FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 16 maart 2024

Uitslag Vitesse - Almere City

Vitesse heeft zaterdagavond in Gelredome op de valreep één punt overgehouden aan het duel met Almere City (1-1). Door het gelijkspel blijft het verschil met de nummers vijftien en zestien vijf punten.

Vitesse kon profiteren van het gelijkspel tussen Excelsior en RKC, de nummers vijftien en zestien. Maar dan moesten de Arnhemmers zelf wel winnen van Almere City en na negentien minuten keek de ploeg van Edward Sturing tegen een achterstand aan. Kornelius Hansen zorgde voor de 0-1.

Even daarvoor had Hadj Moussa een goede kans gemist voor Vitesse, en aan het einde van de eerste helft kreeg de Algerijn een nieuwe mogelijkheid, ditmaal schoot hij op de paal.

Vroeg in de tweede helft ontsnapte Vitesse tot tweemaal toe aan de 0-2. Eerst redde Eloy Room op een kopbal van Thomas Robinet en even later werd een goal van Almere City afgekeurd vanwege een overtreding.

Nadat Vitesse goed weg kwam, kwam het weer wat beter in de wedstrijd en kreeg ook kansen op de gelijkmaker. Toch was het lang wachten op de 1-1, die vlak voor tijd zou vallen dankzij Hadj Moussa. Na de gelijkmaker schoot de Algerijnse aanvaller ook nog op de onderkant van de lat.

Uitslag Excelsior - RKC

De degradatiekraker tussen Excelsior en RKC Waalwijk heeft zaterdagavond geen winnaar opgeleverd. In Rotterdam werd het tussen de beide ploegen 1-1.

De openingsfase kregen beide kansen om de score te openen. De eerste kans was voor Excelsior en daarna werd RKC een paar keer gevaarlijk, maar dankzij een aantal goede reddingen van Excelsior-doelman Stijn van Gassel kwam RKC niet tot scoren in de eerste helft. Net iets na het half uur kwam Excelsior wel tot scoren. Uit een afgemeten voorzet van Couhaib Driouech kopte Siebe Horemans raak.

Na de 1-0 van Excelsior had RKC het moeilijk met de thuisploeg. Toch kon Excelsior in de tweede helft geen afstand nemen van de Waalwijkers, waardoor het spannend bleef in Rotterdam. RKC bracht Michiel Kramer en Mats Seuntjens voor aanvallende impulsen en dankzij een goede actie van laatstgenoemde maakte RKC gelijk via een afstandsschot.

In het laatste kwartier werd niet meer gescoord en dus moesten beide ploegen genoegen nemen met één punt. de ploegen staan nu op 22 punten: Excelsior staat enkel dankzij een iets minder slecht doelsaldo vijftiende.

Uitslag Fortuna Sittard - PEC Zwolle

Fortuna Sittard heeft zaterdagavond het thuisduel tegen PEC Zwolle met 3-1 gewonnen. Door de zege stijgen de Limburgers naar een knappe achtste plaats in de eredivisie.

Fortuna Sittard is de laatste weken goed in vorm en tegen PEC Zwolle waren de Limburgers ook beter dan hun tegenstander. Nadat Fortuna Sittard al meerdere malen voor dreiging zorgde maakte Kaj Sierhuis tien minuten voor de rust de openingstreffer.

Ook in de tweede helft was Fortuna Sittard beter dan PEC Zwolle, al dacht PEC even aan een strafschop na mogelijk hands van Mitchel Dijks. Nadat de VAR minutenlang de beelden had bestudeerd werd besloten geen strafschop toe te kennen. Direct daarna maakte Fortuna Sittard de 2-0 dankzij Justin Lonwijk.

In de extra tijd wisten beide ploegen eenmaal te scoren en het werd in Limburg 3-1 voor de thuisploeg.

Philipsen wint Milaan-San Remo na kopwerk Van der Poel

Jasper Philipsen heeft Milaan-San Remo op zijn naam geschreven. De Belgische renner won de sprint van de groep met favorieten na uitstekend werk van ploeggenoot Mathieu van der Poel. Philipsen won met een klein verschil voor Michael Matthews, Tadej Pogacar werd derde.

