CD: Wilco - Kicking Television (Live In Chicago)

Sommige mensen hebben een vrije geest, een creatieve inslag. Zij laten zich niet graag beperken door opgelegde regeltjes, zeker niet als deze dienen om futiliteiten te beschermen. Ze zien een groter geheel en willen bezig zijn met de inhoud. Ze willen iets schrijven, componeren, filmen, noem maar op. Helaas worden deze mensen soms beknopt in hun vrijheid. Dit gebeurt dan meestal door starre regeldenkers, die soms de kwaliteit uit het oog verliezen en zich drukker maken om het gevolgde proces. Die mensen vind je overal terug. Ze zitten in directies, op redacties, bij platenmaatschappijen.

Jeff Tweedy van Wilco is zo'n vrije geest. Bijna was zijn groep in de anonimiteit verdwenen, omdat enkele starre medewerkers van de platenmaatschappij niets zagen in zijn gewaagde werkstuk Yankee Hotel Foxtrot. Uiteindelijk kon Wilco deze bijzondere plaat nog aan de wereld aanbieden, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Het werd één van de best ontvangen werken uit 2002. In 2004 maakte Tweedy met zijn band het wellicht nog vrijere A Ghost Is Born, waarmee men definitief afrekende met het stempel van Americana-band.

Op deze liveplaat, opgenomen in Chicago tussen 4 en 7 mei van dit jaar, speelt Wilco dan ook voornamelijk songs van de laatste twee albums, hoewel er ook ruimte is voor ouder werk. Dat zijn dan wel de nummers die zich lenen voor een gewaagdere aanpak en een gloedvolle uitvoering. De dubbelaar werd opgenomen in het Vic Theatre en zij die er bij waren, moeten genoten hebben. Dat blijkt niet alleen uit de vele open doekjes en de bij tijd en wijle lollige interactie tussen band en publiek, maar vooral uit de muzikale klasse die van de plaat afdruipt.



Dat is niet verrassend, aangezien het materiaal op plaat al ijzersterk is. De daar toegevoegde technische snufjes ontbreken op het podium logischerwijs, waardoor het geluid meer organisch klinkt. In combinatie met de gepassioneerde manier waarop Tweedy de nummers zingt, geeft dat de nummers nog een laagje emotie mee wat zo past bij de teksten en de sfeer die deze oproepen. Zeker omdat hier, meer dan op plaat, opvalt dat Tweedy geen groots zanger is, maar met zijn soms schorre stem wel een flinke portie geloofwaardigheid oproept. Tekstregels als I'm down on my hands and knees, everytime a doorbell rings lijken dan haast uit zijn tenen te komen.

Moeilijk om daar naar te luisteren zonder volledig meegesleept te worden. Om onberoerd te luisteren naar klassesongs als Hummingbird, Via Chicago, The Late Greats, Poor Places en Jesus, Etc.. Hoewel het eigenlijk ondoenlijk is om bepaalde nummers uit de context te lichten, want - God, hoe doen ze het, zelfs de setlist klopt van A tot Z -, het onderlinge verschil in kwaliteit is nauwelijks merkbaar. Zelfs de covers zijn goed gekozen. Dat zijn er slechts drie, waaronder twee nummers van Woody Guthrie. Toch behoren ze tot de mindere keuzes van dit album, hoewel je van minder bijna niet kunt spreken. Als ik dan toch persoonlijke favorieten moet kiezen, ga ik voor het in deze context fantastisch tot zijn recht komende Misunderstood, het gedragen Handshake Drugs en misschien wel de mooiste Wilco-song ooit, Radio Cure. Daarbij wil ik ook het slotstuk nog noemen, de prima gekozen cover Comment. Een fraai einde van een bijzondere avond en een bijzonder album.

Nu komen aan alle dingen een einde. Niet alleen aan deze plaat, ook aan mijn activiteiten als reviewer voor de frontpage. Wel zal ik op het forum actief blijven, maar met deze topplaat neem ik dus hier afscheid. Er zijn slechtere albums denkbaar om mee af te zwaaien. Zeker omdat tussen Jeff Tweedy en mij enkele karakterologische overeenkomsten te bespeuren zijn. Al is het maar omdat zowel deze plaat als deze review eigenlijk een groot pleidooi is voor de vrijheid van de kunstenaar. Want luister vooral zelf waar een beetje vrijheid toe kan leiden. Tot kwaliteitsmuziek, gebracht vol plezier en bevlogenheid. Daar kan geen regel tegenop!



Label: Nonesuch Records / Warner Music Releasedatum: 15-november-2005
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!