FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 1 augustus 2024

[OS] Biles schittert en turnt zich naar tweede meerkampgoud, Visser knap 10e

's Werelds beste turnsters hebben donderdag gestreden om het olympisch goud op de meerkamp. Dat kon op voorhand maar één winnares krijgen: de Amerikaanse Simone Biles is een van de grote sterren van de Spelen en als zij geen enorme blunders maakte kon het goud haar eigenlijk niet ontgaan.

Biles begon met een fantastische sprong, waarbij ze al gelijk ruim een half punt op Rebeca Andrade uit Brazilië pakte en zelfs meer dan anderhalve punt op alle andere concurrentes. Aan de brug, Biles' minste toestel, had ze het lastiger, maar beperkte ze de schade wel, terwijl de Algerijnse Kaylia Nemour daar vooral schitterde - Nemour hoopt later in de brugfinale voor de eerste Algerijnse turnmedaille ooit te zorgen.

Op de evenwichtsbalk was Biles weer de beste en op het afsluitende toestel, de vloer, stond er echt geen maat op. Met een ongeëvenaarde reeks sprongen pakte ze een torenhoge score en eindigde ze met 59,131 punten en wederom goud, haar zesde olympische titel in totaal. Het zilver ging met 57,932 punten naar Andrade, brons was met 56,465 punten voor de Amerikaanse Sunisa Lee, die in Tokyo bij afwezigheid van Biles de titel pakte.

Naomi Visser had zich ook voor de meerkampfinale geplaatst en werd daarin meer dan uitstekend tiende.

[OS] Overzicht uitslagen Parijs dag 6

Vandaag was de zesde dag van Olympische Spelen in Parijs. FOK! geeft je iedere avond een overzicht van de prestaties van de Nederlanders, de meest opvallende sportmomenten en de uitslagen van finales.

Net als gisteren behaalde Nederland vandaag weer drie medailles, twee bij het roeien en één bij het zwemmen. Melvin Twellaar en Stef Broenink waren de grote favoriet in de dubbeltwee maar moesten uiteindelijk genoegen nemen met zilver, het Roemeense duo Cornea/Enache bleek te sterk. Bij de vier zonder stuurman waren de Nederlandse dames niet de favoriet, dat was Groot-Brittanie. Maar na een razenspannende race bleven Marloes Oldenburg, Hermijntje Drenth,Tinka Offereins en Benthe Boonstra de Britse dames nipt voor.

De derde medaille van de dag werd behaald door Tes Schouten. De zwemster won brons door op de 200 meter schoolslag achter Kate Douglass en Tatjana Smith als derde te eindigen. In tennistoernooi namen Demi Schuurs en Wesley Koolhof het in de halve finale van het gemengd dubbelspel op tegen het Chinese duo Zhang Zheng/Wang Xinyu. Nadat de eerste set met 6-2 werd gewonnen waren de Chinezen in de tweede set de beste, 6-4. In de beslissende matchtiebreak waren Zheng en Xinyu met 10-4 de beste. Schuurs en Koolhof nemen het morgen in de strijd om brons op tegen het Canadese duo Dabrowski/Auger-Aliassime.

Uitslagen:

Sport Onderdeel Goud Zilver Brons Brons
Atletiek 20 kilometer snelwandelen:  Heren Brian Daniel Pintado (Ecu) Ciao Bonfim (Bra) Álvaro Martín (Spa)  
Atletiek 20 kilometer snelwandelen:  Dames Yang Jiayu (Chi) Maria Pérez (Spa) Jemima Montag (Aus)  
Schieten 50 meter geweer 3 posities:  Heren Liu Yukun (Chi) Sergej Koelisj (Oek) Swapnil Kusale (Ind)  
Roeien Dubbel Twee:  Dames Francis/Spoors (NZl) Bodnar/Radis (Roe) Hodgkins-Byrne/Wilde (GB)  
Roeien Vier Zonder:  Dames Nederland Groot-Brittannie Nieuw-Zeeland  
Roeien Dubbel Twee:  Heren Cornea/Enache (Roe) Broenink/Twellaar (Ned) Lynch/Doyle (Ier)  
Roeien Vier Zonder:  Heren Verenigde Staten Nieuw-Zeeland Groot-Brittannie  
Kano slalom Kajak:  Heren Giovanni De Gennaro (Ita) Titouan Castryck (Fra) Pau Echaniz (Spa)  
Judo tot 100 Kilogram:  Heren Zelym Kotsojev (Aze) Ilja Soelamanidze (Geo) Toerobojev (Oez) Paltchik (Isr)
Judo tot 78 Kilogram:  Dames Alice Bellandi (Ita) Inbar Lanir (Isr) Ma (Chi) Sampaio (Por)
Turnen Allround:  Dames Simone Biles (VS) Rebeca Andrade (Bra) Sunisa Lee (VS)  
Schermen Floret: Team  Dames Verenigde Staten Italie Japan  
Zwemmen 200m: Vlinderslag  Dames Summer McIntosh (Can) Regan Smith (VS) Zhang Yufei (Chi)  
Zwemmen 200m: Schoolslag  Dames Kate Douglass (VS) Tatjana Smith (ZAf) Tes Schouten (Ned)  
Zwemmen 4 x 200 meter: Vrije Stijl  Dames Australië Verenigde Staten China  
Zwemmen 200m: Rugslag  Heren Hubert Kós (Hon) Apostolos Christou (Gri) Roman Mityukov (Zwi)  

Medaillespiegel:

# Land Goud Zilver Brons Totaal
1 China 11 7 6 24
2 Verenigde Staten 9 15 13 37
3 Frankrijk 8 11 8 27
4 Australie 8 6 4 18
5 Japan 8 3 5 16
6 Groot-Brittannie 6 7 7 20
7 Zuid-Korea 6 3 3 12
8 Italie 5 7 4 16
9 Canada 3 2 3 8
10 Duitsland 2 2 2 6
10 Nederland 2 2 2 6

[OS] Weer Chinees goud in de schiethal

Op de Olympische Spelen in Parijs zijn de Chinese indoorschutters bijzonder lekker op dreef. In het nationale schietcentrum in Châteauroux werd donderdag de zevende indoorfinale afgewerkt en dat leverde alweer het vierde Chinese goud op, dit keer bij het geweerschieten van 50 meter in drie houdingen.

De acht finalisten begonnen met het geknield en vervolgens liggend schieten, gevolgd door een serie staand schieten. De laatste twee vielen daarna af en vervolgens was het een afvalrace, met na elk schot weer een nieuwe afvaller. De Tsjech Jiri Privratsky was de laatste alvorens de medailles beslist werden, hij werd dus vierde.

Na hem dolf de Indiër Swapnil Kusale het onderspit, hij pakte dus wel brons. Serhiy Kulish uit Oekraïne moest genoegen nemen met zilver, want op de Chinees Liu Yukun stond geen enkele maat, hij pakte met overmacht het goud.

[EL] Ajax naar volgende na zege op FK Vojvodina

Ajax heeft zich geplaatst voor de volgende voorronde in de Europa League. Na de 1-0 zege in Amsterdam werd er ook in Servië gewonnen, het werd 3-1.

In de eerste helft viel er weinig te beleven. Pas vlak voor rust waren er kansen. Een hakbal van Sutalo werd gekeerd door keeper Carevic en even later hadden de Serven een kans maar Ivanovic schoot voorlangs. Na rust was het Sutalo die de bezoekers op voorsprong bracht. Uit een hoekschop tikte hij de 0-1 binnen.

Een paar minuten later scoorde Sutalo weer, maar nu in het verkeerde doel. Een schot van Nikolic ging via hem in het doel. Ajax raakte echter niet in paniek en kwam via Hato op 1-2. In de blessuretijd was het Traoré die de einstand op 1-3 bepaalde.

In de volgende ronde is het Griekse Panathinaikos de tegenstander. Volgende week donderdag is de thuiswedstrijd, de return is een week later.

[OS] Springruiters als vijfde naar teamfinale

De Nederlandse springruiters hebben zich op de Olympische Spelen in Parijs als vijfde geplaatst voor de teamfinale. Die wordt vrijdagmiddag afgewerkt en met een beetje mazzel zou Nederland daar zeker niet kansloos hoeven zijn voor eremetaal, wat voor het eerst sinds 2012 zou zijn.

Maikel van der Vleuten, die er in Londen ook al bij was en die in Tokyo individueel brons pakte, opende voor Nederland en reed op Beauville Z een foutloze ronde. Debutante Kim Emmen kwam er met Imagine achteraan en ook haar rit was volledig foutloos. Harrie Smolders kreeg dat met Uricas v/d Kattevennen niet voor elkaar: in de slotfase tikte hij er twee balken af, maar dat bracht een finaleplek niet meer in gevaar.

De Duitsers waren de beste in de kwalificatie, voor de Amerikaanse ploeg, de Britten en België.

[OS] Brons Schouten op 200m school, McIntosh in bizarre tijd naar goud op 200m vlinderslag

In Parijs is de donderdagavondsessie in het zwembad begonnen. Er staan vier finales op het programma, inclusief een Nederlandse kans, maar de ogen gingen vooral op de eerste van die finales.

200m schoolslag vrouwen
Tes Schouten moest het doen voor Nederland en ze deed het meer dan uitstekend. Lang mengde ze zich in de strijd om goud met de Amerikaanse Kate Douglass en regerend kampioene Tatjana Smith uit Zuid-Afrika, maar die moest ze wel laten gaan: wereldkampioene Schouten pakte prachtig brons in 2:21,05 minuten. Douglass won goud in 2:19,24 en onttroonde Smith, die in 2:19,60 wel zilver pakte.

