[OS] Van Aanholt en Duetz zeilen naar goud na vreemde ontknoping, Bouwmeester op koers

Zeilsters Odile van Aanholt en Annette Duetz hebben in de zuid-Franse wateren olympisch goud veroverd in de skiff. Het Nederlandse duo was in de 49er-boot net goed genoeg in de beslissende medal race, waar ze vanaf de tweede plek aan begonnen.

In de beslissende medal race ging Nederland lange tijd aan de leiding en de overwinning was zo goed als binnen, maar in de slotfase leek het toch nog even helemaal fout te gaan. De laatste gate werd gemist en ineens kwamen Van Aanholt en Duetz stil te liggen, terwijl Vilma Bobeck en Rebecca Netzler uit Zweden naar de finish zeilden en de medal race wonnen.

Van Aanholt en Duetz herstelden zich precies op tijd en kwamen achter Italië als derde over de meet, wat precies genoeg was om in de eindstand voor Zweden het goud te pakken, de eerste gouden Nederlandse boot sinds Londen 2012. Brons was voor Sarah Steyaert en Charline Picon uit Frankrijk.

49er mannen
In de skiff bij de mannen gingen Diego Botin le Chever en Florian Trittel Paul als leiders de medal race in en daarin kwam het goud niet in gevaar: ze domineerden de race en wonnen zo ook de afsluitende wedstrijd, wat uiteraard het goud opleverde. Isaac McHardie en William McKenzie uit Nieuw-Zeeland werden derde in de medal race, voor de Amerikanen Ian Barrows en Hans Henken. Die boten pakten daarmee zilver en brons, want de Ieren Robert Dickson en Sean Waddilove vielen met een dramatische medal race terug naar plek vier.

Bart Lambriex en Floris van de Werken sloten een dramatische week nog respectabel af: de wereldkampioenen eindigden als tweede in de medal race en schoven zo nog op van de tiende naar de zesde plek in de eindstand.

ILCA 6 vrouwen
Marit Bouwmeester was in de Laser Radial weer lekker bezig: er werden twee races gevaren en daarin werd de drievoudig winnares van olympisch eremetaal eerste en tweede. De vierde race ging een stuk minder lekker, maar werd wegens gebrek aan wind afgekapt en zo staat ze gewoon aan de leiding in het klassement, voor de Française Louise Cervera en Monika Mikkola uit Finland.

ILCA 7 mannen
In de Laser bij de mannen ging het beduidend minder goed. Duko Bos opende eerder nog met winst in de openingsrace, maar moest het daarna doen met een 20e, 29e en 27e plek en is daardoor gezakt naar de 20e plek in het klassement, met nog zes reguliere races te gaan. De Australiër Matt Wearn voert het veld aan, voor Filip Jurisic uit Kroatië en de Peruviaan Stefano Peschiera.

470 gemengd
Geen Nederlandse deelname in de gemengde dinghy, waar Japan met Keiju Okada en Miho Yoshioka aan de leiding gaat na de eerste twee races. De Spanjaarden Jordi Xammar Hernandez en Nora Brugman Cabot volgen, voor Simon Diesch en Anna Markfort uit Duitsland.