FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 27 maart 2024

Vette crisis in Frankfurt afgewend

In het hoofdkantoor van de ECB dreigde een personeelsopstand. In het bedrijfsrestaurant is namelijk bezuinigd op de kwaliteit van de olijfolie. 

Op de interne berichtendienst van de ECB klagen veel medewerkers, schijnbaar veelal afkomstig uit Italië, over de mindere kwaliteit olijfolie die werd geserveerd bij lunchsalades in de Frankfurtse kantoren. De olijfoliecrisis die dreigde te ontstaan onder de centrale bankiers is ternauwernood afgewend doordat de huiscateraar alsnog flessen extra virgin liet aanrukken, zo schrijft Politico.

Het minderwaardige spul zou slechts geschikt zijn als biobrandstof volgens één van de klagers. Om het allemaal nóg erger te maken was de verwenste nieuwe olie ook nog eens hoger geprijsd dan de oude. Zondebok van het debacle is de cateraar Aramark die nieuw gecontracteerd werd in december. De slechte oogst door droogte lijkt echter ook een rol te spelen, evenals een zekere frictie tussen medewerkers uit noordelijke en zuidelijke landen van Europa. 

Baudet uit bedreiging richting Klaver, Bosman oordeelt 'onaanvaardbaar'

Tijdens een debat over een mogelijk Nexit-referendum kwamen Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) en Jan Paternotte (D66) in een verhitte discussie met Thierry Baudet (FVD) terecht.

Update 21.15 uur: Verschillende Kamerleden, waaronder Klaver, hebben na het debat bij kamervoorzitter Bosman gemeld dat Baudet na het debat Jesse Klaver twee keer heeft bedreigd. Klaver zou Baudet opnieuw hebben gevraagd naar de jaarverslagen van de Stichting Forum voor Democratie uit de periode van het Oekraïne-referendum uit 2016. Daarop zou Baudet tegen Klaver hebben gezegd: "Dat ga ik niet doen. Als je het nog een keer vraagt, sla ik je op je bek."

Voorzitter Martin Bosma heeft Baudet hierover aangesproken. Bosma veroordeelt de uitspraken van de FvD-leider als 'volstrekt onaanvaardbaar'. Baudet moet donderdagochtend op gesprek komen bij Bosma om uitleg te geven. Het is nog niet duidelijk of Bosma sancties kan of zal opleggen aan de FvD-leider. 

Eerdere berichtgeving: Jesse Klaver (PvdAGroenLinks) vroeg aan Baudet of hij tijdens zijn campagne voor het Oekraïne referendum in 2016 Russisch geld heeft ontvangen. Baudet vindt het een bizarre aantijging en vraagt of Klaver een vagina heeft.

Toen Paternotte suggereerde dat de standpunten van FVD sterk overeenkomen met de belangen van het Kremlin, voelde Baudet zich beledigd en zei: "In een andere situatie zou ik iemand op zijn bek slaan als je zo over mij denkt".

Paternotte vroeg om Baudet tot de orde te roepen, maar dit wees Kamervoorzitter Martin Bosma af. Bosma zei: "Ik denk dat hij het figuurlijk bedoelde, namelijk dat je woest zou worden op een derde persoon." Volgens Bosma riep Baudet met de opmerking niet op tot geweld.

D66-lid Paternotte dacht daar anders over. Hij verklaarde: "Het parlement wordt misbruikt om mensen aan te zetten tot intimidatie, bedreiging en geweld."

Rutte in China: 'Rusland mag niet winnen van Oekraïne'

Demissionair premier Mark Rutte heeft in China voor het eerst in vijf jaar een ontmoeting gehad met de Chinese president Xi Jinping. 

Wat er precies besproken is tijdens de ontmoeting blijft onduidelijk. Waarschijnlijk is er gesproken over handelsbetrekkingen, eerlijke concurrentie en toegang tot de markt.

