FOK! vergelijkt noise reduction hoofdtelefoons

In business-class van sommige luchtvaartmaatschappijen wordt het al aangeboden, maar voor wie uitsluitend economy vliegt is de hoofdtelefoon met ruisonderdrukking nog niet zo bekend. Tijd dat we hier verandering in brengen, want het is een gadget die veel comfort brengt tijdens lange vluchten of treinreizen.Eerst maar even een stukje uitleg. Wat is ruisonderdrukking (ook wel noise reduction of noise cancellation genoemd) nou precies en wat heb je er aan? Ruisonderdrukking is een techniek die zogenaamd antigeluid produceert. Zoals we weten ontstaat geluid door trilling. Deze trilling heeft een bepaald patroon (bijvoorbeeld een sinus-golf). Door nu een trilling te produceren die een omgeklapt identiek patroon heeft als het omgevingsgeluid kun je een trilling uitvlakken, en zo dus het geluid opheffen. In praktijk kun je niet al het geluid opheffen, maar theoretisch ziet het er dus als volgt uit:Theoretische weergave van antigeluid


Ook hoofdtelefoons met ruisonderdrukking werken op deze manier. Aan iedere kant zit een microfoontje, vlak bij je oor. Dit microfoontje neemt het geluid op vlak voordat je oor het waarneemt en vervolgens wordt het bijbehorende antigeluid geproduceerd. Uiteraard is deze uitleg erg kort door de bocht. Voor wie meer technische informatie wil is er op internet heel veel te vinden.

Dit idee bestaat al een poos en er zijn dan ook behoorlijk wat fabrikanten die deze techniek in hun hoofdtelefoons toepassen. FOK! benaderde voor deze test Bose, Creative Labs, Philips, Sennheiser en Sony. Sennheiser wenste niet mee te werken aan de test zoals deze door FOK! werd opgezet, dus dit merk laten we bij deze test helaas buiten beschouwing. Iedere fabrikant werd de mogelijkheid geboden maximaal drie verschillende hoofdtelefoons te sturen.

De test bestond uit een aantal onderdelen. We testten de hoofdtelefoons in het vliegtuig, in de trein, in de auto, op kantoor en thuis in de tuin. Daarnaast hebben we uiteraard gelet op zaken als draagcomfort, design, verpakking en niet te vergeten de prijs.

Tijdens het testonderdeel in het vliegtuig werden we benaderd door de regionaal directeur van Logitech, die toevallig in hetzelfde vliegtuig zat en onze test had opgemerkt. Uiteraard had hij net de nieuwe Logitech ruisonderdrukkende hoofdtelefoon bij zich dus deze mocht meteen mee in de test.

Let op! Deze review is niet bedoeld voor audiofielen. Als jij het verschil hoort tussen ingespeelde audiokabels en nieuwe audiokabels dan is deze review niet voor jou bedoeld. Deze review is bedoeld voor de mensen die twijfelen tussen verschillende hoofdtelefoons en die zelf een afweging willen maken naar aanleiding van eigen wensen. Geluidkwaliteit is niet altijd het belangrijkste en het enige waar een hoofdtelefoon in deze review aan zal moeten voldoen.Iedere hoofdtelefoon kan een score halen van maximaal vijf sterren. Dit is de legenda:

Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!