FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 17 maart 2024

Uitslag PSV - FC Twente

PSV heeft zondagavond op het allerlaatste moment gewonnen van FC Twente. De Eindhovenaren stevenden af op een doelpuntloos gelijkspel tegen nummer drie FC Twente, maar diep in de blessuretijd maakte invaller Ricardo Pepi alsnog de winnende treffer.

FC Twente bood in de eerste helft prima tegenstand en hield het goed compact tegen PSV. Toch kreeg de ploeg van Peter Bosz een aantal kansen via Luuk de Jong en Guus Til. Ook Sergino Dest was gevaarlijk vlak voor rust, maar kreeg zijn kans er niet in en beide ploegen gingen met 0-0 de rust in.

In de tweede helft was FC Twente dreigender dan voor rust, kreeg ook een aantal mogelijkheden en leek ook op voorsprong te komen via Myron Boadu, maar de scheidsrechter keurde het doelpunt af doordat de spits een overtreding maakte op de PSV-doelman. In Eindhoven leek het 0-0 te blijven dankzij uitstekend keeperswerk van de beide doelmannen. Lars Unnerstall redde geweldig op een kopbal en vlak voor tijd kreeg Mitchell van Bergen een geweldige kans op de 0-1, maar hij stuitte op PSV-doelman Walter Benitez.

Toch ging PSV er met de winst vandoor. Max Burns ging in de fout op een lange bal en leek de kans te geven aan De Jong, die ging er nogal slordig mee om. De aanval liep door en uiteindelijk maakte Ricardo Pepi de enige goal van de wedstrijd in de extra tijd.

Europese Unie kondigt steunpakket 7,4 miljard euro aan voor Egypte

Voorzitter van de Europese Commissie Von der Leyen reist dit weekend naar Egypte om een nieuwe overeenkomst met president al-Sisi te bespreken.

Het Noord-Afrikaanse land zou de irreguliere migratie naar Europa aan banden moeten leggen. In ruil daarvoor zal de Egyptische regering EU-hulp ter waarde van minimaal 4,5 miljard euro ontvangen. De EU-migratieovereenkomsten met Turkije, Tunesië en Mauritanië staan hier model voor. Von der Leyen wordt op haar reis naar Caïro vergezeld door de Italiaanse premier Meloni, de Belgische premier De Croo en de Griekse premier Mitsotakis.

Update 21.05 uur: De Europese Unie heeft zondag een hulppakket van 7,4 miljard euro aangekondigd voor het in geldnood verkerende Egypte, uit bezorgdheid dat economische druk, conflicten en chaos in de buurlanden meer migranten naar de Europese kusten zouden kunnen drijven. 

Het pakket omvat zowel subsidies als leningen voor de komende drie jaar voor het dichtstbevolkte land van de Arabische wereld, aldus de afgevaardigden van de Europese Unie in Caïro.

De EU en Egypte hebben hun samenwerking geïntensiveerd tot het niveau van een "strategisch en alomvattend partnerschap".

De EU zal de Egyptische regering helpen om haar grenzen te versterken, vooral met Libië, een belangrijk doorgangspunt voor migranten die armoede en conflicten in Afrika en het Midden-Oosten ontvluchten, en zal de regering steunen bij de opvang van Soedanezen die bijna een jaar van gevechten tussen rivaliserende generaals in hun land zijn ontvlucht.

Egypte is al tientallen jaren een toevluchtsoord voor migranten uit Afrika ten zuiden van de Sahara die proberen te ontsnappen aan oorlog of armoede. Voor sommigen is Egypte een bestemming en een toevluchtsoord, het dichtstbijzijnde en makkelijkst te bereiken land. Voor anderen is het een tussenstation voordat ze de gevaarlijke oversteek naar Europa wagen.

Hoewel de Egyptische kust niet van belang is voor mensensmokkelaars die overvolle boten over de Middellandse Zee naar Europa sturen, staat Egypte onder migratiedruk vanuit de regio, met de extra dreiging door de oorlog tussen Israël en Hamas.

Het pakket leidde tot kritiek van internationale rechtenorganisaties over de staat van dienst van Egypte op het gebied van mensenrechten. Amnesty International veroordeelde de deal en drong er bij de Europese leiders op aan om niet medeplichtig te zijn aan mensenrechtenschendingen in Egypte.

"De leiders van de EU moeten ervoor zorgen dat de Egyptische autoriteiten duidelijke maatstaven aanleggen voor de mensenrechten", zei Eve Geddie, hoofd van het Bureau Europese Instellingen van Amnesty International, in een verklaring. Geddie wees op de beperkingen die Egypte oplegt aan de media en de vrijheid van meningsuiting en op het hardhandig optreden tegen de eigen burgers.

Uitslag Sparta - Ajax

Ajax heeft opnieuw niet weten te winnen in de eredivisie. In het uitduel tegen Sparta werd het 2-2 na een laat doelpunt van Steven Bergwijn.

