FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 2 augustus 2024

[OS] Overzicht uitslagen Parijs dag 7

Vandaag was de zevende dag van Olympische Spelen in Parijs. FOK! geeft je iedere avond een overzicht van de prestaties van de Nederlanders, de meest opvallende sportmomenten en de uitslagen van finales.

Net als de afgelopen twee dagen kon Nederland vandaag weer drie medailles bijschrijven maar nu waren er zelfs twee gouden plakken. In het roeien was het duo Ymke Clevering en Veronique Meester oppermachtig in de twee-zonder-stuurman. Ze bleven het Roemeense duo Vrinceanu/Anghel ruim voor. Bij het zeilen leken Odile van Aanholt en Annette Duetz in de 49erFX klasse ook zonder problemen naar het goud te varen. Op het eind leek het echter fout te gaan toen ze zich vergisten in waar de finish was. Ze wisten echter net op tijd te herstellen en kwamen als derde over de finish in de medalrace waardoor ze Zweden in eindstand net voor bleven.

De derde medaille kwam er bij de BMX. Manon Veenstra eindigde in de finale als tweede achter de Australische Saya Sakakibara. Laura Smulders eindigde in dezelfde race als vierde. Een vierde plek was er ook voor tennissers Wesley Koolhof en Demi Schuurs. Zij verloren de strijd om brons van het Canadese duo Dabrowski/Auger-Aliassime. Ook de springruiters moesten het doen met een vierde plek, zij kwamen in de landenwedstrijd net een halve seconde tekort voor het brons.

Uitslagen:

Sport Onderdeel Goud Zilver Brons Brons
Zeilen 49er Heren Botin le Chever/Trittel (Spa) McHardie/ McKenzie (NZl) Barrows/Henken (VS)  
Zeilen 49er FX Dames Van Aanholt/Duetz (Ned) Bobeck/Netzler (Zwe) Steyaert/Picon (Fra)  
Schieten 50 meter geweer 3 posities:  Dames Chiara Leone (Zwi) Sagen Maddalena (VS) Zhang Qiongyue (Chi)  
Roeien Twee Zonder:  Heren Sinkovic/Sinkovic (Kro) Wynne-Griffith/George (GB) Röösli/Gulich (Zwi)  
Roeien Lichte Dubbel Twee:  Heren McCarthy/ O'Donovan (Ier) Oppo/Soares (Ita) Papakonstantinou/ Gkaidatzis (Gri)  
Roeien Twee Zonder:  Dames Clevering/van Meester (Ned) Vrinceanu/Anghel (Roe) Morrison/McIntyre (Aus)  
Roeien Lichte Dubbel Twee:  Dames Craig/Grant (GB) Van Groningen/ Cozmiuk (Roe) Kontou/Fitsiou (Gri)  
Schoonspringen Synchroon 3 meter plank Heren Long/Wang (Chi) Hernandez/Ibarra (Mex) Harding/Laugher (GB)  
Trampoline springen Dames Bryony Page (GB) Vijaleta Bardzilovskaja (AIN) Sophiane Methot (Can)  
Paardrijden Springen team Groot-Brittannië Verenigde Staten Frankrijk  
Boogschieten Gemengde teams Kim/Lim (ZKo) Unruh/Kroppen (Dui) Ellison/Kaufhold (VS)  
Badminton Gemengd dubbelspel Zheng/Huang (Chi) Kim/Jeong (ZKo) Watanabe/Higashino (Jap)  
Judo Boven 78 Kilogram:  Dames Beatriz Souza (Bra) Raz Hershko (Isr) Kim (ZKo) Dicko (Fra)
Judo boven 100 Kilogram:  Heren Teddy Riner (Fra) Kim Min-jong (ZKo) Rachimov (Tad) Joesoepov (Oez)
Atletiek 10 Kilometer:  Heren Joshua Cheptegei (Oeg) Berihu Aregawi (Eth) Grant Fisher (VS)  
Trampoline springen Heren Ivan Litvinovich (AIN) Wang Zisai (Chi) Yan Langya (Chi)  
Tennis Dubbel:  Siniakova/Machac (Tsj) Wang/Zhang (Chi) Dabrowski/ Auger -Aliassime (Can)  
Schermen Degen: Team  Heren Hongarije Japan Tsjechië  
BMX Race Dames Saya Sakakibara (Aus) Manon Veenstra (Ned) Zoé Claessens (Zwi)  
BMX Race Heren Joris Daudet (Fra) Sylvain André (Fra) Romain Mahieu (Fra)  
Zwemmen 50 meter: Vrije Stijl  Heren Cameron McEvoy (Aus) Benjamin Proud (GB) Florent Manaudou (Fra)  
Zwemmen 200 Meter Wisselslag:  Heren Léon Marchand (Fra) Duncan Scott (GB) Wang Shun (Chi)  
Zwemmen 200m: Rugslag  Dames Kaylee McKeown (Aus) Regan Smith (VS) Kylie Masse (Can)  

Medaillespiegel:

# Land Goud Zilver Brons Totaal
1 China 13 9 9 31
2 Frankrijk 11 12 13 36
3 Australie 11 6 5 22
4 Verenigde Staten 9 18 16 43
5 Groot-Brittannie 9 10 8 27
6 Japan 8 4 6 18
7 Zuid-Korea 7 5 4 16
8 Italie 5 8 4 17
9 Nederland 4 3 2 9
10 Canada 3 2 6 11

[OS] Roosen sluit eerste dag tienkamp af als negende, Taam 14e

Op de tienkamp zijn deze avond het hoogspringen en de 400 meter afgewerkt. Bij deze onderdelen presteerden de Nederlanders naar verwachting, waardoor een mooie eindklassering er nog steeds in zit.

Aan het begin van de avond werd allereerst de eerste afvaller bekend. Ashley Moloney, brons in 2021, was duidelijk niet in de vorm van zijn leven en besloot na een slechte eerste halve dag er mee te stoppen. Vervolgens was het tijd voor het hoogspringen, niet het favoriete deel van de Nederlanders. Dat bleek voor Sven Roosen, die slechts 1.87 sprong, de zwakste van allemaal en 4 cm onder zijn verwachting. Rik Taam werd voorlaatste met 1.93m. Wat betreft de toppers was het spannend, veel toppers haalde het gebruikelijke niveau. Johannes Erm was de grote winnaar met een dik PR van 2.08m waarmee hij echt wel richting een top 3 mag kijken. Sander Skotheim is normaal de beste hoogspringer van het veld, maar kwam nu tot slechts 2 meter 11, minder dan Heath Baldwin met 2.17m. Voor hem betekent dat dat de medailles weer wat verder weg zijn.

Op de 400 meter deden de Nederlandse heren het weer beter, Roosen deed het beter dan bij zijn persoonlijk record meerkamp en Taam kwam daar ook in de buurt. Roosen was zelfs de tweede snelste van allemaal door een hele goede laatste 100. Warner leek veel tijd te pakken, maar als 100 meter loper wil hij nog wel eens instorten op de langere afstand. Dit gebeurde en daardoor was zijn tijd niet zo bijzonder als dat hij eerst leek te gaan zijn. Owens-Delerme kende wel een goede avondsessie en doet ook weer vol mee om de medailles. Leo Neugebauer blijft het degelijk doen en met zijn goede dag 2 moet hij zijn kleine voorsprong kunnen uitbouwen. Achter hem is het spannend om plaats 2.

Warner, Erm, Owens-Delerme, de ietwat anonieme maar zeker niet slechte Lindon Victor en de Noren Skotheim en Markus Rooth maken allemaal een prima kans op de medailles. Daarachter vinden we Roosen op P9, maar met de vorm van de concurrentie moet een wonder gebeuren om hem in de buurt van de medailles te laten komen. Taam staat 14e en heeft nog altijd uitzicht op een persoonlijk record.

Ministerie van Asiel en Migratie zegt niets te kunnen doen voor 11-jarige Mikael

Het Ministerie van Migratie zegt niets te kunnen doen aan de zaak rondom de 11-jarige Mikael. De geboren Amsterdammer kreeg na een uitspraak van de Raad van State te horen dat hij samen met zijn moeder het land uit moet. Zo meldt AT5

Burgemeester Femke Halsema deed afgelopen woensdag een beroep op minister Marjolein Faber, nadat ze eerder toenmalig demissionair staatssecretaris Eric van der Burg had opgeroepen om het besluit terug te draaien.

"De wens om minder migranten in Nederland te hebben, kan nooit zo sterk zijn dat deze ten koste gaat van een 11-jarige jongen die geen ander land kent dan Nederland", aldus Halsema.

Discretionaire bevoegdheid
Maar het ministerie van Asiel en Migratie zegt nu dat ze niets voor Mikael en zijn moeder kunnen doen. Een woordvoerder van de minister wijst erop dat de zogenoemde discretionaire bevoegdheid (die ministers in eerdere vergelijkbare zaken gebruikten om IND-besluiten terug te draaien), in 2019 is afgeschaft. "Wij houden ons nu gewoon aan de uitspraak van de hoogste rechter."

De IND heeft wel de bevoegdheid om op grond van schrijnende gevallen alsnog een verblijfsvergunning te geven, maar alleen bij de eerste aanvraag. In het geval van Mikael en zijn moeder zijn er al meerdere aanvragen geweest.

