Patrick Stewart in Nederland

Na de introductie kon het vragenrondje beginnen. Met de eerste vraag die vanuit het publiek gesteld werd was het gelijk al raak, Nemesis (de nieuwste Star Trek film), of hij daar al wat informatie over kon geven, natuurlijk kwam het bekende verhaal naar voren dat hij ook helaas niet alles kon vertellen, maar Patrick is de beroerdste niet en wist te vertellen dat 3 weken geleden het opnemen van scènes is afgerond en dat nu het knip- en plakwerk is begonnen. In de nieuwe film zal humor, spanning, een huwelijk en ook een tragedie in voorkomen dat we nog nooit eerder in Star Trek gezien hebben. Ook zei Patrick dat er nog een concept in voorkomt dat we niet in Star Trek gewend zijn, namelijk Seks. Het slechte nieuws was dat het alleen niks met Captain Picard had te maken, aldus Stewart.
Verder wist hij nog te melden dat in de film 3 verhaallijnen zullen lopen waar van 2 hoofdlijnen, de hele cast van The Next Generation zal ook meedoen, en ook acteurs die in de serie al eens een rol hebben gehad zullen hier ook weer in te zien zijn, hierbij kun je denken aan Whoopi Goldberg (Guinan) & Will Wheaton (Wesley Crusher). Nemesis wordt volgens hem een 2e Star Trek: First Contact die hij en de cast tot nu toe de beste uit The Next Generation film reeks vinden, deze mening deel ik met hen. Ook onthulde hij dat de Enterprise-E een nieuwe binnenkant heeft en niet meer op een vliegende versie van het Holiday Inn lijkt.

Op de vraag in hoeverre Captain Picard deel is geworden van zijn eigen leven wist hij ook een uitgebreid antwoord te geven. Hij haalde aan dat Captain Picard op een bepaalde manier te werk gaat in de serie, eerst de meningen vragen aan de rest van de crew en dan pas en alleen dan zijn beslissing maakt om vervolgens een order te geven. Patrick zelf zou graag zien dat mensen dat op de dag van vandaag meer zouden moeten toepassen, hij haalde als voorbeeld aan de situatie die op dit moment in Israël zich afspeelt.
Daarnaast had hij het ook over het feit dat hij 15 jaar geleden nooit serieus gedacht had dat hij Captain Picard zou gaan spelen, hij had bij de auditie al zoiets van ik zie het allemaal wel, maar toen hij zijn contract aangeboden kreeg, was dat niet een contract voor 1 jaar, maar gelijk voor 6 jaar. Op dat moment had hij het idee dat hij dat niet kon doen, 6 jaar lang weg van het toneel, geen Shakespeare doen maar in plaats daarvan Star Trek. Iedereen zei destijds tegen hem, doe nou maar gewoon, Star Trek The Next Generation kan toch nooit The Original Series vervangen dus dit loopt niet langer dan een jaar. Ondertussen weet hij en ook de fans dat het totaal anders heeft uitgepakt. Op de vraag of hij het frustrerend vind of hij steeds wordt aangezien als een Star Trek acteur in plaats van een Shakespeare acteur zei hij dat niets makkelijk is, het leven is een job, en dat hij het vooral doet om de tevredenheid te zien bij zijn fans.

Patrick is naar Nederland gekomen om de DVD box te promoten, dus ook daar moest tijd en aandacht aan worden besteed. De DVD box in Nederland ziet er anders uit dan die in de Verenigde Staten, daar is het een stuk karton met DVD's erin, hier zit er nog een mooie Star Trek stijl hoes omheen en mogen we ons volgens Patrick gelukkig prijzen. Verder staat er op 1 DVD per seizoen, behalve de afleveringen, ook nog delen uit een 4 uur durend interview met hem en andere acteurs uit de serie op. Het uiteindelijke doosje waar de DVD's zelf in verpakt zijn, zit aan de achterkant een space tekening, als je alle boxen verzameld, en je zet alle doosjes netjes naast elkaar dan krijg je een aaneenlopend 'schilderij'. Zelf bleek hij het niet zo heel boeiend te vinden en vond hij het vertellen en entertainen van de pers leuker dan over een doos met DVD's te praten, maar wat moet dat moet.