200m vlinderslag vrouwen
In 2009 zwom de Chinese Liu Zige in eigen land naar het wereldrecord van 2:01,81 minuten, wat sinds die tijd gezien werd als hét ultieme voorbeeld van de records uit de superpaktijd. Niemand kwam ook maar enigszins in de buurt, tot donderdag: de Canadese topfavoriete Summer McIntosh knalde naar het goud in een bizarre tijd van 2:03,03 minuten. De Amerikaanse Regan Smith zwom in 2:03,84 naar het zilver, voor de Chinese uittredend kampioene Zhang Yufei.

200m rugslag mannen
Apostolos Christou ging lange tijd aan de leiding, maar de Griek moest zich toch gewonnen geven: met een indrukwekkend eindschot ging de jonge Hongaarse wereldkampioen Hubert Kos hem voorbij voor goud in 1:54,26 minuten. Christou snelde naar zilver in 1:54,82 minuten, voor de Zwitser Roman Mityukov (1:54,85).

4x200m vrije slag vrouwen
Over de winnaars was geen enkele twijfel mogelijk: Mollie O'Callaghan, Lani Pallister, Brianna Throssell en Ariarne Titmus zwommen Australië naar dominant goud in 7:38,08 minuten. De Amerikaanse ploeg pakte in 7:40,86 zilver met Claire Weinstein, Paige Madden, Katie Ledecky en Erin Gemmell, voor de Chinese regerend kampioenen met Yang Junxuan, Li Bingjie, Ge Chutong en Liu Yaxin (7:42,34).

50m vrije slag mannen, halve finales
In een heerlijke strijd was de Brit Ben Proud samen met de Australiër Cameron McEvoy het snelst: beiden tikten aan in 21,38 seconden. De Italiaan Leonardo Deplano tikte aan na 21,50 seconden, voor de 21,54 van Jordan Crooks uit de Kaaimaneilanden. Thuisheld Florent Manaudou plaatste zich in 21,64 als achtste voor de finale, zijn vierde opeenvolgende olympische finale op de 50 meter vrij, waarop hij al drie medailles op rij pakte.

200m rugslag vrouwen, halve finales
De Amerikaanse Phoebe Bacon was in 2:07,32 de snelste van allemaal, maar de ogen waren ook gericht op Kaylee McKeown: de Australische tikte met de tweede tijd aan in 2:07,57 minuten en ligt op koers om net als in Tokyo goud op de 100 én 200 meter te winnen. De Britse Honey Osrin tekende in 2:07,84 voor de derde tijd.

200m wisselslag mannen, halve finales
Leon Marchand hoopt nog maar eens een gouden medaille te pakken: de Franse held van de Spelen was in 1:56,31 minuten weer goed voor de snelste tijd. De Amerikaan Carson Foster zat er met 1:56,37 bovenop, net als de Brit Duncan Scott (1:56,49), de Chinese regerend kampioen Wang Shun (1:56,54) en Daiya Seto uit Japan (1:56,59).

[OS] BMX'er Brink en alle Nederlandse vrouwen naar halve finales

Op de olympische BMX-baan is donderdagavond het toernooi voor de BMX-racers van start gegaan. Dat gebeurde met de kwartfinales, waarin iedereen drie keer in actie kwam, en de last chance qualifier, die ontlopen kon worden door de top-12 te halen in de kwalificaties. Vrijdagavond worden vanaf 20.00 uur de halve finales en daarna de finales gehouden.

Mannen
De Nederlanders hadden het zwaar in de kwartfinales. Dave van der Burg begon met een degelijke vierde plek in run één, maar werd daarna twee keer zesde en eindigde zo op de vijftiende plek in het klassement. Hij moest daardoor de last chance qualifier in, net als Jaymio Brink: die werd vierde en vijfde in de eerste en derde run, maar werd in run twee onderuit gekegeld door Mateo Carmona uit Colombia.

In de last chance qualifier ging het beter voor Brink, hoewel hij na een goede start uiteindelijk toch wat mazzel nodig had: de Colombiaan Carlos Ramirez Yepes - goed voor brons in Rio én Londen - ging bij het opkomen van het laatste rechte stuk onderuit en Brink werd vierde, precies genoeg voor een plek in de halve finales. Van der Burg verloor bij de start al heel veel snelheid en was kansloos, vijfde en zijn Spelen zijn voorbij.

Vrouwen
Manon Veenstra en de zussen Laura en Merel Smulders moesten er een beetje voor knokken, maar plaatsten zich direct voor de halve finales. Veenstra werd derde en twee keer tweede, Laura Smulders werd twee keer tweede en vervolgens één keer vierde. Merel Smulders had het iets lastiger, maar met een vijfde en twee derde plekken eindigde ze als tiende, voldoende om de last chance qualifier te ontlopen.

Tomba! Keert terug na 27 jaar afwezigheid

Tomba! De jaren 90 playstation cult klassieker komt na 27 jaar terug in Tomba! Special Edition.

Sommige mensen zullen Tomba! nog kennen van de eerste PlayStation. De roze-harige prehistorische krijger wordt van zijn armbanden bestolen door een groep kwaadaardige varkens. Tomba moet in de stijl van Bionic Commando met een vleugje Metriod de strijd aan met de varkens om zijn armbanden terug te halen. Tomba! is gemaakt door Tokuro Fujiwara vlak nadat hij Capcom verliet. Het spel is volledig geremasterd en zit vol met oude en nieuwe grappen. Het eerste Tomba! spel kwam uit in 1997 en een tweede deel kwam uit in 1999. Daarna is er nooit meer een Tomba! gemaakt en raakte de holbewoner in de vergetelheid. Tot vandaag, want Tomba! Special Edition is vandaag uitgekomen op ps4, ps5 en op pc via Steam. 

[OS] Tennissers Schuurs en Koolhof niet naar olympische finale na verlies

De Nederlandse tennissers Demi Schuurs en Wesley Koolhof hebben zich niet weten te plaatsen voor de finale van het gemengd dubbel op de Olympische Spelen. In de halve finales verloor het Nederlandse duo in drie sets van Wang Xinyu/Zhizhen Zhang: 6-2, 4-6, 4-10.

In de eerste set ging het voortvarend voor Schuurs en Koolhof. De Nederlands tennissers hadden de controle over het duel en wonnen de eerste set overtuigend met 6-2. Een finaleplaats lonkte, maar in set twee gingen de Chinezen steeds beter tennissen en één break op de service van Schuurs was voldoende om de tweede set te pakken.

Een supertiebreak moest de beslissing brengen en daarin waren de Nederlanders niet opgewassen tegen Wang/Zhang. Door de nederlaag spelen de Nederlandse tennissers vrijdag om het brons.

[OS] Georgische judoka geeft goud weg in slotseconden, Nederlanders grijpen naast eremetaal

Ook donderdag is het weer druk op de tatami in Parijs, waar het olympisch judotoernooi in volle gang is. De mannen tot 100 kilogram en de vrouwen tot 78 kilogram komen donderdag in actie, met Nederlandse vertegenwoordiging.

Mannen -100kg
Michael Korrel had een bye in de eerste ronde en opende zo met een partij in de achtste finales. Daarin trof hij Dzhafar Kostoev, zoals wel meer Russen uitkomend voor de Verenigde Arabische Emiraten, en met een minuut te gaan wist Korrel hem op de zij te gooien voor waza-ari, wat de winnende score bleek.

In de kwartfinales wachtte de Oezbeekse oud-wereldkampioen Muzaffarbek Turoboyev en daar kon Korrel niks tegen in brengen: de boomlange Oezbeek speelde met Korrel alsof het niks was en wierp hem doodsimpel op de rug, waardoor de Nederlander de herkansingen in moest.

Korrel nam het in de eerste herkansingsronde op tegen Peter Paltchik en kreeg de Israëliër niet goed in de greep. In de golden score was het afgelopen: Paltchik nam Korrel beet en gooide hem op de rug.

In de halve finales was de Georgiër Ilia Sulamanidze oppermachtig, in elk geval in de tien seconden dat het duurde: in die tijd kreeg hij de Zwitser Daniel Eich op de rug. De Azeri Zelym Kotsoiev nam het in de andere halve eindstrijd op tegen Turoboyev, die hij op de zij wist te gooien voor waza-ari, om het vervolgens af te maken voor een finaleplek.

In de strijd om het eerste brons nam Paltchik het op tegen Eich en nam hij al snel een voorsprong. Een paar seconden voor het eind kreeg hij echter zijn derde straf en dus was het brons voor Eich...maar toch niet: de straf werd ineens weggehaald en Paltchik kreeg brons. Het tweede brons ging tussen Sherazadishvili en Turoboyev en het was de Oezbeekse reus die zijn opponent overtuigend op de rug legde.

Het was vervolgens aan Kotsoiev en Sulamanidze om te strijden om het goud, waarbij de Georgiër met een fantastische worp begon - nét geen ippon. Hij leek het vervolgens overtuigend uit te judoën, maar gooide het kort voor het einde ineens op oerdomme wijze weg: hij ging simpelweg liggen om tijd te rekken en kreeg een terechte straf, zijn derde van de wedstrijd, waardoor Kotsoiev het goud pakte.

Vrouwen -78kg
Guusje Steenhuis begon met een zware partij tegen de Poolse Beata Pacut-Kloczko, die haar tot ver in de golden score dwong. Daarin wist ze de Poolse echter in de houdgreep te nemen en zich zo te plaatsen voor de kwartfinales, waarin Inbar Lanir uit Israël de tegenstandster was.

