Game Review: Morrowind uitbreidingen

Eén van de eerste dingen die opvalt na de installatie van Tribunal en/of Bloodmoon is de vernieuwde Journal. Veel spelers ergerden zich enorm aan het feit dat in de Journal niet werd bijgehouden of een quest opgelost was, en dat je steeds vele pagina's terug moest bladeren om te kijken hoe die Argonian nu ook weer heette. Dat is prima opgelost. Naast de normale Journal kun je nu ook op Quests klikken. Quests die opgelost zijn, worden in grijs weergegeven,
quests waarmee je nog bezig bent in zwart.

Een andere verbetering is de mogelijkheid aantekeningen te maken op de kaart. Door ergens dubbel te klikken verschijnt er een notitieveldje waarop je hints aan jezelf kan schrijven ("hier veel goodies, straks even terugkomen", "hier zit Rels Tenim" of "slot te complex, later proberen" bijvoorbeeld).

Verder hebben alle handelaren nu een extra "knopje" gekeregen (Max Sale), waarmee je in één keer het gehele budget van de trader kan vragen voor je spulletjes in plaats van op het pijltje te drukken om een hogere prijs te vragen.

In beide uitbreidingen is het mogelijk (tijdelijk) een partner mee te laten vechten. In Tribunal is dat een huurling die zich aanbiedt voor een aandeel in de buit. Er is ook een "Packrat" die items voor je kan dragen. Wees hier wel voorzichtig mee, als je een beetje vlot doorloopt of een kronkelige weg kiest met obstakels als kratten of trappen, kan je je compagnon nogal eens kwijtraken. Door terug te lopen vind je hem meestal wel terug. Het is me echter meermalen overkomen dat een Packrat met belangrijke items gewoon foetsie was.

Tenslotte zijn er natuurlijk nieuwe monsters in overvloed: onder meer goblins, liches en durzogs in Tribunal; (ijs)beren, wolven en spriggans in Bloodmoon.

Deze verbeteringen zijn zeker de moeite waard. Als je je ergert aan de dagboekfunctie van Morrowind is dat alleen al een reden om één van de uitbreidingen te kopen.