Is het duurder maken tabak en alcohol logisch bij armoedebestrijding?

Het kabinet zet 2 miljard in voor armoedebestrijding. Om dat te bekostigen moet ook de prijs van alcoholische versnaperingen en tabak volgend jaar verder omhoog. Is het duurder maken van tabak en alcohol een logische keuze bij armoedebestrijding?

Roken en drinken ( Foto: Freepik)
Roken en drinken ( Foto: Freepik)

De gereserveerde 2 miljard zal onder andere gebruikt worden voor het verhogen van de zorgtoeslag, huurtoeslag en het kindgebonden budget voor mensen met lage en middenhoge inkomens. Eerder deze maand bleek uit cijfers van het Centraal Planbureau dat de koppkracht van mensen met lage inkomens in 2024 verder zal dalen als het kabinet niets doet. Met de plannen van het demissionaire kabinet gaan zij er ruim twee procent op vooruit.

Er was echter nog een tekort van ongeveer 300 miljoen euro in de begroting, dit wordt grotendeels gedicht met het verder ophogen van de accijns op alcohol en tabak. Hoeveel duurder een kratje bier of een pakje sigaretten gaat worden is nog niet bekend. Voor tabak stond al een verhoging in de planning voor april 2024. Maar het kabinet hoopt met de verhoging van belasting op alcohol jaarlijks 54 miljoen euro extra op te halen, bij tabak producten gaat dit om 46 miljoen euro extra. 

967 stemmen , laatste: 07-10-2023, 11:41