In het eerste monument van het jaar reed al snel een kopgroep van tien weg. De kopgroep kreeg veel ruimte omdat in het peloton al snel ploegen als Alpecin-Deceuninck en Lidl-Trek de controle hadden. Lange tijd was de voorsprong tussen de twee en drie minuten.

Op vijftig kilometer van de finish zette ook UAE Emirates zich op kop. De ploeg van Tadej Pogacar reed een strak tempo op de drie capi's. De voorsprong van de kopgroep zakte onder de minuut en aan de voet van de Cipressa, de voorlaatste helling in Milan Sanremo, was het verschil nog maar dertig seconden. Op die Cipressa bepaalde UAE Emirates het tempo, alleen kwam de ploeg van Pogacar mannetjes te kort om het peloton verder uit te dunnen.

Aan de voet van de Poggio was het peloton nog 70 renners groot. Het was wachten op de versnelling van Pogacar en die zou het tot twee keer proberen. Zijn eerste poging was in de voorlaatste kilometer, waarbij Mathieu van der Poel direct in zijn wiel zat. Bij zijn tweede poging net onder de top van de Poggio nam Pogacar wel een kleine voorsprong, maar ook die werd dichtgereden door de wereldkampioen.

In de afdaling van de Poggio kwam Tom Pidcock snel aansluiten bij Pogacar en Van der Poel. In het laatste deel van de afdaling werd de groep aangedikt tot twaalf renners, waarna Matej Mohoric het probeerde. Later volgde er ook nog aanvallen van Pidcock en Matteo Sobrero, maar Philipsen had met Van der Poel de ideale ploeggenoot in de kopgroep. De wereldkampioen hield het tempo in de achtervolgende groep en in de laatste kilometer kwam alles samen. Daarna ging Michael Matthews de sprint aan, maar de Australiër moest net zijn meerdere erkennen in Philipsen, die op de finishstreep net wat sneller was dan Matthews. Pogacar kwam als derde over de finish. Van der Poel sprintte na zijn werk niet mee en kwam als tiende over de finish in Sanremo.

Results powered by FirstCycling.com

Strijd in World Cup biatlon nadert zinderende ontknoping, monsterzege BÝ

De World Cup biatlon is bezig aan het laatste weekeinde van het seizoen. In het Canadese Canmore zijn in de afgelopen dagen de sprints afgewerkt, eerst bij de vrouwen, vervolgens bij de mannen, en vooral bij de vrouwen zorgde dat ervoor dat de strijd om de eindzege in de World Cup naar een zinderende ontknoping gaat.

Vrouwen
De Française Lou Jeanmonnot ging als zesde op pad en schoot alle schijven omver, wat een minuutje achter haar herhaald werd door de Zwitserse Lena Häcki-Gross. Die was íets langzamer op de ski's en gaf aan de finish 3,1 seconden toe op Jeanmonnot, die haar snellere landgenote Julia Simon bij de laatste schietbeurt één schot zag missen - Simon kwam zo 13,9 seconden tekort.

Kort na Simon kwam Lisa Vittozzi echter richting de finish en de Italiaanse had ook alle schijven geraakt. Ze was vooral in de slotronde indrukwekkend snel en dook aan de finish 5,5 seconden onder Jeanmonnot's tijd door. Dat leverde haar de winst op, Jeanmonnot en Häcki-Gross mochten het podium ook beklimmen.

Het grote verhaal was echter dat van Ingrid Landmark Tandrevold: de Noorse World Cup-leidster schoot in beide schietbeurten één keer mis en moest het doen met de zeventiende plek, waardoor Vittozzi haar in de World Cup-stand tot op zeven punten naderde. Tot overmaat van ramp voor Tandrevold wordt zaterdag de achtervolging afgewerkt, met de uitslag - inclusief de tijdsverschillen - van de sprint als startlijst.

