FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesTokio 2020
Tokio 2020


Coronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Nieuwsarchief
Artikelen van woensdag 23 mei 2018

Eťn Nederlander in Irak vast om terrorisme

Voor zover bekend zit op dit moment één Nederlander in een Iraakse cel op verdenking van terrorisme. Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt na berichtgeving door Nieuwsuur dat geen andere zaken van Nederlanders in het land bekend zijn.

In Irak zitten duizenden mensen vast die worden verdacht van terrorisme. Regelmatig worden verdachten ter dood veroordeeld, zoals woensdag ook gebeurde met een Belgische Syriëganger na een flitsproces. "We doen regelmatig navraag bij autoriteiten of daar mensen met de Nederlandse nationaliteit bij zijn", zegt een woordvoerder van Buitenlandse Zaken. Maar buiten deze ene zaak is dat dus niet gebleken.

Eén Nederlander in Irak vast om terrorisme
Eén Nederlander in Irak vast om terrorisme (Foto: ANP)

Battlefield V officieel aangekondigd

EA en Dice hebben Battlefield V officieel aangekondigd. Zoals verwacht is de setting dit keer weer de Tweede Wereldoorlog, waar we weer in gehele Battlefield-stijl ter land, ter zee en in de lucht elkaar overhoop moeten knallen.

De game heeft een singleplayer-campaign met een focus op Britse en Europese troepen. Andere troepen komen later als updates. De campaign speel je met een diverse cast, waaronder ook vrouwelijke soldaten. Squad customization is een focuspunt van de game, wat ondersteunt wordt met de terugkeer van het klasse-systeem.

Modi van de game zijn onder andere War Stories, Grand Operations (een evolutie van de huidige Operations-mode) en Combined Arms (een nieuwe co-op modus voor vier spelers, waarin je samen diverse missies voltooit). Nieuwe features zijn Fortifications, een nieuwe skill dat invloed uitoefent op de snelheid waarmee gebouwen en cover wordt vernietigd en Tides of War, wat timed events zijn die speciale condities introduceren.

Battlefield V krijgt geen season pass, alle toekomstige maps, modes en verhaalmissies zijn gratis, maar bevat wel de mogelijkheid cosmetics te kopen voor de personages. De game wordt gelanceerd op 19 oktober voor pc, PlayStation 4 en Xbox One. De eerste trailer, met daarin pre-alpha in-engine footage, is hieronder te bekijken.

Speel in Rotterdam met Battlefield V

Een klein uur geleden was de officiële presentatie van Battlefield V en daar was wat Nederlands trots te zien, namelijk wat concept art van ons eigen Rotterdam. En wat is er allemaal op te zien? Nou, heel wat iconische en herkenbare punten.

Wie ze allemaal weet op te noemen, mag zich een echte Rotterdammer voelen.  Battlefield V verschijnt op 19 oktober voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Gasly: "Excuses aangeboden als ik Grosjean was geweest"

Pierre Gasly zou excuses aangeboden hebben voor de crash in de eerste ronde van de Grand Prix van Spanje als hij Romain Grosjean was geweest. Laatsgenoemde spinde twee weken geleden bij het uitkomen van bocht drie en draaide met zijn Haas door het veld heen. Gasly en Nico Hülkenberg werden slachtoffer van de onbezonnen actie van Grosjean. Het leverde hem voor Monaco drie plaatsen gridstraf en twee strafpunten op.

Gasly heeft nog niet met Grosjean gesproken, maar zou de situatie na afloop heel anders aangepakt hebben. Gasly: "Ik heb het er niet over gehad en hij heeft er met mij ook niet over gesproken. Ik had in een dergelijke situatie in ieder geval excuses aangeboden. Maar ik til er niet zwaar aan dat hij het niet gedaan heeft."

De Toro Rosso-coureur snapt nog steeds niet waarom Grosjean tussen de rest van het veld een donut draaide. "Ik heb de video vijftig keer teruggekeken en het is achteraf altijd makkelijker zeggen wat je als coureur had moeten doen, terwijl je in de auto op dat moment maar een of twee tiende van een seconde hebt om een besluit te nemen. Hij raakte de controle over de auto kwijt, daarna vond hij weer grip en toen was hij wat te optimistisch met de gedachte: 'Ik kan weer racen' en dat hij zo weer verder kon rijden."

"Daarna verloor hij opnieuw de controle en toen bleef hij op het gas. Hij had wat geduldiger moeten zijn, maar dan had hij mogelijk vlakke plekken op zijn banden gekregen. Niet ideaal, maar dan had hij in ieder geval niet mijn rae en die van Nico verpest."

Postuum album Avicii komt er voorlopig niet

Er komt voorlopig geen postuum album van de vorige maand overleden Avicii. Hoewel er nog wel onuitgebrachte muziek op de planken ligt, zijn er nog geen plannen om iets uit te brengen.

"Tim heeft aan nieuw materiaal gewerkt wat ook te zien was op zijn Instagram-pagina", zegt een woordvoerder tegen Billboard. "Op dit moment zijn verhalen over geplande releases slechts geruchten afkomstig van hoopvolle fans die dol waren op Tim en zijn muziek."

Avicii, de artiestennaam van de Zweedse dj Tim Bergling, werd op 20 april dood gevonden in een hotel in Oman. Hij heeft hoogstwaarschijnlijk zelfmoord gepleegd.

Postuum album Avicii slechts gerucht
Postuum album Avicii slechts gerucht (Foto: BuzzE)

UFC maakt financiŽle klapper na nieuwe TV-deal

De UFC wordt vanaf komend jaar niet meer uitgezonden via Fox Sports. ESPN maakte woensdag bekend dat zij voor het astronomische bedrag van anderhalf miljard dollar, uitgesmeerd over de komende vijf jaar, de exclusieve uitzendrechten van de steeds populairder wordende Mixed Martial Arts organisatie  hebben binnengesleept.

Voor dit bedrag krijgt de door Disney geleide TV-zender vanaf begin 2019 het recht om per jaar dertig MMA-gala's uit te zenden. Twintig daarvan zijn te volgen via de nieuwe, betaalde, online service ESPN+ en tien andere via het reguliere TV-kanaal van ESPN. Van een extra tien gala's, zogenaamde pay-per-views, kunnen kijkers per gala beslissen of zij het waard vinden om die te bekijken. Voor die laatste gala's zal de kijker dan ook diep in de buidel moeten tasten, aangezien deze PPV's in de Verenigde Staten niet voor onder de vijftig à zestig dollar per gala te bekijken zijn.

Het lijkt erop dat de reality serie 'The Ultimate Fighter' geschrapt zal gaan worden en vervangen worden door Dana White's Tuesday Night Contender Series, een MMA-talentenshow met een iets andere opzet dan de al jarenlang lopende TUF-serie. Verder zal er nieuwe content ontwikkeld worden om MMA nog populairder te maken bij het grote publiek.

Dit nieuwe contract is een duidelijke verbetering ten opzichte van het vorige contract die de UFC met Fox Sports had afgesloten. Fox betaalde honderd miljoen dollar per jaar gedurende een periode van zeven jaar. Fox zit niet bij de pakken neer en heeft aangekondigd een deal gesloten te hebben met de showworstelorganisatie WWE. Website The Hollywood Reporter meldde dat Fox per jaar meer dan tweehonderd miljoen dollar betaald om dit showworstelfestijn uit te mogen zenden.

De UFC hoopte voor de uitzendrechten meer dan vierhonderd miljoen dollar per jaar binnen te slepen. Afwezigheid van grote sterren als Conor McGregor, John Jones en Ronda Rousey zorgden de afgelopen maanden echter voor dalende kijkcijfers en noopten de organisatie met minder genoegen te nemen, alsnog meer dan een verdubbeling van hun deal met Fox Sports.

Kolonel die sneuvelde in 1637 met militaire eer herbegraven

Militairen van 44 pantserinfanteriebataljon Johan Willem Friso begeleidden vandaag de stoffelijke resten van 'hun' kolonel Schelte van Aysma naar zijn laatste rustplaats. Dat is het gerestaureerde familiegraf in de kerk van Schettens bij Bolsward. De militair sneuvelde in 1637 tijdens het Beleg van Breda. Het Regiment Johan Willem Friso gaat als oudste regiment van de Koninklijke Landmacht terug tot het jaartal 1577.

Aanleiding voor de herbegrafenis was de ontdekking van Van Aysma's helm in 2015 door conservator Jeroen Punt van het Nationaal Militair Museum (NMM). De helm stond al eeuwen in de kerk van het dorpje.

Ingestort graf
Een lokale amateur-historicus zocht na het bekend worden van de ontdekking in Schettens naar Van Aysma's graf. Al snel ontdekte hij de grafsteen van de militair onder de kerkvloer. De helm stond op de steen afgebeeld. De grafkelder eronder bleek in de 19e eeuw gedeeltelijk te zijn ingestort. De stoffelijke resten van Van Aysma en zijn familie werden daar gevonden.

Voor de gelegenheid was het gebruikelijke draaiboek voor herbegrafenissen aangepast. De stoet werd voorafgegaan door tamboers en signaalblazers. Ook de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso liep mee. De vlag met daarop het wapen van Schelte van Aysma was ook in de stoet te zien en bedekte de kist.

De stoffelijke resten van de gesneuvelde werden vanaf de voormalige woning van de familie (Osinga State) op een oude munitiedrager van het Korps Rijdende Artillerie vervoerd naar de kerk, zo'n 1.500 meter verderop.

Adellijke waardigheidstekens
Bij de kerk werd de kist overgezet op een draagbaar. Enkele militairen droegen tijdens de tocht heraldische en adellijke waardigheidstekenen: vlag, rouwbord, helm, sporen en zwaard. Het waren de symbolen van officieren tijdens de Tachtigjarige Oorlog waarin Schelte van Aysma streed. Het rouwbord is een speciaal voor deze gelegenheid vervaardigde replica. Bij het graf vond een korte plechtigheid plaats die werd afgesloten met het Friese volkslied.

Een aantal keren per jaar worden militairen herbegraven met militaire eer.

De begrafenisstoet wordt voorafgegaan door tamboers en signaalblazers. De vlag met het wapen van Schelte van Aysma bedekt de kist. (Foto: Defensie.nl)
De begrafenisstoet wordt voorafgegaan door tamboers en signaalblazers. De vlag met het wapen van Schelte van Aysma bedekt de kist. (Foto: Defensie.nl)Een militair draagt tijdens de plechtigheid een van de heraldische en adellijke waardigheidstekenen: de helm. (Foto: Defensie.nl)
Een militair draagt tijdens de plechtigheid een van de heraldische en adellijke waardigheidstekenen: de helm. (Foto: Defensie.nl)

Kandidaten voor euro voldoen niet aan eisen

De eurozone blijft vooralsnog bestaan uit negentien landen. Andere EU-lidstaten die de euro nu of later willen invoeren, voldoen niet aan de daarvoor gestelde vereisten. Dat heeft de Europese Centrale Bank (ECB) gezegd na uitgebreid onderzoek.

De conclusie betekent vooral een tegenvaller voor Bulgarije. Dat land wilde graag volgende maand een aanvraag indienen om op de wachtlijst gezet te worden voor toelating tot het eurogebied. De meeste andere staten die wel oren hebben naar de euro, zien toetreding over het algemeen nog als een ver toekomstdoel.

Net als Tsjechië, Kroatië, Hongarije, Polen, Roemenië en Zweden hebben de Bulgaren ook echt vorderingen geboekt wat betreft de geldende criteria, aldus de ECB. Maar geen van alle had zijn zaakjes voldoende op orde.

Het gaat dan onder meer om de mate van onafhankelijkheid van de centrale banken in de betreffende landen. Dat is erg belangrijk om toegelaten te worden tot de eurozone. De constateringen van de ECB zijn overigens in lijn met eerdere conclusies van de Europese Commissie.

Kandidaten voor euro voldoen niet aan eisen
Kandidaten voor euro voldoen niet aan eisen (Foto: ANP)

Politie jaagt op ontuchtpleger in Zwolle

In de afgelopen maand zijn twee jongetjes in de basisschoolleeftijd gedwongen tot onzedelijke handelingen. Deze incidenten vonden allebei plaats in het Azaleapark in Zwolle. Op maandag 16 april 2018 is er voor het eerst melding gedaan. De tweede melding is van afgelopen vrijdag, 18 mei. De jongetjes spreken allebei over een jongen als dader.

De politie is meteen een onderzoek gestart. Rechercheurs hebben sporen veiliggesteld, onder andere met een speurhond. De jongetjes zijn verhoord door gespecialiseerde zeden-rechercheurs. Op dit moment is het nog te vroeg om te kunnen bepalen of er een verband is tussen de beide incidenten. De politie heeft de hoogste prioriteit gegeven om de dader of daders zo snel mogelijk op te sporen. In het park wordt al enige tijd extra gesurveilleerd.

Politie jaagt op ontuchtpleger in Zwolle (Foto: Politie.nl)
Politie jaagt op ontuchtpleger in Zwolle (Foto: Politie.nl)

Olympisch beachvolleybalkampioenen uit elkaar

De Braziliaanse beachvolleyballers Alison en Bruno hebben besloten een einde te maken aan hun partnerschap. De regerend olympisch kampioenen hebben dat woensdag laten weten. Bruno gaat vermoedelijk verder met oud-partner Pedro Solberg, Alison heeft nog geen nieuwe naam genoemd.

"Ik ben trots op wat we samen hebben opgebouwd en ik ben er trots op dat we voor velen een inspiratie zijn geweest, maar het is nu voorbij", aldus Alison. "Na een goed gesprek kwamen we tot de conclusie dat het tijd was voor nieuwe uitdagingen. We houden de goede herinneringen, het respect, de vriendschap en de bewondering voor elkaar."

De twee speelden sinds 2014 samen en werden in 2015 wereldkampioen door Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst in de WK-finale in Den Haag te verslaan. Na twee dominante jaren en het olympisch goud in Rio de Janeiro ging het beduidend minder goed en inmiddels hebben ze buiten Brazilië al sinds september 2016 geen finale meer gehaald.

Kinderen geven granaat WOII af bij receptie

Kinderen hebben woensdagavond in Roermond een projectiel gevonden uit de Tweede Wereldoorlog. Ze namen het explosief mee en gaven het af bij de receptie van een plaatselijke jachthaven. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is uitgerukt om het oorlogstuig onschadelijk te maken.

Een woordvoerder van de politie kon niet precies vertellen hoe de kinderen het explosief gevonden hebben. De granaat is tijdelijk op een stoep neergelegd, in de buurt van de jachthaven. In de buurt ligt een restaurant, maar dat hoeft volgens de woordvoerder niet ontruimd te worden.

Dave Grohl kan niet naar Nirvana luisteren

Dave Grohl luistert nog steeds niet naar nummers van zijn vroegere band Nirvana. "Het is te persoonlijk", zegt de oud-drummer van de band in een interview met GQ. Sinds de dood van Kurt Cobain heeft Dave niet meer naar het materiaal van Nirvana geluisterd.

