Luigi's Mansion 3

Mario is misschien wel de bekendste Nintendo-personage, zijn broer Luigi heeft ondertussen ook al een aardige lijst games waarin hij voor komt. Meestal is hij op avontuur als eeuwige tweede in een Mario-spel, maar als spokenjager doet hij helemaal alleen. Nou ja, in Luigi’s Mansion 3 heeft hij gezelschap van wel een heel apart figuur: zichzelf. We mochten aan de slag met een demo om te zien of het ook dubbel zo veel lol betekent.

Luigi’s Mansion 3 speelt zich dit keer af in een compleet hotel. Het is eens wat anders dan het zoveelste horrorhuis. Het hotel is natuurlijk vervloekt en Luigi moet naar de penthouse, op de bovenste verdieping. Het toffe aan dit hotel is dat elke verdieping een level is. Op elke etage is weer iets unieks te doen in weer een nieuw thema. De eerste verdieping van de demo is bijvoorbeeld aangekleed als een kasteel, terwijl een ander level juist een filmproductie is, compleet met verschillende filmsets. Op die verdieping zijn televisies portals om op andere plekken te komen. Elk level heeft ook een boss-fight. Elk van de bazen hebben namelijk een knop van de lift gejat, en Luigi moet die zien te bemachtigen om weer hogerop in het hotel te komen.

Luigi's Mansion 3 - Castle (Foto: Nintendo)

Gelukkig heeft Luigi nieuwe spokenjaagtruukjes achter de hand. In Luigi’s Mansion 3 kun je net zoals het vorige deel weer met je stofzuiger aan de gang. Die zuigt en blaast, maar nu kun je ook een burst-aanval doen, een soort AOE-aanval die iedereen om je heen even laat schrikken. Voorwerpen om je heen vallen er ook door om. Een ander truukje is de ‘slam’. Als je een spook opzuigt heb je de mogelijkheid hem heen en weer te slaan door de stofzuigerslang te bewegen als een vliegenmepper. Met deze actie ram je ook andere spoken om je heen, erg effectief dus.

Het kasteellevel laat al meteen zien waarom Gooigi een aanwinst is. Gooigi heeft alle moves van Luigi. Dus ook hij kan stofzuigen, slammen enzovoort. Maar hij heeft een unieke eigenschap: Gooigi is vloeibaar. Daardoor kan hij door vallen zoals spikes en smalle doorgangen zoals spijlen van een hek bewegen. In de verhaalmodus kun je niet met twee spelers spelen, in singleplayer bedien je ook Gooigi. Dat gaat vrij gemakkelijk met een druk op het rechterpookje. Zo is er een lift dat bediend moet worden. Luigi manoeuvreer je in de lift, je verandert naar Gooigi en die laat je de lift bedienen. Eitje. Tijdens een bossfight had je Gooigi weer nodig om genoeg blaaskracht met de stofzuigers te krijgen en zo vuurballen terug te blazen naar de baas.

Luigi's Mansion 3 - Melon (Foto: Nintendo)

Luigi’s Mansion 3 zou geen Nintendo-game zijn als er geen items verstopt zijn in het hotel. Naast enorme hoeveelheden geld, parels en andere waardevolle items zijn er ook zwaardjes te vinden. Soms zie je ze gewoon in bijvoorbeeld een hangende kooi liggen, maar ja, hoe krijg je de kooi naar beneden? Soms moet je wat beter zoeken of spieken door een gat in de muur om te zien dat er nog een geheime doorgang is. Soms is ook de voortgang niet helemaal duidelijk. Zp moet je ergens een duur tevoorschijn (letterlijk) laten komen door je zaklamp te gebruiken. Gelukkig is er wat hulp als het je allemaal te veel wordt. Zit je vast in het spel, dan komt professor E. Gadd om je te helpen met een tip. Die is te benaderen via het menu.

Het vechten is dus gevarieerder geworden. Zeker de eindbazen zijn creatief, tenminste, de twee bazen te tot nu toe getoond zijn. De eerste kasteelheer laat je vechten in een arena. Luigi is de gladiator met stofzuiger, terwijl de heer zelf met paard en lans op je afstormt en zo af en toe pijlen laat schieten uit de muur. Door je zaklamp op te laden en juist te timen flash je hem en kun je zijn schild tijdelijk wegrammen met je ontstopper en stofzuiger. Het is niet moeilijk maar wel erg leuk om zo’n gevecht te doen.

Luigi's Mansion 3 - Gooigi (Foto: Nintendo)

Luigi’s Mansion 3 heeft een multiplayer-modus. Deze heet Scarecraper. Met 1 tot 8 spelers kun lokaal door wat verdiepingen van het hotel. Het aantal verdiepingen is aan het begin op te geven, zoals vijf of tien verdiepingen. De levels worden random gegenereerd, maar wel op een manier zodat het lijkt alsof de makers het allemaal met de hand in elkaar geklust hebben. Speel je met vier spelers of minder, dan kan iedereen een Gooigi oproepen. Speel je met meer dan vier man, dan zijn sommige spelers juist Gooigi. Het potje wat gespeeld is had als eerste verdiepingmissie “vind en versla alle spoken binnen de tijd”. Met twee luigi’s is het al leuker om dat je een double slam kan doen voor nog meer damage. Op het einde van een verdieping krijg je een ranking te zien, puur voor bragging rights.

Luigi's Mansion 3 - Multiplayer (Foto: Nintendo)

Op de tweede verdieping zijn er Toads verdwenen. Natuurlijk moeten die gezocht worden en kom je spoken tegen. Als je een Toad hebt gevonden moet je hem terug brengen naar een portaal, een televisie, waar ze ontsnappen. Op de derde verdieping moet team Luigi 7500 goud verzamelen. Er zijn Gold Ghosts voor extra geld te vinden. Vind je een parel dan levert dat nog het meest op. Nu zien we ook de er soms sleutels gevonden moeten worden om deuren van kamers te openen. Tijdens de missies zijn er items te vinden in de omgeving of door spoken te verslaan. Zo is er een klokje om weer wat tijd te winnen. Er is een supersuction upgrade waarmee je stofzuiger sterker is tegen spoken. Ben je niet zo oplettend, dan is de ‘trap detector’ handig. Dit is een helm met een sirene die je helpt bij het vinden van vallen.

Luigi’s Mansion 3 wordt weer een topgame voor Luigi’s personage. De humor, de altijd bange Luigi, de puzzels, de variatie in verdiepingen en de creativiteit van de leveldesigners gaan daar voor zorgen. Hopelijk zijn er veel verdiepingen zoals nu getoond zijn: elk een eigen thema en mechanics. Gooigi zorgt voor nog meer mogelijkheden in puzzels en ook vechten. De game komt ergens dit jaar exclusief voor Switch uit, maar wanneer precies houdt Nintendo nog even geheim.