Mannen
Johannes Thingnes Bø won vorig seizoen alle acht sprints in de World Cup, dit seizoen stond de teller nog op nul. Daar was hij klaar mee: de Noor schoot alles raak, was razendsnel op de ski's en won met maar liefst 1:02,7 minuten voorsprong op Tommaso Giacomel uit Italië, de grootste voorsprong ooit bij de mannen in een sprint.

Giacomel had één schijf laten staan bij de staande schietbeurt en werd daarmee dus tweede, anderhalve seconde voor Johannes' oudere broer Tarjei Bø, die ook één keer had gemist. Dat deed de Fransman Emilien Jacquelin ook, hij werd er uiteindelijk vierde mee, vlak voor de als honderdste gestartte Noor Johan-Olav Botn.

Zaterdag
De vrouwen beginnen zaterdag om 18.10 uur aan hun achtervolging, om 22.10 uur zijn de mannen aan de beurt. Zondag wordt het seizoen dan afgesloten met de massastarts, wederom eerst de vrouwen (18.10u), vervolgens de mannen (22.20u).

'Lyndsey is mijn vrouw, niet mijn dochter!'

Lyndsey en Jonathan krijgen regelmatig bakken met kritiek over zich heen vanwege het fragiele uiterlijk en de kinderlijke  gelaatstrekken van Lyndsey. Mensen gaan er vaak van uit dat Lyndsey, 22 jaar, nog maar een kind is en dat het stel een onfatsoenlijke relatie heeft. Lyndsey's uiterlijk is echter te wijten aan een zeldzame vorm van kanker die op haar vijfde werd vastgesteld. De kanker zorgde ervoor dat haar hormoonhuishouding niet goed functioneerde waardoor ze een tenger postuur ontwikkelde en niet groter werd dan 1.47 m. 

Sombere vooruitzichten voor onze zorgstructuur

Als gevolg van de toenemende vergrijzing en de huidige zorgstructuur dreigt het systeem volledig vast te lopen. De financiering beloont ziekenhuizen voor het aantal medische verrichtingen die ze uitvoeren, waardoor een ziekenhuis geneigd zal zijn om discutabele onderzoeken en ingrepen te verrichten om zo het ziekenhuis draaiende te houden.

Daarnaast worden mensen steeds ouder en hebben daardoor meer zorg nodig. De huisartsen zijn overbelast, verpleeghuisbedden zijn schaars en bejaardentehuizen zijn wegbezuinigd. Dit resulteert er vaak in dat ziekenhuizen de enige optie zijn voor kwetsbare ouderen voor zorg.

00:00 Intro
00:50 Volle spoedeisende hulp
03:48 Geen zorg dichtbij
08:12 Perverse prikkels
12:12 En nu?

'Haaien zouden banger voor de mens moeten zijn dan andersom'

Volgens een recente evaluatie door Amerikaanse wetenschappers is het risico om door een haai gebeten te worden erg laag. De Universiteit van Florida telde 69 niet-uitgelokte aanvallen van haaien wereldwijd in een statistiek voor 2023, waaronder enkele voor de kusten van de Amerikaanse staat.

Gezien er in 2023 zo'n 135 miljoen badgasten de stranden van Florida bezochten, lijkt het aantal haaiaanvallen relatief klein. "Als haaien in het water op vis jagen, zwemmen er af en toe mensen in de weg en dan bijten de haaien in het verkeerde 'vlees'," zegt Gavin Naylor, een haaienexpert aan de Universiteit van Florida en een van de auteurs van het jaarlijkse haaienrapport.

Als haaien echt mensen willen aanvallen, zou dat kinderspel voor ze zijn, legt Naylor uit: "Mensen zijn eigenlijk net worstjes die in het water drijven." Maar in plaats van aan te vallen, ontwijken haaien over het algemeen mensen.