Ajax keek bij rust tegen een achterstand aan. Arno Verschueren zorgde in de 28ste minuut voor de openingstreffer. De aanvallende middenvelder kapte zich goed vrij, waarna hij in de verre hoek raak schoot. Buiten een kopbal van Brian Brobbey kon Ajax daar weinig tegenoverstellen. Direct na rust maakte Verscheuren zijn tweede van de middag uit een voorzet van Pelle Clement.

Ajax leek op weg naar een nederlaag, maar mocht hoop houden na een rake kopbal van invaller Chuba Akpom. De Engelse spits kopte raak uit een voorzet van zijn landgenoot Jordan Henderson. De Amsterdammers gingen op zoek naar de gelijkmaker en vlak voor tijd zou die ook vallen. Uit een lage voorzet van Akpom maakte een andere invaller Steven Bergwijn de 2-2.

Ajax eindigde de wedstrijd met tien man nadat Ahmetcan Kaplan een doorgebroken speler vasthield en direct mocht vertrekken.

Uitslag FC Utrecht - NEC

FC Utrecht heeft de subtopper tegen NEC gewonnen. De Nijmegenaren wonnen de laatste vier wedstrijden, maar tegen de Utrecht liep het tegen een nederlaag aan door een doelpunt van Sam Lammers.

De eerste helft tussen FC Utrecht en NEC was er weinig te beleven tussen de beide ploegen. Pas na een half uur spelen kreeg NEC via een vrije trap van Calvin Verdonk de eerste mogelijkheid waarop Vasilios Barkas goed redde. Daarna was er ook kans van Koki Ogawa, maar de Japanse spits krulde de bal naast.

FC Utrecht kon daar weinig tegenover stellen in de eerste helft, maar na rust begon de ploeg van Ron Jans sterk. De thuisploeg kreeg twee goede kansen en in de zestige minuut zette Sam Lammers Utrecht op voorsprong. De Belgische spits tikte bij de tweede paal een voorzet van Souffian El Karouani binnen. Daarna kreeg Utrecht kansen op de 2-0, die gingen er niet in. Maar doordat NEC niet wist te scoren bleven de drie punten in Utrecht en stijgen naar de achtste plaats.

Langlaufers Diggins en Amundsen pakken eindzege in World Cup, Klæbo houdt huis in slotweekeinde

Voor de langlaufers zit het World Cup-seizoen er alweer op. In het Noorse Drammen stond dinsdag nog een sprint op het programma, waarna men naar het Zweedse Falun trok voor de finales: een sprint op vrijdag, een tien kilometer op zaterdag en een massastart over twintig kilometer op zondag.

Drammen, sprint klassieke stijl vrouwen
Linn Svahn, Johanna Hagström en Frida Karlsson zorgden ervoor dat er 'gewoon' drie Zweedse vrouwen in de finale stonden, naast de Zwitserse Nadine Fähndrich, de Amerikaanse Rosie Brennan en thuisfavoriete Kristine Stavås Skistad. De Noorse, afkomstig uit omgeving Drammen, liet er geen gras over groeien en op het laatste rechte stuk knalde ze weg van de rest naar een zeer overtuigende zege. Svahn werd tweede, Brennan completeerde het podium.

Drammen, sprint klassieke stijl mannen
Met Johannes Høsflot Klæbo, Even Northug en Håvard Solås Taugbøl had Noorwegen drie finalisten, aangevuld met de Fransman Richard Jouve, de Amerikaan James Schoonmaker en de verrassende Canadees Antoine Cyr. In die finale stond er geen enkele maat op Klæbo, die op het lastige laatste stuk zijn overmacht toonde. Taugbøl en Northug completeerden het volledige Noorse podium, voor Cyr, Jouve en Schoonmaker.

Falun, sprint klassieke stijl vrouwen
Svahn zorgde er met landgenotes Emma Ribom en Jonna Sundling voor dat Zweden voor eigen publiek weer drie finalisten had, met verder nog Fähndrich, Skistad en de Duitse Laura Gimmler. Svahn, Sundling en Skistad namen overtuigend afstand van de rest en sprintten om de overwinning, maar daarbij was er niks te doen tegen de overmacht van Skistad. Svahn werd tweede, voor Sundling, maar de ogen gingen ook richting de World Cup-stand: Svahn pakte veel punten op de Amerikaanse World Cup-leidster Jessie Diggins, die in de kwartfinales sneuvelde, waardoor het verschil met twee wedstrijden te gaan flink kleiner werd.

Falun, sprint klassieke stijl mannen
Dit keer hadden de Noren zelfs vier mannen in de finale: Klæbo, Nortug, Erik Valnes en Harald Østberg Amundsen, met verder de Zweed Johan Häggström en Lauri Vuorinen uit Finland. Valnes en Häggström gingen in de afdaling onderuit, strijdend om plek drie, waarna de strijd om de winst ook gestreden was: Klæbo was véél te sterk en kwam al buigend over de finish, Vuorinen stuntte met zijn eerste individuele World Cup-podium en Amundsen werd derde.