"Ik heb toen jaren niet naar muziek kunnen luisteren, laat staan naar Nirvana", zegt Dave. Kurt Cobain maakte in 1994 een eind aan zijn leven en daar heeft Dave het nog steeds moeilijk mee. Vooral ook omdat de songs van de band nog steeds veel gedraaid worden. "De songs hoor je overal. In de auto en in winkels. Het is te persoonlijk voor me. Ik herinner me nog alles. Welk shirt ik droeg in de studio en wat voor weer het was."

Dave zegt steeds meer van de teksten die Kurt schreef te gaan begrijpen. "Nu begrijp ik pas hoe hij zich echt voelde."

Dave Grohl kan niet naar Nirvana luisteren
Dave Grohl kan niet naar Nirvana luisteren (Foto: BuzzE)

Joelia Skripal: leven op zijn kop na aanslag

Joelia Skripal heeft een moordaanslag overleefd waarvoor de Britse autoriteiten de Russen verantwoordelijk houden. Toch zegt de dochter van een van de bekendste Russische dubbelspionnen dat ze "op termijn" terug wil naar haar vaderland ondanks de poging haar te vergiftigen. "Het feit dat zenuwgas is gebruikt, is schokkend. Mijn leven is op zijn kop gezet".

Skripal (33) praatte woensdag voor het eerst met een persvertegenwoordiger, na begin maart bewusteloos te zijn gevonden op een bankje in Salisbury in gezelschap van haar vader. Ze lag 20 dagen in coma. "Ik werd wakker met het nieuws dat we beiden waren vergiftigd', zegt ze in een interview met Reuters. ,,We mogen van geluk spreken dat we nog leven. Ons herstel verliep langzaam en buitengewoon pijnlijk".

Skripal sprak op een geheime locatie in Londen met de verslaggever omdat ze nog altijd staatsbescherming geniet. "Ik probeer in het reine te komen met de desastreuze veranderingen waarmee ik zowel fysiek als emotioneel ben geconfronteerd. Daarbij kijk ik niet verder vooruit dan één dag. En ik wil ook mijn vader nog helpen totdat hij volledig is genezen. Op de langere termijn hoop ik terug te gaan naar mijn land".

Skripal deed haar verhaal in het Russisch maar overhandigde de naar eigen zeggen zelfgeschreven verklaring ook op papier in het Engels en Russisch. Ze zette er na het voorlezen haar handtekening onder. Ze wilde geen vragen beantwoorden voor de camera.

Joelia Skripal: leven op zijn kop na aanslag
Joelia Skripal: leven op zijn kop na aanslag (Foto: ANP)

Omroep Brabant boos op gemeente om nepnieuws

Omroep Brabant is op zijn zachtst gezegd 'niet blij' met de gemeente Bergen op Zoom. Deze verspreidde in april het nieuws dat er tijdens de renovatie van het Markiezenhof een eeuwenoud boek gevonden was, dat was ingemetseld tussen de muren in een verborgen ruimte. Nepnieuws naar het nu blijkt. Het gaat om een publiciteitsstunt van de gemeente en het museum. 

De gemeente vindt dat het geen nepnieuws is, zoals Omroep Brabant stelt: "Dit gaat verder dan een 1 aprilgrap. We hebben de balans gezocht tussen de waarheid en het aantrekkelijk maken van verhalen." Ook Frank Bode van het Markiezenhof vindt het jammer dat er over nepnieuws wordt gesproken: "In het Markiezenhof liggen 17.000 objecten waar we iedere dag aan voorbij lopen terwijl ze een breder podium verdienen."  Hij is dan ook van mening de de publiciteitsstunt is geslaagd: "We vragen aandacht en dat is gelukt."

Renzo Veenstra van Omroep Brabant zegt in een hoofdredactioneel statement op de website: 'Het zal duidelijk zijn dat wij dat bij Omroep Brabant niet leuk vinden. Om voor de gek gehouden te worden is tot daar aan toe. Maar dat dat door de gemeente gebeurt (en volgehouden wordt) is op z'n minst kwalijk te noemen. Ik ga er maar vanuit dat het gemeentebestuur binnenkort bij ons langskomt om uitleg te geven. Wij zenden dat dan uit zodat jullie, ons publiek, mee kunnen kijken en luisteren."

Minister grijpt in in Bremense asielaffaire

Het kantoor van de Duitse migratiedienst in Bremen (Bamf) mag voorlopig geen besluiten meer nemen over asielaanvragen. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer heeft dat bepaald. Hij greep persoonlijk in naar aanleiding van een schandaal rond toekenningen van verblijfsvergunningen dat onlangs aan het licht kwam.

Uit eigen onderzoek van de migratiedienst bleek dat tussen 2013 en 2016 minstens 1200 mensen asiel kregen zonder dat zij daar recht op hadden. Justitie is onderzoeken begonnen tegen de toenmalige chef van het kantoor en andere verdachten. Ze worden er onder andere van verdacht dat ze zich hebben laten omkopen.

"Het vertrouwen in de kwaliteit van de asielprocedures en de integriteit van het aankomstcentrum in Bremen is ernstig beschadigd", constateert Seehofer.

Minister grijpt in in Bremense asielaffaire
Minister grijpt in in Bremense asielaffaire (Foto: ANP)

Napoli stelt Ancelotti aan als opvolger Sarri

SSC Napoli heeft Carlo Ancelotti aangesteld als nieuwe trainer nadat het woensdag eerder afscheid had genomen van Maurizio Sarri.

Napoli nam woensdagavond afscheid van Sarri, die ondanks dat hij nog een contract tot de zomer van 2020 had. De 59-jarige trainer wordt genoemd als opvolger van Antonio Conte bij Chelsea.

Enkele uren na zijn vertrek hebben de Napolitanen Ancelotti aangesteld als nieuwe trainer en hem een contract gegeven voor drie seizoenen. De 58-jarige trainer keert hiermee na negen jaar terug in de Serie A.

Ancelotti was voor het laatst werkzaam bij Bayern München, maar daar werd hij in september 2017 vanwege teleurstellende resultaten ontslagen. De Italiaan was in Italië eerder werkzaam bij Reggiana, Parma, Juventus en AC Milan. Vervolgens ging hij aan de slag bij Chelsea, Paris Saint-Germain en Real Madrid.

Tikfout leidde tot vrijlating politiemol

Een typefout door een medewerker van het Openbaar Ministerie (OM) heeft er begin deze maand toe geleid dat politiemol Mark M. werd vrijgelaten. Door deze fout werd de vordering tot gevangenhouding te laat bij het hof ingediend, waardoor hij zijn hoger beroepszaak in vrijheid mag afwachten. Het OM gaat zijn digitale systemen zo aanpassen dat deze fout niet meer kan worden gemaakt, maakte het woensdag bekend.

Uit onderzoek blijkt dat een verkeerde datum werd ingevoerd bij het plannen van de verlenging van de hechtenis. Als startdatum werd 26-03-2018 ingetikt terwijl dat 26-02-2018 had moeten zijn. Daardoor werd de zitting over het besluit van de hechtenis te laat gepland. Het systeem corrigeerde deze tikfout niet automatisch. Het OM gaat het systeem nu zo aanpassen dat het intikken van een foute datum niet meer mogelijk is. De aanpassingen moeten over acht weken klaar zijn.

Mark M. kreeg vijf jaar celstraf voor schending van zijn ambtsgeheim, omkoping, witwassen en het bezit van valse reisdocumenten. Het is niet duidelijk wanneer het hoger beroep dient.

Tikfout leidde tot vrijlating politiemol
Tikfout leidde tot vrijlating politiemol (Foto: ANP)

Kruiskade Rotterdam afgezet na mogelijk explosief

De politie in Rotterdam is een onderzoek gestart na het aantreffen van een verdacht voorwerp bij de ingang van een horecagelegenheid aan de Kruiskade. Vermoedelijk gaat het om een explosief, hoewel nader onderzoek dat definitief moet uitwijzen.

Rond 12:15 uur ontdekte een personeelslid van de horecagelegenheid het voorwerp en waarschuwde de politie. Agenten lieten direct een explosievendeskundige van de politie komen en ook experts van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie kwamen ter plaatse. De directe omgeving werd een aantal uren voor voetgangers afgezet, maar het verkeer op de Kruiskade zelf kon gewoon doorgang vinden.

De naastgelegen toegangsweg naar een openbare parkeergarage was wel een uur dicht. Het voorwerp is in beslaggenomen en voor nader onderzoek naar een veilige locatie afgevoerd. Er zijn geen aanhoudingen verricht en de politie zet het onderzoek voort.

Kruiskade Rotterdam afgezet na mogelijk explosief (Foto: politie.nl)
Kruiskade Rotterdam afgezet na mogelijk explosief (Foto: politie.nl)

Nabestaanden: MH17 overschaduwt WK voetbal

Nabestaanden van MH17-slachtoffers worstelen met het aanstaande WK voetbal in Rusland. "We zijn ons op pijnlijke wijze bewust van de duistere ironie dat de Russische leiders die zich zullen opstellen alsof ze de wereld met open armen ontvangen, degenen zijn die het meest schuldig zijn aan het verwoesten van onze wereld", schrijven tien nabestaanden in een ingezonden brief die de Russische krant Novaya Gazeta heeft gepubliceerd.

Volgens de opstellers van de brief is de Russische regering "er consequent op uit geweest de waarheid te verhullen en hun verantwoordelijkheid te ontduiken sinds die vreselijke dag in juli 2014".

De nabestaanden roepen Rusland op mee te werken aan het onderzoek naar het neerhalen van het vliegtuig, fouten te erkennen en verantwoordelijkheid te nemen. Tegelijkertijd wensen ze het Russische volk een goed WK toe. "We nemen de Russische bevolking niet kwalijk wat er is gebeurd. Wij zijn niet tegen jullie", schrijven ze. "We houden de Russische staat en zijn leiders eindverantwoordelijk voor de dood van onze familieleden."

Nabestaanden: MH17 overschaduwt WK voetbal
Nabestaanden: MH17 overschaduwt WK voetbal (Foto: ANP)

Hoofdrol Yolanthe in nieuwe politieserie

Yolanthe Sneijder-Cabau vervult een van de hoofdrollen in DNA, een nieuwe politieserie op SBS6. Ook Loes Haverkort en Belinda van der Stoep zijn in de serie te zien, zo maakte de zender woensdag bekend.

Yolanthe en Belinda kruipen in de rol van rechercheurs Lara en Eliz, Loes speelt officier van justitie Kate. In elke aflevering lossen ze een moord op, maar ook de privélevens van de drie vrouwen krijgen aandacht.

Andere vaste rollen zijn weggelegd voor Matteo van der Grijn, Hans Kesting en Sinan Eroglu. De serie wordt gemaakt door de makers van onder meer Gooische Vrouwen en Divorce. De opnames gaan eind mei van start. In 2019 moet DNA op televisie verschijnen.

Hoofdrol Yolanthe in nieuwe politieserie
Hoofdrol Yolanthe in nieuwe politieserie (Foto: BuzzE)

Volleyballers verliezen met 3-2 van Turkije in European League

De Nederlandse volleyballers zijn er net niet in geslaagd hun tweede wedstrijd in de Golden European League te winnen. Oranje verloor in Van in een spannende wedstrijd met 3-2 (25-23, 21-25, 25-20, 20-25, 15-12) van Turkije.

In de eerste set had Turkije lang een voorsprong van twee punten in de gehele set, maar bij een stand van 22-22 kwam de ploeg van bondscoach Gido Vermeulen toch op voorsprong. Toch ging de set naar Turkije nadat ze drie punten op rij pakte. In set twee had Nederland het betere spel dan Turkije. Bij 17-17 sloeg Oranje een beslissend gaatje en pakte de set.

Turkije nam in de derde al snel een ruime voorsprong tegen de Nederlandse volleybalsters. Oranje kreeg nooit het gaatje dicht tegen de Turken en wonnen dan ook vrij eenvoudig de set. In de vierde set was het precies andersom. Oranje liep snel uit naar een zes punten voorsprong en trok de stand opnieuw gelijk.

In set vijf begon Oranje goed en had al snel een voorsprong van 3-1 te pakken. Mede gesteund door de fanatieke aanhang trok Turkije snel de stand gelijk en bij 11-10 liep het thuisland weg bij de Nederlanders.

Nederland was het toernooi zondag gestart met een thuisoverwinning op Slovenië (3-1). Op zaterdag 26 mei speelt Nederland in Apeldoorn tegen Oekraïne zijn derde groepsduel. Daarna speelt het nog thuis tegen Turkije en uit tegen Slovenië en Oekraïne.

De winnaar van de groep plaatst zich voor het tweedaagse finaletoernooi dat op 30 juni begint in Tsjechië.

Rechter: Trump mag geen mensen blokkeren op Twitter

De Amerikaanse president Donald Trump mag geen mensen blokkeren op Twitter, zo heeft een federale rechter in New York woensdag bepaald. Volgens rechter Naomi Reice Buchwald gaat Trump tegen de grondwet in door ervoor te zorgen dat bepaalde Amerikanen, met name die met een andere politieke mening, zijn tweets niet kunnen zien - mits ze zijn ingelogd op hun account, want zonder ingelogd te zijn kun je tweets van mensen die jou blokkeren probleemloos zien.

Volgens Buchwald is Twitter een 'publiek forum', waar Trump een individu niet van uit kan sluiten. De rechtszaak tegen de president was aangespannen door een groepje Amerikanen die door hem geblokkeeerd waren. Daardoor konden ze niet meer op zijn tweets reageren, tenzij ze even een ander account maakten.

Trump is een fervent twitteraar en gooit met enige regelmaat van alles en nog wat het sociale medium op. Het Witte Huis heeft nog niet gereageerd op de uitspraak.

'OekraÔne kocht gesprek met Trump'

Vertegenwoordigers van de Oekraïense president Petro Porosjenko hebben de persoonlijke advocaat van de Amerikaanse president Donald Trump grote sommen geld betaald om een gesprek tussen de twee op het Witte Huis tot stand te brengen. Advocaat Michael Cohen kreeg volgens Oekraïense bronnen omgerekend tussen de 340.000 en 510.000 euro om dat te regelen.

Dat meldde de BBC woensdag op basis van twee bronnen die niet met name zijn genoemd. Cohen stond niet geregistreerd als vertegenwoordiger van Oekraïne wat in dit geval wel is vereist volges de Amerikaanse wet.

Porosjenko wilde meer dan een 'fotomoment' met handenschudden met het Amerikaanse staatshoofd. Uiteindelijk kreeg hij zijn gesprek met Trump in juni. Na de terugkeer van Porosjenko in Oekraïne stopte het anticorruptieagentschap in dat land het onderzoek naar de vroegere campagnemanager Paul Manafort.

In de VS is een justitieel onderzoek gaande naar de gangen van Cohen.

'Oekraïne kocht gesprek met Trump'
'Oekraïne kocht gesprek met Trump' (Foto: ANP)

Forse renteverhoging in Turkije

De Turkse centrale bank heeft besloten zijn belangrijkste rentetarief fors op te schroeven in een poging de vrije val van de lira te stoppen. Dat is de uitkomst van een speciaal spoedberaad bij de bank om grote economische problemen in Turkije zoveel mogelijk af te wenden.

Het belangrijkste rentetarief gaat met 3 procentpunten omhoog naar 16,5 procent. De waarde van de lira is de laatste tijd flink gezakt, met als gevolg dat de al fikse inflatie in het land nog verder dreigt op te lopen.

