Biatlete Vittozzi slaat slag in World Cup, zondag brengt beslissing

In het Canadese Canmore is de finale van het World Cup-seizoen voor de biatleten in volle gang. Zaterdagavond werden de voorlaatste wedstrijden afgewerkt, de achtervolgingen, met de top-60 van de sprints als deelnemerslijst.

Vrouwen
Voor sprintwinnares Lisa Vittozzi was het doel duidelijk: een degelijke wedstrijd afwerken, daarmee zou ze naar alle waarschijnlijkheid de leiding in het World Cup-klassement pakken. De Italiaanse opende met tien treffers in de liggende schietbeurten en schoot daarna ook vijf keer raak bij schietbeurt drie. Zo schudde ze de eerder aangesloten Françaises Julia Simon en Lou Jeanmonnot weer van zich af en een misser in de laatste schietbeurt kon haar ook niet stoppen: Vittozzi pakte de overwinning en sloeg een enorme slag in de strijd om de World Cup, vooral doordat de Noorse Ingrid Landmark Tandrevold bleef steken op plek negentien.

Achter Vittozzi streden de Franse dames om de overige podiumplekken. Jeanmonnot en Simon kwamen samen bij de laatste schietbeurt aan, maar met twee missers haakte Simon daar af. Jeanmonnot liep zo naar de tweede plek, voor Justine Braisaz-Bouchet. Simon werd vierde, de jonge Gilonne Guigonnat completeerde het Franse succes met de vijfde plek.

Mannen
Johannes Thingnes Bø won de sprint met de grootste voorsprong ooit en ondanks in totaal drie missers in de achtervolging was dat ruimschoots voldoende om probleemloos de winst binnen te halen. Achter hem werd wel fel gestreden om de tweede plek, met name tussen de Fransman Eric Perrot en de Zweed Sebastian Samielsson - nadat Emilien Jacquelin uit Frankrijk amet een misser teveel afhaakte. Perrot opende de eindsprint, maar Samuelsson ging erop en erover en pakte de tweede plek, vlak voor de Fransman.

Zondag
Het seizoen wordt zondag afgesloten in Canmore. De vrouwen beginnen om 18.10 uur aan de massastart, voor de mannen staat de slotwedstrijd om 22.20 uur op het programma.