FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 4 juli 2019

Robben: "Trots en dankbaarheid overheerst"

Arjen Robben stopt met voetballen, zo heeft de voormalig Oranje-international donderdagmiddag via een persbericht laten weten. De 35-jarige Robben nam na afgelopen seizoen al afscheid bij Bayern München, maar liet aanvankelijk de optie dat hij naar een andere club zou gaan open.

"Het is alweer juli. De periode dat een voetballer normaal gesproken volop bezig is met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Ik niet", vertelt Robben. "Ik heb de afgelopen weken vooral heel veel nagedacht. Zoals iedereen weet heb ik na mijn laatste wedstrijd voor Bayern München bewust de tijd genomen om een weloverwogen beslissing te nemen over mijn toekomst. En ik heb besloten om een punt te zetten achter mijn carrière als profvoetballer."

Arjen Robben in het Nederlands elftal (Bron: Youtube)

"Zonder twijfel is het de moeilijkste beslissing die ik in mijn loopbaan heb moeten nemen. Een beslissing waarbij 'hart' en 'verstand' met elkaar in botsing kwamen. De liefde voor het spelletje en de overtuiging dat je nog steeds de hele wereld aankan, tegenover de realiteit dat niet altijd alles loopt zoals je zou willen en je niet meer dat jochie van zestien bent, dat nog geen idee had wat een blessure inhield. Op dit moment ben ik fit en gezond en als liefhebber van vele andere sporten wil ik dit voor de toekomst graag zo houden. Stoppen doe ik dus definitief, maar het is goed zo."

"In december 2000 begon mijn voetbalavontuur als speler van FC Groningen. De carrière die hieruit is voortgevloeid had ik alleen maar durven dromen op dat moment. FC Groningen, PSV, Chelsea, Real Madrid en uiteindelijk Bayern München. En daarnaast niet te vergeten mijn periode bij Oranje. Het is misschien een cliché, maar er is echt niets mooier dan voor je land uitkomen. Uiteindelijk nam ik in 2017 afscheid na 96 interlands. Ik heb 6 eindtoernooien mogen spelen en in mijn laatste jaren aanvoerder mogen zijn. Alles bij elkaar een onvergetelijke tijd die ik altijd zal blijven koesteren."

"Het is nog te vroeg om gedetailleerd terug te kijken op mijn hele carrière, maar op dit moment overheerst trots en dankbaarheid. Ik wil dan ook iedereen vanuit de grond van mijn hart bedanken die hieraan heeft bijgedragen. Mijn ouders, zusje, familie, vrienden, mijn persoonlijke begeleidingsteam, alle clubs, medespelers, trainers, medici, pers en fans. Iedereen die me al die jaren gesteund heeft en me gevormd heeft tot de voetballer en persoon die ik vandaag de dag ben."

Arjen Robben bij Bayern Munchen (Bron: Youtube)

"Ik heb negentien jaar lang geleefd voor mijn passie en geprobeerd het maximale eruit te halen. Dit vergt alleen wel een bepaalde instelling en kost uiteraard veel energie, met name als het even niet loopt zoals je wilt en je moet terugvechten na tegenslag. Topsporters staan bekend om hun egoïstische instelling en ik ben daar zeker geen uitzondering op geweest. Daarom wil ik vooral mijn gezin bedanken voor de onvoorwaardelijke steun, begrip en liefde", besluit Robben. "Het is tijd voor een volgend hoofdstuk en ik kijk ernaar uit om meer tijd door te brengen met mijn vrouw en kinderen en samen te genieten van al het moois dat nog voor ons ligt."

Grapperhaus: 'Niet geoefend voor scenario waarbij 112 onbereikbaar is'

De hulpdiensten hebben nooit geoefend voor een scenario waarbij het noodnummer 112 totaal onbereikbaar zou zijn. Dat schrijft minister Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) in een brief aan de Tweede Kamer.

In totaal zijn er volgens de minister vier scenario's denkbaar. Zo kan het ook voorkomen dat één of meerdere meldkamers niet beschikbaar zijn. Dit wordt regelmatig getest.

Maar de kans dat het alarmnummer totaal onbereikbaar zou zijn, beschouwde de politie als minimaal. Daarom werd hier niet mee geoefend. De politie ging er daarbij van uit dat KPN genoeg fall-backvoorzieningen zou hebben.

Grote storing
Toch waren de hulpdiensten op maandag 24 juni urenlang onbereikbaar door een storing bij KPN.

Grapperhaus belooft daarom het draaiboek aan te passen en de kans op een totale storing mee te nemen. Daarnaast doen verschillende instanties nog onderzoek naar de storing, waaronder de Inspectie van Justitie en Veiligheid.

Nadal naar derde ronde op Wimbledon, Isner en Cilic uitgeschakeld

Rafael Nadal heeft de derde ronde op Wimbledon bereikt. De Spanjaard versloeg Nick Kyrgios in vier sets: 6-3, 3-6, 7-6 en 7-6. John Isner en Marin Cilic werden verrassend uitgeschakeld.

De nummer twee van de ATP-ranking en het Australische enfant terrible waren aan elkaar gewaagd. In de tiebreak van de derde set won Nadal op het derde setpoint. In de laatste set had hij aan één setpoint voldoende.

Halve finalist van vorig jaar Isner (ATP 12) verloor van de Kazach Michail Koekoesjkin (ATP 58). De Amerikaan ging met 4-6, 7-6, 6-4, 1-6 en 4-6 ten onder. De Portugees João Sousa (ATP 69) won met 4-6, 4-6 en 4-6 van Cilic (ATP 18).

Willem Holleeder schrijft brief na vonnis

Willem Holleeder heeft in een brief gereageerd op zijn vonnis. "Ik heb mij niet schuldig gemaakt aan het opdracht geven tot liquidaties en bewijs daarvoor is er dan ook niet. Maar ik ben nu toch veroordeeld", schrijft hij.

Vandaag kreeg Holleeder te horen dat hij tot een levenslange gevangenisstraf is veroordeeld. Volgens de rechtbank is hij de opdrachtgever van vijf liquidaties, waarbij zes doden vielen, en een mislukte moordpoging.

Lees ook: 'Knuffelcrimineel' Holleeder tot levenslang veroordeeld

'De Neus' ontkent nog steeds alle betrokkenheid. Hij denk dat er sprake is van 'trial by media', zo blijkt uit de brief die zijn advocaat zojuist op Twitter heeft gedeeld. 

"Ik heb bij de rechtbank vaak mijn zorg uitgesproken dat de ongekende mediacampagne die mijn zusters met behulp van 'journalisten' tegen mij gevoerd hebben zijn effect niet zou missen", legt Holleeder uit.

Toch is dat volgens Holleeder niet gebeurd. Hij duidt er hiermee op dat er geen concreet bewijs is gevonden voor zijn betrokkenheid.

'Al die tijd gelijk'
De rechtbank heeft hem uiteindelijk alsnog schuldig verklaard, onder meer omdat de getuigenissen van de zussen Sonja en Astrid betrouwbaar werden bevonden. Hetzelfde geldt voor de geheime opnames die Astrid heeft gemaakt.

Volgens Holleeder laat dit alleen maar zien dat de media-aandacht die zijn zussen hebben gehad van grote invloed was. "Ik kan het niet anders zien dan dat ik al die tijd gelijk heb gehad."

Holleeder gaat dan ook nog in hoger beroep tegen het vonnis.

De volledige tekst van Holleeder:
"Ik heb bij de rechtbank vaak mijn zorg uitgesproken dat de ongekende mediacampagne die mijn zusters met behulp van 'journalisten' tegen mij gevoerd hebben, zijn effect niet zou missen.

De rechtbank heeft mij steeds verzekerd dat daar geen sprake van zou zijn, en dat mijn zaak eerlijk en objectief op grond van het bewijs zou worden beoordeeld.Ik heb mij niet schuldig gemaakt aan het opdracht geven tot liquidaties en bewijs daarvoor is er dan ook niet, maar ik ben nu toch veroordeeld.

Ik kan het niet anders zien dan dat ik al die tijd gelijk heb gehad."

Justitie linkt verdachte Telegraaf-aanslag aan liquidatie in Amsterdams buurthuis

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de 25-jarige Bilal El H. naast betrokkenheid bij de aanslag op De Telegraaf ook van betrokkenheid bij de liquidatie in het buurthuis op Wittenburg, waarbij de volstrekt onschuldige Mohamed Bouchikhi (17) om het leven kwam.

Dat bleek vanmorgen tijdens een eerste inleidende zitting in het strafproces tegen de verdachten van de aanslag op het gebouw van de Telegraaf Media Group (TMG) aan de Basisweg.

Dode en twee gewonden
Op vrijdagavond 26 januari vorig jaar vond in het buurthuis op de Oostelijke Eilanden een gewelddadige schietpartij plaats. De 17-jarige Bouchikhi liep daar op dat moment stage en werd van dichtbij doodgeschoten. Twee anderen raakten gewond. Het incident zorgde destijds voor veel beroering in de wijk. Mohamed bleek slachtoffer van een persoonsverwisseling.

Na de dodelijke schietpartij vluchtten de twee schutters in een donkerkleurige BMW, die later op de Dantestraat in Zuidoost brandend werd aangetroffen. Het is deze auto die een link blootlegt tussen de liquidatie op Wittenburg en de aanslag bij De Telegraaf.

Criminele organisatie
De BMW was een paar weken eerder al gestolen in Houten. Volgens justitie was onder andere Bilal El H. daarvoor verantwoordelijk. Hij zou samen met verdachte Nabil D. leiding hebben gegeven aan een criminele organisatie die zich richtte op het stelen van snelle auto's die konden worden gebruikt voor ernstige misdrijven.

'King Kong' en 'Donkey Kong'
Volgens het OM moet Bilal El H. weet hebben gehad van het feit dat de door hem in Houten gestolen BMW is ingezet bij de schietpartij in het buurthuis in Amsterdam. Uit gekraakte PGP-gesprekken zou blijken dat Bilal El H. (bijnaam 'Donkey Kong') zowel voor als na de schietpartij contact heeft met een ander persoon (bijnaam 'King Kong') over de BMW.