De ondiepe subtropische wateren bij de stranden van Florida zijn rijk aan voedingsstoffen en dus ook aan prooivissen, waardoor ze veel haaien aantrekken. Vorig jaar werden acht mensen aangevallen door haaien voor de kust van New Smyrna Beach in de county Volusia. Dit leverde de plaats de roemloze bijnaam 'wereldhoofdstad van haaienbeten' op. De zee daar is populair bij surfers, maar het troebele water beperkt het zicht van de roofdieren, waardoor de kans groter is dat ze per ongeluk naar een mens bijten.

De meeste zwemmers hebben in Florida waarschijnlijk dicht bij een haai gezwommen zonder het te beseffen, zegt haaienonderzoeker Joe Miguez, een andere auteur van het jaarlijkse rapport. "Ze willen eigenlijk niets met ons te maken hebben."

Volgens een recent onderzoek is het aantal haaien wereldwijd sinds 1970 met 70 procent afgenomen. Misschien is de mens wel een grotere bedreiging voor de roofvissen dan voor henzelf. "We zouden ons meer moeten richten op het beschermen van deze dieren in plaats van bang voor ze te zijn", zei onderzoeker Miguez.

Grote steden willen zelf hoogte boetes bepalen

Bestuurders van de vier grootste steden in Nederland vinden dat de verkeersveiligheid beter moet, en willen daarom zelf het heft in handen nemen wat betreft het vaststellen van de hoogte van boetes, met eigen flitspalen en meer bevoegdheden.

“Met alleen campagnes en wegaanpassingen redden we het niet”, zegt de Rotterdamse verkeerswethouder Vincent Karremans bij RTLNieuws. Rotterdam heeft hiervoor het initiatief genomen. De vier steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht hebben hiervoor onlangs een plan ingediend. Daarin wordt gesteld dat de centrale aanpak daadkracht in de weg zit bij het bevorderen van de verkeersveiligheid en het aanpakken van asociale weggebruikers.

Steun
Het voorstel ‘Van Versnipperde Verantwoordelijkheden naar Veilig Verkeer’ wordt gesteund door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), BOVAG, ANWB, Fietsersbond en Veilig Verkeer Nederland.

In 2022 waren er in het hele land 745 verkeersdoden te betreuren en raakten 8.300 mensen gewond, respectievelijk 27 procent en 22 procent meer dan het jaar ervoor. In Rotterdam steeg het aantal verkeersslachtoffers met een vergelijkbare snelheid. In 2023 telde Rotterdam 14 verkeersdoden en raakten 1.466 mensen gewond. Ook deze cijfers waren weer hoger dan het jaar ervoor. Veel andere gemeenten kampen met dezelfde stijgende trend.

Het gedrag van verkeersovertreders wordt in hoge mate beïnvloed hoe groot men de kans acht gepakt te worden. Rotterdam heeft dit onderzocht: 82 procent van de respondenten schat de pakkans in het verkeer laag in.

Communistische jongerenbeweging op UvA: 'Voor studenten die actie willen'

De Communistische Jongerenbeweging (CJB) opende onlangs hun afdeling aan de Universiteit van Amsterdam. Volgens de oprichter hoognodig, omdat studenten tegen veel problemen aanlopen. Deze week organiseerden ze hun eerste discussieavond met als thema menstruatiearmoede: "Een serieus probleem op de UvA", aldus oprichter Rafael Mallagoli. Zo meldt AT5.

Onder het genot van een biertje luisteren de aanwezige studenten naar een presentatie, georganiseerd door twee leden van de CJB. Het onderwerp van de eerste avond is volgens oprichter Rafael Mallagoli een logische keuze: "Menstruatiearmoede is wanneer mensen niet genoeg geld hebben om menstruatie producten aan te schaffen. Dat is een serieus probleem dat aanwezig is op de UvA, dus we willen met mensen in gesprek gaan", zegt hij.

De jongerenbeweging is verbonden aan de Nieuwe Communistische Partij Nederland. Het is voor het eerst dat deze tak zich aan de UvA vestigt. Dat was volgens Mallagoli hoog nodig: "Studenten hebben te maken met een lastige economische situatie, vanwege hoge schulden. Ze komen moeilijk aan een huis, kunnen steeds minder goed hun eigen studie betalen. Er zijn studenten die in actie willen komen en wij willen als communistische organisatie een platform bieden."