Voor Rutte stond echter de oorlog tussen Oekraïne en Rusland centraal, met name de Chinese steun aan Rusland, hij noemde de hechte relatie tussen China en Rusland "raadselachtig" en vroeg namens Nederland om meer druk uit te oefenen op Rusland om de koers van dit conflict te veranderen.  Rutte benadrukte ook dat de overwinning van Rusland in dit conflict directe gevolgen heeft voor de veiligheid van Nederland, dat hij ziet als "één van China's goede vrienden".

Als Mark Rutte secretaris-generaal bij de NAVO wordt, wil hij de banden met Azië gaan versterken. Dit verklaarde Rutte tijdens een gesprek met studenten aan de universiteit van Peking in China. Rutte benadrukte dat de relatie met Azië essentieel is om "de wereld stabiel te houden". Tegenover de studenten herhaalde hij dat een overwinning van Rusland op Oekraïne een directe bedreiging vormt voor Europa.

Rutte is een van de twee onofficiële kandidaten om Jens Stoltenberg uit Noorwegen, bij de NAVO op te volgen. De andere kandidaat is de Roemeense president Iohannis. Hoewel Rutte zijn ambities heeft geuit, heeft hij nog geen uitspraken gedaan over zijn mogelijke toekomstige rol bij de NAVO. De 32 lidstaten moeten unaniem beslissen over de nieuwe chef.

8 jaar cel voor man die baby doodde

Een 35-jarige man uit Laren is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een celstraf van 8 jaar voor doodslag op een pasgeboren baby waar hij de zorg over had. Het drie weken oude meisje liep in december 2022 's nachts ernstige verwondingen op.

Uiteindelijk overleed ze aan schedelhersenletsel dat door de man is toegebracht. Hoewel niet duidelijk is geworden hoe hij haar precies om het leven bracht, staat volgens de rechtbank vast dat hij fors geweld gebruikte.  

Scenario van verdachte
Op 6 december 2022 krijgen de hulpdiensten een melding binnen uit Laren over een baby die niet meer reageert. Ter plaatse wordt direct begonnen met reanimatie, maar die pogingen mogen niet meer baten. Het meisje blijkt te zijn overleden. Er wordt bij haar niet alleen zeer ernstig schedelhersenletsel vastgesteld, ook is sprake van een ribbreuk en minimaal vijftig bloeduitstortingen verspreid over haar hele lichaam. De moeder van het meisje verklaart dat zij haar dochter 's nachts om 3:00 uur nog had gevoed en dat er toen nog niets aan de hand was. Volgens de man heeft hij het meisje daarna nog bijvoeding gegeven en is hij vervolgens met haar op zijn borst op de bank in slaap gevallen. Om 4:00 uur werd hij wakker van gehuil: ze was van de bank gevallen en lag op de grond. Ze had geen zichtbaar letsel en het ging volgens de man goed met haar. Om haar te troosten is hij met haar in de woonkamer gaan lopen. Op enig moment maakte hij een draai en stootte hij naar eigen zeggen per ongeluk met haar hoofd tegen een muur. Ze huilde, maar uiteindelijk kreeg hij haar stil en viel ze zelfs weer in slaap. Toen hij om 7:00 uur wakker werd, reageerde het meisje niet meer.

Opzet
De rechtbank gelooft het verhaal van de man niet. Uit forensisch onderzoek blijkt dat het letsel bij het meisje niet kan zijn veroorzaakt door de gebeurtenissen waar de man het over heeft. Deskundigen verklaren dat de hevige kracht die nodig is om de verwondingen te verklaren, past bij een ernstig verkeersongeval of bij een val van minimaal drie meter hoogte. De rechtbank stelt op basis van de conclusies van de forensisch arts en patholoog vast dat het gaat om toegebracht letsel. Ook staat vast dat het letsel door de man moet zijn toegebracht omdat alleen hij dat deel van de nacht bij de baby was. Het blijft onduidelijk hoe het letsel precies is ontstaan, maar het moet gepaard zijn gegaan met zeer hevige krachtsinwerking van buitenaf. Naar het oordeel van de rechtbank kan het niet anders dan dat verdachte hierdoor op de koop toe nam dat het meisje door zijn toedoen zou kunnen overlijden. Daarmee is volgens de rechtbank sprake van voorwaardelijk opzet op de dood.