Dat was het eindstation wat betreft de kans op goud: Lanir gooide Steenhuis al na ruim twintig seconden op de mat en nam direct de arm vast, waarna Steenhuis gedwongen werd af te tikken. Ze mocht wel door in de herkansingen voor brons.

Tegen de Japanse Rika Takayama had Steenhuis in de eerste herkansingsronde prima kansen, maar toch lukte het niet: de Japanse kreeg één keer een goede aanval op poten en gooide Steenhuis zeer fraai op de rug.

In de eerste halve eindstrijd nam Lanir het op tegen de Duitse Anna-Maria Wagner en binnen twee minuten knalde ze haar op prachtige wijze op de rug. Daarna was het aan Alice Bellandi uit Italië en de Portugese Patricia Sampaio, waarbij een vroege maar goede aanval van Bellandi voor waza-ari beslissend bleek.

Ma en Wagner vochten om het eerste brons, waarbij er lang weinig gebeurde, tot Ma de Duitse helemaal aan het eind ineens haakte en op de zij gooide voor de winst. Sampaio en Takayama streden om het tweede brons, waar Sampaio met een vroege waza-ari beslag op legde.

De tot dan zeer dominante Lanir nam het op tegen Bellandi voor goud, maar het was de Italiaanse die met een heerlijke aanval de uiteindelijk winnende waza-ari maakte - Lanir kreeg kort daarna een derde straf en dus was het goud voor Bellandi.

Ajax vraagt supporters zich neutraal te kleden om 'vijandige reacties' te voorkomen

Ajax-supporters die op dit moment in Belgrado zijn voor de wedstrijd tegen Vojvodina, kunnen beter geen kleding aandoen waardoor ze herkenbaar zijn. Dat raadt Ajax aan. Zo meldt AT5. 

De afdeling van de club die zich met supporterszaken bezighoudt, zegt informatie binnen te hebben gekregen dat lokale supporters 'vijandig kunnen reageren op andere supportersgroepen in de stad'. Ajax raadt ook aan om in de toeristische delen van de stad te verblijven. Ook wordt de fans geadviseerd om zich 'neutraal te gedragen'.

De wedstrijd tegen FK Vojvodina begint vanavond om 20.00 uur. De club kwam vorige week op bezoek in de Johan Cruijff Arena en verloor toen met 1 - 0. Er waren niet meer dan enkele tientallen supporters van de Servische club naar Amsterdam gekomen.

Luchthavens doen flesjes water in de ban, per 1 september niet meer langs security

Vanaf 1 september is het niet langer toegestaan om met een gevuld flesje water of ander drinken langs de beveiliging op Schiphol, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport te gaan. Dit kondigde moederbedrijf Royal Schiphol Group aan. De wijziging komt door nieuwe Europese regels.

Na de aanslagen van 11 september 2001 in New York moest je je gevulde flesje weggooien of leegmaken voordat je door de beveiliging ging, maar in de afgelopen jaren kon je je flesje behouden dankzij nieuwe scanapparatuur die de luchthavens hadden aangeschaft. Met de aanpassing van de regels gaat het verbod op flesjes water opnieuw in. Dit betekent dat je je flesje wel mee mag nemen, maar het moet leeg zijn voordat je door de beveiliging gaat. Na de beveiligingscontrole kun je je flesje weer vullen.

De luchthavens zetten verschillende middelen in om reizigers te informeren over deze nieuwe regels. Dit gebeurt onder andere door de inzet van extra personeel en andere communicatiemiddelen om ervoor te zorgen dat reizigers goed op de hoogte zijn van de wijziging.

De wijziging is niet het gevolg van een verhoogd dreigingsniveau, benadrukt de organisatie.

XY chromosoom domineert vrouwenbokspartij OS, tegenstander geeft na 46 seconden op

De Algerijnse boksster met XY chromosomen Imane Khelif heeft voor ophef gezorgd tijdens het olympisch bokstoernooi in Parijs. In een wedstrijd die slechts 46 seconden duurde, versloeg Khelif de Italiaanse Angela Carini, die de wedstrijd staakte vanwege hevige pijn. Carini, die 6 centimeter korter is dan Khelif, moest al na 30 seconden de ring verlaten om haar helm vast te zetten. Kort daarna gaf ze de wedstrijd op, wat leidde tot felle discussies over de fysieke voordelen van Khelif en de eerlijkheid van de wedstrijd.

Khelif ligt al geruime tijd onder vuur binnen de bokswereld. Tijdens het WK in 2023 werd ze vlak voor de finale gediskwalificeerd omdat ze niet door de geslachtstest van de internationale boksbond (IBA) kwam. De test toonde aan dat Khelif een XY-chromosoom heeft, wat haar diskwalificeerde van deelname aan vrouwentoernooien volgens de regels van de IBA. Desondanks mocht ze meedoen aan het olympisch bokstoernooi, dat onder de regelgeving van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) valt.

De Italiaanse bokster Angela Carini sprak na afloop van de wedstrijd haar frustratie uit over de situatie. "Ik had te veel pijn aan mijn neus na de tweede klap," verklaarde Carini. "Het was beter om de wedstrijd te beëindigen. Ik hoop dat mijn land en mijn vader begrijpen dat ik dit voor mijn eigen veiligheid heb gedaan." Carini's coach, Emanuele Renzini, benadrukte dat zij ondanks de risico's van het vechten tegen een man vastberaden was om te vechten, maar uiteindelijk koos voor haar gezondheid boven de wedstrijd.

De kwestie van fysieke voordelen door XY-chromosomen in het vrouwenboksen blijft een heet hangijzer. De Australische boksster Caitlin Parker waarschuwde eerder dit toernooi al voor de deelname van Khelif. "Ik spar ook wel met mannen, maar bij een echt gevecht kan het heel gevaarlijk zijn," zei Parker. Ook de Taiwanese wereldkampioene Lin Yu-ting, die ook niet door de geslachtstest van de IBA kwam, neemt deel aan de Spelen in Parijs. Dit zorgt voor een groeiende onrust binnen de sportgemeenschap over de gelijkheid en veiligheid in het vrouwenboksen.

Volgens IOC-woordvoerder Mark Adams voldoet iedereen die deelneemt aan het vrouwentoernooi aan de regels voor deelname. "Deze atleten hebben al vele malen eerder deelgenomen aan wedstrijden en hebben in Tokio ook deelgenomen," aldus Adams. Desondanks blijft de discussie over fysieke voordelen en de eerlijkheid van de competitie voortduren, waarbij vele boksers hun zorgen blijven uiten over de veiligheid en integriteit van hun sport en het enorme verschil in kracht, uithoudingsvermogen en snelheid tussen biologische vrouwen en biologische mannen.

[OS] Wijler eruit en Nederlandse inbreng op handboogtoernooi klaar

Steve Wijler heeft de achtste finales in het handboogtoernooi niet weten te behalen. De schutter had zijn eerste ronde-partij nog weten te winnen van de Israëlier Roy Dror met 6-2, maar in de tweede ronde tegen de Turk Berkim Tumer was hij minder succesvol.

Het probleem van Wijler was dat hij ongeveer elke set 1 pijl niet goed schoot. Zo gaf hij in de tweede set een zekere voorsprong weg door in de laatste pijl geen 9 of 10, maar slechts een 8 te schieten. Daarmee was het, net als in de eerste set, gelijk. In de derde set ging het echter helemaal mis in de tweede beurt. Wijler schoot een 4, die hij ook met twee tienen niet goed wist te maken. Daardoor mocht hij niet nog een set verliezen, maar in de vierde set bij 19-19 schoot hij een 7. De Turk schoot beter en daarmee zit het toernooi erop.

Ook de handboogdames hebben de laatste 16 niet bereikt en het gemengd team wist ook niet bij de beste 16 te komen. Daarmee zit het handboogtoernooi er al 3 dagen voor het eind op voor Nederland, met slechts 1 goede dag: de dames die met het team een knappe vierde plaats wisten te behalen.

[OS] 3x3-basketballers winnen wél van Frankrijk

De 3x3 basketballers zijn er, na nederlagen tegen Letland en Servië, nu wel in geslaagd om Frankrijk te verslaan met 20-13. Het is de tweede overwinning voor Nederland op het olympisch 3x3 basketbaltoernooi.

Het begon moeizaam voor Nederland: De tweepunters werden opnieuw niet echt gevonden en de foutenlast liep snel hoog op. Gelukkig werd dat na een halve partij langzaam beter en kwam vooral Dimeo van der Horst goed in zijn spel. Nederland kon langzaam weglopen en Frankrijk liet dat ook makkelijk gebeuren, met een aantal domme fouten waardoor Nederland naar de vrije worpen mocht. Het ging opnieuw niet vanzelf voor Nederland, maar deze overwinning helpt het team goed op weg naar de tussenronde waarvoor de nummers 3 tot 6 uit de groep zich plaatsen.

Nieuwe video moordaanslag Trump toont schutter die over daken loopt naar positie

Op een video van één van de slachtoffers die ernstig gewond raakte bij de moordaanslag op Trump op 13 juli, is te zien hoe iemand  over het dak van het American Glass Research (AGR) gebouwloopt, enkele minuten voordat er geschoten werd tijdens de bijeenkomst van Trump in Butler, Pennsylvania.

In de video, opgenomen om 18:08 uur op 13 juli, verschijnt de persoon op het dak van het gebouw naast de plek waar Trump spreekt en is te zien terwijl hij loopt vanaf de 1:00 seconde tot ongeveer de 2:50 seconde.

