Hoe Poolse burgers rekening houden met Russische inval

Sinds de Russische invasie in Oekraïne heeft Polen zijn leger massaal gemoderniseerd. De inwoners van het land zijn bang dat de oorlog overslaat naar hun land waardoor steeds meer burgers trainen in het gebruik van wapens.

Polen ziet zichzelf als een frontlijnstaat aan de oostflank van de NAVO. Het land wil een van de sterkste militaire machten van Europa worden en mobiliseert de samenleving om dat doel te bereiken. De populariteit van militaire trainingsprogramma's voor burgers is fors toegenomen, deze wapentrainingen worden in heel Polen aangeboden door zowel staats- als particuliere organisaties. Onder het motto 'Train met het leger' biedt het Poolse leger overal, van grote steden tot afgelegen regionale gebieden, eendaagse proefcursussen aan - en de vraag is enorm.

Agnieszka Wojas en Magda Radomska, twee vriendinnen uit Warschau, hebben ook deelgenomenaan zo'n oefendag. Hun training omvatte het leren schieten met een AK47 aanvalsgeweer.

Ook zijn paramilitaire groepen sterk in opkomst. Kamil Mazur maakt deel uit van Strzelec, een van de grootste paramilitaire groepen in het land. De groep heeft als hoofddoel jongeren voor te bereiden op militaire dienst.

Mazur komt uit Rzeszów, een stad aan de voet van de Karpaten in het zuidoosten van Polen. Met de Oekraïense grens op ongeveer 90 kilometer afstand zijn de stad en het vliegveld een van de belangrijkste knooppunten geworden voor hulp die naar Oekraïne wordt gestuurd. Elke dag landen hier militaire vliegtuigen die luchtverdedigingssystemen, munitie en pantservoertuigen brengen.