Straf
De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van 10 jaar. Maar de rechtbank beslist anders. Gelet op verschillende geconstateerde stoornissen, die ook aanwezig waren tijdens de bewuste nacht, wordt de doodslag in verminderde mate aan de man toegerekend. De rechtbank legt hem daarom een gevangenisstraf op van 8 jaar.

'Kabinet gaat bezit en gebruik opvoersetjes voor elektrische fietsen verbieden'

Het demissionaire kabinet is van plan het bezit en gebruik van opvoersets voor elektrische fietsen op de openbare weg te verbieden. Met de maatregelen wil het kabinet de verkeersveiligheid verbeteren en de overlast van de e-bikes beperken. Zo meldt AT5.

Dat bevestigen Haagse bronnen tegenover RTL Nieuws en de NOS. De elektrische fietsen mogen maximaal 25 kilometer per uur, maar het opvoeren van bijvoorbeeld fatbikes is erg populair. Ze worden dan voorzien van een gashendel, waardoor trappen niet eens meer nodig is, of de snelheidsbegrenzing wordt eraf gehaald. 

Met een elektrische fiets te hard rijden op de openbare weg is al verboden en de politie controleert de fietsen nu ook met speciale rollerbanken, maar het installeren van zo'n opvoerset is dat op zichzelf nog niet. Het kabinet wil daar nu dus verandering in brengen en komt mogelijk voor 1 april al met het plan. 

Verkeerswethouder Melanie van der Horst heeft 'hoge verwachtingen' van het plan van het kabinet, zo laat zij aan AT5 weten. "Als de opvoersetjes verboden worden, zou dat al mooi nieuws zijn. Maar we zijn heel benieuwd naar de rest van het plan, want er is meer nodig om de veiligheid op het fietspad te verbeteren." De gemeente pleitte eerder al met 41 andere gemeentes voor maatregelen tegen de elektrische fietsen die te hard gaan. 

Overheid bereidt zich voor op dreigend faillissement Atos

Bij de Nederlandse overheid is het alle hens aan dek nu IT-leverancier Atos in de geldproblemen zit. De wankele situatie van Atos, één van de belangrijkste IT-leveranciers van de Nederlandse overheid, leidt tot zorgen. Er is ‘nauw contact’ tussen overheden en het bedrijf over de continuering van dienstverlening, aldus NRC.

De situatie van Atos dermate wankel dat de Franse overheid mogelijk moet bijspringen om een faillissement te voorkomen. Voor de Franse overheid is Atos van groot strategisch belang voor onder meer het simuleren van kernproeven met een supercomputer en de digitale veiligheid rond de Olympische Spelen in Parijs. De Fransen willen vooral het nationale belang beschermen.

Afhankelijkheid van Atos
Bij de Nederlandse overheid is het ook alle hens aan dek, waar Atos een belangrijke rol speelt voor diverse vitale processen. Onder meer het ministerie van Defensie en de Sociale Verzekeringsbank (SVB) zijn aan de slag met maatregelen om het eventueel wegvallen van Atos op te kunnen vangen.
Volgens de krant beheert Atos de gegevens van 350.000 Nederlanders op gebied van langdurige zorg bij het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg). De Sociale Verzekeringsbank besteedt aan het Franse bedrijf belangrijke processen voor de AOW en Kinderbijslag uit. Er wordt onder meer gekeken naar andere leveranciers, maar overstappen bij megaprojecten is vaak een hels karwei. Op dit moment werkt Defensie aan een project waarbij de gehele ict-infrastructuur moet worden vervangen.