Ambtenaren geloven dat schutter Thomas Crooks, 20 jaar, drie minuten later, rond 18.11 uur, begon te schieten met een opvouwbaar geweer in AR-15 stijl. Sluipschutters schoten Crooks kort daarna dood, wetshandhavers vonden acht hulzen in de buurt van zijn lichaam.

In zijn poging om de voormalige president te vermoorden, doodde Crooks de 50-jarige Corey Comperatore, een echtgenoot, vader en voormalig brandweercommandant bij de Buffalo Township Volunteer Fire Department. Crooks schoot ook de 74-jarige Copenhaver, die de video van de dader maakte, en de 57-jarige David Dutch neer. Beide slachtoffers werden twee keer geraakt en zijn zwaargewond afgevoerd naar het ziekenhuis. Copenhaver was niet aan het filmen toen hij werd neergeschoten, zei zijn advocaat Joseph Feldman. Copenhaver stopte met filmen toen iedereen zijn hoofd draaide om naar een projectiescherm te kijken. Copenhaver is inmiddels uit het ziekenhuis ontslagen.

FBI-functionarissen vertelden maandag tijdens een persconferentie dat Crooks zich toegang verschafte tot het dak van het AGR-gebouw door op airco-apparatuur en leidingen te klimmen. Hij liep vervolgens over meerdere daken voordat hij zijn positie op het dak van het AGR-gebouw vond, waar hij een direct zicht had op Trump.

Maci heeft 's werelds langste benen

Een boomlange tiener uit Texas staat op het punt om de recordboeken in te gaan als de trotse eigenaar van 's werelds langste benen. De pas 16-jarige Maci Currin uit Austin, Texas, heeft benen van maar liefst 1,346 meter en heeft daarmee het vorige record van 1,334 centimeter verbroken, dat op naam stond van de Russische Ekaterina Lisina. Het 2.06 m lange aspirant-model was slechts 48 cm toen ze werd geboren, maar door een reeks groeispurten was ze met negen jaar al 1.70 m groot. Maci heeft een binnenbeenlengte van 1.09 m en moet meestal bukken om te voorkomen dat ze haar hoofd stoot als ze door een deuropening gaat. De Texaanse is trots op haar lange ledematen ondanks dat het haar in het dagelijkse leven tot een opvallende verschijning maakt.

Geen noodles meer door turbulentie

Korean Air stopt om veiligheidsredenen met het aanbieden van instant noodles op haar vluchten. 

Op de vluchten van deze maatschappij is dit een populaire snack. Maar door de toegenomen turbulentie vindt men het niet langer verantwoord om deze snack nog te serveren in Economy Class. Voor passagiers die Business Class of First Class reizen blijven de noodles nog wel beschikbaar. Als reden voor het verschil zegt de maatschappij dat het risico op brandwonden groter is in Economy Class, doordat de gangen er smaller zijn en mensen dichter op elkaar zitten. Ook doordat er in Economy Class meerdere porties tegelijkertijd uitgeserveerd worden is het risico groter.

Het aantal turbulentie incidenten is sinds 2019 verdubbeld volgens Korean Air. Eerder stopte de maatschappij al met het serveren van hete dranken en gerechten tijdens turbulentie.

Wil je de noodles, die met kokend water worden bereid, toch nog eens proeven dan moet je snel zijn. De maatschappij stopt er per 15 augustus mee en biedt vanaf dan andere warme snacks aan. Of je moet dus nog even doorsparen voor een Business Class of First Class ticket.

[OS] Pintado snelwandelt naar vierde Ecuadoriaanse goud ooit

Op de Olympische Spelen in Parijs is donderdagochtend ook het atletiek begonnen. Dat gebeurde met de 20 kilometer snelwandelen, met eerst de mannen en vervolgens de vrouwen, wedstrijden die vanwege een hevige onweersbui eerst nog even uit werden gesteld.

Mannen
Caio Bonfim was de eerste die een aanval plaatste, maar de Braziliaan werd vrij snel weer tot de orde geroepen. Vervolgens liep een grote groep lange tijd bij elkaar, maar een paar kiloemter voor het einde werd een serieuze schifting gemaakt: Bonfim zat er bij, net als de Ecuadoriaan Brian Pintado, Alvaro Martin uit Spanje en de Italiaan Massimo Stano.

Regerend kampioen Stano leek het alsmaar lastiger te hebben, hij moest onlangs al geblesseerd opgeven bij het wereldteamkampioenschap en dat leek hem weer op te spelen. Martin ging er vervolgens ook af en Pintado snelde er vandoor. De Ecuadoriaan hield stand en in 1:18.55 uur pakte hij olympisch goud, de vierde ooit voor Ecuador, 28 jaar na Jefferson Perez op hetzelfde onderdeel Ecuador's eerste goud ooit won in Atlanta.

Achter Pintado was het Bonfim die stnad hield op de tweede plek voor zilver in 1:19.09 uur, twee seconden voor Martin, die de vechtende Stano nog net achter zich hield. De Canadees Evan Dunfee werd in 1:19.16 uur vijfde, voor de verrassende zesde plek van de Ethiopiër Misgana Wakuma.

Vrouwen
Er stond geen enkele maat op wereldrecordhoudster Yang Jiayu. De Chinese opende al vrij vroeg een gat naar de rest en stond het niet meer af, ondanks nog een tegenaanval van Maria Perez. Die sloeg ze echter af en in 1:25.54 uur vervulde de wereldrecordhoudster de laatste sportieve droom die ze nog over had: negen jaar geleden overleed haar vader terwijl zij een grote wedstrijd liep, wat ze pas daarna hoorde. Twee jaar later droeg ze haar wereldtitel al aan hem op en daar kon ze nu eindelijk olympisch goud aan toevoegen.

Achter Yang was het zilver voor de Spaanse Perez, op voorhand wellicht de favoriete. Zij finishte in 1:26.19 uur, zes seconden voor de Australische Jemima Montag. De Colombiaanse Lorena Arenas, in Tokyo goed voor zilver, finishte in 1:27.03 als vierde, uittredend kampioene Antonella Palmisano uit Italië kon het fysiek niet aan en finishte niet.

[OS] Simons en Tjon-A-Joe uitgeschakeld op 50m vrij, vrouwenestafette ook niet door

De donderdagochtend heeft voor de Nederlandse zwemploeg geen succes opgeleverd tijdens de Olympische Spelen in Parijs. Twee individuele zwemmers kwamen in actie, maar haalden het net als de damesestafetteploeg niet.

50m vrije slag mannen
Renzo Tjon-A-Joe en Kenzo Simons leken kans te maken zich voor de halve finales te plaatsen, maar dat lukte niet: Tjon-A-Joe tikte aan na 22,10 seconden, Simons had 22,15 seconden nodig, waarmee de twee de 23e en 27e tijd noteerden. De Australiër Cameron McEvoy was in 21,32 seconden het snelst, voor Jordan Crooks uit de Kaaimaneilanden (21,51) en de Franse held Florent Manaudou (21,54).

200m wisselslag mannen
Geen grote verrassingen in de series, waarin de Japanner Daiya Seto in 1:57,48 minuten de snelste tijd noteerde. De Brit Ducan Scott, in Tokyo goed voor zilver, volgde in 1:57,77 minuten, voor de Franse held Leon Marchand en zijn 1:57,86.

200m rugslag vrouwen
Peng Xuwei uit China was het snelst: ze tikte aan na 2:08,29 minuten. De Canadese Kylie Masse noteerde de tweede tijd in 2:08,54 minuten, voor de Australische Kaylee McKeown (2:08,89), die in Tokyo Masse klopte voor het goud.

4x100m vrije slag vrouwen
Voor Nederland zat het er geen moment in: Janna van Kooten, Imani de Jong, Silke Holkenborg en Marrit Steenbergen voerden een achterhoedegevecht en noteerden met 7:57,58 minuten de twaalfde tijd. Topfavoriet Australië gaat met 7:45,63 als snelste naar de finale, voor Hongarije (7:52,25) en China (7:52,36).

[OS] Handbalsters zeker van kwartfinales na zege op Brazilië

De Nederlandse handbalsters hebben zich geplaatst voor de kwartfinales op de Olympische Spelen. Tegen Brazlië won Oranje met 31-24 van Brazilië en is zeker van een plaats bij de eerste vier in de groep.

Nederland keek in de beginfase nog tegen een achterstand aan (4-5), maar na enkele goede reddingen van keepster Yara Ten Holte en snelle uitbraken kwam Oranje op voorsprong. Bij rust was het 17-13 en in de tweede helft kwam de zege niet meer in gevaar en wonnen de Nederlandse handbalsters met 31-24 van Brazilië.

Bo van Wetering werd topscorer aan Nederlandse kant. De snelle hoekspeler scoorde zes keer.

Door de overwinning staan de handbalsters op zes punten na vier wedstrijden, alleen van Frankrijk werd verloren. Door de zege is Oranje niet meer te achterhalen door de nummer vijf en dus zeker van de kwartfinales op de Olympische Spelen.

