FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 3 augustus 2024

[OS] Thuisfavoriet Barbelin voorkomt Koreaanse handboogsweep

Bij het handboogschieten voor dames is wéér Koreaans goud gewonnen. De Koreaanse dames hebben al sinds 2012 elkaar steeds opgevolgd als olympisch kampioen en dat was ook dit jaar het geval. Het was zelfs een geheel Koreaanse finale, met Lisa Barbelin die als enige niet-Koreaanse een wedstrijd won tegen een Koreaanse.

De drie Koreaanse dames kwamen met weinig ervaring, alleen Shiyeon Lim had al internationale ervaring en schoot bovendien een wereldrecord in de kwalificatie. In de finale liet Lim die topvorm nogmaals optekenen: Ze schoot 3 sets van 29, 1 met de perfecte 30 en 1x 28. Het was verreweg haar beste pot, terwijl tegenstandster Nam enkele keren een 8 schoot en uiteindelijk wel 1x 30 scoorde, maar niet verder kwam dan 7-3. Nam had in de halve finale wel makkelijk afgerekend met Barbelin met 6-0 en was ook in de achtste finale en kwartfinale behoorlijk consistent, maar kon die vorm niet naar de finale brengen.

Het meest vermakelijk was de bronzen finale, waarin Lisa Barbelin afrekende met Jeon Hunyoung. Barbelin zelf ontsnapte in de kwartfinale, toen ze tegen Choirunisa uitgeschakeld leek: Alleen een pijl van 7 of slechter voor de Indonesische die Laura van der Winkel eerder deze week kon haar nog naar een shoot-off brengen, en de Indonesische schoot een 4. Barbelin, die zelf ook een Nederlandse in ronde 1 had uitgeschakeld in de vorm van Gaby Schloesser, was daarmee door naar de halve finale. Na het snelle verlies daar kwam ze beter voor de dag in de bronzen finale, waarin de jonge Jeon haar ook kansen gaf. Ze kon 3x een set winnen met scores van 28, best ongewoon voor Koreaanse dames. Het stadion ging vanzelfsprekend uit zijn dak voor het brons van de thuisfavoriet.

[OS] Roosen beste Nederlander ooit in tienkamp

Sven Roosen heeft op de tienkamp de vierde plaats bereikt, de beste plaats ooit voor een Nederlander op de tienkamp. Zijn score van 8604 is een Nederlands Record, beter dan het oude record van Eelco Sintnicolaas. Dit deed hij door weer een fantastische tijd te lopen op de 1500 meter.

Rik Taam kwam net tekort voor de top 15. Bovenin veranderde er weinig meer: Markus Rooth werd door haas Sander Skotheim naar een tijd gelopen die makkelijk goud opleverde en Leo Neugebauer leek op Lindon Victor te lopen, waardoor hij zilver kon pakken. Goud was dus voor de Noor, zilver voor de Duitser en Grenada pakte een mooie bronzen medaille in een niet al te spannende 1500 meter, waar het vooral afwachten was of Roosen de 8600-barrière zou slechten, aangezien hij al ruim achter stond op de top 3. Dit lukte, een prachtig resultaat voor de Nederlander.

[OS] Overzicht uitslagen Parijs dag 8

Vandaag was de achtste dag van Olympische Spelen in Parijs. FOK! geeft je iedere avond een overzicht van de prestaties van de Nederlanders, de meest opvallende sportmomenten en de uitslagen van finales.

Het was voor Nederland een zeer succesvolle dag met maar liefst vijf medailles. De meest memorabele werd gehaald in het Stade de France op de 4x400 meter gemengde estaffette. Na Eugene Omalla, Lieke Klaver en Isaya Klein Ikkink lag Nederland in een vierde positie maar toen kwam Femke Bol, ze liep voorbij Belgie, Groot-Brittanie en zelfs de Verenigde Staten en bezorgde Nederland zo het goud. Het tweede goud van de dag werd gehaald bij het roeien. Karolien Florijn domineert al jaren in de skiff en vandaag bekroonde ze die hegemonie met een olympische titel.

Het voor Nederland zeer succesvolle roeitoernooi werd afgesloten met nog twee medailles. De mannen in de acht wonnen het zilver achter Groot-Brittannië. Simon van Dorp won in de skiff het brons achter Oliver Zeidler en Jaoeheni Zalaty. De vijfde medaille van de dag werd gehaald bij het zeilen. Bij het foilen was Luuc van Opzeeland na het bereiken van de finale al zeker van een medaille maar moest uiteindelijk genoegen nemen met het brons achter de Israelier Tom Reuveny en de Australier Grae Morris.

Uitslagen:

Sport Onderdeel Goud Zilver Brons Brons
Zeilen Windfoilen iQFoil: Medaile Series Heren Marla Maggetti (Ita) Sharon Kantor (Isr) Emma Wilson (GB)  
Zeilen Windfoilen iQFoil: Medaile Series Dames Tom Reuveny (Isr) Grae Morris (Aus) Luuc van Opzeeland  
Schieten Skeet:  Heren Vincent Hancock (VS) Conner Prince (VS) Lee Meng-yuan (Tai)  
Schieten 25 Meter Pistool:  Dames Yang Ji-in (ZKo) Camille Jedrzejewski (Fra) Veronika Major (Hon)  
Roeien Skiff:  Dames Karolien Florijn (Ned) Emma Twigg (NZl) Viktorija Senkute (Lit)  
Roeien Acht met Stuur:  Dames Roemenië Canada Groot-Brittannië  
Roeien Skiff:  Heren Oliver Zeidler (Dui) Jaoeheni Zalaty (AIN) Simon van Dorp (Ned)  
Roeien Acht met Stuur:  Heren Groot-Brittannië Nederland Verenigde Staten  
Paardrijden Dressage Grand Prix team - Speciaal:  Duitsland Denemarken Groot-Brittannië  
wielrennen Wegrace Heren Remco Evenepoel (Bel) Valentin Madouas (Fra) Christophe Laporte (Fra)  
Tennis Dubbel:  Heren Ebden/Peers (Aus) Krajicek/Ram (VS) Fritz/Paul (VS)  
Tennis Enkel:  Dames Zheng Qinwen (Chi) Donna Vekic (Kro) Iga Swiatek (Pol)  
Boogschieten Individueel:  Dames Lim Sih-yeon (ZKo) Nam Su-hyeon (ZKo) Lisa Barbelin (Fra)  
Tafeltennis Enkel:  Dames Chen Meng (Chi) Sun Yingsha (Chi) Hina Hayata (Jap)  
Badminton Dubbel:  Dames Chen Qingchen/Jia Yifan (Chi) Liu Shu Sheng/Tan Ning (Chi) Nami Matsuyama/Chiharu Shida (Jap)  
Turnen Vloer Heren Carlos Edriel Yulo (Phi) Artem Dolgopyat (Isr) Jake Jarman (GB)  
Turnen Voltige Heren Rhys McClenaghan (Ier) Nariman Koerbanov (Kaz) Stephen Nedoroscik (VS)  
Turnen Sprong Dames Simone Biles (VS) Rebeca Andrade (Bra) Jade Carey (VS)  
Judo Team:  Frankrijk Japan Brazilie Zuid-Korea
Schermen Sabel: Team  Dames Oekraïne Zuid-Korea Japan  
Atletiek Kogelstoten:  Heren Ryan Crouser (VS) Joe Kovacs (VS) Rajindra Campbell (Jam)  
Atletiek Tienkamp: Heren Markus Rooth (Noo) Leo Neugebauer (Dui) Lindon Victor (Grn)  
Atletiek Hink-Stap-Sprong:  Dames Thea Lafond (Dom) Shanieka Ricketts (Jam) Jasmine Moore (VS)  
Atletiek 100m:  Dames Julien Alfred (SLu) Sha'carri Richardson (VS) Melissa Jefferson (VS)  
Atletiek 4 x 400m Gemengd Nederland Verenigde Staten Groot-Brittannië  
Zwemmen 100m: Vlinderslag  Heren Kristof Milak (Hon) Josh Liendo (Can) Ilya Kharun (Can)  
Zwemmen 200 Meter Wisselslag:  Dames Summer McIntosh (Can) Kate Douglass (VS) Kaylee McKeown (Aus)  
Zwemmen 800m: Vrije Stijl  Dames Katie Ledecky (VS) Ariarne Titmus (Aus) Paige Madden (VS)  
Zwemmen 4 x 100 meter Wisselslag gemengd Verenigde Staten China Australie  

Medaillespiegel:

# Land Goud Zilver Brons Totaal
1 China 16 12 9 37
2 Verenigde Staten 14 24 23 61
3 Frankrijk 12 14 15 41
4 Australie 12 8 7 27
5 Groot-Brittannie 10 10 13 33
6 Zuid-Korea 9 7 5 21
7 Japan 8 5 9 22
8 Italie 6 8 4 18
9 Nederland 6 4 4 14
10 Canada 4 4 7 15

[OS] Brons voor windsurfer Van Opzeeland, Israëlisch goud en zilver

Op de Zuid-Franse wateren wordt zaterdag eindelijk volle bak gezeild. Dat was vrijdag wat lastiger wegens een gebrek aan flinke wind, zaterdag staat het er wel prima bij met een stevige bries rondom Marseille, en dat is ook goed voor de Nederlandse kansen.

iQFOiL mannen
Luuc van Opzeeland opende met de kwartfinale, waar de nummers vier tot en met tien van de reguliere serie races in stonden. Van Opzeeland vaarde een uitstekende wedstrijd en wist de winst te pakken, waar de top-2 voldoende was om de halve finales te bereiken. Daarin staat hij tegenover de Israëliër Tom Reuveny, de Nieuw-Zeelander Josh Armit en de Brit Sam Sills - de top-2 gaat naar de finale, waarin de Australiër Grae Morris wacht.

In de halve finale was Van Opzeeland weer ijzersterk. Samen meet Reuveny maakte hij de dienst uit en het waren de Nederlander en de Israëliër die zich als nummers één en twee voor de finale plaatsten, waar ze het later op gaan nemen tegen Morris.

In de finale maakte Van Opzeeland een lastige start, waarna hij net de verkeerde keuze leek te maken. Dat kostte hem de kans op goud: Reuveny en Morris sloegen een gat en het was de Israëliër die naar het goud zeilde, pas de vierde ooit in de Israëlische sportgeschiedenis. Morris pakte zilver, voor Van Opzeeland was er brons.

iQFOiL vrouwen
De Britse topfavoriete Emma Wilson nam het in de finale op tegen Sharon Kantor uit Israël en de Italiaanse Marta Maggetti, die vanuit de halve finale kwamen. Dat bleek bepaald geen nadeel: ze kenden de omstandigheden beter en gingen er vandoor. Maggetti had het beste tempo te pakte en surfde naar olympisch goud, voor Kantor en Wilson.