Atos & gemeenten
Lokale overheden zijn ook afhankelijk van de diensten van Atos. Diverse gemeenten gebruiken Atos e-Suite, een digitale oplossing om onder meer documenten en gegevens uit te wisselen en te archiveren binnen de organisatie voor verschillende doeleinden. In 2022 werd een mega-aanbesteding voor zo’n 250 gemeenten teruggedraaid, waarbij Atos het spraakverkeer, inclusief dat van de klantcontactcentra, zou afhandelen. De Vereniging voor Nederlandse Gemeenten was ontevreden over de kwaliteit en draaide de aanbesteding terug. Atos was het daar niet mee eens, maar haalde in 2022 bakzeil bij de rechter.

Trump start verkoop 'God Bless the USA Bible' á $59,95

Trump is gestart met de verkoop van bijbels. Hij plaatste dinsdag een video op Truth Social waarin hij de door hem goedgekeurde ‘God Bless The USA Bible’ van Lee Greenwood aanprees, De in leer gebonden delen kosten zo'n $60 per stuk, exclusief verzendkosten.

“Religie en christendom ontbreken in dit land, en ik geloof echt dat we America weer aan het bidden moeten krijgen”, zei Trump in de video. 

Om zich te onderscheiden van de gangbare bijbels bevat dit exemplaar de King James Version-vertaling van de heilige tekst en bevat het boek alles wat een ware Amerikaanse patriot in zijn Bijbel zou willen hebben. Zoals een kopie van de Grondwet, de Onafhankelijkheidsverklaring, de Bill of Rights en de Pledge of Allegiance. 

Hoewel de website van het boek beweert dat het “de enige Bijbel is die door president Trump wordt onderschreven”, wijst het elke officiële band met Trumps campagne af.

Voetballers Georgië stunten en gaan naar EK, Polen tegen Nederland

De laatste drie startbewijzen voor het Europees kampioenschap voetbal van komende zomer zijn vergeven. Dinsdagavond werden de drie kwalificatiepaden in de playoffs afgerond met de drie 'finales', wat uiteindelijk toch nog een debutant opleverde voor het toernooi in Duitsland.

Pad A, Wales - Polen
Een voor Nederland interessante wedstrijd, want de winnaar zou bij Nederland in de groep komen en daarin op 16 juni ook de eerste tegenstander worden. Na een matige eerste helft werd de openingsgoal van Wales wegens buitenspel afgevlagd, de tweede helft leverde ook nagenoeg niks op en ook in de verlenging was het niet zo boeiend. De domper van een wedstrijd eindigde met een penaltyreeks vol prima genomen strafschoppen, maar bij nummer vijf ging het fout voor de thuisploeg in Cardiff: de inzet van Daniel James werd gekeerd door Wojciech Szczesny, die Polen zo naar het EK hielp.

Pad B, Oekraïne - IJsland
Na een half uur spelen in Polen schoot Albert Gudmundsson van afstand raak voor IJsland, kort daarop werd een Oekraïnse goal wegens buitenspel afgekeurd. Kort na rust was het alsnog raak: Heorhiy Sudakov leverde een prachtige pass af bij Viktor Tsyhankov, die voor de gelijkmaker zorgde. Tien minuten voor rust profiteerde Oekraïne van het wat inkakken van IJsland: Mykhailo Mudryk, die vorig jaar voor om en nabij honderd miljoen euro van Shakhtar naar Chelsea verkaste, maakte de 2-1 en schoot Oekraïne zo naar het EK.