Falun, 10km klassieke stijl vrouwen
Vanaf het eerste meetpunt was Kerttu Niskanen de snelste en de Finse specialiste wist dat helemaal door te trekken tot de finish: ze hield daar nog 4,2 seconden over op haar verrassende landgenote Johanna Matintalo, die vooral een geweldige slotronde af had gewerkt. Plek drie was op precies tien seconden voor de Zweedse Jonna Sundling, maar voor het grote plaatje ging het vooral om Jessie Diggins: de Amerikaanse werd vijfde, World Cup-concurrente Linn Svahn moest het doen met plek achttien en daarmee leek de strijd om de World Cup-eindzege zo goed als beslist.

Falun, 10km klassieke stijl mannen
De Finse specialist Iivo Niskanen begon sterk, maar Klæbo kwam al snel op dreef en liep beetje bij beetje verder weg naar uiteindelijk de winst. De Noor was 22,1 seconden sneller dan Niskanen, die als enige niet-Noor in de top-5 eindigde: Martin Løwstrøm Nyenget werd op 24,0 seocnden derde, drie tienden voor Didrik Tønseth en een paar tellen voor Henrik Dønnestad. De Oostenrijker met Nederlandse roots Mika Vermeulen werd op 30,5 seconden zeer indrukwekkend zesde, World Cup-leider Amundsen noteerde de achtste tijd, waarmee zijn eindzege vrijwel zeker binnen was.

Falun, 20km massastart vrije stijl vrouwen
Diggins moest gewoon een normale wedstrijd afwerken om zich te verzekeren van de eindzege in de World Cup en door de twee tussensprints te winnen was dat al voor de finish binnen. Vijf kilometer voor het einde trok de Amerikaanse de gashendel open, waarbij alleen Heidi Weng en Anne Kjersti Kalvå uit Noorwegen konden volgen, maar zij konden in de eindsprint niks meer doen dan de tweede en derde plek pakken - Diggins was ongenaakbaar en sloot haar fantastische seizoen in fraaie stijl af.

Falun, 20km massastart vrije stijl mannen
Na drie van de vier ronden was de 'kopgroep' nog altijd bijzonder groot, niemand had in de eerste vijftien kilometer echt aanstalten gemaakt om een aanval te plaatsen. De Noren voerden het tempo in de slotkilometers wel op, waarna er gesprint werd om de overwinning. Die ging uiteindelijk gewoon naar Klæbo, voor zijn verrassende landgenoot Gjøran Tefre, die zijn eerste World Cup-podium pakte. Nyenget completeerde het podium, Vermeulen werd knap vijfde. Amundsen bolde als zeventiende over de meet, ruim voldoende voor de eindwinst in de World Cup, voor Klæbo en Erik Valnes - Vermeulen sloot een fantastisch seizoen af met de zevende plek in de eindstand.

Wereldtitel shorttracksters in Ahoy, Schulting geblesseerd in 1000m-finale

In het Rotterdamse Ahoy is zondag de slotdag van het wereldkampioenschap shorttrack in volle gang. Op de 1000 meters waren er genoeg kansen voor Nederlands succes, maar dat werd hem uiteindelijk bepaald niet. Later volgen ook nog de drie aflossingsfinales, met Nederland in elke finale.

1000m vrouwen
Het werd een uitermate enerverende finale: een duel tussen Suzanne Schulting en de Belgische Hanne Desmet eindigde in een forse valpartij voor Schulting en de twee favorietes, de Amerikaanse Kristen Santos-Griswold en de Zuid-Koreaanse Kim Gil-li. Desmet en de Italiaanse Arianna Fontana streden door en Desmet passeerde de finish als eerste, voor Fontana en de weer opgekrabbelde Schulting.

Dat alles bleef echter niet staan: Desmet kreeg een straf voor het onderuit tikken van Schulting en de finale moest opnieuw verreden worden, zonder de Belgische. Bij de herkansing hield Schulting het al snel voor gezien, haar enkel was geblesseerd en ze kon niet verder - ook de aflossingsfinales leken voor haar onmogelijk te worden. Santos-Griswold nam de leiding en pakte dan toch 'gewoon' de wereldtitel, voor Kim en Fontana. Xandra Velzeboer liet verstek gaan voor de B-finale, Michelle Velzeboer ging er na een onbesuisde actie in de kwartfinales uit met een penalty.

1000m mannen
Op de 1500 meter reden Hwang Dae-heon en Park Ji-won elkaar vanuit gouden en zilveren positie de race uit, dit keer waren ze toch echt op weg naar goud en zilver...tot ze het wéér flikten: Hwang kreeg een straf, Park finishte niet na een beukpartij in hun onderlinge strijd om de leiding. De winst ging zo naar de Canadees William Dandjinou, voor de Italianen Pietro Sighel en Luca Spechenhauser. Jens van 't Wout sloeg de B-finale over, Itzhak de Laat ging er in de kwartfinales uit en Friso Emons sneuvelde vrijdag al in de heats.

