FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 8 augustus 2024

Random Pics van de Dag #1354

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

[OS] Nederlandse dames lijken uitgespeeld in strijd om zevenkampmedailles

Zoals al een beetje verwacht werd hebben Anouk Vetter en Emma Oosterwegel weinig uitzicht op een medaille in de zevenkamp. Voor Vetter komt dit vooral omdat ze in Parijs niet op haar allerbest lijkt, voor Oosterwegel is het resultaat op zich prima, maar geldt vooral dat anderen een stuk beter presteren.

Bij het kogelstoten was het Nafi Thiam die uithaalde met een PR, terwijl Sofie Dokter ook een PR wierp en inmiddels ruim voor staat op haar beste meerkamp. Ze mag aan een score van 6500 denken, en bij nog zo'n dag zit zelfs 6600 erin. Oosterwegel gooide ook een PR en poetste daarmee een matige ochtend in een klap weg. Zo zou ook voor haar een score tegen de 6600 er in zitten. Vetter had een vreselijk begin van de avond - 2 pogingen die rond de 14 waren zijn voor haar echt heel zwak. De derde poging was gelukkig voor haar net over de 15 meter, nog steeds een meter verwijderd van haar topprestatie, maar iets van schadebeperking. Katarina Johnson-Thompson en Anna Hall deden bij kogelstoten prima mee en lijken zo wel de medailles te gaan verdelen.

Dit werd verder bevestigd op de 200 meter: Vetter leip opnieuw zwak en zelfs een top 5-klassering lijkt voor haar helaas niet haalbaar. Oosterwegel en Dokter deden wel ongeveer hetzelfde als bij de beste prestatie. Dat konden we niet zeggen van Johnson-Thompson en Hall. Zodoende staat Thiam op pole position voor goud, terwijl Johnson-Thompson en Hall vooral op het lopen net wat te veel moeten inleveren voor de strijd met Thiam. Daarachter heeft Annik Kälin de beste papieren om een medaille in te pikken als één van de drie bovenin nog een grote fout maakt of een blessure krijgt. De Zwitserse scoorde net als Dokter alle onderdelen beter dan haar beste meerkamp. Voor Dokter, Vetter en Oosterwegel lijkt een plek aan de onderkant van de top 8 het maximaal haalbare.

[OS] Overzicht uitslagen Parijs dag 13

Vandaag was de dertiende dag van Olympische Spelen in Parijs. FOK! geeft je iedere avond een overzicht van de prestaties van de Nederlanders, de meest opvallende sportmomenten en de uitslagen van finales.

Het werd voor Nederland vandaag de succesvolste dag van deze Olympische Spelen tot nu toe met 5 medailles. Twee daarvan waren goud. Sharon van Rouwendaal won de 10 kilometer open water zwemmen. In de eindsprint de Seine bleef ze de Australische Moesha Johnson en de Italiaanse Ginevra Taddeucci voor. Het tweede goud van de mannen hockeyploeg. 24 jaar na Sydney wonnen ze weer eens een mondiaal toernooi en dat deden ze door in de finale Duitsland na shoot-outs te verslaan.

Een verrassende zilveren medaille was er voor baanwielrensters Hetty van der Wouw. Op de keirin hoefde ze alleen de Nieuw-Zeelandse Ellesse Andrews voor te laten gaan. Een knappe bronzen plak was er voor kitefoilster Annelous Lammerts. Het goud en zilver waren al uit zicht maar door knappe prestaties vandaag in de halve- en finale won ze toch nog brons.

Femke Bol zal een stuk minder blij zijn met haar bronzen medaille. De hele wereld keek uit naar het duel met Sydney McLaughlin-Levrone maar spannend werd het niet. De Amerikaanse won met overmacht in een wereldrecord en Bol moest zelfs de Amerikaanse Anna Cockrell nog voor laten gaan. Ook voor de waterpolosters was er een teleurstelling. Zij verloren hun halve finale na penalties van Spanje en moeten het nu in de strijd om brons opnemen tegen de Verenigde Staten.

Uitslagen:

Sport Onderdeel Goud Zilver Brons Brons
Zeilen 470 Vadlau/Mähr (Oos) Okada/Yoshioko (Jap) Dahlberg/Karlsson (Zwe)  
Zeilen Catamaran Nacra 17 Foiling: Medaile Race Tita/Banti (Ita) Majdalani/Bosco (Arg) Wilkinson/Dawson (NZl)  
Open water zwemmen 10km Dames Sharon van Rouwendaal (Ned) Moesha Johnson (Aus) Ginevra Taddeucci (Ita)  
Klimmen Speed:  Heren Veddriq Leonardo (Ino) Wu Peng (Chi) Sam Watson (VS)  
Kano sprint Kajak - 4: 500m  Dames Nieuw-Zeeland Duitsland Hongarije  
Kano sprint Kano - 2: 500m  Heren Liu/Ji (Chi) Casadei/Tacchini (Ita) Moreno/Dominguez (Spa)  
Kano sprint Kajak - 4: 500m  Heren Duitsland Australie Spanje  
Zeilen Kitesurfen: Medaile Series Dames Eleanor Aldridge (GB) Lauriane Nolot (Fra) Annelous Lammerts (Ned)  
Schoonspringen 3 meter plank:  Heren Xie Siyi (Chi) Wang Zongyuan (Chi) Osmar Olvera Ibarra (Mex)  
Gewichtheffen Tot 59 Kilogram:  Dames Luo Shifang (Chi) Maude Charron (Can) Kuo Hsing-chun (Tai)  
Baanwielrennen Omniun Heren Benjamin Thomas (Fra) Iuri Leitão (Por) Fabio Van Den Bossche (Bel)  
Baanwielrennen Keirin:  Dames Ellesse Andrews (NZl) Hetty van de Wouw (Ned) Emma Finucane (GB)  
Worstelen Grieks-Romeins: 67 Kilogram  Heren Saeid Esmaeili Leivesi (Irn) Parvis Nasibov (Oek) Jafarov (Aze) Orta (Cub)
Worstelen Grieks-Romeins: 87 Kilogram  Heren Semen Sergejevitsj Novikov (Bul) Alireza Mohmadipiani (Irn) Belenijoek (Oek) Bisultanov (Den)
Worstelen Vrije Stijl: 53 Kilogram  Dames Akari Fujinami (Jap) Lucia Yepez Guzman (Ecu) Choe (NKo) Pang (Chi)
Hockey Heren Nederland Duitsland India  
Atletiek Verspringen:  Dames Tara Davis-Woodhall (VS) Malaika Mihambo (Dui) Jasmine Moore (VS)  
Atletiek 400m Horden:  Dames Sydney McLaughlin-Levrone (VS) Anna Cockrell (VS) Femke Bol (Ned)  
Atletiek Speerwerpen:  Heren Arshad Nadeem (Pak) Neeraj Chopra (Ind) Anderson Peters (Grn)  
Atletiek 200m:  Heren Letsile Tebogo (Bot) Kenneth Bednarek (VS) Noah Lyles (VS)  
Atletiek 110m Horden:  Heren Grant Holloway (VS) Daniel Roberts (VS) Rasheed Broadbell (Jam)  
Gewichtheffen Tot 73 Kilogram:  Heren Rizki Juniansyah (Ino) Weeraphon Wichuma (Tha) Bozhidar Andreev (Bul)  
Taekwondo Tot 68 Kilogram:  Heren Oeloegbek Rashitov (Oez) Zaid Kareem (Jor) Pontes (Bra) Liang (Chi)
Taekwondo tot 57 Kilogram:  Dames Kim Yu-jin (ZKo) Nahid Kiyanichandeh (Irn) Alizadeh (Bul) Parks (Can)
Boksen tot 51 Kilogram:  Heren Hasanboy Doesmatov (Oez) Billal Bennama (Fra) De Pina (Kpv) Alcantara (Dom)
Boksen tot 54 Kilogram:  Dames Chang Yuan (Chi) Hatice Akbas (Tur) Pang (NKo) Im (ZKo)

Medaillespiegel:

# Land Goud Zilver Brons Totaal
1 Verenigde Staten 30 38 35 102
2 China 29 25 19 72
3 Australie 18 14 12 43
4 Frankrijk 14 19 21 53
5 Groot-Brittannie 13 17 21 50
6 Zuid-Korea 13 8 8 28
7 Japan 13 7 13 32
8 Nederland 11 6 8 25
9 Italie 10 11 9 30
10 Duitsland 9 8 5 21

[OS] Waterpolosters verliezen halve finale na penalty's van Spanje na comeback

De Nederlandse waterpolosters hebben zich ondanks een comeback niet geplaatst voor de olympische finale. Nadat het in de reguliere stand 14-14 stond moesten penalty's de beslissing brengen en daarin was Spanje net wat beter dan Nederland. Oranje neemt het in de strijd om het brons op tegen Amerika, dat na penalty's verrassend verloor van Australië.