Pad C, Georgië - Griekenland
Georgië had superster Khvicha Kvaratskhelia terug, maar hij wist zijn stempel niet echt op de wedstrijd in Tbilisi te drukken. De eerste helft bleef bij een halfbakken Griekse kans, de tweede helft was helemaal niet om aan te zien en in de verlenging hielden de Grieken het bij een op de lat gekopte bal. De grootste kans kwam in die verlenging, maar Zuka Davitashvili stuitte op de voet van de Griekse doelman. Griekenland begon de penaltyreeks met een misser van Anastasios Bakasetas, maar Georges Mikautadze schoot even later kansloos naast. Gelijk daarna ging het ook mis voor Georgios Giakoumakis, die de bal eveneens kansloos naast schoot, waarna Nika Kvekveskiri dé held van Georgië werd en zijn land naar het allereerste grote eindtoernooi schoot.

Hoe Poolse burgers rekening houden met Russische inval

Sinds de Russische invasie in Oekraïne heeft Polen zijn leger massaal gemoderniseerd. De inwoners van het land zijn bang dat de oorlog overslaat naar hun land waardoor steeds meer burgers trainen in het gebruik van wapens.

Polen ziet zichzelf als een frontlijnstaat aan de oostflank van de NAVO. Het land wil een van de sterkste militaire machten van Europa worden en mobiliseert de samenleving om dat doel te bereiken. De populariteit van militaire trainingsprogramma's voor burgers is fors toegenomen, deze wapentrainingen worden in heel Polen aangeboden door zowel staats- als particuliere organisaties. Onder het motto 'Train met het leger' biedt het Poolse leger overal, van grote steden tot afgelegen regionale gebieden, eendaagse proefcursussen aan - en de vraag is enorm.

Agnieszka Wojas en Magda Radomska, twee vriendinnen uit Warschau, hebben ook deelgenomenaan zo'n oefendag. Hun training omvatte het leren schieten met een AK47 aanvalsgeweer.

Ook zijn paramilitaire groepen sterk in opkomst. Kamil Mazur maakt deel uit van Strzelec, een van de grootste paramilitaire groepen in het land. De groep heeft als hoofddoel jongeren voor te bereiden op militaire dienst.

Mazur komt uit Rzeszów, een stad aan de voet van de Karpaten in het zuidoosten van Polen. Met de Oekraïense grens op ongeveer 90 kilometer afstand zijn de stad en het vliegveld een van de belangrijkste knooppunten geworden voor hulp die naar Oekraïne wordt gestuurd. Elke dag landen hier militaire vliegtuigen die luchtverdedigingssystemen, munitie en pantservoertuigen brengen.

Grimmig boerenprotest in Brussel, 2 agenten gewond

Boze boeren hebben gisteren in Brussel, nabij de 'Europese wijk', gedemonstreerd tegen het Europese landbouwbeleid en de natuurherstelwet. Volgens de politie waren er ongeveer 250 tractoren naar de Belgische hoofdstad gekomen. Aan het einde van de middag vertrokken ze weer. De overlast op de snelwegen rond de hoofdstad was beperkt.

De boeren voerden actie bij de Wetstraat en op het Luxemburgplein. Vooral bij de Wetstraat werd de sfeer af en toe grimmig. Boeren staken verschillende kleine brandjes aan, waaronder bij het metrostation Schuman, met stro en autobanden en gooiden met mest, eieren en kleine explosieven naar de pers en ordediensten. Twee politieagenten raakten gewond en zijn naar het ziekenhuis gebracht, ook een brandweerman liep lichte verwondingen op.

De politie heeft meerdere keren waterkanonnen en traangas ingezet om de brandjes te blussen en om de demonstranten op een veilige afstand te houden. Een persoon is gearresteerd voor het gooien van molotovcocktails naar de politie.

Negen merken maken hun recepten standaard vega

Conimex, Fairtrade Original, Jumbo, Knorr, Koh Tai, Patak’s en Plus passen op verzoek van Wakker Dier hun verpakkingen aan, zodat de helft van de recepten daar volledig vegetarisch of vegan wordt. Bij Grand’Italia en Lassie is dit nu al het geval. “Deze merken inspireren de consument en laten zien dat je niet elke dag ouderwets met vlees hoeft te koken,” zegt Collin Molenaar van Wakker Dier.