In die gesprekken werd gezegd dat de kentekenplaten en de BMW-sticker moesten worden verwijderd en een jerrycan en aansteker in de auto moesten worden gelegd. Twee dagen na de moord is er opnieuw contact over het voertuig.

'Ongekende inbreuk op persvrijheid'
Vijf maanden na de liquidatie op Wittenburg, op 26 juni vorig jaar, vindt de aanslag op het redactiegebouw van De Telegraaf plaats. Een wit bestelbusje ramde tot twee keer toe de gevel van het pand en werd vervolgens in brand gestoken. Volgens justitie was Bilal El H. met nog vijf anderen daarbij betrokken. Het OM noemt die aanslag vandaag 'een ongekende inbreuk op de persvrijheid'. Het was aan de constructie van het gebouw te danken dat het bestelbusje niet naar binnen kon rijden.

Het onderzoek naar de verdachten loopt nog. De zaak wordt op een later moment inhoudelijk behandeld, naar verwachting in het eerste kwartaal van volgend jaar.

'Sfeer creëren'
De advocaat van Bilal El H., Marcel Nuijten, zegt dat van betrokkenheid van zijn cliënt met de schietpartij op Wittenburg uit het dossier niet blijkt. 'Wat het Openbaar Ministerie hier doet, is sfeer creëren. Ze proberen mijn cliënt aan allerlei zaken te koppelen, maar die feiten worden hem vervolgens niet ten laste gelegd. Als je er toch niets mee kunt of doet qua bewijs, vind ik dat je dat als Openbaar Ministerie ook niet moet benoemen', aldus Nuijten.

Zuiderduin/Finder Darts Masters verdwijnt van BDO-kalender

De Finder Darts Masters, vroeger de Zuiderduin Darts Masters, zal niet meer worden georganiseerd. Het toernooi, dat in Egmond aan Zee wordt gehouden, wordt noodgedwongen van de kalender gehaald.

Hoofdsponsor Finder gaf vorig jaar aan te stoppen met de sponsoring van het toernooi. Een nieuwe sponsor werd niet gevonden. Richard Nan, mede-organisator van het toernooi, had deze beslissing niet zien aankomen. "Elk jaar stegen de kijkcijfers, met de editie van 2018 als hoogtepunt met een totaalbereik dat boven een miljoen is uitgekomen. Wij hadden dan ook al een mediacontract afgesloten voor de komende drie jaar. Er lag een fantastisch exposurepakket voor een nieuwe hoofdsponsor klaar."

Desondanks is het niet gelukt een nieuwe sponsor te vinden. "Op basis van de huidige situatie zijn wij genoodzaakt het mediacontract op te zeggen en de spelers, dartsbond en overige betrokkenen te informeren", aldus Nan.

Glen Durrant zal de boeken ingaan als de laatste winnaar van de Finder Darts Masters. ‘Duzza’ versloeg Richard Veenstra vorig jaar in de finale. De Engelsman won het toernooi eerder in 2015 en 2016. Raymond van Barneveld (1995, 2001, 2003 en 2004) en Danny Noppert (2017) zijn de enige Nederlandse toernooiwinnaars bij de heren in de geschiedenis van de Zuiderduin/Finder Darts Masters. Bij de vrouwen wisten Francis Hoenselaar (1995) en Aileen de Graaf (2013 en 2017) voor een Nederlandse eindzege te zorgen. Lisa Ashton won het damestoernooi in 2018.

Van de Donk: "Morgan gaat tegen ons niet scoren"

Daniëlle van de Donk heeft er alle vertrouwen in dat de Oranje Leeuwinnen zondag tegen de Verenigde Staten de wereldtitel kunnen veroveren. Oranje bereikte woensdagavond de eindstrijd door de winnende treffer van Jackie Groenen, in de verlenging tegen Zweden. De Amerikaanse vrouwen plaatsten zich een dag eerder ten koste van Engeland. Dat duel werd beslist door Alex Morgan, die scoorde met het hoofd en daarna haar doelpunt vierde door te doen alsof ze een kop thee dronk.

Van de Donk kreeg na de thriller tegen Zweden de vraag of ze denkt dat Morgan ook voor zondag een manier van juichen zal bedenken. "Ik denk niet dat ze gaat scoren", reageerde ze gevat. De 27-jarige speelster van Arsenal vindt het prima dat Oranje tegen de titelverdediger de underdog is. "Dat is de beste positie die je kan hebben. Ik ben bijna altijd de underdog geweest, ik ben er wel aan gewend."

"Ik geloof niet dat zij ons heel goed vinden", aldus Van de Donk, die dus suggereert dat de Amerikanen de Leeuwinnen mogelijk onderschatten. "Dat zou wel een voordeel voor ons zijn. Als ze ons inderdaad onderschatten, zullen we hun ongelijk bewijzen."

De middenvelder ziet dus geen enkele reden om geïmponeerd te zijn door de Amerikanen. "We gaan onszelf bewijzen en ze laten zien wat we in huis hebben. We kunnen best voor een verrassing zorgen. Bij Amerika gaat ook echt niet alles goed, we hoeven niet alleen maar naar onszelf te kijken. We moeten uitgaan van onze eigen kwaliteiten."

Van de Donk vindt het ook voor het vrouwenvoetbal in Nederland fantastisch dat Oranje in de grote finale staat. "In Amerika is vrouwenvoetbal al heel lang booming en dat is in Nederland niet altijd zo geweest. Dus ik ben gewoon ontzettend trots dat we dit hebben bereikt. Voor Nederland en alle jonge meiden die daar tegen ons opkijken en die een andere toekomst gaan krijgen dan wij destijds hadden."

Feyenoord ontvangt goed nieuws: "Heel mooie club, ik sta ervoor open"

Luciano Narsingh is op zoek naar een nieuwe werkgever en het is niet onmogelijk dat de vleugelaanvaller op korte termijn bij Feyenoord neerstrijkt. De voormalig PSV'er werd door Harry Vermeegen telefonisch gevraagd naar zijn toekomstplannen en gaf openlijk toe dat een overgang richting de Rotterdamse club hem wel wat lijkt. Narsingh is sinds enkele dagen transfervrij na zijn vertrek bij Swansea City.

"Feyenoord is een heel mooie club. Ik sta ervoor open. Er is een behoorlijke kans dat ik voor Feyenoord kies", laat Narsingh aan duidelijkheid niets te wensen over in het onderhoud met Vermeegen. De 28-jarige buitenspeler, die the Swans twee seizoenen diende, staat naar verluidt ook op het lijstje van Besiktas.

Narsingh werd onlangs gepolst door Dirk Kuyt, die tegenwoordig als jeugdtrainer fungeert bij Feyenoord en onderdeel uitmaakt van het technisch hart. De oud-aanvaller wordt op zakelijk gebied begeleid door Rob Jansen, tevens de zaakwaarnemer van de clubloze vleugelaanvaller. Volgens Voetbal International ziet hoofdtrainer Jaap Stam de komst van Narsingh ook wel zitten.

Mocht Narsingh voor Feyenoord kiezen, dan wordt dat zijn derde club in de Eredivisie. Tussen 2008 en 2012 stond de negentienvoudig international van het Nederlands elftal onder contract bij sc Heerenveen. Daarna volgden vijf seizoenen in het shirt van PSV, dat hem aan Swansea verkocht. Met de club uit Wales degradeerde de flankspeler in 2018 uit de Premier League.

Forse aardbeving Californië

Het zuiden van de Amerikaanse staat Californië is donderdag getroffen door een forse aardbeving. De beving vond even na half acht 's avonds (Nederlandse tijd) plaats en had een kracht van 6,5 op de schaal van Richter, een stevige dus.

Wat het nog gevaarlijker maakt is de uiterst geringe diepte van de beving: iets minder dan tien kilometer. Het is wereldwijd de eerste keer dit jaar dat een aardbeving met een kracht van meer dan 6 op de schaal van Richter op minder dan tien kilometer diepte plaats vindt, vorig jaar gebeurde dat drie keer.

Het epicentrum van de beving lag in de buurt van Ridgecrest, zo'n tweehonderd kilometer ten noordoosten van Los Angeles en een vergelijkbare afstand ten westen van Las Vegas. Uit beide grote steden, en uit veel andere gebieden in Californië, komen inmiddels honderden meldingen van mensen die de beving gevoeld hebben.

Volgens de brandweer in San Bernardino County hebben gebouwen daar schade opgelopen, variërend in ernst. In en rond Ridgecrest hebben hulpverleners enkele tientallen meldingen gekregen, variërend van vragen om medische hulp tot brand.

Stranger Things 3: The Game launchtrailer

Vandaag is na lang wachten door fans seizoen drie van Stranger Things uitgebracht op Netflix. Om deze release bij te staan is er ook een game gemaakt: Stranger Things 3: The Game. Ook deze is vandaag uitgebracht.

In de game speel je als twaalf verschillende personages, uiteraard bekend uit de serie, en ga je op onderzoek door Hawkins. De launchtrailer kun je hieronder bekijken. De game is te spelen Nintendo Switch, pc, PlayStation 4, smartdevices en Xbox One.

Suicide by Cop; wat zou jij doen?

Laatst was er weer eens een bericht van een persoon die met een mes een politieagent te lijf ging. Dit filmpje deed mij hieraan denken. Het is van 'Donut Operator', het alias van Cody Garrett, een ex-SWAT-team-lid, die dus weet waar hij het over heeft als hij op zijn YouTube-kanaal (of stream via Twitch) diverse politiegerelateerde zaken behandeld.

In dit filmpje gaat een man, gewapend met een mes, een agent achterna. Vermoedelijk is deze man levensmoe en wenst een zogenaamde 'suicide by cop' te ondergaan. De agent is duidelijk niet erg happig op het verantwoordelijk zijn van het nemen van een mensenleven en probeert de man dan ook lange tijd op andere gedachten te brengen. Vraag is nu: wat zou jij hebben gedaan in deze situatie?

