Militairen uit WO II herbegraven op Grebbeberg

De Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL) zal in samenwerking met de Oorlogsgravenstichting op donderdag 24 mei en op dinsdag 29 mei drie soldaten uit de meidagen van 1940 herbegraven. Het gaat om sergeant Pierre Clevis, soldaat Johannes Derks en sergeant Jan Molhoek. Zij worden op verzoek van hun families overgebracht vanuit hun woonplaats naar het Militaire Ereveld Grebbeberg. Militairen van 42 Pantserinfanteriebataljon Limburgse Jagers uit Oirschot dragen hen naar hun laatste rustplaats, in aanwezigheid van hun nabestaanden.

Sergeant Pierre Clevis
Dienstplichtig sergeant Petrus (Pierre) Clevis, werd geboren op 8 maart 1911 in Broekhuizenvorst. Hij was bakker van beroep en had in 1931-1932 zijn dienstplicht vervuld. In april 1939 was hij weer opgeroepen vanwege de mobilisatie van de Nederlandse strijdkrachten. In mei 1940 diende hij bij de 3e compagnie van het 2e bataljon, 26e Regiment Infanterie. Zijn eenheid bemande een aantal kazematten en stellingen bij Katwijk aan de Maas. Op 10 mei 1940 was sergeant Clevis commandant van kazemat S 115.

De kazemat bleef urenlang hardnekkig weestand bieden tegen de pogingen van Duitse troepen om de Maas over te steken. Ook toen hun lichte mitrailleur door een voltreffer werd vernield, werd de verdediging voortgezet. Sergeant Clevis sneuvelde door een tweede voltreffer van een Duitse granaat op de kazemat. Hij werd voor dapperheid postuum onderscheiden met het Bronzen Kruis. Pierre Clevis wordt met militaire eer herbegraven op donderdag 24 mei 2018, om 11.00 uur.

Soldaat Johannes Derks
Dienstplichtig soldaat Johannes Derks werd geboren op 1 juli 1911 in Wanssum. Zijn beroep was rozenkweker. In 1931 had hij zijn dienstplicht vervuld en in april 1939 werd hij gemobiliseerd. Hij diende bij de 2e compagnie van het 3e bataljon, 26 Regiment Infanterie. Evenals zijn dorpsgenoot Pierre Clevis, was soldaat Derks verantwoordelijk voor de verdediging van de Maas. Zijn sectie bemande kazemat 141, bij Grubbenvorst. Hij sneuvelde tijdens de gevechten op 10 mei 1940, toen Duitse troepen de Maas overschreden. Johannes Derks wordt met militaire eer herbegraven op donderdag 24 mei 2018, om 14:00 uur.

Sergeant Jan Molhoek
Dienstplichtig sergeant Jan Molhoek werd geboren op 13 januari 1916 te Schore op het eiland Zuid-Beveland. Hij woonde in Oisterwijk en was van beroep student, toen hij in oktober 1937 voor het vervullen van zijn dienstplicht werd ingelijfd bij het 17e Regiment Infanterie, waar hij werd aangewezen voor de opleiding tot onderofficier. In 1938 ging hij met groot verlof, maar werd in juni 1939 vanwege de mobilisatie teruggeroepen. In mei 1940 diende hij bij de Mitrailleurcompagnie van het 2e bataljon van 17 Regiment Infanterie, gelegen aan de Zuid-Willemsvaart bij Veghel.

Er werd hard gevochten en er werden zware verliezen geleden. Op 12 mei 1940 waren de Nederlandse troepen aangewezen op de terugtochtroute via Moergestel. Jan Molhoek sneuvelde toen de voertuigen van zijn eenheid door Duitse jachtvliegtuigen aan de Oisterwijksebaan bij Moergestel werden beschoten. Jan Molhoek wordt met militaire eer herbegraven op dinsdag 29 mei, om 11.00 uur.

Verbondenheid
De Koninklijke Landmacht is verbonden met haar geschiedenis en eert haar gesneuvelden. Deze herbegrafenissen bevestigen de historische band met hen die in mei 1940 het hoogste offer brachten voor vrede en veiligheid.

Militairen uit WO II herbegraven op Grebbeberg  (Foto: Ministerie van Defensie)
Militairen uit WO II herbegraven op Grebbeberg (Foto: Ministerie van Defensie)Militairen uit WO II herbegraven op Grebbeberg  (Foto: Ministerie van Defensie)
Militairen uit WO II herbegraven op Grebbeberg (Foto: Ministerie van Defensie)