Heb je al gestemd voor de Tweede Kamer?

Vandaag mogen we stemmen, daarmee bepalen we wie de komende 4 jaar lid wordt van de Tweede Kamer. De stembureaus zijn open van 07.30 tot 21.00 uur. Heb jij al gestemd?

Elke stem telt! (@Rijksoverheid)
Elke stem telt! (@Rijksoverheid)

Kiezers kunnen woensdag 22 november stemmen tussen 7.30 en 21.00 uur. Daarna starten de stembureaus met het tellen van de stemmen. De leden van de stembureaus tellen eerst het aantal toegelaten kiezers: alle stempassen, kiezerspassen en volmachten. Daarna tellen ze de stemmen.

Gemeenten kunnen bij het tellen van de stemmen kiezen uit 2 manieren: decentraal of centraal tellen.

  • Decentraal tellen: de stembureaus tellen op 22 november de stemmen per lijst (partij) én per kandidaat.
  • Centraal tellen: de stembureaus tellen op 22 november alleen de stemmen per lijst, dus per partij. De stemmen per kandidaat worden dan nog niet geteld.

De stembureaus tellen op woensdagavond ook het aantal blanco en ongeldige stemmen. Bij een blanco stem staat er niets op het stembiljet en is er geen enkel rondje rood gemaakt. Een stem is ongeldig als er bijvoorbeeld meer dan 1 rondje rood is gemaakt. Of als er iets op het stembiljet staat waardoor iemand kan weten wie de kiezer is.

Goed om te weten: men mag bij alle telmomenten aanwezig zijn.

De stembureaus maken een verslag van de uitslag. Dit verslag heet een proces-verbaal.

Let op: de uitslag die op basis van deze eerste telling bekend wordt gemaakt, is een voorlopige uitslag.

Donderdag 23 november: tellen en controleren
Op donderdag 23 november komen in elke gemeente de leden van het gemeentelijk stembureau bij elkaar.

Ook op deze dag zijn er verschillen tussen gemeenten die gekozen hebben voor decentraal of centraal tellen.

  • Decentraal tellen: het gemeentelijk stembureau controleert op 23 november de processen-verbaal van alle stembureaus in die gemeente. Is er een verschil tussen het aantal toegelaten kiezers en het aantal stemmen, waar het stembureau geen verklaring voor heeft? Dan hertelt het gemeentelijk stembureau de stemmen van dat stembureau. Ook als het gemeentelijk stembureau denkt dat er fouten in het proces-verbaal staan, telt het gemeentelijk stembureau de stemmen van een stembureau helemaal of voor een deel opnieuw. Het gemeentelijk stembureau verbetert daarbij eventuele fouten.
  • Centraal tellen: het gemeentelijk stembureau telt op 23 november de stemmen per lijst (partij) én per kandidaat.

Donderdag 23 november: uitslag per gemeente
Aan het einde van de openbare zitting op donderdag 23 november (en soms op vrijdag 24 november) stelt het gemeentelijk stembureau de uitkomst van de verkiezing binnen de gemeente vast. Alle aantallen komen ook weer in een proces-verbaal. Als kiezers bezwaar hebben gemaakt, dan komt dat ook in het proces-verbaal.

Maandag 27 november: uitslag per kieskring
Op maandag 27 november stellen de hoofdstembureaus de uitslag per kieskring vast. (Er zijn 20 kieskringen.)

Het centraal stembureau (de Kiesraad) controleert vervolgens de uitslag. Zijn er nog onverklaarde verschillen in een of meer processen-verbaal of bestaat het vermoeden van fouten? Dan krijgt het gemeentelijk stembureau de opdracht om die fouten te onderzoeken en zo nodig opnieuw te tellen.

Vrijdag 1 december 2023: definitieve uitslag
Op vrijdag 1 december 2023 stelt het centraal stembureau de definitieve uitslag van de verkiezing vast.

Woensdag 6 december: nieuwe Tweede Kamer
Op woensdag 6 december treden de zittende leden van de Tweede Kamer af. Op diezelfde dag komt de nieuw gekozen Tweede Kamer voor het eerst bij elkaar. De onderhandelingen voor een nieuw te vormen coalitie zal gestart worden, dit kan erg lang duren. 

1223 stemmen , laatste: 24-11-2023, 22:45