ILCA 6 vrouwen
Marit Bouwmeester begon als leidster aan de dag en zette haar uitstekende toernooi voort. De drievoudig winnares van olympisch eremetaal pakte een vierde, tweede en derde plek en liep daardoor alleen maar uit op de veel minder consistente concurrentie. De Deense Anne-Marie Rindom staat op de tweede plek, voor de Britse Hannah Snellgrove.

ILCA 7 mannen
Duko Bos begon als twintigste aan de dag en wist dat in de eerste race van de dag, race vijf, iets te verbeteren: met een veertiende plek schoof hij op naar plek zestien. Dat werd nog een zeventiende plek, doordat hij in race zes als zestiende over de meet kwam.

Nacra 17 gemengd
Laila van der Meer en Bjarne Bouwer begonnen hun toernooi prima met een vierde plek in de eerste race, maar daarna finishten ze race twee niet. Een negende plek in de derde race volgde, wat ze na dag één op de negende plek bracht. Ruggero Tita en Caterina Marianna Banti uit Italië gaan aan de leiding na twee zeges.

[OS] Korstanje en estafetteploeg zwemmen naar 6e plek, Ledecky pakt 4e goud op rij

In het olympisch zwembad in Parijs wordt zaterdag de voorlaatste avondsessie van het olympisch zwemtoernooi gehouden. Er stonden vier finales op het programma en daar was ook de nodige Nederlandse inbreng bij te vinden.

100m vlinderslag mannen, finale
Nyls Korstanje zwom in de halve finales een Nederlands record en had dat ook nu nodig om kans te maken op een sensationele medaille. Halverwege lag hij aan de leiding, zoals met zijn indeling een beetje verwacht kon worden, daarna wist hij het net niet vol te houden: hij tikte aan in 50,83 seconden, wat langzamer dan in de halve finales, en werd zesde. Het goud was voor de gedoodverfde favoriet Kristof Milak uit Hongarije (49,90), vlak voor de Canadees Josh Liendo (49,99) en diens verrassende landgenoot Ilya Kharun (50,45).

4x100m wisselslag gemengd, finale
Kira Toussaint, Caspar Corbeau, Nyls Korstanje en Marrit Steenbergen zwommen zeker geen slechte wedstrijd, maar met 3:43,12 zat een medaille er geen moment in: zesde. Het goud was in een nieuw wereldrecord van 3:37,43 voor de Amerikaanse ploeg met Ryan Murphy, Nic Fink, Gretchen Walsh en Torri Huske. China pakte met Xu Jiayu, Qin Haiyang, Zhang Yufei en Yang Junxuan zilver in 3:37,55 minuten, voor de 3:38,76 van Kaylee McKeown, Joshua Yong, Matthew Temple en Mollie O'Callaghan uit Australië.

50m vrije slag vrouwen, halve finales
Valerie van Roon probeerde voor een stunt te zorgen, maar dat zat er simpelweg net niet echt in: ze tikte aan in 24,67 seconden en moest het doen met de twaalfde tijd, een kleine drie tienden van een seconde te langzaam voor een finaleplek. De snelste tijd was met grote afstand voor de Zweedse Sarah Sjöström, die haar wereldrecord met 23,66 tot op vijf honderdsten van een seconde benaderde.

200m wisselslag vrouwen, finale
Kate Douglass leek op weg naar het goud, maar de Amerikaanse werd in de laatste meters verschalkt door het Canadese tienerfenomeen Summer McIntosh, die in een geweldige 2:06,56 minuten aantikte voor haar derde olympische titel in Parijs. Zilver was voor Douglass in 2:06,92 minuten, terwijl het brons naar Australië ging: Kaylee McKeown's 2:08,08 leverde plek vier op, tot de Amerikaanse Alex Walsh werd gediskwalificeerd wegens een fout bij een keerpunt.

800m vrije slag vrouwen, finale
Even leek de Amerikaanse Katie Ledecky een beetje uitgedaagd te worden, maar de Australische Ariarne Titmus en landgenote Paige Madden moesten zich toch gewonnen geven. Ledecky pakte het goud in 8:11,04 minuten en won na Londen, Rio en Tokyo voor de vierde keer op rij het goud op de 800 meter vrij. Zilver ging in 8:12,29 naar Titmus, voor de 8:13,00 van Madden.

[OS] Historisch goud voor Caraïbische eilandjes St Lucia en Dominica

Het atletiek op de Olympische Spelen in Parijs heeft zaterdag voor dubbele historie gezorgd: twee kleine Caraïbische eilandjes pakten niet alleen hun allereerste olympische medaille ooit, het werd voor beiden zelfs olympisch goud.

100m vrouwen
Julien Alfred was op jacht naar de eerste olympische medaille ooit voor Saint Lucia en begon in elk geval uitstekend: in de halve finales was ze zeer overtuigend met 10,84 seconden de snelste. De Amerikaanse Sha'Carri Richardson kwam tot 10,89 seconden, net als de Jamaicaanse Tia Clayton.

Richardson kende een zeer matige start, terwijl Alfred er juist geweldig vandoor schoot. Zij was niet meer terug te halen en knalde in een supertijd van 10,72 seconden naar olympisch goud en dus de eerste Saint Luciaanse medaille ooit op de Spelen. Richardson werd in 10,87 nog wel tweede en pakte zilver, voor landgenote Melissa Jefferson (10,92).

Hinkstapspringen vrouwen
Thea Lafond uit Dominica was vooraf een serieuze kanshebster op eremetaal en maakte dat volledig waar: al in haar tweede poging knalde ze naar 15,02 meter en dat bleek goud op te leveren, ook voor Dominica de eerste olympische medaille ooit. De Jamaicaanse Shanieka Ricketts sprong met 14,87 meter naar het zilver, voor de 14,67 meter van de verrassende Amerikaanse Kasmine Moore.

[OS] Goud voor Nederlandse 4x400m-ploeg, Crouser pakt 3e kogelstootgoud

In het Stade de France is het weer een drukke atletiekavond op de Olympische Spelen in Parijs. Uiteraard staat de tienkamp op het programma, maar er worden ook medailles verdeeld op de 100 meter bij de vrouwen, het kogelstoten bij de mannen en het hinkstapspringen bij de vrouwen, alsmede de gemengde 4x400 meter.

4x400m gemengd
Nederland trad aan met Eugene Omalla, Lieke Klaver, Isaya Klein Ikkink en Femke Bol. Omalla opende meer dan uitstekend en hield fraai de aansluiting, waarna Klaver het een beetje lastig leek te krijgen aan het eind. Toch wist ze Klein Ikkink nog in goede positie te lanceren en ook hij hield zeer indrukwekkend stand. Slotvrouw Bol mocht het afmaken en deed dat op magnifieke wijze: ze verschalkte eerst de Belgische Naomi van den Broeck, nam de Britse Amber Anning te grazen en knalde zelfs voorbij de Amerikaanse Kaylyn Brown naar goud in 3:07,43 minuten, waarbij Bol zelf een bizarre splittijd van iets onder de 48 seconden liep.

Het zilver was in 3:07,74 voor de Amerikaanse ploeg met Vernon Norwood, Shamier Little, Bryce Deadmon en Brown, voor de 3:08,01 van de Britten Samuel Reardon, Laviai Nielsen, Alex Haydock-Wilson en Anning.

Kogelstoten mannen
Ryan Crouser opende met een sterke 22,64 meter, deed er daarna vijf centimeter bovenop en knalde de kogel in poging drie naar 22,90 meter. Vervolgens begon het stevig te regenen en werd de ring vooral levensgevaarlijk. Vreemd genoeg werd de wedstrijd niet gestaakt en zo kwam het derde goud van legende Crouser niet meer in gevaar. Zijn landgenoot Joe Kovacs kwam tot 22,15 en pakte zilver, de Jamaicaan Rajindra Campbell wist te verrassen met brons: ook hij kwam tot 22,15 meter, maar zijn tweede poging was minder goed dan die van Kovacs.

[OS] Rooth neemt voorschot op goud tienkamp, Roosen op weg naar top 5?

Het voorlaatste onderdeel van de tienkamp heeft bevestigd wat we eigenlijk al dachten: Markus Rooth lijkt de strijd te gaan winnen van Leo Neugebauer. Bij het speerwerpen gooide hij er nog maar eens een persoonlijk record bij: over de 66 meter met de speer. Neugebauer kwam tot ongeveer 10 meter minder en staat nu al achter, waar Rooth ook nog eens beschikt over een betere 1500 meter.

Sven Roosen gooide in de eerste groep ook bijna een PR, maar omdat de top 3 geen fout maakte is plaats 4 het maximaal haalbare. Daarvoor zal hij sneller moeten zijn dan Janek Oiglane. Ook een score boven de 8600 ligt nog binnen de mogelijkheden. Lindon Victor moest goed speerwerpen om dit zeker te maken en daarin slaagde hij behoorlijk: Met zijn 68 meter kan hij als hij goed hardloopt ook nog eens Neugebauer inhalen.

Rik Taam had na een hele slechte tweede ochtend nu geen echte problemen bij het speerwerpen, maar een 15e plaats lijkt wel zo'n beetje het maximaal haalbare voor hem.

'Staatsgreep' bij Ongehoord Nederland, Arnold Karskens op non-actief gezet

Arnold Karskens, de voorzitter en oprichter van Ongehoord Nederland (ON), is door de Raad van Toezicht van de omroep op non-actief gesteld. Dit is bekendgemaakt door Ongehoord Nederland op X. Karskens dient zijn taken met onmiddellijke ingang neer te leggen en mag geen contact opnemen met de medewerkers van de omroep.

Volgens ON is deze beslissing genomen naar aanleiding van "een aantal serieuze klachten vanuit de eigen organisatie over zijn functioneren". De omroep laat weten dat de klachten verder onderzocht worden, "maar van een zodanige aard zijn dat de Raad van Toezicht in overleg met de Ledenraad deze stap heeft gezet". Presentator Raisa Blommestijn heeft aangekondigd terug te keren naar de omroep nu Karskens op non-actief is gesteld. Ze verliet de organisatie in januari na onenigheid met Karskens over berichten op X. Blommestijn beweert dat de Raad van Toezicht met terugwerkende kracht heeft "erkend dat ik onterecht ben behandeld".

Karskens beschrijft op X het voorval als een "coup" tegen hem "als oprichter en voorzitter". Hij stelt dat hij op non-actief is gesteld "na valse en anonieme beschuldigingen, zonder dat ik de kans heb gekregen om mijn kant van het verhaal te vertellen".