In een uitverkochte La Défense Arena moest Nederland het in de halve finales opnemen tegen Spanje. De Spaanse waterpolosters hadden het hele toernooi de beste indruk gemaakt en maakten dat helemaal waar in de eerste periode. Nederland had niks te vertellen en stond na het eerste kwart met 1-6 achter. In het tweede kwart herstelde de Nederlandse waterpolovrouwen zich iets en stond het 5-10 in het voordeel van Spanje.

In het derde kwart viel het opeens de goede kant uit voor Nederland. Nadat eerste keepster Laura Aarts eruit was gehaald in de tweede periode begon ze de derde periode weer in het doel. Dat pakte goed uit voor de Nederlandse ploeg. Het ging aanvallend ook beter lopen en de Nederlandse waterpolosters kwamen terug tot 11-1-1.

In het vierde kwart was de spanning om te snijden. Nederland kwam voor het eerst op voorsprong, Spanje kwam weer terug en met nog een halve minuut te gaan stond het 14-13 voor de Spaanse waterpolosters. Nederland had nog maar één aanval te gaan en maakte met nog zeven seconden gelijk, dus moesten penalty's beslissen over de finaleplaats.

Beide ploegen schoten vier keer raak, waarna Brigitte Sleeking haar strafworp miste. Spanje schoot zijn vijfde strafworp wel raak en speelt in de finale verrassend tegen Australië, die op hun beurt na penalty's wonnen van Amerika.

Nieuw kunstwerk van Banksy binnen een uur gestolen

Een nieuw kunstwerk van Banksy in Londen is binnen een uur gestolen nadat het onthuld was. Het kunstwerk – het vierde van de straatkunstenaar in de hoofdstad deze week – stond in Rye Lane, Peckham, en was een afbeelding van een huilende wolf op een satellietschotel.

Beelden toonden een groep gemaskerde mannen die omhoog klommen, de schotel pakten en deze meenamen. Het kunstwerk was onthuld op Banksy's officiële Instagram-pagina.

[OS] Hockeyers na 24 jaar weer olympisch kampioen na shoot-outs tegen Duitsland

De Nederlandse hockeyers hebben in de finale tegen Duitsland het goud veroverd op de Olympische Spelen in Parijs. In het Yves-du-Manoir-stadion won Oranje na shoot-outs van Duitsland nadat het na zestig minuten 1-1 stond. Het is het eerste olympische goud sinds 2000.

In een volgepakt Yves-du-Manoir-stadion met voornamelijk Nederlanders was het aftasten en bleven de grote kansen ook uit, waarna Duitsland het beste spel had in het tweede kwart. De Duitse hockeyers drukte Nederland naar achteren en ze kregen ook een strafcorner. Gescoord werd er echter niet en na dertig minuten stond het nog 0-0 tussen de beide landen.

Na rust werd Nederland eindelijk gevaarlijk. Duco Telgenkamp zorgde voor het gevaar, maar de Duitse goalie pakte de bal van de Nederlandse aanvaller. Daarna werd Duitsland direct gevaarlijk, maar toen voorkwam Pirmin Blaak een doelpunt.

De eerste 45 minuten leverden geen doelpunt op, maar direct in de eerste minuut van het vierde kwart kwam Nederland op voorsprong. Koen Bijen kreeg in de Duitse cirkel gelukkig de bal en kreeg de bal met zijn backhand de bal voor de Duitse doelman, waarna aanvoerder Thierry Brinkman het laatste tikje gaf.

Daarna werd het bijna 2-0 na een schot van Bijen en was de wedstrijd definitief los. Oranje kon het goud al ruiken, maar Duitsland maakte gelijk. Thies Prinz was daar verantwoordelijk voor. Hij kon in eerste instantie de bal niet stoppen uit een strafcorner, maar vervolgens knalde hij hard raak en liet daarbij Blaak kansloos. Oranje kon met een aantal minuten voor tijd nog de wedstrijd beslissen vanuit een strafcorner, maar die ging net naast. Er werd niet meer gescoord en shoot-outs moesten beslissen wie het goud pakte in Parijs.

De eerste vier shoot-outs werden gepakt door de doelmannen, waarna Brinkman Nederland op voorsprong zette. Ook de derde shout-out werd gepakt door doelman Blaak. Toen Thijs van Dam en Duco Telgenkamp hun shoot-out binnen legden was het goud na 24 jaar weer voor de Nederlandse hockeymannen.

[OS] Bol 'slechts' brons op 400m horden, Pakistan pakt na 40 jaar weer goud

Ook in het Stade de France wordt donderdagavond weer volop gestreden om olympisch goud. Wat Nederland betreft zijn er de drie zevenkampsters en zijn de ogen natuurlijk ook gericht op Femke Bol, die gaat proberen voor een gigantische sensatie te zorgen tegen de torenhoge Amerikaanse favoriete Sydney McLaughlin.

400m horden vrouwen, finale
Het duel ging op voorhand uiteraard tussen de torenhoge Amerikaanse favoriete Sydney McLaughlin-Levrone en Femke Bol, op papier de enige die ook maar enige kans maakte om in haar buurt te blijven. Dat lukte echter niet: McLaughlin-Levrone was een klasse apart en verbrak in 50,37 seconden zelfs haar eigen wereldrecord van juni dit jaar.

Bol liep haar - naar eigen zeggen - slechtste race in tijden en zag zelfs de Amerikaanse Anna Cockrell nog langszij komen: die pakte zilver in 51,87 seconden, een gedesillusioneerde Bol moest het in 52,15 seconden doen met brons - de Amerikaanse Jasmine Jones kwam er met 52,29 seconden zelfs nog heel dicht bij in de buurt.

Speerwerpen mannen, finale
In Tokyo was Arshad Nadeem al de eerste Pakistaan ooit die zich voor een olympische atletiekfinale plaatste, hij werd er vijfde. De vicewereldkampioen sloeg nu al in de tweede poging kneiterhard toe: 92,97 meter, hij verpletterde het olympisch record van Andreas Thorkildsen uit 2008 en slechts vijf mannen kwamen ooit verder.

Niet verrassend kwam niemand meer aan Nadeem's gouden worp, met 91,79 meter kwam alleen zijn eigen laatste poging nog in de buurt. Het is pas de vierde gouden medaille ooit voor Pakistan, dat in een ver verleden drie keer hockeygoud won, toen dat nog op echt gras werd gespeeld, en dat sinds 1992 überhaupt geen enkele medaille meer won.

Achter Nadeem was het zilver voor uittredend kampioen Neeraj Chopra uit India en zijn 89,45 meter. Het brons ging met 88,54 meter naar tweevoudig wereldkampioen Anderson Peters uit Grenada.

200m mannen
De Amerikanen moesten het gaan doen, maar vooraf leek Letsile Tebogo uit Botswana misschien wel de favoriet. Dat was niet gelogen: de Afrikaanse sensatie kende een fenomenale race en liep in een Afrikaans record van 19,46 seconden naar olympisch goud, wat hij gelijk opdroeg aan zijn onlangs overleden moeder. De Amerikaan Kenny Bednarek pakte in 19,62 seconden zilver, voor landgenoot en medefavoriet Noah Lyles (19,70).

110m horden mannen, finale
De Amerikaan Grant Holloway was de grote favoriet en dat wist hij volledig waar te maken: in 12,99 seconden knalde hij naar olympisch goud, voor landgenoot Daniel Roberts (13,085) en de Jamaicaan Rasheed Broadbell (13,088). Uittredend olympisch kampioen Hansle Parchment uit Jamaica werd in 13,39 seconden achtste.

Verspringen vrouwen, finale
Op voorhand leek het tussen de Amerikaanse Tara Davis-Woodhall en de Duitse Malaika Mihambo te gaan en zo geschiedde. Met 6,93 meter opende de Amerikaanse sterk, maar de 7,05 meter uit poging twee was nog een klap beter. Ze verzwakte niet en kwam met 6,95 meter en 7,10 meter, waar Mihambo geen antwoord op had. De Duitse bleef steken op de 6,98 meter in haar vierde poging en moest het doen met zilver, vlak voor de Amerikaanse Jasmine Moore (6,96m).

Werkstraffen voor drie medewerksters zorgboerderij Wedde

De officier van justitie heeft werkstraffen opgelegd van 100 uur aan drie medewerksters van de voormalige zorgboerderij Aurora Borealis in Wedde. Zij hebben zich volgens het openbaar ministerie schuldig gemaakt aan diverse mishandelingen van de kwetsbare bewoners van de instelling.

De zaken tegen de drie medewerksters zijn buiten de rechter om afgedaan, omdat zij niet de hoofdverantwoordelijken zijn voor de misstanden in de zorgboerderij. Ook is rekening gehouden met de verregaande gevolgen die zij hebben ondervonden nadat de zaak in de openbaarheid kwam. Zo is er sprake geweest van forse bedreigingen aan het adres van de medewerksters.

