Kolonel die sneuvelde in 1637 met militaire eer herbegraven

Militairen van 44 pantserinfanteriebataljon Johan Willem Friso begeleidden vandaag de stoffelijke resten van 'hun' kolonel Schelte van Aysma naar zijn laatste rustplaats. Dat is het gerestaureerde familiegraf in de kerk van Schettens bij Bolsward. De militair sneuvelde in 1637 tijdens het Beleg van Breda. Het Regiment Johan Willem Friso gaat als oudste regiment van de Koninklijke Landmacht terug tot het jaartal 1577.

Aanleiding voor de herbegrafenis was de ontdekking van Van Aysma's helm in 2015 door conservator Jeroen Punt van het Nationaal Militair Museum (NMM). De helm stond al eeuwen in de kerk van het dorpje.

Ingestort graf
Een lokale amateur-historicus zocht na het bekend worden van de ontdekking in Schettens naar Van Aysma's graf. Al snel ontdekte hij de grafsteen van de militair onder de kerkvloer. De helm stond op de steen afgebeeld. De grafkelder eronder bleek in de 19e eeuw gedeeltelijk te zijn ingestort. De stoffelijke resten van Van Aysma en zijn familie werden daar gevonden.

Voor de gelegenheid was het gebruikelijke draaiboek voor herbegrafenissen aangepast. De stoet werd voorafgegaan door tamboers en signaalblazers. Ook de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso liep mee. De vlag met daarop het wapen van Schelte van Aysma was ook in de stoet te zien en bedekte de kist.

De stoffelijke resten van de gesneuvelde werden vanaf de voormalige woning van de familie (Osinga State) op een oude munitiedrager van het Korps Rijdende Artillerie vervoerd naar de kerk, zo'n 1.500 meter verderop.

Adellijke waardigheidstekens
Bij de kerk werd de kist overgezet op een draagbaar. Enkele militairen droegen tijdens de tocht heraldische en adellijke waardigheidstekenen: vlag, rouwbord, helm, sporen en zwaard. Het waren de symbolen van officieren tijdens de Tachtigjarige Oorlog waarin Schelte van Aysma streed. Het rouwbord is een speciaal voor deze gelegenheid vervaardigde replica. Bij het graf vond een korte plechtigheid plaats die werd afgesloten met het Friese volkslied.

Een aantal keren per jaar worden militairen herbegraven met militaire eer.

De begrafenisstoet wordt voorafgegaan door tamboers en signaalblazers. De vlag met het wapen van Schelte van Aysma bedekt de kist. (Foto: Defensie.nl)
De begrafenisstoet wordt voorafgegaan door tamboers en signaalblazers. De vlag met het wapen van Schelte van Aysma bedekt de kist. (Foto: Defensie.nl)Een militair draagt tijdens de plechtigheid een van de heraldische en adellijke waardigheidstekenen: de helm. (Foto: Defensie.nl)
Een militair draagt tijdens de plechtigheid een van de heraldische en adellijke waardigheidstekenen: de helm. (Foto: Defensie.nl)