De Turkse centrale bank zit overigens in een zeer lastige situatie. President Recep Tayyip Erdogan zei een paar weken terug nog tegen journalisten dat hij een fel tegenstander is van renteverhogingen door de centrale bank. Kenners denken evenwel dat dit de enige manier is om de economische problemen in het land een halt toe te roepen.

Forse renteverhoging in Turkije
Forse renteverhoging in Turkije (Foto: ANP)

Eerste nederlaag volleybalsters in Nations League

De Nederlandse volleybalsters hebben in de Nations League na vier zeges op rij hun eerste nederlaag geleden. Oranje verloor in de Japanse stad Toyota kansloos van de Verenigde Staten: 3-0 (25-19, 25-21, 25-23).

Nederland was vooral in de eerste en tweede set kansloos tegen de Amerikaanse volleybalsters. Ook in de derde set leek het ook lang op dat Amerika makkelijk de set ging winnen. Nederland kwam echter terug tot 19-19 nadat ze met 18-12 achter stonden tegen de regerend wereldkampioen. Daarna namen de Amerikaanse volleybalsters weer afstand van Nederland en won de set met 25-23.

Nederland won dinsdag het eerste duel in Toyota van België en neemt het donderdag op tegen gastland Japan. Vorige week won Oranje in Jekaterinenburg van Argentinië, Thailand en Rusland.

Doek valt voor Runescape Classic

Runescape Classic (niet te verwarren met Old School Runescape), wordt uit de lucht gehaald door Jagex. De servers voor de originele versie van de MMO die in 2001 werd gelanceerd zullen definitief offline gaan op 6 augustus.

Jagex geeft als reden dat door de drastische verbeteringen in technologie veel developer tools van Jagex niet meer samengaan met Classic, waaronder community safety en macro detection. Dit houdt in dat de game behoorlijk kwetsbaar is voor spelers met kwaadaardige doeleinden en bots. Tevens heeft Jagex al jaren geen onderhoud aan de Classic-servers gedaan waardoor er steeds meer bugs zijn ontdekt, waarvan sommigen zelfs de hele game laten crashen. 

Runescape Classic had de kleinste community van de drie Runescape-versies, met ongeveer 1000 spelers op 160 servers in 2016. Een nieuw account aanmaken was niet makkelijk: nieuwe spelers konden sowieso niet op de Classic-servers komen en je moest een minimaal aantal uren spelen om je account actief te houden. Spelers kunnen wel door blijven spelen zoals normaal tot het moment dat de servers offline gaan. 

Runescapeclassic
Doek valt voor Runescape Classic

SSC Napoli neemt afscheid van Sarri

SSC Napoli heeft per direct de samenwerking met trainer Maurizio Sarri beëindigd, zo laat voorzitter Aurelio De Laurentiis weten via Twitter.

De Laurentiis schrijft op Twitter: "Ik bedank Maurizio Sarri voor zijn kostbare toewijding aan Napoli, die het mogelijk heeft gemaakt om de stad en de fans over de hele wereld het prestige en de emoties te geven, en een spelmodel te creëren dat overal en door iedereen wordt bewonderd. Bravo Maurizio."

Sarri was sinds de zomer van 2015 werkzaam als trainer van Napoli en had nog een contract tot de zomer van 2020. Afgelopen seizoen streed hij lang met de Napolitanen om de landstitel in de Serie A, maar moest het kampioenschap uiteindelijk laten aan Juventus.

De naam van de 59-jarige trainer wordt sterk in verband gebracht met Chelsea, waar Antonio Conte zou gaan vertrekken. Als opvolger van Sarri bij Napoli wordt Carlo Ancelotti genoemd. De Italiaan zou op 1 juni worden voorgesteld en een tweejarig contract tekenen.

'Mogelijk 10.000 banen weg bij Deutsche Bank'

Deutsche Bank overweegt om tot zo'n 10.000 banen te schrappen, oftewel ongeveer een tiende van zijn totale personeelsbestand. Dat melden The Wall Street Journal en persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

Het was al bekend dat dat de grootste bank van Duitsland flink het mes gaat zetten in zijn organisatie, maar concrete aantallen over arbeidsplaatsen had het financiële concern nog niet gegeven. Volgens de bronnen zou er binnen Deutsche Bank nog veel discussie zijn over de manier waarop de kosten het beste omlaag kunnen.

Deutsche Bank kampt nu al een tijdje met problemen bij zijn tak voor zakenbankieren. Om orde op zaken te stellen wil de onlangs aangetreden Christian Sewing stevig het roer omgooien. Hij kondigde eerder dit jaar aan dat de bank zich weer meer op Europese klanten gaat richten. De aanwezigheid in Azië en de Verenigde Staten, waar Deutsche Bank al decennialang concurreert met de grote Amerikaanse zakenbanken op Wall Street, moet wat Sewing betreft behoorlijk worden teruggebracht.

'Mogelijk 10.000 banen weg bij Deutsche Bank'
'Mogelijk 10.000 banen weg bij Deutsche Bank' (Foto: ANP)

UCI-voorzitter: "Dopingzaak Froome niet voor Tour opgelost"

Voorzitter David Lappartient van de internationale wielerunie denkt dat de salbutamol-zaak rond Chris Froome niet is opgelost voor de Tour-start in juli. Volgens de reglementen van de UCI mag Froome starten in de Tour de France, al heeft de Tour-organisatie eerder laten weten dat Froome niet mag starten als de zaak niet is opgelost.

Voorzitter Lappartient had gehoopt dat de zaak rond deze Giro d'Italia al meer duidelijk zou krijgen. Dat wordt nu zelfs waarschijnlijk over de Ronde van Frankrijk getild. "We willen allemaal dat er zo snel mogelijk een beslissing komt, voor iedereen is dat het beste. Het team, de renner, de UCI, de fans; iedereen heeft daar baat bij. We willen niet in de situatie komen dat het voor de Tour niet is opgelost", zegt de Fransman tegen Cyclingnews.com.

"Ik had echt gedacht dat we al voor de Giro een beslissing hadden genomen. Helaas is dat niet het geval. En ik vraag me af of het nu voor de Tour gaat lukken."

"Als er volgens de UCI-regels geen beslissing is genomen, dan heeft hij de gelegenheid om de Tour de France te rijden. En dat zullen we dan ook respecteren. Ik heb eerder een statement gemaakt waarin mij het beste lijkt voor iedereen dat hij niet mee gaat doen. En dat vind ik nog steeds. Echter, hij heeft zijn rechten en die zal ik dan ook respecteren en niet betwisten", aldus UCI-baas.

Froome fietst op dit moment de Giro d'Italia. De Brit van team Sky staat momenteel op de vierde plaats in het algemeen klassement. Hij heeft een achterstand van drie minuten en vijftig seconden op zijn landgenoot Simon Yates.

FC Utrecht strikt jeugdinternational van Dortmund

Het deze transferperiode uiterst actieve FC Utrecht heeft weer toegeslagen. Duits jeugdinternational Jonas Arweiler komt over van Borussia Dortmund.

De Domstedelingen maken via de officiële kanalen bekend dat ze de 21-jarige Duitser hebben verleid tot een tweejarig avontuur. De multi-inzetbare aanvaller sluit in eerste instantie aan bij Jong FC Utrecht. Er wordt echter wel gehoopt dat hij op korte termijn kan aansluiten bij de hoofdmacht.

“Voor de beloftenselectie zien we Jonas als een directe versterking”, legt Jordy Zuidam uit. De directeur voetbalzaken is logischerwijs erg te spreken over zijn nieuwste aanwinst. “Jonas kan op alle posities in de voorhoede uit de voeten. Hij combineert zijn sterke fysiek met voetballend vermogen en heeft daarbij een goed linkerbeen. Er zit, zoals ze dat dan zeggen, een goede kop op.”

Het afgelopen seizoen heeft hij volgens Zuidam wat minder wedstrijden gespeeld dan gehoopt, maar dat was te wijten aan ene blessure. "Inmiddels is hij weer helemaal fit en hem is er alles aan gelegen om te slagen als voetballer. Wij hebben er alle vertrouwen in dat hij met zijn kwaliteiten en potentie het eerste elftal van FC Utrecht kan halen", aldus de beleidsbepaler.

Arweiler maakte in 2013 de overstap van 1. FC Saarbrücken naar topclub Borussia Dortmund. De linkspoot maakte zijn debuut daar niet bij het eerste, maar schopte het van de Onder-17 wel tot de beloften. Ook kwam hij meerdere malen in actie voor de vertegenwoordigende jeugdelftallen van Duitsland.

Greipel wint openingsrit in Baloise Belgium Tour

André Greipel heeft de openingsrit van de Baloise Belgium Tour op zijn naam geschreven. De 35-jarige renner van Lotto Soudal was na een etappe van 178 kilometer de snelste in Buggenhout. In de massasprint klopte de Duitser Riccardo Minali en Tim Merlier. Greipel is ook de eerste leider in de Belgische rittenkoers.

Aime De Gendt (Sport Vlaanderen-Baloise), Kenny Molly (AGO-Aqua Service), Dieter Bouvry (Cibel – Cebon), Conor Dunne (Aqua Blue Sport), Giovanni Carboni (Bardiani – CSF) en Michael Boros (Pauwels Sauzen – Vastgoedservice) waren de vluchters van de dag. Het peloton hield de kopgroep altijd onder controle en de voorsprong liep nooit hoog op.

Boros deed de van de vroege vluchters de beste zaken in het algemeen klassement. De Tsjech pakte onderweg de meeste bonificatieseconden van de vluchters en staat na de eerste etappe op een vijfde plaats in het algemeen klassement.

Op negen kilometer van de streep was de vlucht over en kon het peloton in Buggenhout zich opmaken voor een massasprint. In de sprint bleek Greipel net iets te sterk voor de Italiaan Minali. Wouter Wippert sprintte nog naar een zevende plaats en was daarmee de snelste Nederlander. In de laatste kilometer was er ook nog een valpartij.

Viviani sprint naar vierde ritzege in Giro d'Italia

Elia Viviani heeft in de Giro d'Italia de zeventiende etappe gewonnen. Voor de Italiaanse sprinter van Quixk-Step Floors was het alweer zijn vierde zege in deze Ronde van Italië. Sam Bennett tweede, voor Niccolo Bonifazio. Danny van Poppel kwam als vierde over de streep in Iseo.

Het was lang wachten tot er een vroege vlucht wegkwam in de zeventiende etappe. Uiteindelijk lukte het een achttal renners met daarbij Wout Poels. De Nederlander had in de kopgroep het gezelschap van zijn ploeggenoot Kenny Elissonde, Luis Leon Sánchez (Astana), Alexandre Geniez (AG2R La Mondiale), Alessandro De Marchi (BMC), Giovanni Visconti (Bahrain Merida) en Maximilian Schachmann (Quick-Step Floors).

Mitchelton-Scott liet het verschil nooit hoog oplopen en met nog 64 kilometer te rijden werden ze weer teruggepakt. De Marchi, Ben Hermans en Sánchez gingen daarna in de aanval. Poels en Rodolfo Torres gingen daarna in de tegenaanval en vonden al snel de aansluiting bij de drie koplopers. Torres moest niet veel later afhaken bij de kopgroep, waarna er nog vier renners overbleven.

LottoNL-Jumbo en BORA-hansgrohe hielden in het peloton het tempo strak, waardoor de kopgroep niet meer kreeg dan twee minuten. Op elf kilometer van de finish werden dan ook de vluchters weer ingerekend door de voorwacht van het peloton.

Op negen kilometer van de streep lag er nog een kleine helling op het parcours. Gianluca Brambilla ging daarop in de aanval en kreeg meteen Robert Gesink mee in zijn wiel. Cesare Benedetti (BORA-hansgrohe), Zdenek Stybar (Quick-Step Floors) en Sergio Henao (Sky) maakte ook de aansluiting, maar kregen nooit meer dan tien seconden voorsprong. In de laatste vijf kilometer probeerde ook Maurits Lammertink, maar ook de renner van Katusha kon de massasprint niet voorkomen.

Viviani werd perfect afgezet door ploeggenoten Stybar en Sabatini. Van Poppel ging als eerste de sprint aan, maar zag Viviani makkelijk langszij komen. Bennett kwam nog dichtbij, maar kon niet voorkomen dat Viviani zijn vierde zege pakte in deze Giro.

Excelsior denkt aan fysiotherapeut als hoofdtrainer

Excelsior slaagt er maar niet in om een hoofdtrainer te vinden sinds Mitchell van der Gaag zijn vertrek aankondigde. Nu is de eigen fysio in beeld.

In gesprek met het Algemeen Dagblad bevestigt Ferry de Haan dat de club in gesprek is met Adrie Poldervaart. De algemeen directeur van de Kralingers weet dat de fysiotherapeut van de club sinds enkele dagen over de juiste trainerspapieren beschikt. Hij slaagde namelijk onlangs voor de UEFA Pro-trainersopleiding.

Naast zijn werk als fysio van Excelsior is hij ook sinds 2015 de hoofdtrainer bij tweede divisionist BVV Barendrecht. In dat jaar won hij ook de Rinus Michels Award voor beste amateurtrainer van Nederland. Die prijs kreeg hij uitgereikt vanwege zijn prestaties bij VV Zwaluwen, waar hij daarvoor aan het roer stond.

Die kwalificaties, zijn medische kennis en het feit dat hij nu een team mag trainen in het betaalde voetbal, maken hem voor Excelsior een aantrekkelijke keuze. Bovendien kent hij de club, weet De Haan. "We zijn met meerdere trainers in gesprek, waaronder met Adrie. We verwachten op korte termijn wel een nieuwe trainer te kunnen presenteren", stelt de algemeen directeur. De Rotterdamse club dacht eerder aan Marcel Keizer en Ernest Faber, maar die onderhandelingen liepen op niets uit.

BLōF geeft zijn grootste show ooit in BelgiŽ

BLØF geeft vrijdag 30 november een concert in de Lotto Arena. Het wordt de grootste show in België tot nu toe voor de Zeeuwse band. BLØF verzorgde woensdag alvast een spontaan miniconcert in Antwerpen om de show in Lotto Arena aan te kondigen. De kaartverkoop begint vrijdag.

Door de hit Zoutelande is het succes in België in een stroomversnelling gekomen. Het duet met de Belgische zangeres Geike Arnaert stond zes weken op nummer 1 in België en werd platina. Onlangs deed de band al een uitverkochte clubtour en op 8 december staan ze in de AB in Brussel. Komende zomer staat BLØF op TW Classic.

"We zijn zo blij dat we nu vaker in België kunnen spelen. Het is helemaal bijzonder voor ons dat we zo'n grote eigen show kunnen doen voor onze Belgische fans", zegt zanger Paskal Jakobsen. "Het wordt een prachtige avond met een dwarsdoorsnede van ons repertoire. We kijken er erg naar uit."

In Nederland staat er voor BLØF een drukke festivalzomer op het programma waaronder het eigen festival Concert at SEA. Op 14 en 15 december sluit de band het jaar af met concerten in Rotterdam Ahoy.