Achtergrond
Mikaels moeder kwam in 2010 vanuit Armenië naar Nederland. Haar asielaanvraag werd toen afgewezen. Zij is toen in Nederland gebleven. Mikael (11) is in Amsterdam geboren. 

Het gezin deed een aanvraag bij de minister om een verblijfsvergunning te verlenen op grond van de 'Afsluiting Definitieve Regeling Langdurig Verblijvende Kinderen', maar werd afgewezen. 

De rechter beoordeelde vervolgens dat die afwijzing onterecht was, maar de minister ging daartegen in beroep. De zaak lag daarna ruim 2,5 jaar bij de Raad van State. Die oordeelde afgelopen woensdag dat Mikael en zijn moeder niet in Nederland mogen blijven.

Bezopen wegpiraat: 22-jarige passagier overleden, eis 44 maanden cel

Hij had thuis al gedronken en daarna ook nog in het café. Toch stapte een 22-jarige verdachte in een zeer sportieve auto, met twee jonge vrouwen als bijrijder. De man vloog met veel te hoge snelheid van de weg, één van de vrouwen overleefde het ongeluk niet. De andere vrouw had zwaar lichamelijk letsel. Vandaag stond de man voor de rechter.

De man zou die nacht de vrouwen naar huis brengen. In plaats van de snelste route te nemen, sloeg hij rechtsaf de N207 op. Daar kon hij harder rijden en hij wilde de twee meiden eens flink aan het schrikken maken. "Ik ga jou gewoon bang maken," zou hij tegen een van de twee hebben gezegd. Hoewel de twee vrouwen zeiden dat ze het eng vonden en dat hij zachter moest rijden, gaf verdachte gas bij. Op een weg waar 80 kilometer per uur is toegestaan, zou hij snelheden tussen de 130 en 175 kilometer per uur hebben gereden.

Het racen ging mis: verdachte raakte de vangrail en de auto stortte in het water naast de weg. Op zaterdag 20 januari om 3.20 uur werd de politie gebeld. De bestuurder en zijn 23-jarige bijrijder waren gewond, maar hadden de klap overleefd. Maar de achterbank van de auto was eigenlijk niet geschikt voor volwassen passagiers, de 22-jarige vrouw die daar zat droeg ook geen gordel en kwam om het leven.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft de verdachte een paar onvergeeflijke fouten gemaakt. "De eerste fout is dat hij onder invloed is gaan rijden - en niet een beetje onder invloed, maar sterk onder invloed," begon de officier van justitie. "Vervolgens heeft hij als beginnend bestuurder ontzettend hard gereden, zonder ook maar enig besef van verantwoordelijkheid en zonder enige empathie met de angst van de twee jonge vrouwen. Ik reken hem dit zwaar aan."

Verdachte kan wat het OM betreft dood door schuld in het verkeer worden verweten. Volgens de officier van justitie was daarbij sprake van roekeloosheid, de zwaarste vorm van schuld. Extra wrang is dat verdachte extra gewaarschuwd was. Hij reed eerder al zonder rijbewijs en veel te hard, en had daarvoor zijn rijbewijs een tijd moeten inleveren.

Het Openbaar Ministerie eiste een gevangenisstraf van 44 maanden. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

[OS] Cheptegei sprint naar goud op 10.000m, Hassan simpel naar finale 5000m

Op de Olympische Spelen in Parijs is vrijdag de eerste avondsessie in het atletiektoernooi van start gegaan. Daar staat ook de eerste finale op het programma in het stadion, de tien kilometer bij de mannen, verder worden naast de tienkamp alleen nog series en kwalificaties afgewerkt.

10.000m mannen, finale
Al na amper een kilometer opende Selemon Barega uit Ethiopië even voor het eerst de aanval, maar dat was nog een voorzichtige poging en leek vooral bedoeld om even de wateren te testen. Het was vervolgens een race waarin een grote groep beetje bij beetje werd uitgedund, met twee kilometer te gaan zaten er nog ruim tien in de kopgroep.

In de voorlaatste ronde trok de Oegandees Joshua Cheptegei naar de leiding en hij voerde het tempo hoog op. Er waren er nog een paar die konden volgen, maar meer dan volgen zat er niet in, hoewel Berihu Aregawi namens Ethiopië ineens nog héél dicht in de buurt kwam. Cheptegei maakte het af en na zilver in Tokyo pakte hij het goud in een dik olympisch record van 26:43,14 minuten. Aregawi pakte in 26:43,44 zilver, voor de Amerikaan Grant Fisher (26:43,46).

5000m vrouwen, series
Sifan Hassan begon haar jacht op olympisch eremetaal redelijk overtuigend: ze liep de hele race in het achterveld en kwam in de slotmeters naar voren, waardoor ze achter de Keniaanse favoriete Faith Kipyegon op de tweede plek finishte, ruimschoots voldoende voor een plaats in de finale.

Maureen Koster liep er juist de hele tijd goed bij in haar serie, maar in de slotfase ging het fout: ze zakte terug naar de tiende plek en greep naast een finaleplaats, een flinke domper voor de Nederlandse.

4x400m gemengd, series
Zonder de geblesseerde kopman Liemarvin Bonevacia kwam Nederland toch vrij overtuigend in actie: Eugene Omalla, Lieke Klaver, Isaya Klein Ikkink en Cathelijn Peeters liepen in 3:10,81 naar de tweede plek, ruim voldoende voor een finaleplaats, waar Femke Bol in principe Peeters zal vervangen.

De snelste tijd werd neergezet door de Amerikaanse ploeg: Vernon Norwood, Shamier Little, Bryce Deadmon en Kaylyn Brown liepen in 3:07,41 minuten naar een nieuw wereldrecord.

Discuswerpen vrouwen, kwalificatie
Jorinde van Klinken deed het prima: haar eerste worp van 63,68 meter was achteraf al voldoende geweest, met 64,81 meter in poging twee verzekerde ze zich definitief van een plek in de finale en wel als vijfde. Alida van Daalen haalde het niet: ze bleef steken op 62,19 meter en daarmee een zestiende plek. De kwalificatie was uiterst kort voor favoriete Valarie Allman: de Amerikaanse opende met een geweldige 69,59 meter en kon na haar ene worp alweer opgelucht terug naar het olympisch dorp.

Hinkstapspringen vrouwen, kwalificatie
Geen Nederlandse deelname, maar in de finale wel mogelijk een unieke medaille voor Dominica. Thea Lafond viel nog niet helemaal mee, maar met 14,35 meter en een zevende plek haalde ze de finale wel zonder problemen. Favoriete Leyanis Perez Hernandez uit Cuba was met afstand de beste door naar 14,68 meter te springen.

800m vrouwen, series
In Tokyo werd Habitam Alemu nog zesde op de Spelen, dit keer ging de Ethiopische er in de series al kansloos uit. Het doek viel ook voor de Oegandese Halimah Nakaayi, wereldkampioene in 2019, maar de twee kunnen de halve finales via de herkansingen nog wel halen.

Kogelstoten mannen, kwalificatie
Geen al te grote slachtoffers, ook geen topprestaties: de Italiaan Leonardo Fabbri was met 21,76 meter de beste, voor de Tsjech Tomas Stanek (21,61m) en de Amerikaan Payton Otterdahl (21,52m).

[OS] Alle Nederlandse beachvolleyteams naar achtste finales

Alle Nederlandse beachvolleybalduo's zijn bij de Olympische Spelen in Parijs de groepsfase doorgekomen. Nadat eerder Stefan Boermans/Yorick de Groot en Raïsa Schoon/Katja Stam al zeker waren van de achtste finales, plaatsen ook Steven van de Velde en Matthew Immers zich voor de laatste zestien.

Van de Velde/Immers moesten het in de derde groepswedstrijd opnemen tegen de huidig Olympisch kampioenen Anders Mol/Christian Sørum, maar bij het begin van de wedstrijd was het al zeker dat de Nederlanders tweede zouden worden in de poule, dankzij het onderling resultaat van de nummers drie en vier.

Het Nederlands beachvolleybalduo zou in twee sets verliezen van Mol/Sørum met 16-21, 19-21, maar ondanks de nederlaag zijn ze zeker van de volgende ronde.

Boermans en De Groot waren ook al zeker van de volgende ronde na twee eerdere overwinningen in de groepsfase. Maar in de derde poulewedstrijd wonnen de Nederlanders overtuigend van Franse duo Youssef Krou/Arnaud Gauthier-Rat en gaan als groepswinnaar naar de achtste finales.

Bij de vrouwen verloren Schoon en Stam van de Braziliaanse Barbara Seixas de Freitas en Carolina Solberg Salgado hun derde groepswedstrijd. De Nederlandse beachvolleybal vrouwen wonnen nog wel overtuigend de eerste set, maar verloren vervolgens set twee. In de derde set die zou beslissen over de groepswinst waren de Braziliaanse beachvolleybalsters net wat sterker dan de Nederlandse dames: 21-16, 17-21, 17-19.

[OS] BMX'ster Veenstra snelt naar zilver; Frans goud, zilver en brons bij de mannen

Op de Olympische Spelen in Parijs is vrijdagavond de avond waarop de gouden medailles verdeeld worden in het BMX-racen. Dat gebeurt wel zonder Niek Kimmann: de Nederlandse olympisch kampioen moest zich enkele weken geleden geblesseerd afmelden. De finales staan ook vrijdag op het programma, vanaf 21.35 uur.

