FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Nieuwsarchief
Artikelen van zaterdag 10 maart 2012

Competitie Egypte niet meer hervat

De voetbalcompetitie in Egypte zal dit seizoen niet meer worden hervat. Er is te weinig tijd om alle speelronden voor de zomer af te kunnen werken, laat een woordvoerder van de bond weten. De Egyptische Premier League werd stilgelegd nadat begin vorige maand bij voetbalrellen in de havenstad Port Saïd ruim zeventig doden vielen.

De rellen braken uit nadat Al Masry met 3-1 van topploeg Al Ahly had gewonnen. Fans van de winnende ploeg bestormden het veld en vielen supporters van Al Ahly aan. De slachtoffers kwamen door steekwonden of verdrukking om het leven.

Om de sponsors enigszins tevreden te stellen, zullen er de komende tijd wel vriendschappelijke toernooien worden afgewerkt. Deze wedstrijden worden gespeeld zonder publiek. Al Masry behoort niet tot de achttien clubs die daarvoor zijn uitgenodigd.

Uitslag sc Heerenveen - Excelsior

Om 20.45 uur begon in het Abe Lenstra Stadion het duel tussen sc Heerenveen en Excelsior. De thuisclub won het duel tegen de hekkensluiter van de Eredivisie met 4-2.

sc Heerenveen

4 - 2

Excelsior

 20' Gouweleeuw
 37' Zomer
 40' Dost
 77' Dost
   4' Te Vrede 
 71' Alberg 
 
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 25.000
Arbiter: v. Sichem
 
Opstelling:   Opstelling:
Vandenbussche
Schmidt
Gouweleeuw
Zomer
Kruiswijk
Roorda (v.Anholt/76)
Kums
Djuricic (Sibon/84)
Narsingh
Dost
Assaidi (v.La Parra/67)
  De Ruiter
v.Deelen (v.Steensel/81)
Schenkeveld
Nieveld
Scheimann
Jansen
Wattamaleo
Alberg (Vorthoren/72)
Kalisse
Te Vrede
Vincken (Maatsen/12)

[Jupiler League] Dure nederlaag Sparta in Sittard

Sparta Rotterdam heeft in de strijd om directe promotie naar de Eredivisie een dure nederlaag geleden. De nummer twee van de Jupiler League ging in Sittard met 1-0 onderuit tegen Fortuna. De achterstand op koploper FC Zwolle, dat vrijdagavond met 1-0 won van FC Den Bosch, is daardoor opgelopen tot zes punten.

De door Fortuna van Fulham gehuurde Danny Hoesen maakte tien minuten voor tijd het winnende doelpunt. Voor Sparta komt daarmee een einde aan een uitstekende serie. De ploeg van trainer Michel Vonk had de laatste acht wedstrijden gewonnen. De laatste nederlaag dateerde van 14 oktober vorig jaar.

Emo's gestenigd in Irak

Tenminste veertien jongeren zijn de afgelopen drie weken in Bagdad gestenigd omdat ze emo-kapsels hadden en emo-kleding gedragen zouden hebben. Sjiitische militanten  lijken achter de daden te zitten.

De moorden lijken het gevolg te zijn van een uitspraak van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, die de emo-cultuur vorige maand afdeed als satanistisch. 

Militanten in de Sjiitische wijken waar de stenigingen plaatsvonden, delen lijsten uit met daarop de namen van meer tieners, die ook gedood zullen worden als zij hun kledingstijl niet aanpassen. In een waarschuwing schrijven de daders: "We waarschuwen jullie met klem, al jullie obscene mannen en vrouwen. Als jullie je smerige bezigheden niet binnen vier dagen stoppen, zal de Moedjahedien de straf van God op jullie doen neerdalen."

Zes jongeren waaronder twee meisjes zijn verwond als vorm van waarschuwing naar anderen.

Wilders: VVD-senator is niet goed bij zijn hoofd

De vergelijking van VVD-senator Sybe Schaap van de PVV-formule met die uit de jaren dertig van de vorige eeuw, is ziekelijk. Dat stelt PVV-leider Geert Wilders zaterdag.

NRC Handelsblad berichtte zaterdag over het boek van Schaap, dat volgende week verschijnt. Van het 280 pagina's tellende boek over de rol van de rancune in de samenleving en politiek gaan ongeveer achttien pagina's over de PVV.

Volgens de krant heeft de VVD geprobeerd de publicatie uit te stellen omdat het de onderhandelingen over nieuwe bezuinigingen met de PVV zou kunnen schaden. Schaap heeft uitstel echter geweigerd, omdat het volgens hem een filosofisch, niet-politiek werk zou zijn.

Wilders stelt zaterdag het triest te vinden dat een dergelijke vergelijking 'nu ook' van een VVD-senator komt. "De man is duidelijk niet helemaal goed bij zijn hoofd."


Wilders: VVD-senator is niet goed bij zijn hoofd (Foto: Novum)

Uitslag Heracles Almelo - ADO Den Haag

Om 19.45 uur begon in het Polman Stadion het duel tussen Heracles Almelo en ADO Den Haag. De bezoekers wonnen de wedstrijd met 0-2.


ADO Den Haag speler Lex Immers met Heracles Almelo speler Kwame Quansah (Foto: Pro Shots)

Heracles Almelo

0 - 2

ADO Den Haag

     5' Toornstra 
 83' Vicento 
 
 Gele kaart: Looms, (Heracles Almelo), Chery, (ADO Den Haag)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 8402
Arbiter: Ketting
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Breukers
Rienstra
v.d.Linden
Looms
Quansah
Overtoom
Duarte (Bruns/71)
Douglas (Pedro/72)
Armenteros
Everton
  Coutinho
Omeruo (N'Toko/87)
Horváth
Kum
Luk ík
Visser
Radosavljevic
Toornstra (lalkovic/90 2)
Boussaboun
Immers
Chery (Vicento/80)

Taylor oppermachtig in Reading

Phil Taylor heeft zaterdag tijdens het Players Championship in Reading, onderdeel van de PDC ProTour, weer eens zijn zeldzame klasse geëtaleerd. De beste darter ter wereld bracht het toernooi op zijn naam door in de finale Wes Newton te verslaan met 6-1.

In de tweede ronde gooide Phil Taylor al een negendarter tegen Steve West. In de zeven partijen die de Engelsman moest spelen gaf hij slechts acht legs weg. In de kwart- en halvefinale gingen respectievelijk de Belg Kim Huybrechts en de Australiër Simon Whitlock er ook met 6-1 af. De overwinning leverde Taylor 6000 Engelse pond op.  Dit is omgerekend een kleine 7200 euro. 

Beste Nederlander was Raymond van Barneveld, hij verloor in de vierde ronde van der eerder genoemde Huybrechts met 6-5. Co Stompé, Vincent van der Voort, Gino Vos en Michael van Gerwen verloren allen in de eerste ronde. Morgen vindt er weer een Players Championship plaats in Reading. 

Releasedatum 'Cloudy 2' bekendgemaakt

De releasedatum van het vervolg op de film Cloudy With A Chance Of Meatballs (Het Regent Gehaktballen) is bekendgemaakt. Het vervolg met de naam Cloudy With A Chance Of Meatballs 2: Revenge Of The Leftovers verschijnt op 20 december 2013 in de bioscoopzalen, zo laat Sony Pictures weten.

De eerste Cloudy-film verscheen in 2009 met Bill Hader, Anna Faris, James Caan, Bruce Campbell, Andy Samberg en Mr. T. Amateurwetenschapper Flint Lockwood probeert al jaren zijn uitvindingen aan de man te brengen. Als hij een weermachine maakt dat gerechten uit de lucht laat vallen krijgt hij wereldwijde faam. Weervrouwstagiaire Sam is op dat moment gewapend met een camera en gaat volledig op in de wereld van Flint.

Het oorspronkelijke verhaal bracht ruim 243 miljoen dollar op en is gebaseerd op het kinderboek van Judi Barrett met illustraties van Ron Barrett. Waar de vervolgfilm over gaat is op dit moment nog onbekend.

[Bundesliga] Augsburg snoept Dortmund punten af

Borussia Dortmund heeft na acht zeges op rij eindelijk weer eens punten laten liggen. De koploper van de Bundesliga kwam uit bij FC Augsburg, dat wordt gecoacht door de Nederlander Jos Luhukay, niet verder dan 0-0. Dortmund blijft ondanks het puntverlies koploper. De voorsprong op Bayern München bedraagt vijf punten.

Dortmund wist in de SGL Arena nauwelijks kansen te creëren, al kwam Kevin Grosskreutz toch dicht bij een goal. Augsburg-keeper Simon Jentzsch wist de bal met zijn vingertoppen maar ternauwernood uit het doel te houden. Augsburg stijgt door het gelijkspel naar plaats vijftien, net boven de degradatiestreep.

Scholieren gepakt voor gebruiken nepwapen voor film

Drie jongens van 15, 16 en 17 jaar uit Gorinchem zijn vrijdag in hun woonplaats opgepakt, omdat ze voor een schoolopdracht rondliepen met een nepvuurwapen. Het drietal liep met een tas waaruit de kolf van een voorwerp dat leek op een automatisch vuurwapen stak.

Meerdere mensen zagen de kolf uit de tas steken en waarschuwden de politie. De jongens bleken voor school een film te moeten maken. "Ze vonden het kennelijk leuk daar een nepwapen in te betrekken", aldus de politie.

De jongens zijn aangehouden, omdat het nepwapen er als een echt exemplaar uitzag. De ouders van de jongens moesten naar een politiebureau komen en nadat het verhaal van de scholieren was geverifieerd, werden ze na een 'stevige reprimande' weggestuurd. De politie heeft geen proces-verbaal opgemaakt, omdat duidelijk was dat de drie niet met het wapen wilden dreigen.

Rotterdamse museumnacht vrijwel uitverkocht

Vrijwel alle kaarten voor de Rotterdamse Museumnacht zijn verkocht. Bijna 50 musea en galeries openen in de nacht van zaterdag op zondag hun deuren voor de elfde editie van het festijn. De Rotterdamse Museumnacht begon zaterdagavond om 19.45 uur bij het Nederlands Architectuurinstituut.

De organisatie rekent op 15.000 bezoekers, net als vorig jaar. Veel meer moeten dat er niet zijn, om de rijen en wachttijden binnen de perken te houden. Smaak is dit jaar het thema.

Het Natuurhistorisch Museum zet rolmopsen, meeuwenvlammetjes, gesuikerde sprinkhanen en nijlganspoten op het menu. In Museum Rotterdam wordt het ontstaan van de typisch Rotterdamse snack kapsalon uit de doeken gedaan.

Bakker loopt finale 60 meter horden mis

Sharona Bakker is er bij het WK indoor in Istanbul niet in geslaagd de finale op de 60 meter horden te bereiken. Met een tijd van 8,18 seconden werd ze zaterdag in de halve finale zesde, waar een plaats bij de eerste vier was vereist. Vrijdag in de kwalificaties had Bakker een tijd van 8,19 seconden neergezet.

Bakker had na afloop het gevoel dat ze een kans had laten liggen. "Zulke grote namen waren afgevallen. Dan is dit gewoon doodzonde." Een verklaring kon de 21-jarige atlete niet geven. "Alles in aanloop naar deze race ging goed. Deze halve finaletijd is dat niet. Ik heb er nog geen verklaring voor."

Op de zevenkamp zette Ashton Eaton een bijzondere prestatie neer. De Amerikaan werd wereldkampioen met een record van 6645 punten. In totaal won hij vijf van de zeven onderdelen.

Uitslag FC Groningen - Vitesse

Vanavond om 18:45 uur werd de 25e speelronde in de Eredivisie hervat met de wedstrijd tussen FC Groningen en Vitesse. Hieronder vind je de uitslag en de bijbehorende karakteristieken.


Raio Piiroja (Vitesse) ruimt op voor Dusan Tadic (FC Groningen) gevaarlijk kan worden (Foto: Pro Shots)

FC Groningen

1 - 3

Vitesse

 64' Tadic (pen)
   42' van Ginkel
 56' van der Heijden
90+2' Havenaar
 
 Gele kaart: Sparv, van Dijk (FC Groningen), Yashuda, van Ginkel (Vitesse)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 21.000
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Luciano
Kieftenbeld
van Dijk
Ivens (Pedersen/83)
Johansson
Suk
Andersson (Pedro/83)
Hiariej (Jones/49)
Sparv
Tadic
Texeira
  Velthuizen
Yasuda
Kalas
Kashia
van Aanholt
van Ginkel
Annan
van der Heijden
Ibarra (Pröpper/90)
Bony (Havenaar/90)
Büttner

[Six Nations] Wales in de race voor Grand Slam, Ierland verslaat Schotland

Wales heeft ook zijn vierde duel in het zeslandentoernooi gewonnen. In Cardiff werd Italië met 24-3 verslagen. Het duel om de Centenary Quaich tussen Ierland en Schotland werd gewonnen door de Ieren met 32-14.

Italië hield de eerste helft goed stand.  Bij rust stond het 9-3 voor Wales door strafschoppen van Leigh Halfpenny en Mauro Bergamasco. Na de rust werd het krachtsverschil wel duidelijk Jamie Roberts en Alex Cuthbert scoorden beiden een try. Mede door een conversie en nog een strafschop kwam de eindstand van 24-3 op het bord te staan. 

Schotland kwam op voorsprong door twee strafschoppen van Greig Laidlaw. Al snel daarna kreeg Donnacha Ryan de bal, die gaf de bal af aan Peter O'Mahony en Rory Best mocht de bal achter de achterlijn neerleggen. Vlak voor rust volgden er nog twee try's twee voor Ierland en één voor Schotland. Het was 22-14 bij rust. 

Ierland ging door waar het mee gebleven was. Tommy Bowe krijgt de bal van Jonathan Sexton. Het enige wat Bowe hoefte te doen was de bal op de achterlijn te drukken. Dat deed hij, echter de scheidsrechter riep de hulp in van de videoscheidsrechter en die keurde de try vanwege de bal te lang vasthouden in een tackle. 

Na een uur spelen was er een botsing tussen Andrew Trimble en Lee Jones. De spelers botsen met de hoofden na elkaar. Jones moest met een een nekbrace worden afgevoerd. Ierland besluit vier minuten voor tijd met een try van McFadden. De Ieren winnen met 32-14. 

Morgen komen Frankrijk en Engeland nog in actie. Als Frankrijk wint dan zullen Frankrijk en Wales volgende week strijden om de titel. Als Engeland wint dan is Wales al kampioen zonder te spelen.  

Max Landis gaat Chronicle 2 schrijven

Chronicle-schrijver Max Landis is aangenomen om het tweede deel van de superkrachtensage te maken. Hoe het verhaal van het vervolg verloopt is nog onbekend, zo blijkt uit een bericht op de website Deadline.

De film Chronicle wordt verteld vanuit de tiener Andrew, die een bijzondere dag in zijn leven filmt met zijn camera. Op een avond gaat hij met twee jongens naar een verlaten boerderij, waar ze eenn vreemd gat met een gloeiend object aantreffen. Als de jongens dichterbij komen, beginnen hun neuzen te bloeden en ervaren ze intense pijnen. Als het object rood wordt blokkeert de camera en maken ze dat ze wegkomen. Een paar weken later ontdekken de drie dat ze telekinetische gaven hebben. Ze kunnen objecten en personen verplaatsen met hun gedachten. Ze blijken echter niet alle drie even goed om te kunnen gaan met de macht en verantwoordelijkheid die bij hun krachten komen kijken.

De avontuurlijke actiefilm heeft inmiddels ruim honderd miljoen dollar opbracht in de wereldwijde box office. De film verschijnt aankomende donderdag in de Nederlandse bioscoopzalen.

Kramer: "Beste race van het seizoen"

Sven Kramer won vandaag bij de wereldbekerfinale schaatsen in Berlijn met overmacht de 5.000 meter. De Fries zette een tijd neer van 6.14,68 en bleef hiermee zijn naaste concurrent Bob de Jong ruim drie seconden voor. De TVM-rijder was dan ook zeer tevreden.

Kramer toonde met twee slotronden van 29,4 en 29,3 seconden aan dat het met zijn vorm goed zit. "Dit was misschien wel de beste rit van het seizoen. Het ging in het begin redelijk makkelijk. Ik voelde dat ik kon versnellen als ik dat wilde en ik kon dat aan het einde ook," zei Kramer na afloop. Hij leek aan de streep dan ook niet vermoeid te zijn.

De TVM-rijder is blij met het besluit om het vorig wereldbekerweekend in Heerenveen te schrappen en om in Berlijn niet met de achtervolgingsploeg mee te doen. "Ik heb er goed aan gedaan. Het keuzes maken bevalt goed. Ik zou natuurlijk het liefste wel alles willen rijden, maar dat is niet verstandig." Hij zal daardoor op het WK-afstanden geen 10.000 meter rijden, maar dat doet geen afbreuk aan zijn vertrouwen. "Alles valt steeds beter op zijn plek."

Corinthians geeft Adriano een laatste kans

Adriano lijkt zich op te moeten maken voor een vertrek bij Corinthians, dat laat directeur Roberto de Andrade weten.

De 30-jarige Adriano keerde in maart 2011 terug naar Brazilië, nadat hij wegkwijnde bij AS Roma. De spits kampte met overgewicht en was geregeld in het nachtleven te vinden. Adriano had ook tegenslagen in zijn privé-leven. De Braziliaan wilde daarom in eigen land de draad weer oppikken.