Voetbalsters krijgen rondvaart in Amsterdam bij wereldtitel

Als het Nederlands vrouwenelftal komende zondag de finale van het WK wint, worden de kersverse wereldkampioenen in Amsterdam gehuldigd.

De eventuele huldiging is op dinsdag 9 juli en bestaat uit een rondvaart over de Amsterdamse grachten en een huldiging op het Museumplein. De Rondvaart start om 16.30 uur waarna de Oranjeleeuwinnen rond 18.00 uur worden verwacht op het Museumplein.

Speelsters en staf hebben nadrukkelijk aangegeven een publieke huldiging alleen gepast te vinden bij het behalen van de wereldtitel. Op verzoek van de KNVB heeft de Amsterdamse driehoek (burgemeester, hoofdofficier van justitie en politiechef) gekeken naar de mogelijkheden voor een eventuele huldiging in Amsterdam. "Hoewel het sportieve resultaat op zondag allesbepalend is, is het om organisatorische redenen noodzakelijk om al van start te gaan met de voorbereidingen", zo laat de KNVB weten.

De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman is nog één zege verwijderd van de wereldtitel, al zal Oranje zondag in de finale tegen regerend wereldkampioen Verenigde Staten niet de favoriet zijn. De Amerikaanse vrouwen, die dinsdag Engeland met 2-1 versloegen, jagen op hun vierde WK-goud.

Clubicoon Buffon keert na een seizoen terug bij Juventus

Gianluigi Buffon keert definitief terug bij Juventus, zo meldt de Italiaanse kampioen donderdagmiddag via de officiële kanalen. De 41-jarige doelman, die tussen 2001 en 2018 ook al voor la Vecchia Signora uitkwam, doorstond de medische keuring zonder noemenswaardige problemen en tekende daarna een eenjarig contract in Turijn. De keeper stond in het seizoen 2017/18 onder contract bij Paris Saint-Germain, waar de samenwerking geen vervolg kreeg.

Buffon speelde dus slechts een seizoen voor PSG, dat tevreden was over de samenwerking en hem derhalve een nieuw contract voorlegde. De routinier liet echter via zijn Instagram-account weten dat hij toe was aan een nieuwe uitdaging. Bij de kampioen van Frankrijk kwam de sluitpost tot 25 wedstrijden in verschillende competities. Een vaste plaats bij PSG bleek er niet in te zitten, vooral door de aanwezigheid van de vijftien jaar jongere Alphonse Aréola. Voor Buffon wacht zeer waarschijnlijk een reserverol achter Wojciech Szczesny, die sinds 2017 het doel van Juventus verdedigt. De ervaren doelman kan zich zodoende volgens berichten uit Italië alvast gaan voorbereiden op een rol buiten het veld bij Juventus.

In zijn eerste periode in het Allianz Stadium veroverde de veteraan maar liefst negen keer de Italiaanse landstitel. Daarnaast werd viermaal de Coppa Italia aan zijn palmares toegevoegd. De ervaren doelman bleek uiterst betrouwbaar te zijn, getuige de 302 clean sheets in 657 optredens. Het leverde hem in 2003 de prijs voor Europees voetballer van het Jaar op. Daarnaast werd hij tweemaal verkozen tot Beste Europese doelman van het Jaar en was in 2017 de titel Beste Serie A-speler van het Jaar zijn deel.

In de Champions League was er minder succes. Buffon bereikte met Juventus in 2003, 2015 en 2017 de finale, maar stond nimmer met de belangrijkste Europese prijs in zijn handen. In het nationale elftal van Italië, waarvoor hij 176 interlands speelde, was er wél succes. In 2006 werd ten koste van Frankrijk de wereldtitel veroverd (5-3 na strafschoppen na een 1-1 eindstand). Er was echter ook tegenslag voor Buffon met La Squadra Azzurra, want in de eindstrijd van het EK in 2012 werd met ruime cijfers verloren van Spanje (4-0). Buffon kwam naast Juventus en PSG ook uit voor Parma, waarmee hij in 1999 de UEFA Cup en de Italiaanse beker veroverde.

Nederlandse vrouwen uitgeschakeld op WK beachvolleybal

Op het WK beachvolleybal in Hamburg zijn de Nederlandse vrouwenteams uitgeschakeld. Joy Stubbe en Marleen van Iersel verloren in twee sets van Sara Hughes/Summer Ross uit Amerika, terwijl Sanne Keizer en Madelein Meppelink verloren van het Canadese tweetal Sarah Pavan en Melissa Humana-Paredes.

Stubbe/Van Iersel kwam als eerste in actie. Het Nederlandse koppel had tot nu alle vier de wedstrijden dit WK gewonnen, maar in achtste finales waren ze vooral in de eerste kansloos tegen Hughes/Ross. In de tweede set lag het spel dichter bij elkaar, maar toch de winst in de tweede set ook naar het Amerikaanse duo: 14-21, 19-21.

Keizer en Meppelink namen het in de achtste finales op tegen Pavan en Paredes uit Canada. Na twee sets was de stand volledig in evenwicht, maar in de derde set had het Canadese duo al snel een voorsprong te pakken en gaven deze niet meer uit handen: 18-21, 21-18, 9-15.

Door de nederlaag zijn er geen Nederlandse vrouwenteams in het toernooi. Later op de avond spelen nog wel Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen hun achtste finale.

Bertens overleeft wedstrijdpunt tegen Townsend

Kiki Bertens heeft de derde ronde van Wimbledon bereikt. De 27-jarige Nederlandse had in haar partij tegen de Amerikaanse Taylor Townsend veel moeite en overleefde zelfs één wedstrijdpunt, maar uiteindelijk trok Bertens toch aan het langste eind: 3-6, 7-6 (5), 6-2.

Townsend had anderhalve set het betere van het spel. Halverwege de tweede set keek Bertens dan ook tegen achterstand van 6-3 en 3-1 aan. Toch wist de Nederlandse nummer vier van de wereld terug te komen in de wedstrijd en liep zelfs uit naar een 5-3 voorsprong, maar daarna was het weer Townsend die drie games op rij pakte. Het leek er zelfs op dat de Amerikaanse de wedstrijd ging winnen, want bij 6-5 kreeg de nummer 123 van de wereld haar eerste wedstrijdpunt, alleen sloeg ze een dropshot in het net. Bertens brak de service en sleepte er een tiebreak uit.

In die tiebreak nam Townsend een 2-0 voorsprong, maar daarna was het Bertens die het iniatief overnam van de Amerikaanse. Bertens liep uit naar een 6-3 voorsprong, Townsend kwam nog terug tot 6-5, maar op het derde setpunt maakte de 27-jarige Nederlandse het af.

In de derde set was het op bij de Amerikaanse, voormalig nummer één bij de junioren. Bertens kwam snel op een 4-0 voorsprong en gaf daarna deze voorsprong nooit meer uit handen, waardoor de Nederlandse dit jaar voor het eerst een derde ronde bereikt op een grandslam.

Amsterdam trekt zich terug als kandidaat voor ESF 2020

Het college van Amsterdam heeft besloten om geen bid uit te brengen als kandidaatstad voor het Eurovisie Songfestival in 2020. "Het organiseren van het festival zorgt voor extra druk op de stad in een periode waar al heel veel gepland staat in Amsterdam."

Omdat Duncan Laurence afgelopen editie van het Songfestival in Tel Aviv won, mag Nederland het evenement volgend jaar organiseren. Eerder liet burgemeester Halsema weten dat het grote evenement welkom zou zijn in Amsterdam.

Al meerdere locaties lieten weten geïnteresseerd te zijn in de organisatie daarvan. Zo gaven Ziggo Dome en RAI al aan ruimte in hun agenda te willen maken. Op 17 juni ontving de stad daarom een uitnodiging om een bid uit te brengen.

Onder voorwaarden
In het document stonden behoorlijk wat voorwaarden en financiële eisen waaraan de stad zou moeten voldoen. Vanwege de hoge kosten diende de gemeente een 'bid onder voorwaarden' in.

Daarmee maakte het college duidelijk dat de kosten evenredig verdeeld moeten worden. Ook een bijdrage van de organisatie en andere partijen in de stad, waaronder het GVB en de Hotelsector, werd verwacht.

Toch geen ruimte
Daarbij werd ervan uitgegaan dat het evenement zou kunnen plaatsvinden in de Ziggo Dome. "Deze zaal is qua omvang, uitstraling, locatie en techniek zéér geschikt", aldus de gemeente.

Maar uiteindelijk bleek de venue toch geen ruimte in de agenda te hebben. Hetzelfde gold voor de RAI en de Johan Cruijff Arena. Andere zalen, zoals AFAS Live zouden te klein zijn voor het mega-evenement.

Een mobiele Ziggo Dome moest vervolgens uitkomst bieden: een festivalterrein met Lowlandstenten als hoofdpodium en daaromheen paviljoens met muziek en foodtrucks. Maar na het uitwerken van de plannen bleek dit concept toch te complex.

Teleurstelling
De gemeente trekt zich daarom alsnog terug. "Het college realiseert zich dat dit voor veel mensen in de stad een teleurstelling is. Amsterdam wenst Rotterdam, Utrecht, Den Bosch, Arnhem en Maastricht veel succes bij het opstellen van hun bidbook."

Robben zet op 35-jarige leeftijd punt achter loopbaan

Arjen Robben is definitief voetballer af, zo heeft de 35-jarige vleugelaanvaller zelf wereldkundig gemaakt. Robben nam na afloop van de voorbije voetbaljaargang afscheid bij Bayern München, na een dienstverband van tien seizoenen. De oud-international van het Nederlands elftal werd in verband gebracht met clubs binnen en buiten Europa, maar kiest er dus voor om zijn voetbalschoenen aan de wilgen te hangen. Hiermee komt een einde aan een loopbaan van bijna twee decennia.

