Rutte: VVD vaak eens met SGP

De VVD is het volgens premier Mark Rutte in de meeste gevallen eens met de SGP. Dat zei de VVD-premier zaterdag op de SGP-jongerendag in Utrecht, waar hij te gast was.

Rutte noemde als voorbeelden onder meer dat de partijen dezelfde ideeën hebben over een kleine, krachtige overheid, een 'fatsoenlijk migratiebeleid' en het op orde hebben van de staatskas. Ook willen beide partijen economische groei en een 'fatsoenlijke sociale zekerheid', gaf hij aan. Toch zijn er ook terreinen waarop SGP en de VVD van mening verschillen, gaf Rutte toe.

Verschillende Kamerleden reageren zaterdag kritisch op de uitlatingen van Rutte. Zo vindt D66-Kamerlid Boris van der Ham dat de premier SGP-punten bagatelliseert, zoals de standpunten van deze partij over abortus, euthanasie en de Europese Unie. "Rutte maakt een beginnersfout over liberalisme en joods-christelijke roots. Door liberalisme is er juist godsdienstvrijheid. Rutte vergeet ook dat liberalisme staat voor individuele vrijheid en dat SGP daar haaks op staat. Dat bagatelliseren is kwalijk."

PvdA-Kamerlid en kandidaat voor het leiderschap van deze partij Martijn van Dam geeft op Twitter aan het onvoorstelbaar te vinden zoals Rutte zich uitlevert aan de SGP. "Goed te weten dat Rutte ook tegen abortus, euthanasie, emancipatie, werken op zondag en de EU is en voor doodstraf."

GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap stelt dat Rutte een conservatieve koers vaart. "Denk aan de koopzondagen en weigerambtenaren. Nu echt vaarwel liberale principes met deze vrijage met SGP-jongeren?"


Rutte: VVD vaak eens met SGP (Foto: Novum)