Het huidige contract van Adriano loopt in juni af, maar een nieuwe verbintenis is vooralsnog niet aan de orde. Corinthians-coach Tite liet de spits in de laatste twee wedstrijden buiten de selectie. Adriano werd een lakse houding verweten op de training. Corinthians lijkt klaar met de aanvaller.

"We hoopten al eerder met hem te spreken over een nieuw contract, maar het goede moment is nog niet gekomen om te praten. Adriano heeft zijn lot in eigen handen. Hij heeft van maart tot juni de kans om zich alsnog te bewijzen", vertelde directeur De Andrade tegenover Globoesporte.

Vergoossen: "Interimschap PSV is geen optie"

Er wordt nog altijd druk aan de stoelpoten van trainer Fred Rutten gezaagd. Zo gaan er geruchten het dat bij een mogelijke nederlaag tegen NAC Breda einde oefening is. In dat geval moeten de Eindhovenaren snel handelen, omdat komende week Valencia op bezoek komt.

PSV verloor afgelopen donderdag de eerste wedstrijd in het kader van de achtste finales van de Europa League met 4-2 en heeft nog een kleine kans op de kwartfinales. Dan moet er tenminste met 2-0 worden gewonnen en mogen de Spanjaarden, die zeer sterk waren, geen tegendoelpunt maken.

Sef Vergoossen was de laatste trainer die de Eindhovenaren kampioen maakte, dat was in 2008. De Limburger liet op PSV Ultras weten geen trek te hebben in rol van interim-trainer. "Voor mij is het geen optie om PSV nu bij de hand te nemen, mocht het zover komen", aldus de oud-trainer van PSV. "Toen kon in me vanuit Japan goed voorbereiden en was het winterstop. Nu heb je nog maar een klein gedeelte van het seizoen voor de boeg. Ik denk gewoon dat PSV nog steeds de grootste kans heeft om kampioen te worden."

Daarnaast zou het in de ogen van Vergoossen een slecht teken zijn als PSV er voor zou kiezen om Rutten te ontslaan. "Ik vind dat het ontslag van Fred Rutten geen nut heeft. De relatie tussen de spelersgroep en de trainer is prima en dat aspect telt zeker mee. Mocht dat niet zo zijn moet je wel ingrijpen. Fred Rutten is een goede coach, en elke coach maakt wel eens een verkeerde keuze. Deze zijn mijns inziens niet van invloed op het eindresultaat."

Capello wil geen Italiaanse club meer

Fabio Capello besloot onlangs op te stappen als bondscoach van Engeland. De coach heeft laten weten zich weer beschikbaar te stellen als trainer wanneer er een interessante club belangstelling toont. Capello sluit echter een terugkeer naar Italië uit.

Een ruzie met de Engelse voetbalvond (FA) was de reden voor zijn vertrek uit Engeland. De ervaren trainer zegt een nieuwe klus niet bij voorbaat af.

"Het is geweldig om als bondscoach van een land te werken, maar ik sluit zeker ook een rol als hoofdtrainer van een topclub niet uit. Nu wil ik echter vooral van mijn vakantie genieten. Wel kan ik voor honderd procent uitsluiten dat ik terugkeer als trainer in Italië", aldus Capello tegen La Stampa.

[Video] Eerbetoon voor Wlodi Smolarek in Polen

Polen heeft eerder vandaag afscheid genomen van de vader van Ebi Smolarek, Wlodi. Hij overleed in de nacht van dinsdag op woensdag op 54-jarige leeftijd.

Veel voetballers woonden de plechtigheid bij. Zo waren onder meer Jerzy Dudek, Thomas Rzasa en een afvaardiging van Feyenoord aanwezig. Ben Wijnstekers, aanvoerder van de Rotterdammers in de tijd van Wlodi, en hoofd scouting Maup Martens gaven acte de présence.

Tijdens de wedstrijden die dit weekend in de Poolse competitie werden gespeeld, werd eveneens stilgestaan bij het overlijden van Wlodi Smolarek. In de 54e minuut werd onder meer de wedstrijd tussen Wisla Krakow en Lech Poznan kort gepauzeerd. Vervolgens ging het aanwezige publiek staan en applaudisseerde een minuut lang.

Ook in de Nederlandse competitie wordt dit weekend stilgestaan bij de dood van Wlodi Smolarek. Bij de wedstrijd tussen Feyenoord en FC Utrecht, de twee clubs waar de voormalig voetballer voor uitkwam, wordt voor aanvang een minuut stilte in acht genomen. Daarnaast spelen beide ploegen met rouwbanden.


Het eerbetoon voor Wlodi Smolarek tijdens Wisla Krakow - Lech Poznan

Gevangene sticht brand in cel Sittard

Een gevangene heeft vrijdagnacht brand gesticht in zijn cel in het huis van bewaring De Geerhorst in Sittard. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie zaterdag.

Personeel van De Geerhorst kon het vuur blussen. De afdeling heeft geen hinder ondervonden van de brand. De gevangene is voor controle overgebracht naar een ziekenhuis, maar kon dezelfde nacht weer terug en is in afzondering geplaatst.

Eerste stap naar presidentsverkiezingen Egypte

De eerste stap naar de Egyptische presidentsverkiezingen is gezet. Kandidaten konden zich zaterdag officieel kandidaat stellen voor het hoogste ambt. Het is de eerste keer dat in Egypte vrije presidentsverkiezingen worden gehouden. De vraag is echter hoe vrij de verkiezingen daadwerkelijk zullen worden.

Er doen hardnekkige geruchten de ronde dat de Moslim Broederschap, de machtigste politieke partij in Egypte, een kongsi smeedt met de militaire leiders om gezamenlijk een kandidaat naar voren te schuiven. De Moslim Broederschap ontkent met klem de geruchten, maar dit heeft de angst niet kunnen wegnemen.

"Ze proberen angsten weg te nemen om hun politieke onderneming veilig te stellen", aldus Khalil el-Anani, een deskundige op het gebied van islamitische bewegingen. Volgens El-Anani wil de Broederschap een 'marionet' aan het roer die weinig populariteit geniet, zodat de partij invloed kan uitoefenen.

Twee van de belangrijkste presidentskandidaten, voormalig chef van de Arabische Liga Amr Moussa en voormalig premier Ahmed Shafiq, onderhouden warme banden met de militaire leiding van Egypte. Moussa is populair bij de Egyptische middenklasse, maar wordt nog wel steeds gezien als een product van het tijdperk Mubarak. Shafiq is een voormalige piloot van de luchtmacht en moest vorig jaar aftreden als premier na de val van president Hosni Mubarak.

Twee andere kandidaten die kans maken op het hoogste ambt, de ultraconservatieve Hazem Abu-Ismail en de gematigde islamist Abdel-Moneim Abolfotoh, onderhouden minder warme betrekkingen met de militaire leiders. Zij willen de generaals vermoedelijk een politieke rol ontnemen.

Kortgeleden besloot ook de voormalige minister van informatie onder het regime van Mubarak, de 75-jarige Mansour Hassan, deel te nemen aan de presidentsverkiezingen. Dit maakte de geruchten over een gezamenlijke kandidaat van het leger en de Broederschap sterker, omdat hij bij het leger en de Broederschap goed ligt.

De veelal seculiere jonge revolutionairen hebben weinig keus. Prominent strijder voor democratie Mohamed ElBaradei trok zich in januari terug, omdat naar zijn mening eerlijke en vrije verkiezingen onder het militaire bewind onmogelijk zijn. Daarmee blijven alleen Khaled Ali, een mensenrechtenactivist die de bekendheid van ElBaradei mist, en Abolfotoh als mogelijkheid over. De politieke agenda van Abolfotoh is echter nogal ambigue.

VN willen 57 miljoen voor Palestijnse vluchtelingen

UNRWA, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties die zich richt op Palestijnse vluchtelingen, heeft zaterdag een verzoek gedaan voor 75 miljoen dollar (56,7 miljoen euro) om scholen, gezondheidsklinieken en studiebeurzen te kunnen financieren. UNRWA-chef Filipo Grandi deed zijn oproep in het bijzonder aan opkomende landen als Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika. Hij zei te hopen dat deze landen een bijdrage willen leveren en de financiële lasten willen delen met de huidige donorlanden.

Grandi zei dat China geen grote donor is en drong er bij Beijing op aan 'de uitstekende politieke steun te vergezellen van een financiële bijdrage'. Grandi zei tevens te vrezen dat de Palestijnse kwestie wordt overschaduwd door de andere problemen in het Midden-Oosten.

UNRWA helpt Palestijnse vluchtelingen in de Gazastrook, Oost-Jeruzalem, Jordanië, Libanon en Syrië.

Opnieuw succes Vacansoleil in Parijs-Nice

Vacansoleil heeft de derde ritzege in deze editie van Parijs-Nice te pakken. Na Gustav Larsson en Lieuwe Westra was zaterdag ook de Belg Thomas de Gendt succesvol namens de Nederlandse wielerformatie. De Gendt won de zevende etappe door op de Promenade des Anglais in Nice solo over de streep te komen.

De Gendt was samen met Rein Taaramäe weggereden uit het peloton en ging met nog vijftig kilometer te gaan in zijn eentje verder. De 25-jarige renner hield knap stand en had op de finish een voorsprong van ruim zes minuten op de Est van Cofidis. Duitser John Degenkolb won op 9,5 minuut de sprint van het peloton.

De Gendt is niet alleen de derde renner van Vacansoleil, maar ook de derde Belg die een rit wint. Tom Boonen en Gianni Meersman gingen hem deze week voor.

Bradley Wiggins blijft in het bezit van de gele trui. De Brit heeft een voorsprong van zes seconden op Westra. Zondag wordt de Franse rittenkoers afgesloten met een klimtijdrit.


Opnieuw succes Vacansoleil in Parijs-Nice (Foto: Novum)

[Premier League] Zege Chelsea, Liverpool onderuit

Chelsea heeft ook de tweede wedstrijd na het ontslag van trainer André Villas-Boas gewonnen. Vier dagen na de zege in de FA Cup tegen Birmingham City was de Londense club in de Premier League met 1-0 te sterk voor Stoke City. Liverpool leed de achtste nederlaag van het seizoen. Bij Sunderland werd met 1-0 verloren.

Chelsea kreeg de helpende hand van Ricardo Fuller, die halverwege de eerste helft rood kreeg wegens het schoppen van Branislav Ivanovic. Met een man meer zag interim-trainer Roberto di Matteo zijn ploeg in de 68e minuut het verschil maken. Didier Drogba scoorde op aangeven van Juan Mata.

Bij Sunderland - Liverpool was Nicklas Bendtner de matchwinner. De van Arsenal gehuurde aanvaller scoorde in de 56e minuut. Bij Liverpool, dat op de zevende plaats staat, maakte Dirk Kuijt de negentig minuten vol.

Overige uitslagen Premier League zaterdag:

Aston Villa - Fulham 1-0

Wolverhampton Wanderers - Blackburn Rovers 0-2

Bolton Wanderers - Queens Park Rangers 2-1

[Bundesliga] Zevenklapper Bayern tegen Hoffenheim

Bayern München heeft een goede generale beleefd voor de belangrijke Champions Leaguewedstrijd van volgende week tegen FC Basel. Het thuisduel met Hoffenheim werd met 7-1 gewonnen. Arjen Robben maakte twee doelpunten, waarvan eentje uit een penalty. Mario Gómez was zelfs drie keer trefzeker.

Bayern stond bij rust al met 5-0 voor, in de tweede helft liep de score dankzij Gómez en Franck Ribéry op tot 7-0. Luiz Gustavo kon zich daardoor in de slotfase zelfs een eigen doelpunt veroorloven. Bij Hoffenheim stonden Edson Braafheid en Ryan Babel in de basis.

Dinsdag staat er voor Bayern opnieuw een thuiswedstrijd op het programma. Dan moet tegen Basel een 1-0 achterstand worden weggepoetst om de kwartfinale te bereiken.

Borussia Mönchengladbach ziet de achterstand op nummer twee Bayern oplopen tot drie punten. De ploeg van trainer Lucien Favre bleef thuis tegen laagvlieger SC Freiburg steken op 0-0. Koploper Borussia Dortmund moet zaterdagavond op bezoek bij FC Augsburg.

Overige uitslagen Bundesliga zaterdag:

FC Köln - Hertha BSC 1-0

FSV Mainz - FC Nürnberg 2-1

VfL Wolfsburg - Bayer Leverkusen 3-2

Kinderen geslagen in speeltuin

De politie heeft vrijdag een man aangehouden uit Budel-Schoot. Hij zou die middag kinderen hebben geslagen in een speeltuin. Dat maakte de politie zaterdag bekend.

Eerder ontving de politie een melding dat kinderen, tussen de 7 en 9 jaar, in een speeltuin in het Brabantse Budel-Schoot klappen hadden gekregen. Even later is de 65-jarige verdachte aangehouden. De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd.

Guantanamo-gevangenen naar Qatar

Vijf Talibanstrijders die door de Verenigde Staten worden vastgehouden in de Guantanamo Bay-gevangenis hebben ingestemd met een voorstel ze over te brengen naar de Golfstaat Qatar. Dat hebben Afghaanse regeringsfunctionarissen zaterdag bekendgemaakt.

De overdracht van de Talibanstrijders is bedoeld als aansporing voor de Taliban om deel te nemen aan vredesonderhandelingen. De Talibanstrijders stemden in met de overplaatsing na een bezoek van een delegatie die door de Afghaanse president Hamid Karzai was gestuurd. De VS moeten de overdracht nog goedkeuren.

Karzai was er in eerste instantie op tegen om de Talibanstrijders over te brengen naar Qatar en niet naar Afghanistan. Hij ging echter overstag, omdat de overdracht de weg vrij kan maken voor een vredesovereenkomst.

Nederland uitgenodigd voor overleg EU-grondwet

Nederland is uitgenodigd om deel te nemen aan een informeel overleg over het Duitse plan om het debat over het opstellen van een Europese grondwet nieuw leven in te blazen. Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) is samen met een paar andere collega's gevraagd, meldt een woordvoerder zaterdag.

Een grondwet zou de Europese Unie slagvaardiger moeten maken om financiële problemen het hoofd te bieden en tegenwicht moeten bieden tegen opkomende economieën, zei de Duitse minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle eerder. De Europese grondwet werd in 2005 door de Nederlandse bevolking verworpen, waarna het Verdrag van Lissabon werd opgesteld. Dat verdrag gaat Westerwelle niet ver genoeg.

Voor het overleg is nog geen datum geprikt. Rosenthal staat terughoudend tegenover het voorstel van Duitsland.

Kiefer Sutherland 'voorzichtig optimistisch' voor 24-film

Acteur Kiefer Sutherland is 'voorzichtig optimistisch' voor de opnames van de eerste bioscoopfilm van de serie 24. De opnames voor de film beginnen deze zomer en heeft net zoals de serie Sutherland als Jack Bauer in de hoofdrol.

"We hebben en een script waar we zeer blij mee zijn, nu zoeken we naar regisseurs voor de film", zo zegt de acteur in een interview van de Huffington Post. "We proberen dit zo snel mogelijk te doen zodat we in mei kunnen beginnen met filmen, want er is een zeer kleine tijdsperiode tussen het eindigen van mijn opnames voor [de televisieserie] Touch en het begin van de volgende opnames." 

Fans van de show hebben aangegeven dat ze zeer graag een film van de serie willen zien. In 2008 verscheen de televisiefilm 24: Redemption, dat als brug tussen seizoen zes en zeven fungeerde. Voor de bioscoopadaptie van de televisieserie is naast Kiefer Sutherland alleen Mary Lynn Rajskub bevestigd als Chloe O'Brien. De film verschijnt naar verwachting in 2013 in de bioscoop.

Jack Bauer / Kiefer Sutherland

Donkey Kong 3D mogelijk binnenkort in de schappen

De in 2011 aangekondigde werktitel Donkey Kong 3D is in een vergevorderd stadium. De Amerikaanse gameshop EB Games neemt al pre-orders van deze game aan, zo is te constanteren op een foto die is genomen van het schap. Het is nog onduidelijk of dit een fout is van de retailer.

Naast Kid Icarus Uprising, LEGO Batman 2, Metal Gear Solid: Snake Eater 3D en Tekken 3D is er te zien dat Super Smash Bros 3DS ook al te pre-orderen is. Allebei de titels hebben nog geen officiële releasedatum en nog geen definitieve cover art.

Donkey Kong 3D Cover Art

[WB] Nesbitt wint 1500m en pakt eindklassement

Christine Nessbitt heeft de 1500m gewonnen tijdens de wereldbekerfinale in Berlijn. Ze versloeg in een onderling duel Marrit Leenstra. De winnende tijd was 1.56,77. Leenstra was 25 hondersten langzamer en werd daardoor tweede. Martina Sábliková werd derde. 

Door de zege van Nesbitt wist ze ook het eindklassement te winnen. Dit kwam mede doordat Ireen Wüst zich ziek had afgemeld en dus geen punten kon verdienen. Wüst werd wel tweede in het eindklassement en Leenstra derde. Beide dames samen met Linda de Vries mogen meedoen aan de WK afstanden.  