De Groninger werd in de afgelopen tijd genoemd bij onder meer FC Groningen, PSV en Ajax. Ook Lazio, Benfica en Besiktas zijn genoemd als mogelijke nieuwe werkgever van de buitenspeler. De beslissing van Robben om te stoppen is geen daverende verrassing, want in gesprek met France Football liet hij al een en ander doorschemeren. "Ik weet nog niet of ik mijn carrière ga voortzetten. Mijn lichaam beslist. Als ik honderd procent van mijn mogelijkheden kan benutten, ben ik nog steeds van wereldklasse. Ik wil écht doorgaan met het spelen van wedstrijden op het hoogste niveau."

De carrière van Robben kreeg gestalte bij FC Groningen, dat hem in 2002 verkocht aan PSV. In Eindhoven veroverde de vleugelaanvaller eenmaal de landstitel. Na twee seizoenen in het Philips Stadion volgde zijn eerste buitenlandse avontuur. Chelsea haalde hem voor achttien miljoen euro weg uit de Eredivisie. Met de Londense club veroverde de flankspeler twee keer de Engelse landstitel. Het avontuur in de Premier League duurde uiteindelijk drie seizoenen. The Blues verkochten Robben in 2007 voor 35 miljoen euro aan Real Madrid.

In de Spaanse hoofdstad speelde de aanvaller samen met landgenoten Ruud van Nistelrooij, Wesley Sneijder en Royston Drenthe. Mede door het nodige blessureleed werd de periode in het Santiago Bernabéu geen doorslaand succes. De komst van onder meer Cristiano Ronaldo in 2009 luidde zijn vertrek in. Bayern haalde de Nederlander voor ongeveer 25 miljoen euro naar Duitsland. In de Bundesliga beleefde Robben zijn grootste successen. Naast acht landstitels en vijf Duitse bekers werd in 2013 de Champions League veroverd. In de finale tegen Borussia Dortmund (2-1 winst) tekende de vleugelaanvaller kort voor tijd voor de winnende treffer.

Robben kwam op clubniveau tot 209 doelpunten in 602 officiële wedstrijden. De routinier droeg 96 keer het shirt van Oranje en wist 37 maal het net te vinden. Hij vertegenwoordigde zijn land op de WK's van 2006, 2010 en 2014 en de EK's van 2004, 2008 en 2012. In 2010 bereikte Robben met Nederland de finale van het WK in Zuid-Afrika. De aanvaller had het Nederlands elftal de wereldtitel kunnen bezorgen, maar stuitte bij een 0-0 stand op Iker Casillas. Spanje won uiteindelijk met 0-1 dankzij een treffer van Andrés Iniesta in de verlenging. Zijn laatste interland was in oktober 2017, toen Zweden in de Johan Cruijff ArenA met 2-0 werd verslagen. Robben scoorde in die wedstrijd, maar het was niet voldoende om plaatsing voor het WK in Rusland af te dwingen. Bijna twee jaar later is dus ook zijn loopbaan als clubspeler ten einde gekomen.

Op 25 mei 2013 bezorgt Robben zijn club Bayern München de Champions League (Pro Shots / Stanley Gontha)
Op 25 mei 2013 bezorgt Robben zijn club Bayern München de Champions League (Pro Shots / Stanley Gontha)

Geen vrouwen in PES 2020

Het wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen is in volle gang en houdt miljoenen mensen over de hele wereld aan de buis gekluisterd. De voetbalgameserie FIFA introduceerde in deel 16 de eerste vrouwenteams, maar concurrent PES richt zich alleen op mannenvoetbal. En dat verandert niet in eFootball PES 2020, zo laat uitgever Konami weten aan Gamespot.

"Persoonlijk volg ik het wereldkampioenschap op de voet en ben ik groot voorstander van vrouwenvoetbal," aldus de Europese brand manager Lennart Bobzien. "We hebben echter geen plannen om vrouwenteams toe te voegen aan eFootball PES 2020."

PES is onlangs omgedoopt tot eFootball PES, omdat ze de serie meer richting de eSports willen marketen. EA heeft de rechten in handen voor zowel het WK voetbal van zowel mannen als vrouwen, dus dat deze niet in PES zullen verschijnen is logisch. Maar nu is dus duidelijk dat er helemaal geen vrouwenteams aanwezig zullen zijn in eFootball PES 2020, die op 20 september verschijnt voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Mobiel knokken met silhouetten in Dark Swords 2

Dark Swords 2, de opvolger van smartphonegame Dark Swords, komt op 15 juli naar de Play en App Store. Dit laat de Zuid-Koreanse uitgever Nanoo weten.

Dark Swords 2 is een chaotische actie-RPG die net als zijn voorganger opvalt door de gebruikte artstyle. Personages en vijanden zijn niet meer dan silhouetten, terwijl aanvallen en ontploffingen juist kleurrijk zijn. Je bestuurt alleen, of samen met twee andere spelers, vrouwelijke cyborgs. Er zijn verschillende cyborgs vrij te spelen, ieder met haar eigen vaardigheden.

De game kent meer dan honderd missies vol met unieke vijanden en gigantische, sterke bazen en is volledig offline te spelen. Vanaf 15 juli is Dark Swords 2 gratis beschikbaar voor Android en iOS, (uiteraard) met in-appaankopen.

Vechten met je NPC-buddy in Code Vein

Bandai Namco heeft een nieuwe trailer vrijgegeven van hun aankomende "anime Dark SoulsCode Vein. Dit kijkje achter de schermen gaat vooral in op het NPC-partnersysteem. Spelers gaan namelijk samen met een computergestuurde helpende hand op pad en niet alleen – al is dit overigens wel mogelijk.

In onderstaande video komen verschillende ontwikkelaars aan het woord die dit buddysysteem uitleggen. Helpende NPC’s worden over het algemeen door veel spelers als hinderlijk of irritant ervaren. Zodoende is het zaak om NPC’s niet te rare acties te laten doen, of te veel te laten praten. Daarnaast is het zaak dat de speler zelf een gevoel van overwinning krijgt bij het verslaan van een baas, en niet het idee dat zijn of haar NPC-buddy het klusje heeft geklaard.

Of het Bandai Namco gelukt is om NPC’s in het leven te roepen die positief door spelers worden ervaren, weten we op 27 september. Dan komt Code Vein uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Verdachte van verkrachting Hoorn ook verdacht van twee andere zedenfeiten

De 29-jarige man die op 20 juni jl. na een DNA-match is aangehouden als verdachte van een gewelddadige verkrachting op 1 juni in Hoorn, wordt nu ook verdacht van twee andere zedenfeiten. Dit na een DNA-hit in beide zaken. Deze feiten deden zich voor begin maart en half april van dit jaar, eveneens in Hoorn.

Op het moment dat de bovengenoemde drie strafbare feiten werden gepleegd, was de verdachte sinds 22 juni 2018 in het kader van een eerdere veroordeling voorwaardelijk in vrijheid gesteld. Hij stond niet meer onder toezicht.

De Weel
Begin maart werd rond 03:00 uur een vrouw op de fiets betast door een man die opeens naast haar kwam fietsen. Dit gebeurde vlak voor het bruggetje op de Weel in Hoorn. Hierdoor viel de vrouw en de man probeerde haar weer te betasten. Nadat er een auto passeerde, fietste de man weg. Het slachtoffer fietste hard weg en werd nog gevolgd door de man maar werd niet meer door hem ingehaald. De zedenrecherche begon een onderzoek naar de zaak.

Kamille
Half april werd rond middernacht een vrouw door een man gedwongen van haar fiets te stappen, doordat hij haar de weg versperde en haar vastpakte, ter hoogte van de Kamille in Hoorn. Hij vroeg om geld. Het slachtoffer werd mishandeld en betast. Zij verweerde zich, waarna hij wegrende. De vrouw liep lichte verwondingen op. Deze zaak werd eerst als een beroving opgepakt, maar omdat het slachtoffer was betast, heeft de zedenrecherche het onderzoek op zich genomen.

Onderzoek
In beide zaken is uitgebreid onderzoek gedaan. DNA-materiaal dat op de kleding van de slachtoffers werd aangetroffen, werd veiliggesteld.

DNA-match
Na de gewelddadige verkrachting in juni en de aanhouding van de verdachte, ontstond op basis van de onderzoekgegevens bij de politie het vermoeden dat dezelfde man de aanrandingen in maart en april zou kunnen hebben gepleegd.

Hierna zijn de DNA- sporen die toen waren veiliggesteld, met spoed onderzocht. Uit deze DNA-onderzoeken is gebleken dat de verdachte van de verkrachting op 1 juni, ook verdacht wordt van deze twee eerdere zedenfeiten.

Het onderzoek is in volle gang. Op woensdag 3 juli moest de verdachte voor de raadkamer van de rechtbank Noord-Holland verschijnen en die besloot dat de verdachte langer vast moet blijven zitten.

50 kg drugs, 1 miljoen en vuurwapen in beslag genomen

Een melding van een oplettende burger en doortastend optreden van medewerkers van Handhaving & Toezicht gaven vorige week de aanzet tot drie aanhoudingen en het in beslag nemen van ruim een miljoen euro, ruim 50 kilo verdovende middelen, twee auto’s en een vuurwapen.

Het viel een inwoner van Capelle aan den IJssel woensdagavond 26 juni rond 20.00 uur op dat drie mannen zich nogal vreemd en opvallend gedroegen in de Ericastraat . Medewerkers van Handhaving & Toezicht namen een kijkje en troffen een van de mannen aan. Na controle bleek dat hij enkele tassen met geld bij zich had, waar hij niet direct een verklaring voor had. De man werd aangehouden en het geld en zijn auto werden in beslag genomen.