Ook Albert Heijn en Maggi hebben plannen om plantaardige tips aan recepten toe te voegen, maar zij halen vlees en vis niet uit de helft van hun recepten. Honig is het enige bekende merk dat helemaal geen beterschap belooft. Momenteel adviseert ruim 80 procent van alle recepten op pakjes en zakjes vlees of vis, blijkt uit onderzoek van Wakker Dier. Aangezien veel consumenten het recept op de verpakking volgen, werken vleesrecepten de overconsumptie van vlees in de hand.

Rood en bewerkt vlees
Het eten van te veel rood of bewerkt vlees verhoogt het risico op ziektes zoals darmkanker, diabetes en beroertes. In een kwart van de recepten met rood vlees wordt een grotere portie aangeraden dan gezond is volgens de Gezondheidsraad. Dit geldt ook voor zestig procent van de recepten met bewerkt vlees.

Meer plantaardig
Een voedingspatroon met 60 procent plantaardige eiwitten is beter voor het milieu en gezonder voor de mens, stelt de Gezondheidsraad. Momenteel eten Nederlanders gemiddeld 40 procent plantaardig. De raad roept bedrijven op om plantaardig eten makkelijker te maken. Molenaar: “Pakjes en zakjes zijn bij uitstek bedoeld om consumenten te inspireren met eenvoudige gerechten. En dus kunnen ze mensen ook helpen om vaker te kiezen voor plantaardig.”

657 recepten
Wakker Dier onderzocht recepten op productverpakkingen in supermarkten: van maaltijdmixen en verspakketten tot pakken rijst. In totaal werden 657 recepten geanalyseerd op de aanwezigheid en aanbevolen hoeveelheid van vlees en vis. Honderden van deze recepten worden straks vegetarisch.

1 op de 8 tachtigplussers woont al halve eeuw op hetzelfde adres

Begin 2023 was de doorsnee woonduur het hoogst bij 78-jarigen. Zij woonden op dat moment bijna 25 jaar op hun huidige adres. Bij minstens 1 op de 8 tachtigplussers was dit 50 jaar of langer. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers uit de Woonbase.

De tijd die mensen op hun huidige adres wonen, ook wel woonduur genoemd, neemt toe naarmate mensen ouder worden. Wanneer jongeren 18 jaar zijn, daalt de woonduur omdat zij vanaf die leeftijd vaak het ouderlijk huis verlaten. Bijvoorbeeld omdat zij op zichzelf of met anderen gaan wonen, bijvoorbeeld in een studentenhuis. Jonge vrouwen verlaten vaak eerder het ouderlijk huis dan jonge mannen. Hierdoor hebben 18- tot 27-jarige vrouwen vaak een kortere woonduur dan mannelijke leeftijdsgenoten.

Vrouwen op middelbare leeftijd iets langere woonduur dan mannen
Tot 70 jaar gaat de woonduur van mannen en vrouwen ongeveer gelijk op. Tussen de 30 en 65 jaar hebben vrouwen een iets langere woonduur dan mannen. Dit komt vooral voor in heterorelaties, waarin vrouwen vaak jonger zijn dan hun partner. Bijvoorbeeld: als een 35-jarige vrouw gaat samenwonen met haar 40-jarige man, dan woont de vrouw op het moment dat zij 40 jaar is langer op hetzelfde adres.

Mannen blijven op latere leeftijd langer op hetzelfde adres wonen dan vrouwen
Vanaf 70-jarige leeftijd ontstaat er een verschil. Mannen wonen vanaf dat moment langer op het huidige adres dan hun vrouwelijke partner. Dit komt omdat vrouwen vaak langer leven dan de man. Dus als de man overlijdt, verhuist de vrouw die achterblijft over het algemeen vaak naar een kleinere woning of naar een instelling.

