Interview: The Sheer

In 2001 komt The Sheer met een demo. Die demo komt volop in de belangstelling van de pers en andere partijen, al was dat helemaal niet per se de bedoeling! Jorn: "We zaten in de oefenruimte en op een gegeven moment wilden we eigenlijk gewoon iets op CD zetten, voor later. Toen kwamen we Michel tegen, inmiddels onze manager, die vond ons een leuk bandje en is ons toen actief gaan boeken. Daardoor hebben we heel veel gespeeld en zijn we in aanraking gekomen met de pers. Maar, dat was dus niet de bedoeling."

En toen ineens in 2002, Noorderslag! Bart: "Ja dat was voor ons net zo'n grote verrassing als jij het nu zegt!" Jasper: "In het begin van dat speelseizoen hadden we veel gespeeld. Kroegjes, we hadden alles gedaan om live te spelen want dat was de insteek van Michel. We wilden groeien, maar dan moest er wel een hoop live-ervaring opgedaan worden. We hebben toen ook wat radio-dingen gedaan. Twee Meter Sessies met Jan-Douwe, Popslag van de NCRV, daar waren we bijna eerste geworden! In eerste instantie eerste en toen gingen ze later tellen en toen hadden we drie punten te weinig. Boeide allemaal niks, allemaal gezellig! Toen was er in korte tijd heel veel aandacht voor ons, zelfs bij platenmaatschappijen en dat heeft Noorderslag tot gevolg gehad."

The Sheer had toen echter nog geen platencontract. Dat kwam pas weer een jaar later, in 2003. "De platenmaatschappij vond ons een leuk bandje en wilde het wel doen met ons!" Jasper: "We hebben heel wat gesprekken gevoerd en uiteindelijk rolt er dan één uit als beste. Het is wel leuk, we hadden best wel een luxe positie, want er was vrij vroeg al vrij veel aandacht. We hebben toen lekker kunnen wachten en kunnen kiezen voor wat ons het beste leek. Voor degene die in onze ogen het beste kon realiseren wat wij voor ogen hadden. Dat is tot nu toe heel leuk uitgepakt, dus daar hebben we geen spijt van."


Eerder had de band producer Daniel Presley leren kennen, dat gebeurde na Popslag. Jorn: "De toenmalige presentatrice van Popslag had een goede vriendin en dat was de vriendin van Daniel Presley. Die had tegen haar gezegd dat als ze leuke Nederlandse bandjes zag of hoorde, ze die in de gaten moest houden en het aan hem moest doorgeven. Zij vertelde hem over ons en hij was eigenlijk al snel heel enthousiast!" Bart: "Hij wilde het gewoon graag doen. Het was echt zo van 'Cool, ik vind dit bandje uit Nederland leuk, we gaan gewoon opnemen! We gaan het gewoon doen!' Hij heeft ons ook geleerd dat als je wat wil, je het gewoon moet flikken. Fuck it!"

Afgelopen jaar stond The Sheer ook in het voorprogramma van Krezip tijdens hun semi-akoestische tour, 'That'll Be Unplugged'. Dat ging via Jorn. "Een vriend van mij is de vriend van Jacqueline. Wij speelden een keer in Tilburg en toen zijn ze komen kijken. Toen waren ze al heel enthousiast, ze hebben ons eigenlijk heel erg gesupport. Jasper: "We hadden al twee voorprogramma's gedaan het jaar ervoor. Na Lowlands hebben we Nighttown met ze gedaan en dat was onwijs gezellig! Zij vonden het ook leuk en het klikte ook echt. Ook met het publiek, de reactie was voor ons echt verbluffend! Dat mensen ons zo leuk konden vinden, wow!"