UCI-voorzitter: "Dopingzaak Froome niet voor Tour opgelost"

Voorzitter David Lappartient van de internationale wielerunie denkt dat de salbutamol-zaak rond Chris Froome niet is opgelost voor de Tour-start in juli. Volgens de reglementen van de UCI mag Froome starten in de Tour de France, al heeft de Tour-organisatie eerder laten weten dat Froome niet mag starten als de zaak niet is opgelost.

Voorzitter Lappartient had gehoopt dat de zaak rond deze Giro d'Italia al meer duidelijk zou krijgen. Dat wordt nu zelfs waarschijnlijk over de Ronde van Frankrijk getild. "We willen allemaal dat er zo snel mogelijk een beslissing komt, voor iedereen is dat het beste. Het team, de renner, de UCI, de fans; iedereen heeft daar baat bij. We willen niet in de situatie komen dat het voor de Tour niet is opgelost", zegt de Fransman tegen Cyclingnews.com.

"Ik had echt gedacht dat we al voor de Giro een beslissing hadden genomen. Helaas is dat niet het geval. En ik vraag me af of het nu voor de Tour gaat lukken."

"Als er volgens de UCI-regels geen beslissing is genomen, dan heeft hij de gelegenheid om de Tour de France te rijden. En dat zullen we dan ook respecteren. Ik heb eerder een statement gemaakt waarin mij het beste lijkt voor iedereen dat hij niet mee gaat doen. En dat vind ik nog steeds. Echter, hij heeft zijn rechten en die zal ik dan ook respecteren en niet betwisten", aldus UCI-baas.

Froome fietst op dit moment de Giro d'Italia. De Brit van team Sky staat momenteel op de vierde plaats in het algemeen klassement. Hij heeft een achterstand van drie minuten en vijftig seconden op zijn landgenoot Simon Yates.