Empire Earth II

Steven (Steeven)
Een klein geschiedenis lesje
Empire Earth II overlapt maar liefst vijftien tijdperken. Al deze tijdperken brengen nieuwe eenheden en nieuwe gebouwen met zich mee plus eventueel een nieuw uiterlijk voor je rijk. Natuurlijk zijn al deze tijdperken met bijbehorende jaartallen subjectief. De ontwikkelaar heeft zijn eigen visie op deze tijdperken, net als andere mensen die wat van historie weten een andere mening erover hebben. Het is en blijft een kwestie van interpretatie.

Het Stenen Tijdperk (10.000 VC - 5000 VC)
In het Stenen Tijdperk gebeurt er nog niet zoveel. De mensen in de wereld starten de allereerste steden op strategische plaatsen, onder andere in Mesopotamië (Irak), Griekenland, China en Egypte. Men stapt van een jagers en verzamelaarscultuur over naar een landbouwcultuur. Ondertussen ontdekken en gebruiken ze nieuwe middelen om het leven makkelijker te maken, zoals de eerste gereedschappen, een polytheïstische religie (religie met meerdere Goden) en natuurlijk de eerste wapens.

Het Koperen Tijdperk (5000 VC - 2500 VC)
Steeds meer steden worden gevestigd en voeren onderling oorlog met elkaar. De eerste stadstaatjes ontstaan dus. De bevolking groeit gestaag door, maar na slechte oogsten neemt de bevolking net zo hard weer af. De handel bloeit in dit tijdperk op en het gebruik van koper leidt tot nieuwe wapens en gereedschappen om weer een stapje verder te gaan. Ook ontstaan er her en der de eerste koninkrijken.

De Bronstijd (2500 VC - 1000 VC)
De steden worden steeds groter en de vooruitgang in de techniek van landbouw, architectuur en gereedschappen vordert nog steeds in een vloeiende lijn naar boven. Ook de literatuur doet zijn intrede en religie krijgt steeds meer een georganiseerde structuur. De eerste grote legers worden getraind om nieuw gebied te veroveren.

De IJzertijd (1000 VC - 400 NC)
Grote rijken komen en gaan in dit tijdperk. De Perzen groeien en worden verslagen door Alexander de Grote. De Romeinen starten hun expansie over de halve wereld, maar ook hun rijk staat op instorten rond 400 NC. In deze tijd raakt men bekend met filosofie en gaat men voornamelijk verschillende soorten steen voor bouwwerken gebruiken. De allereerste democratie doet zijn intrede in Athene en militair gezien raakt alles erg gedisciplineerd en georganiseerd.

De Vroege Middeleeuwen (400 NC – 800 NC)
Na het instorten van het Romeinse Rijk breekt ook een tijd van verval aan. Niemand is zijn of haar leven zeker en zoekt bescherming bij plaatselijke heersers. Daar mogen zij, onder bescherming, werken op het platteland in ruil voor een groot deel van de oogst. Vele hongersnoden treffen Europa, de filosofie doet een stap terug en het Christendom neemt aan macht toe. Ook de Islam doet zijn intrede in 600 NC en oorlogen tussen beide religies breken uit. Karel de Grote verovert half Europa in de naam van de Paus en zijn voorvader Karel Martel verslaat de opmars van de moslims in Frankrijk. Desondanks wordt er toch vooruitgang geboekt op het gebied van landbouw en wiskunde. Bovendien ontstaat er ophef over zogenaamde logica en magie.

De Late Middeleeuwen (800 NC - 1300 NC)
Het feodale stelsel wordt een standaard in de Late Middeleeuwen. Dat betekent dat vele lokale heerschappijen vallen onder één leider en daar trouw aan zweren. Verder mogen ze hun gang gaan tot ze opgeroepen worden om oorlog te voeren. Nieuwe technieken worden ontdekt en het gebied van militaire aangelegenheden wordt vooruitgang geboekt. Men valt terug op de Klassieke Tijd, de tijd van Aristoteles en Plato en de eerste grote zeereizen worden gemaakt. Ook handel komt tot een ongekende bloei, vooral door de veroverde gebieden door de Kruistochten.

