Wakker Dier wil vegan voer opdringen

Met een paginagrote advertentie in de Volkskrant, Trouw, Parool en NRC spreekt Wakker Dier vandaag vier supermarkten aan die weigeren mee te gaan in het opdringen van plantaardige voeding. DekaMarkt, Hoogvliet, Spar en Vomar houden vol aan de omnivore natuur van de mens.

"Steeds meer supermarkten helpen hun klanten om meer plantaardig te eten. Maar deze achterlopers blijven vlees opdringen en werken verandering tegen," aldus Collin Molenaar van Wakker Dier.

Van alle eiwitten die Nederlanders eten, is op dit moment 40 procent plantaardig. Wakker Dier eist dat supermarkten actief toewerken naar een aandeel plantaardig van minimaal 50 procent in 2025 en minimaal 60 procent in 2030, waarbij de totale hoeveelheid eiwitten niet toeneemt. En om jaarlijks hun voortgang op de eiwitverhouding te publiceren. Supermarkten DekaMarkt, Hoogvliet, Spar en Vomar weigeren zich hieraan te verbinden en dan moet je natuurlijk aan de zogenaamde schandpaal van Wakker Dier.

Supermarkten aan zet
Ruim zeventig procent van de Nederlanders wil volgens Wakker Dier minder vlees eten. Toch is de vleesconsumptie al jaren nagenoeg stabiel, wat die bewering natuurlijk tegen spreekt. Verreweg het meeste vlees wordt verkocht bij supermarkten. Daarom 'vraagt' Wakker Dier hen om consumenten actief te helpen om meer plantaardig te eten. Doen ze dat niet dan zal Wakker Dier ervoor zorgen dat de supermarkten negatief in het nieuws komen, want 'vragen' staat bij hen gelijk aan 'eisen'.

Eerder zwichtten supermarkten Albert Heijn, Aldi, Dirk, Ekoplaza, Jumbo, Odin en Plus voor de 'vraag' van Wakker Dier, evenals online supermarkt Crisp en zestien bedrijfscateraars. Jumbo liet vrijdag helaas nog weten te stoppen met vleesaanbiedingen.

Steak (Foto: MidJourney)
Steak (Foto: MidJourney)