Ongehoord Nederland reageert hierop op X: "Wij hadden liever gezien dat dit eerst intern was opgelost voordat er inhoudelijke opmerkingen naar buiten kwamen. Echter, gezien Karskens' onjuiste beweringen over een 'coup', hebben wij geen andere keuze. Wij benadrukken dat er absoluut geen sprake is van een coup." De NPO laat weten het besluit van ON via de media te hebben vernomen. "We wachten nu het onderzoek van de Raad van Toezicht van ON af", aldus een woordvoerder tegen de NOS.

De eerder dit jaar bij ON vertrokken presentarice Raisa Blommestijn per direct aangesteld als woordvoerder door het bestuur van de omroep.

De brief van de RvT van ON aan Karskens is als persbericht verspreid:

"AANGETEKEND

De heer A. Karskens

Tevens per e-mailbericht/whatsapp

Lunteren, 2 augustus 2024

Betreft: Oproeping/uitnodiging vergadering Raad van Toezicht d.d. 13 augustus 2024

Geachte heer Karskens,

Met deze brief roept de Raad van Toezicht van de Omroepvereniging Ongehoord Nederland, statutair gevestigd te ————-. De vergadering zal plaatsvinden het volgende adres: —————- (exacte vergaderlocatie/zaal laten wij u nog weten)

De agenda van de vergadering is als volgt:
1. Opening.
2. Bespreking van het (voorgenomen) schorsingsbesluit van de heer A. Karskens als bestuurder van Omroepvereniging Ongehoord Nederland. Een nadere toelichting van dit agendapunt volgt hierna in deze brief.
3. Gelegenheid aan heer A. Karskens om al dan niet bijgestaan door een raadsman, zich uit te laten over het voorgenomen besluit tot schorsing.
4. Stemming over het schorsen van A. Karskens als bestuurder van Omroepvereniging Ongehoord Nederland.
5. Vaststelling van de notulen en sluiting.

Nadere toelichting agendapunt (voornemen tot) schorsingsbesluit de heer A. Karskens.
Op grond van artikel 8 lid 6 van de statuten is de Raad van Toezicht bevoegd om een
bestuurder te allen tijde te schorsen en/of te ontslaan. De Raad van Toezicht is
voornemens om u als bestuurder van Omroepvereniging Ongehoord Nederland te
schorsen. De redenen van dit voornemen zijn als volgt. Omroepvereniging Ongehoord
Nederland heeft diverse ernstige klachten/ongenoegen ontvangen over u en uw
functioneren.

Daar komt bij dat Omroepvereniging Ongehoord Nederland een brief (“de
brandbrief”) heeft ontvangen van werknemers. Deze brief wordt aangehecht als bijlage 1. In de ontvangen klachten en in deze brief worden door werknemers diverse ernstige klachten geuit over situaties waarmee zij de afgelopen tijd zijn geconfronteerd. In de ontvangen klachten en in brandbrief wordt onder andere vermeld dat:

  • - u zich schuldig zou hebben gemaakt aan onbehoorlijken/of grensoverschrijdend gedrag;
  • - er door uw handelen sprake zou zijn van een onveilige werksfeer en een angsten een afrekencultuur binnen Omroepvereniging Ongehoord Nederland;
  • - door uw handelen werknemers bang zouden zijn om hun mening te uiten die afwijkt van de bestuursleden en/of om kritiek te uiten richting de bestuurders;
  • - diverse werknemers zonder reden en/of op onterechte gronden zouden zijn ontslagen;
  • - er sprake zou zijn van censuur/beperking van de vrijheid van meningsuiting op kantoor en mismanagement;
  • - u richting diverse vrouwelijke werknemers vrouwonvriendelijke/grensoverschrijdende opmerkingen zou hebben gemaakt;
  • - u uw duale functie als bestuursvoorzitter en als hoofdredacteur diverse malen hebben geleid tot ongezonde en zelfs risicovolle machtsconcentratie binnen Omroepvereniging Ongehoord Nederland. U bent door de Raad van Toezicht hierop aangesproken, maar u heeft deze situatie feitelijk in stand gelaten.

Mogelijkheid tot het uitlaten over het voorgenomen schorsingsbesluit
U krijgt tijdens de vergadering de gelegenheid om zich uit te spreken over het voorgenomen besluit tot uw schorsing als bestuurder van Omroepvereniging Ongehoord Nederland. U kunt zich in de vergadering door een raadsman doen bijstaan.
Mocht u voor de vergadering alvast een schriftelijke zienswijze willen indienen die u tijdens de vergadering nader zult toelichten, dan ontvangen wij deze graag. Deze kunt u toesturen naar: gjmmba@gmail.com

Non-actiefstelling

Gelet op de voorgaande feiten en omstandigheden delen wij u hierbij tevens mede dat Omroepvereniging Ongehoord Nederland u met onmiddellijke ingang tot nadere orde op non-actief stelt. Gedurende de schorsing zal uw volledige salaris en overige emolumenten worden doorbetaald. U heeft in deze periode geen recht op vergoeding van reis- en onkosten.
Wij verzoeken u zich gedurende de non-actiefstelling niet in de gebouwen en/of op het terrein van Omroepvereniging Ongehoord Nederland te begeven en contact te leggen en/of te onderhouden met collega’s en andere relaties van Omroepvereniging Ongehoord Nederland.

Met vriendelijke groet,

Raad van Toezicht Ongehoord Nederland
Ing. R.O.A. Legeland (voorzitter Raad van Toezicht)
Dr. G.J Mulder MBA DBA"

[OS] Franse judoheld Riner gooit team naar goud in golden score, Nederlanders snel klaar

Op de Olympische Spelen wordt zaterdag het judotoernooi afgerond. Dat gebeurt met de landenwedstrijd, waarin teams strijden om als eerste vier gevechten te winnen. Nederland moest daar de eer redden, maar dat werd bepaald geen succes, al in de openingswedstrijd tegen Servië.

Julie Beurskens begon tegen Milica Nikolic en werkte de Servische snel op haar zij voor ippon en 1-0. Tornike Tsjakadoea nam het daarna op tegen de beduidend langere Serviër Strahinja Buncic, die hem na dik twee minuten op de rug gooide: 1-1. Joanne van Lieshout kreeg Marica Perisic tegenover zich, greep de arm van de Servische en dwong haar tot aftikken: 2-1.

Noël van 't End moest het opnemen tegen Nemanja Majdov, waarin hij iets meer deed dan in het individuele toernooi, maar simpelweg niet genoeg: op drie straffen verloor hij wederom, 2-2. Marit Kamps liet zich tegen Milica Zabic al na een paar seconden in een houdgreep leggen en Servië kwam doodsimpel op 3-2. Michael Korrel moest het vege lijf redden tegen Aleksandar Kukolj, maar óók dat lukte niet: een derde straf maakte een einde aan een werkelijk dramatisch judotoernooi voor Nederland.

Finales
Na een dag judoën waren we aangekomen bij de strijd om de medailles, waarbij Brazilië en Italië om het eerste brons vochten. Dankzij zeges van Rafael Macedo en Beatriz Souza op Christian Parlati en Asya Tavano kwam Brazilië op 2-0, maar Italië zag Gennardo Pirelli van Leonardo Goncalves winnen. Rafaela Silva klopte Veronica Toniolo, maar door zeges van Manuel Lombardo en Savita Russo op Willian Lima en Ketleyn Quadros trok Italië er een beslissend gevecht uit. Daarin was het tóch Brazilië dat de winst pakte: Silva gooide Toniolo op de zij voor brons.

Duitsland nam het vervolgens op tegen Zuid-Korea en kwam op voorsprong dankzij een zege van Eduard Trippel op Lee Joon-hwan. Daarna sloegen de Koreanen terug: Kim Ha-yun klopte Renee Lucht, Kim Min-jong won van Erik Abramov en Huh Mi-mi was Pailine Starke de baas. Toch vochten de Duitsers zich terug en na zeges van Igor Wandtke en Miriam Butkereit op An Ba-ul en Kim Ji-su was ook hier een beslissende golden score nodig. Daarin nam An het op tegen Wandte en het was de Koreaan die zijn ploeg naar het brons vocht.

Tot slot was het tijd voor de finale, waarin de twee grote landen elkaar troffen: Frankrijk en Japan. De Japanners begonnen ijzersterk, Sanshiro Murao en Rika Takayama klopten Maxime-Gaël Ngayap Hambou en Romane Dicko. Superheld Teddy Riner sloeg terug met een zege op Tatsuru Saito na een slopende partij, waarna Natsumi Tsunoda van Sarah Leonie Cysique won: 3-1. Het lukte Frankrijk toch om zich terug te knokken: Joan-Benjamin Gaba klopte Hifumi Abe en Clarisse Agbegnenou wist te winnen van Miku Takaichi, beiden na een lange golden score.

Zo werd er geloot welke gewichtsklasse het goud moest gaan bepalen en het kon niet anders dan dat de mannen boven 90 kilogram uit de koker kwamen: nóg eens Riner tegen Saito. Ook dit werd een epische slooppartij, waarin Riner zijn status als legende nóg groter maakte door de Japanner op de rug te gooien en na zijn eigen goud ook het teamgoud binnen te slepen voor de Fransen.

[OS] Tafeltennisster Chen verdedigt olympisch goud na Chinees onderonsje

In Parijs is ook de tweede gouden medaille in het tafeltennis op de Olympische Spelen verdeeld. Niet geheel verrassing ging de finale in het vrouwenenkelspel tussen twee Chinese speelsters: wereldkampioene Sun Yingsha nam het op tegen olympisch kampioene Chen Meng.

In de halve finales hadden zowel Sun als Chen aan vier games genoeg gehad: Sun won met 11-6, 11-8, 11-8, 11-2 van de Japanse Hina Hayata, terwijl Chen met 11-7, 11-6, 11-7, 11-7 afrekende met de Zuid-Koreaanse Shin Yu-bin. Die zorgden vervolgens voor een mooie strijd om het brons, waarin Hayata zich naar een 3-1 voorsprong speelde. Shin kwam even terug, maar Hayata maakte het alsnog af: 9-11, 13-11, 12-10, 11-7, 10-12, 11-7.

De finale ging dus tussen Sun en Chen en het in grote getalen aanwezige - en grotendeels Chinese - publiek kreeg een prachtig staaltje tafeltennis voorgeschoteld. Sun speelde Chen aanvankelijk weg, maar de kampioene sloeg terug en won twee games op rij. Sun trok de stand gelijk, maar vervolgens kwam Chen echt op dreef en maakte ze het af voor goud: 4-11, 11-7, 11-4, 9-11, 11-9, 11-6.

