Viviani sprint naar vierde ritzege in Giro d'Italia

Elia Viviani heeft in de Giro d'Italia de zeventiende etappe gewonnen. Voor de Italiaanse sprinter van Quixk-Step Floors was het alweer zijn vierde zege in deze Ronde van Italië. Sam Bennett tweede, voor Niccolo Bonifazio. Danny van Poppel kwam als vierde over de streep in Iseo.

Het was lang wachten tot er een vroege vlucht wegkwam in de zeventiende etappe. Uiteindelijk lukte het een achttal renners met daarbij Wout Poels. De Nederlander had in de kopgroep het gezelschap van zijn ploeggenoot Kenny Elissonde, Luis Leon Sánchez (Astana), Alexandre Geniez (AG2R La Mondiale), Alessandro De Marchi (BMC), Giovanni Visconti (Bahrain Merida) en Maximilian Schachmann (Quick-Step Floors).

Mitchelton-Scott liet het verschil nooit hoog oplopen en met nog 64 kilometer te rijden werden ze weer teruggepakt. De Marchi, Ben Hermans en Sánchez gingen daarna in de aanval. Poels en Rodolfo Torres gingen daarna in de tegenaanval en vonden al snel de aansluiting bij de drie koplopers. Torres moest niet veel later afhaken bij de kopgroep, waarna er nog vier renners overbleven.

LottoNL-Jumbo en BORA-hansgrohe hielden in het peloton het tempo strak, waardoor de kopgroep niet meer kreeg dan twee minuten. Op elf kilometer van de finish werden dan ook de vluchters weer ingerekend door de voorwacht van het peloton.

Op negen kilometer van de streep lag er nog een kleine helling op het parcours. Gianluca Brambilla ging daarop in de aanval en kreeg meteen Robert Gesink mee in zijn wiel. Cesare Benedetti (BORA-hansgrohe), Zdenek Stybar (Quick-Step Floors) en Sergio Henao (Sky) maakte ook de aansluiting, maar kregen nooit meer dan tien seconden voorsprong. In de laatste vijf kilometer probeerde ook Maurits Lammertink, maar ook de renner van Katusha kon de massasprint niet voorkomen.

Viviani werd perfect afgezet door ploeggenoten Stybar en Sabatini. Van Poppel ging als eerste de sprint aan, maar zag Viviani makkelijk langszij komen. Bennett kwam nog dichtbij, maar kon niet voorkomen dat Viviani zijn vierde zege pakte in deze Giro.