Gemengde aflossing
Met Teun Boer, Selma Poutsma, Jens van 't Wout en Xandra Velzeboer was Nederland bijzonder lekker bezig, vanaf de start lag de ploeg op kop. Vijf ronden voor het einde ging het echter ineens fout: Velzeboer gleed onderuit, Nederland werd vierde. Het goud ging naar Fan Kexin, Gong Li, Lin Xiaojun en Liu Shaoang uit China, voor de Italiaanse ploeg van Chiara Betti, Andrea Cassinelli, Arianna Sighel en Pietro Sighel. Brons ging naar de Amerikanen Andrew Heo, Marcus Howard, Kristen Santos-Griswold en Corinne Stoddard.

Aflossing vrouwen
Selma Poutsma, Yara van Kerkhof en zussen Michelle en Xandra Velzeboer deden wat ze dit seizoen, voor Suzanne Schulting haar rentree maakte, al drie keer deden in de World Cup: met een ijzersterke race winnen, dit keer bracht het Nederland dan eindelijk een wereldtitel in Ahoy. De Amerikaanse ploeg met Eunice Lee, Julie Letai, Kristen Santos-Griswold en Corinne Stoddard werd tweede, voor de Canadese ploeg met Danae Blais, Kim Boutin, Rikki Doak en Renee Marie Steenge.

Aflossing mannen
Teun Boer, Itzhak de Laat, Friso Emons en Jens van 't Wout reden grotendeels een prima finale, met volop medaillekansen, maar een paar ronden voor het einde ging dat fout: Van 't Wout ging onderuit, Nederland werd vierde. China pakte het goud met Lin Xiaojun, Sun Long en de broers Liu Shaoang en Liu Shaolin. Hwang Dae-heon, Kim Gun-woo, Lee Jeong-min en Seo Yi-ra reden Zuid-Korea naar zilver, voor de historische bronzen medaille van de Polen Lukasz Kuczynski, Michal Niewinski, Felix Pigeon en Diane Sellier.

Uitslag sc Heerenveen - Feyenoord

Feyenoord heeft in de Eredivisie een moeizame zege geboekt op sc Heerenveen. Na tweemaal op achterstand te zijn gekomen won het uiteindelijk met 2-3.

De bezoekers leken nog wel vroeg in de wedstrijd op voorsprong te komen maar een rake kopbal van Geertruida werd na beoordeling door de VAR afgekeurd wegens buitenspel. Na een voorzet van Nunnely keken Ivanusec en Hanco vooral naar elkaar waarna Köhlert kon profiteren en de Friezen op voorsprong zette. Feyenoord kwam nog voor rust langszij toen Wieffer uit een voorzet van Ivanusec scoorde.

Na rust was Feyenoord duidelijk de betere ploeg maar het had moeite om tot kansen te komen. Uit de counter was het Heerenveen dat vervolgens toesloeg, Köhler scoorde wederom. Het was vervolgens Paixão die vlak nadat hij was ingevallen de gelijkmaker binnen kopte. Uiteindelijk was het Ueda die na een fout van Van Uttele zijn ploeg naar de overwinning schoot.

sc Heerenveen

2 - 3

Feyenoord

 17' Köhlert
 64' Köhlert
   37' Wieffer
 74' Paixão
 88' Ueda
 
 Gele kaart: v.d.Hart, (sc Heerenveen), Wellenreuther, (Feyenoord)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 24.289
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
v.d.Hart
Braude
v.Beek
Bochniewicz
Köhlert (Tjoe-A-On/84)
Tahiri (v.Ee/68)
Haye
Olsson
Wålemark (Sahraoui/56)
v.Amersfoort (v.Ottele/ 84)
Nunnely (Ali/84)
  Wellenreuther
Geertruida
Beelen (Nieuwkoop/71)
Hancko
Hartman
Wieffer
Zerrouki (Lingr/71)
Timber
Minteh
Gimenez (Ueda/75)
Ivanusec (Paixão/71)

Biatlete Vittozzi slaat slag in World Cup, zondag brengt beslissing

In het Canadese Canmore is de finale van het World Cup-seizoen voor de biatleten in volle gang. Zaterdagavond werden de voorlaatste wedstrijden afgewerkt, de achtervolgingen, met de top-60 van de sprints als deelnemerslijst.

Vrouwen
Voor sprintwinnares Lisa Vittozzi was het doel duidelijk: een degelijke wedstrijd afwerken, daarmee zou ze naar alle waarschijnlijkheid de leiding in het World Cup-klassement pakken. De Italiaanse opende met tien treffers in de liggende schietbeurten en schoot daarna ook vijf keer raak bij schietbeurt drie. Zo schudde ze de eerder aangesloten Françaises Julia Simon en Lou Jeanmonnot weer van zich af en een misser in de laatste schietbeurt kon haar ook niet stoppen: Vittozzi pakte de overwinning en sloeg een enorme slag in de strijd om de World Cup, vooral doordat de Noorse Ingrid Landmark Tandrevold bleef steken op plek negentien.

Achter Vittozzi streden de Franse dames om de overige podiumplekken. Jeanmonnot en Simon kwamen samen bij de laatste schietbeurt aan, maar met twee missers haakte Simon daar af. Jeanmonnot liep zo naar de tweede plek, voor Justine Braisaz-Bouchet. Simon werd vierde, de jonge Gilonne Guigonnat completeerde het Franse succes met de vijfde plek.