[OS] Historisch Filipijns turngoud, De Munck valt van voltigepaard

Op de Olympische Spelen in Turijn zijn de eerste gouden medailles verdeeld in de toestelfinales in het turnen. In de Bercy Arena stonden zaterdag de eerste drie van die finales op het programma: vloer bij de mannen, sprong bij de vrouwen en het voltigepaard bij de mannen.

Vloer mannen
De finale werd geopend door de winnaars van zilver en goud in Tokyo: Rayderley Zapata uit Spanje kwam niet tot een topscore, de Israëliër Artem Dolgopyat deed dat met 14,966 punten zeker wel. Die werd gelijk daarna echter al verbroken: Carlos Edriel Yulo ging er met 15,000 punten overheen en dat bleek hem het allereerste Filipijnse turngoud ooit op te leveren. Dologpyat pakte zilver, met 14,933 punten was er brons voor de Brit Jake Jarman.

Sprong vrouwen
De ogen waren allemaal op één vrouw gericht: superster Simone Biles maakte het waar, ondanks een tiende van een punt straf in de eerste sprong. Die leverde alsnog 15,700 punten op en met de 14,900 die daarna volgde pakte ze met 15,300 punten afgetekend het goud. Zilver was er voor uittredend kampioene Rebeca Andrade uit Brazilië met 14,966 punten, ruim voor de 14,466 van de tweede Amerikaanse, Jade Carey, die zo An Chang-ok uit Noord-Korea van het podium duwde.

Voltigepaard mannen
Nariman Kurbanov opende de finale en de Kazach deed dat met 15,433 punten meer dan uitstekend. Als vierde ging topfavoriet Rhys McClenaghan echter van start en de Ier maakte het helemaal waar: een niet al te spectaculaire, maar technisch wel fantastische oefening werd beloond met 15,533 punten en goud. Brons ging met 15,300 naar de Amerikaan Stephen Nedoroscik, terwijl Loran de Munck met 13,733 punten na een val genoegen moest nemen met de achtste plek.

[OS] Evenepoel wint na tijdrit ook olympische wegwedstrijd

Remco Evenepoel heeft na zijn olympische tijdrittitel ook goud veroverd op de weg. In Parijs kwam hij alleen aan onder de Eiffeltoren. Frankrijk pakte met Valentin Madouas en Christophe Laporte het zilver en brons. Mathieu van der Poel viel wel aan, maar kwam niet in de buurt van de medailles. De Nederlander eindigde op de twaalfde plaats.

De olympische wegrit in Parijs was 273 kilometer lang, met daarbij 2000 hoogtemeters. Niet super lastig, maar met een klein peloton was vooraf gedacht dat de wedstrijd moeilijk te controleren was. Vrij snel in de wedstrijd was een kopgroep van vijf weg. Die kopgroep bestond vol uit exoten: Charles Kagimu (Oeganda), Eric Manizabayo (Rwanda), Christopher Rogier-Lagane (Mauritius) en Achraf Ed Doghmy (Marokko) en Thankhan Chaiyasombat (Thailand). De kopgroep nam een kwartier voorsprong op het peloton, waarna de landen (België, Denemarken en Nederland) van de favorieten zich op kop meldden van het peloton.

De voorsprong ging heel snel naar beneden en de vroege koplopers zouden verder geen rol spelen in het koersverloop.

Evenepoel liet zich als een van de favorieten als eerste zien. De olympisch kampioen in het tijdrijden probeerde het tot tweemaal toe, maar de andere favorieten lieten de Belg niet rijden. Later reed er wel een groep weg van zeven met daarbij Stefan Küng, Valentin Madouas, Fred Wright, Nils Politt, Marco Haller, Michael Woods en de Mongoliër Jambaljamts Sainbayar en reden naar Ben Healy en Alexey Lutsenko toe, die daarvoor in de aanval waren gegaan.

Op de eerste beklimming van Montmartre, op 46 kilometer van de finish, liet Van der Poel zich zien. De Nederlandse wereldkampioen trok hard door op de beklimming van één kilometer, maar kreeg Wout van Aert met zich. Later zouden ook Julian Alaphilippe, Matteo Jorgenson en Toms Skujins aansluiten en leek een sterke groep weg te rijden.

Mads Pedersen liet dat niet gebeuren, de Deen reed met een versnelling het gat naar de vijf dicht. Evenepoel zag zijn kans en koos voor de aanval op 38 kilometer van de finish. Niemand reageerde op de Belg en reed in een ruk naar de kop van de koers. Op de tweede beklimming probeerde Van der Poel het nog wel, maar kreeg Van Aert direct mee in zijn wiel en het goud was weg voor de Nederlander, die daarna geen rol van betekenis zou spelen en als twaalfde zou finishen.

Evenepoel was vooran op stoom geraakt en op zestien kilometer van de finish loste hij als laatste Madouas. Op de 24-jarige Belg stond geen maat en met nog vijf kilometer te gaan had hij één minuut voorsprong. Niks leek een zege in de weg te staan, maar stond opeens lek. Evenepoel had gelukkig een wagen achter zich en na een vrij vlotte wissel reed hij naar zijn tweede goud in één week tijd. Evenepoel won het goud voor Madouas. Laporte pakte het brons nadat hij het sprintje voor de derde plaats won.

Results powered by FirstCycling.com

De Perseïden komen er weer aan!

De Perseïden, een meteorenzwerm, komen er weer aan. Tijdens de pieknacht van maandag 12 op dinsdag 13 augustus kunnen naar verwachting zo’n 85 meteoren vallen. Dit is niet alleen van de Perseïden, maar ook van andere zwermen en meteroren. Ook de dagen voor en de dagen na de pieknacht zijn vallende sterren zichtbaar.

Het aantal vallende sterren valt dit jaar tot nu toe tegen. Er waren weliswaar wat vallende sterren zichtbaar, maar het aantal per uur was relatief klein en daardoor geen aankondiging waard. Met de jaarlijkse Perseïdenzwerm is dat anders. Tijdens de pieknacht van maandag 12 op dinsdag 13 augustus kunnen naar verwachting gemiddeld zo’n 85 meteoren per uur vallen.

Over het algemeen zijn meteorenzwermen niet alleen op de pieknacht zichtbaar, maar ook zo’n drie dagen daarvoor en daarna. Tijdens de pieknacht kunnen 40 tot 55 vallen sterren van de Perseïden zichtbaar zijn. Tellen we daar meteoren van andere zwermen en meteoren bij op dan kunnen bij een donkere en heldere hemel maximaal 65 meteroren zichtbaar zijn.

Twee jaar terug waren de Perseïden amper zichtbaar vanwege de volle maan in de pieknacht. Dit jaar stoort de maan niet en op donkere locaties zijn naar verwachting veel vallende sterren te zien. In grote steden stoort de aanwezige verlichting waardoor er minder meteroren zichtbaar zijn.

Beste kijkmoment
Het beste moment om te kijken, met de meeste vallende sterren per uur, is op dinsdag 13 augustus om 4:00 uur. Dan is het hoogtepunt van de Perseïdenregen. Ook in de dagen daarvoor en daarna zijn rond 4:00 uur in de ochtend de meeste vallende sterren te zien. Zo kunnen er al op 10 augustus, maar ook op 16 augustus in totaal zo’n 22 vallende sterren zichtbaar zijn.

Wil je een wens doen en de vallende sterren aanschouwen, kijk dan tijdens een heldere nacht tussen 9 en 17 augustus naar een oost- tot noordoostelijke richting. Je kunt dan een snel, helder en nalichtend spoor zien. De valsnelheid van de Perseïden is zeer hoog: bijna 214.000 km/uur. Rond 5:45 uur begint het te schemeren en om 6:21 uur komt op 13 augustus de zon op.

In dezelfde perioden zijn ook de Eridaniden te zien. Deze meteorenzwerm bereikt op zaterdag 10 augustus zijn maximum. Deze zwerm is echter zwak en zal bij ons waarschijnlijk niet meer dan één meteoor per uur laten zien. Om deze enkele meteoor te kunnen zien moet je naar een zuidoostelijke richting kijken.

Wat is de weersverwachting
Belangrijk is natuurlijk dat er tijdens het beste kijkmoment geen bewolking aanwezig is. Het is nog ruim een week weg, maar de verwachting ziet er positief uit. Er zijn brede opklaringen, maar zo nu en dan trekken ook wolken over het land. De kans is dan ook groot dat je vanaf volgend weekend de vallende sterren van de Perseïden kunt waarnemen. Het is nog even afwachten hoe het precies uitpakt. 

Wat zijn vallende sterren
Vallende sterren zijn hele kleine stukjes ruimtepuin die onze dampkring binnendringen. Zodra dat gebeurt, gaan deze steentjes gloeien en zie je een lichtspoor. Dit lichtspoor wordt dan een meteoor genoemd.

Premier Schoof moet op zoek naar een nieuwe werkplek

Premier Dick Schoof wordt tegen zijn zin nu al uit het Torentje gezet. Het is volgens gemeente Den Haag onveilig om daar te werken vanwege het brandgevaar. Dus moet de premier op zoek naar een andere werkplek om Nederland te besturen. Schoof wil liever in het Torentje blijven, maar als de premier en zijn medewerkers niet binnen vier weken vertrekken, krijgen ze een dwangsom van de gemeente die kan oplopen tot maximaal 1 miljoen euro. Wat zou een geschikte werkplek voor onze premier zijn?

Tientallen doden bij aanslag Somalië

Terreurorganisatie Al-Shabaab heeft een aanslag opgeëist op een strand en hotel in Mogadishu, waarbij tientallen doden zijn gevallen. Een zelfmoordaanslag bij de ingang van het Lido Beach Hotel gisteravond was de start van de terreuraanslag.

De politie zegt vijf aanvallers.gedood te hebben. Hoewel de telling door de chaos niet volledig zal zijn, zijn er zeker 32 doden en meer dan 60 gewonden geturfd.

Nadat de eerste terrorist zichzelf opblies, begonnen de andere vijf te schieten en probeerden ze het hotel binnen te dringen. Tot vroeg in de ochtend wisselden politie en de terroristen schoten uit.

Hoewel Al-Shabaab andere delen van het land controleert, leek de organisatie verdreven uit de hoofdstad en durfden mensen bijvoorbeeld weer naar het strand te gaan. De laatste maanden is er echter weer meer geweld met aanslagen op overheidsgebouwen, hotels en restaurants waar mensen er een niet-islamitische, westerse levensstijl op nahouden.

VS sturen meer straaljagers en oorlogsschepen naar het Midden-Oosten

In het Midden-Oosten zijn er steeds meer aanwijzingen van een naderende vergeldingsaanval van Iran tegen Israël. Volgens berichten in de media blokkeert Iran diplomatieke pogingen om verdere escalatie te voorkomen na de moord op Hamas-leider Haniya. Terwijl het Israëlische leger in uiterste paraatheid staat, sturen de VS extra oorlogsschepen en straaljagers naar de regio.