Mannen
Jaymio Brink was de enige overgebleven Nederlander en kwam er in de halve finales niet aan te pas: in run één werd hij slechts zevende, in de tweede run werd hij onderuit geschoffeld en moest hij het doen met plek zes. Een vierde plek in de derde en laatste run kon de boel niet meer redden: in de eindstand van de halve finales werd hij tiende, waar de top-8 nodig was.

Vooraf werd wel gedacht dat Frankrijk de grote topfavoriet was op het goud, met drie wereldtoppers die daar allemaal kans op maakten, maar het werd zelfs nog beter: de gedroomde sweep kwam er. Joris Daudet knalde naar de leiding en kroonde zich tot olympisch kampioen, landgenoten Sylvain André en Romain Mahieu completeerden het feest.

Vrouwen
Manon Veenstra en Laura Smulders reden uitstekende halve finales: Veenstra werd derde, tweede en vierde, Smulders eindigde als vierde, tweede en derde en dat zorgde ervoor dat het duo zich als derde en vierde voor de finale plaatste. Merel Smulders kwam er op een tweede plek in de laatste heat niet aan te pas en nam in de halve finales afscheid, in de finale lijken de Australische Saya Sakakibara en de Britse regerend kampioene Beth Shriever de grote topfavorieten: de twee wonnen alle drie de heats in de halve finales.

In de finale stond er, zoals al wel te verwachten viel, geen enkele maat op de torenhoge favoriete Sakakibara. De Australische stormde naar de leiding en pakte het goud, waarbij ze werd opgewacht door vriend Romain Mahieu. Het goud was een prachtige bekroning voor Sakakibara, wiens broer Kai in 2020 tijdens een World Cup-wedstrijd zwaar onderuit ging en hersenletsel opliep na een lange coma - tegenwoordig is hij pararoeier.

Voor Nederland waren de ogen echter gericht áchter Sakakibara. Veenstra kende een matige start, maar maakte dat in de eerste bocht gelijk al goed en knalde door naar de tweede plek. Die hield ze vast en dus was er Nederlands zilver, net voor de Zwitserse Zoe Claessens. Laura Smulders kon het nét niet bolwerken en moest genoegen nemen met de vierde plek.

[OS] Zwemfenomeen Marchand pakt vierde goud, Korstanje met NR naar vlinderfinale

In het olympisch zwembad in Parijs worden vrijdagavond weer de nodige gouden medailles verdeeld. Het Franse thuispubliek kon in elk geval in de eerste minuten al flink juichen, met hoop op nog meer later op de avond.

50m vrije slag mannen, finale
De sprintbommen van de Spelen knalden het water in en het was Cameron McEvoy uit Australië die na 21,25 seconden als olympisch kampioen aantikte. Zilver ging in 21,30 seconden naar de Brit Ben Proud, maar het publiek ontplofte vooral voor de Franse held: Florent Manaudou zwom in 21,56 seconden naar het brons, zijn vierde opeenvolgende medaille op de 'loterij' van het zwemmen, na goud in Londen en zilver in zowel Rio als Tokyo.

200m rugslag vrouwen
Kaylee McKeown ging voor een unieke dubbel: goud op de 100 en 200 meter rugslag in Tokyo én Parijs. De eerste was al binnen en na een prachtige race kreeg ze het ook op de dubbele afstand voor elkaar: de Australische zwom naar het goud in 2:03,73 minuten, voor de Amerikaanse Regan Smith (2:04,26) en de Canadese Kylie Masse (2:05,57), die in Tokyo nog zilver pakte.

200m wisselslag mannen, finale
Leon Marchand was vooraf al de grote zwemheld van de Spelen en dat maakte hij helemaal af: na goud op de 200 meter vlinder- én schoolslag en goud op de 400 meter wisselslag was er ook goud op de 200 meter wisselslag. Het Franse fenomeen tikte aan na 1:54,06 minuten, zes honderdsten boven het dertien jaar oude wereldrecord van Ryan Lochte. De Brit Duncan Scott pakte net als in Tokyo zilver in 1:55,31 minuten, voor uittredend olympisch kampioen Wang Shun uit China (1:56,00).

100m vlinderslag mannen, halve finales
Nyls Korstanje maakte grote indruk: hij zwom in zijn halve finale naar de derde plek en plaatste zich als vierde voor de finale. Dat deed hij niet zomaar, hij zwom met 50,59 seconden zelfs zijn eigen nationale record uit de boeken. De Hongaar Kristof Milak was in 50,38 seconden het snelst, voor de Fransman Maxime Grousset (50,41) en Josh Liendo uit Canada (50,42).

200m wisselslag vrouwen, halve finales
Summer McIntosh hoopt zaterdag haar derde gouden medaille te pakken, maar de Canadese krijgt wel concurrentie: de Amerikaanse Alexandra Walsh, goed voor zilver in Tokyo, was in 2:07,45 minuten de snelste, voor de 2:08,30 van McIntosh. De derde tijd in de halve finales was in 2:08,59 voor de Amerikaanse Kate Douglass.

[OS] Eerste badmintongoud is voor China

Het eerste goud bij het badminton is gewonnen door China. In de finale van het gemengd dubbelspel waren Zheng Siwei en Huang Yaqiong veel te sterk voor het Zuid-Koreaanse koppel Kim Won-ho en Jeong Na-eun. In de finale werd het 21-8, 21-11.

In het gemengde dubbelspel kregen we een finale tussen China en Zuid-Korea. Zheng/Huang, die op de vorige Spelen nog genoegen moesten nemen met zilver, hadden zich op eenvoudige wijze geplaatst voor de finale. In die finale moesten ze het verrassend genoeg opnemen tegen Kim/Jeong. De Zuid-Koreanen hadden in de halve finale in een prachtige wedstrijd nog gewonnen van hun landgenoten en wereldkampioenen Seo Seung Jae / Chae Yu Jung.

Waar Kim/Jeong nog een hoog niveau haalden in de halve finale viel de finale heel erg tegen. Het Zuid-Koreaanse badmintonduo was niet opgewassen tegen Zheng/Huang. Vanaf het begin van de wedstrijd domineerden de Chinese nummers één van de wereld de partij en wonnen eenvoudig met 21-8, 21-11 en pakten daarmee hun eerste olympische titel, nadat ze al drie keer wereldkampioen zijn geweest.

Het brons ging naar Yuta Watanabe en Arisa Higashino. In een leuke en spannende wedstrijd waren de Japanners net wat te sterk voor voor Seo/Chae uit Zuid-Korea: 21-13, 22-20.

[OS] Judolegende Riner doet Parijs ontploffen met droomgoud, mislukking Nederlanders

Op de Olympische Spelen in Parijs is de laatste dag van het individuele judotoernooi aangebroken. De superzwaargewichten komen vrijdag de mat op, de vrouwen boven 78 kilogram en de mannen boven 100 kilogram, met in beide klasses Nederlandse deelname.

Mannen +100kg
Jelle Snippe had het niet getroffen met de loting: hij moest het opnemen tegen regerend Lukas Krpalek, die in Rio ook al goud won in de klasse tot 100 kilogram. Snippe maakte het de Tsjech zo af en toe wat lastig, maar uiteindelijk was Krpalek simpelweg te sterk en dus ligt Snippe uit het toernooi.

De Franse legende Teddy Riner raakte in zijn kwartfinale in een opstootje verzeild met Guram Tushishvili uit Georgië, die daarvoor werd geschorst - Riner, zelf ook niet onschuldig, mocht wel in actie blijven komen. In de halve finale trad hij aan tegen Temur Rakhimov en binnen twee minuten gooide hij de grote Tadzjiek op prachtige wijze op de rug. In de andere halve finale won Kim Min-jong uit Zuid-Korea van de Japanner Tatsuru Saito, voor wie een droom uiteen spatte: hij wilde in de voetsporen treden van zijn aan kanker overleden vader, die in de jaren tachtig twee keer olympisch goud pakte bij de superzwaargewichten.

Rakhimov trad in de eerste strijd om brons aan tegen de Cubaan Andy Granda en wist hem op de zij te werpen na een mooie overname, wat uiteindelijk brons opleverde. De Oezbeek Alisher Yusupov nam het daarna op tegen Saito en gooide hem snel op de zij, waarna hij het afmaakte met een dijk van een armklem: brons voor Oezbekistan.

Het individuele judo in Parijs werd daarna afgesloten met de grote held van de Fransen, Riner, die aantrad tegen Kim. De Zuid-Koreaan vocht voor wat hij waard was, maar na een paar minuten knokken maakte Riner dé droom van Parijs af: hij knalde Kim vol op de rug en deed het Champs de Mars en eigenlijk heel Parijs ontploffen van vreugde met zijn derde individuele gouden medaille.

Vrouwen +78kg
Marit Kamps opende met een gevecht tegen Khrystyna Homan en wist zich voor de achtste finales te plaatsen: Homan kreeg drie keer een straf, terwijl Kamps nog op nul stond en zo de overwinning kreeg. In de achtste finales wachtte Raz Hershko uit Israël en die was een maat te groot: ze gooide Kamps op haar zij en de allerlaatste kans op een individuele Nederlandse judomedaille was voorbij, de eerste keer zonder individuele medaille in veertig jaar.