Een vierde medewerker moet zich op 10 september nog bij de officier van justitie melden. De beide hoofdverdachten werden door de rechtbank in Groningen op 18 juli veroordeeld tot de maximale gevangenisstraf van vijf jaren en vier maanden en een beroepsverbod voor de duur van tien jaren en vier maanden. Ook moeten zijn schadevergoedingen betalen aan de voormalige bewoners.

[EL] Nipte zege Ajax op Panathinaikos

Ajax heeft in de derde voorronde van de Europa League een nipte zege geboekt op Panathinaikos. De Amsterdammers wonnen in Athene met 0-1.

Het was de thuisclub die aanvankelijk de beste kansen kreeg. Zo moest keeper Pasveer redding brengen op een inzet van Mladenovic. Het was echter Ajax nam na een half uur spelen de voorsprong dankzij Berghuis die scoorde uit een mooie aanval. Vlak voor rust was Panathinaikos dicht bij de gelijkmaker maar Bakasetas raakte de kruising.

In de tweede helft waren de Grieken de bovenliggende partij maar echt veel grote kansen kreeg het niet. Mancini scoorde nog wel maar zijn treffer werd afgekeurd wegens buitenspel. In de slotfase greep Pasveer nog een paar keer goed in waardoor Ajax de overwinning over de streep trok. Volgende week donderdag is de return in Amsterdam.

Terroristen (19, 17 en 15) wilden dood en verderf zaaien bij Taylor Swift concerten

De Amerikaanse popster Taylor Swift zou de komende dagen drie concerten geven in Wenen. Maar nadat twee mannen zijn gearresteerd die verdacht werden van het plannen van aanslagen in de omgeving van Wenen, heeft de organisator de concerten afgelast.

Update 21.45 uur: Volgens de veiligheidsautoriteiten zouden  de aanslagen door een 17-jarige en een 19-jarige zijn voorbereid. Beiden werden woensdag gearresteerd. De cruciale informatie zou afkomstig zijn van “internationale geheime diensten”, zoals de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Gerhard Karner zei. "De tip had in eerste instantie alleen betrekking op een mogelijke individuele dader. Door onze eigen verdere bevindingen stuitten wij echter op een islamistisch netwerk dat al bekend was bij de politie." Behalve de twee verdachten worden er geen andere personen gezocht.

De 19-jarige zou een sympathisant zijn van de terroristische militie ‘Islamitische Staat’ (IS). Hij heeft zijn plannen bekend. Hij werd gearresteerd in Ternitz, een gemeenschap ongeveer 80 kilometer ten zuiden van Wenen. In zijn woning zijn chemische stoffen en technische apparaten in beslag genomen. De 19-jarige zou op internet zijn geradicaliseerd en een gelofte van loyaliteit aan het hoofd van de terreurgroep Islamitische Staat op een onlineaccount hebben geüpload. De Oostenrijker met familiewortels in Noord-Macedonië heeft op 25 juli zijn baan opgezegd en zegt volgens de politie meer grootse plannen te hebben. Hij wordt beschouwd als de hoofddader.

De tweede verdachte werd niet ver van de Ernst Happel Arena opgepakt door een speciale politie eenheid. De 17-jarige werkte al een paar dagen voor een bedrijf dat donderdagavond onder meer drankjes en eten in het stadion moest aanbieden. Volgens persbureau AFP zou hij een Oostenrijker zijn met Turks-Kroatische roots. Tot nu toe heeft hij geweigerd een verklaring af te leggen. In zijn appartement werd echter materiaal van de IS-militie en het terroristennetwerk Al Qaeda aangetroffen. Hij zou het onlangs hebben uitgemaakt met zijn vriendin. Onderzoekers zeggen dat er bij beide verdachten een duidelijke gedragsverandering heeft plaatsgevonden.

Een 15-jarige jongen met een Turkse achtergrond zit eveneens in hechtenis en wordt ondervraagd. Hij zou op zijn minst op de hoogte zijn geweest van de terroristische plannen van de 19-jarige. Zijn rol bij de aanslagen wordt nog onderzocht.

De twee verdachten hadden geen kaartjes voor de concerten die gepland stonden voor donderdag, vrijdag en zaterdag, aldus de autoriteiten. Hun plan was om donderdag of vrijdag voor het Ernst Happel Stadion zoveel mogelijk mensen te doden met messen en zelfgemaakte explosieven. “De situatie was ernstig, de situatie is ernstig. Maar we kunnen ook zeggen dat een tragedie voorkomen is”, aldus minister van Binnenlandse Zaken Karner.

Het Ernst Happel Stadion telt ongeveer 51.000 zitplaatsen en was voor de geplande concerten uitverkocht. Er werden in totaal maximaal 200.000 fans verwacht. Duizenden zonder kaartjes wilden op zijn minst een pelgrimstocht naar de arena maken, zoals bij eerdere concerten in München of Hamburg ook het geval was.

Eerdere berichtgeving:Na de arrestatie van twee terreurverdachten zijn deze week drie concerten van de Amerikaanse popster Taylor Swift in Wenen afgelast. Concertorganisator Barracuda Music maakte het besluit laat op de woensdagavond bekend.

"Vanwege de bevestiging van een geplande terroristische aanslag in het Ernst Happel Stadion door de politie hebben we om veiligheidsredenen geen andere keuze dan de drie geplande shows te annuleren", aldus de organisator. Alle tickets worden binnen de komende tien dagen automatisch terugbetaald.

De Oostenrijkse bondskanselier Karl Nehammer schreef woensdagavond laat op X dat de situatie zeer ernstig was. “Dankzij de intensieve samenwerking van onze politie en het nieuw opgerichte DSN (Directoraat Staatsveiligheid en Inlichtingen) met buitenlandse diensten werd de dreiging vroegtijdig onderkend, bestreden en een tragedie voorkomen.” De hulpdiensten doen momenteel onderzoek.

De twee gearresteerde verdachten hadden zichzelf geradicaliseerd op internet, zei Franz Ruf, directeur-generaal van de openbare veiligheid van het Oostenrijkse ministerie van Binnenlandse Zaken. Eén van de verdachten is een 19-jarige Oostenrijker. Ruf vervolgde dat deze verdachte een eed van trouw had gezworen aan de huidige leider van de extremistische militie ‘Islamitische Staat’ (IS).

“Tijdens ons onderzoek ontdekten we overeenkomstige voorbereidende acties”, aldus Ruf. En er werd ontdekt dat de 19-jarige buitengewone interesse had voor een Taylor Swift-concert. Bij de woning van de jongeman trof de politie ‘chemische stoffen’ aan. De veiligheidsautoriteiten hebben nog geen verdere informatie gegeven over wat het precies is. De identiteit van de tweede gearresteerde man is nog niet vrijgegeven. Beide mannen werden op verschillende tijdstippen gearresteerd in Neder-Oostenrijk en Wenen.

De politie heeft meegedeeld dat door de arrestaties het risico van een aanslag tijdens een concert was geminimaliseerd, maar dat het niet kan worden uitgesloten: "Er is uiteraard sprake van een abstracte dreiging." Er bestaat niet zoiets als 100% veiligheid.

De organisator wilde blijkbaar geen risico nemen. Een beslissing die niet door alle fans worden gewaardeerd. Op elk van de drie concerten in het Ernst Happel Stadion werden in Wenen 65.000 Taylor Swift-fans verwacht - plus minstens 15.000 fans op het veld rondom het stadion.

[OS] Van de Wouw pakt zilver op keirin, Van Schip blundert op omnium

Het is een drukke dag op de wielerbaan in Parijs, waar weer gestreden wordt om olympisch eremetaal. Daar zou ook wat leuks uit kunnen rollen voor Nederland, met de keirin bij de vrouwen en het omnium bij de mannen.

Het programma op de wielerbaan is als volgt:

19.18 uur - Sprint mannen, kwartfinales heat 3 - Harrie Lavreysen, Jeffrey Hoogland
19.27 uur - Omnium mannen, afsluitende puntenkoers - Jan Willem van Schip
20.04 uur - Sprint mannen, finale voor 5e tot en met 8e plek

Keirin vrouwen
Steffie van der Peet had het wat lastig in haar kwartfinale, maar bereikte wel net de vierde plek, precies goed voor een plek in de halve finales. Gelijk na de finish ging ze nog wel stevig onderuit, resulterend in onder meer een opengescheurde broek en een flinke brandwond op haar rug.

Hetty van de Wouw kende minder problemen: ze reed zelfs overtuigend naar de winst in haar kwartfinale. De twee staan later op de dag allebei in een andere halve finale, waar de eerste drie zich voor de finale plaatsen.

In de halve finales maakte Van de Wouw indruk: ze knalde naar de winst en plaatste zich als eerste voor de finale. Voor Van der Peet lukte het nét niet: ze kwam 0,004 seconden tekort om de Britse Emma Finucane van de derde plek af te houden in haar halve finale.

