Dusk Diver

Bij het zien van de trailer lijkt Dusk Diver op een typische JRPG-game, maar schijn bedriegt. Het spel wordt namelijk gemaakt door een Taiwanese ontwikkelaar en komt uit in het Chinees en Japans. De uitgever PQube zorgt voor een Westerse versie.

Dusk Diver speelt zich af in Taipei in de district Ximending. Dat is zeg maar de Taiwanese versie van Akihabara in Tokyo. De makers hebben gezorgd dat de omgeving zo getrouw mogelijk is qua lay-out. In Taiwan zijn er cafés die meedoen aan een promo voor de game. In het spel kun je deze cafés ook vinden en naar binnen gaan om items te kopen.

Dusk Diver (Foto: PQube)

Het verhaal van Dusk Diver is vrij standaard, zeker als je JRPG’s speelt. Je speelt als een doodnormale studente, Yang Yumo. Ze komt erachter dat er een alternatieve dimensie is die in Ximending samenkomt met onze wereld. Niemand kan het zien, maar er zijn monsters die onze wereld proberen aan te vallen. Er zijn drie bewakers die ons verdedigen tegen dit gevaar. De dimensie is alleen te bereiken tussen 17:00 en 19:00, vandaar de ‘dusk’ in de titel, en mensen die de wereld in duiken zijn de ‘divers’. Yang heeft blijkbaar spirituele krachten wordt een Dusk Diver om de wereld te redden van de monsters.

De gameplay van Dusk Diver lijkt nog het meest op dat van een musou zoals Dynasty Warriors. Combo’s maak je door verschillende combinaties van light en strong attacks achter elkaar te doen en je kunt de camera bewegen om een beter overzicht te krijgen over het slagveld in de andere dimensie. Je krijgt al vrij snel de mogelijkheid om de krachten van een van de drie bewakers te krijgen. Elk van de drie geven je unieke vaardigheden. Mijn eerste ontmoeting was met Leo. Hij lijkt nog het meest op een yakuza, een Japanse gangster. Nadat hij zijn krachten aan mij had gegeven verandert hij zelf in een leeuwtje. Vanaf dan kan ik nadat er een meter is volgelopen hem als assist oproepen.

Dusk Diver (Foto: PQube)

Het vechten in Dusk Diver gebeurt alleen in de ingame tijd van 17:00 tot 19:00. In de tijd daarbuiten ben je bezig om je relaties met de drie bewakers te verbeteren zodat je meer skills krijgt en zij betere assists. Daarnaast heb je ook nog een bijbaantje, zodat je geld verdient. Dat kun je dan weer gebruiken in de winkels in Ximending. Als je in cafés iets bestelt dan boost je je attributen weer, of zijn er items te koop om je te helpen.

Dusk Diver heeft weer net een andere invalshoek in het musou-genre. We hebben al veel oud China en Japan gezien, of veel game-, manga- of anime-franchises die een musou-game hebben gekregen. Vooral de verandering van omgeving is fijn. We kennen ondertussen heel Tokyo al door allerlei JRPGS’s zoals Persona 5. Dit keer gaan we eens een andere wereldstad in, Taipei. De makers wilden het district herkenbaar maken en dat is ze zo op het eerste gezicht aardig gelukt. Vanaf 25 oktober mogen we los in Ximending om monsters te bestrijden. Dusk Diver komt uit op PlayStation 4 en Nintendo Switch.