Het Ministerie van Defensie in Washington zei dat het doel van het sturen van gevechtsvliegtuigen en oorlogsschepen naar het Midden-Oosten was bedoeld om de Amerikaanse troepen daar en hun bondgenoot Israël te beschermen. De aankondiging kwam nadat Iran en zijn bondgenoten hadden gedreigd met een vergeldingsaanval tegen Israël. De reden was de moord op Hamas-leider Haniya in Teheran en Hezbollah-commandant Shukr in Beiroet.

Volgens een Iraans nieuwsportaal heeft de leiding in Teheran alle buitenlandse bemiddelingspogingen voor een vreedzame oplossing voor het conflict met Israël afgewezen. Volgens een bericht in de Wall Street Journal vrezen veiligheidskringen dat een aanval deze keer zwaarder en complexer zal zijn dan de Iraanse aanval op Israël in april. Destijds viel Teheran Israël aan met 330 raketten, kruisraketten en drones. Dit gebeurde nadat Iran zijn aanvalsplan vooraf aan diplomaten had kenbaar gemaakt en Israël en de VS de tijd had gegeven om zich voor te kunnen bereiden.

Gisteren gaf de Amerikaanse president Biden aan “zeer bezorgd” te zijn over de situatie in het Midden-Oosten en riep hij de Israëlische premier Netanyahu op om snel een akkoord te sluiten over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. Het kantoor van de Israëlische premier zei dat Netanyahu had ingestemd met het sturen van een delegatie voor verdere gesprekken in Caïro. Volgens berichten in de media is de delegatie inmiddels aangekomen in de Egyptische hoofdstad.

[OS] Roosen met prima tweede dag tienkamp, Taam valt weg

De eerste helft van de tweede dag zit er op voor de tienkampers. Daarbij had Sven Roosen opnieuw een prima dag. Hij haalde opnieuw twee scores die ruim beter waren dan bij zijn beste meerkamp, en bij het derde onderdeel van de dag en het achtste in totaal deed hij het precies even goed. Voor Rik Taam is het een slechtere dag dan gisteren - hij verpestte het discuswerpen en wierp minder dan 40 meter, voor hem zeer tegenvallend.

Bij de toppers was het bij het achtste onderdeel een slagveld. Damian Warner en Sander Skotheim haalden hun aanvangshoogtes niet. Voor beide ging daarmee de kans om voor de medailles te strijden verloren. Dat gold ook voor Johannes Erm. Hij sprong wel over 4 meter 60, maar voor hem is dat minimaal 40 cm te weinig en daardoor valt hij als medaillekanshebber ook helemaal weg. Ook Ayden Owens-Delerme kende geen goede dag.

Dan zou je verwachten dat Leo Neugebauer, de man die dicht bij een 9000-score zat eerder dit jaar, de beste gaat worden. Maar ook voor hem waren er problemen. Zijn discuswerpen was nog wel oke, maar op polsstokhoogspringen deed hij het matig. En hij kreeg vooral een nieuwe concurrent: Markus Rooth ging over 5 meter en 30 cm, 20 cm hoger dan zijn persoonlijk record. Hierdoor lijkt hij af te stevenen op een 8800-score, een score die Neugebauer eerst nog maar moet zien neer te zetten. Lindon Victor is van de toppers verder de enige stabiele en lijkt af te koersen op brons. Voor Roosen lijkt plaats 4 zomaar mogelijk, maar dat zal dan wel ver achter de medaillewinnaars zijn.

Aerosmith stop volledig met optredens wegens stemproblemen Steven Tyler

Een van Amerika's meest herkenbare rockbands, Aerosmith, heeft officieel aangekondigd dat ze voorgoed stoppen met touren. Dit nieuws werd vrijdag via sociale media met hun fans gedeeld en is met onmiddellijke ingang van kracht.

De aankondiging kwam onverwacht, aangezien er nog verschillende tourdata gepland stonden, waaronder een optreden in Chicago in januari 2025. De band deelde een emotioneel bericht waarin ze hun trouwe fans, de 'Blue Army', bedankten voor hun jarenlange steun. Aerosmith begon hun muzikale reis in 1970 en dankzij hun fans hebben ze meer dan vijf decennia rock-'n-roll geschiedenis kunnen schrijven.

De belangrijkste reden voor hun afscheid is een stemblessure van zanger Steven Tyler. De blessure maakt het onmogelijk voor hem om verder te touren. Aerosmith, dat oorspronkelijk uit Boston komt, heeft in hun carrière 15 studioalbums uitgebracht, met hun meest recente album in 2012.

Tijdens hun indrukwekkende loopbaan had Aerosmith minstens één top-10 hit in vier opeenvolgende decennia, van de jaren '70 tot de jaren 2000. Hun bekendste nummer, 'I Don't Want to Miss a Thing', was de titelsong van de sci-fi film 'Armageddon' met Bruce Willis.

Aerosmith Stopt (Foto: Dall-E 3 / FOK.nl)
Aerosmith Stopt (Foto: Dall-E 3 / FOK.nl)

[OS] Wisselslagteams naar finale, Van Roon naar halve finales 50m vrij

De Nederlandse zwemploeg heeft een degelijke ochtend achter de rug op de Olympische Spelen. In Parijs kwamen zaterdagochtend onder meer twee estafetteploegen in actie en die wisten zich beiden voor de finale te plaatsen.

50m vrije slag vrouwen
Valerie van Roon mocht dit keer wél naar de Spelen en wist zich op het nippertje naar de halve finales te sprinten: met 24,72 seconden noteerde ze de gedeeld vijftiende tien, precies voldoende. Kim Busch haalde het dan weer net niet, met 24,87 zwom ze de achttiende tijd. De Zweedse wereldrecordhoudster Sarah Sjöström, eerder goed voor goud op de 100m vrij, was in een geweldige 23,85 seconden de snelste, voor de Poolse Katarzyna Wasick (24,27) en de Amerikaanse Gretchen Walsh (24,37).

4x100m wisselslag mannen
Kai van Westering, Casper Corbeau, een ontketende Nyls Korstanje en Stan Pijnenburg zwommen een uitstekende race en in 3:31,80 minuten tikte de ploeg aan met de vierde tijd - kleine kanttekening is wel dat de meeste andere landen in de finale de ploeg nog wel flink kunnen versterken.

4x100m wisselslag vrouwen
Maaike de Waard, Tes Schouten, Tessa Giele en Marrit Steenbergen zwommen naar een tijd van 3:57,48 minuten en dat was nét genoeg: het was uiteindelijk de achtste tijd, precies goed voor een plek in de finale.

1500m vrije slag mannen
De Ier Daniel Wiffen, kampioen op de 800 vrij, maakte ook nu een prima indruk: hij was in 14:40,34 minuten het snelst, voor de Italiaan Gregorio Paltrinieri (14:42,56) en Ahmed Jaouadi uit Tunesië (14:44,20).

Opnieuw bezwaren tegen deelname Khelif en Lin in vrouwenboksen

De Hongaarse bokser Anna Luca Hamori heeft haar bezwaren geuit tegen de deelname van haar volgende tegenstander, Imane Khelif, in de vrouwencompetitie op de Olympische Spelen. Hamori, 23 jaar oud, staat zaterdag in de kwartfinales van de 66 kg-klasse tegenover de 25-jarige Algerijnse bokser.

Khelif is een van de twee atleten, samen met Lin Yu-ting uit Taiwan, die toestemming hebben gekregen om deel te nemen nadat ze vorig jaar werden gediskwalificeerd van de Wereldkampioenschappen voor Vrouwen omdat ze niet voldeden aan de gendergeschiktheidstests.

De Hongaarse Boksbond heeft geprotesteerd tegen de deelname van Khelif aan Parijs 2024, en het Hongaarse Olympisch Comité heeft gesprekken aangevraagd met het Internationaal Olympisch Comité (IOC) over deze kwestie.

Kheireddine Barbari, hoofd van de Algerijnse delegatie op de Olympische Spelen in Parijs, verklaarde dat het Algerijns Olympisch Comité een klacht heeft ingediend bij het IOC over de "immorele" campagne tegen Khelif.

Hamori schreef op sociale media: "In mijn bescheiden mening vind ik het niet eerlijk dat deze deelnemer in de vrouwencompetitie mag meedoen. Maar ik kan me daar nu niet mee bezig houden. Ik kan het niet veranderen, het is het leven. Ik kan je één ding beloven... Ik zal mijn best doen om te winnen en ik zal vechten zolang ik kan!"

Hamori heeft de Ierse Grainne Walsh en de Australische Marissa Williamson verslagen om de kwartfinales te bereiken. Ze heeft eerder gevochten op de Jeugd Olympische Spelen van 2018 en was zilveren medaillewinnaar in de 66 kg-klasse op de Europese Onder-22 Kampioenschappen van 2022.

Ook de volgende tegenstander van Lin heeft kritiek geuit op het feit dat zij het moet opnemen tegen een bokser wiens deelname aan de Olympische Spelen in twijfel is getrokken. In de kwartfinales staat Lin zondag tegenover Svetlana Kamenova Staneva uit Bulgarije.

"Met de situatie in deze categorie, waar mensen het over hebben op Facebook, het internet en de media, is dit niet goed voor het vrouwenboksen," zei Staneva. Een woordvoerder van de Bulgaarse Boksfederatie voegde toe: "We geloven dat atleten op een gelijk niveau moeten worden geplaatst in elke competitie, vooral als het gaat om de Olympische Spelen. In het geval van Imane Khelif en Lin Yu-ting zien we geen gelijke behandeling en zijn we sterk tegen hun deelname."

Zowel Lin als Khelif bereikten op comfortabele wijze de kwartfinales van de Olympische Spelen.

Khelif versloeg Angela Carini in de eerste ronde van de competitie, waarbij de Italiaanse na 46 seconden het gevecht staakte met de verklaring dat ze het gevecht beëindigde om "haar leven te behouden". Carini bood vrijdag haar excuses aan haar tegenstander aan en zei: "Als het IOC zegt dat ze mag vechten, respecteer ik die beslissing."

De door Rusland geleide Internationale Boksbond (IBA), die vorig jaar de geschiktheidstests uitvoerde, verklaarde dat Khelif en Lin "niet voldeden aan de geschiktheidscriteria voor deelname aan de vrouwencompetitie, zoals vastgelegd in de IBA-regelgeving". De IBA heeft gezegd dat Khelif en Lin werden verbannen "om het niveau van eerlijkheid en de hoogste integriteit van de competitie te waarborgen". Lin werd vorig jaar haar bronzen medaille afgenomen tijdens de Wereldkampioenschappen. Vorig jaar juni werd de IBA door het IOC ontheven van haar status als de wereldwijde bestuursorganisatie voor de sport.