In een heerlijke finale positioneerde Van de Wouw zich uitstekend en met een geweldige slotronde reed ze zich van de derde plek zelfs naar verrassend zilver. De Nieuw-Zeelandse Ellesse Andrews was oppermachtig en pakte het goud, brons was voor de Britse Emma Finucane. Van der Peet eindigde in de kleine finale als vierde en werd zo tiende.

Omnium mannen, scratch
Jan Willem van Schip begon lekker: op het eerste onderdeel, de scratch, reed hij mee in een groepje van vier mannen en eindigde hij als vierde. Benjamin Thomas uit Frankrijk pakte de leiding, voor de Deen Niklas Larsen en de Belg Fabio van den Bossche.

Omnium mannen, tempokoers
Voor Van Schip verliep de tempokoers minder goed: hij pakte geen enkele keer een puntje en moest het doen met de dertiende plek. Van den Bossche reed overtuigend naar de winst, voor Iuri Leitão uit Portugal en de Duitser Tim Torn Teutenberg. In het klassement zakte Van Schip naar plek acht, terwijl Van den Bossche voor Larsen en Leitão aan de leiding gaat.

Omnium mannen, afvalkoers
Van Schip vergooide zijn kansen volledig: op de afvalkoers zat hij te slapen en ging hij er al als tweede af, waardoor hij in principe kansloos is voor de medailles. De Brit Ethan Hayter was de beste, nadat hij Elia Viviani uit Italië het nakijken gaf. Thomas werd derde, Van den Bossche zesde en daarmee gaat de Belg als leider de afsluitende puntenkoers in, gevolgd door Thomas en Leitão - Van Schip staat op de veertiende plek.

Omnium mannen, puntenkoers
Op de afsluitende puntenkoers kon Van den Bossche het niet helemaal bolwerken: de Belg moest zich gewonnen geven tegen Thomas, die voor eigen publiek naar olympisch goud reed. Leitão pakte voor Portugal zilver, Van den Bossche hield met pijn en moeite nog wel stand voor fraai brons - Van Schip eindigde als vijftiende.

Sprint mannen
Harrie Lavreysen begon met een simpele zege op Mateusz Rudyk en heeft er nog één nodig voor een plek in de halve finales. Jeffrey Hoogland's eerste race was minder lekker: hij verloor van de Brit Hamish Turnbull en zal twee keer moeten winnen.

Lavreysen won zijn tweede race tegen Rudyk simpel en kon terug naar het olympisch dorp. Hoogland wist met 0,007 seconden van Turnbull te winnen en mag zo nog voor een derde en beslissende race gaan.

In de derde en laatste rit rekende Hoogland wél af met Turnbull, waardoor ook hij in de halve finales staat.

[OS] Kitesurfster Lammerts pakt brons

Op de Zuid-Franse wateren nabij Marseille wordt donderdag het olympisch surftoernooi afgesloten. Er staat eindelijk een lekkere bak wind en dat is ook goed voor de kitesurfers, die na dagen met weinig wind en geannuleerde races nu hun medailles kunnen gaan bepalen.

Kitesurfen vrouwen
Annelous Lammerts was in de tot slechts zes races ingekorte reguliere serie als vierde geëindigd, waarbij de nummers één en twee al direct in de finale stonden. De nummers drie en vier begonnen hun halve finales beiden met een voordeel: twee 'overwinningen' in plaats van één of nul, waarbij de eerste die aan drie zeges komt de halve finale wint.

In de halve finale ging het uitstekend voor Lammerts, die na een fel duel met vooral de Duitse Leonie Meyer en de Poolse Julia Damasiewicz naar de overwinning wist te racen en zich dus de finale in werkte.

In die finale nam Lammerts het op tegen de Française Lauriane Nolot, de Britse Eleanor Aldridge en de Amerikaanse Daniela Moroz. Ook daar ging de winst - en dus het goud - naar degene die als eerste op drie zeges staat. Op basis van hun openingsserie races begonnen Nolot en Aldridge met respectievelijk twee en één 'zeges', Moroz en Lammerts staan op nul en zullen dus daadwerkelijk drie keer moeten winnen.

De eerste finalerace verliep niet best voor Lammerts: na een vroege fout keek ze al snel tegen een achterstand aan, ze werd vierde. Aldridge wist echter te winnen na een strijd met Nolot, waardoor zij beiden op matchpoint staan en er nog een keer gevaren wordt - Lammerts' kansen op in elk geval brons blijven dus nog in leven.

In race twee ging het beter: Nolot maakte een fout en zakte weg, Aldridge pakte de leiding en Lammerts ging er achteraan. Op Aldridge stond geen maat en de Britse knalde naar het goud, maar Lammerts finishte de race als tweede en klopte daarmee Moroz in de strijd om brons, terwijl Nolot het zilver kreeg.

Kitesurfen mannen
De halve finales zijn inmiddels afgewerkt en dus zijn ook bij de mannen de vier finalisten bekend: de Sloveen Toni Vodisek begint als nummer één van de openingsserie races met twee 'overwinningen', de 17-jarige gedoodverfde Singaporese topfavoriet Maximilian Maeder start met één zege en Riccardo Rossi uit Italië moet net als de Oostenrijker Valentin Bontus daadwerkelijk drie keer winnen.

Nacra 17 gemengd
Laila van der Meer en Bjarne Bouwer hadden voorafgaand aan de medal race al geen medaillekansen meer. Het duo sloot die medal race als vierde af en eindigde het olympisch toernooi daarmee keurig als zesde. Goud was voor Ruggero Tita en Caterina Banti uit Italië, voor Mateo Majdalani en Eugenia Bosco uit Argentinië en het Nieuw-Zeelandse duo Micah Wilkinson/Erica Dawson.

470 gemengd
Lara Vadlau en Lukas Mähr uit Oostenrijk begonnen als leiders aan de medal race, waar ze met moeite naar de zevende plek konden varen. Dat was echter genoeg voor goud: Jordi Xammar en Nora Brugman uit Spanje werden slechts negende en zakten van plek twee zelfs terug naar de vierde plek. Zilver was voor de Japanners Keiju Okada en Miho Yoshioka, voor Anton Dahlberg en Lovisa Karlsson uit Zweden.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 32

Een heuse gameverfilming deze week. Zou deze de negatieve spiraal kunnen breken, of is deze wél de moeite waard? Zo niet, dan kun je natuurlijk ook nog naar de verfilming van een bestseller, een Franse absurdistische komedie, een reli-horror of één van de andere nieuwe titels in je lokale bioscoop.

Borderlands

Lilith (Cate Blanchett), een beruchte premiejager met een mysterieus verleden, keert met frisse tegenzin terug naar haar thuis: Pandora. Ook wel bekend als de meest chaotische planeet in het heelal. Haar missie: de vermiste dochter van Atlas (Édgar Ramírez) vinden, de grootste klootzak van het universum. Onderweg vormt ze een onverwacht bondgenootschap met een samengeraapt zootje buitenbeentjes. Roland (Kevin Hart) een huursoldaat op een missie, Tiny Tina (Ariana Greenblatt) een meisje met een voorliefde voor explosies, Krieg (Florian Munteanu) de gespierde bodyguard van Tina, Dr. Tannis (Jamie Lee Curtis) de excentrieke wetenschapper en Claptrap (Jack Black) de bijdehante robot. Samen nemen ze het op tegen buitenaardse wezens en gevaarlijke bandieten om zo Pandora’s meest explosieve geheimen te ontrafelen. Terwijl ze samen strijden, blijkt het lot van het universum in hun handen te liggen. 

It Ends With Us

Deze verfilming van het boek van Colleen Hoover vertelt het meeslepende verhaal van Lily Bloom (Blake Lively), een vrouw die na een traumatische jeugd opnieuw wil beginnen in Boston, waar ze hoopt haar droom van een eigen bloemenzaak waar te maken. Bij toeval ontmoet ze de charmante neurochirurg Ryle Kincaid (Justin Baldoni) met wie ze meteen een klik heeft. Ze vallen als een blok voor elkaar, maar na een tijdje krijgt Lily een kant van Ryle te zien die haar aan de relatie van haar ouders doet denken. Als Lily’s eerste grote liefde Atlas Corrigan (Brandon Sklenar) ineens weer opduikt in haar leven, komt haar relatie met Ryle onder grote druk te staan. Lily beseft dat ze moet leren vertrouwen op haar eigen kracht om een onmogelijke keuze te maken die bepalend is voor haar toekomst. 