Mannen
Johannes Thingnes Bø won de sprint met de grootste voorsprong ooit en ondanks in totaal drie missers in de achtervolging was dat ruimschoots voldoende om probleemloos de winst binnen te halen. Achter hem werd wel fel gestreden om de tweede plek, met name tussen de Fransman Eric Perrot en de Zweed Sebastian Samielsson - nadat Emilien Jacquelin uit Frankrijk amet een misser teveel afhaakte. Perrot opende de eindsprint, maar Samuelsson ging erop en erover en pakte de tweede plek, vlak voor de Fransman.

Zondag
Het seizoen wordt zondag afgesloten in Canmore. De vrouwen beginnen om 18.10 uur aan de massastart, voor de mannen staat de slotwedstrijd om 22.20 uur op het programma.

Uitslag FC Volendam - AZ

AZ heeft zondagmiddag eenvoudig gewonnen van hekkensluiter FC Volendam. De ploeg van Maarten Martens won met 0-4.

AZ had vanaf het begin geen problemen met de nummer laatst in de eredivisie. In Volendam kwamen de Alkmaarders halverwege de eerste helft op voorsprong dankzij een rake kopbal van Dani de Wit. Even daarvoor was nog een doelpunt van Ruben van Bommel afgekeurd vanwege hands. Snel na de 0-1 verdubbelde Yukinari Sugawara de score en dat was ook de ruststand.

Volendam kon in de eerste helft daar weinig tegenover zetten en was in het begin van de tweede helft wat meer dreigend, maar AZ kwam nooit in de problemen. Twintig minuten voor tijd zorgde Vangelis Pavlidis voor de 0-3, even daarvoor was nog een doelpunt van de Griekse spits afgekeurd. Een kwartier voor tijd maakte vanuit een vrije trap Sugawara zijn tweede van de middag en werd het 0-4 voor AZ.

Baansprinters slaan flater in Nations Cup, wel eremetaal op koppelkoers

In Hong Kong is dit weekeinde de tweede Nations Cup afgewerkt in het baanwielrennen, waar belangrijke punten te verdienen zijn richting olympische kwalificatie. Voor Nederland was het bepaald niet het meest succesvolle weekeinde ooit, zelfs de mannen op de sprint pakten geen eremetaal.

Teamsprint vrouwen
Kyra Lamberink, Hetty van de Wouw en Steffie van der Peet reden tegen China voor de derde plek, maar dat zat er net niet in: met 47,175 seconden waren ze iets te langzaam tegen de 46,728 van Bao Shanju, Guo Yufang en Yuan Liying. In een zinderende finale ging de winst naar het Britse trio Sophie Capewell, Emma Finucane en Katy Marchant, die in 46,092 seconden te snel waren voor Lea Friedrich, Pauline Grabosch en Emma Hinze uit Duitsland (46,349).

Teamsprint mannen
Normaliter een onderdeel waarop Nederland domineert, maar nu even niet: Harrie Lavreysen was ziek en Roy van den Berg, Daan Kool en Jeffrey Hoogland kwamen niet verder dan de negende plek in de kwalificaties, een uniek vroege uitschakeling voor Nederland. Concurrent Australië pakte met Thomas Cornish, Leigh Hoffman en Matthew Richardson de winst door in de finale in 42,274 seconden te winnen van Yoshitaku Nagasako, Yuta Obara en Kaiya Ota uit Japan (42,958). In de kleine finalen wonnen Guo Shuai, Liu Qi en Zhou Yu uit China met 42,795 seconden van de Fransen Florian Grengbo, Rayan Helal en Sebastien Vigier (43,060).

Sprint vrouwen
In de finale was de Britse Emma Finucane in twee heats te sterk voor de Française Mathilde Gros, terwijl Lea Friedrich uit Duitsland de derde plek pakte door in twee heats af te rekenen met Hetty van de Wouw. Steffie van de Peet bleef in de eerste knockoutronde steken.

Sprint mannen
In een zinderende finale hadden Kaiya Ota en Matthew Richardson een derde en beslissende heat nodig, waarin de Japanner met een geweldige comeback nét de winst pakte. De derde plek ging naar de Trinbagoniaan Nicholas Paul, die met 2-0 van de Australiër Leigh Hoffman won. De door een voedselvergiftiging getroffen Harrie Lavreysen noteerde in de kwalificaties nog de vierde tijd, maar moest voor de achtste finales verstek laten gaan. Jeffrey Hoogland werd in die ronde uitgeschakeld.

Keirin vrouwen
Hetty van de Wouw en Steffie van der Peet kwamen in actie in de kleine finale, waarin ze vierde en vijfde werden. In de grote finale pakte de Britse Emma Finucane de winst, na een mooie strijd met Emma Hinze uit Duitsland. Het podium werd gecompleteerd door de Russische Alina Lysenko.