De jongerenbeweging aan de UvA laat niet weten hoeveel leden ze al hebben. Dat hoort bij hun tactiek, stelt Mallagoli.  Bovendien komen er niet alleen maar leden naar de bijeenkomsten. "Iedereen is welkom, zowel studenten als niet-studenten."

Comeback
De meeste studenten die aanwezig zijn op de eerste bijeenkomst zijn tegen het kapitalistische systeem, omdat het de oorzaak zou zijn van de huidige problemen in de samenleving. Volgens hen wint dit gedachtegoed de laatste jaren steeds meer aan populariteit onder jongeren. Een student laat weten waar dat volgens hem aan ligt: "In de afgelopen dertig jaar zie je dat de productiviteit is verdubbeld, maar werkende mensen zijn er op achteruit gegaan. Dertig jaar geleden kon je een huis kopen en gezondheidszorg krijgen. Dat is nu te duur geworden."

Toch heeft de huidige tijdgeest zowel voor- als nadelen voor de oprichting van een communistische partij, vertelt Mallagoli: "We komen uit een periode van de Koude Oorlog waar het communisme sterk is gedemoniseerd door overheden, daardoor heerst er vooral een negatief beeld over het communisme. Toch zien we tegelijkertijd dat veel jongeren zich willen mobiliseren. Steeds meer jongeren willen een alternatief."

Op termijn wil de partij meedoen aan de studentenraadsverkiezingen, maar voor nu heeft dat geen prioriteit. Eerst wil de partij structuur aanbrengen en mensen activeren. 

CJB verwelkomt in de studentenpolitiek
De voorzitter van de Centrale Studentenraad (CSR), Noah Pellikaan, laat in een schriftelijke reactie weten dat ze de CJB verwelkomen op UvA: "We zijn altijd blij om ideologische diversiteit en politieke betrokkenheid bij de universiteit te zien."

Over samenwerking met de CJB is Pellikaan terughoudend: "Als vuistregel wijkt de CSR af van samenwerking met specifieke groepen om onbevooroordeeld te blijven." Toch staat de CSR open voor voorstellen van de CJB. Pellikaan noemde zelf onderwerpen als: de verbetering van de kwaliteit van het werkleven van junior docenten en overwerkte studenten. 

U mag het zeggen (4)

Hallo daar!  

Zowel Elvis Presley als ZZ Top behoeft uiteraard geen enkele toelichting, dus U mag het zeggen.  

Ik ben benieuwd, zeker omdat de versie van ZZ Top gezongen wordt door Dusty Hill wat niet heel gebruikelijk was. Helaas is Dusty ons een paar jaar geleden ontvallen en Elwood Francis vervangt hem sindsdien. 

Persoonlijk vind ik ze zelf allebei geweldig. 

Tot snel maar weer luitjes!  

 

Wakker Dier wil vegan voer opdringen

Met een paginagrote advertentie in de Volkskrant, Trouw, Parool en NRC spreekt Wakker Dier vandaag vier supermarkten aan die weigeren mee te gaan in het opdringen van plantaardige voeding. DekaMarkt, Hoogvliet, Spar en Vomar houden vol aan de omnivore natuur van de mens.

"Steeds meer supermarkten helpen hun klanten om meer plantaardig te eten. Maar deze achterlopers blijven vlees opdringen en werken verandering tegen," aldus Collin Molenaar van Wakker Dier.

Van alle eiwitten die Nederlanders eten, is op dit moment 40 procent plantaardig. Wakker Dier eist dat supermarkten actief toewerken naar een aandeel plantaardig van minimaal 50 procent in 2025 en minimaal 60 procent in 2030, waarbij de totale hoeveelheid eiwitten niet toeneemt. En om jaarlijks hun voortgang op de eiwitverhouding te publiceren. Supermarkten DekaMarkt, Hoogvliet, Spar en Vomar weigeren zich hieraan te verbinden en dan moet je natuurlijk aan de zogenaamde schandpaal van Wakker Dier.

