Terroristen (19, 17 en 15) wilden dood en verderf zaaien bij Taylor Swift concerten

De Amerikaanse popster Taylor Swift zou de komende dagen drie concerten geven in Wenen. Maar nadat twee mannen zijn gearresteerd die verdacht werden van het plannen van aanslagen in de omgeving van Wenen, heeft de organisator de concerten afgelast.

Update 21.45 uur: Volgens de veiligheidsautoriteiten zouden  de aanslagen door een 17-jarige en een 19-jarige zijn voorbereid. Beiden werden woensdag gearresteerd. De cruciale informatie zou afkomstig zijn van “internationale geheime diensten”, zoals de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Gerhard Karner zei. "De tip had in eerste instantie alleen betrekking op een mogelijke individuele dader. Door onze eigen verdere bevindingen stuitten wij echter op een islamistisch netwerk dat al bekend was bij de politie." Behalve de twee verdachten worden er geen andere personen gezocht.

De 19-jarige zou een sympathisant zijn van de terroristische militie ‘Islamitische Staat’ (IS). Hij heeft zijn plannen bekend. Hij werd gearresteerd in Ternitz, een gemeenschap ongeveer 80 kilometer ten zuiden van Wenen. In zijn woning zijn chemische stoffen en technische apparaten in beslag genomen. De 19-jarige zou op internet zijn geradicaliseerd en een gelofte van loyaliteit aan het hoofd van de terreurgroep Islamitische Staat op een onlineaccount hebben geüpload. De Oostenrijker met familiewortels in Noord-Macedonië heeft op 25 juli zijn baan opgezegd en zegt volgens de politie meer grootse plannen te hebben. Hij wordt beschouwd als de hoofddader.

De tweede verdachte werd niet ver van de Ernst Happel Arena opgepakt door een speciale politie eenheid. De 17-jarige werkte al een paar dagen voor een bedrijf dat donderdagavond onder meer drankjes en eten in het stadion moest aanbieden. Volgens persbureau AFP zou hij een Oostenrijker zijn met Turks-Kroatische roots. Tot nu toe heeft hij geweigerd een verklaring af te leggen. In zijn appartement werd echter materiaal van de IS-militie en het terroristennetwerk Al Qaeda aangetroffen. Hij zou het onlangs hebben uitgemaakt met zijn vriendin. Onderzoekers zeggen dat er bij beide verdachten een duidelijke gedragsverandering heeft plaatsgevonden.

Een 15-jarige jongen met een Turkse achtergrond zit eveneens in hechtenis en wordt ondervraagd. Hij zou op zijn minst op de hoogte zijn geweest van de terroristische plannen van de 19-jarige. Zijn rol bij de aanslagen wordt nog onderzocht.

De twee verdachten hadden geen kaartjes voor de concerten die gepland stonden voor donderdag, vrijdag en zaterdag, aldus de autoriteiten. Hun plan was om donderdag of vrijdag voor het Ernst Happel Stadion zoveel mogelijk mensen te doden met messen en zelfgemaakte explosieven. “De situatie was ernstig, de situatie is ernstig. Maar we kunnen ook zeggen dat een tragedie voorkomen is”, aldus minister van Binnenlandse Zaken Karner.

Het Ernst Happel Stadion telt ongeveer 51.000 zitplaatsen en was voor de geplande concerten uitverkocht. Er werden in totaal maximaal 200.000 fans verwacht. Duizenden zonder kaartjes wilden op zijn minst een pelgrimstocht naar de arena maken, zoals bij eerdere concerten in München of Hamburg ook het geval was.

Eerdere berichtgeving:Na de arrestatie van twee terreurverdachten zijn deze week drie concerten van de Amerikaanse popster Taylor Swift in Wenen afgelast. Concertorganisator Barracuda Music maakte het besluit laat op de woensdagavond bekend.

"Vanwege de bevestiging van een geplande terroristische aanslag in het Ernst Happel Stadion door de politie hebben we om veiligheidsredenen geen andere keuze dan de drie geplande shows te annuleren", aldus de organisator. Alle tickets worden binnen de komende tien dagen automatisch terugbetaald.

De Oostenrijkse bondskanselier Karl Nehammer schreef woensdagavond laat op X dat de situatie zeer ernstig was. “Dankzij de intensieve samenwerking van onze politie en het nieuw opgerichte DSN (Directoraat Staatsveiligheid en Inlichtingen) met buitenlandse diensten werd de dreiging vroegtijdig onderkend, bestreden en een tragedie voorkomen.” De hulpdiensten doen momenteel onderzoek.

De twee gearresteerde verdachten hadden zichzelf geradicaliseerd op internet, zei Franz Ruf, directeur-generaal van de openbare veiligheid van het Oostenrijkse ministerie van Binnenlandse Zaken. Eén van de verdachten is een 19-jarige Oostenrijker. Ruf vervolgde dat deze verdachte een eed van trouw had gezworen aan de huidige leider van de extremistische militie ‘Islamitische Staat’ (IS).

“Tijdens ons onderzoek ontdekten we overeenkomstige voorbereidende acties”, aldus Ruf. En er werd ontdekt dat de 19-jarige buitengewone interesse had voor een Taylor Swift-concert. Bij de woning van de jongeman trof de politie ‘chemische stoffen’ aan. De veiligheidsautoriteiten hebben nog geen verdere informatie gegeven over wat het precies is. De identiteit van de tweede gearresteerde man is nog niet vrijgegeven. Beide mannen werden op verschillende tijdstippen gearresteerd in Neder-Oostenrijk en Wenen.

De politie heeft meegedeeld dat door de arrestaties het risico van een aanslag tijdens een concert was geminimaliseerd, maar dat het niet kan worden uitgesloten: "Er is uiteraard sprake van een abstracte dreiging." Er bestaat niet zoiets als 100% veiligheid.

De organisator wilde blijkbaar geen risico nemen. Een beslissing die niet door alle fans worden gewaardeerd. Op elk van de drie concerten in het Ernst Happel Stadion werden in Wenen 65.000 Taylor Swift-fans verwacht - plus minstens 15.000 fans op het veld rondom het stadion.