Strijd in World Cup biatlon nadert zinderende ontknoping, monsterzege BÝ

De World Cup biatlon is bezig aan het laatste weekeinde van het seizoen. In het Canadese Canmore zijn in de afgelopen dagen de sprints afgewerkt, eerst bij de vrouwen, vervolgens bij de mannen, en vooral bij de vrouwen zorgde dat ervoor dat de strijd om de eindzege in de World Cup naar een zinderende ontknoping gaat.

Vrouwen
De Française Lou Jeanmonnot ging als zesde op pad en schoot alle schijven omver, wat een minuutje achter haar herhaald werd door de Zwitserse Lena Häcki-Gross. Die was íets langzamer op de ski's en gaf aan de finish 3,1 seconden toe op Jeanmonnot, die haar snellere landgenote Julia Simon bij de laatste schietbeurt één schot zag missen - Simon kwam zo 13,9 seconden tekort.

Kort na Simon kwam Lisa Vittozzi echter richting de finish en de Italiaanse had ook alle schijven geraakt. Ze was vooral in de slotronde indrukwekkend snel en dook aan de finish 5,5 seconden onder Jeanmonnot's tijd door. Dat leverde haar de winst op, Jeanmonnot en Häcki-Gross mochten het podium ook beklimmen.

Het grote verhaal was echter dat van Ingrid Landmark Tandrevold: de Noorse World Cup-leidster schoot in beide schietbeurten één keer mis en moest het doen met de zeventiende plek, waardoor Vittozzi haar in de World Cup-stand tot op zeven punten naderde. Tot overmaat van ramp voor Tandrevold wordt zaterdag de achtervolging afgewerkt, met de uitslag - inclusief de tijdsverschillen - van de sprint als startlijst.

Mannen
Johannes Thingnes Bø won vorig seizoen alle acht sprints in de World Cup, dit seizoen stond de teller nog op nul. Daar was hij klaar mee: de Noor schoot alles raak, was razendsnel op de ski's en won met maar liefst 1:02,7 minuten voorsprong op Tommaso Giacomel uit Italië, de grootste voorsprong ooit bij de mannen in een sprint.

Giacomel had één schijf laten staan bij de staande schietbeurt en werd daarmee dus tweede, anderhalve seconde voor Johannes' oudere broer Tarjei Bø, die ook één keer had gemist. Dat deed de Fransman Emilien Jacquelin ook, hij werd er uiteindelijk vierde mee, vlak voor de als honderdste gestartte Noor Johan-Olav Botn.

Zaterdag
De vrouwen beginnen zaterdag om 18.10 uur aan hun achtervolging, om 22.10 uur zijn de mannen aan de beurt. Zondag wordt het seizoen dan afgesloten met de massastarts, wederom eerst de vrouwen (18.10u), vervolgens de mannen (22.20u).