Uit het onderzoek dat daarop door de politie volgde werd duidelijk dat deze verdachte, een 41-jarige Duitser, contact had gehad met twee andere mannen. Van hen werd een signalement verspreid, wat al snel leidde in de richting van de verdachten. In een woning van een van de mannen werd nog meer geld gevonden, maar ook verdovende middelen en een vuurwapen. De twee mannen, een 33-jarige uit Capelle aan den IJssel en een 42-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, werden aangehouden. Twee verdachten zitten nog vast, de 42-jarige man is na verhoor heengezonden.

50 kg drugs, 1 miljoen en vuurwapen in beslag genomen (Foto: Politie Rotterdam)
50 kg drugs, 1 miljoen en vuurwapen in beslag genomen (Foto: Politie Rotterdam)

'Knuffelcrimineel' Holleeder tot levenslang veroordeeld

Hij was berucht, werd daarna door sommigen liefkozend 'knuffelcrimineel' genoemd en staat nu terecht voor het opdracht geven van een reeks liquidaties. Donderdag is het zover: Willem Holleeder hoort van de rechtbank welke straf hij krijgt opgelegd. Rechtbankjournalist Saskia Belleman: "Holleeder kreeg zelfs huwelijksaanzoeken."

Belleman is journalist van De Telegraaf en volgde de zaak op de voet. Ze heeft er naar eigen zeggen een paar duizend tweets aan gewijd om verslag te doen. Zo kon iedereen de woede-uitbarstingen van 's lands bekendste crimineel volgen, het verraad van zijn zussen en gruwelijkheden van de moorden.

Glashelder
Voor het Openbaar Ministerie is het glashelder. Holleeder zou opdracht hebben gegeven voor vijf moorden: Cor van Hout (2003), Willem Endstra (2004), Kees Houtman (2005), John Mieremet (2005) en Thomas van der Bijl (2006). Bij de moord op Cor van Hout werd ook Robert ter Haak dodelijk geraakt.

Het OM vindt dat er maar één passende straf hiervoor is: levenslang. Maar Holleeder zelf ontkent alle betrokkenheid en zijn advocaten vragen dan ook om vrijspraak. Wat de straf ook mag worden, de kans dat het nog niet voorbij is, is aanzienlijk. Beide partijen kunnen in hoger beroep gaan.

Bijzondere dag
Toch is vandaag een belangrijke en bijzondere dag, weet ook Belleman. Haar uitvoerige verslaggeving viel in de smaak op Twitter. Volgers reageerden massaal. Ze wilden bijvoorbeeld weten wie Belleman zelf het meest betrouwbaar vond: Holleeder of zijn twee zussen die tegen hem getuigden.

"De meesten maken nooit een rechtszaak mee, ze willen weten wat gebruikelijk is. Ook bleken veel Twitteraars hun kennis over de rechtsgang vooral uit Amerikaanse films te halen. Ze vroegen zich af wanneer de jury uitspraak ging doen."

Fans
Holleeder mag dan worden verdacht van verschrikkelijke dingen, hij heeft desondanks veel fans, valt Belleman op. "Een groot deel is overtuigd van zijn onschuld. Holleeder kreeg zelfs huwelijksaanzoeken of uitnodigingen voor een verjaardagsfeest. Dat is misschien toch een beetje de aantrekkingskracht van de 'foute man'. De zussen hadden ook fans, maar minder. Wellicht waren mensen ook bang om zich voor hen uit te spreken."

Dat velen zich aangetrokken voelen tot de zaak, is misschien niet vreemd. De afgelopen jaren is er veel aandacht geweest voor de man die door velen de 'knuffelcrimineel' werd genoemd. Na zijn vrijlating in 2012 werkte hij volgens het Openbaar Ministerie hard om zijn imago op te vijzelen.

Verheerlijking
Hij ging met verschillende BN'ers op de foto, zoals met Najib Amhali, Lange Frans en Britt Dekker. Hij kreeg een eigen column in de Nieuwe Revu en werd ook een uur lang geïnterviewd in College Tour. Volgens het OM profileerde hij zich als 'joviale vent, iemand met wie het goed en gezellig toeven was'.

Twee jaar later, in december 2014, werd het minder gezellig voor hem: hij werd weer opgepakt. Een half jaar later bleek dat zijn eigen zussen Sonja en Astrid tegen hem gaan getuigen. Na meer dan tien niet-inhoudelijke zittingen, begon het proces in 2018 pas echt. De belangstelling was gigantisch: er stonden lange rijen en de zwaarbewaakte rechtbank in Osdorp moest een extra zaal inrichten.

Vaste volgers
Ook op de vele andere zittingsdagen kwamen de nodige mensen, onder wie een aantal vaste bezoekers, weet Belleman. "Een paar rechtenstudenten, iemand die misdaadjournalist wil worden en een groep gepensioneerde mannen. Ook kwam er een aantal dames die soms hun dochters meenamen", vertelt Belleman.

Grote belangstelling bij de Holleeder-zittingen
Wat Belleman bij die zittingen vooral is bijgebleven, zijn de verhoren van de zussen Astrid en Sonja. Die knetterden behoorlijk. "Ze scholden elkaar uit, maar Astrid hield ook een soort liefdesverklaring. Ze had het over het ultieme verraad en dat ze nog steeds van haar broer hield. Tegelijkertijd zei Astrid dat ze misschien beter een kogel door zijn kop had kunnen schieten en noemde Holleeder haar een parasiet."

De uitspraak wordt om 10 uur gedaan.

Update 11:08 uur
De rechter heeft Willem Holleeder tot levenslang veroordeeld. Er is echter nog niets zeker, want hij kan nog in hoger beroep gaan. 

Update 11:28 uur
Artikel rechtbank toegevoegd: 

De rechtbank acht bewezen dat Holleeder met anderen een criminele organisatie vormde die de aanslagen liet plegen. Het gaat om koelbloedige liquidaties, gepleegd op bestelling, in georganiseerd verband en tegen betaling van hoge geldbedragen.

Getuigen
De rechtbank oordeelt dat de verklaringen van de getuigen, waaronder de zussen en de ex-vriendin van Holleeder betrouwbaar zijn, evenals de verklaringen van de 2 kroongetuigen, de anonieme getuige en die van het latere slachtoffer Endstra. Samen hebben deze verklaringen een belangrijke bijdrage geleverd aan het bewijs dat Holleeder de hem tenlastegelegde feiten inderdaad heeft gepleegd. De rechtbank ziet in de contacten die Holleeder had met andere personen betrokken bij de aanslagen duidelijk ander bewijs.

Schokkend
Een moord is zonder uitzondering schokkend voor de samenleving – en wanneer die moord plaatsvindt in de vorm van een liquidatie op klaarlichte dag en op de openbare weg, is de maatschappelijke impact des te groter. Niet voor niets klinken uit de samenleving geluiden van zorg en de wens om hard in te grijpen en zwaar te straffen. Dat die wens zich steeds meer opdringt, hangt samen met het gegeven dat vergelijkbare liquidaties nog altijd plaatsvinden.

Nabestaanden en naasten
Zonder uitzondering veroorzaakt de kennelijk niets en niemand ontziende beneming van andermans leven leed bij de naasten van het slachtoffer, zoals ook in deze zaken pijnlijk zichtbaar is in de slachtofferverklaringen. Schrijnend daarbij is de constatering dat het verdriet van het verlies en het trauma van het hen overkomen geweld bij hen voortduurt.

Gewetenloos en onverschillig
Uit de geschiedenis van Holleeder blijkt een ontwikkeling van kwaad tot erger, van geldlust, machtsdenken en geweldplegingen. Zijn gewelddadigheid heeft ertoe geleid dat naaste familieleden pas de moed vonden om te verklaren toen ook zij geen andere uitweg meer zagen. Hij heeft gewetenloos en onverschillig over leven en dood van anderen beschikt. De rechtbank komt tot de conclusie dat er een groot gevaar voor herhaling van gewelddadige strafbare feiten van hem uitgaat en dat een levenslange gevangenisstraf daarom passend is.

Laatste story DLC Assassin's Creed Odyssey krijgt releasedatum

De derde en laatste story DLC van Assassin’s Creed Odyssey heeft een releasedatum gekregen. Getiteld Judgment of Atlantis is dit tevens het slotstuk van de Atlantis-verhaallijn.

Ubisoft heeft via een tweet laten weten dat Judgment of Atlantis vanaf 16 juli beschikbaar is. We krijgen hierbij ook direct een eerste screenshot van de verhaallijn te zien, die spelers naar het rijk van Poseidon brengt. Normaal gesproken betekent de komst van een nieuwe DLC ook de nodige updates voor de main game. Verwacht dus een patch in de komende weken.

44-jarige vrouw slachtoffer van beroving

Op woensdagavond is een 44-jarige vrouw uit Koog aan de Zaan slachtoffer geworden van een beroving. Rond 21:00 uur liep het slachtoffer in de steeg gelegen tussen de Ruyterstraat en de Reeelenstraat in haar woonplaats toen plotseling een jongen haar schoudertas van haar schouder af trok.

De jongen is vervolgens met de tas weggerend in de richting van de Reeelenstraat. Hij is niet meer aangetroffen. Het slachtoffer raakte niet gewond. De poltie vraagt getuigen die iets gehoord of gezien hebben contact op te nemen. Dat kan via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Stand van zaken onderzoek Stint-ongeluk in Oss

Ruim negen maanden na het tragische ongeluk met de Stint in Oss, is het onderzoek naar de toedracht gevorderd. Het onderzoeksteam van de politie en het Openbaar Ministerie geven met dit bericht toelichting op wat tot nu toe uit het strafrechtelijk onderzoek naar de oorzaak van het ongeluk naar voren is gekomen.

Bij het ongeluk kwamen op donderdag 20 september 2018 vier kinderen (4, 4, 6 en 8 jaar) uit Oss om het leven. Een vijfde kind (11 jaar) uit Oss en de begeleidster (32 jaar) uit Heesch raakten zwaargewond.