BLØF geeft zijn grootste show ooit in België
BLØF geeft zijn grootste show ooit in België (Foto: BuzzE)

Philips geeft TPV licentie van Gibson

Philips heeft TPV Technology een licentie gegeven voor het op de markt brengen van audio- en videoproducten en accessoires onder de Philips-naam, waaronder koptelefoons en speakers. Het zorgtechnologiebedrijf maakte geen financiële details bekend voor de deal die tot eind 2023 loopt. Daarna kan de licentie onder voorwaarden automatisch verlengd worden.

De licentie was in handen van gitarenbouwer Gibson, maar dat bedrijf verkeert in financiële problemen. De dochteronderneming die de licentie beheerde ging vorige week failliet.

Philips werkt al langer samen met TPV. Het bedrijf heeft ook licenties om onder meer tv's en monitors met de merknaam Philips te verkopen.

Philips geeft TPV licentie van Gibson
Philips geeft TPV licentie van Gibson (Foto: ANP)

Verdachte fataal ongeluk Duinrell vrijgelaten

De man die begin dit jaar een dodelijk ongeluk veroorzaakte in Wassenaar, waarbij twee mensen om het leven kwamen, is vrijgelaten uit voorlopige hechtenis. Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdag besloten tijdens een niet-inhoudelijke behandeling. Hij mag zijn proces, dat gepland staat voor 18 juli, in vrijheid afwachten omdat hij heeft aangegeven dat hij in Nederland blijft en bij zijn zitting aanwezig zal zijn.

De 28-jarige Anton M. wordt verweten dat hij dronken een fataal verkeersongeval heeft veroorzaakt. M. reed afgelopen februari midden in de nacht dronken met een auto waarin nog twee mannen zaten over het terrein van vakantie- en attractiepark Duinrell. Hij raakte waarschijnlijk de macht over het stuur kwijt, reed van een talud af en raakte te water. De twee andere inzittenden overleden hierdoor.

M. kan zich helemaal niets van het ongeluk herinneren, vertelde zijn advocaat. "Hij vindt het verschrikkelijk wat er is gebeurd, maar hij weet er niets meer van."

De man komt uit Slowakije en heeft geen vaste verblijfplaats in Nederland. Hij verbleef op het vakantiepark in Wassenaar.

Verdachte fataal ongeluk Duinrell vrijgelaten
Verdachte fataal ongeluk Duinrell vrijgelaten (Foto: ANP)

Mannen van 60 en 79 jaar slachtoffers crash Stolwijk

De twee doden die dinsdag vielen door het neerstorten van een vliegtuigje in het buitengebied bij Stolwijk (Zuid-Holland) zijn een 60-jarige man uit Leiden en een 79-jarige man uit Zevenhoven. Het onderzoek naar de oorzaak van het ongeval zal weken in beslag nemen, zo meldt de politie woensdag.

Het toestel, een Cessna, crashte nadat het een boom had geraakt en een onderdeel was verloren. Het kwam deels in een weiland en deels in een sloot terecht. Het vliegtuigje was opgestegen van Rotterdam The Hague Airport.

Dinsdag had de politie laten weten dat de twee slachtoffers ervaren vliegers waren.

Mannen van 60 en 79 jaar slachtoffers crash
Mannen van 60 en 79 jaar slachtoffers crash (Foto: ANP)

Groen licht voor Europese wapenontwikkeling

EU-landen kunnen voortaan samen wapens, drones, onbemande onderzeeërs en afweersystemen tegen cyberaanvallen gaan ontwikkelen. Het is voor het eerst dat de unie zich op dit pad begeeft. Voor 2019 en 2020 is een half miljard euro beschikbaar, bedoeld om de nu versnipperde defensie-industrie beter te laten samenwerken èn concurreren. Het Europees Parlement en de lidstaten hebben hier een politiek akkoord over bereikt.

Aan projecten moeten drie bedrijven uit minstens drie lidstaten meedoen. De regeling staat nadrukkelijk open voor het midden- en kleinbedrijf. Premier Rutte zei eerder kansen te zien voor Nederlandse toeleveranciers.

Het bedrag moet vanaf 2021 groeien naar jaarlijks 1 miljard, waarmee ook de ontwikkeling van grote wapensystemen binnen bereik komt. Meer samenwerking en afstemming op dit vlak kan tientallen miljarden vrijspelen.

Groen licht voor Europese wapenontwikkeling
Groen licht voor Europese wapenontwikkeling (Foto: ANP)

Minder foute overboekingen door naamcheck

De extra controle op naam die door Rabobank in het leven is geroepen om minder foute boekingen te hoeven corrigeren blijkt succesvol. Volgens de bank zijn klanten in totaal 70 procent minder geld kwijt aan fraude met facturen. Daarnaast voorkomt de IBAN-naamcheck de helft van verkeerde betalingen.

Bij de zogeheten IBAN-naamcheck wordt de naam van de begunstigde gecontroleerd voordat de overboeking wordt uitgevoerd. Wanneer bij de check fouten worden ontdekt, krijgt de opdrachtgever een waarschuwing. Sinds de check is ingevoerd zijn volgens Rabo al meer dan 350 miljoen checks uitgevoerd. Per dag krijgen klanten circa 1500 keer een melding dat een rekening is opgeheven.

Rabo voerde de check in september 2017 in. ASN Bank, RegioBank en SNS, die onderdeel zijn van De Volksbank, en ING volgen nu ook. ABN AMRO en andere banken zullen de check op termijn invoeren.

ASN Bank, RegioBank en SNS hadden vorig jaar al wel een adresboekcheck ingevoerd waarmee zij vooruitliepen op de IBAN-naamcheck. Hierbij krijgen klanten een melding als een contactpersoon uit het adresboek langer dan vijftien maanden niet is gebruikt.

Minder foute overboekingen door naamcheck
Minder foute overboekingen door naamcheck (Foto: ANP)

Matthew McConaughey high op set The Beach Bum

Rapper Snoop Dogg heeft op de filmset van de komedie The Beach Bum nep-marihuana vervangen door echte wiet zonder dat zijn medespeler Matthew McConaughey dit doorhad.

Matthew McConaughey speelt in de film van Harmony Korine de rol van de geliefde bandiet Moondog. In de talkshow Jimmy Kimmel Live! vertelde Matthew dat zijn tegenspeler Snoop Dogg graag grapjes met hem uithaalde op de set en hem met draaiende camera's zelfs marihuana liet roken.

"Het was leuk, de hele draaiperiode", zei de Oscar-winnaar. "Er is een scène waarbij ik met een writer's block naar Snoop ga en Snoop me magische wiet aanbiedt. In de film gebruiken we daarvoor gemalen oregano en zo. Toen we de scène van zes minuten draaiden, onthulde hij dat het geen rekwisieten waren, maar echte Snoop-wiet. De uren die daarop volgden heb ik hem geen woord Engels meer horen spreken."

Verrassing
De verhaallijn van The Beach Bum blijft nog een verrassing. Andere rollen zijn er voor Isla Fisher, Zac Efron, Martin Lawrence en Jonah Hill. Matthew: "Het was geweldig. Ik kan niet geloven dat ik daarvoor betaald ben."

The Beach Bum verschijnt later dit jaar in de Amerikaanse bioscopen.

Dekker wil belastingvoordeel Jehova's toetsen

Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) is bereid te onderzoeken of de belastingvoordelen die de Jehova's Getuigen genieten kunnen worden ingetrokken, als reactie op de berichten van seksueel misbruik. Tegelijkertijd twijfelt de bewindspersoon of het intrekken van de zogenoemde ANBI-status standhoudt bij de rechter.

Deze week werd bekend dat de Jehova's Getuigen niet bereid zijn een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar kindermisbruik binnen hun eigen gelederen. Ze vinden dat niet nodig omdat zich maar een paar slachtoffers hebben gemeld, liet Dekker dinsdag weten. Ook zouden ze zelf al maatregelen hebben genomen.

De uitzonderingspositie bij de Belastingdienst is bedoeld voor Algemeen nut beogende instellingen (ANBI), maar Kamerlid Madeleine van Toorenburg (CDA) vraagt zich af of de Jehova's Getuigen nog wel binnen deze categorie vallen. "Als je een instelling van algemeen nut bent, maar niet bereid bent te kijken hoe je kinderen kan beschermen, welk nut heb je dan?"

Dekker toonde begrip voor de breed gedeelde ergernis in de Kamer over de opstelling van de Jehova's. "Ik begrijp dat punt, ik wil ernaar kijken." Tegelijkertijd benadrukte hij dat de "Jehova's zullen zeggen dat er geen veroordeling is geweest. En het laatste dat ik ze gun is een zaak die wij vervolgens verliezen. Je moet van tevoren goed weten of je in je recht staat."

Van Toorenburg begreep de kanttekeningen die Dekker plaatste, maar "wil de minister toch aanmoedigen die strijd aan te gaan".

Dekker wil belastingvoordeel Jehova's toetsen
Dekker wil belastingvoordeel Jehova's toetsen (Foto: ANP)

Volgende generatie Star Trek: Bridge Crew gelanceerd

Ubisoft laat met een releasetrailer weten dat Star Trek: Bridge Crew – The Next Generation verkrijgbaar is voor PlayStation VR en PlayStation 4. Vanaf 24 juli is de uitbreiding ook verkrijgbaar voor PC voor VR-spelers met HTC Vive, Oculus Rift en Windows Mixed Reality support. Het spel is speelbaar met en zonder VR en kan cross-platform gespeeld worden. De uitbreiding kost €14,99.

Aan boord van de Enterprise-D maken spelers kennis met de nieuwe rol Operations. Als Operations moet er vooruit gepland worden om zo de juiste NPC-bemanningsleden toe te wijzen aan locaties op het schip. Door dit te doen, krijgen spelers de mogelijkheid om schepen aan te passen en functies te activeren, zoals Shield Modulation, Precision Targeting en aanvullende capaciteiten om gecamoufleerde schepen te bestrijden.

The Next Generation-uitbreiding introduceert twee nieuwe missietypen: Patrol en Resistance. Patrol geeft spelers de mogelijkheid om vrij rond te zwerven in de ruimte terwijl willekeurig gegenereerde missies zorgen voor gevarierde content aan boord van de U.S.S. Aegis, de U.S.S. Enterprise NCC-1701 of de Enterprise-D. In Resistance-modus moet een serie van objectives behaald worden om zo de laatste confrontatie aan te gaan tegen de dodelijke Borg-kubus.

Star Trek: Bridge Crew is reeds verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Documentaire Lil' Kleine op Videoland

Lil' Kleine is vanaf woensdag te zien op Videoland in de documentairefilm 'Lil' Kleine - Alleen Tour'. De film is onder meer een registratie van de grootste show van de rapper ooit, op 18 maart in AFAS Live in Amsterdam. Lil' Kleine wordt gevolgd op weg naar die show, die het slotstuk was van een reeks van twaalf concerten in het land.

De afgelopen weken was de film te zien in 26 bioscopen. Het album Alleen van Lil' Kleine staat deze week op de achtste plek van de Album Top 10.

Documentaire Lil' Kleine op Videoland
Documentaire Lil' Kleine op Videoland (Foto: BuzzE)

Gezondheidscentrum moet zorg direct stoppen

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in oprichting (IGJ i.o.) heeft een bevel opgelegd aan Gezondheidscentrum Medimel in Utrecht. Er mag per direct geen zorg meer worden verleend.

Bij een bezoek op 18 mei zag de inspectie dat de huisartsenzorg en de spoedzorg niet goed waren geregeld. De veiligheid van de zorg is daarmee dusdanig in het geding, dat de zorg per direct stopgezet moest worden.

In de praktijk mag geen zorg meer worden verleend die valt onder in de Wet kwaliteit klachten en geschillen zorg (Wkkgz). Onder meer huisartsenzorg valt onder de Wkkgz.

Er mag pas weer zorg worden verleend bij Medimel als de praktijk voldoet aan artikel 2 en 3 van de Wkkgz ten aanzien van de continuïteit van (spoed-)zorg. Voor nu dient Medimel op een duidelijke manier bekend te maken aan patiënten waar zij met hun spoedvragen naar toe kunnen.

Het bevel geldt voor een week. De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport kan dat nog verlengen.

15 maanden cel voor ongeval monstertruck

Het gerechtshof in Arnhem heeft woensdag de 53-jarige Mario D. in hoger beroep veroordeeld tot vijftien maanden gevangenisstraf. D. was de bestuurder van de zogeheten monstertruck die op 28 september 2014 tijdens een evenement in Haaksbergen op het publiek inreed. Daarbij kwamen drie mensen om het leven en vielen 23 zwaargewonden.

De dodelijk slachtoffers waren een kind van vijf, een 73-jarige vrouw en een vijftigjarige man. De rechtbank legde D. vijftien maanden cel op, het Openbaar Ministerie eiste deze straf ook in hoger beroep. De man ging in hoger beroep omdat hij meent dat het dramatische ongeval niet zijn schuld is, maar het gevolg van een technisch mankement aan de monstertruck. Volgens het hof is het dramatische ongeval aan zijn gebrek aan controle over de truck te wijten.

Het hof legde de organisator van het evenement, de stichting Sterevenementen een voorwaardelijke boete van 25.000 euro op. De organisator is medeverantwoordelijk, vindt het hof.

15 maanden cel voor ongeval monstertruck
15 maanden cel voor ongeval monstertruck (Foto: ANP)

Levenslang voor zuuraanval op Nederlander

Een vrouw is in Groot-Brittannië veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor een zuuraanval op haar uit Rijsbergen afkomstige ex-vriend Mark van Dongen. Berlinah Wallace (48) komt na twaalf jaar in aanmerking voor vervroegde vrijlating, berichten Britse media.

Wallace had een relatie met de in Bristol wonende Van Dongen. In september 2015 ging de Rijsbergenaar naar de flat van Wallace om een punt te zetten achter de relatie. Hij bleef wel slapen in het appartement. Toen hij op bed lag, zou Wallace Van Dongen met een zuur hebben overgoten. De man raakte zeer ernstig gewond. Hij onderging later euthanasie.

De rechter zei dat Wallace haar slachtoffer wilde "verbranden en verminken" zodat andere vrouwen hem niet meer aantrekkelijk zouden vinden. De vrouw zou niets hebben gedaan om de Nederlander te helpen terwijl hij na de aanval gilde van de pijn. Wallace zou hem bovendien al eerder hebben aangevallen. Ze gooide toen onder meer heet water over hem heen.

Wallace is vrijgesproken van moord en doodslag. De rechtbank verklaarde de vrouw wel schuldig aan het gooien van een bijtende vloeistof over de Rijsbergenaar. De rechter noemde haar manipulatief en gevaarlijk en oordeelde dat ze met voorbedachte rade heeft gehandeld. Wallace verklaarde zelf een zware jeugd in Zuid-Afrika achter de rug te hebben.

Levenslang voor zuuraanval op Nederlander
Levenslang voor zuuraanval op Nederlander (Foto: ANP)

Ten Hag: "Jammer hoe het is gelopen met Younes"

Erik ten Hag blijft erbij dat hij niks fout heeft gedaan rondom het incident met Amin Younes, die tegen sc Heerenveen weigerde om in te vallen.

Ten Hag wilde Younes in de thuiswedstrijd tegen de Friezen in de slotminuten laten invallen, maar de Duitser kwam niet van zijn plek. Hij werd vervolgens uit de selectie gezet. "Je wil bij het team horen of je wil niet bij het team horen. Met dit soort dingen geef je een verkeerd signaal af", vertelt Ten Hag nog maar eens aan FOX Sports.

