WK-zilver shorttrackers Van 't Wout en Velzeboer in Rotterdam

In Ahoy in Rotterdam is zaterdag de eerste van twee finaledagen afgewerkt op het wereldkampioenschap shorttrack. Daar kwamen uiteraard veel Nederlanders bij in actie, met op de eerste finaledag de beslissingen op de 500 en 1500 meter  - zondag volgen de 1000 meter en de aflossingen.

1500m vrouwen
In een heerlijke finale ging het tussen de Amerikaanse favoriete Kristen Santos-Griswold en de Belgische Hanne Desmet, maar in de laatste ronde kwam Kim Gil-li binnendoor en de Zuid-Koreaanse greep de wereldtitel. Desmet finishte als tweede, maar kreeg een penalty voor een eerdere duw, waardoor Santos-Griswold zilver pakte, voor landgenote Corinne Stoddard. Suzanne Schulting werd in de halve finales onderuit gekegeld en startte niet in de B-finale, Michelle Velzeboer ging zelf onderuit in de halve finales en Yara van Kerkhof strandde in de herkansingen.

1500m mannen
Jens van 't Wout stond namens Nederland in de finale, maar deed daar nooit echt mee in de strijd om de winst. Hij duelleerde wel met Brendan Corey en hield de Australiër van het brons af, want dat ging naar Van 't Wout. Dat werd echter nog zilver, want de Zuid-Koreaanse winnaar Hwang Dae-heon kreeg een penalty en dus ging de wereldtitel naar Sun Long uit China, voor Van 't Wout en...Corey, die de tijden van Steven Bradbury deed herleven met Australisch brons. Friso Emons en Itzhak de Laat moesten het doen met een derde en vierde plek in de B-finale.

500m vrouwen
Xandra Velzeboer en Selma Poutsma stonden in de grote finale, maar hadden een moeizame start. Toch wist vooral Velzeboer zich goed naar voren te knokken en achter de ongenaakbare Canadese Kim Boutin pakte ze het zilver, voor de Amerikaanse Kristen Santos-Griswold. Poutsma ging onderuit en moest het doen met plek vier, Suzanne Schulting sneuvelde na een onhandige actie bij de start in de halve finales, wat haar een penalty opleverde.

500m mannen
Geen Nederlanders in de grote finale: Jens van 't Wout startte de B-finale niet, Teun Boer en Kay Huisman sneuvelden in de kwartfinales. In de grote finale was het de Chinees Lin Xiaojun die er met het goud vandoor ging, voor de Kazach Denis Nikisha, die eindelijk zijn eerste grote mondiale medaille pakte. Brons was voor de Canadees Jordan Pierre-Gilles, die net als landgenoot Steven Dubois onderuit ging, maar op tijd opstond om voorbij te gaan aan de Italiaan Pietro Sighel, die in de laatste ronde vanaf plek drie onderuit ging.