Renaissance (1300 NC - 1500 NC)
Amerika wordt ontdekt en in Europa is er nog steeds veel onrust vanwege de instabiele rijken en hongersnoden. Het feodale stelsel valt uit elkaar en buskruit doet zijn intrede in de legers van de grootmachten en Constantinopel (nu Istanboel) wordt door kanonnen tot gruzelementen geschoten. De wetenschap boekt grote vooruitgang, net als de sociale structuur en de filosofie.

Imperialisme (1500 NC - 1650 NC)
De kerk raakt versplinterd in meerdere groepen volgelingen, zoals de lutheranen en calvinisten. Ook ons land raakt calvinistisch en de 80-jarige oorlog tegen de Spanjaarden breekt uit. In 1602 wordt de VOC opgericht en wordt de Verenigde Republiek der 7 Provincies heer en meester op de zee. Het kolonisme steekt de kop op en de wereld wordt uitermate snel veroverd. Hele volkeren worden uitgeroeid in Amerika.

Verlichting (1600 NC - 1800 NC)
De eerste Republieken ontstaan en nemen de plaats in van absolutistische heersers, zoals in Frankrijk. Monarchiën worden weggejaagd en de sociale klasse wordt steeds meer gelijk. Het grootste kenmerk van deze tijd is het opkomende kapitalisme.

De Industriële Revolutie (1800 NC - 1900 NC)
De stoommachine wordt uitgevonden en Henry Ford ontdekt de lopende band wat leidt tot de eerste gemechaniseerde fabrieken. Arbeiders worden uitgebuit, de rijken worden rijker en de armen armer. Napoleon wordt verslagen bij Waterloo door steeds moderner wordende legers.

De Moderne Tijd (1900 NC - 1940 NC)
De technologische vooruitgang neemt reuzenstappen voorwaarts en voor we het weten zitten we al in het eerste vliegtuig. Twee Wereldoorlogen worden in dit tijdperk gevoerd. Massaproductie doet zijn intrede en de levensomstandigheden van burgers verbeterden drastisch nadat de consequensies van de extreme vorm van kapitalisme aan het licht waren gezet.

Het Atomische Tijdperk (1940 NC – 1980 NC)
Duitsland wordt verslagen en de Koude Oorlog breekt uit. De uitvinding en productie van atoombommen houdt de wereld angstig en onvoorspelbaar. Europa bouwt op en hondersnoden zijn voor het eerst uitgesloten door de techniek van massaproductie en verbeterde levensomstandigheden. Op het gebied van communicatie worden reuzenstappen gedaan, zoals de televisie.

Het Digitale Tijdperk (1980 NC – 2030 NC)
De computer en internet verandert het leven op de hele wereld. Oorlog kent steeds minder burgerslachtoffers en de levensomstandigheden verbeteren op globale schaal langzaam. Ook wordt er geëxperimenteerd met genetisch onderzoek wat een basis legt voor de toekomst.

Het Genetische Tijdperk (2030 NC - 2130 NC)
Genetisch manipuleren en modificeren is de gewoonste zaak van de wereld geworden. Ziektes worden genezen, maar de kloontechniek zorgt voor sociale onrust; hebben klonen wel rechten? De robotica gaat ook een stapje verder en zorgt voor nieuwe militaire wapens en een luier leven voor de rijkere mensen.

Het Synthetische Tijdperk (2130 NC – 2230 NC)
Vooruitgang in genetische technieken, computertechnologie en robotica hebben voor een uitermate intelligente AI gezorgd. De robots die met deze techniek worden uitgerust kunnen de mens haast evenaren qua denkniveau. De robots worden voornamelijk ingezet in oorlogen.