In de eerste halve finale nam Hershko het op tegen de Turkse Kayra Özdemir en dat duurde bepaald niet lang: ruim vijftien seconden had Hershko nodig om de Turkse vol op de rug te gooien. De andere halve finale ging tussen thuisheldin Romane Dicko en de Braziliaanse Beatriz Sousa, die het publiek stil kreeg: in de golden score legde ze de Française in een beslissende houdgreep.

De eerste strijd om brons ging tussen de Zuid-Koreaanse Kim Ha-yun en Özdemir en was niet veel soeps, maar de golden score werd ontlopen: Kim gooide de Turkse op de zij en nam haar gelijk in een beslissende houdgreep. Dicko stond in de tweede wedstrijd om brons tegenover de Servische Milica Zabic en dat duurde niet lang: Dicko gooide de Servische op de rug voor ippon en pakte het brons.

In de finale namen Souza en Hershko het tegen elkaar op, waarbij de 25 kilogram zwaardere Braziliaanse al vroeg een waza-ari scoorde. Daarna wist ze de partij vakkundig uit te judoën en Braziliaans judogoud was een feit.

[OS] Zuid-Korea wint ook derde teamgoud in boogschieten

Na goud voor de heren en damesteams heeft Zuid_Korea ook het goud voor gemengde teams gepakt bij het boogschieten. Kim Woojin en Lim Siheyon pakten het goud door in de finale Duitsland te verslaan.

Het moeilijkste was het opvallend genoeg voor Zuid-Korea in de eerste ronde tegen het Taiwanese duo. Dit duo schakelde Nederland uit voor dit toernooi in de shootoff om het 16e en laatste plekje in het toernooi. De Taiwanezen kwamen met 4-0 achter, maar in een verder vrij goede set maakte 1 8 van Lim het nog spannend: 37-38. In de vierde set haalde Taiwan de prefecte score van 40, waardoor de Taiwanezen, officieel onder teamnaam Chinees Taipei, tot 4-4 kwamen. Helaas voor hen ging het in de shootoff alsnog mis, dus de Koreanen ontsnapten daar. Daarna was het in de kwartfinale en halve finale vooral de eerste ronde waarin het niet draaide. 34 in de eerste ronde tegen Italië en 36 in de halve finale tegen India was voor de Koreanen matig, maar beide keren was het daarna stukken beter met minimaal 38 in elke volgende set. Beide partijen werden 6-2 afgerond.

In de finale tegen Duitsland ging het makkelijker. Duitsland zelf schoot bepaald niet geweldig, vooral Michelle Kroppen viel tegen. Duitsland schoot 3 sets van 35, terwijl ze het hele toernooi verder maar 1 set slechter dan 37 hadden gesloten. Een klassiek geval waar de druk de Duitsers te machtig werd en daar konden de Koreanen handig gebruik van maken: 6-0. India verloor de strijd om het brons van de Verenigde Staten met 2-6.

[OS] Hockeysters ook te sterk voor België

De Nederlandse hockeysters hebben ook hun vierde groepsduel op de Olympische Spelen gewonnen. Tegen België won Oranje eenvoudig met 3-1 en is na vier groepswedstrijden nog altijd ongeslagen.

Nederland en België hadden de eerste drie groepswedstrijden gewonnen en dus stonden de nummer één en twee in de poule tegenover elkaar. De Nederlandse hockeysters kende een uitstekende start tegen België en na het eerste kwart stond Oranje al met 2-0 voor. Pien Sanders zorgde voor de openingsronde na een tip-in en ook Yibbi Jansen scoorde uit een strafcorner.

Bij de rust stonden de hockeyvrouwen met 3-0 voor. Na een prachtige aanval zorgde Maria Verschoor voor het doelpunt. In de tweede helft deed België nog wel wat terug door de 3-1 te maken, maar spannend werd het niet meer in Parijs, waardoor Nederland nog altijd foutloos is.

[OS] Zwitserse Leone schiet zich in drie posities naar goud

Ook de vrouwelijke geweerschutters hebben op de Olympische Spelen van Parijs geschoten om het goud in de wedstrijd op 50 meter in drie posities. Dat werd weliswaar niet zo'n thriller als eerder bij de mannen, het was wel weer een mooie strijd in het nationaal schietcentrum in Châteauroux.

De acht finalisten begonnen weer in knielende positie, gevolgd door het schieten in liggende positie. Na de eerste series in staande positie vielen de eerste schutters af, met de medailles in zicht was het Nadine Ungerank uit Oostenrijk die genoegen moest nemen met plek vijf. De Noorse Jeannette Hegg Düstad was de volgende, zij greep zo voor de derde keer naast een medaille in Frankrijk.

De strijd om goud leek ondertussen te gaan tussen Zhang Qiongyue uit China en de Zwitserse Chiara Leone. Een matige 8,5 van Zhang werd gevolgd door een 8,8 en dat deed Leone haar na, waardoor de Amerikaanse Sagen Maddalena er voorbij ging. Bij het voorlaatste schot trok Maddalena de stand zelfs gelijk met Zhang, die na een shootoff genoegen moest nemen met zilver.

Het ging zo tussen Maddalena en Leone en met een prachtige 10,8 sloot de Zwitserse de wedstrijd af als olympisch kampioene.

[OS] Springruiters nét vierde in teamfinale

De Nederlandse springruiters zijn er op de Olympische Spelen in Parijs nét niet in geslaagd een medaille te veroveren in de landenwedstrijd. In de prachtige paleistuinen van Versailles kwam de Nederlandse ploeg een halve seconde tekort voor eremetaal.

Maikel van der Vleuten begon op Beauville Z niet al te best: er ging één balk af en wegens het overschrijden van de tijdslimiet kwamen er ook nog twee strafpunten bij. Kim Emmen herstelde dat echter met een prachtige nulrit op Imagine, waardoor Nederland met één paar te gaan op de vijfde plek stond.

Met Uricas van de Kattevennen deed Harrie Smolders het uitstekend, maar hij overschreed de tijdslimiet wel en kreeg daar één strafpunt voor. Dat bleek fataal voor het brons: de Fransen eindigden net als Nederland op zeven strafpunten, maar bij elkaar opgeteld waren ze 0,57 seconden sneller dan de Nederlanders.

Overigens was Nederland eigenlijk zelfs 0,17 seconden verwijderd van brons: Julien Epaillard bleef maar 0,17 seconden binnen de tijd, anders hadden ze een achtste strafpunt gekregen, nu was er brons voor hem, Simon Delestre en Olivier Perreau.

Het goud ging naar de Britten Ben Maher op Dallas Vegas Batilly, Harry Charles met Romeo 88 en Scott Brash op Jefferson, die bij elkaar slechts twee strafpunten kregen. Laura Kraut, Karl cook en McLain Ward sprongen de Amerikanen met slechts vier strafpunten naar het zilver.

[OS] Laros en Nillessen overtuigend op 1500m, drama hoogspringster Topic

In het Stade de France is de eerste volledige atletieksessie van de Olympische Spelen afgerond. Naast de tienkamp stonden er ook series en kwalificaties op het programma, met gemengde resultaten voor de Nederlanders.

1500m mannen, series
De jonge Nederlanders stonden er uitstekend op in de series, waar een plek bij de top-6 werd gevraagd om naar de halve finales te mogen. Niels Laros leek het heel even wat moeilijk te krijgen, maar liep zich in zijn serie in 3:35,38 minuten toch overtuigend naar de vierde plek, voor de Keniaan Timothy Cheruiyot, in Tokyo goed voor zilver. Stefan Nillessen wist zijn sterke serie zelfs te winnen: de Nederlander finishte in 3:36,77 minuten, voor onder meer olympisch kampioen Jakob Ingebrigtsen uit Noorwegen.

Kogelslingeren mannen, kwalificatie
Denzel Comenentia leek goede kans te maken op een plek in de finale, maar dat lukte niet: zijn eerste worp was ongeldig, met de 74,31 meter die hij daarna noteerde kwam hij bijna een meter tekort en werd hij veertiende. De Canadese topfavoriet Ethan Katzberg was met 79,93 meter de beste, voor landgenoot Rowan Hamilton (77,78m) en de Oekraïner Mykhaylo Kokhan (77,42m).

100m vrouwen, series
Tweevoudig regerend kampioene Elaine Thompson-Herah was er na een lange periode vol blessureleed niet bij, maar haar legendarische landgenote Shelly-Ann Fraser-Pryce zeker wel: in 10,92 seconden noteerde de Jamaicaanse de tweede tijd. De snelste was de Ivoriaanse veterane Marie-Josée Ta Lou-Smith, die met 10,87 indruk maakte. De Britse Daryll Neita sprintte naar 10,92 seconden, voor de Amerikaanse favoriete Sha'Carri Richardson (10,94) en Julien Alfred (10,95), die goede kans maakt op de eerste olympische medaille ooit voor Saint Lucia.

Hoogspringen vrouwen, kwalificatie
Drama voor de kwalificatie überhaupt begon: de Servische outsider Angelina Topic raakte geblesseerd bij een opwarmsprong. Wonderbaarlijk genoeg wist ze toch in actie te komen en 1,88 meter in haar derde poging te halen, net als 1,92 meter daarna. Dat bleek preciés genoeg: doordat zij geen eerdere foutsprongen had, ze sloeg 1,83 meter immers over, bleef ze voor de Duitse Imke Onnen en haalde ze de finale alsnog. De meeste indruk werd gemaakt door kersvers wereldrecordhoudster Yaroslava Mahuchikh, die met twee sprongen de finale haalde.