Het IOC, dat gender definieert zoals het op het paspoort van een atleet staat vermeld, verklaarde dat het duo "plotseling werd gediskwalificeerd zonder enige vorm van een eerlijk proces".

Khelif heeft altijd in de vrouwenafdeling gestreden en wordt door het IOC erkend als een vrouwelijke atleet. "De Algerijnse bokser werd als vrouw geboren, geregistreerd als vrouw, leefde als vrouw, bokste als vrouw, heeft een vrouwelijk paspoort," zei IOC-woordvoerder Mark Adams op vrijdag. "Dit is geen transgenderzaak. Er is enige verwarring dat het een man zou zijn die tegen een vrouw vecht. Dit is gewoon niet het geval. Daarover is consensus, wetenschappelijk gezien is dit geen man die tegen een vrouw vecht."

Khelif heeft gesproken over haar ervaring als meisje in Algerije en de vooroordelen waarmee ze te maken kreeg toen ze voetbalde met jongens. "Laat geen obstakels je in de weg staan, weersta elke hindernis en overwin ze," zei ze in maart 2024. "Mijn droom is om een gouden medaille te winnen. Als ik win, kunnen moeders en vaders zien hoe ver hun kinderen kunnen komen. Ik wil vooral meisjes en kinderen die het moeilijk hebben in Algerije inspireren." Er is geen suggestie dat Khelif zich identificeert als iets anders dan een vrouw. Lin heeft ook altijd in de vrouwenafdeling gestreden en wordt door het IOC erkend als een vrouwelijke atleet.


Imane Khelif

[OS] Polsstokhoogspringer Vloon naar finale, Amerikanen sterk op 100 meter

In het Stade de France is zaterdagochtend weer een atletieksessie afgewerkt op de Olympische Spelen. Op de herkansingen van de 800 meter bij de vrouwen kwamen geen Nederlanders in actie, dat was wel het geval bij het polsstokhoogspringen. Verder kwamen de sprinters op de 100 meter in actie.

Polsstokhoogspringen mannen, kwalificatie
Menno Vloon begon niet best met een foutsprong op 5,40 meter, maar daarna kwam hij lekker op dreef: poging twee was raak en op 5,60 meter, 5,70 meter én 5,75 meter haalde hij het telkens in één keer, waarmee de finale binnen was.

100m mannen, series
Al te grote slachtoffers waren er niet, op twee rappe lopers na: de Canadees Aaron Brown en de Brit Jeremiah Azu gingen er met een valse start uit. De Amerikanen Kenny Bednared en Fred Kerley waren in 9,97 seconden het snelst, gevolgd door de Brit Louise Hinchliffe, Emmanuel Eseme uit Kameroen (beiden 9,98) en de Jamaicaanse favorieten Oblique Seville (9,99) en Kishane Thompson (10,00).

[OS] Hockeysters sluiten groepsfase af met eenvoudige overwinning op Japan

De Nederlandse hockeysters hebben ook hun laatste groepswedstrijd gewonnen. Tegen Japan won Nederland eenvoudig met 5-1. Door de winst is Oranje groepswinnaar en speelt het in de kwartfinale tegen Groot-Brittannië, de nummer vier uit de andere poule.

De Nederlands hockeyvrouwen hadden de eerste vier groepswedstrijden gewonnen en moesten het in de laatste wedstrijd in de poule opnemen tegen Japan, die alleen hadden gewonnen van thuisland Frankrijk. Het kwaliteitsverschil was vanaf het begin groot en Oranje stond na het eerste kwart al met 3-0 voor, dankzij doelpunten van Yibbi Janssen en Frédérique Matla uit een strafcorner. Joosje Burg zorgde voor een velddoelpunt.

Ook in het tweede kwart was Nederland beter dan Japan, maar de Japansen deden toch wat terug. Shiho Kobayakawa maakte de 3-1 en dat was ook de ruststand. Na rust was Oranje ook beter dan Japan en het liep uiteindelijk nog uit naar een 5-1 overwinning, dankzij een tweede doelpunt van Matla uit een strafcorner. Marijn Veen wist ook nog te scoren.

Bijna 200 overtredingen in flitsbezorging

De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft in 1,5 maand tijd meer dan 180 overtredingen geconstateerd bij bedrijven in de flitsbezorging en een platform waarvan zij gebruik maakten. In bijna alle gevallen was er sprake van illegale arbeid. De twee betrokken flitsbezorgbedrijven en het platform hebben hiervoor een boeterapport gekregen.

De Arbeidsinspectie constateerde de overtredingen in de periode van eind maart tot half mei 2023. Bij controles in verschillende steden in het land werden personen aangetroffen die niet gerechtigd waren om in Nederland te werken. De flitsbezorgbedrijven hadden geen tewerkstellingsvergunning voor hen aangevraagd. De Arbeidsinspectie heeft vervolgens in de maanden daarna via de administratie gekeken of dit vaker voorkwam en dat was het geval. Het illegaal laten werken van mensen is een overtreding van de Wet arbeid vreemdelingen (Wav). De flitsbezorgbedrijven hebben daarom een boeterapport ontvangen.

Opvallend zijn de constructies waarmee bezorgers in een aantal gevallen illegaal aan het werk waren bij de flitsbezorgbedrijven. Zo paste één van de bedrijven een constructie toe waarbij het personeel aan zichzelf uitleende via verschillende BV’s. Door deze constructie zijn de gevolgen voor het flitsbezorgbedrijf nog groter. De Arbeidsinspectie kan namelijk per bedrijf dat betrokken is bij de illegale tewerkstelling, dus ook de BV’s, een boete opleggen.

De Arbeidsinspectie ziet ook overtredingen door een platform. Bezorgers waren via het platform aan het werk voor de flitsbezorgbedrijven met een studentenverblijfsdocument. Met zo’n document is werken als zelfstandige voor een bepaalde periode toegestaan en is geen tewerkstellingsvergunning nodig. De Arbeidsinspectie ziet echter op basis van opdrachten en een gezagsrelatie dat er geen sprake is van zelfstandig ondernemerschap, maar van een arbeidsrelatie. Het platform had daarom een tewerkstellingsvergunning moeten regelen. Dat was in deze zaak niet het geval en daarom heeft het platform een boeterapport ontvangen. Dat geldt ook voor de flitsbezorgbedrijven die deze mensen voor zich lieten werken. Ook die bedrijven zijn ervoor verantwoordelijk dat alle arbeidskrachten die voor hen werken legaal aan het werk zijn. 

Het platform heeft in de praktijk dus arbeidskrachten ter beschikking gesteld aan de flitsbezorgbedrijven, terwijl het bedrijf ook niet geregistreerd staat als bedrijf dat mag uitlenen. Dat is een overtreding van de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Waadi).

Via deze constructie zijn het platform en de opdrachtgevers goedkoper uit dan door mensen te laten werken via een uitzendbureau. Er hoeven namelijk geen sociale premies en belastingen worden betaald door de werkgevers, maar door de ‘zelfstandige’ zelf.

[OS] Bokser pakt eerste medaille ooit voor Kaapverdië

Op de Olympische Spelen is weer een stukje historie geschreven: nadat Guatemala al voor het eerst goud pakte is er nu zelfs überhaupt de eerste medaille ooit voor Kaapverdië en wel in het boksen bij de mannen tot 51 kilogram.

Daniel Varela de Pina, die ooit met boksen begon omdat hij werd gepest, opende zijn toernooi met een zege op Amit Panghal uit India. Vrijdagavond nam hij het in de kwartfinales op tegen Patrick Chinyemba uit Zambia en die wist hij overtuigend te verslaan.

In het boksen krijgen de verliezend halvefinalisten brons en daarmee is een unieke Kaapverdische medaille binnen. De Pina neemt het in de halve finales op tegen de Oezbeekse favoriet Hasanboy Dusmatov.

[OS] Volleybalsters na derde nederlaag in poulefase uitgeschakeld

De Nederlandse volleybalsters hebben zich niet weten te plaatsen voor de kwartfinales. De laatste groepswedstrijd tegen de Dominicaanse Republiek werd met 1-3 verloren.

De Nederlandse volleybalsters hadden ondanks dat ze eerste twee groepswedstrijden hadden verloren nog altijd een goede kans om de kwartfinales te halen. Dan moest er met 3-0 of 3-1 gewonnen worden van de Dominicaanse Republiek. Oranje begon ook uitstekend aan de wedstrijd en pakte de eerste set met 25-22.

Nederland leek goed op weg om de kwartfinales te halen, maar daarna ging het voor de volleybalsters steeds minder. Dominicaanse Republiek wonnen de tweede set met 23-25. In de derde set leek Nederland zich goed te herpakken en had snel een vroege voorsprong te pakken (6-2), maar die waren de volleybalsters ook snel kwijt en de derde set werd met maar liefst 17-25 verloren.

Ondanks dat een kwartfinale er niet in leek te zitten probeerden de Nederlandse volleybalsters het nog wel in de vierde set. Nederland leek ook op weg naar setwinst om een vijfde set af te dwingen en kreeg ook verschillende setpunten. Uiteindelijk werkte de Dominicaanse Republiek die weg en wonnen ze de vierde set en de wedstrijd.

Door de winst van de Dominicaanse Republiek gaan zij wel naar de kwartfinale, voor Nederland zit het toernooi er na drie nederlagen op.

[OS] Laatste roeimedaille is bronskleurig voor Nederland

Simon van Dorp heeft in de mannenskiff brons gewonnen. Van Dorp leek de voornaamste kandidaat om de Duitser Oliver Zeidler het vuur aan de schenen te leggen, maar zag de Witrus Zalaty die onder de neutrale vlag roeit op het laatst voorbij komen.

De finale was uitgesteld omdat nota bene Zalaty in een kapotte bus zat, waar hij niet meer uit kon. Hierdoor was hij vertraagd en werd de finale ongeveer een uur uitgesteld. Toen het eenmaal was begonnen bleek dat Van Dorp er echt was om voor de winst te gaan en lag tot 1000 meter vlak achter Zeidler. Daarna zette de Duitser echter een tandje bij.

Op 1500 meter lag van Dorp nog ruim tegen, maar waar anderen de eindsprint konden inzetten brak de Nederlander een beetje. Dat Zeidler ongenaakbaar was was zonder meer duidelijk, maar dat Zalaty terug zou komen was niet per se verwacht. Hij haalde Van Dorp nog in maar had daarmee wel een bijzonder verhaal: Een medaille winnen vanuit een kapotte bus.