[OS] Geen medaille voor dubbeltwee dames

Lisa Scheenaard en Martine Veldhuis moeten het doen met de vierde plaats bij het dubbeltwee roeien voor vrouwen. De gehele race lagen ze zo'n beetje op de 4e plaats, op enige achterstand van de top 3, dus de vierde plaats leek ook echt het maximale. Een mooi resultaat, vooral bedenkend dat het tweetal herkansingen heeft moeten roeien

Bij de start lagen de Nederlandse dames er nog wel even goed bij, maar de topboten van Roemenië en Nieuw-Zeeland stelden snel orde op zaken, terwijl de Britten ook verrassend sterk waren gestart. De Britten lagen op het begin zelfs voor, maar vielen weg, waardoor de strijd om het goud tussen Roemenië en Nieuw-Zeeland ging. De Nieuw-Zeelanders hadden de beste eindsprint en pakten goud. Roemenië moest het doen met zilver, terwijl de Britten ruim voor Scheenaard en Veldhuis derde werden.

Op de roeibaan is nog een finale gevaren zonder Nederlandse inbreng, de herenvier was al uitgeschakeld eerder in het toernooi. De VS won hier het goud voor Nieuw-Zeeland en Groot-Brittannië.

[OS] Zilver voor Twellaar/Broenink maximaal haalbare in dubbeltwee

Op de roeibaan is zojuist zilver gepakt door Melvin Twellaar en Stef Broenink. De twee hadden de afgelopen tijd een onklopbare status, maar nu waren er dan toch twee Roemenen die sterker bleken voor het goud. Uiteindelijk moesten ze op het laatst vooral een Iers team afhouden voor brons.

Het tweetal begon moeizaam aan de race, iets wat in de vorige ronden ook al zichtbaar was. Vaak kwamen ze er wel doorheen maar nu kwamen ze nooit écht voorbij de Roemeense boot. Dat tweetal peddelde vanaf de 1500 meter echt weg, waarna in die laatste 500 meter vooral naar achter moest worden gekeken. De Ieren kwamen namelijk nog opzetten maar wisten Twellaar en Broenink niet voorbij te komen. Zilver was derhalve wat restte voor het tweetal.

[OS] Dames vierzonder pakken goud op de roeibaan

De Nederlandse roeiequipe heeft opnieuw goud weten binnen te halen op de Olympische Spelen in Parijs. Ditmaal was de vierzonder bij de dames de snelste. Opnieuw was het een strijd met de Britse boot, maar ditmaal werden de Britten, in tegenstelling tot gisteren bij de dubbelvier, wél verslagen.

Vanuit de start was Nederland goed weg. Benthe Boonstra, Hermijntje Drenth, Tinka Offereins en Marloes Oldenburg gingen voortvarend van start en pakten meteen een seconde op de Roemenen en Britten in de eerste 500 meter. Daarna echter liep de Britse boot in, wat op zich te verwachten viel. De Britten kwamen op de 1500 meter zo goed als naast Nederland en leken er even voorbij te komen, maar in de laatste 500 meter schakelde Nederland bij om er toch naast te blijven, waardoor het echt op de laatste halen aan kwam. Deze deed Nederland iets beter, het verschil was 0.18 seconden. Ver daarachter vielen de Roemenen nog weg ten faveure van Nieuw-Zeeland voor brons

Het is het tweede goud in de roeibaan voor Nederland, en dat is voor het eerst. Niet eerder pakte Nederland 2x goud in de roeibaan. Daar kan nog meer bij, want ook Clevering/Meester in de tweezonder en de skiffeurs hebben goede kansen op goud.

Conan en T-1000 in nieuwe Mortal Kombat-uitbreiding

Mortal Kombat-ontwikkelaar NetherRealm Studios heeft aangekondigd dat de nieuwe uitbreiding, genaamd Khaos Reigns, zal verschijnen op 24 september. De nieuwe uitbreiding brengt nieuwe story content mee en enkele nieuwe, maar bekende namen naar het vechtersroster.

Noob Saibot, Cyrax en Sektor zijn de eerste drie nieuwe vechters die terugkeren naar de franchise, met daarnaast enkele 'guest fighters' die op een later moment verschijnen. Dit zijn Scream's Ghostface, T-1000 de cybernetische terminator uit Terminator 2: Judgment Day en Conan the Barbarian. T-1000 zal ook gevoiced worden door de originele acteur Robert Patrick. Verder zullen ook de klassieke Animalities terugkomen. Alle vechters hebben hun eigen 'spirit animal' die ze voor de Animality kunnen oproepen om een vernietigende finishing move uit te voeren. Bekijk de, uiteraard uiterst bloederige, trailer hieronder.

[OS] Florijn en van Dorp overtuigend door naar skifffinale, ook herenacht door

Met een tijd van 7:21.26 heeft Karolien Florijn overtuigend haar halve finale in de skiff weten te winnen en daarmee de finale bereikt. Ook Simon van Dorp haalde de finale op de roeibaan als snelste van allemaal.

Florijn ging hard van start en had meteen een voorsprong die ze nooit uit handen gaf. Tara Rigney uit Australië, voor de finale een van haar grote concurrenten, bleef lang goed bij en leek Florijn op 1000 meter even voorbij te steken. Florijn sloeg echter de aanval af en toonde ook te beschikken over een goede eindsprint. In de finale lijkt ook Emma Twigg uit Nieuw-Zeeland nog een kandidate om haar af te stoppen voor goud.

Van Dorp ging iets minder hard van start, maar ook hij won in zijn halve finale met ruime voorsprong en lijkt daarmee ook een voorname medaillekandidaat, al zitten zijn grootste concurrenten in de tweede halve finale.

Update 10:49: Ook de herenacht is door. Zij waren als snelste door, maar dat was wel in de herkansing, waaraan de twee beste boten niet meededen. Daarmee lijken ze wel kanshebber op brons, maar daar moet bij gezegd worden dat er maar 1 boot afviel en het dus de vraag is hoe serieus de concurrentie het vandaag aanpakte.

[OS] Nederlandse 3x3-ploeg weer niet langs Servische basketballers

Nederland heeft tegen Servië met 19-21 verloren in het 3x3 basketbaltoernooi. Het is de tweede nederlaag uit 3 wedstrijden voor de Nederlanders. Het ging pas in de allerlaatste seconde mis, wat het des te zuurder maakte voor de Nederlandse equipe.

Het begint een probleem te worden voor de 3x3-basketbalploeg: Er wordt nooit gewonnen van Servië. Daar wilde de ploeg uitgerekend op de Spelen korte metten mee maken, zeker nadat de Serven verrassend van China verloren gisteren. Nederland begon ook goed en stond in het begin op voorsprong, maar daarna was er een fase waarin Servië duidelijk sterker was en zo een voorsprong van 4 punten pakte, voornamelijk omdat Nederland het vooral van eenpunters moest hebben. Vanaf 9-13 begonnen de tweepunters beter te lopen en kwam Nederland terug tot 14-14 en hield gelijke tred tot 17-17. Daarna was er echter een pijnlijke fout van Arvin Slagter: De 7e fout en bovendien op een tweepuntsschot: 2 strafworpen tegen.

De strafworpen gingen er allebei in en daarna leek het erop dat er nog een bal in ging, maar Servië begin daarbij een blunder. Door een tweepunter kon Nederland toch weer terugkomen tot 19-19 en leek het de overtime te behalen met een goede verdediging met nog 5 seconden te gaan. Maar ja, dat leek, want Servië probeerde met de bal in de hand vanuit een onmogelijke positie toch maar een schot en deze viel er wonderwel in. 19-21 en toch wéér een nederlaag tegen de Serven.

[OS] Rojer/Haase onderuit, Djokovic in kwartfinales; Swiatek in halve eindstrijd

Tennissers Jean-Julien Rojer en Robin Haase hebben zich niet geplaatst voor de kwartfinales van het olympisch mannendubbelspeltoernooi. Op de banen van Roland Garros dolven de Nederlanders met 3-6, 4-6 het onderspit tegen de Amerikanen Taylor Fritz en Tommy Paul.

In het mannenenkelspel werden de achtste finales afgewerkt. Novak Djokovic rekende daarin met 7-5, 6-3 af met de Duitser Dominik Köpfer, terwijl Stefanos Tsitsipas uit Griekenland met 7-5, 6-1 van de Argentijn Sebastian Baez won en het nu tegen Djokovic op mag nemen.

Alexander Zverev was met 7-5, 6-3 te sterk voor de Australiër Alexei Popyrin en speelt nu tegen Lorenzo Musetti, die met 6-4, 7-5 van Fritz won. Carsten Ruud was met 6-3, 6-4 te sterk voor Francisco Cerundolo en treft nu de Canadees Felix Auger-Aliassime, die de Rus Daniil Medvedev met 6-3, 7-5 (5) de baas was.

Tot slot plaatste ook Carlos Alcaraz zich voor de kwartfinales en wel met een overtuigende 6-4, 6-2 zege op de Rus Roman Safiullin. Hij speelt nu tegen Paul, die met 7-6 (5), 6-3 te sterk was voor de thuisfavoriet Corentin Moutet.

Bij de vrouwen werden de kwartfinales al gespeeld, waarin Iga Swiatek zowaar een derde set moest spelen. Daarin gaf de Amerikaanse Danielle Collins echter op: 6-1, 2-6, 4-1. Swiatek speelt nu tegen de Chinese Zheng Qinwen, die met 6-7 (4), 6-4, 7-6 (6) van de Duitse Angelique Kerber won.

Slowaakse medaillehoop is er ook: Anna Karolina Schmiedlova wist zeer knap te winnen van de Tsjechische Barbora Krejcikova: 6-4, 6-2. Ze mag het nu voor een plek in de finale opnemen tegen de Kroatische Donna Vekic, die met 6-4, 2-6, 7-6 (8) een thriller won van de Oekraïner Marta Kostyuk.