Verhoren bestuurster en getuigen
Het onderzoeksteam heeft uitgebreid gesproken met de bestuurster van de Stint. Zij heeft verklaard dat zij het voertuig voor de spoorwegovergang tot stilstand wilde brengen, omdat er een trein in aantocht was. De Stint reageerde echter niet. Op verschillende manieren heeft zij geprobeerd de Stint te laten remmen, maar geen enkele handeling had effect. De Stint stopte niet en kwam terecht op de spoorwegovergang, waarna het tragische ongeluk gebeurde.

Tijdens het ongeluk was het druk rond de spoorwegovergang. De recherche heeft dan ook met veel getuigen gesproken. Deze verhoren bevestigen de verklaring van de bestuurster. Uit die verhoren volgt dat de bestuurster er alles aan heeft gedaan om de Stint te laten stoppen, zodat een aanrijding kon worden voorkomen.

Deskundigen
Een ander belangrijk onderdeel van het strafrechtelijk onderzoek is het technische onderzoek naar de bij het ongeval betrokken Stint. Het voertuig is uitgebreid onderzocht door deskundigen van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Een evidente oorzaak van het ongeluk is op basis van dit onderzoek vooralsnog niet aan te wijzen. Janine Kramer geeft als één van de Officieren van Justitie (OvJ) leiding aan het onderzoek: “Wel kunnen wij op basis van het onderzoek concluderen dat er geen breuken zijn geconstateerd in de gasveer of de nuldraad.”

Aanvullend onderzoek
Op dit moment is het NFI doende met onderzoek naar de motorcontroller van de Stint. De Officier legt uit: “De deskundigen van het NFI willen deze ‘computer’ van de Stint goed uitlezen om te achterhalen of daarin is vastgelegd hoe de Stint kort voor het ongeluk functioneerde en of er een oorzaak is aan te wijzen”.

Daarnaast worden op korte termijn botsproeven gehouden bij een soortgelijke spoorboomopstelling. Mogelijk levert dit onderzoek meer informatie op over de invloed op de snelheid van een Stint als deze in botsing komt met een spoorboom. Dit zal niet plaatsvinden op de plek van het ongeluk, maar op een besloten onderzoeks-locatie.

Het NFI zal na het afronden van deze onderzoeken aan de rechter-commissaris rapporteren. Mogelijk dat de bevindingen nog aanleiding geven tot nader (ander) technisch onderzoek.

Arbeidsongeval
Dit ongeluk is ook aan te merken als een ernstig arbeidsongeval aangezien de bestuurster een werkneemster was van een kinderdagverblijf. Naar dit deel doet de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (ISZW) onder leiding van een Officier van Justitie van het Functioneel Parket ook onderzoek. Hierbij wordt onder andere onderzocht of de werkgever een verwijt is te maken op grond van de ARBO-wetgeving. Ook dit onderzoek loopt nog.

Rol van producent
In het strafrechtelijk onderzoek wordt niet alleen gekeken naar de directe oorzaak van het ongeluk van 20 september 2018, maar wordt de Stint als product ook onderzocht. Het onderzoek richt zich onder meer op de volgende vragen: Wat is het exact voor product? Hoe staat het met de veiligheid? Waren er eerder problemen? Was dit bij de producent bekend en hoe heeft die daarop geacteerd?

Om zoveel als mogelijk antwoord te kunnen krijgen op deze vragen werden op 12 december 2018 doorzoekingen gedaan op meerdere locaties, waaronder in een bedrijfspand in Bilthoven. Op de daar aanwezige administratie is toen beslag gelegd. Gezien de omvang van dit beslag en de expertise die nodig is om de inhoud hiervan goed te kunnen beoordelen, is de expertise van het NFI ingeschakeld. “Hoewel bij het analyseren van deze gegevens gebruik wordt gemaakt van speciale software, vraagt dit gedeelte van het onderzoek veel tijd en expertise. Het behelst zeer technische materie, die bijzondere expertise vergt. De verwachting is dan ook dat de resultaten van dit onderzoek nog geruime tijd op zich laten wachten”, zo vertelt Kramer.

“Verdriet is groot”
De nabestaanden van de omgekomen kinderen en de bestuurster zijn de afgelopen weken over de tussentijdse bevindingen geïnformeerd door specialisten van de politie, de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Officieren van Justitie. “Het is enorm belangrijk om nabestaanden en betrokkenen zo goed als mogelijk te informeren. Er komt veel op hen af en het verdriet is natuurlijk nog altijd immens groot. Aan alle betrokken families en de bestuurster zijn familierechercheurs en casemanagers van Slachtofferhulp gekoppeld”.

Vervolg
Ruim negen maanden na het ongeval is er veel duidelijk geworden, maar is een oorzaak nog niet aan te wijzen. Zolang het onderzoek loopt neemt het Openbaar Ministerie geen beslissing over de eventuele vervolging of seponering in het strafrechtelijke onderzoek: “Wij willen daar een zorgvuldige afweging in maken. Wanneer er meer duidelijkheid is over de resultaten van het technische onderzoek en eventuele vervolgingsbeslissingen dan communiceren wij hierover actief. Wij hopen hierover voor het einde van het jaar meer duidelijkheid te hebben”, zo besluit Kramer.

Zicht op afwijkingen kan incidenten verminderen

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maakte een analyse van de oorzaken, gevolgen en andere kenmerken van 326 incidenten met gevaarlijke stoffen, die tussen 2004-2018 plaatsvonden bij grote chemische bedrijven in Nederland. De aard, omvang en oorzaken van deze incidenten blijken de afgelopen 15 jaar gelijk gebleven. Ook het jaarlijkse aantal incidenten met relatief ernstige gevolgen is in die periode nauwelijks veranderd. Bij alle onderzochte incidenten was de veiligheid van werknemers in het geding. In totaal vielen er 215 slachtoffers, onder wie vijf doden.

Chemische bedrijven zijn ervoor verantwoordelijk dat installaties op orde zijn en de productieprocessen en -werkzaamheden veilig worden uitgevoerd. Incidenten ontstonden doordat er in de procesvoering verschillende dingen mis gingen. Installaties die geopend moesten worden waren bijvoorbeeld niet goed geleegd, kleppen stonden in verkeerde posities, verbindingen zaten niet goed vast en de bescherming tegen roestvorming was onvoldoende. In bijna de helft van de incidenten bleven de afwijkingen buiten beeld omdat het bedrijf geen geschikte middelen had om deze op tijd op te merken of omdat de beschikbare middelen niet goed werden toegepast. Het is mogelijk om de veiligheid te verbeteren door de afwijkingen van de gewenste procesvoering op tijd op te merken.

Bij 90 procent van de incidenten kwamen gevaarlijke stoffen vrij. Bij 28 procent ontstond een brand of explosie. Drie keer (1 procent) gingen werknemers een installatie met gevaarlijke stoffen binnen. Incidenten ontstonden vooral tijdens de normale werkzaamheden (60 procent) of tijdens het onderhoud (20 procent). Slachtoffers ademden giftige of schadelijke stoffen in of kregen brandwonden door chemische reacties of hitte. Bij de incidenten tijdens het onderhoud vielen verhoudingsgewijs meer slachtoffers.

De analyse is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van SZW Sociale zaken en werkgelegenheid en maakt deel uit van de rapportage ‘Staat van de Veiligheid majeure risicobedrijven 2019’. Naast de analyse over de afgelopen 15 jaar, is er ook een analyse beschikbaar over incidenten in 2018. Voor de analyses zijn incidentonderzoeken van de Inspectie SZW gebruikt. Bedrijven kunnen de inzichten gebruiken om de veiligheid te verbeteren. Inspectiediensten kunnen de analyse inzetten voor hun inspectie- en handhavingsstrategieën.

Laat je niet kisten

Talpa komt volgend jaar met een nieuw programma zo laten ze middels een persbericht weten. Laat je niet kisten! is een humoristisch programma met een lach en een traan. In elke aflevering brengen we een laatste groet aan een BN’er. We zetten hem (of haar) in de spotlights op een wel heel bijzonder moment in zijn leven: namelijk op zijn eigen begrafenis. Gelukkig is degene die herdacht wordt, gewoon nog springlevend achter de schermen aanwezig: hij krijgt alles mee. Elk woord. Elk liedje. Elke traan die vloeit. Tranen van ontroering of van het lachen, want Laat je niet kisten! biedt een goudeerlijke, soms confronterende, maar vooral humoristische kijk op zijn leven. En de BN’er? Die kan alleen maar lijdzaam toekijken hoe vrienden, familie en collega’s ‘waardig’ afscheid van hem nemen... Laat je niet kisten! is volgend jaar te zien bij SBS6.

De presentator leidt deze unieke dienst die uiteraard tot in de puntjes is voorbereid. En wel door twee van de meest dierbare vrienden of familieleden van de BN’er. Zij hebben alles geregeld en uitgezocht: van de rouwkaart en de kist tot de aankleding, de muziek en de grafsteen met tekst. De BN’er zelf zit gedurende de dienst in een aparte ruimte van waaruit hij alles tot in detail kan zien en horen. Wat vindt hij van de muziekkeuze? Hoe reageert hij op hetgeen er over hem gezegd wordt? Niet alleen in de speeches, maar ook na afloop tijdens de koffie en cake. Er is plek voor de mooie en goede verhalen over hem, maar ook de lachwekkende verhalen en gênante anekdotes komen aan bod. Het mag dan een begrafenis zijn, er moet wél gelachen worden!

Gedurende de aflevering zien we wat deze ervaring met de BN’er doet. Komt hij tot nieuwe inzichten? Maakt hij binnenkort meer tijd vrij voor belangrijke dingen, zoals zijn gezin - of zijn vrienden? Of komt hij erachter dat hij helemaal niets anders had willen doen, dat hij al een geweldig leven heeft? Wat er ook uitkomt: deze fake begrafenis laat in ieder geval duidelijk zien hoe de BN’er op dit moment herinnerd zou worden. Eén ding is zeker: deze BN’er laat zich voorlopig nog niet kisten.

