Wereldtitel shorttracksters in Ahoy, Schulting geblesseerd in 1000m-finale

In het Rotterdamse Ahoy is zondag de slotdag van het wereldkampioenschap shorttrack in volle gang. Op de 1000 meters waren er genoeg kansen voor Nederlands succes, maar dat werd hem uiteindelijk bepaald niet. Later volgen ook nog de drie aflossingsfinales, met Nederland in elke finale.

1000m vrouwen
Het werd een uitermate enerverende finale: een duel tussen Suzanne Schulting en de Belgische Hanne Desmet eindigde in een forse valpartij voor Schulting en de twee favorietes, de Amerikaanse Kristen Santos-Griswold en de Zuid-Koreaanse Kim Gil-li. Desmet en de Italiaanse Arianna Fontana streden door en Desmet passeerde de finish als eerste, voor Fontana en de weer opgekrabbelde Schulting.

Dat alles bleef echter niet staan: Desmet kreeg een straf voor het onderuit tikken van Schulting en de finale moest opnieuw verreden worden, zonder de Belgische. Bij de herkansing hield Schulting het al snel voor gezien, haar enkel was geblesseerd en ze kon niet verder - ook de aflossingsfinales leken voor haar onmogelijk te worden. Santos-Griswold nam de leiding en pakte dan toch 'gewoon' de wereldtitel, voor Kim en Fontana. Xandra Velzeboer liet verstek gaan voor de B-finale, Michelle Velzeboer ging er na een onbesuisde actie in de kwartfinales uit met een penalty.

1000m mannen
Op de 1500 meter reden Hwang Dae-heon en Park Ji-won elkaar vanuit gouden en zilveren positie de race uit, dit keer waren ze toch echt op weg naar goud en zilver...tot ze het wéér flikten: Hwang kreeg een straf, Park finishte niet na een beukpartij in hun onderlinge strijd om de leiding. De winst ging zo naar de Canadees William Dandjinou, voor de Italianen Pietro Sighel en Luca Spechenhauser. Jens van 't Wout sloeg de B-finale over, Itzhak de Laat ging er in de kwartfinales uit en Friso Emons sneuvelde vrijdag al in de heats.

Gemengde aflossing
Met Teun Boer, Selma Poutsma, Jens van 't Wout en Xandra Velzeboer was Nederland bijzonder lekker bezig, vanaf de start lag de ploeg op kop. Vijf ronden voor het einde ging het echter ineens fout: Velzeboer gleed onderuit, Nederland werd vierde. Het goud ging naar Fan Kexin, Gong Li, Lin Xiaojun en Liu Shaoang uit China, voor de Italiaanse ploeg van Chiara Betti, Andrea Cassinelli, Arianna Sighel en Pietro Sighel. Brons ging naar de Amerikanen Andrew Heo, Marcus Howard, Kristen Santos-Griswold en Corinne Stoddard.

Aflossing vrouwen
Selma Poutsma, Yara van Kerkhof en zussen Michelle en Xandra Velzeboer deden wat ze dit seizoen, voor Suzanne Schulting haar rentree maakte, al drie keer deden in de World Cup: met een ijzersterke race winnen, dit keer bracht het Nederland dan eindelijk een wereldtitel in Ahoy. De Amerikaanse ploeg met Eunice Lee, Julie Letai, Kristen Santos-Griswold en Corinne Stoddard werd tweede, voor de Canadese ploeg met Danae Blais, Kim Boutin, Rikki Doak en Renee Marie Steenge.

Aflossing mannen
Teun Boer, Itzhak de Laat, Friso Emons en Jens van 't Wout reden grotendeels een prima finale, met volop medaillekansen, maar een paar ronden voor het einde ging dat fout: Van 't Wout ging onderuit, Nederland werd vierde. China pakte het goud met Lin Xiaojun, Sun Long en de broers Liu Shaoang en Liu Shaolin. Hwang Dae-heon, Kim Gun-woo, Lee Jeong-min en Seo Yi-ra reden Zuid-Korea naar zilver, voor de historische bronzen medaille van de Polen Lukasz Kuczynski, Michal Niewinski, Felix Pigeon en Diane Sellier.