[OS] Zuid-Koreaanse sabelschermers verslaan Hongarije en pakken goud

In het Grand Palais in Parijs is woensdagavond de olympische gouden medaille vergeven in het sabelschermen bij de mannenteams. Het werd niet de meest spannende finale ooit, maar het was wel degelijk weer vermakelijk.

In de kwartfinales rekende Zuid-Korea met 45-33 af met Canada, terwijl Frankrijk met flink wat moeite van Egypte won: 45-41. Hongarije was Italië met 45-38 de baas en in een ware thriller wist Iran verrassend met 45-44 van de Amerikaanse ploeg te winnen.

Zuid-Korea maakte in de halve finales een einde aan de Franse droom (45-39), terwijl Hongarije met 45-43 nét wist te voorkomen dat Iran nog een keer zou stunten. Ondanks een prachtig toernooi eindigde Iran uiteindelijk met lege handen: Bolade Apithy, Sebastien Patrice, Maxime Pianfetti en Jean-Philippe Patrice waren dominant en klopten Ali Pakdaman, Farzad Baher en Mohammad Rahbari met 45-25 in de strijd om brons.

Dan de finale, waarin Zuid-Korea met Park Sang-won, Oh Sang-uk, Gu Bon-gil en Do Gyeong-dong een 15-11 voorsprong pakte tegen Aron Szilagyi, Krisztian Rabb en Andras Szatmari uit Hongarije. De Hongaren kwamen dankzij Szatmari terug, maar Do sloeg tegen Rabb hard toe en die 35-29 voorsprong werd niet meer uit handen gegeven: 45-41 en het goud was voor Zuid-Korea.

17-jarige aangeklaagd wegens kindermoorden in Southport

Het Britse openbaar ministerie heeft de politie toestemming gegeven om een zeventienjarige jongen aan te klagen voor de moord op drie jonge meisjes in Southport. De verdachte wordt beschuldigd van drie gevallen van moord en tien gevallen van poging tot moord. Daarnaast wordt hij aangeklaagd voor het bezit van een mes. Donderdag moet hij voor de rechter verschijnen in Liverpool.

De jongen, een in Cardiff geboren zoon van Rwandese ouders, richtte maandag een bloedbad aan tijdens een dansles voor kinderen, waarbij hij drie meisjes van zes tot negen jaar doodde en acht kinderen en twee volwassenen verwondde. Om privacyredenen heeft de politie zijn naam niet vrijgegeven.

Volgens getuigen arriveerde de verdachte met een taxi, weigerde te betalen en droeg een masker toen hij het gebouw binnenging. Het motief van de verdachte is nog onduidelijk en de politie beschouwt de steekpartij niet als een terroristische daad. Dinsdag vonden chaotische rellen plaats in Southport, waarbij meer dan vijftig agenten gewond raakten en vele arrestaties werden verricht. Ook een moskee werd aangevallen.

De gevolgen van het incident waren ook in Londen merkbaar, waar donderdag bij Downing Street botsingen plaatsvonden tussen de oproerpolitie en demonstranten. De betogers, die de steekpartij aangrepen om te protesteren, riepen leuzen als "bescherm onze kinderen" en "genoeg is genoeg". De politie benadrukte dat hoewel het begrijpelijk is dat het incident emoties oproept, dit niet mag leiden tot gewelddadige ongeregeldheden aangewakkerd door verkeerde informatie.

[OS] Historisch gouden sprookje voor Guatemalteekse schutter Ruano

Het kleiduifschieten op de Olympische Spelen in Parijs heeft voor een prachtig sprookje gezorgd. Adriana Ruano pakte het goud op het onderdeel trap bij de vrouwen en dat was niet zomaar goud: het was pas de derde Guatemalteekse medaille ooit, een dag na de tweede, en het eerste goud ooit voor het Midden-Amerikaanse land.

De 29-jarige Ruano was oorspronkelijk een turnster en was hard op weg naar de Olympische Spelen van 2012. Ze raakte tijdens een training echter geblesseerd aan haar rug en bleek meerdere flink beschadigde ruggenwervels te hebben. Turnen was geen optie meer, een arts raadde haar aan om het kleiduifschieten eens te gaan proberen.

Zo geschiedde en in 2021 mocht Ruano naar de Spelen in Tokyo. Vier weken voor die Spelen overleed haar vader, maar ze ging wel, omdat hij dat gewild zou hebben. In de kwalificaties in Tokyo werd ze echter kansloos laatste en dus werd de droom meer een soort nachtmerrie.

Ruano gaf uiteraard niet op en plaatste zich ook voor Parijs, waar ze zich in de kwalificatie na 125 schoten en 122 treffers als derde voor de eindstrijd plaatste. Daarin was ze bijna vanaf het begin dominant: al na de eerste serie van 25 schoten had ze twee treffers voorsprong op de rest en die marge werd beetje bij beetje alleen maar groter.

Nadat de Chinese Wu Cuicui en het Spaanse duo Fatima Galvez en Mar Molne Magrina af was gevallen ging het brons naar de Australische Penny Smith. Silvana Stanco uit Italië en Ruano bleven over, maar Stanco's achterstand was al te groot: met nog een handvol schoten te gaan was Ruano zeker van historisch goud en kwamen de begrijpelijke emoties.

[OS] Kanoslalomster Fox pakt derde olympische titel, Teunissen strandt in halve finales

Op de olympische kanoslalombaan nabij Parijs hebben de vrouwen ook de strijd om olympisch goud in de C-1 afgewerkt. Dat gebeurde aanvankelijk met Lena Teunissen, maar na een teleurstellende run in de halve finales plaatste de Nederlandse zich niet voor de finale.

In die finale werd het bal geopend door de Amerikaanse Evy Leibfarth, die zich als twaalfde en laatste voor de eindstrijd had geplaatst. Ze zag de ene na de ander niet aan haar tijd komen, tot de Duitse Elena Lilik er met een paar seconden onderdoor dook en de leiding pakte.

De grand dame van het kanoslalommen, de invloedrijke Australische Jessica Fox, was echter een klasse apart: zij ging als voorlaatste naar beneden, raakte nota bene een poortje, maar was alsnog zo'n 2,5 seconden sneller dan Lilik, waarmee ze haar olympische titel verdedigde. Lilik pakte zilver, Leibfarth hield stand op brons.

Vrouwen zonnen niet meer topless

Elke zomer, zowel tijdens vakanties naar warme oorden als op zonnige dagen in Nederland, duikt de vraag op waarom vrouwen minder vaak topless zonnen op het strand. Terwijl topless zonnen tot begin 2000 een gewoonte was die hielp bij het normaliseren van het vrouwenlichaam en het verminderen van seksualisering, lijkt deze trend bijna verdwenen. Dit is opmerkelijk, aangezien topless zonnen past binnen de idealen van feminisme en gendergelijkheid.

Uit recent onderzoek door Livera, uitgevoerd onder 900 vrouwen, blijkt dat het comfort bij het topless zonnen sterk is afgenomen. Slechts 6% van de ondervraagde vrouwen geeft nog de voorkeur aan zonnen zonder bovenstukje, een scherp contrast met vroeger, toen de stranden gevuld waren met zowel mannen als vrouwen die hun bovenlichaam ontblootten. Voorheen voelde bijna een kwart (23%) van de vrouwen zich hier comfortabel bij.

De afname in topless zonnen kan deels worden toegeschreven aan het digitale tijdperk. Met vrijwel iedereen die een smartphone bij zich draagt, is de kans op ongewenste foto’s groot. Een kwart van de vrouwen geeft aan te vrezen voor foto’s zonder bikinitopje. Daarnaast speelt ook de angst voor verbranding een rol; 27% van de vrouwen maakt zich zorgen over het verbranden van hun borsten.

Hoewel het belangrijk is dat iedereen zich comfortabel voelt bij hun keuzes op het strand, roept de daling in het aantal vrouwen dat topless zont vragen op over lichaamsbeeld en genderongelijkheid in onze huidige maatschappij. Veel mannen vinden een spannend bikinitopje overigens opwindender dan een blote borst.

Vrouwen zonnen niet meer topless (Foto: Dall-E 3 / FOK.nl)
Vrouwen zonnen niet meer topless (Foto: Dall-E 3 / FOK.nl)

[OS] Dressuuramazones Van Liere en Scholtens naar beslissende Grand Prix Freestyle

Twee van de drie Nederlandse deelnemers in de dressuur op de Olympische Spelen in Parijs hebben zich geplaatst voor de Grand Prix Freestyle, waarin zondag de individuele medailles vergeven worden. In de Grand Prix slaagde de ploeg izch er ook in om zich voor de Grand Prix Special te plaatsen, de teamfinale.

Dinja van Liere noteerde op Hermes een score van 77,764 procent, genoeg om in haar groep als tweede te eindigen en daarmee de finale te bereiken. Op Indian Rock wist Emmelie Scholtens met 74,581 procent haar groep zelfs te winnen, terwijl het voor veteraan Hans Peter Minderhoud niet lukte: op Toto Jr kwam hij met 72,578 punten net tekort, derde.

Minderhoud komt met het team nog wel in actie: de ploeg plaatste zich als vierde voor de Grand Prix Special, maar staat in principe wel ruim achter Duitsland, Denemarken en Groot-Brittannië.

Groot mensenhandelnetwerk opgerold op San Diego Comic-Con

Tijdens een geheime operatie van federale, staat- en lokale onderzoekers zijn 10 mensen gered en 14 personen gearresteerd tijdens een undercover actie tegen mensenhandel op Comic-Con International in San Diego. Het evenement, meestal geassocieerd met volwassenen in Chewbacca-kostuums of sciencefiction-acteurs die handtekeningen uitdelen, diende dit jaar als focuspunt voor de San Diego Human Trafficking Task Force.

