Staken in Myanmar wettelijk toegestaan

Werknemers in Myanmar hebben vanaf nu het recht zich aan te sluiten bij een vakbond en te gaan staken. De wet waarin dit is vastgelegd werd vrijdag van kracht. Dat heeft staatskrant New Light of Myanmar zaterdag gemeld.

De Myanmarese president Thein Sein ondertekende de wet in oktober. De wet is onderdeel van de hervormingen in het jarenlang door een junta geleide land. Sein nam vorig jaar de macht over van de militaire leiders.

In de wet is vastgelegd dat werknemers zich mogen aansluiten bij een vakbond die minimaal dertig leden moet hebben. Ze mogen tevens het werk neerleggen als ze dat twee weken van te voren melden. Wel moet worden aangegeven hoe lang de werkonderbreking duurt, hoeveel mensen er aan deelnemen en hoe die precies wordt uitgevoerd.

Een werkgever die werknemers ontslaat omdat ze het werk neerleggen of omdat ze lid zijn van een vakbond kan een jaar celstraf en een boete tegemoet zien. Werknemers die illegaal in staking gaan kunnen eveneens een jaar achter de tralies verdwijnen en een boete opgelegd krijgen.