Keirin mannen
In de finale stond er geen enkele maat op de Japanner Kaiya Ota, die een zeer overtuigende zege bij kon schrijven. De Australiër Matthew Glaetzer werd op gepaste afstand tweede, vlak voor de Nieuw-Zeelander Sam Dakin. Jeffrey Hoogland werd vierde in de kleine finale, Daan Kool sneuvelde in de voorrondes.

Afvalkoers mannen
Geen Nederlander in de race, waarin de Australiër Graeme Frislie als voorlaatste afhaakte - hij werd dus derde. Jules Hesters uit België sprintte tegen William Perrett voor de winst en die ging naar de Brit, met Hesters op plek twee.

Afvalkoers vrouwen
In een fraaie eindsprint was Yumi Kajihara uit Japan te sterk voor de Noorse veterane Anita Stenberg, die het met plek twee moest doen. Het podium werd gecompleteerd door de Mexicaanse Yareli Acevedo, Lisa van Belle werd namens Nederland vijftiende.

Ploegenachtervolging vrouwen
Met Bryony Botha, Emily Shearman, Samantha Donnelly en Nicole Shields had Nieuw-Zeeland met afstand het sterkste team: in de finale haalden ze het Ierse kwartet Lara Gillespie, Mia Griffin, Kelly Murphy en Alice Sharpe kort voor het einde in en dus was de winst binnen. Mizuki Ikeda, Yumi Kajihara, Maho Kakita en Tsuyaka Uchino pakten plek drie namens Japan na winst op Australië.

Ploegenachtervolging mannen
Ook bij de mannen werd de finale beslist doordat een team ingehaald werd: Tobias Hansen, Robin Skivild, Lasse Leth en Frederik Madsen uit Denemarken waren veel te sterk voor de Japanners Naoki Kojima, Eiya Hashimoto, Kazushige Kuboki en Shoi Matsuda. In de strijd om plek drie wonnen de Nieuw-Zeelanders Campbell Stewart, Thomas Sexton, Keegan Hornblow en George Jackson van Australië.

Koppelkoers vrouwen
Marit Raaijmakers en Lisa van Belle reden namens Nederland in de baan en startten uitstekend met winst in de eerste twee tussensprints. Het duo reed een prima koers en pakte zo uiteindelijk keurig de derde plek, achter Maho Kakita en Tsuyaka Uchino uit Japan namens Team Rakuten en het Nieuw-Zeelandse duo Bryony Botha/Emily Shearman.

Koppelkoers mannen
Aaron Gate en Campbell Stewart domineerden de race, de Nieuw-Zeelanders pakten punten in zeventien vadn de twintig tussensprints en wonnen afgetekend. Sebastian Mora en Albert Torres uit Spanje pakten plek twee door in de laatste sprint nog net over de Japanners Eiya Hashimoto en Kazushige Kuboki heen te wippen.

Ommium vrouwen
De Japanse Yumi Kajihara had na drie onderdelen de leiding in handen en in de afsluitende puntenkoers kwam ze niet meer in de problemen. Haar landgenote Tsuyaka Uchino klom van de derde naar de tweede plek en verwees de Ierse Lara Gillespie zo terug naar plek drie, Marit Raaijmakers sloot de wedstrijd als dertiende af.

Omnium mannen
Na de eerste drie onderdelen ging Oscar Nilsson Julien uit Frankrijk ruimschoots aan de leiding - hij had de scratch en tempokoers gewonnen en werd vierde op de afvalkoers. Op de afsluitende puntenkoers was hij lange tijd ook goed bezig, maar de Nieuw-Zeelander Aaron Gate - zesde na drie onderdelen - wist maar liefst twee extra bonusronden te pakken en greep zo met één punt de winst, voor Nilsson Julien en de Japanner Naoki Kojima.

'Plaats nieuwe woonwagens tussen normale huizen'

Volgens een nieuw gepubliceerd plan van de gemeente Lelystad, moeten nieuwe woonwagens zoveel mogelijk tussen 'gewone' huizen worden geplaatst, om zo de bewoners meer te verbinden met de rest van de samenleving.

Op dit moment zijn er acht woonwagens in Lelystad op industrieterrein Noordersluis. Twee jaar geleden wees een onderzoek uit dat dat er veel te weinig zijn om aan de vraag te voldoen. Uit een peiling blijkt dat er 27 bewoners zijn die graag in aanmerking willen komen voor een woonwagenplek.

Band met Lelystad
Een eventuele nieuwe locatie moet ook aan andere voorwaarden voldoen. Zo moet er plaats zijn voor acht tot twintig woonwagens en moeten die vooral bewoond gaan worden door mensen met een familieband. Ook moeten de bewoners een economische of maatschappelijke band met Lelystad hebben. Het is niet de bedoeling dat de plekken bewoond gaan worden door mensen van buiten de stad.

Waar de nieuwe woonwagens precies moeten komen, beslist de gemeenteraad op een later moment. Ook moet dan duidelijk worden hoeveel extra plekken er precies komen. Voor het aanwijzen van een nieuwe locatie vindt altijd een participatietraject plaats, laat de gemeente weten.