Uitslag

# Naam Land Tijd
1 Christine Nesbitt Can 1.56,77
2 Marrit Leenstra Ned 1.56,92
3 Martina Sábliková Tsj 1.57,36
4 Brittany Schussler Dui 1.57,81
5 Miho Takagi Jap 1.58,08
6 Linda de Vries Ned 1.58,20
8 Diane Valkenburg Ned 1.58,95

 Eindklassement

# Naam Land Punten
1 Christine Nesbitt Can 510
2 Ireen Wüst Ned 450
3 Marrit Leenstra Ned 401
4 Martina Sábliková Tsj 276
5 Diane Valkenburg Ned 265
12 Linda de Vries Ned 141
16 Margot Boer Ned 123

Moskou en Liga eens over plan voor Syrië

De Arabische Liga en Rusland zijn het zaterdag eens geworden over een plan dat een eind moet maken aan de gewelddadige crisis in Syrië. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, op een persconferentie gezegd.

Het plan telt vijf punten. De onderdelen zijn een staakt-het-vuren, het opzetten van een mechanisme om op dat bestand toe te zien, het afwijzen van een buitenlandse militaire interventie, het toelaten van humanitaire hulp en het steunen van de speciale VN-gezant voor Syrië, Kofi Annan.

Moskou en Liga eens over plan voor Syrië
Moskou en Liga eens over plan voor Syrië (Foto: ANP)

Counter-Strike: Global Offensive uitgesteld

Counter-Strike: Global Offensive is uitgesteld tot ergens in de zomer. Doug Lombardi, Valves marketingsdirecteur, heeft dit op het GDC gezegd tegen Kotaku. Eerder werd ook al aangekondigd dat de cross-platform tussen pc, Mac en PS3 is geschrapt.

Het spel zou in eerste instantie dit voorjaar uitkomen, maar het lijkt alsof Valve een paar extra maanden de tijd neemt om de puntjes op de i te zetten. Het team van Valve heeft nog nooit een spel eerder uitgebracht voordat het echt klaar is, om zo te garanderen dat de speler een goede spelervaring krijgt. Er zal dus een goede reden zijn dat deze maatregel nodig is.

Counter-Strike: Global Offensive staat gepland om uit te komen op pc, Mac, PS3 en Xbox 360.

Counter-Strike: Global Offensive

Grieken hopen op steun EIB

Griekenland hoopt op een extra bijdrage van 1 miljard euro van de Europese Investeringsbank (EIB). Het wil dat geld gebruiken om de economie, die al jaren in een diepe recessie verkeert, een impuls te geven. Dat heeft een topadviseur van premier Lucas Papademos zaterdag gezegd.

Een geldinjectie van de EIB, de kredietinstelling van de Europese Unie, zou zeer welkom zijn voor de Grieken. Door de schuldencrisis en de economische neergang die al 5 jaar aanhoudt durven gewone investeerders geen kapitaal meer in het land te steken.

Aantal rooms-katholieken in wereld gestegen

Het aantal rooms-katholieken is in 2010 wereldwijd met 1,3 procent gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. In 2010 woonden over de hele wereld bij elkaar 1,196 miljard katholieken. Het Vaticaan maakte dat zaterdag bekend.

De grootste katholieke gemeenschappen zijn te vinden in Latijns-Amerika. Daar woonde in 2010 28,34 procent van de katholieken. In het jaar daarvoor was dat percentage 28,54.

In Latijns-Amerika en Europa is het aantal katholieken iets gedaald. In Azië en Afrika steeg het aantal katholieken.

Het aantal nonnen is volgens het Vaticaan met ongeveer 7400 gedaald tot 722.000. Het aantal priesters nam wereldwijd met 1600 iets toe tot 412.000.

Rutte: VVD vaak eens met SGP

De VVD is het volgens premier Mark Rutte in de meeste gevallen eens met de SGP. Dat zei de VVD-premier zaterdag op de SGP-jongerendag in Utrecht, waar hij te gast was.

Rutte noemde als voorbeelden onder meer dat de partijen dezelfde ideeën hebben over een kleine, krachtige overheid, een 'fatsoenlijk migratiebeleid' en het op orde hebben van de staatskas. Ook willen beide partijen economische groei en een 'fatsoenlijke sociale zekerheid', gaf hij aan. Toch zijn er ook terreinen waarop SGP en de VVD van mening verschillen, gaf Rutte toe.

Verschillende Kamerleden reageren zaterdag kritisch op de uitlatingen van Rutte. Zo vindt D66-Kamerlid Boris van der Ham dat de premier SGP-punten bagatelliseert, zoals de standpunten van deze partij over abortus, euthanasie en de Europese Unie. "Rutte maakt een beginnersfout over liberalisme en joods-christelijke roots. Door liberalisme is er juist godsdienstvrijheid. Rutte vergeet ook dat liberalisme staat voor individuele vrijheid en dat SGP daar haaks op staat. Dat bagatelliseren is kwalijk."

PvdA-Kamerlid en kandidaat voor het leiderschap van deze partij Martijn van Dam geeft op Twitter aan het onvoorstelbaar te vinden zoals Rutte zich uitlevert aan de SGP. "Goed te weten dat Rutte ook tegen abortus, euthanasie, emancipatie, werken op zondag en de EU is en voor doodstraf."

GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap stelt dat Rutte een conservatieve koers vaart. "Denk aan de koopzondagen en weigerambtenaren. Nu echt vaarwel liberale principes met deze vrijage met SGP-jongeren?"


Rutte: VVD vaak eens met SGP (Foto: Novum)

Raynal wil graag Alone in the Dark HD zien

Frédérick Raynal, de man achter 'survival horror'-reeks Alone in the Darkzou graag een HD-remake van Alone in the Dark zien. Dit vertelde hij tijdens zijn presentatie op het GDC.

Hij gebruikte voor de serie veel ideeën waarmee hij de spelers wilde beangstigen. Uiteindelijk gebruikte hij datgene wat de spelers continu deden: lopen. "In an adventure game, you walk 80% of the time. So if you want to put big pressure on the player, just scare him with what he does all the time -- just walking."

Hoewel een zwaar en duister verhaal helpt om angst te creëren, en de graphics ondergeschikt zijn aan de fantasie van de speler, miste Raynal toch nog de 'fear factor'. Daarom voegde hij verschillende dingen toe die ervoor zorgden dat de speler voorzichtiger zou zijn tijdens het lopen, zoals valstrikken. Ook een kleinere inventory, waardoor iemand minder munitie bij zich kon dragen, zorgde voor een gevoel van hopeloosheid.

Of Frédérick zijn toenmalige gebruikte ideeën ooit in HD gaat uitvoeren is niet bekend.

Frederick Raynal

Sagan wint vierde etappe Tirreno

Peter Sagan heeft zaterdag de vierde etappe in de Tirreno-Adriatico op zijn naam geschreven. De Slowaakse renner van Liquigas schudde in de smalle straatjes van Chieti vijf medevluchters af. De Tsjech Roman Kreuziger (Astana) werd tweede, voor Sagans teamgenoot Vicenzo Nibali. Johnny Hoogerland kwam als zesde over de streep.

Chris Horner, die in dezelfde tijd finishte als Sagan, neemt de leiding in het klassement over van Matthew Goss. De Amerikaan van RadioShack-Nissan-Trek heeft een voorsprong van zeven seconden op Kreuziger en dertien seconden op de Australiër Cameron Meyer (Greenedge).

Zondag rijden de renners de Koninginnerit van Martinsicuro naar Prati di Tivo. De koers gaat over 196 kilometer en finisht bergop.

[Premier League] Bolton wint degradatieduel van QPR

Bolton Wanderers heeft zaterdag goede zaken gedaan in de strijd tegen degradatie in de Premier League. Bolton won thuis met 2-1 van concurrent Queens Park Rangers. Het winnende doelpunt werd in de 86e minuut gemaakt door de Kroaat Ivan Klasnic.

De eerste helft stond in het teken van een niet gegeven doelpunt aan QPR. Bolton-keeper Adam Bogdan stopte een kopbal van Grant Hill achter de doellijn. Dat ontging echter de arbitrage. Bolton kwam door een doelpunt van Darren Pratley nog voor rust op voorsprong. De middenvelder mocht ongehinderd van dichtbij binnenkoppen.

Kort na de pauze maakte Djibril Cissé gelijk. Beide teams bleven voor de overwinning strijden, maar tot grote kansen kwam het niet. Uiteindelijk maakte Klasnic in de slotfase het beslissende doelpunt.

Bolton passeert door de zege QPR op de ranglijst. Beide teams staan nog net boven de degradatiestreep. De concurrenten om degradatie, Wigan Athletic, Blackburn Rovers en Wolverhampton Wanderers komen later dit weekeinde in actie.

Josh Homme klaagt oud-bandmaatjes aan

Josh Homme heeft zijn oud-bandmaatjes van Kyuss aangeklaagd. De rocker, die tegenwoordig deel uitmaakt van Queens of the Stone Age en Them Crooked Vultures, beweert dat zijn oud-collega's met de bandnaam aan de haal willen gaan.

"Dit is kut", schrijven Homme en Scott Reeder in een verklaring die naar verschillende media is gestuurd. Homme en Reeder maakten beiden deel uit van Kyuss, totdat de band in 1995 uit elkaar viel. Twee oud-Kyuss rockers bliezen de band vorig jaar nieuw leven in onder de noemer Kyuss Lives.

"We hebben volledig meegewerkt aan Kyuss Lives", schrijven Homme en Reeder. Homme maakte geen deel uit van de reünie, Reeder stond een aantal keer met Kyuss Lives op het podium. "Later ontdekten we dat de band en het management zonder ons medeweten probeerden de naam Kyuss te stelen."

Homme en Reeder vinden het jammer dat het tot een aanklacht moet komen. "Dit is precies wat we probeerden te voorkomen. Het is een trieste dag voor ons, maar vooral voor alle fans. Wat een onnodige bende."

Plasterk wint bij PvdA-kiezers terrein op Samsom

De strijd om het partijleiderschap van de PvdA is nog geen gelopen race. Dat blijkt zaterdag uit een vrijdag gehouden peiling van Maurice de Hond. Favoriet Diederik Samsom verliest terrein ten opzichte van Ronald Plasterk.

Donderdag maakte Samsom een slechte beurt door zijn partijgenoot burgemeester van Utrecht Aleid Wolfsen af te vallen. Samsom was woensdag nog bij 55 procent van de huidige PvdA-kiezers favoriet. Ronald Plasterk had toen dertig procent van de PvdA-stemmers achter zich. Vrijdag gaf echter 35 procent procent van de PvdA-aanhangers aan in Plasterk de nieuwe partijleider te zien. Voor Samsom is 45 procent.

Ook Nebahat Albayrak heeft de afgelopen dagen een klein beetje terrein gewonnen. Woensdag stond zes procent van de huidige PvdA-stemmers achter haar, vrijdag was dat opgelopen naar tien procent. De andere twee kandidaten, Martijn van Dam en Lutz Jacobi, kregen vrijdag ieder vier procent van de stemmen in de peiling.

Nog een nieuwe Pokémon-game op komst

De kans is groot dat er naast Pokémon Black & White 2, nog meer Pokémon-games aan komen. Nintendo, Game Freak en Creatures Inc. hebben een handelsmerk ingediend.

Het handelsmerk noemt de naam Pokémon Adventure Camp. Er is verder nog niets bekend over het platform waarop het spel zou verschijnen, of dat het überhaupt een spel is. Zo was er in 2011 al een Pokémon Adventure Camp-evenement bij een muziekfestival.

Nederland geeft vier miljoen voor noodhulp Sahel

Nederland trekt vier miljoen euro uit voor noodhulp in de landstreek Sahel, waar miljoenen mensen het slachtoffer zijn van aanhoudende droogte. Unicef en het Wereldvoedselprogramma krijgen elk twee miljoen euro om voedselhulp te bieden in de zwaarst getroffen gebieden in Niger en Tsjaad, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag.

Met de bijdrage reageert Nederland op een dringend hulpverzoek van de Verenigde Naties. Ook onder meer Duitsland (twaalf miljoen euro), België (3,8 miljoen euro), Spanje (2,4 miljoen euro), Ierland (vijf miljoen euro), Denemarken (vier miljoen euro) en Zweden (11,4 miljoen euro) hebben hulp toegezegd.

In het gebied zijn Niger, Tsjaad, Mali en Mauritanië het zwaarst getroffen, maar ook Burkina Faso, Senegal en Kameroen kampen met de gevolgen van de droogte. De crisis volgt op de droogte van 2009 en 2010. Volgens Unicef dreigen een miljoen kinderen te worden getroffen door de ergste vorm van ondervoeding. Op korte termijn zou voor meer dan tien miljoen mensen voedselhulp nodig zijn.

Slowakije naar stembus voor nieuw parlement

De bevolking in Slowakije is zaterdag naar de stembus gegaan. In het land worden vervroegde parlementsverkiezingen gehouden als gevolg van de val van de regering na een vertrouwenscrisis. Uit peilingen blijkt dat de partij van voormalig premier Robert Fico goede kansen maakt.

Analisten voorspelden voorafgaand aan de verkiezingen dat de opkomst wel eens erg laag kon zijn. De eerste uren van de verkiezingen lijken dat beeld te bevestigen; een relatief klein aantal overwegend bejaarde kiezers bracht een stem uit.

Het Slowaakse kabinet viel nadat Slowakije in oktober tegen de uitbreiding van het Europese noodfonds (EFSF) stemde. Dit leidde tot een vertrouwensstemming die niet goed uitpakte voor de regering. Uiteindelijk keurde het parlement de uitbreiding van het EFSF goed, nadat de partij van Fico steun had toegezegd, in ruil voor vervroegde verkiezingen.

De Slowaakse politici hebben het niet makkelijk. De kiezers zijn woest over aantijgingen dat een private financiële organisatie de regering en oppositiepolitici in de periode 2005-2006 heeft omgekocht om daarmee lucratieve deals veilig te stellen. De bron voor deze aantijgingen zijn de 'Gorilla-files' die in december door een anonieme bron op internet werden gezet. De documenten zouden gebaseerd zijn op telefoontaps.

Het lijkt erop dat scheidend premier Iveta Radicová de zwaarste klappen te verduren krijgt. Haar partij was in 2005 en 2006 aan de macht en de toenmalige premier, Mikulas Dzurinda, is nu minister van Buitenlandse Zaken en partijleider. Peilingen lijken er op te wijzen dat de partij bij de verkiezingen slechts vijf procent van de stemmen gaat krijgen.

Verwacht wordt dat de partij van Fico, Smer-Sociaal Democratie, met de winst aan de haal gaat. Vermoedelijk krijgt zijn partij een absolute meerderheid. In het slechtste geval gaat de partij leiding geven aan een regeringscoalitie. Fico heeft beloofd de welvaartsstaat te handhaven, de belasting voor bedrijven te verhogen en grootverdieners meer belasting te laten betalen. Analisten waarschuwen echter dat Fico niet klaar is om de nodige stappen te zetten om de werkloosheid aan te pakken en het begrotingstekort te verkleinen, zoals wordt geëist door de Europese Unie.

[WB] Kramer wint 5000m, De Jong wint eindklassement

Sven Kramer heeft de 5000 gewonnen tijdens de wereldbekerfinale in Berlijn. De winnende tijd was 6.14,69. In de laatste rit reden Bob de Jong en Jorrit Bergsma tegen elkaar. De Jong werd tweede en pakt de eindzege in het klassement van de lange afstanden. Bergsma moest het doen met plek vijf en loopt hiermee een ticket mis voor de WK afstanden. 

Over twee weken in Tialf zullen Kramer, De Jong en Blokhuijsen namens Nederland uitkomen op de 5000m tijdens de WK afstanden. 

Uitslag

# Naam Land Tijd
1 Sven Kramer Ned 6.14,69
2 Bob de Jong Ned 6.17,83
3 Jonathan Kuck VS 6.19,98
4 Jan Blokhuijsen Ned 6.20,27
5 Jorrit Bergsma Ned 6.20,93
6 Douwe de Vries Ned 6.22,67
7 Alexis Contin Fra 6.23,80
8 Harvard Bøkko Nor 6.23,82

Eindklassement

# Naam Land Punten
1 Bob de Jong Ned 510
2 Sven Kramer Ned 440
3 Jorrit Bergsma Ned 435
4 Harvard Bøkko Nor 308
5 Alexis Contin Fra 300
6 Jan Blokhuijsen Ned 246
7 Jonathan Kuck VS 240
8 Douwe de Vries Ned 215

Staken in Myanmar wettelijk toegestaan

Werknemers in Myanmar hebben vanaf nu het recht zich aan te sluiten bij een vakbond en te gaan staken. De wet waarin dit is vastgelegd werd vrijdag van kracht. Dat heeft staatskrant New Light of Myanmar zaterdag gemeld.

De Myanmarese president Thein Sein ondertekende de wet in oktober. De wet is onderdeel van de hervormingen in het jarenlang door een junta geleide land. Sein nam vorig jaar de macht over van de militaire leiders.

In de wet is vastgelegd dat werknemers zich mogen aansluiten bij een vakbond die minimaal dertig leden moet hebben. Ze mogen tevens het werk neerleggen als ze dat twee weken van te voren melden. Wel moet worden aangegeven hoe lang de werkonderbreking duurt, hoeveel mensen er aan deelnemen en hoe die precies wordt uitgevoerd.

Een werkgever die werknemers ontslaat omdat ze het werk neerleggen of omdat ze lid zijn van een vakbond kan een jaar celstraf en een boete tegemoet zien. Werknemers die illegaal in staking gaan kunnen eveneens een jaar achter de tralies verdwijnen en een boete opgelegd krijgen.

'Assad hoort voor Strafhof'

De Syrische president Bashar al-Assad zou volgens Jaap de Hoop Scheffer, oud-secretaris-generaal van de NAVO, moeten worden berecht door het Internationaal Strafhof in Den Haag.

De Hoop Scheffer zei zaterdag in Tros Kamerbreed dat hij tegen militair ingrijpen in Syrië is en hoopt dat de aanpak van VN-gezant Kofi Annan, die in Damascus met Assad sprak, slaagt. "Hoe teleurstellend en cynisch misschien ook in de ogen van sommigen, je zult ook met de grootste dictators, met de grootste massamoordenaars, met mensen die voor het Strafhof in Den Haag horen, en Assad hoort daar zeker bij, moeten blijven praten. Je kunt niet ieder diplomatiek proces afkappen en zeggen: 'we hakken er wel militair op in, dan lossen we het vraagstuk wel op'. Zo werkt het niet."

EU in bres voor vrijheid godsdienst

De Europese Unie moet meer opkomen voor bedreigde en onderdrukte religieuze minderheden elders in de wereld. Dat stelden de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU na overleg in Kopenhagen.

Het gaat daarbij niet in de laatste plaats om de vervolging van christenen in de Arabische regio, benadrukte minister Uri Rosenthal zaterdag. Hij ondersteunde het idee van zijn Oostenrijkse collega Michael Spindelegger voor een soort systeem van vroegtijdige waarschuwing. De Europese diplomatieke dienst EDEO zou meteen alarm moeten slaan als de vrijheid van godsdienst wordt bedreigd.

Als gevolg van de Arabische Lente is in sommige landen de invloed van extremistische moslims toegenomen, waardoor religieuze minderheden acuut gevaar lopen, stelde Spindelegger.

EU in bres voor vrijheid godsdienst
EU in bres voor vrijheid godsdienst (Foto: ANP)

Perez Hilton weer enthousiast over Anouk

Perez Hilton heeft zich weer lovend uitgelaten over Anouk. De Amerikaanse celebrityblogger plaatste vrijdag Anouks cover van Rihanna's hit Man Down op zijn site. "De supergetalenteerde Nederlandse zangeres Anouk heeft het weer geflikt", jubelde Perez.

Anouk zong Man Down eind vorige maand in de radioshow van Giel Beelen. De Haagse mixte Rihanna's hit met haar eigen nummer Been Here Before. Ook Giel was enthousiast. "Deze zal ik echt nog vaak laten horen", schreef de 3FM-dj op zijn site.

Perez was al eerder enthousiast over Anouk. De blogger ontdekte de zangeres in 2007, toen haar nieuwe single Good God uitkwam. "Als je van Wino houdt, vind je dit nummer helemaal geweldig", vergeleek Perez Anouk met Amy Winehouse. Ook Anouks nummers I Don't Wanna Hurt, Lost en Modern World veroverden een plekje op Hiltons veelbekeken site.

[Video] Canadese skicrosser (29) overlijdt na val

De Canadese skicrosser Nick Zoricic is zaterdag bij een val tijdens een World Cup in Zwitserland om het leven gekomen. De 29-jarige Zoricic overleed aan de gevolgen van een ernstig neurotrauma, meldt de internationale skifederatie FIS.

Zoricic kwam niet goed uit bij de laatste bocht van het parcours en belandde in de veiligheidsnetten. Op televisiebeelden is te zien hoe hij door de netten valt, terwijl hij zijn ski's en stokken verliest. Nadat Zoricic op de skibaan was behandeld werd hij nog met een helikopter overgebracht naar een ziekenhuis.

De organisatie van de World Cup heeft het programma van zaterdag afgelast.


Canadese skicrosser Zoricic (29) overlijdt na val. (Bron: YouTube)

Clegg wil speciale belasting voor miljonairs

De Britse regering moet overwegen een speciale belasting in te voeren voor miljonairs, een zogeheten 'tycoon tax'. Zo moet er voor worden gezorgd dat miljonairs een eerlijk percentage belasting betalen. Dat heeft de Britse vicepremier Nick Clegg zaterdag gezegd in een interview met dagblad Daily Telegraph.

Volgens Clegg zetten honderden mensen die elk jaar miljoenen ponden verdienen grote aantallen advocaten en accountants in die er voor zorgen dat de miljonairs nog geen twintig procent belasting betalen. Clegg meent dat miljonairs moeten worden gedwongen een eerlijk percentage belasting te betalen. De vicepremier legde niet uit hoe de speciale belasting geïmplementeerd moet worden.

Ook bonnenactie politie rond De Graafschap-AZ

Agenten bekeuren voetballiefhebbers die zijn afgekomen op de wedstrijd van De Graafschap tegen AZ zondag in Doetinchem niet voor kleine overtredingen. Dat meldt politiebond ACP zaterdag. Het is voor het eerst dat de politie dit coulancebeleid toepast rond een groot evenement.

Het coulancebeleid maakt onderdeel uit van acties van agenten in hun strijd voor een nieuwe cao. Door het toe te passen rond een voetbalwedstrijd wil de politie volgens de ACP laten zien dat de bonnenactie voor alle Nederlanders geldt.

Sinds maandag schrijven agenten in steeds meer politieregio's geen bonnen uit voor kleine vergrijpen, zoals fietsen zonder licht. Wel worden waarschuwingen uitgedeeld. Eind volgende week moeten alle politieregio's voorzien zijn van alternatieve bonnenboekjes.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) liet een ultimatum voor een nieuw cao-bod maandagmiddag verlopen. De onderhandelingen tussen de bonden en de minister liepen vorige week woensdag voor de tweede keer vast. De grootste struikelblokken zijn een salarisverhoging en de mogelijkheid voor agenten om eerder met pensioen te gaan.


Ook bonnenactie politie rond De Graafschap-AZ (Foto: Novum)

Huntelaar fit om te spelen tegen HSV

Klaas Jan Huntelaar is weer volledig hersteld van zijn hersenschudding. De aanvaller van Schalke 04 zit in de wedstrijdselectie voor het Bundesligaduel met Hamburger SV op zondag. Of hij in de basis start laat trainer Huub Stevens in het midden. "Na de training op zaterdag zullen we zien hoe het gaat."

Huntelaar kwam eind februari tijdens de vriendschappelijke interland van het Nederlands elftal met Engeland hard in botsing met Chris Smalling. Hij miste hierdoor de competitiewedstrijd tegen Freiburg en het Europa Leagueduel met FC Twente.

PvP in Diablo III komt na de release

Blizzard heeft op zijn blog bekendgemaakt dat er op de dag van de release geen PvP beschikbaar zal zijn maar dat dit later zal toegevoegd worden door middel van een patch. Het bericht is afkomstig van lead designer Jay Wilson die van mening is dat je de fans enkel straft als Diablo III nog eens uitgesteld wordt:

"We've made the difficult decision to hold back the PvP Arena System and release it in a patch following the game's launch," schrijft Jay Wilson. "After a lot of consideration and discussion, we ultimately felt that delaying the whole campaign purely for PvP would just be punishing to everyone who's waiting to enjoy the campaign and core solo/co-op content, all of which is just about complete."

Ze proberen er ook voor te zorgen dat alles uit het mogelijk potentieel van de PvP gehaald wordt en Blizzard hoopt dat iedereen troost kan vinden in het feit dat je binnenkort plezier kunt hebben met het levelen van je karakters, op zoek te gaan naar items, het verkennen van de verschillende klasses en je perfecte build te ontwerpen. Op deze manier zul je voorbereid zijn op de strijd wanneer de arena's arriveren.

Wilson eindigt het bericht door te vertellen dat Blizzard op dit moment de laatste hand aan het leggen is aan zowel de hoofdcampagne als de co-op-ervaring.

A. Schleck rijdt Ronde van Catalonië

Wielrenner Andy Schleck heeft zijn programma in het voorseizoen licht aangepast. De Luxemburgse renner van RadioShack-Nissan-Trek moest eerder deze week in Parijs-Nice opgeven met buikgriep en zal daarom nu de Ronde van Catalonië gaan rijden in plaats van hetCriterium International.

"Hij voelt zich beter en fietst alweer. Hij was wat ziekjes, daar verander je weinig aan. Hij verkeerde in goede conditie. Ook weer niet in topvorm, maar zeker wel goed genoeg voor Parijs-Nice," zei teammanager van RadioShack-Nissan-Trek Johan Bruyneel in L'Équipe.

Containerschip lijdt schipbreuk bij Noorwegen

Een containerschip is voor de zuidwestkust van Noorwegen aan de grond gelopen. Dat hebben de Noorse autoriteiten zaterdag bekendgemaakt. Op het water rond het schip ligt olie. Volgens Nils-Ole Sunde van de reddingsdiensten zijn alle veertien bemanningsleden van het schip in veiligheid gebracht.

Het schip, dat onder de vlag van Antigua en Barbados vaart, heeft 280.000 liter olie en 67.000 liter diesel aan boord. Volgens Sunde is niet duidelijk of er sprake is van een lek. Het lijkt erop dat het schip niet zinkt.

Hoe het schip aan de grond heeft kunnen lopen is niet duidelijk.

Publiek ontevreden over Spoorwegen

Deze week kwamen de Nederlandse Spoorwegen (NS) met hun jaarverslag. Hierop was direct kritiek en ProRail en de NS kregen gelijk een boete voor hun kiezen vanwege slechte prestaties. Volgens de eigen cijfers van de NS was 74 procent van de reizigers tevreden over de NS, ondanks alle vertragingen en uitvallende treinen. Reden genoeg voor FOK.nl om zelf aan haar publiek te vragen hoe tevreden zij zijn met de NS.

Bijna 2000 respondenten gaven tot nu toe hun mening en deze valt voor de NS negatief uit: Maar 27 procent is tevreden over de NS. Een groter deel van 32 procent is neutraal of heeft geen mening, maar het grootste deel van 41 procent is ontevreden over de NS. De respondenten sluiten hiermee aan bij de kritiek van onder andere de Maatschappij voor beter OV en de NS lijkt nog veel te moeten verbeteren om het negatieve beeld te doen keren.

Totaalscore NS

Tevredenheid over de NS. Bron: FOK!

De precieze verdeling in aantallen per stemoptie vind je hier en hier.

Kill Bill-acteur achter tralies na ruzie met zoon

Michael Madsen is vrijdagmiddag in Californië in de boeien geslagen. De 54-jarige acteur werd gearresteerd op verdenking van kindermishandeling nadat hij ruzie had met zijn minderjarige zoon.

Madsens advocaat legt uit dat de acteur door het lint ging toen hij ontdekte dat een van zijn drie zoons wiet rookte. "De ruzie ontstond omdat Madsen de wiet wilde afpakken", zegt de advocaat tegen entertainmentwebsite TMZ. De politie onderzoekt of ook Madsen onder invloed van verdovende middelen was, mogelijk was de acteur dronken.

Madsen, die te zien was in films als Kill Bill en Reservoir Dogs, zit nog achter tralies. Zijn borgsom is vastgesteld op honderdduizend dollar. Zijn zoon hoefde niet naar het ziekenhuis.

Nick Cannon vreesde geen moment voor leven

Nick Cannon lag de laatste maanden geregeld in het ziekenhuis, maar vreesde geen moment voor zijn leven. De komiek, die een zeldzame auto-immuunziekte heeft, probeerde optimistisch te blijven. "Zelfs toen iedereen om me heen zei dat het levensbedreigend was", vertelt Cannon aan CNN.

"Ik heb nooit gedacht: dit was het dan. Maar ik realiseerde me wel hoe serieus het was." Cannon belandde begin januari in het ziekenhuis met nierproblemen. Niet veel later werd hij weer opgenomen omdat hij bloedproppen in zijn longen had. Vorige week vertelde de 31-jarige komiek dat zijn gezondheidsproblemen werden veroorzaakt door een auto-immuunziekte.

Vanwege die ziekte, die volgens Cannon zeldzaam is, heeft hij een verhoogde kans op bloedproppen. "Ik deed er alles aan om die te voorkomen. Ik slikte bloedverdunners en droeg steunkousen toen ik in het ziekenhuis lag." Toch kon de komiek niet voorkomen dat er bloedproppen ontstonden.

Inmiddels heeft Cannon zijn leven omgegooid. Zo heeft hij afscheid genomen van zijn radioshow en slaapt hij minimaal zes uur per nacht. Daarvoor zorgt zijn vrouw, Mariah Carey. "Ik noem haar dokter Carey", grapt Cannon. "Ze weet precies wanneer ik welke medicijnen moet nemen en wat ik wel en niet kan eten. En ze heeft overal een middeltje voor."

Lage opkomst bij demonstratie tegen Poetin

Duizenden betogers hebben zich zaterdag in het centrum van Moskou verzameld om het aftreden van de nieuwgekozen president Vladimir Poetin te eisen. Hoewel er meer dan twintigduizend betogers bijeen zijn gekomen, is de mensenmenigte in vergelijking met eerdere betogingen tegen Poetin minder groot. Het lijkt een teken te zijn dat de oppositiebeweging aan kracht heeft ingeboet.

Poetin was van 2000 tot 2008 president, waarna hij premier werd, omdat hij het maximale aantal termijnen als president had volgemaakt. Afgelopen zondag won hij de presidentsverkiezingen met 64 procent van de stemmen. Poetins besluit weer mee te dingen naar het hoogste ambt wekte de woede van de oppositie die genoeg heeft van Poetin. Een groot deel van de Russische bevolking is bovendien boos over de fraude bij de parlementsverkiezingen in december en heeft zich bij de oppositie aangesloten.

De betogers zeiden de resultaten van de presidentsverkiezingen niet te willen erkennen. "Dit waren geen verkiezingen. Dit is geen president", stond op een van de spandoeken die demonstranten in de lucht hielden. Oppositieleider Garry Kasparov sprak in vergelijkbare bewoordingen de actievoerders toe. "Dit was geen verkiezing", aldus de voormalig schaakgrootmeester. "Dit was een speciale operatie van een boef die terug wilde keren naar het Kremlin."

De Russische acteur Maksim Vitorgan, die samen met duizenden anderen als waarnemer optrad bij de verkiezingen, sprak van een grootschalige fraude bij de presidentsverkiezingen. "We zijn allemaal vernederd en beledigd", aldus Vitorgan. Poetin heeft 'de slag om de cijfers gewonnen'. "Hij is een president van cijfers, geen president van het volk. We weten de waarheid, maar wat moeten we daar mee doen?" Hij verwoordde de zorg dat de oppositie het momentum dreigt kwijt te raken. Andere betogers bleven optimistisch, ondanks het feit dat de betoging van zaterdag lang niet zo groot was als de betogingen in december, toen honderdduizend mensen op de been waren.

Maandag pakte de politie van Moskou 250 betogers op die na een demonstratie op straat bleven. Oppositieleider Sergej Oedaltsov zei zaterdag opnieuw op straat te willen blijven als de demonstratie voorbij is. "We moeten ons best doen zodat het Kremlin voor 7 mei van deze oplichter bevrijd is", waarmee hij verwees naar de dag waarop Poetin beëdigd wordt.

Zeer grote brand in loods Velsen

In een loods met samengeperst papier in het Noord-Hollandse Velsen is zaterdagmiddag een zeer grote brand uitgebroken. Bij het vuur komt veel rook vrij, die over een klein deel van een nabijgelegen woonwijk waait. Bewoners wordt geadviseerd ramen en deuren gesloten te houden.

De brand brak omstreeks 13.15 uur uit in de loods aan de Corverslaan. Vanwege de inhoud van de loods is de brand flink, zegt een woordvoerder van de brandweer. "Samengeperst papier wil wel branden."

Om het vuur te bestrijden is veel water nodig. Daarvoor is extra watertransport gekomen. De brandweer probeert het vuur met twee pelotons in bedwang te krijgen.

De loods kan als verloren worden beschouwd, zegt de woordvoerder. De inspanningen zijn er vooral op gericht te voorkomen dat het vuur overslaat naar omliggende panden.

Bij de brand lijken geen gevaarlijke hoeveelheden schadelijke stoffen vrij te komen. "Maar rook is altijd slecht voor de gezondheid", zegt de woordvoerder.

Bakkal denkt aan stap naar het buitenland

Otman Bakkal speelt dit seizoen op huurbasis bij Feyenoord, maar de middenvelder heeft een aflopend contract bij werkgever PSV. De speler lijkt te kiezen voor een stap naar het buitenland, maar er is niets concreet volgens de Eindhovenaar.

Bakkal besloot deze zomer Eindhoven te verlaten voor een overstap naar Feyenoord. Met het naderende einde van contract bij PSV, moet de middenvelder een keuze maken. "Wat dat betreft is er nog niets concreet. Ik probeer me nu te focussen op de wedstrijden die er nog zijn, en wat daarna gaat komen is voor later", zei de jeugdexponent van PSV tegen RTV Rijnmond.

Een langer verblijf bij Feyenoord is niet uitgesloten, maar het buitenland lonkt ook. "Ik heb Feyenoord nooit uitgesloten. Ik heb intern naar de club toe aangegeven hoe ik hierin sta. Het is wel zo dat ik ervoor opensta om een stap te gaan maken. Ik heb een bepaalde leeftijd, en ook mijn transfervrije status speelt een rol", besluit Bakkal, dit seizoen basisspeler bij Feyenoord.

Stemproblemen spelen John Mayer weer parten

John Mayer heeft zijn tournee moeten uitstellen vanwege nieuwe stemproblemen. De ontsteking in zijn keel, waaraan hij eind vorig jaar nog werd geopereerd, is teruggekeerd bij de 34-jarige zanger.

Mayer voelde donderdag tijdens repetities dat er iets niet klopte en kreeg na een bezoekje aan zijn dokter het slechte nieuws te horen. "Hierdoor heb ik geen andere keus dan voor onbepaalde tijd niet live op te treden", schrijft hij op zijn weblog.

De zanger laat weten dat hij er 'emotioneel behoorlijk doorheen zit'. "Ik voel me erg rot, vooral voor degenen die plannen hebben gemaakt om naar een van mijn shows te komen."

Arnesen hoopt op langer verblijf Bruma

Als het aan technisch directeur Frank Arsenen ligt, dan speelt Jeffrey Bruma ook in het volgende voetbalseizoen bij Hamburger SV. De verdediger staat momenteel bij Chelsea onder contract, maar wordt door de Duitsers gehuurd.

"Ik heb een goed gesprek gehad met voorzitter Bruce Buck van Chelsea", aldus Arnesen, die goede hoop heeft dat de Engelsen Bruma nog een jaartje bij Hamburger SV willen stallen. "Ik heb nog geen definitieve toezegging omdat Chelsea nog een nieuwe trainer zoekt. Half mei hoop ik duidelijkheid te krijgen."

Bruma begon zijn professionele carrière als voetballer bij Chelsea, maar slaagde er niet in om bij The Blues door te breken. Uiteindelijk kozen de Londenaren ervoor om de jonge voetballer vorig seizoen aan Leicester City uit te lenen. Dit seizoen speelde de Rotterdammer vijftien officiële wedstrijden en trof daarin twee keer doel.


Bruma (l) tijdens de vriendschappelijke wedstrijd tegen ADO Den Haag (Foto: Pro Shots)

Cissé hoopt op speelminuten tegen FC Utrecht

Sekou Cissé hoopt morgenmiddag tijdens de competitiewedstrijd tegen FC Utrecht weer deel uit te maken van de selectie van Feyenoord. De aanvaller keerde eerder deze week, na een enkelblessure, weer terug op het trainingsveld.

Trainer Ronald Koeman beslist later vandaag of Cissé tot de selectie behoort. De gekwetste enkel zorgde er in elk geval voor dat de aanvaller de duels tegen RKC Waalwijk (1-1), PSV (2-3) en FC Groningen (1-0) moest missen.

Naast de mogelijke rentree van Cissé heeft Koeman nog een aantal afwezigen binnen zijn selectie. Zo zullen Kaj Ramsteijn (blessure) en Guyon Fernandez (geschorst) de wedstrijd tegen FC Utrecht moeten missen.

'Britney vindt tien miljoen voor X Factor te min'

Britney Spears vindt tien miljoen dollar een te laag salaris voor X Factor. Bedenker en juryvoorzitter Simon Cowell biedt de popprinses dat bedrag, maar Britney wil minimaal het dubbele. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentsite The Wrap op basis van ingewijden.

Spears zou momenteel twee aanbiedingen op tafel hebben liggen. Ze kan aanschuiven achter de jurydesk van de Amerikaanse editie van X Factor, of à la Celine Dion een eigen show krijgen in Las Vegas. Cowell, die juryleden Paula Abdul en Nicole Scherzinger ontsloeg, wil Spears graag in zijn programma.

Cowell bood Britney tien miljoen dollar, hetzelfde bedrag dat Christina Aguilera krijgt voor haar rol als coach in The Voice. Britney sloeg dat aanbod een aantal weken geleden echter af en vraagt het dubbele. De vraag is nu of Fox, dat X Factor in de Verenigde Staten uitzendt, twintig miljoen dollar overheeft voor Spears.

Cowell is naarstig op zoek naar juryleden voor zijn talentenjacht. De auditieronden voor het tweede seizoen zijn al begonnen, eind mei moet de jury rond zijn. Vooralsnog heeft hij niemand kunnen strikken, hoewel namen als Katy Perry en Pink rondzingen.

Scherzinger en Abdul moesten, net als presentator Steve Jones, na het eerste seizoen het veld ruimen. Cowell was teleurgesteld in het Amerikaanse debuut van X Factor, dat achterbleef bij talentenjachten als American Idol en The Voice. Voor het tweede seizoen is de Brit op zoek naar grotere internationale sterren.

[WB] M. Mulder wint afsluitende 500m, Mo wint eindklassement

Michel Mulder heeft de afsluitende 500m op zijn naam geschreven. Hij was de snelste in een tijd van 35,01. Tae-Bum Mo werd tweede en wint daarmee de wereldbeker. De derde plek is voor Jan Smeekens. 

De winnaar van gister Jamie Gregg werd vijfde. Hein Otterspeer en Jesper Hospes delen gezamelijk plek veertien. Ronald Mulder werd uiteindelijk zestiende. het verschil tussen de winnaar en de nummer twintig bedroeg slechts een halve seconde.

De gebroeders Mulder en Smeekens zullen over twee weken namens Nederland uitkomen op de 500meter tijdens de WK afstanden in Heerenveen.   

Uitslag

# Naam Land Tijd
1 Michel Mulder Ned 35,01
2 Tae-Bum Mo Z-Ko 35,04
3 Jan Smeekens Ned 35,08
4 Pekke Koskela Fin 35,11
5 Jamie Gregg Can 35,14
14 Hein Otterspeer Ned 35,38
14 Jesper Hospes Ned 35,38
16 Ronald Mulder Ned 35,40

Eindklassement

# Naam Land Tijd
1 Tae-Bum Mo Z-Ko 702
2 Pekke Koskela Fin 674
3 Tucker Fredricks Can 646
4 Jan Smeekens Ned 625
5 Joji Kato Jap 547
6 Michel Mulder Ned 517
7 Jamie Gregg Ned 511
12 Ronald Mulder Ned 299
15 Stefan Groothuis Ned 258
17 Jesper Hospes Ned 222
20 Hein Otterspeer Ned  204

Groupama wint vierde etappe Ocean Race

Groupama heeft de vierde etappe in de Volvo Ocean Race gewonnen. Het Franse jacht van schipper Franck Cammas arriveerde zaterdag als eerste in Auckland. Team Telefonica, winnaar van de eerste drie etappes, is met Puma en Camper in een strijd verwikkeld om de tweede plaats.

De zege kon Groupama nauwelijks meer ontgaan, maar een lek in de romp dreigde kort voor de finish nog even voor problemen te zorgen. De bemanning was er echter snel bij en wist grote schade te voorkomen.

Leeuwarder ontvoerd en afgetuigd

Een 37-jarige man uit Leeuwarden is deze week ontvoerd en in elkaar geslagen. De ontvoering was het gevolg van een zakelijk conflict. De politie heeft vier verdachten aangehouden. De rechter-commissaris oordeelde vrijdag dat ze langer vast mogen worden gehouden, meldt de politie zaterdag.

De Leeuwarder werd woensdagavond in zijn woonplaats gevolgd door zijn belagers. Bij het winkelcentrum in Cammingaburen werd hij aangesproken en uiteindelijk zwaar mishandeld. Daarop trokken de aanvallers hem in de auto en namen ze hem mee naar een loods. In de loods van het slachtoffer lagen spullen waar de ontvoerders op uit waren.

Nadat de loods was leeggehaald en het slachtoffer opnieuw was geslagen, mocht de man gaan. Hij waarschuwde direct de politie. Die kon daarop een 23-jarige inwoner van Boksum en vier inwoners van Kootstertille in de leeftijd van 19 jaar, 20 jaar, 26 jaar en 48 jaar inrekenen. Ze worden verdacht van ontvoering, gijzeling en mishandeling.

[WB] Jing stelt eindzege wereldbeker 500m veilig

Yu Jing is winnaar geworden van de wereldbeker 500m schaatsen. Ze won de laatste wedstrijd met een tijd van 37,63. Sang-Hwa Lee werd tweede op drie hondersten van Jing. Christine Nesbitt werd derde. 

De Nederlandse dames vinden we terug op plek zes, tien, veertien en negentien. Zesvoudig wereldbekerwinnaar Jenny Wolf eindigde dit jaar als derde in het eindklassement.  Naar de WK afstanden gaan Thijsje Oenema, Margot Boer en Laurine van Riessen.  

Uitslag

# Naam Land Tijd
1 Yu Jing  Chi 37,63
2 Sang-Hwa Lee Z-Ko 37,66
3 Christine Nesbitt Can 38,17
4 Jenny Wolf Dui 38,22
5 Beixing Wang Chi 28,28
6 Thijsje Oenema Ned 38,34
10 Margot Boer Ned 38,62
14 Annette Gerritsen Ned 38,83
19 Laurine van Riessen Ned 39,05

Eindklassement

# Naam Land Punten
1 Jing Yu Chi 960
2 Sang-Hwa Lee Z-Ko 890
3 Jenny Wolf Dui 869
4 Margot Boer Ned 555
5 Thijsje Oenema Ned 534
11 Annette Gerritsen Ned 318
12 Laurine van Riessen Ned 303

Roemeen snijdt eigen penis af

Een 44-jarige Roemeense man heeft zichzelf gisteren met een mes van zijn piemel ontdaan. Dit zou hij gedaan hebben omdat hij zijn piemel naar eigen zeggen toch niet meer nodig zou hebben. Hij was namelijk een jaar geleden gescheiden, aldus de Roemeense televisiezender PRO TV.

De piemelloze man was na de scheiding bij zijn alleenstaande vader op het platteland ingetrokken. Daar werd hij echter met de dag depressiever, mede omdat zijn ex hem verbood contact te hebben met zijn twee kinderen. Toen de vader van de man thuiskwam was de woonkamer veranderd in een waar bloedbad. Zijn zoon lag te kreperen van de pijn op de vloer, waarna hij bekendmaakte zich ontdaan te hebben van zijn pik.

Het slachtoffer werd met spoed overgebracht naar het ziekenhuis voor een operatie. Helaas voor de man konden ze zijn geslachtsdeel niet meer terugplaatsen. Naar omstandigheden blijkt het verder goed te gaan met de man.

'Ex-man wil miljoenen van Kim Kardashian'

Kris Humphries wil naar verluidt miljoenen van Kim Kardashian. Komt de realityster niet over de brug, dan stuurt Humphries aan op een openbare rechtszaak. Dat beweren ingewijden tegenover entertainmentwebsite TMZ.

Humphries zou zeven miljoen dollar eisen van Kardashian, die in oktober na een huwelijk van 72 dagen een scheiding aanvroeg. De basketballer heeft volgens ingewijden echter geen poot om op te staan. Voordat Kardashian Humphries eeuwige trouw beloofde, liet ze huwelijkse voorwaarden opstellen. Daarin staat onder meer dat Humphries geen aanspraak kan maken op Kardashians fortuin.

Bovendien heeft ook Humphries goud geld verdiend aan zijn huwelijk. Gefluisterd wordt dat het paar een miljoen dollar kreeg voor de televisiespecial rondom hun huwelijk. Daarnaast zou hij tweeënhalf tot drie ton gekregen hebben voor zijn deelname aan de realityshows van de Kardashians.

Al-Qaidastrijders gedood bij luchtaanval Jemen

Luchtaanvallen op bolwerken van Al-Qaida bij de stad Bayda, in het zuiden van Jemen, hebben zaterdag aan achttien strijders het leven gekost. Dat heeft een bron bij de Jemenitische autoriteiten gezegd. De aanval op de Al-Qaidabolwerken werd vrijdag ingezet. Twee huizen werden met de grond gelijk gemaakt.

Al-Qaida heeft geprofiteerd van het machtsvacuüm dat in het zuiden van Jemen is ontstaan door de politieke onrust van het afgelopen jaar. Verscheidene steden zijn in handen van de terreurorganisatie. Offensieven van het leger hebben tot dusverre weinig succes gehad.

Militair dood bij ongeluk op Aruba

Bij een verkeersongeluk op Aruba is vrijdagnacht een Nederlandse militair omgekomen. Drie andere militairen raakten gewond. Een van hen is er slecht aan toe. Dat meldt het ministerie van Defensie zaterdag.

Bij het ongeluk waren geen andere voertuigen betrokken. Naar de toedracht wordt nog onderzoek gedaan.

De gewonden zijn overgebracht naar een ziekenhuis op het eiland. De families van de betrokken militairen zijn geïnformeerd.

Sting levert College Tour geen kijkcijferrecord op

Sting heeft College Tour geen recordaantal kijkers bezorgd. Het interview met de zanger werd vrijdagavond gevolgd door 571.000 kijkers. Het record staat nog steeds op de aflevering met Matthijs van Nieuwkerk, daarvoor bleven 815.000 mensen thuis.

The Voice Kids was ook deze week het best bekeken programma van de vrijdag. Sinds de start van de juniorversie van The Voice of Holland domineert de talentenjacht op vrijdag.

Ondanks de nummer 1-positie zitten de kijkcijfers van The Voice Kids in een dipje. Deze week trok de show 2,4 miljoen kijkers, de afgelopen weken trok de talentenjacht meer kijkers.

Goeden Tijden, Slechte Tijden en het achtuurjournaal maken de kijkcijfer top drie compleet. Naar de soap keken ruim 1,7 miljoen mensen, het journaal trok ruim 1,6 miljoen kijkers.

Nieuwe Yakuza: Dead Souls DLC-trailer

Sega heeft een nieuwe trailer voor Yakuza: Dead Souls vrijgegeven. Het gaat hierbij om de pre-order DLC die Amerikaanse kopers bij de game krijgen. Bij de pre-order krijgen de kopers de God Bless America en de Densetsu DLC-packs. De game moet hiervoor wel gepreorderd zijn bij Gamestop.

In het Densetsu pack zitten onder andere acht nieuwe vrijspeelbare wapens, veertien nieuwe wapens voor 'your favourite lovely ladies', acht nieuwe outfits voor de gastvrouwen en veel extra voorwerpen die je helpen om de zombies te verslaan. In het God Bless America-pack zitten extra outfits voor elk hoofdpersonage, nieuwe karaoke-modes, nieuwe cut scenes en extra items voor in het casino en het upgraden van je wapens.

Yakuza: Dead Souls komt 13 maart in Amerika uit en 16 maart in Europa. Hij komt exclusief op PlayStation 3 uit.

Maduro vond PSV tegenvallen

Valencia-verdediger Hedwiges Maduro zag afgelopen donderdag vanaf de tribune zijn club winnen van PSV. De ex-Ajacied vond PSV tegenvallen ondanks dat de ploeg uit Eindhoven een 4-0 achterstand tot een iets dragelijke 4-2 wist te brengen.

"Eerlijk gezegd viel PSV me tegen", aldus de Oranje-international tegen NUSport. "Het had meer dan 4-2 moeten worden, dat had het wedstrijdbeeld beter weerspiegeld. En dan te bedenken dat wij maar met twee vaste basisspelers speelden: Jonas en Roberto Soldado."

Maduro hoopt dat hij er in Eindhoven er weer bij kan zijn "Ik voel me goed, heb zin om weer te voetballen", zei de verdediger, die lange tijd buitenspel stond met een enkelblessure. "Als we geconcentreerd spelen, moeten we het kunnen halen. We hebben dit jaar elk duel gescoord."

"Dat betekent dat PSV er drie moet maken. Dan moeten wij een hele slechte dag hebben. Volgens mij heb ik mijn laatste PSV-uit met 5-1 gewonnen. Sneijder schoot toen nog raak in de kruising. Ik ga er met een goed gevoel heen", besluit Maduro.

"Robben, Ribéry, Müller én ik werkt niet"

Toni Kroos weet dat de concurrentie bij Bayern München moordend is, zeker omdat er vier creatieve spelers zijn voor drie posities.

Arjen Robben, Franck Ribéry, Thomas Müller en Kroos knokken om hun plaats in het elftal van Jupp Heynckes. "De trainer heeft weleens geprobeerd om ons vier tegelijk te laten spelen, maar dat functioneerde niet", zei Kroos tegen Kicker. De middenvelder is door Heynckes vooruitgeschoven.

Heynckes voerde de nodige wijzigingen door in de laatste weken. "Vooral omdat niet iedereen in vorm was en Bayern als team niet zo goed verdedigde. Al geloof ik dat het zeker mogelijk is", zei Kroos, die eerder als verdedigende middenvelder bij Bayern speelde. De ploeg had stabiliteit nodig.

"Na de eerste drie duels in 2012 heeft de trainer gezegd dat Bayern meer stabiliteit nodig heeft. Daarom spelen we met twee vaste nummers zessen. Ik kan daar spelen, maar Heynckes wil meer defensieve zekerheid. Daardoor zijn er drie posities over voor Robben, Ribéry, Müller en ikzelf."

Aboutaleb wil Asscher als partijleider PvdA

De Rotterdamse Burgemeester Ahmed Aboutaleb ziet het liefst Lodewijk Asscher als partijleider van de PvdA. De Amsterdamse wethouder Asscher is nu geen kandidaat, omdat alleen Kamerleden verkiesbaar zijn als opvolger van Job Cohen. Asscher kan zich later wel kandidaat stellen als lijsttrekker voor de volgende Tweede Kamerverkiezingen.

"Als hij zich kandidaat stelt, dan stem ik op Lodewijk Asscher", zei Aboutaleb zaterdag in het radioprogramma Tros Kamerbreed. Aboutaleb kent Asscher goed uit de tijd dat hij zelf ook wethouder was in Amsterdam.

Aboutaleb heeft vrijdag zijn stem uitgebracht op een van de vijf huidige kandidaten voor het partijleiderschap. Op wie zijn keus is gevallen wil Aboutaleb niet zeggen. "Ik wil als burgemeester van Rotterdam de mensen niet beïnvloeden."

Diederik Samsom is in alle peilingen verreweg de populairste kandidaat. De kernfysicus wil als hij verkozen wordt ook lijsttrekker worden, maar voor het lijsttrekkerschap worden sowieso nieuwe verkiezingen uitgeschreven. Asscher wordt vaak genoemd om lijsttrekker en daarmee ook partijleider te worden.

Obama feliciteert Poetin met verkiezingswinst

De Amerikaanse president Barack Obama heeft nieuwgekozen president van Rusland, Vladimir Poetin, vrijdag gebeld om hem te feliciteren met zijn verkiezingsoverwinning. De verhouding met Poetin is koeltjes, omdat hij zeer kritisch is ten opzichte van de Verenigde Staten.

Obama en Poetin kwamen overeen in gesprek te blijven over beleidsterreinen waar Rusland en de VS een verschillende visie op hebben. Obama zei tevens dat de twee landen samen veel werk te verzetten hebben. Hij stipte de samenwerking op het gebied van nucleaire ontwapening aan, de sancties tegen Iran en de situatie in Afghanistan.

Heleen van Royen fantaseert over Simon Keizer

Heleen van Royen wil Simon Keizer het schaamrood op de kaken bezorgen. 'Het lijkt me heerlijk om hem verlegen te maken aan de Volendammerdijk', vertelt de schrijfster, die de hoofdpersoon van haar nieuwe boek veelvuldig laat fantaseren over Keizer, aan het AD.

'Ik heb hem nooit ontmoet', moet Van Royen bekennen. 'Maar het lijkt mij een leuke jongen. Iemand met wie ik wel eens iets zou willen gaan drinken. Een etentje en wie weet meer. Hij is aantrekkelijk omdat hij zo braaf overkomt. Wie weet is hij dat niet, maar mijn gevoel zegt dat het wel zo is.'

Samen met Simon naar het Boekenbal ziet Van Royen ook wel zitten. 'Ik zou wel plotseling beetgepakt willen worden en over een schouder gedragen de drempel over gaan', fantaseert de 47-jarige schrijfster. 'Heel spannend als dat dan Beau van Erven Dorens blijkt te zijn. Of Simon natuurlijk.'

CD Projekt zal nooit meer DRM gebruiken

CD Projekt is openhartig over het gebruik van DRM en stelt dat het een ongemak is voor je betalende klanten en dat het simpelweg niet helpt. Het maakt de dingen enkel overgecompliceerd en CD Projekt zal dit dan ook nooit meer gebruiken in zijn toekomstige spellen. 

Nadat eerder Markus "Notch" Persson al van zich heeft laten horen tijdens de Game Developers Conference in San Francisco heeft nu ook de CEO van CD Projekt, die we kennen van The Witcher-spellen, een boude uitspraak gedaan over het gebruik van DRM. Marcus Iwinski, CEO van CD Projekt, heeft het er onder andere over dat het een verrassing is dat niet de versie van GOG op verschillende torrent-sites te vinden is maar wel de SecuROM-versie van The Witcher 2. Hackers hebben deze versie gekraakt enkel om te kunnen zeggen dat het hun gelukt is. Hij zegt ook dat ze eerder verwacht hadden de versie van GOG, Good Old Games, op het internet te vinden. Deze versie heeft geen enkele vorm van DRM-bescherming.

Marcus Iwinski voegt daar ook nog aan toe dat DRM je spel niet beschermt, er zijn voorbeelden te vinden dat het wel werkt en dat mensen het misschien zouden moeten overwegen om het te gebruiken. Maar het brengt ook complicaties mee voor je eerlijke klanten.

Dj Flamman woedend op politie na aanhouding maatje

De Nederlandse dj Jeroen Flamman is woedend op de Amsterdamse politie. Die heeft zijn maatje Jeff Porter, beter bekend als dj Abraxas, vrijdagavond aangehouden omdat hij met een kopie van zijn rijbewijs door de stad reed. "Dit is buiten alle proporties", vindt Flamman.

Porter, een zwarte Amerikaan, zat enkele uren vast op het politiebureau en zijn scooter is in beslag genomen. "Als dit mij zou zijn overkomen als 'nette blanke Hollander', dan had ik me binnen 24 uur gemeld met mijn originele rijbewijs en was er niets aan de hand geweest", stelt Flamman.

De dj beschuldigt de Amsterdamse politie van racisme. "De enige reden die ik kan bedenken voor zo'n buitenproportioneel strenge maatregel is dat de politie iedere buitenlander op een scooter aanpakt." Flamman denkt dat dit te maken heeft met een recente opmerking van een voormalig politiecommissaris, die zou hebben gezegd dat de politie Marokkanen op scooters controleert.

"Blijkbaar zijn niet alleen Marokkanen op scooters vogelvrij", gaat Flamman verder. "Iedereen met een kleurtje kan maar beter zorgen dat er niets aan te merken valt. Bij het minste vergrijp eindig je in de cel en wordt je scooter geconfisqueerd."

De Amsterdamse politie wil niet ingaan op de beschuldiging van racisme. "Het is zijn goed recht om dat te zeggen. Hij kan een klacht indienen", laat een woordvoerder weten. Flamman en Abraxas, die onder meer met de Party Animals werkten, zijn dat vooralsnog niet van plan. "Volgens mij is dat vrij zinloos", zegt Flamman.

Abraxas is volgens Flamman 'behoorlijk van slag'. De dj en producer, die naar Nederland kwam omdat hij de Verenigde Staten erg racistisch vond, overweegt in alle emotie na 25 jaar weer terug te keren naar zijn vaderland. "Dit is niet het Nederland waar ik zo van hou."

[NBA] Kleine zege Lakers bij Timberwolves

Los Angeles Lakers heeft vrijdag in de NBA met 105-102 van Minnesota Timberwolves gewonnen. Kobe Bryant had met 34 punten een belangrijk aandeel in de zege van de bezoekers. Andrew Bynum voegde daar 26 punten en tien rebounds aan toe. De Lakers staan nu vijfde in de Western Conference.

Los Angeles Clippers staat twee plaatsen boven de stadgenoot. De Clippers rekenden knap af met San Antonio Spurs: 120-108. Het was voor het eerst in zeventien ontmoetingen dat Los Angeles Clippers wist te winnen in Texas. Chris Paul was met 36 punten topscorer.

Oklahoma City Thunder ging voor eigen publiek verrassend met 90-96 onderuit tegen Cleveland Cavaliers. Oklahoma, dat de laatste veertien thuisduels had gewonnen, blijft wel koploper in de westelijke afdeling. Ook Dallas Mavericks liep tegen een nederlaag aan. De titelverdediger verloor met 97-110 bij Sacramento Kings.

Uitslagen vrijdag 9 maart

Thuis Uit Uitslag
Philadelphia 76'ers Utah Jazz 104-91
Charlotte Botcats New Jersey Nets 74-83
Boston Celtics Portland TrailBlazers 104-86
Detroit Pistons Atlanta Hawks 86-85
Oklahoma City Thunder Cleveland Caveliers 90-96
Minnesota Timberwolves LA Lakers 102-105
Millwaukee Bucks New York Knicks 119-114
San Antonio Spurs LA Clippers 108-120
Denver Nuggets New Orleans Hornets 110-97
Sacramento Kings Dallas Mavericks 110-97

Itachi Uchiha te zien in Naruto Shippuden-trailer

Namco heeft een nieuwe trailer vrijgegeven van Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm Generations, waarin we de bekende Itachi Uchiha zien. De game is in ontwikkeling bij CyberConnect2 en moet 30 maart uitkomen op Xbox 360 en PlayStation 3.

Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm Generations is een nieuw deel in de Naruto Shippuden-serie. De game laat je met allerlei personages uit de Naruto-animatieserie spelen in actievolle gevechten geheel in de stijl van de animatieserie.

Kleurrijke screenshots van Toki Tori 2

Het Nederlandse Two Tribes heeft een aantal kleurrijke en vrolijke screenshots vrijgegeven van Toki Tori 2. Het vervolg op de succesvolle downloadgame belooft weer een hoop schattigheid te leveren. 

Toki Tori 2 die al sinds midden 2011 in ontwikkeling is, moet later dit jaar uitkomen op Steam. Daarnaast moet Toki Tori 2 ook verschijnen op iOS-apparaten en Wii U, die iets later verschijnen. Toki Tori 2 is een puzzelgame waarbij je het lieve gele kuikentje moet helpen om zijn broertjes en zusjes te vinden die nog steeds in een ei zitten.

Toki Tori 2

Toki Tori 2

Toki Tori 2

Toki Tori 2

Toki Tori 2

Eerste kievitsei gevonden in Friesland

Het eerste kievitsei is zaterdagochtend rond kwart voor acht gevonden in Friesland. De 57-jarige Jan Harmen Oosterman, secretaris van de plaatselijke vogelwacht, vond het ei tussen Rottum en Oudehaske. Het wordt zaterdagmiddag aangeboden aan de commissaris van de koningin, John Jorritsma.

De Raad van State wees ruim een week geleden nog het bezwaar af dat Faunabescherming had gemaakt tegen de ontheffing door het Friese provinciebestuur. De ontheffing voor het zoeken en rapen van kievitseieren was al in 2008 verleend en later twee keer aangescherpt. Zo moeten alle gevonden eieren per sms worden geregistreerd, waarna de vinder bericht terugkrijgt of en hoeveel eieren geraapt mogen worden. Verder mogen niet meer dan 5939 eieren worden geraapt.

Eerste kievitsei gevonden in Friesland
Eerste kievitsei gevonden in Friesland (Foto: ANP)

Nederlandse dj's lanceren modern verdienmodel

Op donderdag 8 maart lanceerden de Nederlandse danceproducers en dj's Bassanova & Moradzo de muzieksite www.ikwileenbootleg.nl Een website, waarbij het uitgangspunt is dat de bezoeker de producers opdracht geeft om een bestaand muziekwerk om te zetten naar een dancetrack.

Van Abba tot Afrojack, alle ideeën kunnen vanaf nu verzonden worden via de ikwileenbootleg-site. Op radiozender Slam FM werd tijdens het programma De Avondploeg heeft het startsein gegeven voor het initiatief, waarbij bezoekers vanaf nu zelf kunnen aangeven welke tracks zij in een vernieuwde dance-uitvoering willen zien verschijnen.

Bassanova & Moradzo hebben hun populariteit op YouTube met name te danken aan de bootlegs. Voor de producers uit Enschede en Amsterdam reden genoeg om meerdere succesvolle hits in een nieuw dancejasje te steken.

Vanaf het moment dat verschillende muziekblogs de remixen gingen distribueren richting het grote publiek, werden de producers een begrip voor menig danceliefhebber buiten de clubs. Amerikaans radiomaker en blogger Sam Coren publiceerde op 5 maart 2012 een artikel over haar favoriete ABBA-remixes op soundcloud, waarbij Bassanova & Moradzo op de tweede plaats staan met de money, money, money-remix.

Bassanova: "Dance begint steeds meer een belangrijk exportproduct te worden voor Nederland. We hebben hier jaren hard voor gewerkt en we zijn vooral trots op het feit dat dit kleine land op deze grote planeet, zo veel beweging kan brengen in de internationale muziekbizz. Met de site ikwileenbootleg.nl willen we het contact met dancefans versterken. Dicht bij het publiek blijven staan. In dienst staan van de mensen waar wij, dj's, het van moeten hebben."

Op de site vind je eerdere onofficiële remixen en de mogelijkheid om je eigen request via één klik direct naar de dj's te verzenden.

Moradzo: "Er is niks mooier dan goed bereikbaar te zijn voor je fans. Je moet als artiest dicht bij het vuur blijven, daar waar het gebeurt! Van je troon, hup, en aan het werk! Maak het de muziekfans makkelijk om je te vinden. We hebben de site zo simpel mogelijk gehouden. Geen registraties, verplichte vind-ik-leuk-buttons of whatever."

bass and more mixtape
Foto: FunX Dance

Waarschijnlijk geen derde seizoen Gek op Jack

Linda de Mol noemt het onwaarschijnlijk dat er een derde seizoen komt van Iedereen is Gek op Jack. "De serie is geïnspireerd op de succesvolle Amerikaanse komedie Everybody Loves Raymond. Daarvan hebben we 26 afleveringen voor twee seizoenen uitgekozen", legt De Mol uit aan De Telegraaf. "Na deze reeks zitten die erop."

Bovendien hebben hoofdrolspelers De Mol en Jeroen van Koningsbrugge het te druk voor een derde reeks. "We hebben alweer zo veel nieuwe uitdagingen in het verschiet liggen." Zo gaat De Mol aan de slag met een nieuw Duits programma en is Van Koningsbrugge deze zomer druk met filmopnames.

De Mol is blij dat ze voor het tweede seizoen Iedereen is Gek op Jack, dat vanaf zaterdag wordt uitgezonden, meer tijd heeft gehad. "We hadden de tijd om scènes door te nemen. Het kan bijna niet anders of de kijker ziet dat terug."

Tijdens de opnamen voor het eerste seizoen werd De Mol ziek, waardoor het opnameschema onder druk kwam te staan. "Ik kreeg Mexicaanse griep, bijna tot een longontsteking aan toe. En tot overmaat van ramp werd Jeroen door mij aangestoken."

De opnamen lagen zeven dagen stil. "Voor het eerst in mijn leven moest ik opnames afzeggen. Niet alleen Iedereen is Gek op Jack kwam in de knel, maar ook Ik Hou van Holland. Het ergste was nog dat er geen ruimte was om de gemiste opnamedagen in te halen. We hebben daardoor zoveel stress gehad. Deze keer was gelukkig een stuk rustiger."

Gerard Joling denkt nog niet aan stoppen

Gerard Joling is nog lang niet van plan zijn microfoon aan de wilgen te hangen. "Ik vind mijn vak veel te leuk", vertelt de zanger aan het AD. "Ik heb een kinderlijk enthousiasme over wat ik doe. Ik ben 51, wie ben ik dat ik op tv mag komen en dat ik weer in de top 5 sta?"

Joling vindt het 'prettig' dat hij niet krap bij kas zit. "Ik heb voor elke gulden gewerkt. Mijn vorige manager zei: zorg dat je financieel onafhankelijk wordt, haal het geld binnen. Dat heb ik mezelf altijd ingeprent."

Joling heeft nog genoeg toekomstplannen, zo wil hij graag weer een reallifesoap. "Ik heb het jaren geleden al eens gedaan met Only Joling. Dat betekende gelijk de ommekeer in mijn carrière."

Bang voor nog meer aandacht is de zanger niet. "Mijn hele leven ligt toch al op straat. Iedereen weet alles al. Ik wil best een extra tipje van de sluier oplichten." Problemen met zijn bekendheid heeft Joling dan ook niet. "Ik wilde bekend worden. Nu zal ik het moeten zijn ook. Je kunt niet zeggen: nu even niet."

Een tipje van de sluier licht Joling alvast op. "Ik doe nooit iets voor 13.00 uur", vertelt de zanger over zijn dagindeling. "Dan krijgt mijn stem rust. Dan slaap ik uit en lees ik mijn krantje. Dan eet ik mijn kwarkje en fruit en laat ik de telefoon gaan."

Knegt naast WK-podium op 500 meter

Shorttracker Sjinkie Knegt is er vandaag in Shanghai niet in geslaagd zijn eerste WK-medaille te veroveren. De Europese kampioen eindigde in de finale van de 500 meter als vijfde.  Goud ging naar de Canadees Olivier Jean, hij finishte voor zijn landgenoot Charles Hamelin en de Zuid-Koreaan Yoon-Gy Kwak. Niels Kerstholt kreeg in de halve finale een straf achter zijn naam en eindigde als 11e.


Knegt had pech in de eindstrijd. De Fries ging bij het ingaan van de laatste bocht onderuit en was direct kansloos voor een medaille. 'Balen', meende bondscoach Jeroen Otter.Voor de Nederlander was het zijn tweede finale in Shanghai. Gisteren eindigde hij als zesde op de 1500 meter. In het algemeen klassement bezet de Nederlander de zesde plaats.

Bij de vrouwen ging de zege naar de Chinese Kexin Fan. Annita van Doorn eindigde als 12e, Jorien ter Mors als 17e. Beiden reikten tot de kwartfinale.

Harderwijkers slapen door beschieting huis heen

De bewoners van een woning in Harderwijk hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag niet gemerkt dat hun huis onder vuur werd genomen. Ze sliepen door en merkten pas 's ochtends op dat er meerdere kogelgaten zaten in een garagedeur en een raamkozijn. Over het motief van de beschieting is nog niets bekend.

De man des huizes ontdekte rond 07.00 uur dat zijn woning aan de Walstein beschoten was en belde de politie. De woning wordt vandaag grondig onderzocht op sporen.

Omwonenden wordt gevraagd of zij iets hebben gezien of gehoord.

De Boer hoopt op een vroege goal

Ajax-trainer Frank de Boer verwacht een lastig duel tegen RKC Waalwijk, dat bezig is aan een uitstekend seizoen .De promovendus presteert boven verwachting en is terug te vinden op een uitstekende negende plaats.

De Waalwijkers gaan aankomende zondag op bezoek bij Ajax, dat de laatste weken weer mag hopen op de landstitel en zich dus geen puntenverlies kan veroorloven. De Boer neemt het duel met RKC zeer serieus en hoopt dat zijn ploeg het duel snel kan beslissen.

"Als ze je de ruimte geeft, hebben ze ook hele goede voetballers rondlopen", zo laat hij weten op de persconferentie. "We zullen heel geconcentreerd moeten zijn en hopen op een vroege goal. Het zal zeker geen makkelijke partij worden."

Van Rompuy: Dieptepunt voorbij

De succesvolle sanering van de Griekse schuld bij private partijen markeert een keerpunt in de eurocrisis.

Dat zegt EU-president Herman van Rompuy in een vraaggesprek dat zaterdag is gepubliceerd in de Belgische zakenkrant De Tijd. "De problemen zijn niet voorbij, maar het dieptepunt van de crisis ligt achter ons", aldus Van Rompuy.

De vaste voorzitter van de raad van regeringsleiders van de Europese Unie geeft toe dat hij wel eens twijfel had of de euro wel kon worden gered. "Er zijn momenten geweest waarop we allemaal bang waren. Zeker in het najaar van 2011 moest ik mijn best doen om in een goede afloop van de crisis te geloven", aldus de Belgische oud-premier.

Van Rompuy: dieptepunt voorbij
Van Rompuy: Dieptepunt voorbij (Foto: ANP)

Politie mikt op maffia in Nederland

De politie en enkele andere instanties gaan meer onderzoek doen naar de Italiaanse maffia in Nederland. Vijf tot tien personen gaan vooral kijken naar de 'ndrangheta, de maffia uit het Italiaanse gebied Calabrië.

Dat zegt het hoofd van de Nationale Recherche zaterdag in het radioprogramma Argos. Volgens Wilbert Paulissen heeft zijn organisatie nog nooit 'structureel ingezoomd' op de 'ndrangheta. Uit recent onderzoek blijkt dat de maffiaorganisatie in Nederland actief is. "Als u mij zou vragen: weet u nou hoeveel restaurants er gelieerd zijn aan de 'ndrangheta, hoeveel wonen er hier, etcetera? Dan zeg ik: daarover kunnen wij op dit moment als Nederlandse politie of als Nederlandse overheid geen betrouwbare uitspraken doen."

Politie mikt op maffia in Nederland
Politie mikt op maffia in Nederland (Foto: ANP)

Rommel opruimen tijdens Nederland Schoon

Bij het begin van de Week van Nederland Schoon gaan zaterdag duizenden vrijwilligers op pad om hun omgeving in het voorjaar lekker op te ruimen tijdens de zogeheten Opschoondag.

Veel gemeenten hebben acties op het programma staan, maar ook buren gaan met elkaar aan de slag om hun buurt op te ruimen. In Dongen gaat Nederland Schoon-ambassadeur Rob Geus helpen bij het opruimen van zwerfafval. Voor de jongeren is er een wedstrijd. Wie de volste zak troep inlevert, krijgt een prijs. Langs de A2 tussen Breukelen en Den Bosch krijgen alle parkeerplaatsen een schoonmaakbeurt.

De opschoondagen moeten Nederland van zwerfafval af helpen. Een schone omgeving is een veilige en prettigere omgeving, is het idee. Volgens directeur Uli Schnier van de Stichting Nederland Schoon is 'gedragsverandering’ een van de belangrijkste doelen.

Doden bij aanvallen Israël in Gaza

Het dodental van Israëlische luchtaanvallen met onbemande vliegtuigen in de Gazastrook is opgelopen tot twaalf. Dat zegt een Palestijnse zorgbestuurder. De doden vielen bij zeven aanvallen op vrijdag en zaterdag. Het gaat om de meest grootschalige aanval van Israël tegen militanten in de regio in de afgelopen maanden.

De Israëlische actie begon vrijdagochtend. Bij de eerste aanval werd de Palestijnse militiecommandant Zuhair al-Qaissi gedood. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor de ontvoering en gevangenhouding van Gilad Schalit, die onlangs na vijf jaar tegen duizend Palestijnse gevangen werd geruild.

In reactie op de dood van Al-Qaissi vuurden militante Palestijnen ongeveer vijftig raketten af richting Israëlisch grondgebied. Daarbij raakte een Israëliër zwaargewond.

Schippers naar halve finale 60 meter WK indoor

Dafne Schippers heeft zich bij het wereldkampioenschap indoor geplaatst voro de finale op de 60 meter. De Nederlandse werd in 7,28 tweede in haar serie achter de Bulgaarse Ivet Lalova, wat genoeg was voor kwalificatie.

Jamile Samuel wist de halve finale niet te halen. Ze werd met 7,47 vierde in haar serie, waar ook een plaats bij de eerste twee nodig was. Ook behoorde ze niet bij de acht tijdsnelste verliezers.

Kwartfinale 500 m eindpunt shorttracksters

Voor shorttracksters Jorien ter Mors en Annita van Doorn was zaterdag bij de WK in Shanghai de kwartfinale het eindpunt op de 500 meter. Ter Mors liep in haar race tegen een straf aan, Van Doorn eindigde in haar race als derde.

De eerste twee van de vier races in de kwartfinale plaatsten zich voor de halve eindstrijd. Gisteren was Ter Mors nog de beste Nederlandse op de 1.500 meter met een tiende plaats.

Bosz: "ADO Den Haag is een aardige ploeg"

Heracles Almelo ontvangt zaterdagavond ADO Den Haag in eigen huis. Trainer Peter Bosz rekent op een overwinning. Heracles verloor de laatste twee competitiewedstrijden en hoopt daar morgenavond tegen ADO verandering in te brengen. Bosz ziet kansen tegen ADO, dat een moeilijk seizoen kent en nog vecht tegen de nacompetitie.

"ADO is een ploeg die wat zoekende is. Het loopt nog niet geweldig, maar ze hebben tegen sc Heerenveen wel een goede prestatie neergezet." Bosz beseft dat de matige prestaties van de Hofstedelingen niet alleen met gebrek aan kwaliteit te maken heeft. "Ze hebben ook de nodige blessures en wisselingen gehad, maar ik vind het wel een aardige ploeg", aldus de oefenmeester op de clubsite van Heracles.

Mocht Heracles nog enige hoop hebben op de play-offs, dan moet er gewonnen worden van ADO. "Wij willen die wedstrijd morgen winnen en daarvoor moeten we onze manier van spelen maximaal uitvoeren."

'Criminele jongeren onder dwang behandelen'

Jongeren die tot zware criminelen uitgroeien, moeten zo nodig onder dwang worden behandeld. Dat zegt de hoogste baas van het Openbaar Ministerie (OM), Herman Bolhaar, zaterdag in een interview in Het Parool.

"Ik ben zover dat ik wil overgaan tot programma's zoals we die ook op verslaafde veelplegers hebben losgelaten", aldus Bolhaar, die voorzitter is van het college van procureurs-generaal. "Iedereen die in de stad woont, weet dat de criminaliteit door verslaafden betekenisvol is gereduceerd. We moeten nu echt vaart gaan maken om ook voor die specifieke groepen gewelddadige jongeren zo'n maatregel in te voeren."

VN-panel wil hulp voor Libië

Een speciale commissie heeft in een rapport aan het hoogste mensenrechtenorgaan van de Verenigde Naties aangeraden dat andere landen de Libische interim-regering helpen om de moorden, de aanslagen op burgers en andere misdrijven te stoppen en de daders te berechten.

Ook overhandigde de VN-commissie vrijdag een vertrouwelijke lijst met namen van vermoedelijke plegers van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in Libië. Zowel aanhangers van wijlen de Libische leider Moammar Gadhafi als opstandelingen begingen volgens de commissie oorlogsmisdaden.

Commissievoorzitter Philippe Kirsch zei dat ook is aangeraden de luchtcampagne van de NAVO verder te onderzoeken. Daarbij kwamen per abuis ten minste zestig burgers om.

Caribisch verbond steunt claim Falkland Eilanden

Vijftien Caribische landen verenigd in de Caricom vinden dat Argentinië terecht aanspraak maakt op de Falkland Eilanden. Dat blijkt uit de slotverklaring van een bijeenkomst van de Caricom in Suriname.

De Caribische landen riepen Argentinië en het Verenigd Koninkrijk op weer met elkaar in gesprek te gaan over de betwiste eilanden 450 kilometer van de Argentijnse kust. Caricom dringt aan op een vredige en definitieve oplossing.

De Falkland Eilanden worden al eeuwen door zowel Argentinië als het Verenigd Koninkrijk geclaimd en zijn officieel onderdeel van het Britse koninkrijk. In 1982 leidde een Argentijnse invasie tot een korte maar hevige oorlog, die aan ongeveer negenhonderd mensen het leven kostte. De laatste tijd is de spanning weer opgelopen.


Caribisch verbond steunt claim Falkland Eilanden (Foto: Novum)

Douglas in beeld als opvolger Vertonghen

Douglas staat bovenaan het lijstje van Ajax om Jan Vertonghen te vervangen bij een verwacht vertrek. De verdediger van FC Twente is de eerste optie voor trainer Frank de Boer, maar ook de centrale verdedigers van AZ, Niklas Moisander en Nick Viergever, staan op de schaduwlijst, schrijft het AD.

De Boer is zeer gecharmeerd van de genaturaliseerde Braziliaan Douglas. "Een echte centrumverdediger, een moordenaar", zegt hij in de krant. "Hij is zeker een optie voor ons."

Volgens De Boer hangt een overgang van Douglas naar Ajax vooral af van het prijskaartje. "En iedereen weet: als Ajax zich bij een club meldt voor een speler, dan gaat onmiddellijk de prijs omhoog."

De 24-jarige Douglas heeft nog een contract voor een jaar in Enschede, maar FC Twente heeft nog een optie voor een extra jaar. De verdediger gaf eerder al aan toe te zijn aan een nieuwe uitdaging. Hij zou Vertonghen moeten opvolgen die eveneens nog een contract heeft voor een jaar, maar naar verwachting in de zomer vertrekt uit Amsterdam.


Douglas in beeld als opvolger Vertonghen (Foto: Novum)

Mertens: "Heb Willems in de steek gelaten"

PSV-aanvaller Dries Mertens vertelt dat hij zich schuldig voelt aan de vroege wissel van ploeggenoot Jetro Willems tijdens het Europa League-duel met Valencia (4-2 verlies).

De pas zeventienjarige Willems werd tijdens de wedstrijd al na een half uur spelen naar de kant gehaald. Hij werd constant overlopen en zag zijn ploeg het erg zwaar hebben. Mertens was daar schuldig aan, hij liet zijn directe tegenstander Antonio Barragan constant opkomen.

"Ik heb Jetro Willems in de steek gelaten", vertelt Mertens in De Telegraaf. "Ik had meer met mijn man mee moeten lopen, maar dat was moeilijk. Het stond niet goed bij ons, wat vooral door een gebrek aan communicatie kwam. De wisselwerking tussen mij en Jetro had veel beter gemoeten."

Oranje-international Erik Pieters kwam in de plaats van Willems. Het ligt voor de hand dat Pieters in het duel met NAC Breda weer in de basis zal beginnen.

Nieuwe trailer On the Road

Hieronder staat een nieuwe trailer van de aanstaande film On the Road. Deze film betreft een verfilming van het legendarische boek van Jack Kerouac, dat in de vorige eeuw veel invloed had. Het boek wordt gezien als het belangrijkste van de Beat Generation in de jaren vijftig. De verfilming werd geteisterd door veel tegenslagen en werd geregisseerd door Walter Salles. Hoofdrollen zijn onder andere voor Kisten Stewart (binnenkort ook the zien in de film SnowWhite and the Huntsman), Garrett Hedlund en Sam Riley.

Het boek en de film vertellen het verhaal van Sal Paradise die na de dood van zijn vader Paradise ontmoet. Paradise is een jongen uit New York die graag schrijver wil worden. Ook ontmoet Sal een wilde maar charismatische gevangene: Dean Moriarty. Het drietal kan het goed met elkaar vinden en ze gaan samen op reis. En reis die hun levens zal veranderen.

Nieuw album Springsteen binnen op eerste plaats

Bruce Sprinsteen is met zijn nieuwe plaat Wrecking Ball binnengekomen op de eerste plek in de Album Top 100. De dinsdag uitgekomen plaat is het zeventiende studioalbum van de Amerikaanse zanger.

Springsteen stoot Adèle en haar plaat 21 van de eerste plek. Ook Frans Duijts gooit hoge ogen met zijn album. Hij komt met Alles met Je Delen binnen op de tweede plaats.

Joan Franka is haar eerste plaats in de Single Top 100 alweer kwijt. De zangeres die Nederland vertegenwoordigt op het Eurovisie Songfestival, zakt met haar You and Me naar plek drie.

De nieuwe lijstaanvoerder is de Belgische band Triggerfinger met een cover van Lykke Li's I Follow Rivers. De zangeres staat zelf met het nummer op plek vier.

Prijs benzine op nieuw record

Benzine is de afgelopen week opnieuw duurder geworden en de prijs heeft nu een nieuw record bereikt van 1,83 euro voor een liter, aldus vrijdag het consumentencollectief United Consumers.

Eind februari kwam de gemiddelde landelijke adviesprijs van een liter Euro 95 voor het eerst boven de 1,80 euro en begin deze week was dat gestegen naar 1,81.

Diesel kost nu 1,50 euro per liter en bleef deze week vrijwel gelijk in prijs. Dat geldt ook voor lpg, dat nu 92 cent per liter kost.

'Opstelten en Teeven herkauwen oude plannen'

Het ministerie van Veiligheid en Justitie presenteert regelmatig oude plannen opnieuw. Minister Ivo Opstelten en partijgenoot staatssecretaris Fred Teeven sturen geregeld nog eens een persbericht over maatregelen die al eerder zijn aangekondigd. Dat concludeert het AD na eigen onderzoek.

Zeker dertien keer zouden de bewindslieden plannen meerdere keren hebben uitgestuurd naar de media. In veel gevallen zijn de koppen en inleidingen van persberichten hetzelfde, maar is slechts een nieuw stapje in het beleidsproces genomen.

Een reeds aangekondigd wetsvoorstel kan op die manier opnieuw aandacht krijgen wanneer het naar de Tweede Kamer is gestuurd. Het ministerie verstuurde volgens dat recept binnen negen maanden drie keer een persbericht over het feit dat burgemeesters mogen besluiten burgers op straat te laten fouilleren.

CDA en PvdA tonen zich in de krant kritisch over de oude wijn in nieuwe zakken. "Hierdoor zet je jezelf neer als iemand die grote stappen zet, terwijl je feitelijk gewoon beleid aan het uitwerken bent", zegt CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg. PvdA'er Jeroen Recourt: "Je houdt burgers voor de gek."

In de regels van de Rijksvoorlichtingsdienst staat dat persberichten niet bedoeld zijn om imago op te bouwen voor bewindslieden. Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie zegt dat er niets aan de hand is. "We zijn open en transparant over de maatregelen die bewindslieden nemen. Dit heeft niets te maken met imagebuilding."


'Opstelten en Teeven herkauwen oude plannen' (Foto: Novum)

Isaksson dreigt plaats te verliezen aan Tyton

PSV-trainer Fred Rutten overweegt om Przemyslaw Tyton in het aankomende competitieduel tegen NAC Breda de voorkeur te geven boven Andreas Isaksson. Rutten staat na de forse nederlagen tegen FC Twente (6-2) en Valencia (4-2) flink onder druk.

De oefenmeester en PSV gaan zondag op bezoek bij NAC Breda, waar de Eindhovenaren al sinds 2006 niet meer wisten te winnen. Rutten overweegt om een opvallende wijziging door te voeren. De kans bestaat namelijk dat de keuzeheer doelman Isaksson zal vervangen voor Tyton, die na zijn zware blessure zelden meer in actie kwam.

"Laat ik het zo zeggen. Przemyslaw Tyton is weer op het niveau van vóór zijn blessure", zei Rutten veelzeggend tegenover de clubsite van PSV. Rutten verwacht overigens dat Kevin Strootman gewoon inzetbaar zal zijn tegen NAC. De middenvelder hield aan het Europa League-duel met Valencia wat klachten over. "Hij heeft wat last van zijn knie, maar dat gaat redelijk goed."

Goaltjesdief Malki: "Ja, ik ben lekker bezig"

Sanharib Malki had vrijdagavond met twee doelpunten weer een groot aandeel in de overwinning van Roda JC op VVV-Venlo (3-1). De Syriër blijft echter bescheiden. Malki tekende in de tweede helft voor de belangrijke gelijkmaker, waarna hij duel in de slotfase vanaf de strafschopstip op slot gooide.

Het seizoenstotaal van de Syriër staat hiermee alweer op negentien competitietreffers. De spits beaamt dat hij tot dusver een uitstekend seizoen kent, maar wil vooral niet teveel naar zichzelf kijken. "Ja, ik ben lekker bezig, maar de ploeg ook", zo luidde zijn reactie na afloop van het duel tegen de camera's van Eredivisie Live. "Ik ben vaak de juiste man op de juiste plaats, maar de bal moet er wel eerst komen. Daar zorgen mijn teamgenoten gelukkig voor."

Ook Roda is uiteraard tevreden over de prestaties van Malki en legde de spits daarom deze week snel vast tot 2014. "Deze overwinning is een goede manier om mijn nieuwe contract te vieren", aldus de spits.

Mourinho: "Ervaring bij Real is onvergetelijk"

José Mourinho benadrukt nog maar eens dat hij het uitstekend naar zijn zin heeft als trainer van Real Madrid. De flamboyante Portugees verliet Internazionale in 2010 voor Real en heeft naar eigen zeggen geen moment spijt gehad van die keuze.

"Ik voelde mij prima bij Inter, maar ik heb altijd gevonden dat ik op een bepaald punt van mijn carrière trainer moest worden van Real Madrid. Om te voelen hoe het was om bij een van de grootste clubs te zitten", aldus de trainer.

Volgens de oefenmeester zijn niet alle ervaringen zijn tot nu toe positief geweest. "Er zijn heel veel positieve punten tot dusver, maar ook enkele negatieve. Dat is bij alles in het leven. Maar de ervaring is tot nu toe onvergetelijk en fantastisch geweest", zo liet hij weten op een persconferentie.

"Het is moeilijk om te zeggen welke moment het best en het minst leuk is geweest. Het beste is natuurlijk als je een titel wint en het slechtste als je verliest of uitgeschakeld wordt, zoals eens gebeurde in de Champions League."

Neymar: "Wil ooit niveau van Messi bereiken"

Neymar maakt momenteel furore bij Santos, maar de Braziliaan hoopt ooit net zo goed te worden als FC Barcelona-ster Lionel Messi. Neymar maakte eerder deze week een hattrick tegen Internacional. Vooral het tweede doelpunt van de aanvaller, een solo vanaf eigen helft, maakte veel los in de voetbalwereld.

Neymar wordt al lange tijd gevolgd door verscheidene Europese topclubs en zou zelfs worden vergeleken met Messi. De aanvaller is het daar echter absoluut niet mee eens. "De zogenaamde rivaliteit tussen Messi en mij bestaat helemaal niet. Hij zit op een ander niveau", aldus de Braziliaan tegenover ESPN. "Ik heb al eerder gezegd dat hij de beste voetballer ter wereld is. Daar is echt geen twijfel over mogelijk."

Neymar geniet volop wanneer hij Messi ziet schitteren bij Barcelona. "Ik benoem mijzelf als een fan van Messi en ik hoop dat hij dit soort prestaties blijft herhalen. Ik doe er alles aan om ooit hetzelfde niveau als hem te bereiken."

Recherche kraakt buitenlandse computers

Justitie kraakt bij de opsporing van cybercriminelen soms illegaal buitenlandse computers. Hoewel niet zomaar in computers in andere landen mag worden gekeken is dat soms onvermijdelijk, stelt Lodewijk van Zwieten van de afdeling Cybercrime en Interceptie van de nationale recherche in de Volkskrant.

Volgens Van Zwieten schieten de regels tekort bij de jacht via internet op bijvoorbeeld pedofielen. "Terwijl wij voor opsporingsonderzoek toestemming moeten vragen aan buitenlandse instanties, zit een cybercrimineel met één druk op de knop aan de andere kant van de wereld."

Zowel tijdens het onderzoek naar de hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak Robert Mikelsons, als in een groot onderzoek naar hackers, kraakte de recherche computers in het buitenland. Wilbert Paulissen, hoofd van de nationale recherche, pleit in de krant voor 'meer specifieke, juridische kaders voor online opsporing'.

Het probleem zou ook gelden voor internationale opsporingsdiensten. Iedereen zou met een nieuwe bril naar de bestaande regels moeten kijken, vindt Van Zwieten.

'Minder snel stufi voor buitenlandse student'

Het wordt minder makkelijk voor studenten uit andere EU-landen om in Nederland studiefinanciering aan te vragen. Nederlandse studenten moeten al meer zelf betalen voor hun studie en staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) vindt het eerlijker als dat ook voor buitenlandse studenten gaat gelden, meldt de NOS.

Het aantal buitenlandse studenten met een beurs is de afgelopen jaren bovendien flink gestegen. Dat komt onder meer doordat collegegeld hier lager is of omdat elders te weinig opleidingsplaatsen zijn.

In 2006 werd nog zes miljoen euro uitgegeven aan beurzen voor studenten uit andere landen van de Europese Unie. Vorig jaar was dat opgelopen naar 26 miljoen euro.

EU-studenten kunnen nu nog een basisbeurs van 266 euro krijgen als ze naast hun studie minimaal acht uur werken. Zijlstra wil dat vanaf volgend jaar minimaal veertien uur moet worden gewerkt. Hij wil niet dat er studenten om financiële redenen naar Nederland komen.

'LSD-trip helpt tegen alcoholisme'

Één dosis LSD kan alcoholisten van hun verslaving afhelpen. Dat zou blijken uit een analyse van vier decennia oude gegevens over behandelingen met de hallucinogene drug, die is gepubliceerd in het tijdschrift Journal of Psychopharmacology.

In het kader van de studie werd gekeken naar behandelingen met LSD die werden uitgevoerd tussen 1966 en 1970, toen dit nog was toegestaan. Destijds bleef een kwantitatieve analyse van het voordeel van het middel echter achterwege, en dus werden de oude gegevens afgestofd en opnieuw bekeken.

Smirnoff & co (Wikimedia/Mallerd)De data komt van verschillende behandelprogramma's voor alcoholisten. Die werden op diverse manieren behandeld. Sommigen namen enkel deel aan gesprekken, anderen kregen ook muziek te horen, en bepaalde patiënten werd een dosis LSD gegeven. Na zes maanden dronk tegen de 60 procent van de laatste groep minder of geen alcohol, bij de rest was dit onder de 40 procent. Na een jaar was het effect verdwenen.

De onderzoekers vinden het eigenaardig dat de positieve invloed van LSD op de behandeling van alcoholmisbruik niet verder is onderzocht. Het middel zou veel effectiever zijn dan andere bekende behandelmethodes.

"Voor het genezen van alcohol-afhankelijkheid is een forse verandering nodig in de manier waarop iemand zichzelf ziet, en dat doet LSD", aldus de Britse psychiater David Nutt tegen BBC News. De professor pleit voor liberalere drugswetgeving om meer onderzoek mogelijk te maken. Hij was tot voor kort adviseur drugsbeleid van de Britse regering, maar werd ontslagen vanwege zijn standpunten.


Een mix van twee door LSD-gebruik beïnvloede nummers van The Beatles

Slapend frituren wordt Amsterdammer bijna fataal

Een nachtelijke snack is een Amsterdammer bijna fataal geworden. De man was tijdens het frituren in slaap gevallen en had niet in de gaten dat de vlam in de pan sloeg en de vlammen om zich heen grepen. Een tweede bewoner, die thuiskwam, sloeg alarm en kon erger voorkomen, maar raakte zelf onwel, meldt de brandweer.

De brand zelf viel uiteindelijk mee. Alleen de afzuigkap stond in brand. Er was een rookmelder in huis, maar die deed zijn werk niet omdat hij verkeerd was geplaatst. De vrouwelijke bewoner van het huis aan de De Boelelaan ademde veel rook in. Ze is naar een ziekenhuis gebracht.

Politie New York manipuleerde misdaadcijfers

Een rapport van een New Yorkse politieagent waarin staat dat zijn district tientallen misdaden niet meldde, is vrijdag (lokale tijd) door interne onderzoekers geldig verklaard.

Volgens de agent uit Brooklyn werden rapporten in zijn district niet verzonden. Ook werden slachtoffers ontmoedigd om aangifte te doen. Op die manier hield het district de misdaadcijfers lager. Inmiddels zijn zeven agenten op het matje geroepen en is de baas van het district overgeplaatst.

De agent trok al in 2010 aan de bel, maar toen werd hij gearresteerd en belandde zelfs enkele dagen in een gesticht. Hij is nog steeds geschorst, maar heeft inmiddels een rechtszaak aangespannen.

Politie New York manipuleerde misdaadcijfers
Politie New York manipuleerde misdaadcijfers (Foto: ANP)

Vuurgevecht bij arrestatie drugsbaas Mexico

De arrestatie van een drugsbaas van het Jalisco-kartel in de Mexicaanse stad Zapopan is vrijdag ontaard in een flinke schietpartij. Dat heeft het Mexicaanse ministerie van Defensie bekendgemaakt.

 Volgens Defensie werden regeringstroepen door 'verschillende individuen' van de criminele groepering beschoten. Bij het vuurgevecht kwamen twee vermoedelijke leden van het kartel en een burger om.

Behalve Jalisco-leider Erick Salazar Valencia, ook wel bekend als 'El 89', werd ook zijn luitenant gearresteerd. In totaal werden meer dan 30 vuurwapens, magazijnen en granaten in beslag genomen.

Vuurgevecht bij arrestatie drugsbaas Mexico
Vuurgevecht bij arrestatie drugsbaas Mexico (Foto: ANP)

Ook vijanden Gadhafi pleegden oorlogsmisdaden

Tijdens het gewapende conflict in Libië vorig jaar heeft niet alleen het Gadhafi-bewind oorlogsmisdaden gepleegd, maar ook de troepen die streden voor de huidige nieuwe machthebbers. Dit is de conclusie van een nog vertrouwelijk VN-onderzoeksrapport, dat vrijdag is overhandigd aan VN-mensenrechtenchef Navi Pillay.

Onderzoeksleider Philippe Kirsch overhandigde de Zuid-Afrikaanse een verzegelde enveloppe met namen van personen die vervolgd zouden moeten worden. Die namenlijst kan dienen voor verder onderzoek van het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Lagarde: 28 miljard voor Griekenland

Christine Lagarde, chef van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), wil dat het fonds 28 miljard euro van de 130 miljard euro aan noodhulp voor Griekenland bijdraagt. Dat heeft ze vrijdag gezegd.

De omvang en de financiële steun van het fonds geven aan hoezeer het bereid is Griekenland te helpen, aldus Lagarde. De 28 miljard zal waarschijnlijk inclusief de tien miljard zijn die overbleef van de bijdrage van het IMF aan de eerste noodlening aan Griekenland.

Lagarde zei dat het IMF volgende week een definitieve beslissing zal nemen over de hoogte van het bedrag.

Gertjan Verbeek geschorst voor twee duels

De tuchtcommissie van de KNVB heeft vrijdag AZ-trainer Gertjan Verbeek voor drie duels geschorst waarvan één voorwaardelijk. De coach moet boeten voor zijn gedrag tijdens de thuiswedstrijd afgelopen zaterdag tegen Heracles Almelo. Scheidsrechter Ruud Bossen stuurde hem in de tweede helft naar de tribune.

Verbeek wees maandag het schikkingsvoorstel van de aanklager betaald voetbal af. Bij de mondelinge behandeling van de zaak voor de tuchtcommissie kreeg de AZ-trainer dezelfde eis te horen. Na afloop van de zitting besloot de tuchtcommissie vrij snel deze straf over te nemen.

Gertjan Verbeek geschorst voor twee duels
Gertjan Verbeek geschorst voor twee duels (Foto: ANP)

[Jupiler League] Uitslagen speelronde 26

FC Zwolle heeft vrijdagavond een belangrijke zege geboekt op FC Den Bosch. De koploper van de Jupiler League kon de 1-0 overwinning goed gebruiken na twee wedstrijden zonder overwinning. Ruud ter Heide maakte in de tweede helft met het hoofd de enige goal. Zwolle heeft nu zes punten voorsprong op Sparta Rotterdam, dat zaterdag nog wel in actie komt bij Fortuna Sittard.

Nummer drie FC Eindhoven boekte bij FC Emmen zijn derde opeenvolgende zege. Het werd 0-1 door een treffer van Sjors Paridaans in de eerste helft.

Het ontslag van Gert Kruys leidde niet direct tot een schokeffect bij FC Volendam. Met interim-coach Johan Steur aan het roer speelden de Noord-Hollanders thuis met 1-1 gelijk tegen FC Dordrecht. Cecilio Lopes maakte na 33 minuten de 0-1. Volendam-spits Jack Tuyp nam vijf minuten tijd de gelijkmaker voor zijn rekening.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Telstar Go Ahead Eagles 0-2
FC Emmen FC Eindhoven 0-1
Almere City FC MVV Maastricht 1-2
Willem II SC Veendam 3-1
FC Volendam FC Dordrecht 1-1
FC Zwolle FC Den Bosch 1-0
Helmond Sport FC Oss 2-1
Fortuna Sittard Sparta Rotterdam 10/3
SC Cambuur AGOVV Apeldoorn 11/3


Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 FC Zwolle 26 18 5 3 59 60 - 27
2 Sparta Rotterdam 25 16 5 4 53 49 - 22
3 FC Eindhoven 26 15 6 5 51 42 - 23
4 FC Den Bosch 26 12 8 6 44 42 - 22
5 Helmond Sport 26 12 7 7 43 45 - 44
6 Willem II 26 12 4 10 40 47 - 35
7 SC Cambuur 25 11 6 8 39 54 - 36
8 MVV Maastricht 26 10 7 9 37 46 - 47
9 FC Dordrecht 26 9 10 7 37 38 - 49
10 Go Ahead Eagles 26 10 6 10 36 52 - 43
11 FC Volendam 26 9 5 12 32 42 - 45
12 Almere City FC 26 9 5 12 32 43 - 47
13 Fortuna Sittard 25 8 7 10 31 44 - 41
14 FC Oss 26 9 4 13 31 47 - 59
15 Telstar 26 7 2 17 23 36 - 58
16 AGOVV Apeldoorn 25 5 3 17 18 30 - 65
17 SC Veendam 26 4 6 16 18 36 - 55
18 FC Emmen 26 6 4 16 16 22 - 57


Topscorers

# Speler Club Doelpunten
1 Jack Tuyp FC Volendam 18
2 Nassir Maachi FC Zwolle 16
3 Jeremy Bokila Sparta Rotterdam 14
4 Erik Quekel Helmond Sport 13


Programma

Datum Thuis Uit
16/3 FC Den Bosch Telstar
16/3 Go Ahead Eagles Willem II
16/3 MVV Maastricht FC Volendam
16/3 FC Dordrecht FC Emmen
16/3 FC Eindhoven SC Cambuur
16/3 AGOVV Apeldoorn Fortuna Sittard
16/3 SC Veendam Almere City FC
16/3 Sparta Rotterdam Helmond Sport
19/3 FC Oss FC Zwolle

'We hebben veel rekenkracht nodig'

Hoe krachtig moet de next-gen console zijn volgens de developers? Rendering architect Johan Andersson van Battlefield 3-ontwikkelaar Dice weet het wel: "We need lots and lots of processing power." Hij deed zijn uitspraken op de GDC deze week.

Volgens Johan Andersson van DICE moeten de next-gen consoles in elk geval genoeg RAM-geheugen hebben. "Two gigabytes would not be enough when it comes to RAM", zei hij. "Four gigabytes would work. Eight gigabytes? Yeah. I think that would be perfect when it comes to memory."

De nieuwe rekenkracht zal niet alleen gebruikt worden voor mooiere graphics, maar ook voor andere verbeteringen. "To build game changing experiences, not just pretty visuals, but game changing experiences? That's what we're really excited to do, going forward."

[Bundesliga] Kaiserslautern kan ook bij Stuttgart niet winnnen

Kaiserslautern is voor de vijftiende wedstrijd op rij in de Bundesliga niet tot winst gekomen. Bij VfB Stuttgart speelde de hekkensluiter met 0-0 gelijk. Door de remise nadert Kaiserslautern, dat in oktober voor het laatst won, nummer voorlaatst SC Freiburg tot op een punt. Stuttgart blijft achtste.

Met Oranje-international Khalid Boulahrouz in de basis wilde Stuttgart graag de goede lijn van de laatste weken doorzetten. De Schwaben maakten vooral in de slotfase volop jacht op de overwinning. De Duitse international Cacau liet echter twee goede kansen onbenut.

Toch mocht Stuttgart uiteindelijk niet klagen met 0-0. Een afstandsschot van verdediger Florian Dick verdween in de extra tijd rakelings naast het doel.

[Serie A] Inter doorbreekt negatieve spiraal bij Chievo

Internazionale heeft voor het eerst sinds eind januari weer eens een wedstrijd gewonnen. Op bezoek bij Chievo Verona forceerden de Milanezen in de slotfase een 2-0 overwinning. Drie minuten voor tijd scoorde Walter Samuel de 0-1. In de extra tijd verdubbelde Diego Milito, die ook een strafschop miste, de score. Wesley Sneijder deed het hele duel mee bij Inter.

Napoli versloeg Cagliari, ondanks drie goals van de Argentijn Joaquin Larrivey. Het werd 6-3. Voor Napoli scoorden Marek Hamsik, Paolo Cannavaro, Davide Astori, Ezequiel Lavezzi, Walter Gargano en Christian Maggio.


Inter doorbreekt negatieve spiraal bij Chievo (Foto: Novum)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.