DVD: Fantastic Four - Het complete eerste seizoen

Hoe groot een held of groep helden is, zie je aan de vijand(en). Zo slingert Spider-Man in New York rond, in gevecht met wel of niet gemuteerde superboeven. Of kijk eens naar de X-Men. Zij staan hun mannetje, of vrouwtje, tegen de mutantenhaters en kwade mutanten. En dan is er natuurlijk nog de Hulk, één brok groene energie, smijtend met tanks alsof het papierpropjes zijn. Door te kijken naar de schurken, herken je vanzelf wel de held. Dus als je The Puppet Master, Galactus, Dr Doom en de Skrulls op het witte doek ziet verschijnen, dan duurt het niet lang of Mr Fantastic, Invisible Woman, Human Torch en The Thing arriveren. Oftewel The Fantastic Four, verzonnen door de grootheden Stan Lee en Jack Kirby, zijn weer eens gearriveerd.

In 1994 startte men zowel een nieuwe animatiereeks als de productie van een bioscoopfilm. De film haalde echter het witte doek niet, er kwam niet eens een release op vhs. Wel schijnt deze film rond te spoken op het internet. De animatie-reeks deed het echter een heel stuk beter, niet zo goed als Spider-Man, maar nog altijd beter dan The Silver Surfer. Er verschenen in totaal twee seizoenen. Het eerste seizoen is nu in de vorm van twee dvd's te koop.

In tegenstelling tot de serie Spider-Man krijg je hier wel direct de oorsprong te zien. Met een zogenaamde Telethon proberen de Fantastic Four geld in te zamelen voor studiebeurzen. Het zijn alom gerespecteerde superhelden, de enige burger die hen maar lastig vindt, is de eigenaresse van hun appartement. De scripts zijn voor een groot deel gebaseerd op de originele comics uit 1961 en de eerste serie animaties uit 1967. Naast de oorsprong van de Fantastic Four krijg je in het eerste tweeluik ook de eerste superschurk te zien, de Puppet Master. Het is de blinde stiefdochter, Alicia Masters, van de Puppet Master die meteen door de stenen korst van The Thing heen kan kijken en de man Ben Grimm ziet. Het is overigens ook Alicia die in een aantal latere afleveringen de pijn en vermoeidheid bespeurt bij The Silver Surfer.


De mega-blije opening van de Fantastic Four

Het is duidelijk dat men hard probeerde om de complexiteit van de karakters uit de comics ook in de serie uit te werken. Zo heeft iedere aflevering een terugblik en komt ook Stan Lee regelmatig in beeld. Maar vier verschillende karakters en een half uur per aflevering waarin ook nog een schurk moet worden overwonnen, zorgen er niet direct voor dat dit ook lukte. Nu, 15 jaar later is het ook niet veel anders. Deze dvd's zijn meer voor de fans die de serie toen ook hebben gevolgd, vooral voor dat ene stukje jeugdsentiment.


Label: Rough Trade Releasedatum: augustus 2009 Kijkwijzer:
Waardering Film: Waardering extra's: n.v.t.

Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio.