheid te zien; in de woestijn zul je helaas geen sneeuwstormen aantreffen. Het weer heeft ook invloed op je eenheden. Een zware onweersbui laat ze langzamer lopen en ook het zicht voor de speler zelf wordt minder.