Hiermee is het roeitoernooi afgelopen en de balans voor Nederland is mooi: 4 goud, 3 zilver en 1 brons. Daarmee was het het meest succesvolle olympisch roeitoernooi voor Nederland ooit, en bovendien wint Nederland hiermee het medailleklassement in de sport. Van de 14 onderdelen met in totaal 10 boten haalden er 9 een finale, 8 een medaille en 4 het goud, een prachtig geheel.

[OS] Handbalsters sluiten groepsfase af met zege tegen Hongarije

De Nederlandse handbalsters hebben ook hun laatste wedstrijd in de groepsfase gewonnen. Tegen Hongarije werd met 30-26 gewonnen en Oranje gaat als tweede naar de kwartfinale. Daarin spelen ze tegen de nummer drie van de andere poule, waarschijnlijk Zweden.

De Nederlandse handbalsters waren na de winst op Brazilië al zeker van de volgende ronde, maar tegen Hongarije stond de tweede plaats in de poule op het spel. Bij winst of gelijkspel zou Oranje als tweede eindigen. In een doelpuntrijke eerste helft ging het lange tijd gelijk op, maar halverwege de eerste helft sloeg Nederland het eerste gaatje van twee doelpunten.

Nederland begon de tweede helft met een 19-16 voorsprong en zou die wat verder uitdiepen. Oranje kwam met vijf doelpunten voorsprong voor, maar zag Hongarije toch terugkomen tot twee doelpunten. In het slot van de wedstrijd waren de Nederlandse handbalsters toch weer bij de les en wonnen de wedstrijd met 30-26.

Aanvoerster Lois Abbingh was goed voor zeven doelpunten en werd daarmee topscoorder.

[OS] Holland acht pakt zilver op de roeibaan

Het succes bij het roeien kent voor Nederland geen grenzen: Van de 8 finaleboten die in actie zijn gekomen scoorde Nederland alweer de zevende medaille. Ditmaal was de mannenacht goed voor zilver.

De heren begonnen voortvarend en probeerden in de start een voorsprong te pakken op de favoriete Britten. Die werd gepakt, maar hij was erg klein. Na 1000 meter kwamen de Britten langszij en vanaf daar kwam het mindere stuk van Nederland, waarin ze zelfs even de strijd om zilver spannend leek te gaan worden met de Verenigde Staten die flink inliepen. Zodra de laatste 500 meter in zicht kwamen schakelde Nederland toch weer bij en leek het zelfs even richting de Britten te kunnen gaan, maar de afstand die nog over was, was echt te kort om de Britten te verslaan. Zilver was het maximaal haarbare.

Bij de dames wonnen de Roemeense dames goud, voor Canada en de Britten.

[OS] Nederlandse goudkoorts op de roeibaan compleet door winst Florijn

Karolien Florijn heeft de vrouwenskiff gewonnen. De Leidse, die drie jaar geleden al zilver pakte in de vierzonder, pakte nu het goud in de skiff, vermoedelijk het zwaarste onderdeel in de roeisport. Hiermee heeft Nederland op elke finaledag bij het roeien minimaal 1 gouden medaille gepakt.

Florijn kwam goed uit de startblokken en had snel een flinke voorsprong opgebouwd op haar grootste concurrente, uittredend olympisch kampioen Emma Twigg uit Nieuw-Zeeland. Zij was op voorhand de grootste concurrente voor Florijn en toonde dat ook. Een vroege voorsprong van anderhalve seconde werd vanaf de 500 meter tot aan de 1500 meter langzaam gehalveerd. Net toen Twigg echter de eindsprint zou kunnen inzetten, bleek dat het voor haar onmogelijk was om nog echt te versnellen. Florijn was de snelste in de sprint en liep uiteindelijk uit tot een voorsprong van ongeveer 2 seconden over de streep. Achter Twigg was de strijd om brons spannend. Tara Rigney had lang de derde plaats in handen, maar Viktorija Senkute kwam voor Litouwen op het laatst langszij en pakte nog de derde plaats.

Er zijn nog twee medaillekansen voor Nederland. De herenskiff zou zo van start gaan maar is vertraagd door een kapotte bus. Daardoor mag eerst de holland acht en de dames acht gaan varen. Bij de dames heeft Nederland helaas geen boot in het veld op de laatste dag van dit roeitoernooi.

[OS] Koolhof en Schuurs grijpen naast brons, Djokovic en Alcaraz in droomfinale

Tennissers Wesley Koolhof en Demi Schuurs zijn er op de Olympische Spelen op Roland Garros niet in geslaagd brons te veroveren in het gemengd dubbelspel. Het Nederlandse duo kwam na een verloren eerste set nog goed terug in set twee, maar moest zich met 3-6, 6-7 (2) gewonnen geven tegen Gabriela Dabrowski en Felix Auger-Aliassime uit Canada.

In de finale namen Katerina Siniakova en Tomas Machac uit Tsjechië het op tegen Wang Xinyu en Zhang Zhizhen uit China, die in de halve finale van de Nederlanders wonnen. Siniakova en Machac leken het na een overtuigende openingsset uit handen te geven, maar in de supertiebreak trokken ze toch het goud naar zich toe: 6-2, 5-7 [10-8].

Mannenenkelspel, halve finales
Men hoopte op de gedroomde finale en die kwam er ook: Novak Djokovic tegen Carlos Alcaraz. De Spanjaard had met twee keer 6-1 beschamend weinig moeite met de Canadees Felix Auger-Aliassime, die om brons mag gaan spelen tegen Lorenzo Musetti. De Italiaan bood iets meer partij tegen Djokovic, maar de Serviër was hem met 6-4, 6-2 toch ruimschoots de baas.

Vrouwenenkelspel, brons
Iga Swiatek moest het slechts doen met brons, maar daar moest ze wel eerst Anna Karolina Schmiedlova voor verslaan. De Slowaakse kon niet nog een keer verrassen en Swiatek deed wat er werd verwacht: 6-2, 6-1. Zaterdag wordt de finale gespeeld.

Vrouwendubbels, halve finales
Sara Errani en Jasmine Paolini uit Italië namen het op tegen het Tsjechische duo Karolina Muchova/Linda Niskova, wat nooit echt spannend werd: 6-3, 6-2. De andere halve finale leverde ook bepaald geen spanning op: Mirra Andreeva en Diana Shnaider uit Rusland waren met 6-1, 6-2 een flinke maat te groot voor Cristina Bucsa en Sara Sorribes Tormo uit Spanje.

Mannendubbels, halve finale
Matthew Ebden en John Peers uit Australië rekenden in de enige overgebleven halve finale af met het Amerikaanse duo Taylor Fritz/Tommy Paul: 7-5, 6-5. De Australiërs spelen in de finale tegen een ander Amerikaans duo, Austin Krajicek/Rajeev Ram, dat eerder al de finale bereikte.

[OS] Hongaarse degenschermers na meer dan halve eeuw weer kampioen

Op de Olympische Spelen in Parijs is vrijdagavond geschermd om de teammedailles in het degenschermen bij de mannen. Dat werd een ware thriller, tot en met het allerlaatste punt voor goud.

In de kwartfinales begon Frankrijk met een 45-39 zege op Egypte, terwijl Hongarije met 45-30 simpel van Kazachstan won. Japan rekende met 39-33 af met Venezuela en Tsjechië wist verrassend met 43-38 van Italië te winnen. De Tsjechische droom eindigde in de halve finales na een 45-37 nederlaag tegen Japan, terwijl Hongarije de Fransen met 45-30 overklaste.

Het duel om brons werd een thriller, waarin Martin Rubes, Jakub Jurka, Jiri Beran en Michal Cupr uit Tsjechië het de Fransen ontzettend moeilijk maakten. Yannick Borel, Paul Allegre en Luidgi Midelton stonden op een 35-31 voorsprong, maar in het laatste duel maakte Jurka korte metten met Borel en zo pakte Tsjechië verrassend het brons: 43-41.

In de finale namen Masaru Yamada, Koki Kano en Akira Komata het namens Japan op tegen Gergely Siklosi, Mate Tamas Koch en Tibor Andrasfi uit Hongarije, waar David Nagy ook nog in de ploeg kwam. Dat werd een ware thriller, waarin de Hongaren constant net een kleine voorsprong hadden. Kano sleepte er echter overtime uit tegen Siklosi, maar daarin was de Hongaar tóch de beste: goud voor Hongarije, dat met 26-25 won en voor het eerst sinds 1972 de degentitel bij de mannen pakte.

[OS] Teunissen prima op kayakcross, Otten en Wegman moeten sneller

Op de olympische kanoslalombaan is vrijdag het toernooi op de kayakcross geopend, een nieuw onderdeel op de Olympische Spelen. Vrijdag werd de plaatsingsronde afgewerkt, waarin tijden neergezet moesten worden om de plaatsing voor de eerste ronde - die zaterdag gevaren wordt - te bepalen.

Mannen
Joris Otten noteerde de 29e tijd en zal daardoor in de eerste ronde zaterdag een pittige opgave hebben. Hij treft de Zweed Isak Öhström en de Italiaan Giovanni de Gennaro, die het goud pakte in de kayak op de reguliere slalom. De eerste twee gaan door, de derde gaat naar de herkansingsronde, die ook zaterdag wordt gehouden.

Vrouwen
Kanoster Lena Teunissen deed het meer dan uitstekend in de kayak: ze noteerde de veertiende tijd en neemt het zaterdag op tegen de Britse Mallory Franklin en de Japanse Aki Yazawa. Martina Wegman tekende voor de 29e tijd en krijgt de Britse Kimberley Woods en de Braziliaanse Ana Satila met zich in het water in ronde één.

FOK! Wat een weer: een buitje in het zuidoosten en oosten

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goedemorgen!

Vanochtend is het half bewolkt en in de oostelijke helft is er kans op een bui. De wind komt uit het zuidwesten en is zwak tot matig.

Vanmiddag is het half bewolkt en is er vooral in het oosten en zuidoosten kans op een bui, daarbij is een kleine kans op onweer. De maximumtemperatuur wordt ongeveer 24°C. De wind komt uit het zuidwesten en is matig, aan de zuidwestkust vrij krachtig.

Vanavond is het half tot zwaar bewolkt. In het oosten kan er eerst nog een bui voorkomen, later komen in het noorden weer enkele buien voor. De wind komt uit het zuidwesten en is zwak tot matig, langs de westkust af en toe vrij krachtig.

Vannacht kan er eerst nog een bui voorkomen, later wordt het van het westen uit droog. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 16°C. De wind draait van zuidwest naar noordwest en is meest matig. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

zon en een buitje, het weerbeeld van vandaag. Foto gemaakt nabij Haps (Foto: Charged)
zon en een buitje, het weerbeeld van vandaag. Foto gemaakt nabij Haps ((Archief)Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

[OS] Van Aanholt en Duetz zeilen naar goud na vreemde ontknoping, Bouwmeester op koers

Zeilsters Odile van Aanholt en Annette Duetz hebben in de zuid-Franse wateren olympisch goud veroverd in de skiff. Het Nederlandse duo was in de 49er-boot net goed genoeg in de beslissende medal race, waar ze vanaf de tweede plek aan begonnen.