[OS] 3x3 basketballers Nederland winnen beide wedstrijden

Net als gisteren moesten de Nederlanders beide wedstrijden in het 3x3 basketbal in de ochtendsessie afwerken. In tegenstelling tot de vorige keer was er wel het voordeel dat voor tegenstander 2, Litouwen, hetzelfde gold. Tegen Polen werd met 21-17 gewonnen, tegen Litouwen was het 19-18.

Tegen de Polen liep het eigenlijk niet bijzonder en lang was het wisselen tussen een kleine achterstand en een gelijkspel. Wel hadden de Polen een iets hogere foutenlast door de partij heen. Belangrijk was de eindfase met een bealngrijke tweepunter van Worthy de Jong. Na deze 19-15 probeerde Polen het nog bij te trekken, maar dit lukte niet, ondanks nog wat missers van Nederland werd het ruim voor tijd afgemaakt door de score van 21: 21-17 in totaal.

De tweede wedstrijd was een stuk beter en Nederland kwam op een ruime 14-8 voorpsrong. Daarna echter kwam toch de klad erin en werden veel makkelijke ballen gemist en met nog een minuutje te spelen werd het toch weer 16-16. In de eindfase ging het toch nog de goede kant op: Nederland scoorde een tweepunter en daarna via een mooie layup werd het 19-16. Nederland maakte nog wel een fout in de allerlaatste seconde voor 19-18, maar dat maakte niet uit voor de winst.

Daarmee is Nederland geplaatst voor de eindronde, maar de kans op een tussenronde is groot. Letland lijkt niet meer te achterhalen, zij hebben al 5 overwinningen en met 21-12 gewonnen van Nederland voor het onderling resultaat. Servië inhalen zou nog wel kunnen, zij hebben 1 verliespartij minder maar moeten nog wel 2 wedstrijden meer spelen dan Nederland. Mochten die allebei gewonnen worden, dan lijkt de laatste wedstrijd voor Nederland alleen nog relevant voor de naam van de tegenstander in de tussenronde.

[OS] Korstanje naar halve finales 100m vlinderslag, Steenbergen valt tegen op wisselslag

In het olympisch zwembad in Parijs is ook vrijdag weer een ochtendsessie afgewerkt. Op drie van de vier afstanden was Nederlandse deelname te bewonderen, wat niet vlekkeloos ging, maar in de breedte ook niet al te slecht.

100m vlinderslag mannen
Nyls Korstanje begon uitstekend aan zijn olympisch toernooi: in 51,17 seconden zwom hij naar de achtste tijd van de series, ruim voldoende voor een halvefinaleplek. De snelste tijd was met 50,19 seconden met afstand voor de Hongaar Kristof Milak, goed voor zilver in Tokyo, voor de Canadees Josh Liendo (50,55) en de Zwitser Noé Ponti (50,65).

200m wisselslag vrouwen
Marrit Steenbergen kwam er niet lekker in en wist de halve finales niet te bereiken: de nummer vijf van het dit jaar best prima bezette WK bleef in een zeer matige 2:13,21 minuten steken op de twintigste tijd. De snelste was de Canadese Summer McIntosh in 2:09,90 minuten, voor de Chinese Yu Yiting (2:10,28) en de Amerikaanse Alexandra Walsh (2:10,48).

800m vrije slag vrouwen
De Amerikaanse favoriete Katie Ledecky was in 8:16,62 minuten de snelste, voor landgenote Paige Madden (8:18,48) en de voornaamste uitdaagster, de Australische Ariarne Titmus (8:19,87).

4x100m wisselslag gemengd
Kai van Westering, Caspar Corbeau, Tessa Giele en Marrit Steenbergen zwommen een prima race: in 3:43,60 noteerden ze de vierde tijd van het hele veld. De Amerikaanse ploeg was in 3:40,98 het snelst, voor Australië (3:41,42) en China (3:42,26).

[OS] Kroatische eindsprint dompelt Britten in rouw op roeibaan

Naast de gouden medaille van Ymkje Clevering en Veronique Meester waren er nog 3 andere finales op de roeibaan. Meestal verwacht je dan Nederlanders, liefst 9 van de 14 finales hebben Nederlandse inbreng. Vandaag waren 3 van die 5 finales zonder Nederlandse inbreng.

Zonder enige twijfel was de eerste finale de mooiste. Een Brits duo wist in de herentwee een flinke voorsprong op te bouwen op een Roemeense boot, met daarachter nog twee andere boten die al een eind weg zaten. Maar daartussen zaten ook de gebroeders Sinkovic, al goed voor zilver en 2x goud, waarbij het goud kwam in zowel het scullen als met de enkele spaan. Zij hadden 2.5 seconden achterstand, maar op 1300 meter gingen ze versnellen en deze versnelling zorgde ervoor dat de voorsprong snel kleiner werd. Doordat de Britten in de laatste 100 meter ook nog een kleine misslag maakte kwam er toch nog het goud voor de Kroatische broers. Een prachtig staaltje. De Roemenen die nog een tijdlang veilig tweede leken te liggen verloren ook de derde plek nog aan Zwitserland.

De wedstrijden in de lichte dubbeltwee waren minder spannend. Bij de heren was het nog een beetje spannend omdat de Italianen vroeg op voorsprong lagen, maar de favoriete Ieren hadden halverwege de schade alweer hersteld en gingen op voor goud, voor Italië en Griekenland. Griekenland had sowieso een goede dag in de boot, want ook de dames pakten brons. Zij werden in de sprint verslagen door Roemenië, maar wel ver achter de Britse Craig en Grant, die net als Clevering en Meester een duidelijke voorsprong hadden.

Bungie ontslaat honderden medewerkers

Bungie gaat binnenkort 220 medewerkers ontslaan. Dat heeft Bungie CEO Pete Parsons aangekondigd in een blogpost. Daar blijft het niet bij, want daarnaast worden de komende maanden 155 andere werknemers overgeheveld naar Sony Interactive Entertainment. Deze mensen gaan dus aan de slag voor andere studio's binnen Sony. Ten slotte gaan nog eens 75 mensen een nieuwe aparte studio vormen binnen PlayStation.

Parson spreekt van "stijgende kosten om games te ontwikkelen, verschuivingen in de industrie en langdurige lastige economische omstandigheden". Parson schrijft verder over een moeilijke en pijnlijke dag en steekt nog enigszins de hand in eigen boezem. In de post erkent hij dat Bungie te ambitieus is geweest met verschillende 'incubatie projecten' en dat ze de plank hebben misgeslagen met Destiny 2: Lightfall.

Parson levert ondanks zijn blunders geen salaris in. Inmiddels eisen een aantal Bungie-medewerkers via X het vertrek van de CEO. Er is sowieso een storm van kritiek ontstaan omdat Parson sinds Bungie overgenomen is door Sony in 2022 maar liefst 2,3 miljoen dollar heeft uitgegeven aan klassieke wagens. De beste man heeft een publiek profiel op een veilingsite en kocht in juni nog een auto van zo'n 91.500 dollar. Parson heeft zijn X-profiel inmiddels op prive gezet.

Astro Bot DualSense-controller aangekondigd

Astro Bot krijgt zijn eigen DualSense controller. Sony heeft namelijk een gelimiteerde DualSense aangekondigd die geinspireerd is door de beroemde kleine robot. De controller is vanaf 9 augustus beschikbaar via PlayStation Direct en gaat tachtig euro kosten.

Deze nieuwe editie heeft verder uiteraard geen speciale nieuwe functies. Ontwikkelaar Team Asobi heeft wel bevestigd dat Astro Bot, de nieuwe game die op 6 september uitkomt, net als Astro's Playroom uitgebreid gebruik gaat maken van alle functies in de DualSense. Je kunt dus weer leuke mechanieken verwachten die gebruikmaken van de haptische feedback, de adaptive triggers en ook motion controls.

[OS] Roosen start sterk op tienkamp, ook Noren in vorm

Sven Roosen is de eerste drie onderdelen van de tienkamp goed gestart. Op de 100 meter was hij net iets langzamer dan zijn beste tijd ooit, maar op verspringen sprong hij over 7.50 een persoonlijk record en ook bij het kogelstoten ging hij verder dan ooit. Een mooi resultaat, zeker omdat Roosen afgelopen mei in de meerkamp van Götzis al beter presteerde dan ooit.

Ook de Noren zijn goed begonnen. Markus Rooth en Sander Skotheim waren al erg sterk afgelopen EK, maar doen er nu nog een schepje bovenop en lijken daarmee voorname podiumkandidaten. Daar hoort Damian Warner ook bij, maar die heeft geen hoogvorm voorlopig. Voor veel meerkampers zou 7.79 op verspringen een topresultaat zijn, voor Warner is dat niet meer dan oké en misschien zelfs wat tegenvallend. Leo Neugebauer doet het wel prima en lijkt daarmee voorlopig aan de verwachtingen te voldoen. Ashley Moloney, die brons won in Tokio, is van de potentiele medaillekandidaten de enige die echt afgehaakt lijkt sinds de start van de meerkamp, al kwam hij sinds de Spelen in Tokio niet in de buurt van de performance die hem brons opleverde in Japan. Wereldrecord Kevin Mayer was de Franse hoop, maar hij kampt al twee jaar met blessures en moest vlak voor de start geblesseerd afzeggen, iets wat Pierce Lepage eerder al deed. Voor nu lijkt door de eerste resultaten Neugebauer de beste kans op goud te hebben, met de Noren, Warner en ook Lindon Victor uit Grenada die voor nu goed lijken om te strijden om de medailles.