Supermarkten aan zet
Ruim zeventig procent van de Nederlanders wil volgens Wakker Dier minder vlees eten. Toch is de vleesconsumptie al jaren nagenoeg stabiel, wat die bewering natuurlijk tegen spreekt. Verreweg het meeste vlees wordt verkocht bij supermarkten. Daarom 'vraagt' Wakker Dier hen om consumenten actief te helpen om meer plantaardig te eten. Doen ze dat niet dan zal Wakker Dier ervoor zorgen dat de supermarkten negatief in het nieuws komen, want 'vragen' staat bij hen gelijk aan 'eisen'.

Eerder zwichtten supermarkten Albert Heijn, Aldi, Dirk, Ekoplaza, Jumbo, Odin en Plus voor de 'vraag' van Wakker Dier, evenals online supermarkt Crisp en zestien bedrijfscateraars. Jumbo liet vrijdag helaas nog weten te stoppen met vleesaanbiedingen.

Steak (Foto: MidJourney)
Steak (Foto: MidJourney)

FOK! Wat een weer: steeds wat droger

winterbanner

Goede morgen!

Vanochtend valt er in de eerste helft van de ochtend af en toe nog lichte (mot)regen. In de tweede helft van de ochtend wordt het droog en breekt de zon vaker door. De wind komt uit het noordwesten en is matig, aan zee soms vrij krachtig.

Vanmiddag zijn er perioden met zon. Het blijft droog. De maximumtemperatuur wordt ongeveer 10°C. De wind is zwak tot matig en komt uit een westelijke richting.

Vanavond zijn er opklaringen en blijft het droog. Er staat weinig wind.

Komende nacht is het droog. In het noordoosten kan er plaatselijk mist ontstaan. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 1°C in het noordoosten tot 6°C in het zuidwesten. De wind komt uit het zuidoosten en is zwak tot matig.

Tot morgen!

                   

Het Erasmuspark in Amsterdam raakt in bloei (Foto: DJMO)
Het Erasmuspark in Amsterdam raakt in bloei (Foto: DJMO) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Random Pics van de Dag #1218

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Brussel komt boeren tegemoet en wil milieuregels flink versoepelen

De Europese Commissie wil de bestaande milieuregels voor boeren flink versoepelen. Een aantal verplichte maatregelen zullen straks vrijwillig zijn. Landbouwbedrijven die ze deze maatregelen dan nog toepassen ontvangen daarvoor extra geld.

De voorstellen moeten nog worden goedgekeurd door de 27 regeringen van de EU-landen en door het Europees Parlement.

TBS met voorwaarden geŽist tegen stalker burgemeester Aboutaleb

Het Openbaar Ministerie heeft eerder deze week TBS met voorwaarden geëist tegen een 50-jarige man die burgemeester Aboutaleb van Rotterdam stalkt. Twee keer eerder stond de Rotterdamse verdachte voor de rechter voor het stalken en bedreigen van Aboutaleb, maar dat lijkt weinig uit te halen. Na het verlopen van de proeftijd gaat verdachte weer door.

De verdachte werd op 11 november 2022 aangehouden nadat hij vanaf 18 augustus maar liefst 56 emails verstuurde richting het Stadhuis. Op 1 november 2022 waren het er zelfs 8 op één dag. De strekking van de mails blijkt steeds het proberen af te dwingen van een oplossing van een probleem wat verdachte zou hebben met een woningcorporatie.

De eerste mails zijn nog relatief onschuldig, maar als er geen antwoord komt verandert de toon en worden mails dwingender en dreigender. Zo staat in een email: "Leuke is dat de heren er steeds voor kiezen dit verder en verder uit de hand te laten lopen… Zover dat moord of zelfmoord om de hoek staat." En in een ander bericht: "U heeft nog 26 minuten… Toon eens ballen heren!"