'Rechter heeft het laatste woord over vaccinatie minderjarige kinderen'

De NOS meldde eerder deze week dat de vaccinatiegraad bij Haagse kinderen fors is gedaald. Ook de Rechtspraak houdt zich hier regelmatig mee bezig als ouders het niet eens worden over het vaccineren van hun kind.

Ouders met gezag dienen samen te beslissen of zij hun kind laten vaccineren. Het is een belangrijke en ingrijpende beslissing, waarvoor beide ouders met het gezag toestemming moeten geven. Dat geldt overigens voor ouders die bij elkaar zijn en gescheiden ouders. Ouders zijn het echter niet altijd met elkaar eens.

Rechter hakt knoop door
Als je samen als ouders er niet uitkomt of je je kind wel of niet laat vaccineren, ligt het voor de hand dat je hulp zoekt bij het voeren van dit gesprek met elkaar. Zo kun je samen naar een mediator toe om in gesprek te gaan met elkaar. Kom je er ook samen met een mediator niet uit, dan zit er veelal weinig anders op dan de zaak voor te leggen aan een rechter. Een rechter zal dan de knoop moeten doorhakken of het kind een prik krijgt of niet.

Rijksvaccinatieprogramma in belang van kind
Recent stond DAS een vader bij die graag wilde dat zijn dochter werd gevaccineerd tegen HPV. De moeder wilde dit niet. De Rechtbank vond dat het Rijksvaccinatieprogramma moest worden gevolgd en hun dochter moest dus worden gevaccineerd. Vervolgens stelde de moeder hoger beroep in. Ook het Haagse Gerechtshof gaf de vader gelijk. Het Rijksvaccinatieprogramma is in het belang van ieder kind, aldus het Gerechtshof.

Onenigheid kan ook oorzaak zijn
Indien er meer ouders zijn die het niet met elkaar eens kunnen worden over het vaccineren van hun kind en geen juridische stappen ondernemen hiervoor, zou dit mede een verklaring kunnen zijn waarom de vaccinatiegraad bij kinderen lijkt af te nemen.

Dragon's Dogma II uitgebreid in beeld

Capcom heeft een nieuwe trailer van acht minuten gepubliceerd die Dragon's Dogma II introduceert aan nieuwe spelers. De video is ingesproken door acteur Ian McShane. De sequel op de culthit uit 2012 komt op 22 maart uit voor PS5, Xbox Series X|S en pc.

In Dragon's Dogma II speel je als de 'Arisen'. Je hart wordt letterlijk door een kwaadaardige draak gesloten. Je doel is dan ook om die draak te slachten en het rijk te reden. Het gaat hier om een open wereld actie-RPG. De game wordt geregisseerd door Hideaki Itsuno, die bijvoorbeeld ook verantwoordelijk is voor de Devil May Cry-games.

Heftig verkeersongeval in Rijsbergen, motorrijder overleden

Een 29-jarige man uit Breda is afgelopen nacht in een ziekenhuis overleden. Hij raakte zwaargewond bij een verkeersongeval op de Bredaseweg zaterdagmiddag 16 maart. Hij kwam met zijn motorfiets in aanrijding met een auto bestuurd door een 33-jarige man uit Rijsbergen. Ook de automobilist raakte zwaargewond. De politie doet onderzoek naar de toedracht van het verkeersongeval.

De 29-jarige motorrijder reed over de Bredaseweg in de richting van Breda. De 33-jarige automobilist reed kennelijk vanaf de parallelweg de hoofdrijbaan op. De motorrijder botste vervolgens in de linkerflank van de personenauto. Beide betrokkenen raakten zwaargewond.

Hulpverlening
Twee traumaheli’s en twee ambulances kwamen ter plaatse. De motorrijder werd op straat nog gereanimeerd. Hij werd onder begeleiding van de trauma arts met een ambulance naar een ziekenhuis in Rotterdam gebracht, alwaar hij vannacht is overleden. De automobilist werd met een ambulance met daarin eveneens een trauma arts naar een ziekenhuis in Tilburg vervoerd.

FOK! Wat een weer: droog, later regen

winterbanner

Goede morgen!

Vanochtend raakt het bewolkt. Later gaat het in het (zuid)westen af en toe regenen. De zuidoostenwind is matig, in het Waddengebied vrij krachtig.

Vanmiddag is het overal bewolkt. Van het westen uit gaat het op steeds meer plaatsen af en toe regenen. Alleen in het uiterste noordoosten en oosten blijft het nog droog. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 10°C langs de kust tot 13°C in het oosten en zuidoosten. De wind waait uit het zuidoosten en is matig, op de Wadden af en toe vrij krachtig.

Vanavond zijn er perioden met regen en motregen. In het zuidwesten wordt het in de loop van de avond droog. De wind draait naar een zuidelijke richting en is matig.

Vannacht valt er in het noordoosten eerst regen of motregen, elders is het droog. De minimumtemperatuur bedraagt ongeveer 9°C. De wind is zwak tot matig, in het noordoosten en oosten uit een zuidoostelijke richting, elders uit een zuidwestelijke richting.