Zegt u het maar: Wordt dit een leuk programma of gaat Talpa over lijken voor de kijkcijfers? 

Laat je niet kisten (Afbeelding ter illustratie: Pixabay)
Laat je niet kisten (Afbeelding ter illustratie: Pixabay)

Ouder echtpaar vastgebonden bij woningoverval

De bewoners van een pand aan de Pepijnstraat in Sittard zijn donderdagochtend in hun woning overvallen door drie nog onbekende mannen. De drie overvallers hadden zich toegang tot de woning weten te verschaffen en stonden - eenmaal binnen - oog in oog met een ouder echtpaar dat in het pand woont.

Zowel de man als de vrouw werden door de overvallers vastgebonden. Nadat de drie mannen de woning hadden doorzocht, gingen zij ervandoor. Onduidelijk is nog of zij iets uit de woning hebben meegenomen. De vrouw raakte bij de overal gewond en is voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht. Politieagenten hebben direct een onderzoek in de buurt ingesteld en in de woning is een forensisch onderzoek gestart.

Via Burgernet is een bericht uitgebracht waarin een korte beschrijving van de verdachten staat gemeld. Het gaat om drie mannen die begin 20 worden geschat. Een van hen droeg een blauw vest met capuchon; een tweede droeg een zwart T-shirt van het merk Nike. Mensen die mogelijk een of meerdere verdachten hebben gezien, worden verzocht contact met de politie op te nemen via 0900–8844 of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Wie heeft bestuurders van drugsbus gezien

Een wit busje met lekkende chemicaliën heeft woensdagmiddag 3 juli voor een 14 kilometer lang spoor gezorgd op en rond de N218 van Brielle naar Oostvoorne. Het busje was geladen met drugsafval en werd geparkeerd met een tweede witte bus aangetroffen op de parkeerplaats bij de jachthaven aan de Zanddijk in Oostvoorne. De politie is benieuwd of iemand de bestuurders van de busjes heeft gezien.

Het spoor laat zien dat de busjes van Brielle naar Oostvoorne zijn gereden. Mogelijk dat er mensen zijn die hebben kunnen zien wie er achter het stuur zat. Of zijn er getuigen die mensen uit de busjes hebben zien stappen op de parkeerplaats aan de Zanddijk. Getuigen kunnen hun informatie doorbellen op 0900-8844 of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Wie heeft bestuurders van drugsbus gezien (Afbeelding: Politie)
Wie heeft bestuurders van drugsbus gezien (Afbeelding: Politie)

Bewapen je in de groezelige basis van Remnant: From the Ashes

Remnant: From The Ashes is een third-person survival actiegame van Darksiders 3-ontwikkelaar Gunfire Games. Hierin neem je het alleen of in teams van drie personen op tegen mythische wezens uit andere werelden. Waar de levels procedureel gegenereerd worden, zijn er wel statische hubs waarin je je personage aanpast en andere spelers ontmoet. Deze hubs zijn nu belicht in een nieuwe video.

"Veel mensen denken dat Ward 13 gebouwd is als bunker voor een laatste massale oorlog die nooit gekomen is. Anderen geloven dat het een geheim onderzoekscentrum is geweest waar nieuwe wapens werden ontwikkeld. Geen van beiden komt in de buurt van de waarheid …" Hoe dan ook, Ward 13 is waar je moet zijn om upgrades, voorraden en nieuwe gear te verkrijgen. Ook vang je hier flarden van de lore van de game op.

Het Labyrinth is op zijn beurt dan weer "een grenzeloze dimensie en fysieke connectie tussen bestaansniveaus, die werelden afgesneden van de World Stones bereikbaar maakt". Een brug tussen de hub-wereld en de levels, dus. Beide hubs zie je in onderstaande video voorbijkomen. Remnant: From the Ashes verschijnt op 20 augustus voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Peru en Tapia verrassen weer en staan in finale Copa América

Peru heeft zich woensdagavond lokale tijd voor het eerst na 44 jaar voor de finale van de Copa América geplaatst.Het team van Ricardo Gareca zorgde in de kwartfinales voor een verrassing door Uruguay te elimineren, na strafschoppen, en in de halve finales werd titelverdediger Chili met duidelijk verschil aan de kant gezet. Peru, dat als derde in de groepsfase was geëindigd, zegevierde met 0-3 in de Arena do Gremio en maakt zich op voor de finale in het Maracana.

De start van het duel was levendig, met goede mogelijkheden voor Christian Cueva en Charles Aranguiz. Peru stelde orde op zaken en strafte na twintig minuten spelen wanorde in de Chileense defensie af. Na goed voorbereidend werk van Cueva en André Carrillo schoot Edison Flores de 0-1 diagonaal binnen. Achttien minuten later leidde Gabriel Arias de 0-2 in. Hij moest het na een verloren bal afleggen tegen Carrillo, waarna uiteindelijk Yoshimar Yotun met een volley een hoge voorzet afrondde.

Chili, de kampioen van 2015 en 2016, zocht in de tweede helft nadrukkelijk naar een aansluitingstreffer, maar de inspanningen resulteerden niet in een doelpunt. Een kopbal van Eduardo Vargas eindigde op de paal en na een goede kans voor Yotun op de 0-3 was het Ricardo Gallese die met drie goede reddingen de dubbele voorsprong van Peru intact hield. In de 91e minuut verscheen de 0-3 van Paolo Guerrero, na voorbereidend werk van basisklant Renato Tapia, op het scorebord.

Gallese verleende ook in de uiterste slotfase geen medewerking aan een Chileens doelpunt. Na een charge van Luis Abram op Aranguiz mocht Vargas vanaf elf meter aanleggen, maar hij zag zijn Panenka-inzet door Gallese gestopt worden. Chili en Argentinië strijden zaterdag om de derde plaats, terwijl Peru en Brazilië een dag later de finale spelen. Het gastland won in de groepsfase met 0-5 van de Peruvianen.

Gokbranche groeit gestaag

De toegevoegde waarde van de bedrijfstak loterijen en kansspelen bedroeg bijna 1,4 miljard euro in 2018. Dat is 9 procent meer dan in 2015. De gokbranche groeide daarmee iets sneller dan de economie (7,7 procent). Het aandeel van de gokbedrijven in de Nederlandse economie is niet meer dan circa 0,2 procent. Vanaf 2015 trok de werkgelegenheid in deze bedrijfstak weer aan. Dit meldt het CBS naar aanleiding van vragen uit de media.

Hogere spelopbrengst, meer kansspelbelasting
Dat gokken populairder is geworden, blijkt uit de groei van de consumptie met bijna 12 procent tot 2,5 miljard euro in de periode 2015–2018. Consumptie bestaat uit gokinzet minus gewonnen prijzen. De afgelopen jaren gaat steeds meer geld om in de branche loterijen en kansspelen. De productiewaarde steeg in de periode 2015–2018 met ruim 11 procent tot iets meer dan 2 miljard euro. Productiewaarde betekent in de gokbranche hetzelfde als spelopbrengst. Die resulteert uit omzet, minus uitgekeerde prijzen en kansspelbelasting. Het bedrag dat resteert is in feite wat het casino of de eigenaar van de speelautomaat eraan verdient.

De groei van de gokbranche is deels af te leiden uit de toename van de ontvangst van kansspelbelasting door de overheid. Deze belasting die door casino's en de winnaars van prijzen in loterijen wordt betaald, was in 2018 ruim zeven keer zo groot als in 1995. Daarbij spelen twee fiscale wijzigingen. Ten eerste is het algemene tarief voor bruto uitgekeerde prijzen op 1 januari 2006 verhoogd van 25 procent naar 29 procent. Op 1 januari 2018 is het tarief verhoogd tot 30,1 procent. Ten tweede valt met ingang van juli 2008 ook de bruto-spelopbrengst (omzet minus uitgekeerde prijzen) van gokautomaten onder de kansspelbelasting.

Illegaal gokken: 9 procent van de spelopbrengst
Gokken op internet wordt legaal in Nederland. De Eerste Kamer stemde in februari dit jaar in met een wetsvoorstel om dit mogelijk te maken. Naar verwachting zal deze wet in de loop van 2020 in werking treden. Tot dat moment is online gokken verboden in Nederland.

Volgens de meest recente cijfers uit 2015 was met illegaal gokken een spelopbrengst van 170 miljoen euro gemoeid, 9 procent van de totale spelopbrengst van loterijen en kansspelen. Illegaal gokken leverde in dat jaar een toegevoegde waarde van 151 miljoen euro op. De legale tak is ongeveer zeven keer zo groot. Voorbeelden van illegale kansspelen zijn casinospelen op internet, live poker en wedden op sportwedstrijden via internet.

Werkgelegenheid trekt aan
Eind 2017 omvatte de bedrijfstak loterijen en kansspelen ongeveer 8,3 duizend banen. Dit is een toename van ongeveer 11 procent ten opzichte van 2014, maar nog altijd lager dan het aantal banen bij gokbedrijven in december 2010 (8,9 duizend). De bijdrage van de loterijen en kansspelen aan de werkgelegenheid bleef stabiel in de periode 2010–2017 op ongeveer 0,1 procent.

Kwart vestigingen gokbedrijven in Zuid-Holland
De bedrijfstak loterijen en kansspelen is in het tweede kwartaal van dit jaar gekrompen tot 410 bedrijven. In datzelfde kwartaal in 2007 waren er nog 540 bedrijven in deze branche. Op 1 januari 2019 behoorden 655 vestigingen tot deze bedrijven. Het overgrote deel (94 procent) betreft gokhallen. Bijna een kwart van de gokbedrijven is te vinden in Zuid-Holland, tevens de provincie met het hoogste aandeel inwoners begin 2019: 21 procent. Daarna volgen Noord-Holland en Noord-Brabant. Bedrijven in loterijen en kanspelen komen het minst voor in Zeeland en Flevoland (ruim 2 procent).