"In die fase was Younes op weg naar Napoli. Toen kwam hij naar me toe met de vraag: 'Ik weet dat ik me slecht heb gedragen, maar wilt u mij nog bij de groep hebben?' En ik zei: 'Ja.' Toen heeft hij een tijd in zichzelf geïnvesteerd om ook weer aan te sluiten", gaat de Ajax-coach verder. "Ik wilde hem elke minuut de gelegenheid geven om te laten zien dat hij nog steeds een rol speelde. Het gaat niet zozeer om die ene minuut."

Volgens interviewer Hans Kraay jr. had Younes meer gehad aan een langere invalbeurt. "Die wedstrijd vroeg daar niet om, Hans", aldus Ten Hag. "Ik had een counterspeler nodig en ik vind Justin Kluivert, die al op het veld stond, een betere counterspeler dan Amin. Ik vind het jammer hoe het gelopen is: zowel voor mij, als voor Ajax, als voor Amin."

School verloren na grote brand

In de nacht van dinsdag op woensdag heeft een forse brand in een schoolgebouw aan de Galvanistraat in Ede gewoed. Hierbij is het gebouw grotendeels verloren gegaan. De politie is een onderzoek gestart naar de oorzaak van de brand.

Omstreeks 23:00 uur kreeg de politie een melding binnen dat een alarm afging in het gebouw. De politie ging meteen ter plaatse en trof bij aankomst in het gebouw een flinke rookontwikkeling aan. Hierop werd de brandweer ingeschakeld om de brand te lijf te gaan. Omwonenden werden vanwege de rookontwikkeling geadviseerd ramen te sluiten. Om 04:00 uur gaf de brandweer het sein brandmeester. De politie doet onderzoek naar de oorzaak van de brand.

De brand in combinatie met het onweer leverde in ieder geval een spectaculair beeld op. 

14-jarige aangehouden wegens brandstichting

In een al langer lopend rechercheonderzoek naar meerdere brandstichtingen in Arnhem, gepleegd in januari dit jaar, is woensdag 23 mei een 14-jarige jongen uit Arnhem aangehouden. Hij is overgebracht naar het politiebureau waar hij wordt verhoord.

In Arnhem Zuid vonden in de nacht van zaterdag 6 op zondag 7 januari meerdere brandstichtingen plaats. De meeste zaken betroffen in brand gestoken papier- of afvalcontainers, onder andere op de Naardenstraat, Goudaweg en het Voorburgpad.

Toen agenten bij de melding op de Naardenstraat kwamen werden zij door buurtbewoners gewaarschuwd over een brand aan de nabijgelegen Wormerveerstraat. Daar sloegen vlammen uit de achterzijde van een woning. Agenten blusten met hun brandblusser twee brandende kliko’s en de ter plaatse gekomen brandweer bestreed de brand in de woning. Aanwezige personen bleven ongedeerd, maar een buurjongen die in de buurt had gewaarschuwd voor de vlammen moest door ambulancepersoneel nagekeken worden vanwege ingeademde rook.

Vermoedelijk was een in brand gestoken scooter de oorzaak van het overslaan naar de woning. Ook in enkele andere gevallen stonden in brand gestoken kliko’s erg dichtbij woningen cq een bedrijf. Dit met de nodige gevaarzetting tot gevolg. De brandstichtingen werden relatief snel ontdekt, waarbij onder meer door omwonenden alert werd ingegrepen en erger is voorkomen.

Politieonderzoek
Er is divers politieonderzoek gedaan naar de brandstichtingen, waaronder buurtonderzoek, camerabeelden zijn veilig gesteld, er is waar mogelijk sporenonderzoek door forensische opsporing gedaan en agenten hebben enkele getuigenverklaringen opgenomen. In totaal 6 gevallen bleek sprake van brandstichting en werd  aangifte opgenomen.

De recherche onderzoekt de betrokkenheid van de verdachte bij meerdere van deze brandstichtingen en sluit meer aanhoudingen niet uit. De politie heeft overigens geen aanwijzingen dat deze verdachte iets te maken zou hebben met de autobranden die afgelopen tijd in Arnhem zijn geweest.

14-jarige aangehouden wegens brandstichting (Foto: stockfoto politie.nl)
14-jarige aangehouden wegens brandstichting (Foto: stockfoto politie.nl)

PVV stelt vragen over dienstreis Krikke naar India

Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag blijkt op dienstreis in India te zijn, zo blijkt uit een post op Instagram. Kennelijk heeft zij de gemeenteraad daarvan niet vooraf op de hoogte gesteld getuige het persbericht dat de PVV zojuist verstuurde. 

De raadsleden Willie Dille en Karen Gebrands hebben een aantal vragen opgesteld die zij, bij terugkomst van de burgemeester, graag beantwoord willen zien. Zo willen ze weten of het leuk was in India, hoelang Krikke in India is geweest, hoeveel de dienstreis heeft gekost en uit welk potje belastinggeld de reis is betaald. 

Verder willen ze weten waarom haar aanwezigheid in India noodzakelijk was en of de reis 'concrete en meetbare resultaten' heeft gehad. 

Argentijnse doelman Romero zegt af voor WK

Sergio Romero moet het WK in Rusland aan zich voorbij laten gaan. De Argentijnse keeper is geblesseerd geraakt.

Volgens de nationale bond (AFA) kampt Romero met een blessure aan zijn rechterknie en kan hij niet op tijd herstellen voor aanvang van het toernooi. Een flinke domper voor bondscoach Jorge Sampaoli, want de voormalige keeper van AZ is al enkele jaren eerste doelman van de Argentijnen.

Sergio Romero heeft sinds zijn debuut in 2009 al 94 keer het doel van de Argentijnen verdedigd. Sinds drie jaar staat de 31-jarige sluitpost onder contract bij Manchester United, waar hij tweede keus is achter David De Gea. Ondanks die reserverol heeft Romero bij de nationale ploeg dus wel een basisplek.

De verwachting is dat Franco Armani (River Plate) op het WK de eerste doelman van Argentinië zal zijn, met Willy Caballero (Chelsea) als reserve. Nahuel Guzmán wordt dan vanaf de reservelijst toegevoegd aan de selectie. Het team van Sampaoli speelt in Rusland in de groepsfase tegen IJsland, Kroatië en Nigeria.

Gewapende winkeldief opgepakt in Amsterdam

Woensdagochtend heeft de politie een man aangehouden in verband met een bedreiging met een vuurwapen. De man werd verdacht rond tien uur een winkeldiefstal te hebben gepleegd bij een winkel aan de Prins Hendrikkade. Toen hij daar door een personeelslid op werd aangesproken haalde hij een vuurwapen tevoorschijn en dreigde daarmee. Vervolgens maakte de man zich uit de voeten. De politie werd direct in kennis gesteld, politiemensen probeerden de verdachte op te sporen.

Een helikopter werd ingezet en via Burgernet werden 600 mensen op de hoogte gesteld van de zoekactie. Politiemensen zagen op de Binnen Brouwersstraat twee personen lopen waarvan er een exact voldeed aan het opgegeven signalement. Beide personen werden door politiemensen gedwongen zich over te geven en op de grond te gaan liggen. Een van hen was in het bezit van een vuurwapen. Beide personen zijn aangehouden en nader onderzoek wordt gedaan door de recherche.

Varen onder invloed verboden

Er zijn mensen die het idee hebben dat alcohol tijdens het varen geen probleem is. Een totaal verkeerd beeld, want de regels voor alcoholgebruik in het wegverkeer en het scheepvaartverkeer zijn in grote lijnen hetzelfde. Regelmatig kom je groepen mensen tegen die met een biertje of een glaasje met iets sterkers aan boord genieten van de zon en het water. Schippers moeten er echter rekening mee houden dat zij op ieder tijdstip en op elke plaats gecontroleerd kunnen worden en een ademtest af moeten leggen.

In de nacht van dinsdag op woensdag, omstreeks 01:00 uur, kreeg de politie een tip dat een boot in Den Helder in de haven af wilde meren waarvan de schipper onder invloed van alcohol verkeerde. De 26-jarige uit Den Helder afkomstige man bleek zoveel te hebben gedronken, dat hij niet meer stevig op zijn benen stond en op de kade om viel. Tijdens de ademanalyse bleek hij 605 ug/l ug/l (1,4 %o) te hebben gedronken. Dat is bijna drie maal het maximum van 220 ug/l. De man kreeg een vaarverbod van zes uur. Tegen hem wordt bovendien een proces-verbaal opgemaakt.

Drinkebroers aangehouden na vechtpartij

Twee broers (17 en 21) zijn dinsdag in Goes aangehouden nadat ze voor overlast zorgden. Een van hen vernielde een paar ruiten van een politiebureau. De politie kreeg rond 22.40 uur een melding van een buurtbewoner aan de Appelstraat dat er twee jongens aan het vechten waren. Agenten gingen ter plaatse en troffen één van de jongens aan. Hij gedroeg zich recalcitrant en was onder invloed van alcohol. Hij blies 1000 ug/l.

Hij verzette zich bij zijn aanhouding en schold agenten uit. Hij verklaarde dat hij met zijn broer had gevochten. De broer kwam net na middernacht naar het politiebureau aan de Valckeslotlaan en trapte daar de toegangsdeur in en vernielde een paar ruiten. Een getuige zag het gebeuren en wees de plek in de bosjes aan waar de man zich had verstopt. Beide mannen zitten vast voor verhoor.

'Sunset Overdrive komt naar pc'

Kort na de lancering van Xbox One kwam Sunset Overdrive uit. De actie-adventure game werd geprezen voor zijn vloeiende combinatie van combat en movement, maar was geen grote hit op de console.

Lange tijd is het stil geweest rondom de titel, maar er is nu nieuws vanuit Korea. Het Koreaanse Gaming Rating Board heeft de game een rating gegeven, maar dan voor pc. Er is nog niets bekend over een eventuele port, maar die lijkt dus wel in de pijpleiding te zitten.

Mocht Sunset Overdrive een port krijgen, krijgen we dat ongetwijfeld tijdens E3 te horen.

Sunset Overdrive (Foto: Microsoft)

61-jarige man aangehouden vanwege ontucht

De politie heeft dinsdag een 61-jarige man uit Baarlo aangehouden. Hij wordt verdacht van onzedelijke handelingen bij een minderjarig meisje. Het gaat voor zover nu bekend om één slachtoffer en daarover is aangifte gedaan.

De onzedelijke handelingen zouden afgelopen vrijdag hebben plaatsgevonden in het buitengebied van Venlo. Aanleiding voor de aanhouding is een politieonderzoek na een melding dat de man ongewenst gedrag had getoond in de richting van het kind. De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd. De verdachte zit vast voor nader verhoor.

Omwille van het onderzoek doet de politie geen verdere mededelingen. Over de aard van de ontucht en de identiteit van het slachtoffer doet de politie vanwege de privacy eveneens geen mededelingen.

Militairen uit WO II herbegraven op Grebbeberg

De Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL) zal in samenwerking met de Oorlogsgravenstichting op donderdag 24 mei en op dinsdag 29 mei drie soldaten uit de meidagen van 1940 herbegraven. Het gaat om sergeant Pierre Clevis, soldaat Johannes Derks en sergeant Jan Molhoek. Zij worden op verzoek van hun families overgebracht vanuit hun woonplaats naar het Militaire Ereveld Grebbeberg. Militairen van 42 Pantserinfanteriebataljon Limburgse Jagers uit Oirschot dragen hen naar hun laatste rustplaats, in aanwezigheid van hun nabestaanden.

Sergeant Pierre Clevis
Dienstplichtig sergeant Petrus (Pierre) Clevis, werd geboren op 8 maart 1911 in Broekhuizenvorst. Hij was bakker van beroep en had in 1931-1932 zijn dienstplicht vervuld. In april 1939 was hij weer opgeroepen vanwege de mobilisatie van de Nederlandse strijdkrachten. In mei 1940 diende hij bij de 3e compagnie van het 2e bataljon, 26e Regiment Infanterie. Zijn eenheid bemande een aantal kazematten en stellingen bij Katwijk aan de Maas. Op 10 mei 1940 was sergeant Clevis commandant van kazemat S 115.

De kazemat bleef urenlang hardnekkig weestand bieden tegen de pogingen van Duitse troepen om de Maas over te steken. Ook toen hun lichte mitrailleur door een voltreffer werd vernield, werd de verdediging voortgezet. Sergeant Clevis sneuvelde door een tweede voltreffer van een Duitse granaat op de kazemat. Hij werd voor dapperheid postuum onderscheiden met het Bronzen Kruis. Pierre Clevis wordt met militaire eer herbegraven op donderdag 24 mei 2018, om 11.00 uur.

Soldaat Johannes Derks
Dienstplichtig soldaat Johannes Derks werd geboren op 1 juli 1911 in Wanssum. Zijn beroep was rozenkweker. In 1931 had hij zijn dienstplicht vervuld en in april 1939 werd hij gemobiliseerd. Hij diende bij de 2e compagnie van het 3e bataljon, 26 Regiment Infanterie. Evenals zijn dorpsgenoot Pierre Clevis, was soldaat Derks verantwoordelijk voor de verdediging van de Maas. Zijn sectie bemande kazemat 141, bij Grubbenvorst. Hij sneuvelde tijdens de gevechten op 10 mei 1940, toen Duitse troepen de Maas overschreden. Johannes Derks wordt met militaire eer herbegraven op donderdag 24 mei 2018, om 14:00 uur.

Sergeant Jan Molhoek
Dienstplichtig sergeant Jan Molhoek werd geboren op 13 januari 1916 te Schore op het eiland Zuid-Beveland. Hij woonde in Oisterwijk en was van beroep student, toen hij in oktober 1937 voor het vervullen van zijn dienstplicht werd ingelijfd bij het 17e Regiment Infanterie, waar hij werd aangewezen voor de opleiding tot onderofficier. In 1938 ging hij met groot verlof, maar werd in juni 1939 vanwege de mobilisatie teruggeroepen. In mei 1940 diende hij bij de Mitrailleurcompagnie van het 2e bataljon van 17 Regiment Infanterie, gelegen aan de Zuid-Willemsvaart bij Veghel.

Er werd hard gevochten en er werden zware verliezen geleden. Op 12 mei 1940 waren de Nederlandse troepen aangewezen op de terugtochtroute via Moergestel. Jan Molhoek sneuvelde toen de voertuigen van zijn eenheid door Duitse jachtvliegtuigen aan de Oisterwijksebaan bij Moergestel werden beschoten. Jan Molhoek wordt met militaire eer herbegraven op dinsdag 29 mei, om 11.00 uur.

Verbondenheid
De Koninklijke Landmacht is verbonden met haar geschiedenis en eert haar gesneuvelden. Deze herbegrafenissen bevestigen de historische band met hen die in mei 1940 het hoogste offer brachten voor vrede en veiligheid.