Verschil woonduur met partner
Bij heteroparen trekt de vrouw vaker in bij de man dan andersom. Hierdoor komt het vaker voor dat de man een langere woonduur op het huidige adres heeft dan de vrouw. Dit komt het vaakst voor bij vrouwen onder de dertig jaar. Zo woont 22 procent van deze vrouwen korter op hun huidige adres dan haar mannelijke partner. Bij 10 procent van de samenwonende heteroparen waarvan de vrouw jonger is dan 30 jaar, woont de vrouw langer op het huidige adres dan de man.

Van de samenwonende heterostellen, waarvan of de man of de vrouw jonger is dan dertig jaar, heeft 67 procent van deze stellen dezelfde woonduur. Bij man-man-paren is dit 37 procent, en bij vrouw-vrouw-paren 40 procent. Relatief grote leeftijdsverschillen komen vaker voor bij paren van gelijk geslacht.
50 jaar of langer op hetzelfde adres

Begin 2023 woonde 1 op de 8 80-plussers al 50 jaar of langer op hetzelfde adres. Dit kwam het meest voor in Staphort (31 procent). Maar ook in landelijke gemeenten, zoals Tubbergen (26 procent), Dinkelland (27 procent) en Losser (25 procent), komt dit vaker voor.

1 op de 2 kinderen nooit verhuisd
Begin 2023 was 1 op de 3 kinderen tot 18 jaar die in Wassenaar of Bloemendaal woonden nog nooit verhuisd. In Urk, Tubbergen en Staphorst gold dat voor 2 op de 3 kinderen. Landelijk gezien is 1 op de 2 kinderen nooit verhuisd.

Woonduur per gemeente
Op Vlieland en in Groningen en Wageningen hebben inwoners de kortste woonduur: 4 jaar. Andere gemeenten met een relatief korte woonduur zijn Utrecht, Amsterdam, Diemen en Delft (5 jaar). In Volendam-Edam hebben inwoners de langste woonduur (14 jaar), gevolgd door Dinkelland, Tubbergen, Stein en Beesel (13 jaar).

De woonduur per gemeente is sterk afhankelijk van de leeftijd van de inwoners. Dit is een reden waarom de woonduur in stedelijke gebieden korter is. Een korte woonduur kan ook komen door de aantrekkingskracht van de gemeente, de aanwezigheid van onderwijsinstellingen, werkgelegenheid of door grote nieuwbouwprojecten.

FSB geeft het westen schuld van terroristische aanslag Moskou

Rusland geeft naast Oekraïne ook de westerse geheime diensten de schuld van de terroristische aanslag nabij Moskou. Het hoofd van de Russische binnenlandse inlichtingendienst, Bortnikov, zei dat men geloofde dat de westerse autoriteiten betrokken waren bij de voorbereiding van de islamitische aanval. De Oekraïense geheime diensten zouden er zelfs rechtstreeks bij betrokken zijn. 

Bortnikov leverde geen enkel bewijs voor zijn beweringen. Oekraïne verwerpt de Russische beschuldigingen. De Afghaanse tak van de terreurmilitie IS heeft de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist. Ook westerse veiligheidsautoriteiten en deskundigen beschouwen dit als geloofwaardig. Niettemin beweren Russische functionarissen al dagen, zonder enig bewijs te leveren, dat Oekraïne erbij betrokken zou kunnen zijn. Kyiv wijst dit ten stelligste af.

Poetin leek iets gereserveerder. Hij zegt er op te vertrouwen dat de Russische procureur-generaal al het mogelijke zal doen “om ervoor te zorgen dat de daders de juiste straf  krijgen, zoals vereist door de Russische wet.” Maandag bevestigde Poetin dat de aanslag in Crocus werd uitgevoerd door islamistische terroristen. Tegelijkertijd maakte hij, net als dit weekend, duidelijk dat hij een Oekraïens spoor ziet.