Volgens een verklaring van het kantoor van de procureur-generaal van Californië, Rob Bonta, waren de onderzoekers op zoek naar "sekskopers die de San Diego Comic-Con gebruiken om potentiële slachtoffers te vinden". Bonta benadrukte dat grote evenementen zoals deze, die doorgaans meer dan 100.000 mensen trekken, vaak worden uitgebuit door mensenhandelaars om hun slachtoffers voor winst te exploiteren.

Tijdens de driedaagse operatie arresteerde de taskforce 14 sekskopers en identificeerde negen potentiële volwassen slachtoffers van mensenhandel. Daarnaast werd ook een 16-jarige als slachtoffer geïdentificeerd. Ondersteunende diensten, kinderwelzijnsdiensten en advocaten voor jeugdzorg waren ter plaatse om hulp te bieden waar nodig.

Organisatoren van het evenement waren zich niet bewust van de operatie tot na afloop. "Uiteraard vinden we dit zeer verontrustend," schreef Comic-Con International in een verklaring. "Hoewel we niet op de hoogte waren van deze operatie, is het ons begrip dat de arrestaties buiten het evenement hebben plaatsgevonden." Ze benadrukten dat ze nauw samenwerken met verschillende rechtshandhavingsinstanties en klaar staan om op elke mogelijke manier te helpen.

sdcc
sdcc

Snoop Dogg wordt mede-eigenaar van coffeeshop in Marnixstraat

De Amerikaanse rapper Snoop Dogg wordt mede-eigenaar van een coffeeshop in de Marnixstraat in Amsterdam. De zaak heet nu nog Funky Munkey, maar gaat binnenkort S.W.E.D. heten.

Die naam staat voor Smoke Weed Every Day. Een bekende zin die helemaal aan het einde van zijn nummer The Next Episode gezongen wordt. De 52-jarige Snoop Dogg geldt al zo'n dertig jaar als een grote naam in de Amerikaanse hiphopwereld.

De gemeente staat op dit moment geen nieuwe coffeeshops in de stad toe, dus de rapper wordt mede-eigenaar van een zaak die al bestaat. De andere eigenaar is Rachid Bahida, die ook eigenaar is van een coffeeshop in de Spuistraat. Van die zaak werd bokslegende Mike Tyson vorig jaar mede-eigenaar.

Rapper Snoop Dogg, die nu in Parijs is om voor een Amerikaanse televisiezender verslag te doen van de Olympische Spelen, opende twee weken geleden in Los Angeles zijn eerste coffeeshop. In diverse Amerikaanse staten is marihuana enkele jaren geleden volledig gelegaliseerd.

[OS] Boksster Heijnen verliest kwartfinale op Spelen en is uitgeschakeld

Boksster Chelsey Heijnen is uitgeschakeld op de Olympische Spelen. Ze verloor in de kwartfinales in de categorie tot 60 kilogram van de wereldkampioen Beatriz Ferreira.

Ferreira was voorafgaand aan het duel tegen Heijnen de favoriet. De wereldkampioen en met olympisch zilver op de vorige Spelen maakte haar favorietenrol waar en won de eerste van de rondes. Ook in laatste twee rondes ging de winst naar de Braziliaanse.

Heijnen maakte haar debuut op de Spelen. Ze won haar eerste partij van de Noord-Koreaanse Ungyong Won op punten. Door de nederlaag van de 25-jarige Nederlandse zijn er geen Nederlandse boksers meer actief.

FOK! Wat een weer: iets minder warm, buien in het zuiden

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goedemorgen!

Vanochtend is er naast bewolking ook ruimte voor de zon. In het zuid(oosten) komen er enkele regen- en onweersbuien voor met vooral in Zuid-Limburg kans op veel neerslag in korte tijd (code geel tot 8:00 uur). In de loop van de ochtend zakken de buien waarschijnlijk af.

Vanmiddag is het half bewolkt en komen er vooral in de zuidelijke helft enkele regen- of onweersbuien voor. De maximumtemperatuur ligt tussen de 20°C in het noordelijk kustgebied en 26°C plaatselijk in het oosten. De wind komt uit een noordoostelijke richting en is zwak tot matig. In het zuidoosten staat weinig wind.

Vanavond kan er in het zuidoosten en oosten nog een enkele bui voorkomen. Elders zijn er brede opklaringen en is het droog. Er staat een zwakke tot matige wind uit noord tot noordoost.

Vannacht kan er in het zuidoosten of oosten nog een bui voorkomen met een kleine kans op onweer. De minimumtemperatuur ligt rond 14°C. De wind is zwak tot matig en komt uit een noordoostelijke richting. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

Vooral in zuid-Limburg (onweers)buien (Foto: Managarm)
Vooral in zuid-Limburg (onweers)buien (Foto: Managarm)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Is ze zwart?: Trump stelt Harris haar etniciteit ter discussie

Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump vroeg zich  op een jaarlijkse bijeenkomst af of zijn Democratische rivaal Kamala Harris "zwart" is. Woensdag sprak Trump op de grootste jaarlijkse bijeenkomst van zwarte journalisten van het land. "Is ze Indiaas of is ze zwart?" vroeg hij over Harris, wat hem hoongelach opleverde van de circa  1.000 bezoekers.

"Ze was eerst helemaal Indiaas, en ineens maakte ze een draai en werd ze een zwart persoon." aldus Trump. Later op woensdag werd de woordvoerder van het Witte Huis, Karine Jean-Pierre, gevraagd naar het incident tijdens een gesprek met de pers. "Als zwarte vrouw vind ik de opmerking die u me net voorlas, beledigend," zei Jean-Pierre, eraan toevoegend "we moeten Harris gewoon respecteren ongeacht haar huidskleur, omdat ze momenteel onze vicepresident is."

Netanyahu waarschuwt Israël dat er “spannende dagen aankomen”

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zijn volk gewaarschuwd voor 'spannende dagen' na bedreigingen door Iran en zijn bondgenoten. “We zijn op elk scenario voorbereid en zullen alle bedreigingen samen het hoofd bieden”, zei Netanyahu na een bijeenkomst van het Israëlische veiligheidskabinet op het militaire hoofdkwartier in Tel Aviv. “Israël zal een hoge prijs eisen voor elke agressie tegen ons, vanaf welk front dan ook.” De oorlog zal voortduren en zal veel vragen van de Israëlische burgers, aldus het regeringshoofd. 

Na de moordaanslag op de hooggeplaatste leider Haniya van Hamas bedreigen Iran en Hamas Israël met vergeldingsmaatregelen.Het nieuws over de moord op Haniya kwam slechts enkele uren na een Israëlische luchtaanval op een buitenwijk van de Libanese hoofdstad Beiroet, waarbij volgens het Israëlische leger Fuad Shukr, een hoge Hezbollah-commandant, werd gedood. Twee van de meest invloedrijke mannen van Hamas in hun strijd tegen Israël zijn gedood.

"Sinds het begin van de oorlog heb ik verklaard dat we in de strijd zijn tegen de Iraanse as van het kwaad”, zei Netanyahu. “Dit is een strijd om te overleven tegen een cordon van terroristische legers en raketten die Iran op ons af wil sturen.” De belangrijkste actoren zijn Hamas, Hezbollah en de Houthi’s in Jemen. Israël heeft onlangs aan alle drie harde klappen uitgedeeld. "We zullen de rekening vereffenen met iedereen die ons kwaad doet."

Hamas-leider Haniya gedood in Teheran, Kharmenei dreigt met vergelding Israël

De buitenlandse leider van de Palestijnse terreurgroep Hamas, Ismail Haniya, is gedood bij een aanslag in Teheran. De islamitische organisatie en Iran hebben dit bevestigd. De Palestijnse president Abbas sprak van een “uiterst gevaarlijke ontwikkeling”.

Volgens Hamas was er een aanval op een woning in Teheran waar Haniya verbleef. Er werd gezegd dat hij vóór zijn dood deelnam aan de beëdigingsceremonie van de Iraanse president Peseschkian. De oorzaak en omvang van het incident zouden worden onderzocht en de resultaten worden later bekend gemaakt.

Het Israëlische dagblad Haaretz meldde dat het gebouw waar Haniya verbleef werd getroffen door een kruisraket. Volgens de Iraanse Revolutionaire Garde werd ook een van Hanija's lijfwachten gedood.

Hamas geeft Israël de schuld van de aanval. Ze sprak van een “verraderlijke zionistische aanval” op Hanija’s huis in Teheran. Hamas verwijst doorgaans naar Israël als een zionistisch regime, dat zij het bestaansrecht als staat ontzeggen. De leiders in Iran gaven Israël ook de schuld van de aanval.

Hamas en Iran beschuldigden ook de VS van mede-verantwoordelijkheid. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Blinken waren de VS niet betrokken bij de moord en hadden ze geen voorkennis van de plannen.

De Israëlische regering wil geen commentaar geven op de dood van Haniya. De regering had echter aangekondigd dat zij Haniya en andere Hamas-leiders zou vermoorden vanwege het terroristische bloedbad op op 7 oktober. Twee rechts-nationalistische ministers van Israël reageerden tevreden op de aanslag. De dood van Hanija maakt de wereld een stukje beter, schreef minister van Cultureel Erfgoed Elijahu. Een soortgelijke verklaring kwam van diasporaminister Chikli.