Telemarketeers mogen niet langer anoniem bellen

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) heeft haar wetsvoorstel gepubliceerd om voor consumenten en ondernemers zonder rechtspersoonlijkheid (zoals een eenmanszaak) een einde te maken aan telemarketing-irritatie. Bedrijven of organisaties mogen Nederlanders straks alleen nog benaderen via de telefoon als zij daar zelf expliciet toestemming voor hebben gegeven.

Telemarketeers mogen bovendien niet meer anoniem bellen: het telefoonnummer van de afzender moet zichtbaar zijn. De conceptwijziging van de Telecommunicatiewet gaat vandaag voor een periode van zes weken in internetconsultatie en is één van de belangrijke thema’s in de afgelopen najaar door staatssecretaris Keijzer gepubliceerde Consumentenagenda.

Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK): “Ook uit nieuw onderzoek blijkt dat Nederlanders zich in overgrote meerderheid ergeren aan ongevraagde, telefonische verkoop: ongeacht de organisatie die er achter zit. Daarom ga ik dit wettelijk verbieden. Alleen als je zelf expliciet toestemming geeft (opt-in), kun je nog gebeld worden. Dat geldt straks voor álle natuurlijke personen, niet alleen consumenten.”

Nederlanders stellen geen prijs op ongevraagde telemarketing
Uit een nieuw onderzoek (Kantar, april 2019) in opdracht van het ministerie van EZK onder meer dan 1.100 Nederlanders blijkt opnieuw dat zij in overgrote meerderheid ongevraagde telefonische verkoop niet op prijs stellen. Dit varieert van 89% die zich stoort aan commerciële telefoontjes van uitgevers tot 96% als het gaat om loterijen. Consumenten stellen ook telefonische verkoop door goede doelen (88%) niet op prijs.

Ook beperking termijn waarin bestaande klanten gebeld mogen worden
Het kabinet wil ook telemarketing richting bestaande klanten beperken, door een maximale termijn vast te stellen waarbinnen nog contact mag worden opgenomen voor een nieuw aanbod. Bedrijven die telemarketing inzetten, willen deze beperking van de termijn met zelfregulering organiseren. Wanneer dit onvoldoende werkt, kan staatssecretaris Keijzer alsnog een wettelijke termijn instellen via een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB).

Bescherming natuurlijke personen ‘achter’ een telefoonnummer
Niet alleen degene op wiens naam het telefoonabonnement staat, krijgt bescherming. Ook natuurlijke personen die hiervan gebruik maken vallen hier onder. Voorbeelden zijn huisgenoten van een abonnee, bewoners die een centraal nummer van een zorginstelling met rechtspersoonlijkheid gebruiken en werknemers die hun zakelijk abonnement tevens voor privédoeleinden gebruiken. Doordat er bijvoorbeeld niet anoniem gebeld mag worden, kan toezichthouder ACM de voorgenomen wettelijke regels straks ook beter handhaven.

De internetconsultatie voor de wijziging van de Telecommunicatiewet is vandaag gestart. Belanghebbenden kunnen zes weken reageren op het ontwerp. Aan het einde van dit jaar dient staatssecretaris Keijzer de voorgestelde wetswijziging in bij de Raad van State en vervolgens bij de Tweede Kamer.

FOK! Wat een weer: weinig verandering

Vandaag is het zonnig, maar in het noorden en noordoosten zijn er eerst ook wolkenvelden. Af en toe is er ook sluierbewolking aanwezig. De middagtemperaturen lopen uiteen van 19°C vlak aan zee tot 24°C in het zuidoosten van het land. De wind waait uit richtingen tussen west en noord en is zwak tot matig.

Komende nacht neemt de bewolking van het noordwesten uit toe. Het blijft droog. Het koelt af naar ongeveer 15°C. De wind draait naar west en wordt matig, langs de noordkust en boven het IJsselmeer tijdelijk vrij krachtig.

Vrijdag begint vooral in het noorden met veel bewolking. In de middag zijn er zonnige perioden. In het uiterste noorden zou lokaal een spatje regen kunnen vallen. De middagtemperaturen lopen uiteen van 18°C aan zee tot 26°C in het zuidoosten. De wind blijft overwegend westelijk en matig. (Bron: KNMI)

Ik was dinsdag in het Ledeboerpark in Enschede
Ik was dinsdag in het Ledeboerpark in Enschede

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Internet moet worden opgeschoond van kinderporno

Internet moet worden opgeschoond van kinderporno. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid kondigt in een brief aan de Tweede Kamer een bestuursrechtelijke aanpak aan: foute en lakse internetbedrijven die na een melding beeldmateriaal van seksueel kindermisbruik niet snel van het openbare web verwijderen riskeren straks een boete of dwangsom, die fors kan oplopen.

Minister Grapperhaus is aan het begin van deze kabinetsperiode direct een publiek-private samenwerking gestart om kinderporno van internet af te krijgen. Er zijn al goede afspraken met ICT-bedrijven, koepelorganisaties, politie, Openbaar Ministerie, wetenschap, het Expertisebureau Online Kindermisbruik (EOKM) en de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen om de handen ineen te slaan voor het opschonen van internet van kinderporno. De brancheorganisaties van hostingbedrijven en organisaties in de digitale infrastructuur hebben eind 2018 afgesproken om bij een melding van kinderpornografisch materiaal door het EOKM deze binnen 24 uur te verwijderen van hun servers.

Eind 2019 zal minister Grapperhaus een wetsvoorstel in consultatie doen voor de zogenoemde bestuursrechtelijke aanpak van foute en lakse bedrijven. Het wetsvoorstel zal een toezichthouder aanwijzen, die bedrijven zal aanpakken die een melding over kinderporno niet snel genoeg of zelfs helemaal niet verwerken. In de praktijk betekent dit straks dat een bedrijf een melding kan krijgen van de toezichthouder dat er kinderporno op één van zijn eigen servers staat. Dan gaat de stopwatch aan. Lukt het een bedrijf niet om binnen een opgelegd kort tijdsbestek de kinderporno te verwijderen, dan wordt een dwangsom verbeurd verklaard: het bedrijf moet een geldsom betalen. Hoe kort dat tijdsbestek precies wordt, zal nog nader worden beslist. Daarnaast kan de toezichthouder nog een boete opleggen. Die boete is omzet-afhankelijk en zal bij herhaalde overtredingen oplopen.

Minister Grapperhaus: "Stapsgewijs verbannen we kinderporno van internet. De meeste ICT-bedrijven in Nederland verwijderen kinderporno snel en accuraat, en de rest moet dat ook gaan doen. Het verwijderen van kinderporno is niet iets vrijblijvends: bedrijven moeten dit zelf snel en goed kunnen, simpelweg als onderdeel van hun eigen bedrijfsvoering. Eigenlijk hebben bedrijven die kinderporno niet snel van eigen servers kunnen verwijderen geen bestaansrecht in Nederland’’

Als onderdeel van de publiek-private samenwerking van minister Grapperhaus, heeft de politie een database met 1,4 miljoen hashcodes van kinderpornografisch beeldmateriaal beschikbaar gesteld. Hashcodes zijn unieke cijfercodes die een soort digitale vingerafdruk van een plaatje vormen. Het EOKM heeft hiermee een hashcheck-server gebouwd, waarmee bedrijven een check kunnen uitvoeren, zonder dat de bijbehorende illegale afbeeldingen en informatie zichtbaar worden. Dit systeem wordt op dit moment uitgetest door diverse grote hostingbedrijven. Daarnaast bouwt de TU Delft aan een monitor die inzicht gaat geven welk bedrijf waar en hoe lang kinderpornografisch beeldmateriaal na een melding nog online heeft staan.

4 op 10 zzp'ers geen voorziening arbeidsongeschiktheid

Van alle zelfstandig ondernemers zonder personeel heeft 41 procent naar eigen zeggen geen enkele voorziening getroffen voor het geval zij arbeidsongeschikt zouden worden. Zij hebben vaak vanwege de kosten geen verzekering afgesloten en houden ook geen spaargeld of beleggingen achter de hand voor eventuele arbeidsongeschiktheid. Dit blijkt uit nieuwe cijfers uit de tweejaarlijkse Zelfstandigen Enquête Arbeid van TNO en het CBS die vandaag worden gepubliceerd.

In het recent afgesloten akkoord tussen kabinet, werknemers- en werkgeversorganisaties over de vernieuwing van het pensioenstelsel is afgesproken dat er voor zelfstandigen een wettelijke verzekeringsplicht tegen arbeidsongeschiktheid komt. Het kabinet heeft de sociale partners gevraagd om hiervoor begin 2020 een concreet voorstel te doen. In de Zelfstandigen Enquête Arbeid is aan 5,5 duizend zelfstandig ondernemers gevraagd of zij iets hebben geregeld voor eventuele arbeidsongeschiktheid. Ook is hun gevraagd wat de redenen zijn om geen arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten.

Begin 2019 gaven ruim 4 op de 10 zelfstandig ondernemers zonder personeel aan geen enkele voorziening te hebben voor eventuele arbeidsongeschiktheid. Zij hebben geen verzekering voor het werk als zelfstandige, zij participeren niet in een broodfonds en kunnen ook niet terugvallen op spaargeld, beleggingen of op het vermogen dat zit in hun bedrijf of eigen woning.

Vooral lage inkomens zonder voorziening
Het percentage zelfstandig ondernemers zonder personeel dat geen voorziening heeft, verschilt naar inkomenspositie. Worden alle personen met een persoonlijk inkomeningedeeld in vijf inkomensgroepen, dan blijkt dat minder dan een kwart van de zelfstandig ondernemers in de groep met de hoogste inkomens geen voorziening heeft. Van de zelfstandig ondernemers in de groep met de laagste inkomens heeft 65 procentgeen voorziening.

 
 
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #74
special
Random Hondenplaatjes #2
special
Random Pics van de Dag #73
review
Sword Art Online: Alicization Lycoris
special
Vijf gametips voor de maand augustus
special
Random Pics van de Dag #72
©FOK.nl e.a.