Militairen uit WO II herbegraven op Grebbeberg (Foto: Ministerie van Defensie)
Militairen uit WO II herbegraven op Grebbeberg (Foto: Ministerie van Defensie)Militairen uit WO II herbegraven op Grebbeberg (Foto: Ministerie van Defensie)
Militairen uit WO II herbegraven op Grebbeberg (Foto: Ministerie van Defensie)

MLB: Profar en Rangers verrassen Yankees, Albies helpt Braves aan winst

De honkballers van de Texas Rangers hebben een ietwat verrassende zege geboekt. In het eigen Globe Life Park in Arlington waren de Rangers te sterk voor de New York Yankees. Nederlands international Jurickson Profar opende de wedstrijd met een 3-run homerun in de eerste inning, waar de Yankees niet meer van herstelden: 6-4.

Een andere Nederlander, Ozzie Albies, was wederom van belang voor de Atlanta Braves. De jongeling sloeg een homerun in de derde inning, alweer zijn veertiende van het seizoen. De Philadelphia Phillies konden voor eigen publiek niet overtuigen en moesten toezien hoe de Braves met 1-3 de winst pakten.

Uitslagen MLB dinsdag
Chicago Cubs - Cleveland Indians 1-10
Philadelphia Phillies - Atlanta Braves 1-3
Washington Nationals - San Diego Padres 2-1
Toronto Blue Jays - Los Angeles Angels 5-3
Cincinnati Reds - Pittsburgh Pirates 7-2
New York Mets - Miami Marlins 1-5
Tampa Bay Rays - Boston Red Sox 2-4
Milwaukee Brewers - Arizona Diamondbacks 1-0
Texas Rangers - New York Yankees 6-4
Chicago White Sox - Baltimore Orioles 3-2
Houston Astros - San Francisco Giants 11-2
Minnesota Twins - Detroit Tigers 6-0
St.Louis Cardinals - Kansas City Royals 1-5
Oakland Athletics - Seattle Mariners 2-3
Los Angeles Dodgers - Colorado Rockies 5-3

Rangers - Yankees (Bron: YouTube)

Arsenal bevestigt: Emery volgt Wenger op

Unai Emery wordt de nieuwe manager van Arsenal. Dat heeft club uit Noord-Londen woensdagochtend bevestigd.

De Spaanse coach bracht het nieuws dinsdagavond per ongeluk al via zijn eigen website naar buiten en nu hebben de Engelsen het ook bevestigd. Arsenal hoopt met Emery terug te keren aan de Engelse top. Onder leiding van Arsène Wenger, die na 22 jaar is vertrokken, deed de ploeg al jaren niet meer serieus mee om de landstitel.

The Gunners hebben Emery een contract voor twee seizoenen gegeven. De 46-jarige manager was de afgelopen twee jaar werkzaam bij Paris Saint-Germain, waar hij afgelopen jaargang de landstitel won. Omdat succes in de Champions League uitbleef, werd zijn contract in Parijs niet verlengd.

Unai Emery was eerder coach van Sevilla, dat onder zijn leiding drie keer op rij de Europa League won. Daarvoor trainde hij Lorca Deportivo, Almería, Valencia en Spartak Moskou.

Nintendo brengt meer Select-games en 2DS-bundels uit

De Nintendo Selects-serie wordt op 29 juni uitgebreid met drie Nintendo 3DS-titels. Ook komen er twee nieuwe 2DS XL-bundels op dezelfde dag uit.

De drie klassieke Nintendo 3DS-titels zijn: Animal Crossing: New Leaf met amiibo-ondersteuning, Donkey Kong Country Returns 3D en Super Mario Maker for Nintendo 3DS. Deze titels komen op dezelfde dag in de Nintendo eShop beschikbaar voor de prijs van € 19,99. Op 29 juni verschijnen ook twee nieuwe bundels: New Nintendo 2DS XL zwart + limoengroen met Mario Kart 7 en New Nintendo 2DS XL wit + lavendel met Tomodachi Life.

Nintendo 2DS XL-bundel (Mario Kart 7) (Foto: Nintendo)

Nintendo 2DS XL-bundel (Tomodachi Life) (Foto: Nintendo)

"Nintendo 64 Classic op komst"

Het is nog maar een paar weken voordat E3 begint, en de geruchtenmolen wordt dan ook flink aangezwengeld. Deze keer lijkt het erop dat er een classic-versie van de Nintendo 64 eraan zit te komen, wat gebaseerd is op een aantal patenten die Nintendo Japan heeft aangevraagd.

In de claim wordt onder andere patent aangevraagd op de software, controllers en de console van de Nintendo 64. Het nieuws moet nog bevestigd of ontkracht worden door Nintendo zelf, maar de timing is opvallend: over een aantal weken begint de E3 en als het ergens een goed moment is om een classic-versie van de Nintendo 64 aan te kondigen, dan is het wel tijdens de Nintendo Direct die dan plaatsvindt.

Dat gezegd hebbende, Nintendo vroeg een soortgelijk patent aan voor de game boy vorig jaar, maar daar is nog steeds geen classic-versie van verschenen. Het kan ook zijn dat Nintendo gewoon haar intellectueel eigendom wil bewaken. De Nintendo 64 zelf is ongeveer 32 miljoen keer verkocht en meesterwerken zoals Super Mario 64, The Legend of Zelda: Ocarina of Time en GoldenEye 007 verschenen als eerste op de console.

Nintendopatent
"Nintendo 64 Classic op komst"

'Maya de Bij schadelijk voor kinderen'

Greenpeace vraagt in een video aandacht voor de ongezonde producten die Studio 100 verkoopt, speciaal bedoeld voor kinderen. Denk bijvoorbeeld aan Maya de Bij-worst die ook in Nederland verkocht wordt. Dit meldt het AD. 

"De Wereldgezondheidsorganisatie bestempelt bewerkte vleesproducten als kankerverwekkend. Uit een recent onderzoek door gezondheidsspecialisten blijkt bovendien dat de vleeswaren van Studio 100 te veel zout, nitrieten en ongezonde vetten bevat" aldus Greenpeace. Volgens de milieuorganisatie moet het bedrijf zijn verantwoordelijkheid nemen en overstappen op "plantaardige alternatieven of vleeswaren die afkomstig zijn uit lokale en ecologische veeteelt".

Sol schermt met interesse uit Mexico

Fran Sol maakt mogelijk een transfer naar Mexico. Daar heeft Cruz Azul namelijk belangstelling voor de aanvaller van Willem II.

Sol bevestigt in gesprek Marca dat hij door de club is benaderd. "Het klopt dat er belangstelling is. Het is mooi dat een grote club uit Mexico mij graag wil hebben." De 26-jarige aanvaller, die afgelopen jaar zestien keer scoorde in de Eredivisie, heeft in Tilburg een contract tot en met volgend seizoen.

De aanbieding van Cruz Azul is 'financieel interessant', zo zegt Sol. Geld is echter niet zijn belangrijkste drijfveer. "Ik heb als voetballer nog een jaar of tien om geld te verdienen en ná mijn loopbaan kan ik ook nog werken. Het sportieve aspect is op dit moment belangrijker dan het financiële. Ik ga nu over alles nadenken."

Fran Sol staat sinds twee jaar onder contract bij Willem II. Hij werd opgeleid door Real Madrid, maar daar kwam hij nooit verder dan wedstrijden spelen in het derde elftal. Via CD Lugo, Real Oviedo en Villarreal kwam de aanvaller uiteindelijk bij de Tricolores terecht.

Systeemeisen voor The Crew 2 bekendgemaakt

Het ontwikkelteam van The Crew 2 heeft de officiële systeemeisen voor de pc-versie van de game onthuld. Ook zijn de ondersteunde racesturen en geavanceerdere videosettings besproken op hun blog.

Minimum systeemeisen (30 FPS)

 • Resolutie: 1080p
 • Video Preset: Low
 • OS: Windows 7 SP1, Windows 8.1, Windows 10 (64-bit versions only)
 • Processor: Intel Core i5-2400s @ 2.5 GHz or AMD FX-6100 @ 3.3 GHz or equivalent
 • Videokaart: NVIDIA GeForce GTX 660 or AMD HD 7870 (2GB VRAM with Shader Model 5.0 or better)
 • Werkgeheugen: 8GB

Aanbevolen systeemeisen (30 FPS)

 • Resolutie: 1080p
 • Video Preset: High
 • OS: Windows 7 SP1, Windows 8.1, Windows 10 (64-bit versions only)
 • Processor: Intel Core i5-3470 @ 3.2 GHz or AMD FX 6350 @ 3.9 GHz or equivalent
 • Videokaart: NVIDIA GeForce GTX 760 or AMD R9 270X (4GB / 2GB VRAM with Shader Model 5.0 or better)
 • Werkgeheugen: 8GB

Aanbevolen systeemeisen (60 FPS)

 • Resolutie: 1080p
 • Video Preset: High
 • OS: Windows 7 SP1, Windows 8.1, Windows 10 (64-bit versions only)
 • Processor: Intel Core i5-4690k @ 3.5 GHz or AMD Ryzen 5 1600 @ 3.2 GHz or equivalent
 • Videokaart: NVIDIA GeForce GTX 1060 (6GB) or GTX 970 (4GB) or AMD RX 470 (4GB / 8GB VRAM with Shader Model 5.0 or better)
 • Werkgeheugen: 8GB

The Crew 2 is vanaf 29 juni verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Volgende week start er een beta van de game.

'Cassierra op weg naar FC Groningen'

Ajax-spits Mateo Cassierra brengt het komende seizoen waarschijnlijk op huurbasis door bij FC Groningen.

De Amsterdammers hebben met Groningen een akkoord gesloten over een tijdelijk overstap van de Colombiaan. Zijn management gaat op korte termijn met de Trots van het Noorden in gesprek, meldt De Telegraaf woensdagochtend. Cassierra is al bij technisch directeur Ron Jans thuis op bezoek geweest.

Naar verluidt waren nog een aantal clubs uit de Eredivisie geïnteresseerd in een huurtransfer met de optie tot koop, maar daar ging Ajax niet mee akkoord. De 21-jarige Cassierra werd door Ajax in de zomer van 2016 voor zo'n 5,5 miljoen euro overgenomen van Deportivo Cali. De Colombiaan kwam echter nog amper in actie in het eerste elftal.

Afgelopen seizoen maakte Cassierra wel indruk bij Jong Ajax. In de Jupiler League had hij met achttien goals een groot aandeel in het kampioenschap van de beloften. Ajax hoopt dat hij na zijn uitleenbeurt aan Groningen klaar is voor een overstap naar het eerste elftal.

NBA: Rockets vechten zich langs Warriors en maken einde aan thuisreeks

De basketballers van de Houston Rockets hebben in de finale van de Western Conference in de NBA een verrassende overwinning geboekt. De ploeg won wedstrijd vier van de best-of-7-serie op bezoek bij de Golden State Warriors: 92-95, waardoor het 2-2 staat in de serie.

De Warriors schoten uit de startblokken met een 12-0 run, maar langzaam herstelden de Rockets zich. Onder leiding van James Harden werd het gat in de slotfase van de eerste helft gedicht, waarna Houston het heft in handen nam.

Stephen Curry en zijn ploeggenoten pakten het namens de Warriors in het derde kwart weer over, maar toch gaven de Rockets zich niet gewonnen: ze knokten zich langszij en nadat Curry met een halve seconde op de klok een driepunter voor 95-95 net mis zag gaan, was het klaar.

Met de winst van de Rockets komt een einde aan een bijzondere reeks: de Warriors wonnen hun zestien vorige play-offwedstrijden in het eigen Oakland allemaal, een verbetering van het NBA-record van de Chicago Bulls van Michael Jordan en Scottie Pippen, die tot de NBA-titel in 1991 vijftien achtereenvolgende thuiswedstrijden wonnen in de play-offs.

De slotfase van de wedstrijd (Bron: YouTube)

Patch 4.3 uit voor Final Fantasy XIV: Stormblood

Patch 4.3: Under the Moonlight voor Final Fantasy XIV: Stormblood is uitgebracht. Deze patch levert een nieuw hoofdstuk in de Ivalice-serie raids voor 24 spelers, samen met een nieuwe Dungeon, een nieuwe Trial en nieuwe Beast Tribe Quest, terwijl het verhaal van de MMO ook een vervolg krijgt.

De update brengt vele nieuwe uitdagingen met zich mee, inclusief:

 • Nieuwe Main Scenario Quests – De Stormblood-verhaallijn krijgt een vervolg in het land Doma in het verre oosten.
 • Nieuwe Sidequests – Het verhaal over The Four Lords wordt vervolgd, terwijl spelers ook kunnen bijdragen aan Doman Reconstruction.
 • Nieuwe Alliance Raid voor 24 spelers – Het tweede hoofdstuk van de Return to Ivalice-serie voert spelers naar het Ridorana Lighthouse.
 • Nieuwe Trial – Een verrassing die spelers zelf mogen ontdekken…
 • Nieuwe Dungeon – Verken het verlaten mausoleum van de held die Doma verenigde in The Swallow’s Compass.
 • Nieuwe Beast Tribe Quests: The Namazu – Een nieuwe serie die focust op missies voor de Disciples of the Hand and Land.
 • Cross-world Linkshells – Een nieuw linkshell-chatsysteem dat spelers op verschillende servers eenvoudig met elkaar laat communiceren binnen hun datacentrum.
 • Updates voor jobs, PvP, glamoursysteem, performance-acties, nieuwe uitrustingstukken en meer.

Maar dit is nog maar het begin, nu 4.3 uit is zullen er verschillende kleinere content-updates komen:

 • Nieuwe Ultimate Difficulty Raid (Patch 4.31) – Spelers die op zoek zijn naar nog zwaardere beproevingen kunnen hun skills inzetten tegen deze nieuwe incarnatie van Ultima Weapon.
 • Nieuwe Deep Dungeon: Heaven-on-High (Patch 4.35) – Verken deze toren met 100 verdiepingen in de Ruby Sea.
 • Nog meer Hildibrand Adventures (Patch 4.35) – De buitengewone inspecteur is terug om nieuwe zaken te kraken.
 • Het volgende deel van The Forbidden Land, Eureka – The Pagos Expedition (Patch 4.36)

Kendrick Lamar stuurt fan weg om 'nigga' in ZIJN tekst

Opmerkelijk gevalletje race-baiting bij een concert van Kendrick Lamar. De artiest vroeg een blank meisje op het podium om samen met hem een stuk van het nummer M.A.A.D City te doen.

Probleem is echter wel dat in de tekst van Kendrick Lamar het 'N-word' (Nigger) veelvuldig voor komt. En dát mag je als witmens niet zomaar meezingen natuurlijk.

De zelfverzekerde fan belooft Lamar dat ze de tekst écht kent en begint mee te zingen. 'Man down/Where you from, nigga? Fuck who you know, where you from, my nigga? Where your grandma stay, huh, my nigga?' Met elke 'nigga' wordt het publiek onrustiger tot Lamar de muziek stopt.

"Je hoefde maar één woord te *bliepen*" zegt hij tegen het meisje dat uitgebreid excuses maakt terwijl ze door het aanwezige publiek wordt uitgescholden.

Ze mag het nog een keer proberen, maar wordt uiteindelijk het podium afgestuurd, terug het woedende publiek in. 

De Compound is terug in MXGP Pro

Milestone kondigt de terugkeer van de Compound aan in MXGP Pro. Dit trainingsgebied is nu groter dan ooit en biedt spelers alle ruimte hun racevaardigheden te verbeteren. Ook kunnen ze er deelnemen aan trainingssessies en races op verschillende circuits met wisselende weersomstandigheden.