De Palestijnse president Abbas sprak van een “uiterst gevaarlijke ontwikkeling”. De regeringen van verschillende landen hebben ook commentaar gegeven op de dodelijke aanval. De nieuwe Iraanse president Peseschkian kondigde vergelding aan. De geestelijke leider van Iran, Khamenei, bedreigde Israël met zware straffen.

Volgens staatsmedia sprak het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken van een politieke moord. De Turkse kant zei dat de aanval op Haniya aantoonde dat de Israëlische premier Netanyahu niet van plan was om vrede te bereiken. Irak waarschuwde dat de moord de stabiliteit in de regio bedreigde. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Bagdad noemde het een "flagrante schending van het internationaal recht en een bedreiging voor de veiligheid en stabiliteit in de regio".

Haniya, die normaal gesproken in Qatar woonde, werd in 2017 aangesteld als hoofd van Hamas en pendelde tussen Turkije en de hoofdstad van Qatar, Doha. Als gevolg hiervan vermeed hij reisbeperkingen in de afgesloten Gazastrook en kon hij optreden als onderhandelaar in staakt-het-vuren-gesprekken of onderhandelingen met Hamas-bondgenoot Iran. Ondanks zijn harde retoriek in het openbaar werd Haniya gezien als pragmaticus vergeleken met de hardliners van Hamas in de Gazastrook.

De dood van de 62-jarige zal waarschijnlijk de inspanningen om tot een akkoord te komen over de vrijlating van de Israëlische gijzelaars en een staakt-het-vuren in de Gazastrook aanzienlijk bemoeilijken. Hanija werd beschouwd als het centrale aanspreekpunt in indirecte onderhandelingen met de VS, Egypte, Qatar en Israël.

Meta's chatbot: 'geen moordaanslag op Trump'

Het Amerikaanse technologiebedrijf Meta moet rechtvaardigen dat zijn AI-chatbot de moordaanslag op voormalig president Trump heeft ontkend. Meta sprak van zogenaamde 'verzinsels', waarbij software met kunstmatige intelligentie simpelweg dingen zelf verzint.

Trump-aanhangers hadden kritiek geuit op het feit dat de chatbot Meta AI weigerde vragen te beantwoorden over de moordaanslag op de ex-president en vervolgens soms aangaf dat er nooit een moordaanslag op Trump heeft plaatsgevonden.

Het bedrijf legde in een blogpost uit dat Meta AI aanvankelijk 'moest zwijgen' over de aanslag op 13 juli. Meta gaf als reden aan dat er rond belangrijke gebeurtenissen vaak tegenstrijdige informatie en ongefundeerde speculaties worden gepost, waaronder complottheorieën. Maar zelfs nadat de AI-chatbot de juiste informatie over de aanslag had 'verwerkt', bleef het in een paar gevallen beweren dat er geen moordaanslag op Trump had plaatsgevonden, gaf Meta toe. Dat was echter niet met opzet.

Random Pics van de Dag #1347

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

BBC-presentator Huw Edwards geeft bezit van kinderporno toe

BBC-presentator Huw Edwards heeft voor de rechtbank schuldig gepleit voor kinderporno. Volgens het Openbaar Ministerie had hij sinds 2020 via een WhatsApp-platform contact met een volwassene, die hem in totaal 377 pornografische afbeeldingen en video’s stuurde.

Onder hen bevonden zich kinderen van zeven tot negen jaar. Een deel van de foto's viel in de zwaarste categorie A, waar sprake is van ernstige mishandeling. In 2021 vroeg Edwards om te stoppen met het sturen van beelden met  minderjarigen, zo blijkt uit het verslag. Hij riskeert een gevangenisstraf van maximaal tien jaar.

Edwards is al tientallen jaren een van de meest prominente gezichten van de publieke omroep. Recentelijk was hij gastheer van de begrafenis van Elizabeth II en de kroning van koning Charles III. Hij werkte ruim 40 jaar voor de zender en presenteerde onder meer de belangrijkste nieuwsprogramma's zoals 'News at Ten', verkiezingsprogramma's en andere grote evenementen. Hij werd in juli 2023 geschorst nadat de eerste geruchten bekend werden. In mei van dit jaar zei hij dat hij de BBC “om medische redenen” verliet op advies van zijn artsen.

Utrecht wil wolf afschieten na nieuw incident, vraagt kinderen uit bossen te houden

Naar aanleiding van het incident woensdagochtend waarbij een kind zou zijn omgeduwd door een groot dier in natuurgebied Austerlitz bij Zeist, roepen provincie en gemeenten dringend op om niet met kleine kinderen de bossen te bezoeken in de gemeenten Leusden, Zeist, Woudenberg en Utrechtse Heuvelrug. Het dringende advies is om niet met kleine kinderen de bossen van de Utrechtse Heuvelrug in genoemde gemeenten te bezoeken. 

Ervan uitgaande dat het bij het incident om een wolf ging, zeggen wolvendeskundigen dat het vertoonde gedrag atypisch en verontrustend is. De provincie houdt er ernstig rekening mee dat het om dezelfde wolf gaat die eerder betrokken was bij incidenten in Leusden met een ander meisje en een hond en heeft daarom besloten om een afschotvergunning voor te bereiden.  

Er is een spoedanalyse van het DNA aangevraagd en inmiddels is de kleding overhandigd aan het onderzoeksinstituut. Dit onderzoek zal duidelijk maken of er sprake is van dezelfde wolf. De provincie heeft gelijktijdig met het DNA-onderzoek wolvendeskundigen verzocht zo spoedig als mogelijk dit incident nader te duiden en de provincie te adviseren. De provincie heeft voor het voornemen tot afschot steun en instemming gevraagd bij het Ministerie van LVVN en de betrokken gemeenten Zeist, Leusden, Woudenberg en Utrechtse Heuvelrug. 

De provincie wil de wolf alleen afschieten als uit de dna-test blijkt dat het om dezelfde wolf gaat als die bij andere incidenten betrokken was.

Als een wolf wordt gezien moeten er instructies gevolgd worden:  

  • Probeer kalm te blijven. 
  • Houd afstand tot de wolf, bij voorkeur 100 meter.
  • Blijf op de toegestane paden en wegen.
  • Komt de wolf te dichtbij? Ren niet weg maar neem langzaam afstand, maak jezelf groot, maak lawaai (harde stem) en gebaren.
  • Loop de wolf niet achterna.
  • Voer of lok de wolf niet.
  • Houd je hond kort aangelijnd.

[OS] Hockeysters blijven op dreef met derde zege in drie wedstrijden

Voor de Nederlandse hockeysters gaat de jacht op de tweede olympische titel op rij nog altijd prima door. Na een 6-2 zege op Frankrijk en een wat moeizame 2-1 overwinning op Duitsland werd woensdag in de groep gewonnen van China.

Na negen minuten opende Freeke Moes de score al voor Nederland, een paar minuten later was ook Marijn Veen trefzeker. Vervolgens ging de storm even liggen, maar in de tweede helft was het toch weer raak: Maria Verschoor tekende voor wat uiteindelijk de 3-0 eindstand zou betekenen.

België en Nederland zijn met drie zeges al zeker van plaatsing voor de kwartfinales, in de andere groep geldt dat inmiddels ook voor Australië en Argentinië.

[OS] Eerste nederlaag waterpolosters na shootout tegen Australië

De Nederlandse waterpolosters zijn op de Olympische Spelen in Parijs tegen een eerste nederlaag aangelopen. Na zeges op Hongarije en China was Australië in de derde en voorlaatste groepswedstrijd net te sterk.

In een prima wedstrijd begon Nederland sterk met een 3-1 eerste kwart, maar Australië werkte zich terug en zo ontstond een ware thriller. Op 7-7 had Nederland de kans om het af te maken, maar dat werd niet benut en dus moest een shootout uitkomst bieden.

In de shootout hielden de Australiërs uiteindelijk nét het hoofd wat koeler: Nederland kwam niet verder dan zeven treffers, Australië maakte het met de achtste af.

Zondag speelt Nederland tegen Canada de laatste groepswedstrijd, plaatsing voor de kwartfinales is al wel zeker.

[OS] Japanner Oka nieuwe turnkoning met goud op meerkamp

Voor de vierde keer op rij is het olympisch goud op de turnmeerkamp bij de mannen naar Japan gegaan. In Londen en Rio de Janeiro was Kohei Uchimura de beste, drie jaar geleden deed Daiki Hashimoto het voor eigen publiek en nu is er een nieuwe koning opgestaan: Shinnosuke Oka.

De 20-jarige Aziatisch kampioen op de meerkamp begon prima met vijfde plekken op vloer en het voltigepaard, waarna hij ook aan de ringen een degelijke score liet zien. Sprong was zijn minste toestel, maar aan de brug met gelijke leggers sloeg hij weer terug en aan de rekstok was alleen Zhang Boheng hem de baas.

Oka, die met het Japanse team ook al goud pakte, won zo met een totaal van 86,832 punten. Zhang moest net als in de landenwedstrijd genoegen nemen met zilver met 86,599 punten, brons was met 86,364 voor landgenoot Xiao Ruoteng.

Casimir Schmidt turnde een uitstekende wedstrijd en was met 82,498 punten goed voor de dertiende plek, Frank Rijken eindigde met 80,298 punten als 22e.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #227 (not very sfw!)
review
Star Wars Outlaws
special
Random Pics van de Dag #1387
review
Age of Mythology: Retold
special
Random Pics van de Dag #1386
special
Random Pics van de Dag #1385
©FOK.nl e.a.