Les pistolets en plastique

Wanneer agent Zavatta, volgens velen de beste rechercheur die er is, op een vliegveld een voortvluchtige moordenaar lijkt te herkennen twijfelen de autoriteiten geen moment: de man wordt direct na zijn landing in Kopenhagen ingerekend. Iedereen is ervan overtuigd dat hij Paul Bernardin is, een man die jaren eerder zijn vrouw en drie kinderen heeft vermoord en sindsdien op de vlucht is. Terwijl de Deense politie hem tijdens verhoren probeert te breken, voeren amateurspeurders Léa en Christine hun eigen onderzoek uit. Ze kennen de zaak Bernardin als hun broekzak, en zijn vastberaden genoeg bewijs te vinden om de gearresteerde man, die zweert dat hij onschuldig is, voorgoed achter de tralies te krijgen. Ook al gaan ze daarin wellicht wat ver…

Babes

New Yorkers en jeugdvriendinnen Eden (Ilana Glazer) en Dawn (Michelle Buteau) zijn onafscheidelijk, maar zitten in compleet verschillende levensfases: Dawn is net bevallen van haar tweede kindje, terwijl Eden een zorgeloos vrijgezellenbestaan leidt. Maar wanneer Eden na een onenightstand plots ontdekt dat ze zwanger is, wordt haar zelfstandige leven op z’n kop gezet. Zonder partner of familie om op terug te vallen, heeft ze meer dan ooit de steun van haar beste vriendin nodig. Met ‘Babes' geven ‘Broad City’-schrijvers Ilana Glazer en Josh Rabinowitz, en regisseur Pamela Adlon een onverbloemde, rauwe kijk op zwanger zijn en vrouwelijke vriendschap. Deze hilarische en oprechte komedie duikt via een mix van lachen, tranen en weeën in de complexiteit van volwassenheid en het ouderschap. 

Peak Season

Een New Yorks koppel zoekt rust in landelijk Wyoming. Onverwacht pakt de vakantie uit als een test voor hun relatie. Een vakantieaffaire die net wel of net niet kans van slagen heeft; het is de premisse van deze charmante Amerikaanse independent, die vorig jaar zijn wereldpremière beleefde tijdens SXSW en al vergelijkingen opriep met Richard Linklaters Before Sunrise. Zijn Amy en Loren bereid het leven dat ze hebben opgebouwd op te geven voor iets dat zich misschien een tijdelijke bevlieging zal blijken? Een dilemma, levensecht en ontspannen uitgewerkt in een innemende proeve van off-Hollywood cinema. 

The Exorcism

Wanhopig om een comeback te maken, duikt de gekwelde acteur Anthony Miller (Russell Crowe) met volle overtuiging in zijn rol als priester in een horrorfilm. Al snel neemt zijn fragiele psychische gesteldheid echter de overhand. Ongerust over zijn verontrustende gedrag zoekt zijn dochter Lee naar verklaringen: is haar vader teruggevallen in oude verslavingen, of is er iets onheilspellenders aan de hand? 

Un Silence

Wanneer het zwijgen doorbroken wordt in het gezin van Astrid (Emmanuelle Devos) en haar echtgenoot François (Daniel Auteuil), dreigen de meest verontrustende geheimen boven te komen. Samen met haar zoon Raphael en haar echtgenoot François (Auteuil), een spraakmakende advocaat, leeft Astrid (Devos) een geprivilegieerd leven. Op hun groot ommuurd landgoed kunnen ze de rust bewaren, ondanks de bekendheid die François geniet nadat hij betrokken was bij een van de grootste rechtszaken van de afgelopen jaren. Na 25 jaar stilte ziet Astrid het familiale evenwicht imploderen wanneer haar kinderen op zoek gaan naar gerechtigheid. 

[OS] Sportklimmer Leonardo pakt eerste Indonesisch goud buiten badminton

Bij het onderdeel speedklimmen voor heren op de Olympische Spelen in Parijs heeft Veddriq Leonardo het goud weten te pakken. De Indonesiër was op de kwalificatiedag ook al een van de snelsten en klom vandaag ook elke ronde onder de vijf seconden.

In de kwartfinale waren de tijden nog niet zo bijzonder: Leonardo pakte met 4.88 de snelste tijd, terwijl Sam Watson geen vlekkeloze run had maar met 5.03 wist de Amerikaan die het wereldrecord verbrak in de achtste finale toch door te gaan naar de halve finale. Het spannendste was de strijd tussen de Chinees Wu en Italiaan Zurloni: Wu was 2 duizendsten sneller. Een stuk zwakker was de wedstrijd die Reza Alipour won: Hij profiteerde van een grote fout van zijn Kazachse tegenstander, slipte zelf ook even weg, maar zijn voorsprong was groot genoeg voor het bereiken van de halve finale.

Voor de finale kwam Alipour net tekort: Hij was een stuk sneller, maar 4.84 was niet genoeg tegen een piekende Leonardo die met 4.78 een PR haalde. Watson maakte een grote fout en was daardoor klaar voor goud: Wu mocht het gaan doen tegen Leonardo, maar niet nadat Watson voor brons op ging en nog even een wereldrecord van 4.74 klom. Leonardo en Wu maakten er in de finale een show van met geweldige tijden, maar de 4.77 van Wu bleek onvoldoende: 2 honderdsten te weinig. Zo pakte Leonardo het goud, een mooie opsteker voor Indonesië na het missen van een medaille bij het vrouwenklimmen. Het is de eerste keer dat Indonesië goud pakt buiten het badminton.

[OS] Estafettesprintsters naar finale, kogelstootster Schilder als 4e naar finale

In het Stade de France in Parijs zijn donderdagochtend weer de nodige Nederlanders in actie gekomen op het olympisch atletiektoernooi. Naast de vrouwen op de zevenkamp werden er ook de nodige series en kwalificaties afgewerkt, met wisselend succes.

4x100m vrouwen, series
Isabel van den Berg, Marije van Hunenstijn, Minke Bisschops en Tasa Jiya liepen een op het oog wat moeizame race en finishten als vijfde in 42,64 seconden. Dat was echter precies genoeg om als tweede en laatste tijdsnelste door te mogen, geholpen door diskwalificaties van België en Ivoorkust in de eerste serie.

4x100m mannen, series
Van Onyema Adigida, Taymir Burnet, Nsikak Ekpo en Elvis Afrifa mocht geen finaleplek verwacht worden en een stunt zat er ook niet echt in: in 38,48 seconden werd het kwartet achtste en laatste in de serie. In de andere serie waren drie teams overigens langzamer, dus gezien het feit dat Nederland zich als allerlaatste plaatste voor de Spelen hebben ze naar behoren gepresteerd. Dé stunt kwam in de tweede halve finale: het ging helemaal fout in de wissels bij Jamaica, wat Kishane Thompson - goed voor individueel zilver - niet goed kon maken en dus ligt Jamaica er voor het eerst sinds 2004 vóór de finale uit.

Kogelstoten vrouwen, kwalificatie
Jessica Schilder noteerde eerste een foutpoging, maar daarna ging het beter en met 18,92 meter plaatste ze zich keurig als vierde voor de finale. Alida van Daalen viel met 16,53 meter en een 26e plek tegen, nog minder goed ging het voor Jorinde van Klinken, die met 16,35 meter op plek 28 bleef steken. De Canadese Sarah Mitton was met 19,77 meter het best, de Amerikaanse favoriete Chase Jackson kwam met 17,60 meter niet eens door de kwalificatie heen.

100m horden vrouwen, herkansingen
Maayke Tjin-A-Lim moest in de top-2 van haar heat eindigen om naar de halve finales te mogen en dat lukte nét: met een prima 12,87 seconden werd ze tweede, één honderdste van een seconde voor de Slowaakse Viktoria Forster.

800m mannen, herkansingen
Ryan Clarke moest de herkansingen lopen, waar de winst nodig was om naar de halve finales te mogen - ook de twee tijdsnelsten mochten door. Dat zat er nét niet in, maar met 1:44,70 liep hij wel naar een uitstekend persoonlijk record - zuur was wel dat hij uiteindelijk 0,14 seconden tekort kwam voor een plek in de halve finales.

[OS] Bokser Alvarez verslaat thuisfavoriet in finale, ook Oekraïns goud

In het Stade Roland Garros in Parijs zijn woensdagavond weer twee finales uitgevochten in het olympisch bokstoernooi. De lichtgewichten tot 63,5 kilogram en de middengewichten tot 80 kilogram kwamen bij de mannen nog één keer in actie in de strijd om goud.

Lichtgewicht mannen
In de finale stond Erislandy Alvarez uit Cuba tegenover thuisheld Sofiane Oumiha, die in Rio de Janeiro al zilver pakte en ondertussen drie keer wereldkampioen werd. In de eerste ronden waren alle vijf juryleden het met elkaar eens: die was voor Alvarez. Ronde twee ging bij drie juryleden naar de Fransman en dat gold ook voor ronde drie, maar het waren niet precies dezelfde juryleden. Daardoor hadden twee juryleden het 29-28 voor Oumiha, één had het 30-27 voor Alvaraz en de andere twee 29-28 voor de Cubaan, die zo het goud pakte.