Vanavond gaan de tienkampers verder met hoogspringen en de 400 meter.

PlayStation Plus-games van augustus bekendgemaakt

Sony heeft de PlayStation Plus-games van augustus aangekondigd. Essential, Extra en Premium abonnees kunnen vanaf 6 augustus LEGO Star Wars: The Skywalker Saga, ENDER LILIES: Quietus of the Knights en Five Nights at Freddy’s: Security Breach downloaden. Geen blockbusters deze maand dus, maar wij vonden bijvoorbeeld Ender Lilies in 2021 erg goed. Lees onze recensie hier.

De games zijn tot en met 2 september beschikbaar voor download.

[OS] Hockeyers sluiten groepsfase af met winst tegen Spanje

De Nederlandse hockeyers hebben de groepsfase afgesloten met een overwinning. Tegen Spanje keek Oranje in eerste instantie nog tegen een 0-2 achterstand aan, maar zou uiteindelijk met 5-3 winnen. Nederland eindigt de poulefase op de tweede plaats.

De Nederlandse hockeyers moesten het in de laatste groepswedstrijd opnemen tegen Spanje. Bij verlies zou Oranje als vierde in de poule eindigen en dus stond er nog genoeg op het spel voor de hockeyers. Nederland begon matig en al snel stond Spanje met 0-2 voor.

Een verrassing leek in de maak, maar vlak voor rust maakte Jip Janssen uit een strafbal de aansluitingstreffer. In de tweede helft verliep het beter voor Oranje. Tjiep Hoedemakers maakte al snel de gelijkmaker en daarna zette Floris Wortelboer Oranje op voorsprong.

Een overwinning lonkte, maar Spanje kwam snel in het vierde kwart langszij. Toch gingen de Nederlandse hockeymannen er met de winst vandoor. Hoedemakers zorgde vrij snel na de 3-3 voor een nieuwe Nederlandse voorsprong en uit een strafcorner knalde Janssen de 5-3 binnen en was de zege behaald. Door de overwinning sluit Nederland de groepsfase af met een tweede plaats. In de kwartfinales speelt het zeer waarschijnlijk tegen India of Argentinië.

IOC verdedigt boksster Khelif

Het internationaal olympisch comité (IOC) heeft besloten om de omstreden boksster Imane Khelif niet te diskwalificeren voor de Olympische Spelen in Parijs. De deelname van de Algerijnse bokster zorgt voor veel discussie, vooral omdat zij eerder niet door een geslachtstest kwam. Het IOC noemt de kritiek op Khelif discriminatie, maar veel tegenstanders wijzen op haar mannelijke fysiek als een oneerlijk voordeel in de ring.

De controverse laaide op toen Khelif afgelopen donderdag haar Italiaanse tegenstander Angela Carini versloeg binnen slechts 46 seconden. Carini, getroffen door enkele krachtige klappen op het hoofd, weigerde de strijd voort te zetten uit angst voor letsel. Carini verklaarde nog nooit zó hard te zijn geslagen.

Dit zette het IOC onder druk om Khelif te diskwalificeren. Vorig jaar werd Khelif vlak voor de start van de WK-finale uitgesloten omdat ze de geslachtstest van de internationale boksbond (IBA) niet doorstond, waarbij werd vastgesteld dat Khelif een XY-chromosoom heeft.

Volgens de IBA-regels mogen atleten met een XY-chromosoom niet deelnemen aan vrouwentoernooien in het boksen. Desondanks is Khelif toegelaten tot de Olympische Spelen, net als de Taiwanese Lin Yu-ting, die ook niet door de geslachtstest kwam. Er zijn geen aanwijzingen dat zij zich identificeren als transgender of intersekse, maar een XY chromosoom betekent wel dat het gaat om een mannenlichaam.

Het IOC stelt in een verklaring dat iedere persoon het recht heeft om sport te beoefenen zonder discriminatie en benadrukt dat de agressieve bejegening van Khelif en Lin onterecht is. De internationale boksbond heeft in een reactie verklaard dat zowel Khelif als Lin niet voldeden aan de vereiste toelatingscriteria na de geslachtstest. De bond benadrukt dat de veiligheid van hun boksers hun hoogste prioriteit heeft en dat ze nooit bokswedstrijden tussen verschillende geslachten zullen ondersteunen. De Italiaanse premier Giorgia Meloni noemde de situatie een "ongelijke strijd" en prees Angela Carini voor haar beslissing om de wedstrijd te staken en haar leven niet te riskeren.

Imane Khelif
Imane Khelif (v)

[OS] Clevering en Meester doodsimpel naar derde roeigoud Nederland

Ook op de derde dag van de roeifinales is er goud gepakt door de Nederlandse equipe. Ditmaal leverden Ymkje Clevering en Veronique Meester. Waar het eergisteren nog enigszins spannend was voor het Nederlandse goud en gisteren een echte nagelbijter, was het vandaag echt doodsimpel.

Clevering en Meester kwamen meteen goed uit de startblokken en hadden snel een voorsprong op de Australische dames. Al na 500 meter was de voorsprong behoorlijk, en na 1000 meter leek de boot niet te achterhalen voor de nummer 2, Australië. Hierna liepen Clevering en Meester niet veel verder uit, maar de tegenstand liep ook bepaald niet in: het verschil bleef zo'n 4 seconden. Op het eind was het nog wel spannend, maar wel om de medailes achter de Nederlandse dames. Australië en Roemenië vochten een verhitte strijd uit om zilver, gewonnen door de Roemenen.

Morgen zijn er opnieuw medaillekansen op de laatste roeidag. Karolien Florijn lijkt de beste kanshebster om ervoor te zorgen dat Nederland elke dag minimaal 1 gouden medaille meepakt bij het roeien, maar ook Simon van Dorp en de Holland Acht mogen nog het water in voor medaillekansen

Red de games, teken het wetsinitiatief!

Wij Europeanen moeten games redden! Het was altijd gebruikelijk dat games gewoon werken maar de laatste jaren stoppen games vaak met werken, simpelweg omdat ondersteuning stopt, terwijl je ervoor betaald hebt.

Tijd om makers en uitgevers te dwingen om games werkend te houden. Bijvoorbeeld doordat gamers zelf servers kunnen hosten nadat de uitgever of ontwikkelaar daar geen zin meer in heeft.

Hiervoor is er nu een European Citizens Initiative. Hierin wordt wetgeving voorgesteld die uitgevers en ontwikkelaars dwingt om games werkend te houden. Hoe, is aan de uitgevers/ontwikkelaars zelf. Ze hoeven dus geen intellectueel eigendom op te geven, ze hoeven hun broncode niet te verspreiden en er wordt ook niet om oneindige ondersteuning gevraagd. Heeft een game een server nodig, dan kan een uitgever/ontwikkelaar er bijvoorbeeld voor zorgen dat gamers zelf de servers op kunnen zetten zodat de game werkend blijft.

De bedoeling is om met dit initiatief gebruik te maken van het Brussels Effect. Een filmpje waarin Accursed Farms het initiatief uitlegt:

Om de petitie te tekenen, klik hier.

[OS] Tennisster Swiatek uitgeschakeld, Alcaraz door

Op de Olympische Spelen in Parijs beginnen de diverse tennistoernooien de ontknopingen te naderen. Op de banen van Roland Garros werd ook donderdag weer veel gespeeld in de vijf toernooien: het enkel- en dubbelspel bij de mannen en vrouwen en het gemengd dubbelspel.

Vrouwenenkelspel
De op het gravel van Roland Garros doorgaans zo dominante Iga Swiatek kwam voor goud in Parijs, maar dat zit er niet in: de Poolse ging in de halve finales verrassend onderuit tegen Zheng Qinwen uit China, die met 6-2, 7-5 te sterk was. De andere halve finale ging tussen de Kroatische Donna Vekic, die een stunt van de Slowaakse Anna Karolina Schmiedlova voorkwam: 6-4, 6-0 en Vekic gaat met Zheng strijden om goud.

Mannenenkelspel
De kwartfinales werden gespeeld, waarbij de Spaanse favoriet Carlos Alcaraz zich voor de laatste vier plaatste: hij klopte de Amerikaan Tommy Paul met 6-3, 7-6 (7). Hij mag het nu opnemen tegen Felix Auger-Aliassime uit Canada, die met 6-4, 6-7 (8), 6-3 te sterk was voor de Noor Casper Ruud.

In de andere halve finale staat Novak Djokovic, die de Griek Stefanos Tsitsipas met 6-3, 7-6 (3) te grazen nam. Hij neemt het op tegen de Italiaanse hoop in Parijs, Lorenzo Musetti, die met twee keer 7-5 verrassend wist te winnen van de Duitse verliezend Roland Garros-finalist Alexander Zverev.

Vrouwendubbelspel
De dubbelvrouwen zijn inmiddels aangekomen bij de halve finales, die vrijdag op het programma staan. Karolina Muchova en Linda Noskova uit Tsjechië nemen het daarin op tegen Sara Errani en Jasmine Paolini uit Italië, terwijl het Spaanse duo Cristina Bucsa/Sara Sorribes Tormo in de andere halve finale tegen Mirra Andreeva en Diana Shnaider uit Rusland speelt.