De mails worden op een goed moment zo dreigend dat de beveiliging op het Stadhuis gealarmeerd moet worden. “En dat is zeer ernstig”, aldus de officier van justitie, waarbij zij de bewoordingen van de rechtbank bij de eerdere veroordeling in 2019 herhaalt: “Een burgemeester moet erop kunnen rekenen dat hij zijn werk in vrijheid en zonder bedreigingen kan vervullen. Dit heeft de verdachte met zijn handelen ernstig verstoord. Niet één keer, maar meerdere malen.”

 Stoornissen
Verdachte is uitgebreid onderzocht door zowel een psychiater als een psycholoog. Daaruit komt naar voren dat de Rotterdammer aan verschillende stoornissen lijdt en daardoor verminderd toerekeningsvatbaar is. TBS met voorwaarden is wat betreft de officier de meest geschikte maatregel om het stalkgedrag door verdachte te laten stoppen. “Verdachte meldt zich wat het OM betreft verplicht bij de reclassering, krijgt ambulante behandeling, een contactverbod met de burgemeester van Rotterdam en een locatieverbod voor het Stadhuis”, aldus de officier van justitie ter zitting.

Over twee weken doet de rechtbank uitspraak in deze zaak.

Nieuwe onderzeeboten forse impuls voor Nederlandse maritieme industrie

De bouw van 4 nieuwe onderzeeboten voor de Koninklijke Marine is een forse impuls voor de Nederlandse maritieme defensie-industrie. Meerdere Nederlandse bedrijven en kennisinstituten zijn direct bij de productie betrokken via de verplichte industriële samenwerkingsovereenkomst voor de levering van deze onderzeeboten door Naval Group over een looptijd van 20 jaar. Overdracht van kennis naar én onderhoud in Nederland komen daar later nog bij. Er waren in totaal 3 buitenlandse kandidaatwerven (Naval Group uit Frankrijk, Saab Kockums uit Zweden en tkMS uit Duitsland) voor de bouw waarover de ministerraad vandaag een voorlopig gunningsbesluit heeft genomen.

Via de industriële samenwerkingsovereenkomst zijn in ieder geval 10 verschillende Nederlandse bedrijven en 2 kennisinstituten direct met producten, diensten, kennis of technologie betrokken bij de gekozen nieuwe onderzeeboten. Het betreft orders met een waarde die door de productie en later ook het onderhoud kunnen oplopen tot miljarden euro’s voor de Nederlandse maritieme maakindustrie. De Nederlandse bedrijven gaan onder meer zorgen voor modulebouw, systeemintegratie, staalconstructies, automatiseringssystemen, energievoorziening, ballastsystemen, hydraulische systemen, sonar, akoestische bekleding, composietonderdelen en klimaattechniek.

Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat): “Onze werven kunnen zelf uitstekende oppervlakteschepen bouwen, maar helaas beschikken we al meer dan 25 jaar niet meer over Nederlandse marinewerven die zelf onderzeeboten kunnen ontwerpen en bouwen. Daarom is het belangrijk om, in lijn met de sectoragenda maritieme maakindustrie, vast te leggen dat de buitenlandse kandidaatwerven verplicht zijn delen van de order bij de Nederlandse industrie te beleggen.”

De minister vervolgt: “De verplichte industriële overeenkomst leidt namelijk tot de overdracht van kennis en technologie náár Nederland. Zo bouwen we zelf hier weer capaciteiten op in het technologische onderzeebootdomein. Alle werven moesten een hoogwaardige en innovatieve bijdrage leveren aan de versterking van de Nederlandse defensie-industrie. Dat is nu goed gelukt met de gemaakte keuze. Daardoor gaat een brede groep van Nederlandse grote bedrijven, mkb’ers, innovatieve startups en kennisinstituten meedoen voor een significant bedrag.”

Nederlandse industrie óók actief bij onderhoud onderzeeboten
Via het leveringscontract dat Defensie met Naval Group sluit, zijn straks nog meer Nederlandse bedrijven betrokken, met name bij de instandhouding van kritieke systemen. Dit is bovenop de al direct betrokken 10 bedrijven en 2 kennisinstituten. Ook hier geldt dat zij weer hun eigen toeleveranciers en samenwerkingspartners hebben, waardoor een brede betrokkenheid van het maritieme ecosysteem ontstaat. De 4 nieuwe onderzeeboten zullen de komende 10 jaar gebouwd gaan worden. Voor de instandhouding wordt de bestaande industriële overeenkomst verder opgehoogd.

