XY chromosoom domineert vrouwenbokspartij OS, tegenstander geeft na 46 seconden op

De Algerijnse boksster met XY chromosomen Imane Khelif heeft voor ophef gezorgd tijdens het olympisch bokstoernooi in Parijs. In een wedstrijd die slechts 46 seconden duurde, versloeg Khelif de Italiaanse Angela Carini, die de wedstrijd staakte vanwege hevige pijn. Carini, die 6 centimeter korter is dan Khelif, moest al na 30 seconden de ring verlaten om haar helm vast te zetten. Kort daarna gaf ze de wedstrijd op, wat leidde tot felle discussies over de fysieke voordelen van Khelif en de eerlijkheid van de wedstrijd.

Khelif ligt al geruime tijd onder vuur binnen de bokswereld. Tijdens het WK in 2023 werd ze vlak voor de finale gediskwalificeerd omdat ze niet door de geslachtstest van de internationale boksbond (IBA) kwam. De test toonde aan dat Khelif een XY-chromosoom heeft, wat haar diskwalificeerde van deelname aan vrouwentoernooien volgens de regels van de IBA. Desondanks mocht ze meedoen aan het olympisch bokstoernooi, dat onder de regelgeving van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) valt.

De Italiaanse bokster Angela Carini sprak na afloop van de wedstrijd haar frustratie uit over de situatie. "Ik had te veel pijn aan mijn neus na de tweede klap," verklaarde Carini. "Het was beter om de wedstrijd te beëindigen. Ik hoop dat mijn land en mijn vader begrijpen dat ik dit voor mijn eigen veiligheid heb gedaan." Carini's coach, Emanuele Renzini, benadrukte dat zij ondanks de risico's van het vechten tegen een man vastberaden was om te vechten, maar uiteindelijk koos voor haar gezondheid boven de wedstrijd.

De kwestie van fysieke voordelen door XY-chromosomen in het vrouwenboksen blijft een heet hangijzer. De Australische boksster Caitlin Parker waarschuwde eerder dit toernooi al voor de deelname van Khelif. "Ik spar ook wel met mannen, maar bij een echt gevecht kan het heel gevaarlijk zijn," zei Parker. Ook de Taiwanese wereldkampioene Lin Yu-ting, die ook niet door de geslachtstest van de IBA kwam, neemt deel aan de Spelen in Parijs. Dit zorgt voor een groeiende onrust binnen de sportgemeenschap over de gelijkheid en veiligheid in het vrouwenboksen.

Volgens IOC-woordvoerder Mark Adams voldoet iedereen die deelneemt aan het vrouwentoernooi aan de regels voor deelname. "Deze atleten hebben al vele malen eerder deelgenomen aan wedstrijden en hebben in Tokio ook deelgenomen," aldus Adams. Desondanks blijft de discussie over fysieke voordelen en de eerlijkheid van de competitie voortduren, waarbij vele boksers hun zorgen blijven uiten over de veiligheid en integriteit van hun sport en het enorme verschil in kracht, uithoudingsvermogen en snelheid tussen biologische vrouwen en biologische mannen.