Langlaufers Diggins en Amundsen pakken eindzege in World Cup, Klśbo houdt huis in slotweekeinde

Voor de langlaufers zit het World Cup-seizoen er alweer op. In het Noorse Drammen stond dinsdag nog een sprint op het programma, waarna men naar het Zweedse Falun trok voor de finales: een sprint op vrijdag, een tien kilometer op zaterdag en een massastart over twintig kilometer op zondag.

Drammen, sprint klassieke stijl vrouwen
Linn Svahn, Johanna Hagström en Frida Karlsson zorgden ervoor dat er 'gewoon' drie Zweedse vrouwen in de finale stonden, naast de Zwitserse Nadine Fähndrich, de Amerikaanse Rosie Brennan en thuisfavoriete Kristine Stavås Skistad. De Noorse, afkomstig uit omgeving Drammen, liet er geen gras over groeien en op het laatste rechte stuk knalde ze weg van de rest naar een zeer overtuigende zege. Svahn werd tweede, Brennan completeerde het podium.

Drammen, sprint klassieke stijl mannen
Met Johannes Høsflot Klæbo, Even Northug en Håvard Solås Taugbøl had Noorwegen drie finalisten, aangevuld met de Fransman Richard Jouve, de Amerikaan James Schoonmaker en de verrassende Canadees Antoine Cyr. In die finale stond er geen enkele maat op Klæbo, die op het lastige laatste stuk zijn overmacht toonde. Taugbøl en Northug completeerden het volledige Noorse podium, voor Cyr, Jouve en Schoonmaker.

Falun, sprint klassieke stijl vrouwen
Svahn zorgde er met landgenotes Emma Ribom en Jonna Sundling voor dat Zweden voor eigen publiek weer drie finalisten had, met verder nog Fähndrich, Skistad en de Duitse Laura Gimmler. Svahn, Sundling en Skistad namen overtuigend afstand van de rest en sprintten om de overwinning, maar daarbij was er niks te doen tegen de overmacht van Skistad. Svahn werd tweede, voor Sundling, maar de ogen gingen ook richting de World Cup-stand: Svahn pakte veel punten op de Amerikaanse World Cup-leidster Jessie Diggins, die in de kwartfinales sneuvelde, waardoor het verschil met twee wedstrijden te gaan flink kleiner werd.

Falun, sprint klassieke stijl mannen
Dit keer hadden de Noren zelfs vier mannen in de finale: Klæbo, Nortug, Erik Valnes en Harald Østberg Amundsen, met verder de Zweed Johan Häggström en Lauri Vuorinen uit Finland. Valnes en Häggström gingen in de afdaling onderuit, strijdend om plek drie, waarna de strijd om de winst ook gestreden was: Klæbo was véél te sterk en kwam al buigend over de finish, Vuorinen stuntte met zijn eerste individuele World Cup-podium en Amundsen werd derde.

Falun, 10km klassieke stijl vrouwen
Vanaf het eerste meetpunt was Kerttu Niskanen de snelste en de Finse specialiste wist dat helemaal door te trekken tot de finish: ze hield daar nog 4,2 seconden over op haar verrassende landgenote Johanna Matintalo, die vooral een geweldige slotronde af had gewerkt. Plek drie was op precies tien seconden voor de Zweedse Jonna Sundling, maar voor het grote plaatje ging het vooral om Jessie Diggins: de Amerikaanse werd vijfde, World Cup-concurrente Linn Svahn moest het doen met plek achttien en daarmee leek de strijd om de World Cup-eindzege zo goed als beslist.

Falun, 10km klassieke stijl mannen
De Finse specialist Iivo Niskanen begon sterk, maar Klæbo kwam al snel op dreef en liep beetje bij beetje verder weg naar uiteindelijk de winst. De Noor was 22,1 seconden sneller dan Niskanen, die als enige niet-Noor in de top-5 eindigde: Martin Løwstrøm Nyenget werd op 24,0 seocnden derde, drie tienden voor Didrik Tønseth en een paar tellen voor Henrik Dønnestad. De Oostenrijker met Nederlandse roots Mika Vermeulen werd op 30,5 seconden zeer indrukwekkend zesde, World Cup-leider Amundsen noteerde de achtste tijd, waarmee zijn eindzege vrijwel zeker binnen was.

Falun, 20km massastart vrije stijl vrouwen
Diggins moest gewoon een normale wedstrijd afwerken om zich te verzekeren van de eindzege in de World Cup en door de twee tussensprints te winnen was dat al voor de finish binnen. Vijf kilometer voor het einde trok de Amerikaanse de gashendel open, waarbij alleen Heidi Weng en Anne Kjersti Kalvå uit Noorwegen konden volgen, maar zij konden in de eindsprint niks meer doen dan de tweede en derde plek pakken - Diggins was ongenaakbaar en sloot haar fantastische seizoen in fraaie stijl af.

Falun, 20km massastart vrije stijl mannen
Na drie van de vier ronden was de 'kopgroep' nog altijd bijzonder groot, niemand had in de eerste vijftien kilometer echt aanstalten gemaakt om een aanval te plaatsen. De Noren voerden het tempo in de slotkilometers wel op, waarna er gesprint werd om de overwinning. Die ging uiteindelijk gewoon naar Klæbo, voor zijn verrassende landgenoot Gjøran Tefre, die zijn eerste World Cup-podium pakte. Nyenget completeerde het podium, Vermeulen werd knap vijfde. Amundsen bolde als zeventiende over de meet, ruim voldoende voor de eindwinst in de World Cup, voor Klæbo en Erik Valnes - Vermeulen sloot een fantastisch seizoen af met de zevende plek in de eindstand.