Brons ging eerder al naar de Canadees Wyatt Sanford, die in de halve finales van Oumiha verloor, en Lasha Guruli uit Georgië, die door Alvarez verslagen werd.

Middengewicht mannen
Oleksandr Khyzhniak uit Oekraïne stond in Tokyo in de finale en verloor die, dit keer mocht hij tegen Nurbek Oralbay uit Kazachstan weer vechten om goud. In ronde één kreeg de Oekraïne van drie juryleden de winst, in ronde twee gingen er drie voor Oralbay. De derde ronde was beslissend en in een heerlijke knokpartij toonde Khyzhniak zich de sterkere: drie juryleden (30-27, 30-27, 29-28) gaven het aan hem en daarmee is hij de nieuwe kampioen.

Arlen Lopez uit Cuba, goed voor goud in 2016, kreeg brons omgehangen na zijn nederlaag tegen Khyzhniak in de halve finales. Het andere brons was voor Cristian Pinales uit de Dominicaanse Republiek, die van Oralbay verloor.

[OS] Nederlandse dames redelijk begonnen aan zevenkamp

De eerste twee onderdelen van de olympische zevenkamp zijn deze week afgewerkt. Hieraan deden maar liefst drie Nederlandse dames mee: de jonge Sofie Dokter en bovenal medaillewinnaars in Tokio Anouk Vetter en Emma Oosterwegel.

Op de 100 horden waren er vreemde races te zien, al was het grootste drama voor de Duitse Sophie Weissenberg, die bij het inlopen een zware blessure kreeg. Sofie Dokter had een goede race met 13.57 en ook Oosterwegel mocht met 13.41 tevreden zijn. Vetter zat daar tussenin, maar voor haar was dat geen toptijd. Dat gold eigenlijk ook voor de drie favorieten: Anna Hall kan in vorm onder de 13 seconden lopen, maar kwam tot 13.35. Ook Katarina Johnson-Thompson en Nafi Thiam kwamen 3 tienden te kort op hun beste tijden. Van de namen daaronder, waar zeker Vetter en Oosterwegel ook bij horen, deden Vidts en Kälin het erg goed met persoonlijke records.

Bij het hoogspringen zijn de Nederlandse dames vaak niet sterk, maar een hoogte richting de 1.80 leek op voorhand toch wel nodig om echt mee te kunnen doen om medailles voor Vetter en Oosterwegel. Deze kwam er niet: 1.74 voor allebei. Ook Kälin kwam tot slechts 1.74, maar ook voor haar is het een minder onderdeel. Op de andere mat deed Dokter het wel sterk, zij kwam tot 1.86, maar moest wel haar meerdere erkennen in de gedoodverfde top 3: Hall met 1.89 en Thiam die samen met Johnson-Thompson over 1.92 gingen. Tussen deze 3 is het nog erg spannend, het lijkt vooral de vraag hoe fit zij zijn. Voor Vetter lijkt het vooral schade beperken tegenover mogelijke PR's van Kälin en Vidts, terwijl ook Dokter zich wellicht in het rijtje outsiders kan voegen.

[OS] Chinese kunstzwemsters pakken goud in teamwedstrijd

Voor het eerst in de historie is de teamwedstrijd in het kunstzwemmen op de Olympische Spelen gewonnen door China. In 1996 won de Amerikaanse ploeg en sindsdien was het goud altijd voor de Russinnen, maar die waren nu niet van de partij.

In de technische routine scoorde het Chinese negental al het best, in de vrije routine deden ze er nog een schep bovenop. Woensdagavond werd het vervolgens afgemaakt in de acrobatische routine met in totaal 996,1389 punten, tegen de 914,3421 voor de Amerikaanse ploeg en 900,7319 voor de bronzen ploeg uit Spanje.

Agema: 'Meer geld naar AI in zorg'

Minister Fleur Agema van VWS wil meer geld investeren in artificiële intelligentie (AI). “AI wordt een revolutie in de zorg en ik zal er alles aan doen om die revolutie zo snel mogelijk plaats te laten vinden”, zei ze woensdag bij een bezoek aan het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg. Het was haar eerste werkbezoek als minister.

Agema wees op de transformatiegelden, het VWS-budget voor digitalisering en zorgverzekeraars die AI een impuls kunnen geven in de zorgsector: “Het overheidsgeld is op, maar voor digitalisering zijn grote potten geld beschikbaar. Het is mijn bedoeling dit geld meer toe te spitsen op het ontwikkelen van randvoorwaarden om AI in de zorg te kunnen invoeren.” De zorgminister wil de versnelling van AI in de zorg ondersteunen door prioriteit te geven aan wetgeving die implementatie van AI mogelijk moet maken: “Door bijvoorbeeld de kaders in de privacywetgeving aan te passen, zodat patiënten en zorgprofessionals informatie kunnen invoeren in een device.” Meer hierover bij Skipr

Livestream Zeehondencentrum Pieterburen erg populair in Japan

De livestream van het Zeehondencentrum Pieterburen is viral gegaan in Japan. Waar normaal gesproken zo'n dertig mensen deze stream volgen, zijn het er nu vele duizenden. Sommige Japanse kijkers maken zelfs plannen om naar Groningen te reizen om de zeehonden echt 'live' te zien. Al deze aandacht levert extra inkomsten op, wat het zeehonden centrum goed kan gebruiken.

[OS] China begint gewichtheftoernooi met dubbel goud

In Parijs is ook het olympisch toernooi voor de gewichtheffers eindelijk van start gegaan. De eerste twee gewichtsklasses van de door het IOC zwaar verkleinde sport stonden op het programma en leverden hier en daar best wat spanning op.

Mannen -61kg
Na het trekken stond de Chinese topfavoriet Li Fabin alweer aan de leiding: de titelverdediger pakte zijn drie beurten allemaal en in zijn derde tilde hij 143 kilogram boven het hoofd. De Indonesiër Eko Yuli Irawan, jagend op zijn vijfde medaille op rij, volgde met 135kg, voor de 132kg van de Thai Theerapong Silachai - vier van de twaalf deelnemers, waaronder de Bulgaar Ivan Dimov en de Italiaanse vicewereldkampioen Sergio Massidda, kregen geen enkel gewicht omhoog en lagen dus al uit de wedstrijd.

Even zorgde Lin voor een beetje spanning bij het stoten: zijn eerste poging op 167kg mislukte, maar poging twee was wel raak en met een totaal van 310kg was het goud binnen. Silachai zette zijn sterke wedstrijd door met nog eens drie geslaagde pogingen, wat hem 171kg bij het stoten en een totaal van 303kg opleverde voor zilver. De Amerikaan Hampton Morris stootte 172kg boven het hoofd, meer dan wie dan ook, en ging zo met totaal 298kg naar een zeldzame Amerikaanse medaille in het gewichtheffen.

Yirawan kreeg zijn startgewicht niet omhoog en zag zijn medaillereeks zo ten einde komen. Historie was er ook voor twee kleine sportlanden: Morea Baru werd vijfde voor Papoea Nieuw-Guinea, Kaimarui Erati eindigde als zevende voor Kiribati, voor beide landen het beste olympische resultaat ooit.

Vrouwen -49kg
De jonge Roemeense Mihaela Cambei maakte grote indruk met drie geslaagde pogingen bij het trekken, wat haar met 93kg ruim naar de leiding bracht, voor de Chinese topfavoriete Hou Zhihui (89kg) en de Thaise Surodchana Khambao (88kg).

Bij het stoten leek Cambei met nog eens drie rake pogingen en een totaal van 205kg mogelijk op weg naar goud, maar Hou wist het tóch te doen: bij haar laatste poging móest 117kg omhoog en dat deed ze voor een totaal van 206kg en goud. Brons was voor Khambao, die er bij het stoten nog 112kg aan toevoegde voor totaal 200kg.

[OS] Zeldzame Iraanse vrouwenmedaille, Koreaans en Thais taekwondogoud

Op de Olympische Spelen in Parijs zijn woensdagavond de eerste gouden medailles in het olympisch taekwondotoernooi vergeven. Dat gebeurde in het Grand Palais, dat van schermarena omgebouwd was naar een de taekwondohal en waar de eerste mannen en vrouwen hun toernooi afwerkten.

Mannen -58kg
De pas 20-jarige Zuid-Koreaanse wereldkampioen Park Tae-joon wist in de halve finales overtuigend af te rekenen met de Tunesiër Mohamed Khalil Jendoubi en stond in de finale tegenover Gashim Magomedov uit Azerbeidzjan, die olympisch kampioen Vito Dell'Aquila in de halve finale flink klop gaf.

Wat de medailles betreft werd het een flinke domper: Dell'Aquila was geblesseerd en kon niet aantreden tegen Cyrian Ravet, die Frankrijk brons bezorgde. Het andere brons was voor Jendoubi, die domineerde tegen de Spanjaard Adrian Vicente. Park trad in de finale aan tegen Magomedov, maar die liep al snel een op het oog forse blessure op aan zijn scheenbeen. Hij maakte het gevecht wel af, maar was verder kansloos en moest het goud aan Park laten.