In de beslissende medal race ging Nederland lange tijd aan de leiding en de overwinning was zo goed als binnen, maar in de slotfase leek het toch nog even helemaal fout te gaan. De laatste gate werd gemist en ineens kwamen Van Aanholt en Duetz stil te liggen, terwijl Vilma Bobeck en Rebecca Netzler uit Zweden naar de finish zeilden en de medal race wonnen.

Van Aanholt en Duetz herstelden zich precies op tijd en kwamen achter Italië als derde over de meet, wat precies genoeg was om in de eindstand voor Zweden het goud te pakken, de eerste gouden Nederlandse boot sinds Londen 2012. Brons was voor Sarah Steyaert en Charline Picon uit Frankrijk.

49er mannen
In de skiff bij de mannen gingen Diego Botin le Chever en Florian Trittel Paul als leiders de medal race in en daarin kwam het goud niet in gevaar: ze domineerden de race en wonnen zo ook de afsluitende wedstrijd, wat uiteraard het goud opleverde. Isaac McHardie en William McKenzie uit Nieuw-Zeeland werden derde in de medal race, voor de Amerikanen Ian Barrows en Hans Henken. Die boten pakten daarmee zilver en brons, want de Ieren Robert Dickson en Sean Waddilove vielen met een dramatische medal race terug naar plek vier.

Bart Lambriex en Floris van de Werken sloten een dramatische week nog respectabel af: de wereldkampioenen eindigden als tweede in de medal race en schoven zo nog op van de tiende naar de zesde plek in de eindstand.

ILCA 6 vrouwen
Marit Bouwmeester was in de Laser Radial weer lekker bezig: er werden twee races gevaren en daarin werd de drievoudig winnares van olympisch eremetaal eerste en tweede. De vierde race ging een stuk minder lekker, maar werd wegens gebrek aan wind afgekapt en zo staat ze gewoon aan de leiding in het klassement, voor de Française Louise Cervera en Monika Mikkola uit Finland.

ILCA 7 mannen
In de Laser bij de mannen ging het beduidend minder goed. Duko Bos opende eerder nog met winst in de openingsrace, maar moest het daarna doen met een 20e, 29e en 27e plek en is daardoor gezakt naar de 20e plek in het klassement, met nog zes reguliere races te gaan. De Australiër Matt Wearn voert het veld aan, voor Filip Jurisic uit Kroatië en de Peruviaan Stefano Peschiera.

470 gemengd
Geen Nederlandse deelname in de gemengde dinghy, waar Japan met Keiju Okada en Miho Yoshioka aan de leiding gaat na de eerste twee races. De Spanjaarden Jordi Xammar Hernandez en Nora Brugman Cabot volgen, voor Simon Diesch en Anna Markfort uit Duitsland.

[OS] Wit-Russische trampolinespringer verdedigt goud, zilver voor landgenote

In de Bercy Arena in Parijs was het vrijdag de dag voor de trampolinespringers op de Olympische Spelen. Zowel de mannen als de vrouwen werkten hun kwalificatie en finale af en dat leverde het eerste eremetaal op voor de onder neutrale vlag uitkomende atleten.

Vrouwen
De Britse veterane Bryony Page plaatste zich als vijfde voor de finale, maar daarin turnde de Britse dinosaurusexpert - haar eindscriptie in de biologie ging over de geluiden die dinosaurussen mogelijk maakten - de wedstrijd van haar leven: met 56,480 punten pakte ze na zilver in Rio en brons in Tokyo op 33-jarige leeftijd olympisch goud. De jonge Wit-Russische Viyaleta Bardzilouskaya pakte met 56,060 punten zilver, voor de bronzen Canadese Sophiane Methot (55,650).

Mannen
Ivan Litvinovich verdedigde zijn olympische titel van Tokyo en deed dat met verve: in de kwalificatie was hij al de beste van allemaal, ook in de finale stond er geen maat op de 23-jarige Wit-Rus, die met 63,090 punten als eerste man zijn trampolinetitel verdedigde. Zilver én brons gingen naar China: Wang Zisai met 61,890 punten en Yan Langyu met 60,950 punten.

[OS] Chinese schoonspringers moeten knokken voor goud

In Parijs is de vierde en laatste gouden medaille bij het synchroonspringen vergeven - vanaf nu worden de individuele titels in het schoonspringen verdeeld. De mannen kwamen in actie op de driemeterplank en dat werd zowaar een spannende strijd.

Wang Zongyuan won in Tokyo al het goud met Xie Siyi, in Parijs kwam hij in actie met Long Daoyi. Dat werd geen gemakkelijke opgave, hoewel het duo in de eerste twee sprongen nog de beste score van iedereen noteerde. In ronde drie en vier waren de Mexicanen Juan Celaya en Osmar Olvera echter beter en na vier sprongen stonden zij zelfs brutaal aan de leiding.

Met hun vijfde sprong kwamen Wang en Long weer langszij en een prachtige zesde en laatste sprong maakte het helemaal af: goud met 446,10 punten. Celaya en Olvera pakten met 444,03 punten wel prachtig zilver, terwijl de Britten Anthony Harding en Jack Laugher met 438,15 punten op brons eindigden, niet ver van het goud.

Waarom herfstkinderen minder vaak Olympisch goud winnen

Denk je onder het kijken naar de Olympische Spelen, hoe het zou zijn om zo'n medaille te winnen? En ben je geboren in oktober, november of december? Dan heb je dikke pech! Grote kans dat je juist dáárdoor geen topsporter bent geworden. Hoe zit dat? Sportwetenschapper Marije Elferink-Gemser van het UMCG legt uit dat dat te maken heeft met het geboortemaandeffect. Uit onderzoek blijkt namelijk dat je in sport meer voordeel ervaart als je aan het begin van het jaar geboren bent. Hoe dat zit? Dat zie je in onderstaande video!

0:00 Ben je beter in sport als je vroeg in het jaar bent geboren?

0:38 Hoe werkt teamselectie in voetbal?

1:03 Geboortemaandeffect is een probleem in voetbal

1:57 Wat is het geboortemaandeffect?

2:51 Puberteit en sport

3:35 Leeftijd heeft invloed op je sport

4:01 Voordelen en nadelen van oudere leeftijd in sport

4:35 Geboortemaandeffect op school

4:47 Hoe word je topsporter?

Met dank aan Universiteit van Nederland 

Brussel vraagt Hongarije uitleg over versoepeling visumregels Russen

De Europese Commissie heeft Hongarije gevraagd om uitleg te geven over haar recente besluit om de visumplicht voor Russische en Wit-Russische burgers te versoepelen. Brussel vreest dat dit "zou kunnen leiden tot een feitelijke omzeiling" van de EU-santies tegen Rusland en de veiligheidsnormen in het paspoortvrije Schengengebied zou kunnen ondermijnen.

"Rusland vormt een bedreiging voor de veiligheid. We moeten juist meer, en niet minder waakzaam zijn. Door potentiële Russische spionnen en saboteurs gemakkelijk toegang tot de EU te geven, zou de veiligheid van ons allemaal ondermijnen," aldus Ylva Johansson, de Europese Commissaris voor Binnenlandse Zaken.

In een brief aan het Hongaarse ministerie van Binnenlandse Zaken, gedateerd 1 augustus, stelt Johansson vraagtekens bij de recente wijzigingen in het nationale visumsysteem van het land, waardoor visumprocedures en veiligheidsachtergrondcontroles voor 'gastarbeiders' in specifieke sectoren worden vereenvoudigd.

De visa (tijdelijke verblijfsvergunning) is twee jaar geldig en kan met nog eens drie jaar verlengd worden. Daardoor komt men in aanmerking voor een permanente verblijfsvergunning.

Euronews sprak met een expert die zegt dat er sinds het begin van de oorlog in Oekraïne in 2022 zo'n 500 Russische inlichtingenagenten of spionnen uit de EU zijn gezet. "Rusland heeft nu veel minder 'traditionele' spionnen in Europa dan voor de grootschalige oorlog in Oekraïne. De Russen zijn nu dus gedwongen om steeds meer te vertrouwen op andere vormen van spionage. Deze taken kunnen dus niet meer worden uitgevoerd door spionnen die zich voordoen als diplomaten, maar onder andere dekmantels, bijvoorbeeld als gastarbeiders," aldus András Rácz.

Begin juli, samenvallend met het begin van Hongarije's voorzitterschap van de EU-Raad en Viktor Orbáns omstreden reis naar Moskou, breidde Hongarije de National Card uit naar burgers uit Rusland en Wit-Rusland. Eerder was de kaart opengesteld voor aanvragers uit Oekraïne, Bosnië-Herzegovina, Noord-Macedonië, Moldavië, Montenegro en Servië.

Volgens Boedapest zullen veel van deze arbeiders worden ingezet bij de bouw van een kerncentrale die gebruikmaakt van Russische technologie. Orbán heeft erop aangedrongen dat deze technologie gevrijwaard blijft van sancties.

De update van de visa-eisen bleef aanvankelijk onopgemerkt totdat Manfred Weber, de voorzitter van de centrumrechtse Europese Volkspartij (EVP), eind juli een brief stuurde aan de voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, waarin hij aandrong op een discussie op hoog niveau. 

De "twijfelachtige" nieuwe visumregels "creëren ernstige mazen in de wet voor spionageactiviteiten" en zouden "grote aantallen Russen in staat kunnen stellen Hongarije binnen te komen onder minimaal toezicht, wat een ernstig risico voor de nationale veiligheid vormt", aldus Weber in zijn brief. 

De Commissie, die ervoor moet zorgen dat nationale wetgeving voldoet aan de EU-normen, mengde zich donderdagavond in de groeiende controverse. "We moeten waakzaam blijven, want Rusland gebruikt alle onconventionele middelen om de Europese Unie en haar waarden te destabiliseren", aldus Johansson in haar brief.

De Commissie maakt zich vooral zorgen over het Schengengebied, een groot gebied dat 450 miljoen burgers uit 29 Europese landen omvat en waar grenscontroles zijn afgeschaft om een vlotte doorreis van personen mogelijk te maken.

Orbáns woordvoerder noemde de woorden van Weber "absurd en hypocriet" en zei dat het Hongaarse migratiesysteem het "strengste" van de unie is.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #236 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1446
special
Random Pics van de Dag #1445
special
Random Pics van de Dag #1444
special
Random Pics van de Dag #1443
special
Mannendag Babes 2024
©FOK.nl e.a.