Ook betrekt Naval Group als onderdeel van de industriële samenwerkingsovereenkomst in ieder geval nog eens 12 Nederlandse bedrijven bij toekomstige oppervlakteschepen die nog worden gebouwd door deze werf. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om radarsystemen, platformdelen en dieselgeneratorinstallaties.

Wietexperiment (gesloten coffeeshopketen) start in juni met overgangsfase

Vanaf 17 juni 2024 mogen coffeeshops in gemeenten die deelnemen aan het experiment zowel gedoogde als gereguleerde producten verkopen. De verwachting is dat een overgangsfase van 3 maanden voldoende is om de kwantiteit, kwaliteit en diversiteit van de gereguleerde producten te optimaliseren.

Daarom is ervoor gekozen om de overgangsfase niet 6 weken, maar 3 maanden te laten duren en voorwaarden te koppelen aan de start van de experimenteerfase. Na de overgangsfase start de experimenteerfase waarin alleen nog gereguleerde cannabis mag worden verkocht in de gemeenten die meedoen aan het experiment.

Start van de experimenteerfase
Het is belangrijk dat de experimenteerfase pas start als het gereguleerde aanbod voldoet aan de voorwaarden met betrekking tot kwantiteit, kwaliteit en diversiteit. Coffeeshophouders vinden het namelijk heel belangrijk dat meerdere telers gereed zijn om te leveren, zodat het aanbod van voldoende diverse telers afkomstig is. Wanneer het aanbod bij de start van de experimenteerfase onvoldoende is, neemt bovendien het risico op illegale (straat)handel toe. Daarom is ervoor gekozen om de overgangsfase te verlengen, zodat er voldoende tijd is om te voldoen aan deze voorwaarden. De start van de experimenteerfase is voorzien op 16 september 2024.

Eerste ervaringen
De gereguleerde cannabis wordt over het algemeen goed ontvangen door de klanten van de coffeeshops in Tilburg en Breda. Tot nu toe is de aanloopfase nuttig gebleken om zaken waar coffeeshophouders, telers en toezichthouders tegenaan lopen, te verzamelen. Zo worden de eerste gebruikerservaringen met het track & trace-systeem meegenomen in de verbetering van het systeem en in de voorlichting van toekomstige gebruikers. De inzichten die tijdens de aanloopfase in Breda en Tilburg worden opgedaan, worden met alle deelnemende gemeenten gedeeld. Op die manier kan daar de start van de overgangsfase zo soepel mogelijk verlopen.

Uit de eerste ervaringen is gebleken dat de beperking van maximaal 500 gram gereguleerde cannabis in de coffeeshops praktisch niet uitvoerbaar is. Na overleg met de betrokken partijen is besloten dat de burgemeesters de maximale voorraad in de coffeeshops voor de gereguleerde cannabis kunnen verhogen naar een weekvoorraad.

Russische burgers proberen het stemmen te saboteren

Russische kiezers hebben bij de aanvang van de presidentsverkiezingen stemhokjes in brand gestoken en inkt in de stembussen gegooid om het stemmen te saboteren.

Er zijn meerdere video's online opgedoken van de sabotage acties. In één video is te zien hoe een vrouw een brandbare vloeistof over een stemhokje giet voordat ze het in brand steekt. In elk van de video's zie je de vrouwen hun telefoon tevoorschijn halen om hun actie vast te leggen voordat ze werden aangehouden.

Rusland moedigt de burgers aan om voor de presidentsverkiezingen naar de stembus te gaan. In een spotje stelt een zwangere vrouw haar man bij thuiskomst wat vragen voordat ze expliciet  vraagt of hij heeft gestemd. Als hij 'nee' zegt, schopt ze hem het huis uit waarop hij snel  zijn stem uit gaat brengen

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.