Dit jaar is het trainingscomplex ontworpen als een bosgebied van één vierkante kilometer groot. Dit gebied is gebaseerd op een echte locatie, namelijk Esino del Lario, omringd door het Grigna-gebergte en in het zuiden grenzend aan het Comomeer. In dit gebied kunnen spelers trainen en de omgeving verkennen. De Compound bevat twee tracks, een voor Supercross en een voor Motorcross, waarop spelers zowel tegen de tijd als tegen de officiële coureurs kunnen racen. Voor de liefhebbers van offroadraces is ook nog een zeer uitdagende extra track aangelegd.

The Compound is het ideale gebied om in te trainen en je raceprestaties klaar te stomen voor het kampioenschap. Je kunt hier vele verschillende motorcrossdisciplines trainen: controle in de lucht, scrubs, bochten nemen, modder, staande starten en remmen, elk gekoppeld aan 5 testsessies. Zo kunnen spelers samen met officiële MXGP-coureurs trainen om de vaardigheden van hun eigen coureur steeds verder te ontwikkelen.

Zoals eerder aangekondigd, werkten de ontwerpers van Milestone dit jaar samen met de officiële MXGP-rijders Tim Gajser, Tony Cairoli en Gautier Paulin. Tijdens de ontwikkeling gaven ze feedback over elke vaardigheid.

Tim Gajser was de referentie voor het reproduceren van bewegingen in de lucht en scrubs. Vervolgens hielp meervoudig kampioen Tony Cairoli bij het getrouw nabootsen van de reactietijden van de motoren bij de start en het managen van remkracht. Tenslotte deelde Gautier Paulin zijn ervaring en kennis over het winnen op verschillende ondergronden: modder, zand, enz., en hoe je zo snel mogelijk door bochten racet zonder de controle over je motorfiets te verliezen.

MXGP Pro is vanaf 29 juni 2018 verkrijgbaar voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Shooter-klassieker Unreal tijdelijk gratis

Ontwikkelaar Epic Games viert momenteel de twintigste verjaardag van de first person shooter Unreal. Deze nu klassieke fps is gratis te downloaden via steam en GOG.

Unreal kwam in 1998 uit en was toen de allereerste game die gebruikmaakte van Epics innovatieve Unreal Engine. Voor die tijd was de Unreal Engine een wonder van de moderne technologie en het begin van een tijdperk. De vierde iteratie van deze engine wordt onder andere gebruikt voor Epics succesvolle battle royale Fortnite.

Om de verjaardag van Unreal te vieren, biedt Epic games de bundel Unreal Gold gratis aan. Deze bestaat uit de originele game en de uitbreiding Return to Na Pali die een jaar later uitkwam. Tot en met aankomende vrijdag 25 mei download je de bundel gratis via Steam of GOG.

Vier 38 jaar Pac-Man met Lifetime: A Pac-Man Story

Bandai Namco Ibérica, gespecialiseerd in audiovisueel entertainment en PrimerFrame, een school met opleidingen voor animatie en videogames, hebben de handen in een geslagen voor de korte film Lifetime: A Pac-Man Story.

De film is uitgebracht om de 38ste verjaardag van Pac-Man te vieren. Het gele happertje is in 1980 door Toru Iwatani bedacht. "Pac-Man vertegenwoordigt positieve ideeën en waarden en is in de loop der jaren een cultureel icoon geworden dat verder gaat dan de wereld van videogames. Het vieren van zijn verjaardag op deze manier is een prachtige manier om hulde te brengen aan de herinneringen van een hele generatie", zegt David Fraile, marketing director bij Bandai Namco Iberica.

Lifetime: A Pac-Man Story is het eerste resultaat van de samenwerking tussen PrimeFrame en Bandai Namco. De leerlingen die hun master willen halen mogen gebruikmaken van de IP's van Bandai Namco voor hun proefschriften. Op deze manier krijgen de studenten de uitdagingen mee door op een daadwerkelijk project te werken met de deadlines van Bandai Namco als klant.

Nederlanders experimenteren er lustig op los

Nederlanders staan erom bekend niet bang te zijn om onze eerlijke, onverschrokken mening te geven. Niet zo gek dat van alle Europeanen de Nederlanders het minst vaak een smoesje gebruiken als ze geen zin in seks hebben. Dit blijkt uit een groot Europees onderzoek van datingservice Lexa.nl* onder 9.600 Europese singles (waaronder 1000 Nederlandse singles). Maar wanneer ze wel de goede zin hebben gevonden, dan experimenteren ze maar als te graag tussen de lakens. Na de Spanjaarden zijn Nederlanders het meest in voor iets nieuws in bed.

Bij het onderzoek van Lexa.nl werd aan de singles gevraagd of ze wel eens een excuus gebruiken om onder de behoefte van een bedpartner uit te komen. Hieruit blijken de Nederlanders en de Italianen het minste geneigd om een smoesje te gebruiken. Verder in het lijstje zien we Frankrijk, Duitsland en Spanje. Zouden ze daar dan zo goed kunnen liegen, of hebben Nederlanders gewoon vaker zin in seks?

 1. Nederland - 49%
 2. Italië - 52%
 3. Frankrijk - 60 %
 4. Duitsland - 60%
 5. Spanje - 61%

‘Nee schat, ik ben te moe…’
Nederlanders gebruiken dus het minst vaak een smoesje, maar wanneer we het doen zijn we niet heel creatief. Zo blijken vooral de clichés het meest gebruikt te worden. De singles gaven aan het meest het welbekende excuus ‘te moe na een hele dag werken’ (45%) te gebruiken. Ook de bekende ‘morgen moet ik er vroeg uit’ (34%) en ‘ik voel me niet lekker’ (29%) worden veel gebruikt als de partner meer van de avond verwacht.

Tijd voor iets anders!
Waar de Nederlanders wat creativiteit missen qua smoesjes, gaan ze all-in wanneer de lakens wel gedeeld worden. Zo zijn 68% van de Nederlanders bereid om nieuwe standjes uit te proberen. Hiermee komen we op een tweede plaats te staan achter Spanje (75%), hier proberen ze het meest nieuwe mogelijkheden uit. Houd je als single wel van wat nieuws in de bedstee, sla dan deze zomer een vakantie naar Frankrijk over. De Fransen zijn namelijk het meest behoudend, slechts 56% wilt daar wel eens wat nieuws uitproberen.

Politie zet Artificial Intelligence in bij cold cases

Nederland telt zo’n vijftienhonderd cold cases, waaronder duizend onopgeloste moordzaken. In het onderzoek naar deze zaken – die soms wel dertig jaar terug gaan – staat de politie nu aan de vooravond van een nieuwe technologische ontwikkeling: de inzet van kunstmatige intelligentie om in kaart te brengen welke cold cases kansrijke sporen bevatten, zodat zij met behulp van nieuwe forensische technieken mogelijk alsnog kunnen worden opgelost.

Cold cases
De zaak van de vermoorde Milica van Doorn in 1992, de moord op Miriam Sharon in 1990, de Rotterdamse seriemoordenaar (begin jaren ’90) en de Posbank-moord (2003). Het zijn allemaal cold cases waarin vorig jaar alsnog een verdachte werd gevonden of waarin het tot veroordelingen kwam. Van alle opgepakte cold cases wordt ongeveer 35 procent alsnog opgelost. Uit onderzoek weten we dat nieuwe informatie van (oude) getuigen en forensische sporen daarbij een cruciale rol spelen. Eerder al werd daarom de coldcasekalender ontwikkeld; door deze te verspreiden in alle penitiaire inrichtingen, richt de politie zich op (de omgeving van) daders. In 2017 werden dankzij nieuwe informatie zeven cold cases die op de kalender stonden heropend.

Kunstmatige intelligentie
In navolging hierop staat de politie nu aan de vooravond van een nieuwe, technologische ontwikkeling: de inzet van kunstmatige intelligentie. Hiermee denkt de politie in de toekomst sneller, nog meer van deze oude zaken op te kunnen lossen. ‘Want dat de daders van zulke ernstige misdrijven vrij rond lopen is onacceptabel en het verdriet van nabestaanden blijft natuurlijk onverteerbaar’, zegt recherchekundige Jeroen Hammer. Hij is een van de leden van het Q-team Oost-Nederland dat samen met collega’s experimenten uitvoert binnen de opsporing, waarvan de coldcasekalender er één is.

Sporenbeeld
Volgens recherchekundige en Q-teamlid Roel Wolfert lopen de tien Nederlandse coldcaseteams bij hun onderzoeken tegen een praktisch probleem aan. ‘Er ontbreekt een overzicht van cold cases gerangschikt naar kansrijkheid, bijvoorbeeld wat betreft de forensische mogelijkheden. We praten over een schatting van 25 miljoen pagina’s in duizenden papieren dossiers. Want slechts 15 procent hiervan is gedigitaliseerd. Aan de buitenkant van al deze dossiers is niet te zien welke mogelijk kansrijke sporen ze bevatten. Om te bepalen of het zin heeft een zaak verder te onderzoeken maken forensisch rechercheurs daarom nu handmatig, per cold case, een sporenbeeld om dat te kunnen afzetten tegen de onderzoekstechnieken van vandaag. Dit duurt gemiddeld vijf tot dertig dagen.’

Overzicht
'In het huidige tempo zijn we nog tientallen jaren bezig om de sporen in alle cold cases inzichtelijk te krijgen', vertelt Wolfert. En dus is de afgelopen tijd met een externe ICT-partner gekeken naar de mogelijkheid om dit te versnellen. 'We experimenteren momenteel met de inzet van kunstmatige intelligentie.' Wolfert legt uit dat ze een systeem gebouwd hebben dat geleerd is om de gedigitaliseerde dossiers te lezen en hieruit automatisch de forensische sporen in beeld te brengen. De volgende fase zou zijn het systeem 'te trainen' om een gedetailleerd sporenbeeld uit zo’n dossier te halen om vervolgens een overzicht van alle cold cases te genereren, gerangschikt naar kansrijkheid. Op nummer één staat dan de zaak met het hoogste kans om voortgang te boeken of een dader te identificeren. Hammer: 'Op deze manier kost een analyse in plaats van weken nog maar een dag.'

Hot cases
Wolfert benadrukt dat het systeem dient als een hulpmiddel en zeker niet als vervanging van de rechercheur. 'De verwachting is dat we hiermee veel sneller, veel meer zaken kunnen oplossen.' De volgende stap is volgens Hammer nu eerst dat alle cold cases digitaal worden gemaakt. 'Daarvoor hebben wij de afgelopen maand de eerste contacten gelegd.' Uiteindelijk zien Hammer en Wolfert nog veel meer mogelijkheden. 'Met systemen als deze kunnen we in de toekomst veel meer. Verbanden zien tussen zaken bijvoorbeeld. En misschien is dit ooit ook wel toe te passen op hot cases.'

The Next Web
Voor het eerst neemt de politie dit jaar deel aan de Next Web Conference , op 24 en 25 mei. Op deze grote technologie-conferentie presenteren Hammer en Wolfert de nieuwe ontwikkeling aan het grote publiek. ‘Want’, zo legt Wolfert uit: 'We willen dit systeem heel graag verder ontwikkelen. Daarbij staan we open voor samenwerking met het publiek. We zijn namelijk benieuwd wat we nog kunnen leren van 'de buitenwereld'.'

Kabinet: minder papier, meer zorg

Ministers Hugo de Jonge en Bruno Bruins en staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) komen vandaag met een actieplan om de zorg te ontdoen van overbodige bureaucratie. Het plan ‘(Ont)Regel de zorg’ zet in op minder regels voor zorgverleners en meer tijd voor de patiënt.

Artsen en verpleegkundigen zijn op dit moment heel veel tijd kwijt aan administratie, waarvan zij de helft als onzinnig beschouwen. Dat zorgt voor een hoge werkdruk bij zorgverleners en is niet goed voor het werkplezier. Dat moet anders vinden de drie bewindspersonen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Daarom komen zij samen met de sector met een actieplan.

Zo hoeven huisartsen straks niet meer jaarlijks hulpmiddelen aan te vragen bij chronische aandoeningen, stoppen ziekenhuizen met dubbele registraties en wordt de 5-minutenregistratie in de wijkverpleging afgeschaft. Ook dienen verzekeraars eenzelfde registratiesysteem te gebruiken voor declaraties en gaan de verpleeghuiszorg en de GGZ zoveel mogelijk werken met meerjarige contracten. De ministers zeggen zelf toe om nieuwe regels als gevolg van veranderende wet- en regelgeving tot een minimum te beperken.

De administratieve lasten voor zorgverleners moeten vanaf nu elk jaar verminderen. Het gevoel van artsen en verpleegkundigen is daarbij leidend: zij moeten in hun dagelijks werk ervaren dat zij minder tijd kwijt zijn aan onzinnige klusjes. Op de website www.ordz.nl (gaat morgen live) wordt de voortgang van de afgesproken acties per sector bijgehouden.

FOK! Wat een weer: kans op onweer, warm

Overdag zijn er perioden met zon maar aanvankelijk komen er nog enkele buien voor, vooral in het zuidwesten komt daar nog onweer bij voor. In de middag trekken de buien naar België weg en in de namiddag en avond zou er alleen in Zuid-Limburg nog een enkele (onweers)bui kunnen ontstaan. De maximumtemperaturen lopen uiteen van 22°C in het noordwestelijk kustgebied tot lokaal 27°C in het oosten. De wind is noordoostelijk en matig, in het Waddengebied af en toe vrij krachtig

In de nacht naar donderdag zijn er opklaringen en koelt het af naar 11°C in het noordoosten en 14°C in het westen en zuiden. De oost- tot noordoostenwind is zwak tot matig, aan zee en op het IJsselmeer af en toe vrij krachtig.

Donderdag overdag zijn er eerst zonnige perioden en is er slechts een kleine kans op een bui. In de middag en avond neemt de bewolking van het zuiden uit toe en volgen er stevige regen- en onweersbuien. Plaatselijk valt daarbij veel neerslag in korte tijd. Bovendien is er kans op hagel en windstoten van 60-70 km/uur. De buien worden vooral in het zuiden en midden verwacht, het noorden houdt het mogelijk de hele dag droog. De maximumtemperatuur komt uit op ongeveer 25°C, op de Wadden 22°C. De oostelijke wind is matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig, in de loop van de dag vooral in het noordelijk kustgebied krachtig. (Bron: KNMI)

Nederland
 

De Rijn (Foto: qltel)
De Rijn nabij Rees in Duitsland. Er vaart een vrachtschip. (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Gebruik 'big data' kan baankans migrant vergroten

De regio waarin asielmigranten met verblijfsvergunning een woning aangeboden krijgen, bepaald hun kansen op de arbeidsmarkt. Een slimme koppeling van vergunninghouders aan regio’s kan hun kans op werk verhogen. Het gebruik van big-datatechnieken lijkt hierbij veelbelovend. Dit concludeert het Centraal Planbureau (CPB) in het vandaag verschenen onderzoek ‘Regionale plaatsing vergunninghouders en kans op werk’.