Tot morgen!

                   

Steeds meer groen, de lente is aangekomen!  (Foto: Anouk)
Steeds meer groen, de lente is aangekomen! (Foto: Anouk) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Random Pics van de Dag #1219

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Macron herhaalt dat ‘operaties in Oekraïne’ noodzakelijk kunnen zijn

De Franse president Macron heeft opnieuw gezegd dat hij de inzet van westerse grondtroepen in Oekraïne niet kan uitsluiten.

Macron zei in een interview met de krant Le Parisien dat het uiteindelijk noodzakelijk kan worden om operaties ter plaatse uit te voeren om de Russische troepen te bestrijden. Maar hij zal niet het initiatief daartoe nemen.

Macrons eerdere uitspraken over de mogelijke inzet van grondtroepen zorgden voor onvrede bij andere NAVO-landen. 

Opnieuw vulkaanuitbarsting op IJsland

In IJsland is voor de vierde keer sinds december een vulkaan ten zuiden van de hoofdstad Reykjavik uitgebarsten.

De autoriteiten hebben opnieuw de noodtoestand uitgeroepen voor het getroffen gebied op het schiereiland Reykjanes. De internationale luchthaven van IJsland bleef aanvankelijk open. De laatste keer dat er een uitbarsting was, was begin februari. Als gevolg hiervan zijn nu 20.000 mensen afgesloten van de warmwatervoorziening.

WK-zilver shorttrackers Van 't Wout en Velzeboer in Rotterdam

In Ahoy in Rotterdam is zaterdag de eerste van twee finaledagen afgewerkt op het wereldkampioenschap shorttrack. Daar kwamen uiteraard veel Nederlanders bij in actie, met op de eerste finaledag de beslissingen op de 500 en 1500 meter  - zondag volgen de 1000 meter en de aflossingen.

1500m vrouwen
In een heerlijke finale ging het tussen de Amerikaanse favoriete Kristen Santos-Griswold en de Belgische Hanne Desmet, maar in de laatste ronde kwam Kim Gil-li binnendoor en de Zuid-Koreaanse greep de wereldtitel. Desmet finishte als tweede, maar kreeg een penalty voor een eerdere duw, waardoor Santos-Griswold zilver pakte, voor landgenote Corinne Stoddard. Suzanne Schulting werd in de halve finales onderuit gekegeld en startte niet in de B-finale, Michelle Velzeboer ging zelf onderuit in de halve finales en Yara van Kerkhof strandde in de herkansingen.

1500m mannen
Jens van 't Wout stond namens Nederland in de finale, maar deed daar nooit echt mee in de strijd om de winst. Hij duelleerde wel met Brendan Corey en hield de Australiër van het brons af, want dat ging naar Van 't Wout. Dat werd echter nog zilver, want de Zuid-Koreaanse winnaar Hwang Dae-heon kreeg een penalty en dus ging de wereldtitel naar Sun Long uit China, voor Van 't Wout en...Corey, die de tijden van Steven Bradbury deed herleven met Australisch brons. Friso Emons en Itzhak de Laat moesten het doen met een derde en vierde plek in de B-finale.

500m vrouwen
Xandra Velzeboer en Selma Poutsma stonden in de grote finale, maar hadden een moeizame start. Toch wist vooral Velzeboer zich goed naar voren te knokken en achter de ongenaakbare Canadese Kim Boutin pakte ze het zilver, voor de Amerikaanse Kristen Santos-Griswold. Poutsma ging onderuit en moest het doen met plek vier, Suzanne Schulting sneuvelde na een onhandige actie bij de start in de halve finales, wat haar een penalty opleverde.

500m mannen
Geen Nederlanders in de grote finale: Jens van 't Wout startte de B-finale niet, Teun Boer en Kay Huisman sneuvelden in de kwartfinales. In de grote finale was het de Chinees Lin Xiaojun die er met het goud vandoor ging, voor de Kazach Denis Nikisha, die eindelijk zijn eerste grote mondiale medaille pakte. Brons was voor de Canadees Jordan Pierre-Gilles, die net als landgenoot Steven Dubois onderuit ging, maar op tijd opstond om voorbij te gaan aan de Italiaan Pietro Sighel, die in de laatste ronde vanaf plek drie onderuit ging.

Israël: demonstranten eisen vertrek Netanyahu en zijn ministers

In Tel Aviv riepen zaterdag duizenden Israëli's op tot nieuwe verkiezingen tijdens een protest tegen de regering van premier Benjamin Netanyahu. Demonstranten zongen het volkslied en hielden anti-regeringsborden omhoog, met teksten als: 'Jullie zullen ons niet tegenhouden' en 'Verkiezing nu!'.

Sommige demonstranten eisten dat de regering meer moet doen voor de gijzelaars die Hamas nog gevangen houdt.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #240 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1472
special
Random Pics van de Dag #1471
special
Random Pics van de Dag #1470
special
Random Pics van de Dag #1469
special
Random Pics van de Dag #1468
©FOK.nl e.a.