Vrouwen -49kg
De Thaise grootheid Panipak Wongpattanakit, nog altijd meer 27 jaar, kondigde vooraf aan dat Parijs haar laatste optreden zou zijn. Met onder meer een overtuigende zege op de Kroatische Lena Stojkovic in de halve finale plaatste ze zich voor de finale, waarin ze de Chinese Guo Qing trof - Qing was de Iraanse Mobina Nematzadeh de baas.

In de eerste strijd om brons was Nematzadeh te sterk voor Dunya Abutabel uit Saoedi-Arabië, die grote indruk maakte in Parijs, waar ze zich als eerste Saoedische vrouw ooit op eigen kracht voor de Spelen had geplaatst. Nematzadeh pakte zo de tweede medaille ooit voor een Iraanse vrouw, nadat Kimia Alizadeh - uiteraard ook in het taekwondo - in 2016 de eerste was. Stojkovic won het andere bronzen gevecht van de Turkse Merve Dincel, waarna de finale wachtte. Dat werd een zeer spannende strijd, waarin Wongpattanatik haar carrière na brons in Rio en goud in Tokyo afsloot met haar tweede gouden medaille op rij.

[OS] Van Rouwendaal zwemt naar tweede olympisch goud

Zwemster Sharon van Rouwendaal heeft zich donderdagochtend voor de tweede keer in haar carrière laten kronen tot olympisch kampioene op de tien kilometer openwaterzwemmen. De Nederlandse was in de weinig frisse Seine in Parijs oppermachtig in de eindsprint.

In de Seine stond een zware stroming en dat zorgde al vrij vroeg voor een schifting. Van Rouwendaal zat constant voorin en maakte onderdeel uit van een groepje van drie die zich los hadden gezwommen van de rest, met verder ook nog de Australische Moesha Johnson - Van Rouwendaal's huisgenote en beste vriendin - en de Italiaanse Ginevra Taddeucci. Regerend kampioene Ana Marcela Cunha uit Brazilië voerde het groepje achtervolgers aan.

De eindsprint werd bijzonder spannend, want de drie koploopsters moesten ook zorgen dat ze op het goede moment de kant verlieten en de hardere stroming opzochten. Dat deed Van Rouwendaal op het perfecte moment, waarbij de Australische moeite leek te hebben om echt in het spoor van de Nederlandse te blijven.

Wereldkampioene Van Rouwendaal trok door en was niet meer te kloppen: na goud in Rio de Janeiro en zilver in Tokyo was er opnieuw olympisch goud voor de Nederlandse. Johnson sprintte achter haar naar het zilver, Taddeucci pakte fraai het brons.

[OS] Golfster Van Dam gedeeld 36e na openingsdag

De vrouwen hebben op de Olympische Spelen in Parijs hun eerste dag van het golftoernooi achter de kiezen. Voor de Nederlandse Anne van Dam verliep dat niet helemaal goed: ze begon al met een bal in het water en eindigde na onder meer drie bogyes en zelfs een double bogey op drie slagen boven par en een gedeeld 36e plek.

Aan de leiding gaat ietwat verrassend de Française Celine Boutier, die één bogey, maar ook acht birdies liet noteren op de golfbaan. Ze ging zo rond in een uitstekende 65 slagen, zeven onder par, en heeft drie slagen voorsprong op de Zuid-Afrikaanse Ashleigh Buhai. Vier dames volgen met een achterstand van vijf slagen: Gaby Lopez uit Mexico, de Zwitserse Morgane Metraux, Mariajo Uribe uit Colombia en de Amerikaanse Lilia Vu.

[OS] Kayaksters Vorsselman en Konijn ook individueel in halve finales

Voor kayaksters Ruth Vorsselman en Selma Konijn verlopen de Olympische Spelen in Parijs vooralsnog meer dan uitstekend. In de K-2 plaatsten ze zich gezamenlijk al voor de halve finales op de 500 meter, individueel lukte dat ook.

Vorsselman moest het in haar serie doen met een vierde plek, waardoor ze in de kwartfinales in actie moest komen. Dat ging echter prima en met een tweede plek in die race plaatste ze zich overtuigend voor de halve finales, die zaterdagochtend gevaren worden.

Konijn maakte een geweldige indruk in haar serie: ze bleef dicht in de buurt van de Nieuw-Zeelandse grootheid Lisa Carrington, die wellicht niet helemaal voluit ging, en werd fraai tweede, waardoor ze gelijk de halve finales in kon.

[OS] Eindelijk Iraans worstelgoud, Indiase te zwaar voor finale na megastunt

Het worstelen op de Olympische Spelen in Parijs heeft woensdagavond weer drie mooie finales opgeleverd. Twee gewichtsklasses in het Grieks-Romeins worstelen bij de mannen werden beslist, de vrouwen - die alleen in de vrije stijl worstelen - streden om het goud in de lichtste klasse.

Mannen Grieks-Romeins -77kg
Wereldkampioen Nao Kusaka uit Japan stoomde simpel door naar de halve finales en rekende daarin af met Malkhas Amoyan uit Armenië. In de finale trof hij de Kazachse veteraan Demeu Zhadrayev, die in de halve finale overtuigend van de Azeri Sanan Suleymanov won.

In de finale was Kusaka een klasse apart: hij draaide Zhadrayev rond en worstelde zich naar het goud. Brons was voor Amoyan, die in een fraai gevecht de Oezbeek Aram Vardanyan de baas was, en voor de Kirgizische vicewereldkampioen Akzhol Makhmudov, die van Suleymanov won.

Mannen Grieks-Romeins -97kg
In Tokyo verloor Mohammad Hadi Saravi uit Iran in de halve finales van de Armeniër Artyr Aleksanyan, dit keer troffen ze elkaar in de finale nadat Saravi de halve finale tegen de Egyptenaar Mohamed Gabr domineerde en Aleksanyan van de Cubaan Gabriel Rosillo won. Gedurende het toernooi overtuigde Saravi veel meer en dat bleek: in de finale kreeg hij de Armeense grootheid onder controle en pakte Saravi het goud.

Brons ging ook hier naar Kirgizië: Uzur Dzhuzupbekov was te sterk voor Gabr. Het andere brons leverde een enorme anticlimax op. De 40-jarige Oezbeek Rustam Assakalov mocht eindelijk voor olympisch eremetaal vechten, maar tegen Rosillo raakte hij al binnen een halve minuut geblesseerd aan zijn schouder en ondanks verwoede pogingen moest hij opgeven.

Vrouwen vrije stijl -50kg
De eerste ronde kende een van de grootste sensaties van de Spelen: de Japanse Yui Susaki, die in haar hele carrière slechts drie gevechten verloor en allemaal van dezelfde teamgenote, werd verslagen door Vinesh Phogat uit India. Die worstelde zich de finale in, maar voorafgaand aan de finaledag was ze iets te zwaar en dus werd Vinesh volledig uit de uitslag geschrapt.

In de finale kreeg de overtuigend ogende Amerikaanse Sarah Hildebrandt zo de Cubaanse Yusneylys Guzman als tegenstandster, die in de halve finales van Vinesh verloren had. Hildebrandt was in die finale te sterk en pakte het goud. Brons was er voor Susaki, die de Oekraïnse Oksana Livach versloeg, en Feng Ziqi uit China, die een spannend gevecht van de Mongolische Dolgorjavyn Otgonjargal won.

Nobody Wants To Die

Niemand wil dood. Maar toch gaan we dat allemaal een keer. Wat zou dan mooier zijn als je in een ander lichaam terug kan komen? In 2329 kan dat. Daar heeft de elite een manier gevonden om hun bewustzijn in een apparaat te stoppen, en zodra ze dood zijn, kan dat apparaat bij iemand anders in zijn hersenpan geïmplementeerd worden. Vet handig! Er zit alleen één maar aan. Jouw lichaam is niet meer van jou, maar van de staat en er staat een boete op het laten verslonzen van je lichaam. En uiteraard betaal je belasting over je lichaam. Betaal je niet, dan wordt je lichaam verkocht aan de hoogste bieder.

FOK! Wat een weer: droog en zonnig

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goedemorgen!

Vanochtend is er eerst bewolking, later klaart het van het westen uit op. De wind komt uit het zuidwesten en is zwak tot matig.

Vanmiddag is er vooral in het westen veel zon. Het blijft vrijwel overal droog. De maximumtemperatuur varieert tussen 21°C aan zee tot plaatselijk 25°C in het oosten. De wind is matig, langs de noordwestkust soms vrij krachtig en komt uit het zuidwesten.

Vanavond neemt de bewolking van het westen uit toe. Het blijft droog. De zuidwestenwind is matig, aan zee vrij krachtig. Langs de west- en noordwestkust neemt de wind toe naar krachtig, windkracht 6.