Mannendubbelspel
Austin Krajicek en Rajeev Ram uit de VS staan al in de finale, nadat ze met twee keer 6-2 te sterk waren voor de Tsjechen Tomas Machac en Adam Pavlasek. De tweede halve finale wordt vrijdag gespeeld en gaat tussen de Amerikanen Taylor Fritz en Tommy Paul en de Australiërs Matthew Ebden en John Peers.

Gemengd dubbelspel
Vrijdag worden de medailles vergeven, waarbij Demi Schuurs en Wesley Koolhof om het brons spelen tegen Gabriela Dabrowski en Felix Auger-Aliassime uit Canada. De finale gaat tussen Wang Xinyu en Zhang Zhizhen uit China en het Tsjechische duo Katerina Siniakova/Tomas Machac.

[OS] Amerikaanse floretschermsters kloppen Italië in droomfinale

Het schermen op de Olympische Spelen in Parijs heeft donderdag weer een gouden medaille uit kunnen delen. De vrouwenteams in het floretschermen kwamen in actie, wat uitliep op een gedroomde finale tussen de twee topploegen.

In de kwartfinales begon Canada met een zeer verrassende 38-36 zege op de thuisheldinnen uit Frankrijk, terwijl Japan met 45-30 simpel van Polen won. De Italiaanse favorieten waren Egypte zoals verwacht makkelijk de baas (45-14) en de VS won in een vrij spannende strijd met 45-37 van China.

De halve finale tussen de VS en Canada was niet al te spannend, het werd een soepele 45-31 zege in Amerikaans voordeel, terwijl Italië met 45-39 van Japan won en zich ook voor de finale plaatste. De strijd om brons was vervolgens uiterst spannend, maar Yuka Ueno, Karin Miyawaki en Sera Azuma uit Japan wisten een voorsprong nét vol te houden om het met 33-32 af te maken tegen Jessica Zi Jia Guo, Eleanor Harvey en Yunjia Zhang uit Canada.

De gedroomde finale tussen Italië en de VS leverde al snel een 10-5 voorsprong op voor de VS, na optredens van Lee Kiefer en Lauren Scruggs tegen Arianna Errigo en Martina Favaretto. Alice Volpi deed tegen Jacqueline Dubrovich wat terug, maar echt terugkomen zat er geen moment meer in en met ook nog wissel Maia Mei Weintraub pakte de Amerikaanse ploeg het goud - zilver was dus voor Italië, waar Francesca Palumbo ook nog in actie kwam.

Fun met Funda #302: retro vakantiehuis

Nu het halve land met vakantie is, werpen we deze editie dus ook maar eens een blik op een echt vakantiehuis. En dan niet zo'n nieuwe, luxe strandvilla-op-een-postzegeltje waar onze halve kust inmiddels mee is volgebouwd, maar een lekker ouderwetse op een leuke lap grond waar de tijd stil heeft gestaan. Want in vakantietijd moet je vooral niet te veel op de klok kijken!

In het Noord-Brabantse dorp Herpen vinden we deze leuke vakantiewoning. Het huisje staat op een flink stuk eigen grond in de bossen van een recreatiepark. Het uiterlijk is nog lekker in de stijl van vroeger, met balkenplafond en houtvezelplaten, maar 5 jaar geleden zijn keuken en badkamer nog vernieuwd. Uiteraard is er nog volop houten lambrisering en andere jaren tachtig kenmerken, de tijd waarin het is gebouwd.

Het park is gelegen aan natuurgebied Herperduin, dat "met zijn honderden hectaren bossen, zandverstuivingen, vennen en talrijke wandel- en fietsroutes een werkelijke oase van rust, ruimte en natuur" is, aldus de makelaar. Is het wat voor je en heb je toevallig nog tweeënhalve ton over van je vakantiegeld? Sla dan snel je slag! De inventaris krijg je erbij.

[OS] Kanoslalommer De Gennaro klopt thuisheld voor goud

In het Franse Vaires-sur-Marne is ook het vierde en laatste olympische goud in het kanoslalom vergeven. De mannen werkten donderdag in de K-1 hun halve finale en finale af en dat leverde weer een prachtige strijd op om olympisch eremetaal.

De olympisch kampioen van Rio de Janeiro, de Brit Joseph Clarke, was in de halve finales het snelst, maar het waren de wat lager gerangschikte atleten die in de finale sterk waren. Pau Echaniz kwam als twaalfde en laatste de finale in, maar de Bask noteerde daarin een zeer scherpe tijd, echter wel met één fout en dus twee strafseconden.

Giovanni de Gennaro uit Italië mocht even later het parcours af en dook een halve seconde onder de tijd van Echaniz door. Als twee na laatste was het thuisheld Titouan Castryck die naar beneden mocht, hij kwam 0,20 seconden tekort om De Gennaro van het goud te storen en moest genoegen nemen met zilver - Clarke kwam er niet aan te pas en werd vijfde.

Dader steekpartij Southport is Axel Muganwa Rudakubana

Een Britse rechter heeft bij hoge uitzondering besloten de naam van de 17-jarige verdachte van de steekpartij in Southport openbaar te maken. Het gaat om Axel Muganwa Rudakubana. De rechter heeft bepaald dat Rudakubana voorlopig in jeugddetentie blijft. Hij is officieel aangeklaagd voor drie moorden en tien pogingen tot moord.

Britse media hadden de naam van Rudakubana eerder al achterhaald, maar mochten die niet openbaar maken omdat hij minderjarig is. Nu heeft de rechter een uitzondering gemaakt, zoals gemeld door onder andere de BBC en Sky News. Deze beslissing kwam na veel speculatie over de identiteit van de verdachte en gewelddadige protesten rond moskeeën in het Verenigd Koninkrijk.

Bij de steekpartij in Southport afgelopen maandag werden drie kleine kinderen gedood en raakten acht andere kinderen gewond. Ook twee volwassenen raakten gewond en werden naar het ziekenhuis afgevoerd. De gebeurtenis heeft geleid tot landelijke onrust en spanningen.

Volgens Sky News is de uitzondering gemaakt omdat er online veel foutieve foto's en namen circuleerden. Bovendien wordt Rudakubana komende woensdag 18 jaar. De protesten en rellen in Southport afgelopen dinsdag hebben geleid tot zeker 50 gewonde agenten toen demonstranten de plaatselijke moskee belaagden. Ook in andere steden zoals Londen, Hartlepool en Manchester liep het uit de hand, met in totaal 100 arrestaties.

Gisteren was het onrustig bij de ambtswoning van premier Starmer op Downing Street in Londen. Duizenden demonstranten verzamelden zich en het kwam opnieuw tot clashes met de politie. Er werd met vuurwerk en rookbommen gegooid, wat de situatie verder escaleerde.

Axel Muganwa Rudakubana
Axel Muganwa Rudakubana

[OS] Volleybalsters verliezen kansloos van Italië, maar houden kwartfinales in zicht

De Nederlandse volleybalsters hebben ook hun tweede groepswedstrijd verloren. Tegen Italië was Oranje kansloos en verloor met 3-0.

Afgelopen maandag waren de Nederlandse volleybalsters nog dicht bij een stunt tegen topland Turkije en kwamen toen met 2-0 in sets voor, maar verloren toen nog. Tegen Italië, de nummer één van de wereld, kon Nederland in de eerste set goed mee met de Italiaanse volleybalsters en kregen daarbij ook een setpunt. Die werd niet benut en niet snel daarna pakte Italië met 29-27 de openingsset.

Daarna waren de Nederlandse volleybalsters kansloos tegen Italië. De tweede set werd met 25-18 verloren. Set drie ging tot 11-11 gelijk op, waarna Italië wegliep bij Oranje en uiteindelijk met 25-19 wonnen.

Nederland heeft ondanks de twee nederlagen nog altijd kans om de kwartfinales te bereiken. Dan moet in de laatste poulewedstrijd gewonnen worden van de Dominicaanse Republiek, die ook hun eerste twee poulewedstrijden verloren.

FOK! Wat een weer: droog en zonnig

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goedemorgen!

De vroege ochtend begint met code geel in Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. Door dichte mist kan het zicht minder dan 200 meter zijn. De mist lost na zonsopgang op.  Verder zijn er perioden met zon. Het blijft droog. De wind is zwak tot matig en komt uit een noordoostelijke richting.

Vanmiddag zijn er zonnige perioden. Het blijft vrijwel overal droog, in het zuiden is er een kleine kans op een bui. De maximumtemperatuur wordt

ongeveer 25°C. Er staat weinig wind.
Vanavond blijft het op de meeste plaatsen droog en zijn er brede opklaringen. Er staat weinig wind.

Vannacht blijft het op veel plaatsen droog. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 16°C. Er staat weinig wind. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

Bewolking boven België (Foto: Professionele-idioot)
Bewolking boven België (Foto: Professionele-idioot)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Random Pics van de Dag #1348

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Hezbollah valt het noorden van Israël aan met tientallen raketten

Hezbollah zegt het noorden van Israël met tientallen raketten vanuit Libanon te hebben aangevallen. De aan Iran verbonden islamitische militie zei dat zij tientallen Katyusha-raketten op Israël heeft afgevuurd “als reactie” op de eerdere dodelijke Israëlische aanval op het dorp Shama in Zuid-Libanon. Hierbij zouden vier Syriërs zijn omgekomen en vijf Libanezen gewond zijn geraakt. 

