Opnieuw bezwaren tegen deelname Khelif en Lin in vrouwenboksen

De Hongaarse bokser Anna Luca Hamori heeft haar bezwaren geuit tegen de deelname van haar volgende tegenstander, Imane Khelif, in de vrouwencompetitie op de Olympische Spelen. Hamori, 23 jaar oud, staat zaterdag in de kwartfinales van de 66 kg-klasse tegenover de 25-jarige Algerijnse bokser.

Khelif is een van de twee atleten, samen met Lin Yu-ting uit Taiwan, die toestemming hebben gekregen om deel te nemen nadat ze vorig jaar werden gediskwalificeerd van de Wereldkampioenschappen voor Vrouwen omdat ze niet voldeden aan de gendergeschiktheidstests.

De Hongaarse Boksbond heeft geprotesteerd tegen de deelname van Khelif aan Parijs 2024, en het Hongaarse Olympisch Comité heeft gesprekken aangevraagd met het Internationaal Olympisch Comité (IOC) over deze kwestie.

Kheireddine Barbari, hoofd van de Algerijnse delegatie op de Olympische Spelen in Parijs, verklaarde dat het Algerijns Olympisch Comité een klacht heeft ingediend bij het IOC over de "immorele" campagne tegen Khelif.

Hamori schreef op sociale media: "In mijn bescheiden mening vind ik het niet eerlijk dat deze deelnemer in de vrouwencompetitie mag meedoen. Maar ik kan me daar nu niet mee bezig houden. Ik kan het niet veranderen, het is het leven. Ik kan je één ding beloven... Ik zal mijn best doen om te winnen en ik zal vechten zolang ik kan!"

Hamori heeft de Ierse Grainne Walsh en de Australische Marissa Williamson verslagen om de kwartfinales te bereiken. Ze heeft eerder gevochten op de Jeugd Olympische Spelen van 2018 en was zilveren medaillewinnaar in de 66 kg-klasse op de Europese Onder-22 Kampioenschappen van 2022.

Ook de volgende tegenstander van Lin heeft kritiek geuit op het feit dat zij het moet opnemen tegen een bokser wiens deelname aan de Olympische Spelen in twijfel is getrokken. In de kwartfinales staat Lin zondag tegenover Svetlana Kamenova Staneva uit Bulgarije.

"Met de situatie in deze categorie, waar mensen het over hebben op Facebook, het internet en de media, is dit niet goed voor het vrouwenboksen," zei Staneva. Een woordvoerder van de Bulgaarse Boksfederatie voegde toe: "We geloven dat atleten op een gelijk niveau moeten worden geplaatst in elke competitie, vooral als het gaat om de Olympische Spelen. In het geval van Imane Khelif en Lin Yu-ting zien we geen gelijke behandeling en zijn we sterk tegen hun deelname."

Zowel Lin als Khelif bereikten op comfortabele wijze de kwartfinales van de Olympische Spelen.

Khelif versloeg Angela Carini in de eerste ronde van de competitie, waarbij de Italiaanse na 46 seconden het gevecht staakte met de verklaring dat ze het gevecht beëindigde om "haar leven te behouden". Carini bood vrijdag haar excuses aan haar tegenstander aan en zei: "Als het IOC zegt dat ze mag vechten, respecteer ik die beslissing."

De door Rusland geleide Internationale Boksbond (IBA), die vorig jaar de geschiktheidstests uitvoerde, verklaarde dat Khelif en Lin "niet voldeden aan de geschiktheidscriteria voor deelname aan de vrouwencompetitie, zoals vastgelegd in de IBA-regelgeving". De IBA heeft gezegd dat Khelif en Lin werden verbannen "om het niveau van eerlijkheid en de hoogste integriteit van de competitie te waarborgen". Lin werd vorig jaar haar bronzen medaille afgenomen tijdens de Wereldkampioenschappen. Vorig jaar juni werd de IBA door het IOC ontheven van haar status als de wereldwijde bestuursorganisatie voor de sport.

Het IOC, dat gender definieert zoals het op het paspoort van een atleet staat vermeld, verklaarde dat het duo "plotseling werd gediskwalificeerd zonder enige vorm van een eerlijk proces".

Khelif heeft altijd in de vrouwenafdeling gestreden en wordt door het IOC erkend als een vrouwelijke atleet. "De Algerijnse bokser werd als vrouw geboren, geregistreerd als vrouw, leefde als vrouw, bokste als vrouw, heeft een vrouwelijk paspoort," zei IOC-woordvoerder Mark Adams op vrijdag. "Dit is geen transgenderzaak. Er is enige verwarring dat het een man zou zijn die tegen een vrouw vecht. Dit is gewoon niet het geval. Daarover is consensus, wetenschappelijk gezien is dit geen man die tegen een vrouw vecht."

Khelif heeft gesproken over haar ervaring als meisje in Algerije en de vooroordelen waarmee ze te maken kreeg toen ze voetbalde met jongens. "Laat geen obstakels je in de weg staan, weersta elke hindernis en overwin ze," zei ze in maart 2024. "Mijn droom is om een gouden medaille te winnen. Als ik win, kunnen moeders en vaders zien hoe ver hun kinderen kunnen komen. Ik wil vooral meisjes en kinderen die het moeilijk hebben in Algerije inspireren." Er is geen suggestie dat Khelif zich identificeert als iets anders dan een vrouw. Lin heeft ook altijd in de vrouwenafdeling gestreden en wordt door het IOC erkend als een vrouwelijke atleet.


Imane Khelif