Vannacht valt in de noordelijke helft af en toe regen. De minimumtemperatuur ligt tussen 15°C in het noordoosten en 20°C aan de zuidwestkust. De wind komt uit het zuidwesten en is matig, aan de kust vrij krachtig of krachtig, windkracht 5 of 6. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

 

De waddenzee vanaf de Zeedijk bij Harlingen (Foto: BPS70)
De waddenzee vanaf de Zeedijk bij Harlingen (Foto: BPS70)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Britse politie verwacht nacht vol rellen, eerste celstraffen al uitgedeeld

De Britse politie in heeft zich voorbereid op rellen deze nacht. De autoriteiten mobiliseerden daarom ongeveer 6.000 speciaal opgeleide politieagenten. Ze vrezen in zeker acht steden rellen– met focus op Londen.

Lijsten met mogelijke doelwitten tijdens de rellen gingen rond op internet. Er stonden instellingen op de lijsten die asielzoekers ondersteunen of verdedigen in de rechtszaal, er waren oproepen om deze doelen woensdagavond/nacgt aan te vallen.

“Het is volkomen onaanvaardbaar om liefdadigheidsinstellingen en advocaten die legaal werken te intimideren. Deze misdadigers overtreden de wet – en wij zullen ze tegenhouden”, zei de Londense politiechef Mark Rowley.

Politietroepen in het hele land hadden zich schrap gezet voor meer dan 100 extreemrechtse demonstraties, maar het waren de tegendemonstranten die in veel grotere aantallen kwamen opdagen. In Londen verzamelden zich meer dan 5.000 mensen in Walthamstow met spandoeken met 'Verzet je tegen Tommy Robinson' en 'Vluchtelingen welkom'.

Honderden tegendemonstranten verzamelden zich ook buiten een immigratieadviescentrum in Brentford en de oude brandweerkazerne in Hackney. Er waren ook grote tegendemonstraties in Birmingham, Sheffield, Liverpool, Newcastle, Bristol en Brighton.

Ongeveer 50 extreemrechtse demonstranten kwamen opdagen in Southampton, maar hun gezangen werden overstemd door ongeveer 400 tegendemonstranten die zongen 'there are many, many, many more of us than you'. De grootste demonstratie van extreemrechts vond plaats in Portsmouth, waar mannen gehuld in Saint George's Cross-vlaggen wegen blokkeerden en botsten met politieagenten.

Premier Keir Starmer had dinsdag al een hard optreden aangekondigd na een bijeenkomst van het nationale crisisteam. Hij vertelde verslaggevers dat hij deze week ‘substantiële veroordelingen’ van relschoppers verwachtte. “Dit zou een krachtig signaal moeten zijn naar iedereen die direct of online deelneemt, dat zij binnen een week ter verantwoording zullen worden geroepen.”

De eerste straffen voor de rellen zijn al uitgesproken. Een 58-jarige man heeft drie jaar gevangenisstraf gekregen, zo heeft de Liverpool Crown Court bepaald. Hij nam deel aan rellen in de noordwestelijke Engelse stad Southport en sloeg een politieagent in het gezicht. Een 29-jarige jongen is veroordeeld tot twee en een half jaar cel wegens het in brand steken van een politievoertuig tijdens de rellen in Liverpool. Ook een 41-jarige die meedeed aan de rellen in Liverpool en politieagenten belaagde moet voor 20 maanden achter de tralies verdwijnen. Alle drie de mannen gaven de beschuldigingen toe en daarom kon het vonnis al na een paar dagen uitgesproken. In totaal zijn sinds het begin van de rellen ruim 400 mensen gearresteerd en ongeveer 100 aangeklaagd.

De rellen, die het Verenigd Koninkrijk al enkele dagen teisteren, zijn veroorzaakt door desinformatie over een steekpartij in Southport bij Liverpool, waarbij eind juli drie kleine meisjes werden gedood. Er ging informatie rond dat  de dader zou een illegale immigrant zijn met een moslimnaam, maar dit is onjuist. De verdachte is een 17-jarige die in Wales is geboren als kind van Rwandese immigranten. Het nepnieuws werd– vooral door rechts-extremisten – kort na het misdrijf verspreid op social media.

Oekraïne rukt op in Rusland, Poetin belegt spoedvergadering nationale veiligheidsraad

Sinds gisteren heeft Oekraïne een flinke slag aan Rusland toegebracht. Details zijn nog wat vaag maar er is onder andere een belangrijke gasinstallatie die gas naar Europa pompt veroverd. Ook is districtshoofdstad Sudzha bezet.

In de Russische Koersk-regio is de noodtoestand uitgeroepen vanwege een Oekraïens grondoffensief. Dit werd aangekondigd door de gouverneur van de regio, Alexei Smirnov, in een bericht op de berichtenapp Telegram. Oekraïne is in een tegenaanval tot ver op Russisch grondgebied nabij Koersk gekomen. Volgens het Russische ministerie van Defensie begon het offensief dinsdag en bereikte het woensdag het noordwesten van de stad Sudzha.

Berichten hinten op 100-300 Russen die zich hebben overgegeven en zou een Su-34 bommenwerper zijn neergeschoten. Volgens geruchten zijn er Bradleys en Strykers ingezet, wat zou duiden op reguliere brigades en geen speldenprik van Russische partizanen vanuit Oekraïne. Rusland heeft de noodtoestand afgekondigd in het gebied.

Enkele uren nadat een Russische regionale gouverneur had gezegd dat de aanvallers waren teruggedreven, gaf het ministerie van Defensie een verklaring uit waarin stond dat er nog steeds werd gevochten.

Volgens de Russische autoriteiten zijn al duizenden mensen de grenssteden in de Russische regio Koersk ontvlucht. Burgers verlieten hun huizen in privévoertuigen, zei waarnemend gouverneur Alexei Smirnov in een videoboodschap. Bovendien werden 200 mensen in transportvoertuigen en bussen in veiligheid gebracht vanuit de steden die onder vuur lagen.Smirnov zei dat hij die avond met Kremlin-leider Vladimir Poetin aan de telefoon had gesproken. De president nam de situatie onder persoonlijke controle. Ook zijn er noodopvangcentra met zo’n 2.500 plaatsen ingericht. Ook psychologen hebben daar dienst.

Poetin heeft tijdens een spoedvergadering van zijn nationale veiligheidsraad gezegd dat Oekraïne een "grootschalige provocatie" uitvoert na de grensoverschrijdende inval in Rusland. Honderden Oekraïense troepen van de 22e gemechaniseerde brigade van Oekraïne, ondersteund door tientallen tanks en pantservoertuigen, zouden de aanval hebben uitgevoerd in de grensregio Koersk.

Random Pics van de Dag #1353

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Huisartsenposten bezorgd over toenemend aantal agressieve patiënten

Gelderse huisartsenposten maken zich zorgen over het korte lontje van patiënten. Dat blijkt uit een rondgang door Omroep Gelderland. Bijna dagelijks wordt NEO Huisartsenzorg geconfronteerd met verbaal of fysiek agressief gedrag. “We zien een stijgende lijn van agressiemeldingen en daar maak ik me ernstig zorgen over”, vertelt Hans Janssen, manager huisartsenposten van NEO Huisartsenzorg, aan Omroep Gelderland.

Hoewel de huisartsenpost er voor de ANW-uren is voor spoedgevallen, verwachten patiënten dat ze voor alle vragen bij de huisartsenspoedpost terecht kunnen. Patiënten worden vervolgens boos op de zorgverlener omdat ze in niet-spoedeisende gevallen niet gelijk worden geholpen. Meer hierover bij Skipr

Pro-Palestina-activisten 'vallen UvA-locaties aan' met verf en hamers

Opnieuw is de UvA het doelwit geworden van vernielingen en bekladdingen. Pro-Palestina- activisten hebben een pand van de UvA op het Binnengasthuisterrein beklad en beschadigd en het Maagdenhuis besmeurd met verf. Zo meldt AT5. 

Op Instagram schrijven ze dat de vernielingen afgelopen maandagochtend plaatsvonden. Volgens de activisten zijn de panden "aangevallen met verf en hamers". Het lijkt erop dat ze onder meer met een hamer door het glas probeerden te slaan.

Een woordvoerder van de UvA zegt tegen De Telegraaf dat de universiteit waarschijnlijk geen aangifte doet. "Het is iets dat we zullen moeten repareren, dat is heel erg jammer", zegt de woordvoerder tegen de krant. 

Het Binnengasthuisterrein werd in mei nog een paar dagen bezet door pro-Palestina-activisten. De Mobiele Eenheid moest een eind aan die bezetting maken en de schade die de activisten hadden veroorzaakt bleek enorm.  

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1613
special
VrijMiBabes #266 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1612
special
Random Pics van de Dag #1611
special
Random Pics van de Dag #1610
special
VrijMiBabes #265 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.