De kans dat asielmigranten die eind jaren negentig naar Nederland kwamen, tien jaar na uitplaatsing een baan hebben, blijkt in de gunstigste regio bijna anderhalf keer zo groot als in de minst gunstige regio. Dit is terug te zien in aanzienlijke verschillen tussen regio’s in het beroep op de bijstand. De regionale werkloosheid verklaart een deel van deze verschillen. Ook individuele kenmerken, zoals leeftijd, geslacht en herkomstland, bepalen welke regio het meest past bij de vergunninghouder. In Amsterdam, Rotterdam en Limburg hebben vergunninghouders uit de voormalige Sovjet-Unie en Joegoslavië bijvoorbeeld relatief vaak een baan, terwijl vergunninghouders uit overige landen hier juist relatief moeilijk aan het werk komen.

Sinds 2016 voert het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) screeningsgesprekken en plaatst vergunninghouders op basis hiervan zoveel mogelijk in voor hen gunstige regio’s. Internationaal onderzoek laat zien dat er veel te winnen is bij het gebruik van big-datatechnieken. Deze technieken voorspellen de regionale baankans van vergunninghouders die nog geplaatst moeten worden, aan de hand van de resultaten van vergunninghouders met vergelijkbare kenmerken. Voor Nederland lijkt deze aanpak veelbelovend. Een andere optie is om eerder te beginnen met screening van migranten die een grote kans hebben op het verkrijgen van een verblijfsstatus. De effectiviteit van dergelijk beleid kan aan de hand van een pilot worden geëvalueerd.

Een vlotte arbeidsmarktintegratie van vergunninghouders staat centraal in het integratiebeleid van het huidige kabinet.

Consumentenvertrouwen gedaald in mei

De stemming onder consumenten is in mei 2018 minder positief, meldt het CBS. Het consumentenvertrouwen komt uit op 23, tegen 25 in april. Het oordeel over het economisch klimaat is minder positief. Ook daalt de koopbereidheid een fractie. Met 23 ligt het consumentenvertrouwen in mei ruim boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (- 3). Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit (36). Het dieptepunt werd bereikt in maart 2013 (-41). Het consumentenvertrouwen schommelt al ruim een jaar lang tussen 23 en 26.

Oordeel over economisch klimaat minder positief
Consumenten oordelen in mei minder positief over de economie dan in april. De deelindicator Economisch klimaat gaat van 47 in april naar 43 in mei. Zowel het oordeel over de economische situatie in de komende twaalf maanden, als het oordeel over de afgelopen twaalf maanden verslechterde.

De koopbereidheid neemt een fractie af in mei. Deze deelindicator komt in mei uit op 10, tegen 11 in april. Consumenten oordelen in mei iets negatiever over hun financiële situatie in de afgelopen twaalf maanden. Ook zijn zij minder positief over hun financiële situatie in de komende twaalf maanden. Verder vinden consumenten de tijd iets minder gunstig voor het doen van grote aankopen dan in april.

Consumentenvertrouwen gedaald in mei (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Consumentenvertrouwen gedaald in mei (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Lidl gaat minderen met kiloknallers

Supermarktketen Lidl gaat het aantal kiloknallers in zijn folders structureel terugbrengen. Dit meldt de keten aan Wakker Dier. De supermarktketen zegt maximaal tien aanbiedingen met keurmerkloos vlees per folder in te zetten. Daarmee daalt het aantal kiloknallers bij Lidl met zo’n 20 procent. “Lidl was een van de achterlopers, maar is nu de eerste supermarkt die belooft minder reclame te maken voor kiloknallers,” aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Vleesvrijefolder
Daarnaast doet Lidl nog twee toezeggingen: keurmerkloze varkenshaas zal niet meer in de folders verschijnen, en twee keer per jaar produceert Lidl een volledig vleesvrijefolder. Het minder stunten met vlees zonder dierenwelzijnskeurmerk geldt overigens ook voor de seizoensfolders. Hierin bood Lidl tot voor kort gemiddeld veel meer kiloknallers aan dan in zijn 'gewone' weekfolders, vanwege de aanbiedingen rond Pasen en Kerst.

Daling vaak grillig
Lidl is naar verwachting niet de enige supermarkt waar het aantal kiloknallers in het komende jaar zal afnemen; het aantal kiloknallers van de twaalf grootste supermarkten gezamenlijk is dalende. Per supermarkt blijft het aantal vleesaanbiedingen zonder keurmerk ieder kwartaal schommelen. Alleen supermarktketen Plus brengt sinds 2015 elk kwartaal het aantal kiloknallers terug ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Ergste kiloknaller
Wakker Dier voert al jaren campagne tegen supermarkten die stunten met goedkoop vlees. Achter de kiloknaller gaat een hoop dierenleed schuil. Zodoende houdt ze de supermarktfolders in de gaten om elk kwartaal opnieuw de balans op de maken: wie is de grootste kiloknaller? In de eerste twaalf weken van 2018 eindigde Lidl op de derde plaats, na de regionale supermarktketens Emté en DEEN. Naar aanleiding van deze stand, gaat Lidl nu zijn leven beteren. Kijk hier voor de gehele ranglijst.

Australische aartsbisschop weg om kindermisbruik

Aartsbisschop Philip Wilson van Adelaide legt eind deze week zijn functie neer. Een Australische rechtbank bevond hem dinsdag schuldig aan het verhullen van seksueel misbruik door een priester. Wilson hangt een gevangenisstraf van twee jaar boven het hoofd.

"Het is passend, in het licht van sommige bevindingen van de edelachtbare, dat ik afstand neem van mijn taken als aartsbisschop", schreef Wilson in een verklaring.

Australische aartsbisschop weg om kindermisbruik
Australische aartsbisschop weg om kindermisbruik (Foto: ANP)

Omroep sleept UMC Utrecht voor de rechter

BNNVARA spant een kort geding aan tegen het UMC Utrecht, omdat het ziekenhuis het toegangsverbod voor Zembla-journalist Ton van der Ham handhaaft. Afgelopen vrijdag stelde de omroep het ziekenhuis een ultimatum om het verbod in te trekken. Dat verliep dinsdagmiddag.

"Wij zijn van mening dat de ontzegging ten onrechte de persvrijheid beperkt", aldus Robert Kievit, mediadirecteur van BNNVARA.

Het UMC Utrecht ontzegde Van der Ham vorige week voor een periode van een jaar de toegang tot het ziekenhuis, omdat de journalist na een lezing in het ziekenhuis op 13 april ongevraagd met een camera in het ziekenhuis was gaan lopen en mogelijk ongevraagd patiënten en medewerkers op beeld kon opnemen. Komt hij toch in het ziekenhuis dan wordt hij aangehouden en overgedragen aan de politie.

De journalist was die dag in het ziekenhuis voor een lezing van een terminaal zieke vrouw, Adrienne Cullen. Zij is slachtoffer van een medische misser en gaf de lezing samen met de medici die haar in de tijd van die misser behandelden.

Omroep sleept UMC Utrecht voor de rechter
Omroep sleept UMC Utrecht voor de rechter (Foto: ANP)

Bevingsregio boos om talmende houding Wiebes

Meerdere partijen in de bevingsregio Groningen zijn boos op minister Eric Wiebes van Economische Zaken. Vertegenwoordigers van de provincie Groningen, tien gemeenten en de actiegroepen Groninger Bodem Beweging en Groninger Gasberaad hebben dinsdagavond een overleg met de minister afgebroken, zo liet de provincie weten. Volgens hen is het overleg vastgelopen op onenigheid over de versterking van een bepaalde groep woningen.

Wiebes wil wachten met een besluit over versterking van die ruim 1500 woningen. De bewoners moeten wachten op de uitkomst van een onderzoek van de Mijnraad of versterking van hun huis nog wel nodig is nu onlangs is besloten de gaswinning volledig af te bouwen. Dat advies moet binnen enkele weken klaar zijn. Voor de woningen is versterking wellicht niet meer nodig, omdat bij de inschatting van de risico's is uitgegaan van een niveau van gaswinning in de toekomst dat nu is veranderd.

De regio zegt in een verklaring er veel waarde aan te hechten dat bewoners die in het lopende versterkingsproces zitten duidelijkheid krijgen en dat de gemaakte afspraken over de versterking worden nagekomen. De provincie en de betrokken gemeenten beraden zich op stappen.

Bevingsregio boos om talmende houding Wiebes
Bevingsregio boos om talmende houding Wiebes (Foto: ANP)

Aantal Amsterdamse voedselkramen verdubbeld

In tien jaar tijd is het aantal Amsterdamse vestigingen van markthandelaren in voeding verdubbeld: van 110 in 2008 tot 225 in 2018. Daarmee is Amsterdam dit jaar voor het eerst de gemeente met de meeste geregistreerde marktvestigingen in voeding in Nederland. Het totale aantal marktvestigingen (food en non-food) in Amsterdam daalde echter. Dat meldt CBS naar aanleiding van vragen van WNL.

Ook nationaal groeit de markthandel in voedingsmiddelen zoals groente, fruit, kaas, snoep, noten en vis. Het aantal Nederlandse marktvestigingen in voeding is gegroeid van 3.005 in 2008 tot 4.035 in 2018. In Amsterdam groeide het aantal sterker waardoor het Amsterdamse aandeel hierin toenam van 3,7 procent in 2008 tot 5,6 procent in 2018.

In de hoofdstad zijn nu voor het eerst meer markthandelaren in voeding gevestigd dan in de gemeente Bunschoten (Bunschoten-Spakenburg, Eemdijk en Zevenhuizen). In Bunschoten-Spakenburg zijn bijvoorbeeld vishandelaren gevestigd die door heel Nederland op de markt staan. In 2008 was Amsterdam nog vierde na Bunschoten, Rotterdam en Den Haag.

Non-food neemt sterker af dan food toeneemt
Tegenover een stijgend aantal Amsterdamse voedselmarktvestigingen staat een grotere daling van het aantal Amsterdamse marktvestigingen in andere producten. Ook dit past in het nationale beeld waarbij het aantal gevestigde non-foodhandelaren sterker afneemt (van 8.670 in 2008 naar 7.305 in 2018) dan het aantal gevestigde foodhandelaren toeneemt (van 3.005 in 2008 naar 4.035 in 2018).

Het totale aantal marktvestigingen is daarmee in de laatste tien jaar licht gedaald, van 11.675 in 2008 tot 11.340 in 2018. In 2016 was de markthandel in Nederland goed voor een omzet van 1,28 miljard euro. Dat is iets meer dan in 2009 (1,23 miljard euro). Het arbeidsvolume van werkzame personen is in dezelfde periode ook toegenomen van 14,2 tot 15,8 duizend vte.

Amsterdam heeft de meeste (1 025) marktvestigingen in 2018 gevolgd door Den Haag (530), Rotterdam (495), Bunschoten (230), Utrecht (160), Beverwijk (150) en Almere (140).

Bunschoten meest gericht op markthandel

De gemeente Bunschoten kent van alle gemeenten relatief de meeste gevestigde markthandelaren. Dat blijkt als het aantal markthandelsvestigingen wordt afgezet tegen het totaal aantal detailhandelsvestingen (naast markthandel ook bijvoorbeeld supermarkten en winkels). Meer dan de helft (53 procent) van de detailhandel in Bunschoten betreft markthandel. Op grote afstand volgen Beverwijk, Strijen, Aalburg (allen 22 procent) en Edam-Volendam (20 procent).

Aantal Amsterdamse voedselkramen verdubbeld (Foto: cbs)
Aantal Amsterdamse voedselkramen verdubbeld (Foto: cbs)

'Circa 80 % jongeren heeft betaald werk'

De netto-arbeidsparticipatie van niet-onderwijsvolgende jongeren was in 2015/2017 het hoogst onder degenen met een hbo- of wo-diploma in de richting onderwijs. Jongeren met een technische- of informaticaopleiding werken veelal voltijd, jongeren met een opleiding in de richting gezondheidszorg of onderwijs werken veelal in deeltijd. Dit blijkt uit recent CBS-onderzoek op basis van de Enquête Beroepsbevolking.

In 2015/2017 hadden 8 op de 10 niet-onderwijsvolgende jongeren van 15 tot 27 jaar betaald werk. Gemiddeld was dat onder de niet-onderwijsvolgende 15- tot 75-jarigen 67 procent. Onder jongeren die met minimaal een hbo- of wo-diploma het onderwijs hebben verlaten, de hoogopgeleiden, was de netto-arbeidsparticipatie het hoogst. Bijna 94 procent van hen was aan het werk. Dit geldt zowel voor jonge mannen als voor jonge vrouwen. Van de niet-onderwijsvolgende laagopgeleiden had 60 procent werk. Zij beschikken niet over een startkwalificatie Van deze groep was 64 procent van de mannen en iets meer dan de helft (53 procent) van de vrouwen werkzaam.

Zonder startkwalificatie het vaakst werk met technische opleiding
Van de mbo’ers met een opleiding in de richting techniek, industrie en bouwkunde had ruim 91 procent betaald werk. Van de jongeren zonder startkwalificatie <toelichting> was de arbeidsparticipatie onder degenen met een diploma in de techniek, industrie of bouwkunde het hoogst. Jongeren met een algemene opleiding vonden het minst vaak betaald werk. Het gaat hierbij om niet-beroepsgerichte opleidingen zoals de havo en het vwo.

Met techniek of informatica het vaakst voltijds werkzaam
Van de werkende, niet-onderwijsvolgende jongeren deed 57 procent dat voltijds (35 uur of meer per week). Ter vergelijking, gemiddeld is dat in Nederland 51 procent. Vooral jongeren met een technische achtergrond en met een opleiding in de informatica werken vaak voltijds. Dit zijn opleidingen die veelal door jongens worden gevolgd. Jongeren met een opleiding in de richtingen gezondheidszorg en onderwijs daarentegen werken juist vooral in deeltijd. Veel meisjes doen deze opleidingen . Jongeren met een algemene achtergrond werkten het vaakst minder dan 20 uur.

Vaker vaste arbeidsrelatie met een technische achtergrond
De helft van de werkende, niet-onderwijsvolgende jongeren had een vaste arbeidsrelatie. Ook voor de arbeidsrelatie geldt dat het vooral jongeren met een technische achtergrond zijn die vast in dienst zijn, gevolgd door jongeren met een achtergrond in de informatica. Jongeren die een wiskundige of natuurwetenschappelijke studie hebben gedaan, of een onderwijsopleiding hadden naar verhouding het vaakst een flexibele arbeidsrelatie.

Het betreft binnen deze onderwijsrichtingen over het algemeen opleidingen binnen het hoger onderwijs. Deze jongeren verruilen gemiddeld op een hogere leeftijd het onderwijs voor de arbeidsmarkt dan bijvoorbeeld de jongeren met een technische achtergrond.

Het aandeel zelfstandigen was onder jongeren met een opleiding in de richting vormgeving, kunst, talen en geschiedenis groter dan bij jongeren met een andere opleiding.

Circa 80 % jongeren heeft betaald werk (Foto: cbs)
Circa 80 % jongeren heeft betaald werk (Foto: cbs)

Laatste reviews en specials
review
In Cash Truck is wraak geduldiger dan de heist
review
Death Stranding: Director's Cut
review
Lost Judgment
review
Elder Scrolls Online: Waking Flame
special
Random Pics van de Dag #421
special
Random Pics van de Dag #420
©FOK.nl e.a.