Hezbollah-leider Hassan Nasrallah had de aanval van zijn militie al aangekondigd na de moord op zijn oppercommandant Fuad Shukr bij een Israëlische aanval dinsdag

Sinds het begin van de oorlog tussen Israël en Hamas in de Gazastrook zijn er herhaaldelijk botsingen geweest met Hezbollah aan de grens met Libanon en op de Golanhoogte, waarbij volgens het leger 22 soldaten en 25 burgers zijn omgekomen aan de Israëlische kant. Volgens AFP-tellingen stierven er 542 mensen in Libanon. 

Shukr werd dinsdag gedood bij een Israëlische aanval in een buitenwijk van Beiroet. Een dag later werd het hoofd van de radicaal-islamitische groep Hamas, Ismail Haniya, gedood bij een aanval in Teheran. Israël heeft niet gereageerd op de moord op Haniya.

Donderdag zei Israël dat het de militaire chef van Hamas, Mohammed Deif, had gedood bij een aanval op de Gazastrook op 13 juni. De aanvallen in Iran en Libanon voedden de vrees voor een uitbreiding van de Gaza-oorlog.

Roken of vapen, de verslaving aan nicotine blijft

De tabaksindustrie zegt sinds kort óók een rookvrije wereld na te streven. Hoe dan? Door producten te verkopen mét nicotine, maar zonder tabaksverbranding. En dat lijkt aan te slaan.

00:00 Intro

00:50 Hoe het roken werd verkocht

01:41 Zo ongezond is roken

03:05 De eerste e-sigaretten

05:07 Hoe Juul vapen groot maakte

07:42 Het nieuwe imago van de tabaksindustrie

08:33 Hoe (on)gezond is vapen?

10:46 Zorgt vapen voor nieuwe rokers?

11:54 De toekomst van de tabaksindustrie

Grootste gevangenenruil tussen Rusland en het Westen sinds de Koude Oorlog

Donderdag werd in Turkije een historische gevangenenruil tussen Rusland en het Westen afgerond. Dit was de grootste gevangenenruil tussen Rusland en het Westen sinds de Koude Oorlog.

De gevangenenruil werd bemiddeld door Turkije en vond plaats op de luchthaven van Ankara. De ruil betrof 24 volwassenen en twee kinderen. Veel prominente gevangenen die in Russische gevangenissen vastzaten, zijn vrijgelaten. Onder hen bevinden zich de Amerikaanse journalist Evan Gershkovich (Wall Street Journal), voormalig Amerikaans marinier Paul Whelan en verschillende Russische dissidenten.

Onder de gevangenen die naar Rusland worden teruggestuurd, bevindt zich Vadim Krassikov. Hij werd in Duitsland veroordeeld voor het doden van een voormalige Tsjetsjeense rebel in een Berlijns park, vermoedelijk in opdracht van Poetin.

De Amerikaanse president Joe Biden sprak in het Witte Huis nadat de deal succesvol was afgerond en zei triomfantelijk aan: "We brengen ze naar huis." Dit was een complexe deal die geheime onderhandelingen van verschillende landen, waaronder Duitsland, die allemaal toegaven dat de ruil een aantal moeilijke beslissingen met zich meebracht. 

De Duitse Minister van Justitie Buschmann noemde de vrijlating van de zogenaamde Tiergarten-moordenaar Krassikov een bittere concessie waarvoor hij verantwoordelijk was. 

Ondertussen melden Russische media dat de Russische staatsburgers als onderdeel van de gevangenenruil door president Poetin werden ontvangen bij hun aankomst op een van de luchthavens van Moskou.

Volgens recente informatie heeft de Russische president bij decreet dertien gevangenen gratie verleend als onderdeel van de gevangenenruil met het Westen. Volgens een verklaring van het Kremlin zijn dit onder meer Gershkovich en Whelan. Twee voormalige werknemers van de overleden dissident Navalny en de Kremlin-criticus Kara-Mursa kregen eveneens gratie en werden vrijgelaten.

Hoewel er prominente Amerikaanse gevangenen bij de ruil betrokken waren, zegt het Witte Huis dat er "geen directe betrokkenheid" is geweest met de Russische president Vladimir Poetin. 

 

 0:00 - 2:55 - De Amerikaanse president Joe Biden en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz reageren op de gevangenenruil

 2:56 - 7:37 - Danielle Gilbert, politicoloog aan de Northwestern University, legt de moeilijke beslissingen uit die zijn genomen om de gevangenenruil te organiseren

 7:38 - 13:01 - Joshua Yaffa, journalist en vriend van Wall Street Journal-journalist Evan Gershkovich, beschrijft de beproeving die Evan heeft doorgemaakt en het gevoel van opluchting bij zijn vrijlating

WHO: jaarlijks 176.000 hittedoden in Europa, aantal neemt toe

In Europa overlijden jaarlijks ongeveer 176.000 mensen als gevolg van extreme hitte. Dat aantal neemt toe, de sterfte is in de afgelopen twintig jaar met 30 procent gestegen.

Daarvoor waarschuwt de Europese tak van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties. “De temperaturen stijgen in Europa ongeveer twee keer zo snel als het wereldwijde gemiddelde”, stelt de regionale WHO-directeur Hans Kluge in Kopenhagen. Het aantal mensen dat stierf als gevolg van hitte is tussen 2000 en 2019 met 30 procent toegenomen. Kluge riep de Europese landen op om zich beter voor te bereiden op de gevaren van hittegolven. Gevolgen voor de gezondheid kunnen grotendeels worden vermeden met de juiste maatregelen.

VN-chef António Guterres had enkele dagen geleden gewaarschuwd dat de temperaturen in sommige delen van de wereld ondraaglijk beginnen te worden. Hij pleit voor meer zorg voor kwetsbare mensen  en een betere bescherming tegen de hitte tijdens het werk. Meer hierover bij Skipr.

Volgens in de WHO zijn extreme temperaturen bijzonder stressvol voor ouderen en zwangere vrouwen en verergeren ze bijvoorbeeld hart- en vaatziekten.

[OS] Medal races zeilers uitgesteld, Van Opzeeland als 5e naar kwartfinale

Op de Olympische Spelen in Parijs was het donderdag een lastige zeildag. Er stond een waslijst aan races gepland in zes verschillende klasses, waaronder de medal races in de skiffs, maar lang niet alles kon doorgang vinden wegens een gebrek aan wind op de Zuid-Franse wateren.

De medal race voor de 49er bij de mannen, met Bart Lambriex en Floris van de Werken, ging wel van start, maar werd uiteindelijk gestaakt wegens de luwte. De Nederlanders begonnen aan die race op de tiende plek in het klassement en hebben eigenlijk geen realistische kans meer om nog serieus te klimmen.

Odile van Aanholt en Annette Duetz kwamen in de 49er FX helemaal niet echt in actie: hun medal race, waarin ze als nummers twee volle bak kans hadden op het goud, werd niet eens gestart. Net als de mannen zullen zij vrijdag ook een nieuwe kans krijgen om voor de medailles te zeilen.

ILCA 6 mannen
In de dinghy bij de mannen doet Duko Bos namens Nederland mee en hij begon uitermate lekker: race één leverde een ruime overwinning op. In de tweede race ging het met een twintigste plek een stuk minder lekker, maar na twee van de tien reguliere races staat Bos op een prima vijfde plek. De leiding is in handen van de Peruviaan Stefano Peschiera, voor de Australiër Matt Wearn en Eduardo Marques uit Portugal.

ILCA 7 vrouwen
De dinghy bij de vrouwen ging van start met één van de geplande twee races en dat begon prima voor Marit Bouwmeester: de veterane, goed voor goud in Rio, zilver in Londen en brons in Tokyo, opende met een vierde plek. Louise Cervera uit Frankrijk won race één, voor de Chinese Gu Min en de Italiaanse Chiara Benini Floriani.

iQFOiL mannen
Luuc van Opzeeland begon de dag op de vierde plek in het klassement en startte met een vijftiende plaats in race elf, gevolgd door winst in de twaalfde race. In race dertien kwam daar een zesde plek bij en vervolgens werd besloten dat de andere zeven races geannuleerd zouden worden. Van Opzeeland stond op dat moment vijfde in het klassement en moet daardoor de kwartfinale gaan varen. De Australiër Grae Morris gaat rechtstreeks naar de finale, Tom Reuveny uit Israël en de Nieuw-Zeelander Josh Armit mogen de halve finales in en de rest van de top-10 - waaronder Ethan Westera uit Aruba - gaat de kwartfinale in, die net als de halve finale en finale vrijdag gepland staat.

iQFOiL vrouwen
Eenzelfde verhaal bij de vrouwen, waar Sara Wennekes een dramatische regatta afsloot met een succesloze laatste dag: ze eindigde als zestiende, ver achter de verwachtingen. De Britse Emma Wilson gaat met overmacht als topfavoriete de finale in, Sharon Kantor uit Israël en de Italiaanse Marta Maggetti moeten vrijdag eerst de halve finale varen.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #226 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1380
special
Random Pics van de Dag #1379
special
Random Pics van de Dag #1378
review
Astro Bot
review
Visions of Mana
©FOK.nl e.a.