De Wit-Russische president Loekasjenko weersprak indirect het Russische narratief dat de terroristen na de aanslag naar Oekraïne probeerden te vluchten. Loekasjenko zei in Minsk dat de verdachten tevergeefs hadden geprobeerd zijn land binnen te komen. Pas daarna gingen ze verder richting de Russisch-Oekraïense grens.

In Moskou is nog een verdachte in hechtenis genomen.
Volgens persbureau Interfax gaat het om een Rus, geboren in Kirgizië. Hij wordt ervan beschuldigd de terroristen vóór de misdaad een appartement te hebben verhuurd. De man is de achtste verdachte die is aangehouden. Bij de terroristische aanslag van vrijdag kwamen 139 mensen om het leven en raakten ongeveer 150 mensen gewond.

Duizenden eisen het aftreden van Viktor Orbán

In de Hongaarse hoofdstad Boedapest riepen duizenden mensen op tot het aftreden van premier Orbán. De demonstranten beschuldigden de regering ervan betrokken te zijn bij een corruptiezaak.

De oppositiepoliticus Magyar heeft gisteren een belastende audio-opname vrijgegeven. Hierin zouden de voormalige Hongaarse minister van Justitie en Magyaars ex-vrouw Varga hebben beschreven hoe regeringsvertegenwoordigers relevant bewijsmateriaal wilden laten verdwijnen. De authenticiteit van de opname kon niet definitief worden bevestigd.

In Hongarije vinden al langere tijd demonstraties plaats. Nog maar twee weken geleden volgden tienduizenden mensen de oproep van Magyar tot protest. De voormalige Orban-vertrouweling maakte bij de demonstratie bekend dat hij een nieuwe partij gaat oprichten.

Man die nog twee jaar moest zitten springt tevergeefs uit rijdende auto

Agenten hebben vrijdag in Amsterdam-Noord een man opgepakt die nog twee jaar gevangenisstraf moet uitzitten. De man zat als bijrijder in een auto en werd herkend door een agent in burger. Zo meldt AT5.

Die agent riep de hulp in van collega's die wel een uniform droegen en in een herkenbare politieauto reden. De bestuurder van de auto kreeg een teken dat hij de politieauto moest volgen, maar de bijrijder rook onraad.

"Uiteindelijk op de Slochterweg besloot de bijrijder uit de langzaam rijdende auto te springen om te kunnen vluchten", schrijft de politie op Facebook. "Waar de man niet op had gerekend was dat de collega’s in burger nog achter de auto reden. Hierop konden ze de vluchtende man direct midden op de Slochterweg tussen het drukke verkeer aanhouden."

FOK! Wat een weer: bewolkt met regen

winterbanner

Goede morgen!

Vanochtend is er vrij veel bewolking. Plaatselijk valt er wat regen of motregen. Later in de ochtend wordt het in de zuidwestelijke helft van het land droog en kan daar de zon af en toe doorbreken. De wind komt uit een zuidelijke richting en is zwak tot matig, langs de westkust soms vrij krachtig.

Vanmiddag valt er in het oosten op veel plaatsen lichte regen. Verder is er vrij veel bewolking, maar is de zon vooral in het westen ook te zien. De maximumtemperatuur is ongeveer 12°C. De wind komt uit het zuiden en is matig, langs de westkust soms vrij krachtig.

Vanavond kan in het noordoosten eerst nog wat lichte regen vallen. Elders blijft het droog en er zijn enkele opklaringen. De wind komt uit het zuiden en is zwak tot matig. 

Komende nacht is het droog met opklaringen. De minimumtemperatuur ligt rond 6°C. Aan de kust staat een meestal matige wind uit het zuidoosten, landinwaarts is er weinig wind.

Tot morgen!

                   

zonsopkomst boven Barger-Erfscheidenveen (Foto: Oppiedoppie)
Zonsopkomst boven Barger-Erfscheidenveen (Foto: Oppiedoppie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

AC

Random Pics van de Dag #1229

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.